Kerkebroek-tocht, Swalmen te Limburg
Wandeltocht langs het riviertje de Swalm, men komt onder andere door de De Weerd, Hillenrader Bossen, Galgenberg, Groenewoud en het Kerkebroek waarnaar deze route is vernoemd. De Swalm in Swalmen is een snelstromend bochtenrijk riviertje dat vanuit het hoger gelegen grensgebied in Duitsland komt. Het riviertje slingert door de gehele gemeente Swalmen en gaat dwars door de dorpskern. De Swalm mondt even voorbij Swalmen uit in de Maas. Het eerste deel van de tocht gaat door het westelijk deel van de Swalm een landbouwgebied waar de Swalm volop de ruimte gekregen heeft. In dit deel van de tocht komt men als bezienswaardigheid langs de kasteelruïne Ouborg. Vervolgens gaat de wandeltocht via de Hillenrader Bossen naar het Elmpter Wald aan de Duitse zijde van de grens. In het Elmpter Wald gaat de wandeltocht over een pad met mooi uitzicht over een dal en wordt een groeve bezocht. Na verlaten van het Elmpter Wald gaat de wandeltocht richting het oostelijk deel van de Swalm. Vanaf de Duitse grens wordt de Swalm via kronkelwegen weer gevolgd tot in het plaatsje Swalmen. Als bezienswaardigheid komt men langs Kasteel Hillenraad, helaas is het kasteel is niet voor publiek toegankelijk. Van deze route is ook een korte variant "Ommetje Kerkebroek" waarbij alleen het oostelijk deel van de Swalm gevolgd wordt. 68% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Voor het plein met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna LA de weg met de kerk aan linkerhand inlopen, verderop voorbij het parkeerterrein de trap afdalen, verhard voetpad, het voetpad buigt naar rechts.
Direct na deze bocht RD, brugje aan linkerhand negeren, het voetpad met riviertje aan linkerhand volgen tot splitsing, zijweg negeren.
Bij deze splitsing links aanhouden, het verhard pad met het riviertje aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route, direct daarna in bocht naar rechts van de weg LA, “Schoolberg nr.7-11-15-22”, weg met aan rechterhand een groot bedrijfsgebouw, wn route.
Bij splitsing rechts aanhouden, aan linkerhand passeert men woning nr.15 met een tuin vol miniaturen, vervolgens voor geluidswand, bij 3-sprong LA, verhard fiets-/voetpad, wn route.
Voorbij viaduct, bij splitsing met aan linkerhand een brugje RA, onverhard pad, kn78 volg 83, verderop gaat het onverharde pad gaat over in een verharde weg, wn route, de weg volgen tot 4-sprong.
# Aan overzijde van het riviertje staat het restant van kasteel Ouborg/Oudborgh, een kasteel uit vermoedelijk 1300. De Ouborg is een van de oudste kasteelruïnes in Nederland.
Bij deze 4-sprong LA, “Middelhoven”, kn83 volg 86.
Doorgaande weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg “Papenweg” aan rechterhand negeren, wn route
Voor boerderij nr.1 de doorgaande weg met bocht naar rechts verder volgen, “Wieler”, doodlopende weg aan linkerhand negeren.
T.h.v. inrit woning nr.23 RA, grindpad, “Kouleweg”, de wn route wordt verlaten.
Grindpad gaat over in een verharde weg, direct daarna in bocht naar rechts van de weg LA, “Papenweg”, het grindpad volgen tot T-splitsing.
3.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg.
Na ca. 120m, in flauwe bocht naar rechts LA, grindpad, kn87 volg 92.
Grindpad gaat over in een verharde weg, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, grindpad, kn92 volg 93.
Doorgaand grindpad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn93 volg 89, verderop passeert men een brugje met mooi uitzicht over het Swalmdal.
Bij T-splitsing RA, kn89 volg 88, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing LA, pad met populieren aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 270m RA, smalle verharde weg.
Bij 4-sprong RD, kn85 volg 84 weg met aan rechterhand een picknickplaats met enkele picknicktafels.
4.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, kn84 volg 82, vervolgens voor kruisbeeld, bij 3-sprong links aanhouden, grindpad, wn route.
Na ca. 400m, voor bordje “Ommetje Natuurlijk Asselt” RA, gras-pad met afrastering aan linkerhand, kn82 volg 80, oranje (paaltjes)route.
Voor haag, bij T-splitsing LA, gras-pad tussen haag en afrastering, wn en oranje route.
Na ca. 200m, voor metalen poort RA, gras-pad tussen bosschages en afrastering, wn en oranje route, verderop iets voorbij een klaphek aan linkerhand buigt het pad voor een metalen poort en klaphek naar links door een opening in de afrastering, wn en oranje route, smal pad door bosschages, na verlaten van de bosschages buigt het pad voor een bankje naar rechts richting camping.
Voor de camping, bij T-splitsing LA, wn en oranje route.
Bij T-splitsing LA, grindpad, kn80 volg 79, oranje route.
5.
Bij 4-sprong RA, verharde weg, de wn en oranje route worden verlaten, de weg volgen tot T-splitsing direct na een picknicktafel, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het verhard voetpad langs weg richting tunnel onder snelweg volgen.
Ca. 80m voorbij de tunnel, aan einde van het voetpad, bij 3-sprong RA, kn77 volg 76, direct daarna bij kruising LA, het voetpad langs de doorgaande weg volgen, “Asseltsestraat”, wn route.
Voorbij woning nr.14 RA, “Oude Baan”, wn route, direct daarna voor kruisbeeld links aanhouden, “Burg. Strenslaan”, kn76 volg 35.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Burg. Strenslaan”, wn route.
Voor kruisbeeld en bankjes, bij 4-sprong LA, “Hillenraederlaan”, kn35 volg 50.
Voorbij oprijlaan naar het kasteel RD, onverhard pad aan linkerhand negeren, kn50 volg 51.
# Het kasteel Hillenraad is een waterburcht, oorspronkelijk uit de 14e eeuw. Het kasteel is niet voor publiek toegankelijk.
6.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad, kn51 volg 52.
RD, pad aan rechterhand negeren, bij het kruisbeeld buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Ruim voorbij het kruisbeeld, bij splitsing rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, iets verder bij kruising RD, kn52 volg 1, de lange rechte laan volgen tot 5-sprong aan einde van de laan bijna aan rand van het bos, men passeert 3 kruisingen.
Bij deze 5-sprong RA, breed pad, kn1 volg 3.
T.h.v. bosrand aan linkerhand, voorbij bankje LA, wn route, het pad volgen tot 3-sprong iets voor een omheind perceel met daarachter een woning, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
7.
Bij 4-sprong LA, “de Lanck”, verharde weg, kn3 volg 2, direct daarna RD, grindpad aan rechterhand negeren.
Aan einde van bosperceel aan rechterhand RA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand.
Na ca. 180m, ruim voor bocht naar rechts RA, smal bospad met bordje “Opengesteld”, vervolgens na ca. 50m RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht, bij splitsing rechts aanhouden, men passeert aan linkerhand een open plek, paden richting de open plek negeren.
Voorbij laagte, bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m het pad met bocht naar rechts verder om het bosperceel met nieuwe aanplant volgen, wn route, zijpaden aan linkerhand negeren.
T.h.v. bosrand, bij kruising RD, wn route, direct daarna bij 4-sprong LA, kn21 volg 22.
# Bij deze 4-sprong is ca. 400m RD kn21 volg 17 is horecagelegenheid Plantage Blankwater.
RD richting bos, pad aan linkerhand negeren.
8.
Voorbij klaphek met veerooster en grenspaal 411, bij T-splitsing RA, grindpad, kn22 volg 17.
Bij 4-sprong gescheiden door een metalen afsluitboom LA, het stijgende pad met dal aan rechterhand inlopen, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 100m RD, smal pad met houten voetgangerssluis door het dal aan rechterhand negeren, het doorgaande pad verder volgen tot kruising op heuvelrug.
Bij deze kruising LA, dalend pad.
Na klim, ruim voor hoogste punt bij kruising RA.
Na klim, bij T-splitsing LA, het pad daalt en buigt iets verder naar rechts.
Ca. 80m voorbij deze bocht LA, het pad volgen tot kruising met breed pad.
# Voordat men LA iets verder heeft men aan rechterhand mooi uitzicht over een groeve.
Bij deze kruising RD.
Bij T-splitsing RA, pad met afrastering aan linkerhand, vervolgens voor grenspaal 417 LA, kn84 volg 83, smal pad, verderop iets voorbij een klaphek met veerooster buigt het pad naar links en gaat door landbouwgebied.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg langs bosrand aan linkerhand negeren, kn83 volg 75, de weg verder volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg met iets aan rechterhand langs de doorgaande weg horecagelegenheid Eetcafé Aan de Grens.
9.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het fietspad langs doorgaande weg volgen tot pad voor de bosrand aan linkerhand.
Bij dit pad LA, onverhard pad door de bosrand met bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 100m, bij 3-sprong RA, bospad met een lager gelegen bos aan linkerhand.
Na ca. 70m LA het knuppelbrugje over, voorbij het knuppelbrugje buigt het pad iets naar links.
Iets voor riviertje, bij 3-sprong RA, iets verder LA het wat langer knuppelbrugje over, voorbij het knuppelbrugje rechts aanhouden, voorbij enkele traptreden in het pad buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht doorlopen tot volgend knuppelbrugje, smalle paden richting de verharde weg aan linkerhand negeren.
10.
RD het knuppelbrugje over, voorbij het knuppelbrugje het pad verder volgen tot pad aan rechterhand met een knuppelbrugje.
Bij dit pad RA het knuppelbrugje over, voorbij het knuppelbrugje buigt het pad naar links met het riviertje aan rechterhand, voor een greppel buigt het pad naar links naar de weg, op de weg meteen weer RA richting het riviertje, het pad met het riviertje aan rechterhand verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA richting brug, verharde weg, kn78 volg 77, voorbij de brug RD de weg ca. 100m volgen tot pad aan linkerhand met SBB bordje iets voor een metalen poort rechts van de weg.
Bij dit pad LA, pad met SBB bordje “Groenewoud”, iets verder bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, wn route, het pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, kn77 volg 61, pad met lager gelegen bos en riviertje aan linkerhand.
11.
Na ca. 250m, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, vervolgens voorbij bankje, bij Y-splitsing LA, grindweg, wn route, iets verder eveneens LA, onverhard pad richting het riviertje, wn route.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, voorbij ruime bocht naar rechts loopt het pad pal naast het riviertje.
T.h.v. bankje LA, via overstap de open plek inlopen, met ruime bocht naar rechts door de rand van de grasrijke open plek met het riviertje aan linkerhand naar een klaphek tegen de bosrand lopen.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong links aanhouden, het pad buigt iets naar rechts en stijgt even, men verlaat het riviertje.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot pension Groenewoud.
Voorbij dit pension RD, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route
12.
Voorbij bankje rechts aanhouden, grindpad, kn61 volg 60, het pad volgen tot T-splitsing voor een metalen poort.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna buigt het pad naar links met afrastering aan linkerhand, wn route, het pad met verderop twee klaphekken dicht na elkaar volgen tot splitsing met aan linkerhand een klaphek.
Bij deze splitsing links aanhouden door het klaphek, dalend pad, wn route.
Bij 4-sprong met aan linkerhand brugje RD, het smalle grindpad door bosperceel aan overzijde van de verharde weg inlopen, kn60 de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing LA, smal grindpad met iets verder het beekdal aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, direct daarna voor parkeerstrook LA, grindpad, vervolgens bij T-splitsing LA, doorgaande weg, wn route.
Bij verkeerslichten RA richting “Centrum”, “Neerstraat”, vervolgens LA, over het parkeerterrein en over het pleintje richting de kerk lopen, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Markt 5, 6071 JD te Swalmen. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan in de omgeving van de kerk of op het Dokter Crasbornplein aan de Neerstraat.
Openbaar vervoer
Station Swalmen. Aanlooproute: Vertrek in noordoostelijke richting op de Stationsstraat naar Beeselseweg. Sla rechtsaf om op de Stationsstraat te blijven. Neem de 3e afslag rechts, Hoogstraat op. Neem de 3e afslag links, Marktstraat op. Ga rechtdoor op Markt.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kerkebroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Swalmen
Plantage Blankwater op ca. 400m
Blankwater 12
6071 NV Swalmen
Bezoek website
V.O.F. café aan de Grens
Bosstraat 126
6071 PZ Swalmen
Bezoek website
Dit jaar (2024) is provincie Limburg aan de beurt om te verkennen. Vrijdag j.l. toog ik dus naar Swalmen. Auto geparkeerd op een parkeerterrein vlakbij de Markt, want op de Markt stonden enkele marktkramen. De wandeling kon beginnen!
Het begon goed, riviertje de Swalm en een tuin vol miniaturen! Grappig gezicht. Een eind verderop het restant van een kasteel..
Daarna volgde een aantal doorgaande wegen door landbouwgebied. En weldra keek je over de Swalmdal..
Ik zal niet alles verklappen wat ik ben tegengekomen op deze wandeling. De paden waren goed te belopen en na 12km en 17km kwam je ook nog horecagelegenheden tegen! Een mooiste stukje vond ik toch wel het gedeelte met de knuppelbruggetjes. Een beetje sprookjesachtig…
Mijn navigatie is netjes in zijn buideltje gebleven, dus dat betekent dat de route goed te volgen is! Adrie wederom bedankt!
Op deze regenachtige dag hebben we genoten van deze mooie route. We wandelen wel vaker in de mooie omgeving van Swalmen en dan toch kom je op paadjes die voor ons ook nieuw waren. Afwisselende route, door bos, langs de velden, langs de Swalm.Adrie je hebt het weer mooi gemaakt, voor ons zeker voor herhaling vatbaar.
Zaterdag 24 september 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Gisteren 10 april 2019 de wandelroute gecontroleerd. Op wat kleine wijzigingen in de extra herkenningspunten geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Theo
31 maart 2018
Mooie route. Een verbeterpuntje:
Onder 3 : Was: Bij 4-sprong LA, de wn route wordt verlaten. (is geen 4-sprong meer)
Moet nu zijn: Bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten.
Theo Wilbers bedankt voor het melden! De routebeschrijving is aangepast.
Tocht gelopen op 17oktober 2017,mooie tocht met uitstekende routebeschrijving. Voor wij als Belgen een onbekend terrein. Leuke omloop met afwisselend landschap. Met dank aan de makers van deze tocht.
29-10-2017 gelopen
Heel mooie,afwisselende route.
Wel hier en daar wat drassig, met hoge wandelschoen goed te doen
bedankt
Vandaag deze tocht gelopen in grijze herfstige ambiance. Zeer mooie en goed aan gegeven route die erg afwisselend is.
Langs de Swalm af en toe wat drassig maar was goed te doen. We hebben ervan genoten!
Op 29 september 2016 de wandeltocht samen met het 12km lange Ommetje Kerkebroek gecontroleerd. In een deel van het gebied is het wandelnetwerk verder uitgebreid. De nieuwe knooppunten en richtingspaaltjes zijn als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Werkelijk een schitterende wandeltocht. In het begin van de tocht in het prachtige dal van de Swalm en op de akkers meer dan duizend rustende ganzen gezien. Tenslotte een mooi wandelpad direct langs de oever van de beek. Zonder problemen de route gelopen. Heldere beschrijving. Compliment voor de maker!!
Gisterochtend en -middag gelopen met in de ochtend werkelijk stralend weer. Mooie, afwisselende route die correct en duidelijk beschreven is. Tijdens de wandeling werd ik door diverse mensen die hun hond aan het uitlaten waren erop attent gemaakt dat er zich een stuk of 5 ooievaars in een naburig weiland ophielden. De route loopt er vlak langs, dus vogelliefhebbers…