Landschotsche Heide-tocht, Middelbeers te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Landschotsche Heide-tocht, te Middelbeers

Wandeltocht door de Aardbossen, de Landschotsche Heide, Kuikseindsche Heide en het Molenbroek. De Aardbossen is een smal bosgebied dat wordt doorkruist door de Groote Beerze. In dit gebied is de oude natuurlijke kronkelende loop van de Groote Beerze te zien. De Landschotsche Heide ook Landschotse Heide genoemd is een heidegebied met een aantal grote vennen waarvan de Keijenhurk het grootste is. Het gebied is een gevarieerd heidegebied zo treffen we er zowel natte heide (dopheide) als droge heide aan (struikheide). De runderen die er grazen zorgen ervoor dat de heideplanten niet worden overwoekerd door gras en struikgewas. Het noordelijk gelegen Kuikseindsche Heide of Kuikeindse Heide is een bosgebied dat hoofdzakelijk bestaat uit naaldhout. In dit bos staan op een heuvel d’n Biebult stalletjes met diverse bijenvolken. In het Molenbroek wordt beek de Kleine Beerze gevolgd. In Middelbeers splitst de Kleine Beerze zich, een deel van het water wordt via het Omleidingskanaal Kleine Beerze afgevoerd en de Kleine Beerze zelf gaat als klein beekje verder. Als bezienswaardigheid komt men aan het begin van de wandeltocht langs de Oude Sint-Willibrorduskerk of kortweg Het Oude Kerkje, het kerkje is een gaaf bewaard gebleven bakstenen gotische dorpskerkje uit de 15e eeuw. Op de Landschotsche Heide komt men langs een plek die in WOII door de Duitse piloten in opleiding gebruikt werd voor bombardement oefeningen, men had daarvoor op de heide een haven met boten nagebootst in de vorm van 50 meter lange en 7 meter brede aardenwallen omgeven door een sloot. Om het vanuit de lucht het zo realistisch mogelijk uit te laten lijken zouden op de aardenwallen ook nog houten kajuiten hebben gestaan. Bij een van de aardenwallen liggen nog enkele oefenbommen die toen gebruikt werden. Aan het einde van de tocht passeert men Den Ouwe Tôrre, deze toren is tussen 1300 en 1350 tegen een al bestaande kerk gebouwd. In de 15de eeuw is de kerk vergroot is de toren opgehoogd. Later in de 17de eeuw tijdens de protestantse overheersing is de kerk verwaarloosd. De toren is blijven staan en in 1968 gerestaureerd. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 27-6-2016, laatst bijgewerkt op: 12-2-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, doorgaande weg volgen, vervolgens RD richting kerkje, weg “Vestdijk” aan rechterhand negeren.
# Het kerkje is de Oude Sint-Willibrorduskerk of kortweg “Het Oude Kerkje”, een gaaf bewaard gebleven dorpskerkje uit de 15e eeuw.
T.h.v. het kerkje RA, “St. Jorisstraat”, kn87 volg 58, verderop voorbij beek de “Groote Beerze” gaat de “St. Jorisstraat” over in “Huygevoort” en men passeert kn58 volg 4.
Bij Y-splitsing LA, “Huijgevoort”, wn route, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, kn4 volg 88.
T.h.v. boerderij nr.16 LA, wn route, verderop gaat de smalle weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij beek RA door houten voetgangerssluis, kn88 volg 97, pad door smal bosgebied met beek aan rechterhand, verderop passeert men een brugje.
2.
Bij 3-sprong links aanhouden, smal slingerend pad langs de beek verder volgen, wn route.
Voor omleidingskanaal, bij T-splitsing LA de brug over, smal pad met beek aan rechterhand, wn route.
# Op dit punt splitst de Groote Beerze zich, een deel van het water wordt via het omleidingskanaal Groote Beerze afgevoerd.
Bij 3-sprong RA richting brug, wn route, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, kn97 volg 90/55.
RD, “Schepersweg”, weg aan linkerhand negeren, kn97 volg 90.
Bij T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route, direct daarna RA, “Kromvensedijk nr.4-9”, breed onverhard pad, wn route, het pad volgen tot kruising iets voorbij kleine witte woning nr.9, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, smal pad, kn90 volg 82, verderop buigt het pad naar links.
3.
Bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
RD door klaphek, pad tussen omheining en afrastering aan linkerhand negeren, het pad met afrastering aan linkerhand volgen tot pad aan rechterhand bij bosrand.
Bij dit pad RA, de wn route wordt verlaten, pad door de rand van het bos.
RD, pad richting houten hek aan linkerhand negeren, het pad door de rand van het bos verder volgen.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong rechts aanhouden grindpad richting draaihekje volgen, voorbij het draaihekje het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, wn route.
T.h.v. uitkijktoren RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn82 volg 81, het grindpad of brede onverhard pad volgen tot kruising met aan rechterhand een klaphek, bij bosrand lopen beide iets uit elkaar ruim voor de kruising komen beide paden weer samen.
4.
Bij deze kruising RA door het klaphek, kn81 volg 91, verderop zanderige pad, voorbij een bocht naar rechts volgt het pad op enige afstand een groot ven aan linkerhand, ruim voorbij een bocht naar links buigt het pad t.h.v. een bankje naar rechts weg van het ven.
Iets voorbij deze bocht, bij splitsing links aanhouden, ruiterpad, de wn route wordt verlaten.
Bij Y-splitsing links aanhouden, ruiterpad, het pad volgen tot Y-splitsing voorbij klaphek.
Bij deze Y-splitsing LA, men volgt nu de rand van de “Landschotsche Heide”.
RD, “Keijenhurksedreef”, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, verderop iets voorbij inrit naar woning passeert men een klaphek, voorbij het klaphek het pad verder volgen tot men het omheind gebied weer verlaat via een klaphek.
# Langs het pad dat men nu volgt is nog een restant te zien van een aarden wal in de vorm van een boot met enkele oefenbommen, deze werd in WOII door de Duitse piloten in opleiding gebruikt voor bombardement oefeningen.
5.
Na verlaten omheind gebied via het klaphek RD, smal pad langs waterloop aan rechterhand negeren, iets verder passeert men een betonnen brugje.
Iets voorbij draaihekje, bij 4-sprong LA, grind-/fietspad, kn31 volg 81, verderop passeert men een brugje.
Voor bosgebied, in bocht naar links van grind-/fietspad RA, de wn route wordt verlaten, direct daarna LA, bospad, het pad volgen tot T-splitsing voor half open plek, twee zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad buigt met flauwe bocht naar links.
Bij ruime 4-sprong RD, het pad is tevens ATB pad.
Voor heuvelrug, bij T-splitsing LA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad met bosrand aan rechterhand verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren, verderop buigt het pad naar rechts.
# T.h.v. punt dat het pad breder wordt is aan rechterhand “d’n Biebult”, op de heuvel (bult) staan stalletjes met diverse bijenvolken.
6.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen, wn route.
Na ca. 170m LA, grindpad met aan linkerhand vakantiepark “De Kempenzoom”, wn route, verderop bij metalen afsluitboom buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad met omheining aan linkerhand verder volgen, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, het pad volgen tot 5-sprong t.h.v. rand bosgebied, zijpaden negeren.
Bij deze 5 sprong scherp RA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
Voorbij landbouwperceel LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route, verderop voor beek buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RA de stuw over, direct daarna aan overzijde het pad met bocht naar links verder volgen, pad met beek aan linkerhand, kn1 volg 80, het pad langs de beek ca. 400m volgen tot pad aan rechterhand t.h.v. schrikhek met verderop in het pad een bankje, overige smalle zijpaden negeren.
7.
Bij dit pad RA richting het bankje, wn route, vervolgens voor het bankje, bij splitsing links aanhouden, kn80 volg 79, direct daarna het doorgaande pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 200m RA, kn79 volg 6.
T.h.v. open plek het pad met bocht naar links verder volgen, pad met betonnen lego blokken aan rechterhand negeren, iets verder volgt het pad de bosrand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 200m LA, kn6 volg 7, onverhard pad, het pad volgen tot bosrand aan linkerhand.
# De toren “Den ouwe tôrre” langs dit pad is het restant van een kerkje uit 13de eeuw.
Bij 3-sprong links aanhouden, het pad met iets verder een beekje aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij stuw, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
8.
Bij deze T-splitsing RA de stuw over, wn route, smal tussen omheining en brede waterloop (afwateringskanaal).
Aan einde van het pad schuin naar links het grasveldje oversteken en het verhard voetpad aan overzijde van weg inlopen met woning aan linkerhand en iets verder de waterloop aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, grindpad, wn route, het grindpad met de brede waterloop aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg volgen, kn78 volg 85, de weg volgen tot rotonde, zijwegen negeren.
Bij deze rotonde LA richting “Vessem”, “Doornboomstraat”, kn85 volg 84, de weg volgen tot zijweg “Willebrordstraat” richting “Bladel/Casteren”, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Willebrordstraat”, kn84 volg 87, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St. Willibrordus kerk, Willibrordstraat 16, 5091 CD te Middelbeers. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het pleintje voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Hertog Janstraat, aan de Hoogstraat in Middelbeers. Aanlooproute: vanuit de bushalte naar de rotonde lopen. Starten bij punt 8 voorlaatste regel: Niet LA richting maar RA richting Vessem vertrekken.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Een van de vennen op de Landschotsche Heide Adrie: Een van de vennen op de Landschotsche Heide
Ven het de Keijenhurk Adrie: Ven het de Keijenhurk
Een oefenbom Adrie: Een oefenbom
Heuvelrug met oefenbommen Adrie: Heuvelrug met oefenbommen
Uitkijktoren op de Landschotsche Heide Adrie: Uitkijktoren op de Landschotsche Heide
Vennen gezien vanuit de uitkijktoren Adrie: Vennen gezien vanuit de uitkijktoren
Dezelfde vennen na een heel droge zomer Adrie: Dezelfde vennen na een heel droge zomer
Op de uitkijk in het Molenbroek Adrie: Op de uitkijk in het Molenbroek
Den ouwe tôrre Adrie: Den ouwe tôrre
In de verte de kerk van Oostelbeers Adrie: In de verte de kerk van Oostelbeers

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart landschotsche-heide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MiddelbeersOp recreatiepark De Kempenzoom

Kuikseindseweg 31
5091 TC Middelbeers

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 13 februari 2020 om 09:54

  Gisteren 12 februari 2020 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. Een wandelpad dat langs de Kleine Beerze door een klein particulier bosperceel liep is uit de wandelroute gehaald. Ondanks dat het de laatste tijd regelmatig geregend heeft was dit niet te zien in de vennen die rijkelijk aanwezig zijn op de Landschotsche Heide. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 7 november 2017 om 15:19

  6 november 2017 de tocht gecontroleerd. Op een kleine verandering van het wandelnetwerk na klopte de routebeschrijving nog. Tevens de tocht aan het begin iets gewijzigd men loopt nu langs een rustigere weg naar beek de “Groote Beerze”. Bij de beek gaat de tocht een stukje door grasland om vervolgens in het smalle bosgebied “Aardbossen” de beek verder te volgen. Voor degene die i.p.v. grasland de voorkeur geeft aan meer gebaande paden is er een alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Cor en Nellie wesel 9 augustus 2017 om 14:36

  Vandaag met ideaal wandelweer (21 graden en zon) deze tocht gelopen. Was erg mooi en afwisselend en heel duidelijk beschreven. Nergens een moment van twijffel.
  Hartelijk dank voor de alweer 5e tocht die we van u gelopen hebben. Verbazingwekkend goed geregeld! Chapeau.

  Reageren
 4. Lennard 30 oktober 2016

  Vandaag gelopen met grotendeels rustig, stralend herfstweer.

  Ik vond het een mooie en afwisselende route met net genoeg variatie op de kortere Aardbossentocht om meer te zijn dan alleen maar een langere variant daarvan.
  T.h.v. de werkzaamheden is er aan de situatie niets meer veranderd t.o.v. de aanpassing twee weken geleden.

  Reageren
 5. Adrie 17 oktober 2016

  Ik ben gaan kijken, de wandelroute is aangepast en kan weer gelopen worden. Brabants Landschap is op het door Hans en Rianne Vogels genoemde punt het gebied aan het uitbreiden. Het ven Berkven is inmiddels al flink vergroot verder heeft men een weiland afgegraven met daar doorheen een ondiepe geul. Het oorspronkelijk gevolgde wandelpad langs een waterloop dat aan einde ervan langs het Berkven kwam wordt opgeheven. Het wandelnetwerk is ook een beetje gewijzigd, er is een nieuw knooppunt 6 tussen 79 en 21 gekomen met als gevolg dat de verwijzing bij knooppunt 79 niet meer klopte. Hans en Rianne Vogels nogmaals bedankt voor het melden!

  Reageren
 6. Charles Aerssens 17 oktober 2016

  Heb dit probleem al gehad op 14 september! Door uitbreiding van het Berkven en landschapsaanpassing is het vanaf pint 4 alleen mogelijk even naar links te gaan bij het bankje en dan rechts zuidwaarts tot KNP 31 langs punt 6 Hier naar rechts en door het klaphekje de Landschotseheide betreden.

  Reageren
 7. Hans en Rianne Vogels 16 oktober 2016

  Vandaag met prachtig weer deze hele mooie route gelopen.
  Halverwege de route kun je eigenlijk niet verder. We nemen tenminste aan dat je niet door prikkeldraad moet kruipen. Om de route verder te lopen hebben wij dit wel gedaan.

  Het betreft punt 5:
  Direct na passeren van dit klaphek LA, smal pad met waterloop aan rechterhand volgen, kn31 volg 81.
  Aan einde van het pad RA, pad met gescheiden fietspad, de wn route wordt verlaten.

  Als je bijna bij het fietspad bent is een nieuw ven bijgekomen en de afrastering bij het fietspad helemaal afgezet. Ook de blauwe wandelroute is daarmee verspert.

  Bij punt 8 staat knooppunt 79 volg 21 moet zijn 79 volg 6.

  Reageren
  1. Adrie 16 oktober 2016 om 16:44

   Hans en Rianne Vogels bedankt voor het melden!. Het is inderdaad niet de bedoeling dat men door prikkeldraad moet kruipen. Ik heb de wandelroute tijdelijk gesloten. Ik ga binnenkort kijken wat er veranderd is.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)