Landgoed de Hoevens-tocht, Goirle te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Landgoed de Hoevens-tocht, te Goirle

Wandeltocht door het zuidelijk deel van het natuurgebied Regte Heide & Riels Laag en het Landgoed de Hoevens onder Tilburg. De wandeltocht gaat via het Ooijevaarsnest naar Landgoed de Hoevens om vervolgens weer via het Ooijevaarsnest terug te keren. Tijdens de wandeltocht passeert men twee keer het mooie beekdal van de Oude Leij ook wel Lei genoemd. Het Ooijevaarsnest is een bosrijk gebied met aan de rand het beekdal van de Oude Leij met drassige graslanden. Het gebied dankt de naam aan het ooievaarsnest dat op de authentiek met riet bedekte grote schuur staat. De schuur is oorspronkelijk gebouwd als schaapskooi. Landgoed de Hoevens is een particulier landgoed met graslanden, akkers, houtwallen en lanen dat samen met monumentale boerderijgebouwen waaronder een Vlaamse schuur een Kempisch coulisselandschap vormt. Ook zijn er enkele restanten van grafheuvels ontdekt, een bewijs dat er in de bronstijd al mensen hebben geleefd. Tijdens het bezoek aan het landgoed gaat de wandeltocht ook over de natuurbegraafplaats De Hoevens, geeft men de voorkeur aan langs de natuurbegraafplaats te gaan dan kan er een alternatief gevolgd worden. 94% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-1-2019, laatst bijgewerkt op: 7-11-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het brede pad en met de rug naar het parkeerterreintje RA vertrekken, breed pad, kn53 volg 54.
Na ca. 70m, bij kruising LA, smal pad met BL bordje “Ooijevaarsnest” en bosschages aan rechterhand, wn route, verderop passeert men twee brugjes.
Iets voorbij 2de brugje, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij 5-sprong 1ste pad linkerhand, direct daarna voorbij BL bordje RD, pad aan rechterhand negeren, kn54 volg 57, pad met grasland aan linkerhand.
Voor poel RA, kn57 volg 58, iets verder voorbij bankje buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Na ca. 150m LA het knuppelbrugje over, iets voorbij het knuppelbrugje buigt het pad t.h.v. een informatiepaneel naar rechts.
Voor bankje met daarachter een poel, bij 3-sprong LA richting natuurbegraafplaats, kn58 volg 43, het pad volgen tot 4-sprong voor ingang van de begraafplaats.
Bij deze 4-sprong RA, brede laan, wn route, de laan volgen tot metalen afsluitboom iets voor een T-splitsing.
2.
# Bij de metalen afsluitboom gaat de wandeltocht door de natuurbegraafplaats De Hoevens, heeft men de voorkeur om langs de natuurbegraafplaats te gaan bij de afsluitboom doorlopen tot de T-splitsing, kn43 volg 59. Bij de T-splitsing LA, breed grindpad, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg. Ga verder bij punt 3 1ste regel.

Voor de afsluitboom LA door klaphek, grindpad, kn43 volg 95, vervolgens RD, “Heidepad”, grindpad aan linkerhand negeren, het grindpad aan rechterzijde van het terrein verder volgen tot houten hek met klaphek en informatiepaneel aan rechterhand, via dit klaphek de natuurbegraafplaats weer verlaten.
Na verlaten van de begraafplaats, bij T-splitsing LA, breed grindpad, wn route, het grindpad volgen tot 4-sprong bij verharde weg.
3.
Bij deze 4-sprong LA, “Goorstraat 1-2-3”, breed grindpad, kn95 volg 96, het grindpad volgen tot flauwe bocht naar links, twee grindpaden naar woningen en schuren aan rechterhand negeren.
# Aan rechterhand passeert men een Vlaamse schuur en een bakhuisje.
Iets voorbij deze flauwe bocht RA brugje van houten balken over, iets verder buigt het smalle pad naar links met smalle poel aan linkerhand, verderop passeert men een smal metalen brugje, voorbij het brugje buigt het pad iets naar links met bosschages aan linkerhand met aan beide zijde percelen grasland, verderop gaat het pad door de rand van een smal bosperceel.
Voor perceel grasland, bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens voor een grote beuk, bij 3-sprong LA, gras-pad met afrastering aan linkerhand, kn96 volg 42.
Voor bosrand met bankje op heuvel LA, pad door de bosrand met afrastering aan linkerhand, het pad volgen tot bocht naar rechts bijna aan einde van een poel t.h.v. twee bankjes.
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, brede beukenlaan, smal pad langs perceel grasland aan linkerhand negeren, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden aan rechterhand negeren.
4.
Bij deze T-splitsing LA, beukenlaan met perceel grasland aan linkerhand, wn route.
Bij kruising RA, breed pad, wn route.
Voorbij beekdal RA, pad met BL bordje “Ooijevaarsnest”, blauwe paaltjes route, kn42 volg 40, verderop buigt het pad naar links.
T.h.v. bosrand en bankje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, blauwe paaltjes route, kn40 volg 31.
Na ca. 120m LA, bospad, blauwe paaltjes route, kn31 volg 52.
Ruim voor verlaten van het bos het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, blauwe paaltjes en wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand, blauwe paaltjes en wn route, verderop buigt het pad naar links.
Voorbij deze bocht RD, bospad aan rechterhand negeren, blauwe paaltjes en wn route, het pad langs de bosrand verder volgen tot bocht naar rechts voorbij het grasland aan linkerhand, zijpad negeren.
5.
Voorbij deze bocht RD, pad aan linkerhand negeren, blauwe paaltjes en wn route, het pad verder volgen tot 5-sprong t.h.v. bosrand, zijpaden negeren, ruim voor de 5-sprong passeert men kn52 volg 51, de blauwe paaltjes route wordt dan verlaten.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, wn route.
Bij kruising LA, onverhard pad, kn51 volg 55.
T.h.v. ingang 2de weiland aan rechterhand LA, bospad met houten afsluitboom en BL bordje “Ooijevaarsnest”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing met breed pad, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad.
Na ca. 120m LA, verbindingspad met houten afsluitboom en BL bordje “Ooijevaarsnest” inlopen, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Iets voorbij flauwe bocht naar links van het pad RA, wn route, iets verder is het parkeerterreintje, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein van Brabants Landschap, Nieuwkerksbaantje te Goirle. Plan Route

Met de auto

Het parkeerterrein van Brabants Landschap aan het Nieuwkerksbaantje is ca. 250m voor boerderij d'n Ooievaarsnest, Goorstraat 6, 5051 DH Goirle dit komende vanaf de Turnhoutsebaan

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Brugje over de Lei Adrie: Brugje over de Lei
Riels Laag Adrie: Riels Laag
Vleermuizenkelder Adrie: Vleermuizenkelder
Vlaamse schuur Adrie: Vlaamse schuur
De Hoevens Adrie: De Hoevens
Clun Forrest schapen Adrie: Clun Forrest schapen
Beekdal van de Leij Adrie: Beekdal van de Leij
Voormalige schaapkooi met ooievaarsnest op het dak Adrie: Voormalige schaapkooi met ooievaarsnest op het dak
Pad door het Ooijevaarsnest Adrie: Pad door het Ooijevaarsnest

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart landgoed-de-hoevens-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Enna 16 april 2022 om 08:53

  Het is niet duidelijk waar de route begint.

  Reageren
  1. Adrie 16 april 2022 om 09:05

   Raar bij Bereikbaarheid en toegankelijkheid staat het startpunt beschreven en op de Google Mpas kaart staat een icoontje dat de plaats aangeeft. Het is een klein parkeerterrein van Brabants Landschap aan het Nieuwkerksbaantje is ca. 250m voor boerderij d’n Ooievaarsnest, Goorstraat 6, 5051 DH Goirle dit komende vanaf de Turnhoutsebaan. Het Nieuwkerksbaantje is een breed grindpad dat dwars door het gebied loopt dat t.h.v. de genoemde boerderij overgaat in Goorstraat. Men kan het adres van de boerderij voor de navigatie kunnen gebruiken het parkeerterreintje ligt links van het pad iets voor de boerderij als men het pad vanaf de Trunhoutsebaan inrijdt.

 2. Jolanda 27 maart 2022 om 14:09

  Prachtige, afwisselende wandeling. Wij hebben een kleine aanpassing gelopen, namelijk het pad langs de Leij. Dat was eigenlijk het mooiste stuk van de route.

  Reageren
  1. Adrie 27 maart 2022 om 14:26

   Jolanda bedankt voor de reactie! Langs het beekdal van de Leij is inderdaad een mooi pad. Omdat de drie andere tochten uit deze reeks van korte wandelingen (Regte Heide-tocht, Ooijevaarsnest-tocht en de Halve Maan-tocht) in dit gebied al langs het beekdal van de Leij gaan bij deze wandeltocht voor een ander pad gekozen.

 3. Adrie 3 november 2021 om 18:10

  De wandeltocht is aangepast met als startpunt het parkeerterreintje van Brabants Landschap aan het Nieuwkerksbaantje, ca. 250m voor boerderij d’n Ooievaarsnest, Goorstraat 6, 5051 DH Goirle dit vanaf de Turnhoutsebaan.

  Reageren
 4. Anke 31 oktober 2021 om 14:35

  Ijssalon Aarle ijs bestaat niet meer en parkeren is daar niet meer mogelijk. Parkeren in Poppel is lastig. Wij hebben een stukje verder op de route aan de Oude Heertstraat geparkeerd tussen de bomen. Maar misschien is de parkeerplaats aan het Nieuwkerksbaantje, waar je bij punt 1 langs wandelt, een geschikt startpunt?
  Verder is de route duidelijk beschreven en heel mooi wandelen door afwisselende natuur.

  Reageren
  1. Adrie 31 oktober 2021 om 16:00

   Anke bedankt voor het melden! Tijdelijk de wandeltocht gesloten tot deze omschreven is met alternatieve startpunt het parkeerterreintje van Brabants Landschap als nieuw startpunt.

 5. Elly Zegers-Tijssen 1 maart 2019 om 12:37

  Vanmorgen heb ik deze wandeling gedaan vanaf Aarle ijs in Poppel.
  Wat een prachtige, gevarieerde route.
  Ik heb genoten van de fluitende vogels zoals de vink, roodborstje en koolmees.
  Ook zag ik een groene specht, twee witte ooievaars(?) en een reiger.
  Verder waren er veel sneeuwklokjes en de eerste paaslelies te zien, evenals veel mooie mos-soorten.
  Als kers op de taart zag ik een reetje staan nadat ik geritsel had gehoord.
  Ik heb geen foto’s gemaakt maar ik heb de wandeling in mijn herinnering opgeslagen.
  Dank je wel Adrie.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)