Landgoed de Hoevens-tocht, Goirle te Noord-Brabant
Wandeltocht door het zuidelijk deel van het natuurgebied Regte Heide & Riels Laag en het Landgoed de Hoevens onder Tilburg. De wandeltocht gaat via het Ooijevaarsnest naar Landgoed de Hoevens om vervolgens weer via het Ooijevaarsnest terug te keren. Tijdens de wandeltocht passeert men twee keer het mooie beekdal van de Oude Leij ook wel Lei genoemd. Het Ooijevaarsnest is een bosrijk gebied met aan de rand het beekdal van de Oude Leij met drassige graslanden. Het gebied dankt de naam aan het ooievaarsnest dat op de authentiek met riet bedekte grote schuur staat. De schuur is oorspronkelijk gebouwd als schaapskooi. Landgoed de Hoevens is een particulier landgoed met graslanden, akkers, houtwallen en lanen dat samen met monumentale boerderijgebouwen waaronder een Vlaamse schuur een Kempisch coulisselandschap vormt. Ook zijn er enkele restanten van grafheuvels ontdekt, een bewijs dat er in de bronstijd al mensen hebben geleefd. Tijdens het bezoek aan het landgoed gaat de wandeltocht ook over de natuurbegraafplaats De Hoevens, geeft men de voorkeur aan langs de natuurbegraafplaats te gaan dan kan er een alternatief gevolgd worden. 94% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Op het brede pad en met de rug naar het parkeerterreintje RA vertrekken, breed pad, kn53 volg 54.
Na ca. 70m, bij kruising LA, smal pad met BL bordje “Ooijevaarsnest” en bosschages aan rechterhand, wn route, verderop passeert men twee brugjes.
Iets voorbij het 2de brugje, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij 5-sprong 1ste pad linkerhand, direct daarna t.h.v. BL bordje RD, pad aan rechterhand negeren, kn54 volg 57, pad met grasland aan linkerhand.
Voor poel RA, kn57 volg 58, iets verder voorbij bankje buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Na ca. 150m LA het knuppelbrugje over richting “Landgoed de Hoevens”, iets voorbij het knuppelbrugje buigt het pad t.h.v. een informatiepaneel naar rechts.
Voor bankje met daarachter een poel, bij 3-sprong LA richting natuurbegraafplaats, kn58 volg 43, het pad volgen tot 4-sprong voor ingang van de begraafplaats.
Bij deze 4-sprong RA, brede laan, wn route, de laan volgen tot metalen afsluitboom iets voor een T-splitsing.
# Bij de metalen afsluitboom gaat de wandeltocht door de natuurbegraafplaats De Hoevens, heeft men de voorkeur om langs de natuurbegraafplaats te gaan bij de afsluitboom doorlopen tot de T-splitsing, kn43 volg 59. Bij de T-splitsing LA, breed grindpad, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg. Ga verder bij punt 3 1ste regel.
Voor de afsluitboom LA door klaphek, grindpad, kn43 volg 95, vervolgens RD, “Patrijzenpad”, grindpad aan linkerhand negeren, het grindpad aan rechterzijde van het terrein verder volgen tot houten poort met klaphek en informatiepaneel aan rechterhand, via dit klaphek de natuurbegraafplaats weer verlaten.
Na verlaten van de begraafplaats, bij T-splitsing LA, breed grindpad, wn route, het grindpad volgen tot 4-sprong bij verharde weg.
3.
Bij deze 4-sprong LA, “Goorstraat 1-2-3”, breed grindpad, kn95 volg 96, het grindpad volgen smal pad met brugje van houten balken aan rechterhand voorbij flauwe bocht naar links, twee grindpaden naar woningen en schuren aan rechterhand negeren.
# Aan rechterhand passeert men een Vlaamse schuur en een bakhuisje.
Dit pad RA het brugje over, het pad buigt naar links met iets verder een poel aan linkerhand, verderop passeert men een smal metalen brugje, voorbij het brugje buigt het pad iets naar links met bosschages aan linkerhand met aan beide zijde percelen grasland, verderop gaat het pad door de rand van een smal bosperceel.
Voor perceel grasland, bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens voorbij het perceel voor een grote beuk, bij 3-sprong LA, smal pad met afrastering aan linker- en bosschages aan rechterhand, kn96 volg 42.
Voor bosrand met bankje op heuvel LA, het pad door de bosrand met afrastering aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts t.h.v. twee bankjes bijna aan einde van een vijver.
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, brede beukenlaan, smal pad langs perceel grasland aan linkerhand negeren, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden aan rechterhand negeren.
4.
Bij deze T-splitsing LA, beukenlaan met perceel grasland aan linkerhand, wn route.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising RA, breed pad, wn route.
Voorbij beekdal RA, pad met BL bordje “Ooijevaarsnest”, blauwe (paaltjes) route, kn42 volg 40, verderop buigt het pad naar links.
# De naam Ooijvaarsnest is ontleend aan een nest met namaak ooievaar die staat iets verder op een schuur rechts van het brede pad staat. Verder zijn staan er enkele moerascipressen in het beekdal in noordelijke richting. De bomen zijn geplant in opdracht van graaf Jacques van Hogendorp die dit gebied in het begin van de negentiende eeuw omvormde tot een landgoed met elementen van de Engelse landschapsstijl.
T.h.v. bosrand en bankje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, blauwe route, kn40 volg 31.
Na ca. 120m LA, bospad, blauwe route, kn31 volg 52, ruim voor open grasland buigt het pad naar rechts, blauwe en wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand, blauwe en wn route, verderop buigt het pad voorbij een perceel grasland naar links.
Voorbij deze bocht RD, bospad aan rechterhand negeren, blauwe en wn route, het pad verder volgen tot bocht naar rechts voorbij het perceel grasland aan linkerhand, zijpad negeren.
5.
Iets voorbij deze bocht RD, pad aan linkerhand negeren, blauwe en wn route, het pad met verderop kn52 volg 51 verder volgen tot 5-sprong t.h.v. bosrand, zijpaden negeren, t.h.v. kn52 wordt de blauwe route verlaten.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad en bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising LA, breed onverhard pad met bankje, kn51 volg 55.
T.h.v. ingang 2de perceel grasland aan rechterhand LA, bospad met houten afsluitboom en BL bordje “Ooijevaarsnest”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing met breed pad, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad.
Na ca. 120m LA, verbindingspad met houten afsluitboom en BL bordje “Ooijevaarsnest” inlopen, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, blauwe en wn route.
Iets voorbij flauwe bocht naar links van het pad RA, blauwe en wn route, iets verder is het parkeerterreintje, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerterrein van Brabants Landschap, Nieuwkerksbaantje te Goirle. Plan Route
Met de auto
Het parkeerterrein van Brabants Landschap aan het Nieuwkerksbaantje is ca. 250m voor boerderij d'n Ooievaarsnest, Goorstraat 6, 5051 DH Goirle dit komende vanaf de Turnhoutsebaan
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart landgoed-de-hoevens-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..
Wat een geweldige site en goed beschreven wandelroutes! Heel duidelijk te volgen, mijn hond en ik hebben genoten van deze route! Dank je wel
Vorige week vrijdag 17 februari 2023 deze wandeltocht samen met de Halve Maan-tocht gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen in de herkenningspunten klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Het is niet duidelijk waar de route begint.
Raar bij Bereikbaarheid en toegankelijkheid staat het startpunt beschreven en op de Google Mpas kaart staat een icoontje dat de plaats aangeeft. Het is een klein parkeerterrein van Brabants Landschap aan het Nieuwkerksbaantje is ca. 250m voor boerderij d’n Ooievaarsnest, Goorstraat 6, 5051 DH Goirle dit komende vanaf de Turnhoutsebaan. Het Nieuwkerksbaantje is een breed grindpad dat dwars door het gebied loopt dat t.h.v. de genoemde boerderij overgaat in Goorstraat. Men kan het adres van de boerderij voor de navigatie kunnen gebruiken het parkeerterreintje ligt links van het pad iets voor de boerderij als men het pad vanaf de Trunhoutsebaan inrijdt.
Prachtige, afwisselende wandeling. Wij hebben een kleine aanpassing gelopen, namelijk het pad langs de Leij. Dat was eigenlijk het mooiste stuk van de route.
Jolanda bedankt voor de reactie! Langs het beekdal van de Leij is inderdaad een mooi pad. Omdat de drie andere tochten uit deze reeks van korte wandelingen (Regte Heide-tocht, Ooijevaarsnest-tocht en de Halve Maan-tocht) in dit gebied al langs het beekdal van de Leij gaan bij deze wandeltocht voor een ander pad gekozen.
De wandeltocht is aangepast met als startpunt het parkeerterreintje van Brabants Landschap aan het Nieuwkerksbaantje, ca. 250m voor boerderij d’n Ooievaarsnest, Goorstraat 6, 5051 DH Goirle dit vanaf de Turnhoutsebaan.
Ijssalon Aarle ijs bestaat niet meer en parkeren is daar niet meer mogelijk. Parkeren in Poppel is lastig. Wij hebben een stukje verder op de route aan de Oude Heertstraat geparkeerd tussen de bomen. Maar misschien is de parkeerplaats aan het Nieuwkerksbaantje, waar je bij punt 1 langs wandelt, een geschikt startpunt?
Verder is de route duidelijk beschreven en heel mooi wandelen door afwisselende natuur.
Anke bedankt voor het melden! Tijdelijk de wandeltocht gesloten tot deze omschreven is met alternatieve startpunt het parkeerterreintje van Brabants Landschap als nieuw startpunt.
Vanmorgen heb ik deze wandeling gedaan vanaf Aarle ijs in Poppel.
Wat een prachtige, gevarieerde route.
Ik heb genoten van de fluitende vogels zoals de vink, roodborstje en koolmees.
Ook zag ik een groene specht, twee witte ooievaars(?) en een reiger.
Verder waren er veel sneeuwklokjes en de eerste paaslelies te zien, evenals veel mooie mos-soorten.
Als kers op de taart zag ik een reetje staan nadat ik geritsel had gehoord.
Ik heb geen foto’s gemaakt maar ik heb de wandeling in mijn herinnering opgeslagen.
Dank je wel Adrie.