Landgoed de Hamert-tocht, Wellerlooi te Limburg

13 km Wandelroute Landgoed de Hamert-tocht, te Wellerlooi

Wandeltocht door het Landgoed de Hamert, langs het Gelderns-Nierskanaal en door de uiterwaarden van de Maas in het Nationaal Park De Maasduinen. Het Landgoed de Hamert is een groot natuurgebied dat bestaat uit bossen een groot heidegebied met opvallende hoge stuifheuvels, veenplassen, vennen en een gerestaureerde oude grafheuvel. Vanuit dit z.g. "Vorstengraf" en de Trappenberg heeft men een mooi uitzicht over het Pikmeeuwenwater. Het Gelderns-Nierskanaal is een van de merkwaardigste wateren in Nederland. Het is een gegraven kanaaltje om de Duitse landbouwgebieden te ontwateren dat door het grote hoogte verschil over een relatief korte afstand een krachtig stromend water is dat diep in de heuvels heeft ingesneden waardoor het meer op een beekje dan op een kanaatje lijkt. In de uiterwaarden gaat de wandeltocht over en langs Maasduinen die hier zeer dicht tegen de Maas aanliggen. De uiterwaarden bestaan uit bloemrijke graslanden die in een smalle strook langs de Maas liggen samen met beboste hoger gelegen Maasduinen. 86% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-10-2017, laatst bijgewerkt op: 12-11-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein de trap voor de kerk oplopen, vervolgens het verhard voetpad rechts van de kerk inlopen, aan rechterhand passeert men een begraafplaats.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Vinkenkamp”.
Bij T-splitsing RA, “Gielenkamp”, direct daarna voorbij woning nr.7 LA, onverhard pad voor woning nr.9 inlopen, voorbij de woning buigt het pad naar rechts.
Bij splitsing links aanhouden, wn route, het pad verder volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg links aanhouden, de weg buigt naar rechts, de weg ca. 240m verder volgen tot smal pad aan linkerhand door het bosperceel voorbij recreatiepark “Maas en Bos”, iets voor zijweg aan linkerhand.
Bij dit pad LA, smal bospad, het pad door het bosperceel volgen tot T-splitsing, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breder pad.
2.
Voorbij houten afsluitboom LA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje.
Na ca. 330m RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, men passeert rood en groen routepaaltje, vervolgens na ca. 50m RA, wn route.
Voorbij open strook LA, wn route.
Bij 4-sprong RD, wn route, iets verder passeert men een heuvelrug, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met grindpad RD, kn51 volg 54, iets verder buigt het pad naar links en gaat over een heuvelrug.
Voor klaphek LA, pad met afrastering aan rechterhand, wn route.
Bij kruising met grindpad en aan rechterhand een houten hek met klaphek RA door het klaphek, grindpad, kn54 volg 55.
3.
In flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het onverhard pad volgen tot T-splitsing voor hoge heuvelrug, zijpaden negeren, iets voor deze T-splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna RD, pad met klaphek aan linkerhand negeren, het pad met heuvelrug aan rechterhand volgen tot splitsing met in het pad aan linkerhand een veerooster.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, kn56 volg 57.
Na ca. 60m LA door klaphek, kn57 volg 60, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, witte route, het pad over de heuvelrug ca. 1km rond het vennengebied volgen tot klaphek.
Ca. 80m voorbij het klaphek het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, witte en wn route, het doorgaande pad verder volgen tot kruising, smalle zijpaadjes negeren.
4.
Bij deze kruising LA, witte route, kn60 volg 46,  het pad ca. 130m volgen tot pad schuin naar rechts aan rechterhand direct na een bankje.
Bij dit pad RD, het pad aan rechterhand negeren, de witte en wn route worden verlaten, verderop passeert men een klaphek.
Voor houten afsluitboom met daarachter een smalle verharde weg, bij kruising RA, rode route
Bij 3-sprong links aanhouden, grindpad, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, rode en wn route.
# Verderop tussen het 1ste en 2de uitzichtpunt passeert men restanten van asperges die in WOII als weg verversperring diende. 
T.h.v. 2de uitzichtpunt met bankje RD, grindpad aan rechterhand negeren, rode route, kn46 volg 45.
Bij verharde weg RD, het grindpad aan overzijde van de verharde weg inlopen, kn45 volg 47, direct daarna bij splitsing links aanhouden, onverhard pad, witte route.
In dalletje RD, pad door dalletje aan linkerhand negeren, witte route, kn47 volg 59.
Iets voorbij klaphek, bij 3-sprong RA, witte en wn route
5.
RD, pad aan rechterhand negeren, witte en wn route, men passeert een bankje en iets verder aan rechterhand een pad naar een kruisbeeld.
# De plek met kruisbeeld is een oorlogsmonument. Op 2 mei 1943 werden op de plaats van dit Monument der Gevallenen zeven mannen uit Midden- en Zuid Limburg in het geheim door een Duits vuurpeloton doodgeschoten.
Bij kruising RD, witte route, kn59 volg 57, verderop voor heuvel buigt het pad naar links, wn route.
# De heuvel die men passeert is een Vorstengraf, een van de grotere grafheuvels van Nederland. De grafheuvel wordt ook wel Scherpenheuvel genoemd.
Voorbij de heuvel RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar links en gaat over de heuvelrug.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, witte en wn route, het dalend pad verder volgen.
Bij kruising RD, de witte en wn route worden verlaten, aan linkerhand passeert men een stalletje met in de zomer bijenkasten.
6.
Bij T-splitsing LA, grindpad richting houten hek in de verte.
Iets voorbij het houten hek met klaphek, bij kruising met doorgaande weg RD door klaphek, let op drukke weg!!!, wn route.
Op heuveltop, in bocht naar links van pad RA, kn48 volg 49, het smalle pad over de heuvelrug met de Maas aan linkerhand volgen tot klaphek, voorbij van het klaphek schuin naar links richting grasland lopen, bij grasland de rand volgen met bosrand aan rechterhand tot klaphek.
# Bij het klaphek wordt er verder gestruind door het grasland dicht tegen de oever van Maas, geeft men de voorkeur aan het lopen over een gebaand pad kan men als alternatief via het klaphek de uiterwaarde verlaten, direct daarna bij 3-sprong LA, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot verhard fietspad. Bij het fietspad RD, fietspad aan rechterhand negeren, kn49 volg 10, het fietspad volgen tot smalle verharde weg aan rechterhand voor hoge uitkijktoren. Bij deze smalle weg RA, kn10 volg 17. Ga verder bij punt 7 voorlaatste regel.

7.
T.h.v. van het klaphek LA richting de Maas lopen, de wn route wordt verlaten, iets voor de oever van de Maas, bij T-splitsing RA, gras-pad met de Maas aan linkerhand, verderop voor afrastering buigt het gras-pad naar rechts, het gras-pad achtereenvolgens met bocht naar links en rechts verder door het grasland richting houten hek met klaphek tegen de bosrand volgen, via het klaphek het grasland verlaten.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, grindpad, wn route.
RD, verhard fietspad, fietspad aan rechterhand negeren, kn49 volg 10.
Na ca. 500m, voor bosperceel aan linkerhand LA door klaphek, gras-pad, wn route, voor de Maas buigt het gras-pad naar rechts, het gras-pad met de Maas aan linkerhand ca 1km volgen tot doorgang in bosschages met aan rechterhand op enige afstand een hoge uitkijktoren.
Voor deze doorgang RA richting klaphek, wn route, via dit klaphek de uiterwaarde verlaten.
Na verlaten van de uiterwaarde, bij kruising RD, smalle verharde weg met aan linkerhand de uitkijktoren, kn10 volg 17.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!!, wn route.
Bij 3-sprong LA, kn17 volg 15, direct daarna RD, “Catharinastraat”, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
rood, wit en groen = routepaaltjes SLL wandelroutes met geschilderde bovenzijde.
Wandelnetwerk:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de kerk, Catharinastraat 28, 5856 AT te Wellerlooi. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Catharinastraat, Wellerlooi. Aanlooproute: Loop vanuit bushalte naar de horecagelegenheid, ga vervolgens voorbij de horecagelegenheid LA. De routebeschrijving kan gestart worden bij punt 7 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Pad over heuvelrug rond het Pikmeeuwenwater Adrie: Pad over heuvelrug rond het Pikmeeuwenwater
Uitzicht over het Pikmeeuwenwater Adrie: Uitzicht over het Pikmeeuwenwater
Asperge, een herinnering aan WOII Adrie: Asperge, een herinnering aan WOII
Gelderns-Nierskanaal Adrie: Gelderns-Nierskanaal
Nederlandse Landgeiten Adrie: Nederlandse Landgeiten
Stalletje met bijenkasten Adrie: Stalletje met bijenkasten
De oever van de Maas wordt weer meer natuurlijker Adrie: De oever van de Maas wordt weer meer natuurlijker
25 meter hoge uitkijktoren Adrie: 25 meter hoge uitkijktoren
Galloway in de uiterwaarde Adrie: Galloway in de uiterwaarde

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart landgoed-de-hamert-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Jachthut op den Hamer

Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website

Café Het Centrum

Catharinastraat 18
5856 AT Wellerlooi
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Gerda 11 juni 2022 om 16:46

  Jammer dat weer dat “beekje” genoemd wordt, dit is toch echt een kanaal. Halverwege de route langs het kanaal staat ook een bord met informatie over het kanaal. Het Geldernsch-Niers kanaal.

  Reageren
  1. Adrie 11 juni 2022 om 17:05

   Beste Gerda, bedankt voor de reactie! Jammer kan ik het niet noemen eigenlijk is het een eer voor het door mensen handen gegraven kanaaltje dat door de natuur omgevormd is tot een meanderend stroompje omgeven door prachtige natuur. Om de woorden in de omschrijving aan te halen: Het Gelderns-Nierskanaal is een van de merkwaardigste wateren in Nederland. Het is een gegraven kanaaltje om de Duitse landbouwgebieden te ontwateren dat door het grote hoogte verschil over een relatief korte afstand een krachtig stromend water is dat diep in de heuvels heeft ingesneden waardoor het meer op een beekje dan op een kanaatje lijkt.

 2. Rob P. 29 januari 2022 om 17:10

  Mooie route voor te wandelen!

  Reageren
 3. Peter 20 juni 2021 om 15:32

  Aanvulling: ENTREE UITKIJKTOREN WELLERLOOI 1 EURO OF 1,20 MET PINPAS.

  Reageren
 4. Mien 21 februari 2021 om 20:26

  Leuke, afwisselende route, goed te bewandelen met GPS. Aanrader!

  Reageren
 5. Bert 26 januari 2021 om 16:37

  Mooie route, goed beschreven. Vandaag (26 jan 21) nog met beetje sneeuw en modderige paden. Erg weinig wandelaars op dinsdag …

  Reageren
 6. Adrie 26 augustus 2020 om 16:29

  17 augustus 2020 de wandelroute gecontroleerd. Geen veranderingen gezien, op enkele puntjes de routebeschrijving wat verbeterd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Riet Jacobs 30 september 2018 om 14:25

  Prachtige route met afwisselend heide, bos, snelstromend beekje en Maas. Genieten op een heerlijke zonnige zondagochtend. Mooie duidelijk beschreven route. Maar 1x in verwarring, omdat er een klaphek niet genoemd werd. (tja, als je verwend wordt met een duidelijke beschrijving gaat het meteen mis, als er iets niet staat). Ik zou het volgende nog toevoegen in punt 4, tussen het 2e en 3e punt: “Na goed honderd meter kom je door een klaphek.” Alles samen een aanrader!

  Reageren
  1. Adrie 30 september 2018 om 14:54

   Riet Jacobs bedankt voor de reactie en het verbetervoorstel. Het genoemde klaphek is aan punt 4. 2de regel bijgevoegd.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)