Landgoed de Hamert-tocht, Wellerlooi te Limburg
Wandeltocht door het Landgoed de Hamert, langs het Geldernsch-Niers kanaal en door de uiterwaarden van de Maas in het Nationaal Park De Maasduinen. Het Landgoed de Hamert is een groot natuurgebied dat bestaat uit bossen een groot heidegebied met opvallende hoge stuifheuvels, veenplassen, vennen en een gerestaureerde oude grafheuvel. Vanuit dit z.g. Vorstengraf en de Trappenberg heeft men een mooi uitzicht over het Pikmeeuwenwater. Het Geldernsch-Niers kanaal is een van de merkwaardigste wateren in Nederland. Het is een in 1770 gegraven kanaal om natte moerassen rond de Niers in Duitsland te ontwateren en zo te kunnen ontwikkelen tot landbouwgronden. Voordat het kanaal in de Maas uitmondt is door het grote hoogte verschil over een relatief korte afstand en krachtig stromend water de heuvels diep ingesneden waardoor het meer op een beek lijkt dan op een kanaal. In de uiterwaarden gaat de wandeltocht over en langs Maasduinen die hier zeer dicht tegen de Maas aanliggen. De uiterwaarden bestaan uit bloemrijke graslanden die in een smalle strook langs de Maas liggen samen met beboste hoger gelegen Maasduinen. Aan het einde van de wandeltocht passeert men een 33 meter hoge uitkijktoren met prachtig uitzicht over de verre omgeving, entree is een munt van één euro. Voor het verlaten van de toren op de zwarte knop drukken die men ziet als men van de trap komt. 86% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Bij de Maas wordt er gestruind door de uiterwaarde dicht bij de oever van Maas. Bij hoogwater van de Maas, of als men de voorkeur geeft aan het lopen over een goed begaanbaar pad, kan de alternatieve route worden gevolgd.
Routebeschrijving
1.
Vanuit het parkeerterrein de trap voor de kerk oplopen, vervolgens het verhard voetpad rechts van de kerk inlopen met iets een begraafplaats aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Vinkenkamp”.
Bij T-splitsing RA, “Gielenkamp”, iets verder voorbij woning nr.7 LA het onverhard pad voor woning nr.9 inlopen, voorbij de woning buigt het pad naar rechts.
Bij splitsing links aanhouden, het pad verder volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg links aanhouden, de weg buigt naar rechts, de weg ca. 240m verder volgen tot smal pad aan linkerhand door het bosperceel voorbij recreatiepark “Maas en Bos”, iets voor zijweg aan linkerhand.
Bij dit pad LA, smal bospad, het pad door het bosperceel volgen tot T-splitsing, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breder pad.
Voorbij houten afsluitboom LA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje.
Na ca. 330m RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, men passeert rood en groen routepaaltje, vervolgens na ca. 50m RA, wn route.
Voorbij open plek LA, wn route.
Bij 4-sprong RD, wn route, iets verder gaat het pad een heuvel over, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met grindpad RD, kn51 volg 54, iets verder buigt het pad naar links en gaat over een heuvelrug (langgerekte Maasduin).
Na verlaten van de heuvel, voor klaphek LA, pad met afrastering aan rechterhand, wn route.
Bij kruising met grindpad en aan rechterhand een houten poort met klaphek RA door het klaphek, grindpad, kn54 volg 55.
3.
In flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het onverhard pad volgen tot T-splitsing voor hoge heuvelrug, zijpaden negeren, iets voor deze T-splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna RD, pad met klaphek aan linkerhand negeren, het pad met heuvelrug aan rechterhand volgen tot splitsing met in het pad aan linkerhand een veerooster.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, kn56 volg 57, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek, kn57 volg 60, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, witte (paaltjes) route, het pad over de heuvelrug (paraboolduin) ca. 1km rond het vennengebied volgen tot een klaphek.
Ca. 80m voorbij het klaphek het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, witte en wn route, het doorgaande pad verder volgen tot kruising, smalle zijpaadjes negeren.
4.
Bij deze kruising LA, witte route, kn60 volg 46, het pad ca. 130m volgen tot splitsing direct na een bankje links van het pad.
Bij deze splitsing links aanhouden, de witte en wn route worden verlaten, verderop passeert men een klaphek.
Voor houten afsluitboom met daarachter een verharde weg, bij kruising RA, rode route, het pad volgen tot kruising met verharde weg iets voorbij een bocht naar links.
Bij deze kruising RD, grindpad, rode en wn route.
# Aan linkerhand volgt het pad het Geldernsch-Niers kanaal, een in 1770 gegraven kanaal om de natte moerassen rond de Niers in Duitsland te ontwateren. Voordat het kanaal in de Maas uitmondt is verval zo groot dat het water snel stroomt en het kanaal meer op een beek lijkt dan een kanaal. Verderop tussen het 1ste en 2de uitzichtpunt passeert men restanten van asperges die in WOII als weg versperring diende.
T.h.v. 2de uitzichtpunt met bankje RD, grindpad aan rechterhand negeren, rode route, kn46 volg 45.
Bij verharde weg RD, het grindpad aan overzijde van de verharde weg inlopen, kn45 volg 47, direct daarna bij splitsing links aanhouden, onverhard pad, witte route.
In dalletje RD, pad door dalletje aan linkerhand negeren, witte route, kn47 volg 59.
Iets voorbij klaphek, bij 3-sprong RA, witte en wn route
5.
RD, pad aan rechterhand negeren, witte en wn route, men passeert een bankje en na ca. 100m aan rechterhand een pad naar een kruisbeeld.
# De plek met kruisbeeld is een oorlogsmonument. Op 2 mei 1943 werden op de plaats van dit Monument der Gevallenen zeven mannen uit Midden- en Zuid Limburg in het geheim door een Duits vuurpeloton doodgeschoten.
Bij kruising RD richting de hoge heuvel, witte route, kn59 volg 57, voor de heuvel buigt het pad naar links, wn route.
# De heuvel die men passeert is een Vorstengraf, een van de grotere grafheuvels van Nederland. De grafheuvel wordt ook wel Scherpenheuvel genoemd.
Voorbij de heuvel het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smalle zijpaden rechterhand negeren, wn route, het pad gaat weer over de heuvelrug (paraboolduin).
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, witte en wn route, het dalend pad verder volgen.
Bij kruising RD, de witte en wn route worden verlaten, pad met aan linkerhand een stalletje met in de zomer bijenkasten.
6.
Bij T-splitsing LA, grindpad richting houten poort in de verte.
Iets voorbij het houten poort met klaphek, bij kruising met doorgaande weg RD door klaphek, let op drukke weg!!!, wn route.
Op heuveltop, in bocht naar links van pad RA, kn48 volg 49, het smalle pad over de heuvelrug met de Maas aan linkerhand volgen tot klaphek, voorbij van het klaphek schuin naar links richting grasland lopen, bij grasland de rand volgen met bosrand aan rechterhand tot klaphek.
# Bij het klaphek wordt er verder gestruind door het grasland dicht tegen de oever van Maas, geeft men de voorkeur aan het lopen over een gebaand pad kan men als alternatief via het klaphek de uiterwaarde verlaten, direct daarna bij 3-sprong LA, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot verhard fietspad. Bij het fietspad RD, fietspad aan rechterhand negeren, kn49 volg 10, het fietspad volgen tot smalle verharde weg aan rechterhand voor hoge uitkijktoren. Bij deze smalle weg RA, kn10 volg 17. Ga verder bij punt 7 voorlaatste regel.
7.
T.h.v. van het klaphek LA richting de Maas lopen, de wn route wordt verlaten, iets voor de oever van de Maas, bij T-splitsing RA, gras-pad met de Maas aan linkerhand, verderop voor een afrastering buigt het gras-pad naar rechts, het gras-pad achtereenvolgens met bocht naar links en rechts verder door het grasland richting houten poort met klaphek tegen de bosrand volgen, via het klaphek het grasland verlaten.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, grindpad, wn route.
Iets voorbij bankje RD, verhard fietspad, fietspad aan rechterhand negeren, kn49 volg 10.
Na ca. 500m, voor bosperceel aan linkerhand LA door klaphek, gras-pad, wn route, voor de Maas buigt het gras-pad naar rechts, het gras-pad met de Maas aan linkerhand ca 1km volgen tot doorgang in bosschages met aan rechterhand op enige afstand een hoge uitkijktoren.
Voor deze doorgang RA richting klaphek, wn route, via dit klaphek de uiterwaarde verlaten.
Na verlaten van de uiterwaarde, bij kruising RD, smalle verharde weg met aan linkerhand de uitkijktoren, kn10 volg 17.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!!, wn route.
Bij 3-sprong LA, kn17 volg 15, direct daarna RD, “Catharinastraat”, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot het plein aan rechterhand voor de kerk, het startpunt.
Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
rood, wit en groen = routepaaltjes SLL wandelroutes met geschilderde bovenzijde.
Wandelnetwerk:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Plein voor de kerk, Catharinastraat 28, 5856 AT te Wellerlooi. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Catharinastraat, Wellerlooi. Aanlooproute: Loop vanuit bushalte naar de horecagelegenheid, ga vervolgens voorbij de horecagelegenheid LA. De routebeschrijving kan gestart worden bij punt 7 laatste regel.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart landgoed-de-hamert-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Jachthut op den Hamer
Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website
Café Het Centrum
Catharinastraat 18
5856 AT Wellerlooi
Bezoek website
Vandaag 22 maart 2023 de wandeltocht gecontroleerd. In de routebeschrijving wat extra informatie bijgevoegd over het Geldernsch-Niers kanaal en op enkele punten iets aangepast aan de huidige situatie. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Jammer dat weer dat “beekje” genoemd wordt, dit is toch echt een kanaal. Halverwege de route langs het kanaal staat ook een bord met informatie over het kanaal. Het Geldernsch-Niers kanaal.
Beste Gerda, bedankt voor de reactie! Jammer kan ik het niet noemen eigenlijk is het een eer voor het door mensen handen gegraven kanaaltje dat door de natuur omgevormd is tot een meanderend stroompje omgeven door prachtige natuur. Om de woorden in de omschrijving aan te halen: Het Gelderns-Nierskanaal is een van de merkwaardigste wateren in Nederland. Het is een gegraven kanaaltje om de Duitse landbouwgebieden te ontwateren dat door het grote hoogte verschil over een relatief korte afstand een krachtig stromend water is dat diep in de heuvels heeft ingesneden waardoor het meer op een beekje dan op een kanaatje lijkt.
Mooie route voor te wandelen!
Aanvulling: ENTREE UITKIJKTOREN WELLERLOOI 1 EURO OF 1,20 MET PINPAS.
Leuke, afwisselende route, goed te bewandelen met GPS. Aanrader!
Mooie route, goed beschreven. Vandaag (26 jan 21) nog met beetje sneeuw en modderige paden. Erg weinig wandelaars op dinsdag …
17 augustus 2020 de wandelroute gecontroleerd. Geen veranderingen gezien, op enkele puntjes de routebeschrijving wat verbeterd. Veel wandelplezier!
Prachtige route met afwisselend heide, bos, snelstromend beekje en Maas. Genieten op een heerlijke zonnige zondagochtend. Mooie duidelijk beschreven route. Maar 1x in verwarring, omdat er een klaphek niet genoemd werd. (tja, als je verwend wordt met een duidelijke beschrijving gaat het meteen mis, als er iets niet staat). Ik zou het volgende nog toevoegen in punt 4, tussen het 2e en 3e punt: “Na goed honderd meter kom je door een klaphek.” Alles samen een aanrader!
Riet Jacobs bedankt voor de reactie en het verbetervoorstel. Het genoemde klaphek is aan punt 4. 2de regel bijgevoegd.