Kruisschot Ommetje, Stiphout - Helmond te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Kruisschot Ommetje, te Stiphout - Helmond

Een wandeling door een weide- en akkerlandschap met weidse vergezichten en door een bosgebied met stuifduinen en kronkelende wandelpaadjes. Maar ook een wandeling met een historisch karakter.
De wandeltocht gaat vanuit kerkdorp Stiphout over landgoed Croy, langs kasteel Croy met haar bijzondere Spaanse schaapskooi en door het beekdal van de Goorloop naar het bosgebied Molenheide. Van daaruit gaat de tocht via buurtschap Kruisschot weer terug naar Stiphout, naar het start- en eindpunt van de wandelroute de St. Trudokerk.
De oudste delen van kasteel Croy dateren uit het midden van de vijftiende eeuw. In 1472 stond hier al een slotje met een hoeve. Door de eeuwen heen hebben verschillende adellijke families het kasteel bewoond en verder uitgebreid. De laatste adellijke bewoonster van het kasteel was Freule Constance van der Brugghen. Zij liet in 1872 in haar testament vastleggen dat het kasteel na haar overlijden, ingericht diende te worden als tehuis voor arme oude mannen en vrouwen uit Stiphout en Aarle-Rixtel. Het kasteel is momenteel ingericht als kantoorruimte en niet openbaar toegankelijk. De achter het kasteel gelegen Spaanse schaapskooi dateert uit 1810.
Bosgebied Molenheide ligt ten zuiden van het dorp Lieshout en is onderdeel van de Stiphoutse Bossen. Het bosgebied dankt haar naam aan een windmolen die in de loop van de 14de eeuw werd gebouwd in een klein heidegebied ten zuidoosten van Lieshout. De oudst bekende vermelding van de naam Molenheide is te vinden in een schepenakte van 1587 waarin sprake is van een ‘groesveld ter plaetse genaempt aende Moelsheijde’. Het bosgebied is op een dekzandrug gelegen en kenmerkt zich door stuifduinen en smalle bospaden. De dekzandrug dateert uit de laatste ijstijd ca. 10.000 jaar geleden. De stuifduinen dateren uit de middeleeuwen. Daarnaast zijn er nog meer historische plekken in de Molenheide te vinden zoals; een romeinse weg, een uitwaaingslaagte, een archeologische vindplaats van een Frankische nederzetting uit ca. 700 na Chr., oude grenspalen en een schietberg.
Kruisschot is een buurtschap ten noordenwesten van Stiphout. In het begin van de 14e eeuw lag hier de omgrachte hoeve Kruisschot. Kruisschot was een leengoed van de hertog van Brabant. De hoeve komt voor het eerst voor in leenregisters van na 1312 onder de naam "Ten Intenscote". Dit soort omgrachte hoeves werden in die tijd vaker gebouwd door nieuwe rijken, die zichzelf met de grachten een adellijk imago wilden aanmeten. In de regio Aarle-Rixtel en Stiphout ontstond een tiental van dit soort hoeves, waarvan de meeste weer verdwenen zijn. Croy was oorspronkelijk ook een dergelijke hoeve, die later uitgroeide tot een echt kasteel. Ook op Overbrug bleef een dergelijke omgrachte hoeve voortbestaan. Van de hoeve Kruisschot is een klein stuk van de gracht bewaard gebleven.
De bij het start- en eindpunt gelegen St Trudokerk stamt uit 1884 en heeft een rijk interieur. Het originele kerkmeubilair is nog vrijwel geheel aanwezig. Achter het altaar bevinden zich grote gebrandschilderde ramen, waarop het ‘Mirakel van Stiphout’ staat uitgebeeld. De kerk is dagelijks geopend.
Ongeveer 80% van de tocht is onverhard.

Let op! tijdens natte perioden kan het langs de Goorloop drassig zijn. Het advies is dan ook om stevige en waterdichte wandelschoenen te dragen.

Opgesteld door: Mark op: 15-3-2025

Routebeschrijving

1.      Met de rug naar de ingang van de St Trudokerk RA vertrekken. Bij kruising LA ‘Kloosterstraat’, wn-route. Deze straat gaat verderop over in de ‘Van Heijnsbergenstraat’, wn-route. Straat vervolgen tot aan bocht naar links, zijwegen negeren. In deze bocht RD, graspad, de wn-route wordt verlaten. Bij 4-sprong pad schuin naar links aanhouden, smal pad met waterloop aan rechterhand. Na houten voetgangersluis RD, pad met voetgangersluis naar rechts negeren. Pad door de rand van akker blijven volgen tot aan T-splitsing. Bij T-splitsing met verharde weg LA. Bij 3-sprong RA, onverharde weg, kn64 volg 62. Onverharde weg met bocht naar links blijven volgen, doodlopend pad naar rechts negeren, wn-route. Bij kruising met verharde weg RA, kn62 volg 61. Verharde weg met bocht naar rechts blijven volgen, zandpad rechtdoor negeren, kn61 volg 30. In bocht naar rechts RD, graspad, men passeert een metalen poort, de wn-route wordt verlaten. Na het oversteken van beekje de ‘Goorloop’ RA, onderhoudspad met de ‘Goorloop’ aan rechterhand. Bij kruising met verharde weg LA, kn30 volg 54. Na ca. 75m LA, via houten klappoort onverhard pad inlopen, kn54 volg 59. #aan rechterhand passeert men kasteel Croy met achter het kasteel de Spaanse schaapskooi. Deze kooi dateert van 1810 en is door kasteelheer Johan Carel Gideon van de Brugghen speciaal gebouwd voor de Spaanse Wolmerino-schapen die hij  naar het landgoed had gehaald om de wol-kwaliteit van de Brabantse schapen te verbeteren. Voor houten afsluitboom links aanhouden, onverhard pad volgen tot voorbij houten poort, zijpaden negeren, wn-route. Na bankje aan rechterhand bij kruising met verharde weg LA, de wn-route wordt verlaten.

2.      Direct na brugje over de ‘Goorloop’ RA, onderhoudspad met de ‘Goorloop’ aan rechterhand. #zowel links als rechts ziet men verhogingen in het akkerlandschap, dit zijn zogenaamde bolle akkers. Deze akkers zijn ontstaan doordat boeren eeuwenlang op een bepaalde manier het land omploegden. Na een bankje aan linkerhand en passeren van een houten afsluitboom bij T-splitsing met grindpad LA. Na ca. 30m LA. Verderop maakt het pad een S-bocht en gaat langs de rand van het bos. Ca. 250m na de S-bocht RA, via smal pad het bos inlopen. Bij 4-sprong met aan rechterhand een bankje RD, breed zandpad, wn route. Bij kruising met breed grindpad en verhard fietspad RD, smal pad met bankje aan linkerhand, ‘Heicamp’, wn route. Na verlaten van het bos, bij 5-sprong het 2e pad naar links volgen, graspad tussen weilanden door, de wn-route wordt verlaten. #aan rechterhand ziet men buurtschap ’t Hof. Dit buurtschap ligt op de plaats waar in 700 na Chr. de Franken een nederzetting stichten.

3.      Direct na het begin van bosrand LA, smal pad met aan linkerhand bordje ‘opengesteld’, smal slingerend bospad wat over enkele stuifduinen gaat. Bij T-splitsing RA. #links van deze T-splitsing staat een oude betonnen grenspaal met daarop de letters G en H. De letters verwijzen naar ‘Gemeente Helmond’. De palen markeren hoekpunten van percelen die begin jaren 1900 door de gemeente Helmond zijn aangekocht op Lieshouts en Stiphouts grondgebied. Tijdens de wandeling passeren we nog enkele van deze grenspalen. RD, smal pad naar links negeren. Bij 3-sprong ter hoogte van een grenspaal links aanhouden. Na ca. 50m bij kruising met smalle paden RA, smal bospad. Bij 3-sprong boven op een stuifduin LA, smal slingerend bospad. Bij kruising RD. Bij kruising met breder bospad RA. Bij T-splitsing na rij houten palen LA. #hier loopt men over een eeuwenoude verbindingsweg van Nuenen naar Lieshout. Mogelijk was deze weg er al in de prehistorie en maakte hij tijdens de Romeinse tijd onderdeel uit van de belangrijke weg van Tongelre naar Nijmegen.

4.      Na ca. 130m, vrijwel direct na begin van hekwerk aan rechterhand, LA, smal bospad. Bij 3-sprong rechts aanhouden en zandheuvel oplopen. #deze heuvel staat in de volksmond bekend als de ‘schietberg’. Oorspronkelijk is het een stuifzandduin welk in 1947 werd opgehoogd en tot 1977 als schietbaan werd gebruikt door de Helmondse politie voor trainingsdoeleinden. Bovenop de heuvel rechts aanhouden, scherpe afdaling. Bij T-splitsing RA. Direct hierna bij T-splitsing LA. Bij T-splitsing LA, Direct hierna bij kruising RA. Bij kruising LA, men passeert een open vlakte met ven aan linkerhand #dit ven heet het Roekven, het is een zogenaamd uitwaaiingsven. Een dergelijk ven ontstaat doordat de wind vat krijgt op het zand en het zand uitwaait tot op de ondoordringbare inspoelingslaag. Vervolgens vult regenwater de op deze wijze ontstane ‘kom’. Tegenover het ven RA, smal bospad. Direct hierna bij 3-sprong LA, smal slingerend bospad over stuifduinen. Bij kruising met smalle paden RD. Bij 3-sprong links aanhouden, men beklimt opnieuw een stuifduin. Bij T-splitsing met breder pad LA. RD, pad naar links negeren, wn-route. RD, pad naar links negeren, wn-route. Bij 3-sprong RA, wn-route. Bij T-splitsing met breed zandpad LA, wn-route. Bij kruising RA, de onverharde weg gaat over in een verharde weg, wn-route.

5.      Direct na het verlaten van het bos LA, breed zandpad met bosrand aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. RD, smal bospad naar links negeren. Ca. 25m na dit pad RA, via houten voetgangerssluis smal bospad inlopen. Pad gaat door rand van het bos en later tussen weilanden door. Verderop maakt het pad een bocht naar links (let op! privéterrein waar vrije doorgang is toegestaan). Na passeren van houten klaphekje bij T-splitsing met verharde weg RA. #men loopt nu door buurtschap Kruisschot. Kruisschot is ontstaan als een middeleeuwse omgrachte hoeve en was een leengoed van de hertog van Brabant. De eerste vermelding dateert uit 1312. Bij de kruising is ca. 100m naar links nog een deel van de oude gracht zichtbaar. Bij kruising RD, ‘Kruisschotseweg’, wn-route. Verderop gaat de verharde weg over in een zandpad. RD, weg naar rechts negeren, kn60 volg 61. Direct hierna bij 3-sprong RA, de wn-route wordt verlaten.

6.      Bij 4-sprong met aan rechterhand een bankje en paal Gasunie RA, graspad. #aan de linkerhand ligt in de verte de ’Oude Toren’. De ‘Oude Toren’ is een overblijfsel van de vroegere Sint-Trudokerk. Hier vond in 1342 het ‘Mirakel van Stiphout’ plaats, toen de kerk door de bliksem werd getroffen en de boer Jan Baloys, de brandende kerk in liep om de heilige hosties te redden.  Bij T-splitsing met verharde weg schuin de weg oversteken, smal paadje tussen eikenbomen door met aan de rechterhand een diepe sloot. Op einde van het paadje bij T-splitsing met verharde weg RA. RD, grindweg naar rechts negeren. RD, weg naar rechts negeren. Direct hierna LA, ‘Hofstad’. Vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden, ‘Geeneindse Kerkweg’. RD, weg naar links negeren. Bij kruising LA ‘Oude Torenstraat’, wn-route. Nadat de verharde weg overgaat in een onverharde weg, na transformatorhuisje, RA, verhard voetpad door een parkje, de wn-route wordt verlaten. Op voetpad rechts aanhouden richting houten brugje. Via houten brugje sloot oversteken. Voetpad volgen tot volgend houten brugje, paden naar rechts negeren. Bij T-splitsing LA, via houten brugje sloot oversteken. Direct na brugje bij 3-sprong RA. Ter hoogte van een muurtje via trapje de straat oplopen. Weg uitlopen tot aan T-splitsing, weg naar rechts en naar links negeren. Bij T-splitsing RA. Na passeren van een tankstation RD, weg naar links negeren. Direct hierna bij voorrangsweg LA, ‘Dorpsstraat’, #aan de rechterhand passeert men het vroegere wapen van Stiphout. In het wapen van Stiphout wordt de Brabantse leeuw gecombineerd met de Limburgse leeuw. Dit is het wapen van de Hertogen van Brabant en Limburg. Dit werd al gebruikt in het zegel van de schepenbank Stiphout uit de 14e eeuw. Dorpsstraat blijven volgen tot aan de St Trudokerk, het start- en eindpunt van deze route. #vlak voor de St Trudokerk passeert men aan de rechterhand het voormalige raadhuis van de gemeente Stiphout (nu restaurant Dolce & Gusto). Op deze plek was van 1767 tot 1956 het raadhuis van Stiphout gevestigd.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St Trudokerk Stiphout, Dorpsstraat 32,, 5708 GH te Stiphout - Helmond. Plan Route

Met de auto

Diverse parkeergelegenheden in de directe omgeving van de St Trudokerk

Openbaar vervoer

Voor de kerk stopt de Bravobuslijn 55

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Boerderij op Kruisschot Boerderij op Kruisschot
Kasteel Croy Kasteel Croy
wandelpad op landgoed Croy wandelpad op landgoed Croy
stuifduin Molenheide stuifduin Molenheide
grenspaal Molenheide grenspaal Molenheide
Roekven Roekven
zicht op Stuphout zicht op Stuphout
wapen van Stiphout wapen van Stiphout

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kruisschot-ommetje.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse in Stiphout



Dolce & Gusto Ristorante

Dorpsstraat 17
5708GC
Bezoek website

Ijssalon Il Circo

Dorpsstraat 8
5708GH
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Rico 31 maart 2025 om 19:59

    Dank voor al weer een mooie, afwisselende wandeling!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)