Kruispeel en Achterbroek-tocht, Altweerterheide te Limburg

16 km Wandelroute Kruispeel en Achterbroek-tocht, te Altweerterheide

De wandeltocht start in het plaatsje Altweerterheide en gaat door de rand van de Laurabossen, het natuurgebied Kettingdijk, het Smeetshof en het Wijffelterbroek. In de Laurabossen wordt de rand van het militairoefenterrein Kruispeel en Achterbroek gevolgd. De Laurabossen danken hun naam aan de Lauramijn in Zuid-Limburg (NL). Het bos leverde hout voor de onderstutting van mijngangen. Nu word het bos geleidelijk omgevormd tot een gevarieerd eiken-berkenbos. De Kettingdijk, het Smeetshof en het Wijfelterbroek zijn restanten van een groot moerasgebied. Grote delen van deze gebieden zijn ontgonnen tot landbouwgebied. Momenteel is men bezig de gebieden weer om te vormen tot moerasgebied omringd door vochtige weilanden. In het laatste deel van de tocht wordt de meanderde Tungelroyse beek gevolgd. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-3-2017, laatst bijgewerkt op: 22-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met rug naar de kerk RA vertrekken, “Bocholterweg”, ww240 volg rd, vervolgens RA, “Herenvennenweg”, ww240 volg rd, de weg ca. 600m volgen tot kruising met kruisbeeld en aan rechterhand weg “Grotesteeg”.
Bij deze kruising LA, breed onverhard pad, ww254 volg rd.
Voor bosrand, bij splitsing links aanhouden, ww253 volg rd, direct daarna na routepaaltje RA, smal licht slingerend bospad, let op het pad is tevens een ATB pad, de rd route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met breed pad, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad.
Bij kruising RA richting manage, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Voorbij inrit van kleine woning, bij kruising LA, smal bospad, ww48 volg rd, het pad volgen tot Y-splitsing t.h.v bosrand.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, ww247 volg rd, breed pad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, rd route.
2.
In bocht naar links van de weg RA, “Laurabosweg”, ww248 volg rd, verderop voorbij de “St. Jozefhoeve” en ingang naar de golfbaan gaat de verharde weg over in een breed onverhard pad.
Voor bosrand, bij 4-sprong LA, ww249 volg rd, pad met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot kruising voorbij veerooster met bordje “Militair oefenterrein”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, rd route.
Iets voor open gebied, bij kruising LA, ww250 volg rd, pad met iets verder open gebied aan rechterhand.
Voor veerooster, bij kruising RA, de rd route wordt verlaten, direct daarna voor waarschuwingsbord buigt het pad naar links, verderop buigt het pad naar rechts.
RD, pad met waarschuwingsbord aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar links.
3.
Doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad richting klaphek aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot flauwe bocht naar rechts met aan linkerhand een klaphek.
# Bij deze flauwe bocht gaat de wandeltocht richting het begrazingsgebied het pad door het begrazingsgebied door herstelwerkzaamheden van het moeraskarakter tijdelijk niet toegankelijk volg alternatief: in deze flauwe bocht LA door klaphek, direct daarna bij 4-sprong LA, pad met verhard fietspad. Voor omheinde heuvel, bij T-splitsing RA, verharde weg. Bij T-splitsing RA, ww171 volg pv, het smalle pad in de berm aan overzijde van de doorgaande weg volgen tot breed grindpad “Kettingdijk” aan rechterhand. Bij dit pad RD, ww170 volg pv, het gras-pad in de berm links van de weg verder volgen. Ga verder bij punt 4 1ste regel.

Bij deze bocht LA door klaphek, direct daarna bij 4-sprong RD door klaphek aan overzijde van het fietspad, gras-pad met afrastering aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, ww170 volg pv, het gras-pad in de berm links van de weg volgen.
4.
Iets voorbij grenspaal 164, direct na stenen muurtje LA door klaphek, iets verder RA het knuppelbrugje over, ww92 volg pv, verderop ruim na verlaten van het knuppelbrugje buigt het pad voor een afrastering naar rechts en gaat door de rand van het grasland.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, breed grindpad met veerooster, pv route.
RD, pad langs waterloop aan rechterhand negeren, ww166 volg pv.
In bocht naar links van het grindpad RD richting klaphek, ww165 volg gr, verderop voorbij 2de klaphek buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong links aanhouden, breed grindpad, ww164 volg rd.
Grindpad met bocht naar links verder volgen, direct daarna in bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, ww163 volg rd, verderop gaat het pad door een klein bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar rechts.
Voor woning, bij T-splitsing LA, verharde weg, ww161 volg rd.
T.h.v. overgang verharde weg naar grindpad RD, pad aan linkerhand negeren, ww160 volg rd.
5.
Bij 4-sprong LA, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad, ww154 volg rd.
# Voor bezoek aan een horecagelegenheid bij de 4-sprong eerst even RA, volg de borden “Nieuw Vosseven”.
Iets voorbij bocht naar rechts van het grindpad LA, onverhard pad, ww176 volg rd.
Het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, klaphek aan linkerhand negeren, ww175 volg rd.
RD, klaphek aan linkerhand negeren, direct daarna bij 3-sprong scherp LA, verharde weg, ww174 volg rd, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, “Pruiskesweg”, de weg met gescheiden verhard fietspad, de weg die gedeeltelijk onverhard is volgen tot bocht naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing met op enige afstand aan linkerhand een betonnen brugje RA.
Bij kruising met verharde weg RD, ww150 volg bv.
Bij T-splitsing LA, pad door de bosrand, bv route.
6.
T.h.v. bankje, bij 3-sprong links aanhouden, de bv route wordt verlaten, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 4-sprong RD, “Heltenbosdijk”, vervolgens voorbij woning LA, “Heltenbosdijk 16”, iets verder gaat de weg over in een onverhard pad, verderop voor de inrit van nr.16 buigt het pad naar links, iets verder buigt het pad langs het perceel rechts, voorbij het perceel RD door klaphek, door rand van het grasland met afrastering aan rechterhand, verderop bij klaphek het grasland verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA door klaphek, vervolgens LA de stuw over, door strook grasland met beek aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, de beek aan rechterhand verder volgen, ww258 volg gr, iets verder door klaphek.
Na ca. 700m RA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, ww257 volg gr, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, gr route.
Bij T-splitsing RA, ww256 volg gr, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek, bv = blauwe vierhoek en pv = paarse vierhoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Bocholterweg 112, 6006 TN te Altweerterheide. Plan Route

Met de auto

Startpunt bij de kerk in Altweerterheide. Parkeren kan op het plein bij de kerk.
Alternatief startpunt Smeetshoeve, Smeetshofweg 1,3950 Bocholt voor wandelaars vanuit België. Aanlooproute: met de rug naar de Smeethoeve LA vertrekken, klinkerweg die iets verder overgaat in een grindpad volgen tot bocht naar links. Start routebeschrijving punt 4 4de regel In bocht naar links van het grindpad……….

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk Altweerterheide.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Natuurgebied Kettingdijk Adrie: Natuurgebied Kettingdijk
Natuurgebied Kettingdijk Adrie: Natuurgebied Kettingdijk
Knuppelbrugje in het Smeetshof, is in 2021 vernieuwd Adrie: Knuppelbrugje in het Smeetshof, is in 2021 vernieuwd
De Laurabossen Adrie: De Laurabossen
Natuurgebied Kettingdijk Adrie: Natuurgebied Kettingdijk
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Tungelroyse Beek in een ander seizoen Adrie: Tungelroyse Beek in een ander seizoen
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Nieuw brugje het Kerke Brökske Adrie: Nieuw brugje het Kerke Brökske

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kruispeel-en-achterbroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats AltweerterheideErvaringen van wandelaars (11)

 1. Adrie 12 december 2022 om 19:23

  Er is gestart met project Wijffelterbroek – Kettingdijk, gerealiseerd wordt een natuur- en moerasgebied dat werkt als klimaatbuffer. In de routebeschrijving en op de Google Maps kaart is een tijdelijke omleiding beschikbaar. Ook is pad door het begrazingsgebied bij punt 3 tijdelijk niet toegankelijk

  Reageren
 2. Adrie 10 maart 2022 om 15:27

  De wandeltocht 7 maart 2022 gecontroleerd en vernieuwd. Het gras-/onderhoudspad langs de Raam, zie reactie Frans Peters is uit de wandeltocht gehaald. Gevolgd wordt nu een pad langs het Wijffelterbroek. Ook gaat de wandeltocht een extra stukje door begrazingsgebied voordat de Tungelroyse Beek gevolgd wordt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Frans Peters 6 maart 2022 om 21:50

  Wij hebben vandaag deze prachtige wandeling gelopen en hebben ervan genoten.
  We kwamen twee onverwachte hindernissen tegen.
  Het trapje aan het eind van de knuppelbrug bij grenspaal 164 wordt versperd door een omgevallen boom; er is echter niet bijster veel lenigheid nodig om de versperring te passeren.
  Het gras-/onderhoudspad langs de waterloop als vermeld bij punt 6 wordt bij het begin versperd door prikkeldraad en aan het eind door een metalen hek. Aan de andere kant van het water is een wandelstrook vrij gehouden; deze eindigt ook bij een metalen hek. Dit hek is makkelijk te passeren.

  Reageren
  1. Adrie 7 maart 2022 om 07:00

   Frans Peters bedankt voor het melden van het gesloten onderhoudspad! Binnenkort ga ik kijken naar een alternatief voor dit pad voorlopig het voorstel van Frans Peters volgen of het alternatief langs de boerderij beschreven bij punt 6 zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

 4. Adrie 24 oktober 2021 om 15:56

  Het knuppelbrugje bij grenspaal No.164 is inmiddels vervangen zie mijn reactie op 27 oktober 2020. Het brugje is wat korter geworden met aan het einde enkele traptreden voorbij het brugje is het pad iets opgehoogd. Het tijdelijk alternatief is weer verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart.

  Reageren
 5. Petra 22 augustus 2021 om 16:17

  Vandaag deze mooie route gewandeld, in mooi natuur gebied en ook het stukje in Belgie hoort er perfect bij. In de bossen waren we niet alleen, de muggen hielden ons goed gezelschap. Gelopen met GPS. Adrie, bedankt voor de mooie routes die we toch wel elke week liepen op onze voorbereiding naar de camino. Dus we bewandelen even een andere route. Buen camino.

  Reageren
  1. Adrie 22 augustus 2021 om 16:42

   Petra bedankt voor de reactie(s) en een goede pelgrimstocht gewenst!

 6. Adrie 27 oktober 2020 om 16:44

  Net over de grens met België gaat de wandeltocht bij grenspaal No.164 over een knuppelbrugje door een broekbos, het knuppelbrugje was in een dergelijke slechte staat dat het gesloopt is. Wanneer het knuppelbrugje vervangen wordt is nog onduidelijk. In de routebeschrijving is een alternatief beschikbaar zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 7. Adrie 20 februari 2020 om 18:37

  In de Kettingdijk is het begrazingsgebied van de taurossen verder uitgebreid. Ook zijn de verschillende percelen waarin deze runderen lopen met elkaar verbonden. Bij punt 3 gaat de wandeltocht een klein stukje door het begrazingsgebied van de taurossen. Belangrijk is om voldoende afstand houden, komt men in het begrazingsgebied de runderen tegen en men heeft niet de mogelijkheid om er met een ruime boog omheen te lopen loop terug en volg het alternatief. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Jack 7 augustus 2018 om 17:49

  op 7-8-2018 deze route gelopen. Het is nog steeds een mooie route. In eerste blok het pad aan linkerhand negeren gemist maar verder klopte route nog perfect. Het knuppelbruggetje bij punt 3 heeft maar beperkte levensduur meer en beperkte doorgang. Ondanks droge warme omstandigheden is de route met voldoende schaduwmogelijkheden goed te lopen. Jack.

  Reageren
  1. Adrie 8 augustus 2018 om 05:41

   Jack bedankt voor het melden! Halverwege passeerde men een pad dat ook door ATB rijders gebruikt werd. Mogelijk nu niet meer waardoor het dichtgegroeid is. Ik heb punt 1. iets anders beschreven waardoor betreffende regel is komen te vervallen.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)