Kremselen-route, Sint-Oedenrode te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Kremselen-route, te Sint-Oedenrode

Een mooie wandeling door het typische peppellandschap van de Meierij. Deze wandelroute start nabij het centrum van Sint-Oedenrode en voert langs kasteel Henkenshage om dan richting Boskant te lopen en te doorkruisen. Langs Kremselen keert de route terug naar Sint-Oedenrode waar de route via recreatieterrein de Kienehoef en langs de Dommel weer uit komt bij het startpunt.
De route voert voornamelijk door agrarisch gebied dat kleinschalig is en gekenmerkt wordt door vele populieren. In Boskant was een houtsnijder actief waarvan het bewijs niet alleen bij het naderen van Boskant te zien is, als een beetje opgelet wordt ook op Kremselen. 47% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Lennard, op: 8-2-2013, laatst bijgewerkt op: 26-10-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf
Deze wandeltocht komt van oorsprong  uit de serie “Wandelroutes de Meierij” van de VVV die na de komst van de wandelnetwerken uit de handel werd genomen. Omdat dit toch mooie en interessante routes blijven, zijn ze omgezet naar een beschrijving met kaart en gps-track waarbij het traject is aangepast aan de huidige omstandigheden.

1.
Vertrek richting de smalle brug over de “Dommel”, deze is ongeveer halverwege de parkeerplaats aan overzijde van het brede fietspad langs het parkeerterrein, zie bordjes “zwembad” en “kanosteunpunt” aan een lantaarnpaal voor de looprichting.
Na de brug LA en aan het einde van het voetpad RA de “Stompersstraat” in, deze RD uitlopen tot de “Markt”, het centrum van Sint-Oedenrode.
Ga daar voorbij “’t Oude Raadhuis” RA, passeer de kiosk aan je rechterhand en blijf RD gaan, voorbij de kerk heet de straat “Heuvel”, loop deze uit tot het eind ervan.
Einde weg links aanhouden (kn35v36), “Hertog Hendrikstraat”, volg de weg tot plantsoen aan rechterhand t.h.v. woning nr.13 met aan rechterzijde van het plantsoen een parkeerstrook.
2.
T.h.v. deze woning RA het plantsoen inlopen richting gemeentehuis, vervolgens doorlopen tot grindpad aan linkerhand pal voor het oude gedeelte van het gebouw.
Kasteel-raadhuis Dommelrode of De Bocht is in oorsprong een omgracht en versterkt huis uit de zestiende eeuw.
Bij dit grindpad LA, vervolgens voorbij de bankjes RA, grindpad tussen twee vijvers inlopen.
Voorbij de vijvers, bij 4-sprong RA, grindpad met vijver op rechterhand.
Aan einde van het grindpad, bij kruising RA, verharde weg.
Bij kruising RD (kn37v17) richting “Sporthal de Streepen” en “Mariëndael”.
Bij kruising RD de “Laan van Henkenshage” in, na ca. 130 m verder RD gaan over het fietspad (vwn).
Aan de linkerhand passeert men kasteel Henkenshage.
Meteen na het passeren van het kasteel LA het grindpad inlopen en bij 4-sprong met bankje links aanhouden.
Voorbij picknicktafel, bij kruising RD.
3.
Bij de splitsing rechts aanhouden en even verderop over het brugje.
Bij de volgende splitsing links aanhouden, brugje over en bij kruising RA (kn17v16), verharde weg, direct daarna op T-splitsing LA (vwn), “Kasteellaan”.
RD, de doorgaande weg oversteken, iets verder LA (vwn) “Gérard van den Berkpad” gaan volgen, grindpad, verderop buigt het pad naar rechts, iets na deze bocht RD (kn16v15) blijven gaan en het pad uitlopen tot de T-splitsing bij de verharde weg.
Op deze T-splitsing RA (vwn) en loop het weggetje uit tot het eind.
Aan einde van het weggetje, op T-splitsing LA en RD (kn15v10) de “Sloef” blijven volgen richting witte woning met rieten dak.
Direct na de witte woning met “Den Tip” in het dak, scherp RA, het graspad in slaan en aan het einde ervan RD de verharde weg volgen.
4.
1e weg LA (vwn), “Broekdijk”.
Na bijna 500 m, bij de 2e weg LA, “Schoorse-Hoefstraat”, deze weg RD blijven volgen tot boerderij nr.7.
Voorbij deze boerderij, in ruime bocht naar links scherp RA (kn39v40) onverhard pad in slaan, “Goeiendonk”, verderop t.h.v. boerderij “Hoeve den Goeiendonk” nr.23, gaat het pad over in een verharde weg.
Na ruim 600 m, voorbij woning nr.14 op splitsing links aanhouden (kn40v41), “Goeiendonk” blijven volgen, verderop gaat de weg over in een onverhard pad.
Na ruim 200 m, voorbij perceel boomkwekerij RA een smal pad door bosschages in gaan, daarna 1e pad RA, aan de rechterhand volgt men nog steeds de boomkwekerij.
5.
Bij kruising met verharde weg LA en na circa 50 m het fietspad oplopen (vwn), aan de linkerhand passeert men houtsnijwerken in boomstronken.
Direct daarna de rotonde RD oversteken (kn47v48) en RD met plein op linkerhand, op rechterhand is een school en tegenover het plein is de voormalige kerk van Boskant.
Voorbij het plein RA (vwn), “Populierenlaan”.
1ste weg RA “Meidoornstraat”, deze weg RD volgen tot T-splitsing.
Op deze T-splitsing LA.
Voorbij begraafplaats, op T-splitsing LA, “Kremselen”, iets verder bij 4-sprong RA (kn49v51), “Populierenlaan”.
Iets voorbij woning nr.51 RA, onverhard pad “Eikenstraat”.
Op T-splitsing LA, deze weg Kremselen met verderop (kn50v53) RD blijven vervolgen tot T-splitsing.
6.
Op deze T-splitsing LA (kn53v54).
Na ruim 250 m RA (kn54v80) de ”Bobbenagelseweg” in en het fietspad volgen, verderop passeert men de “Dommel”, de weg verder RD volgen tot verharde weg aan linkerhand, direct na inrit woningen nr.5/nr.5A.
Bij deze weg LA, verderop t.h.v. inrit naar stal gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Na bijna 150 m RA, smal pad met aan beide zijde knotwilgen.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad, “Brugsche Kampen”.
Bij 4-sprong RA.
Bij kruising met verharde weg RD (kn3v2) het “Kinderbos” inlopen.
RD, pad aan rechterhand negeren.
7.
Voor boerderij, iets voor overgang naar verharde weg LA de laan inlopen, verderop buigt het pad naar rechts.
Direct na deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, smal pad met waterloop op rechterhand.
Op T-splitsing LA, breed pad.
Aan het einde ervan de verharde weg oversteken (kn4v33) en het recreatieterrein “De Kienehoef” oplopen, grindpad, direct daarna op de T-splitsing voor waterplas links aanhouden (vwn), men loopt met de grote vijver op rechterhand en passeert zo’n 100 m verder paviljoen “Helden van Kien”, vervolgens het pad zo dicht mogelijk langs de waterplas verder volgen tot 4-sprong voor houten omheining rond een kinderboerderij.
Ga bij deze 4-sprong RD en volg het pad pal naast de omheining met de omheining aan rechterhand.
Voorbij de omheining rond de kinderboerderij RD blijven gaan (vwn).
RD (vwn) vlonder over, pad richting brugje aan rechterhand negeren, het pad uitlopen tot verharde weg.
8.
Ga voor de weg RA over het trottoir en meteen daarna op de kruising LA de “Zwembadweg” in (vwn).
Loop deze weg RD over het trottoir aan de linkerzijde uit tot doorgaande weg.
Bij de doorgaande weg het fietspad met fiets-/voetgangerssluis iets aan rechterhand aan overzijde van de weg inlopen (vwn), “Klaverpad”.
Bij 3-sprong RA en na 70 m op de volgende 3-sprong links aanhouden het “Cathalijnepad” gaan volgen.
Bij kruising RD, “Cathalijnepad”, vervolgens bij 4-sprong RD de doodlopende weg inlopen (vwn), “Cathalijnepad” met op rechterhand een plantsoen.
9.
Na ca. 230 m, direct na inrit nr,2 LA richting klaphek (verboden voor honden, met een hond de verharde weg met het weiland op linkerhand blijven volgen en routebeschrijving bij 2de deel volgende zin vervolgen het onverharde “’t Hazepad” in lopen), voorbij het klaphek het weiland oversteken richting rechter brug, voorbij deze brug de beek op linkerhand volgen, verderop het weiland via overstap weer verlaten en t.h.v. de steiger via het verharde voetpad omhoog.
Bij verharde weg LA, direct daarna voor de brug over de Dommel LA (kn34v33) het grindpad “Hazepad” in lopen.
Bij kruising met op rechterhand brug RD, het voetpad met de Dommel op rechterhand verder volgen, bij de volgende brug LA richting het parkeerterrein, het startpunt.

Wandelroutenetwerk:
De geel/groene markeringen hiervan worden alleen als extra hulpmiddel gebruikt. In geval van twijfel is de tekst leidend.

Afkortingen:
kn53v54 = knooppunt 53, volg 54
vwn = volg wandelroutenetwerk
LA = linksaf, RA = rechtsaf en RD = rechtdoor

Niet genoemde zijpaden en –wegen moeten worden genegeerd, dat geldt ook voor paaltjes, markeringen, borden, e.d., die niet zijn vermeld.
Alle namen tussen aanhalingstekens zijn ter plekke op borden zichtbaar.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeeplaats "De Neul", Dommelpark, 5492 DD te Sint-Oedenrode. Plan Route

Met de auto

A50, afrit 9, Sint-Oedenrode. Bij rotonde richting Nijnsel, Oostelijke Randweg. 2e RA, Eerschotsestraat. Bij rotonde RD, Borchmolendijk. In de bocht naar links RA, Philippusstraat. Meteen na het oversteken van de Dommel LA, Dommelpark. Parkeer na ca. 150 m op de grote parkeerplaats.

Openbaar vervoer

Station ’s-Hertogenbosch of station Eindhoven Buslijn 156 (vanuit Eindhoven eventueel ook 157). Bushalte Hertog Hendrikstraat, Sint-Oedenrode. Loop richting rotonde, vervolgens LA Hertog Hendrikstraat. Deze weg volgen tot plantsoen aan linkerhand t.h.v. woning nr.13. T.h.v. deze woning LA het plantsoen inlopen. De route oppikken bij punt 2, 1ste regel 2de deel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Blik op de Dommel in Sint-Oedenrode. Blik op de Dommel in Sint-Oedenrode.
Kasteel Hekenshage. Kasteel Hekenshage.
Kasteel Hekenshage. Kasteel Hekenshage.
Kantelen. Kantelen.
Kasteel Hekenshage. Kasteel Hekenshage.
Vergezicht over de omgeving. Vergezicht over de omgeving.
Paviljoen op de Kienehoef. Paviljoen op de Kienehoef.
Mooi plekje... Mooi plekje...

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kremselen-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse gelegenheden in het centrum

Centrum van Sint-Oedenrode
Sint-Oedenrode

Op ongeveer halverwege de route: De Vriendschap

Pastoor Teurlingsstraat 30
5492 EE Boskant
Bezoek website

De Helden van Kien

Bremhorst 1
5491 LR Sint-Oedenrode
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Cor Wesel 26 oktober 2023 om 10:22

  In de beschrijven staat tussen punt 4 en 5 kn40v44 moet zijn kn40v41 en na punt 5 staat
  Eikenlaan moet zijn Eikenstraat.
  Verder een geweldige route.
  Groetjes Cor

  Reageren
  1. Adrie 26 oktober 2023 om 16:18

   Cor Wesel bedankt voor het melden van de twee foutjes! Beide zijn aangepast in de routebeschrijving.

 2. Cor Wesel 26 oktober 2023 om 10:14

  Hele mooie route gaan we zeker nog een keer lopen.
  Gisteren gelopen in de regen was niet echt prettig alle drie kleddernat.
  Nellie Ad en Cor

  Reageren
 3. Adrie 4 augustus 2022 om 16:45

  Vandaag 4 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op twee verdwenen straatnaambordjes na klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adri en Reinier 20 oktober 2020 om 07:41

  Op 18 oktober 2020 hebben wij de tocht gelopen. Prachtige, afwisselende route, goed begaanbaar pad en duidelijke beschrijving. Aan het eind hebben wij een stukje afgesneden waardoor we op 12 km uitkwamen.

  Reageren
 5. Adrie 24 september 2019 om 12:22

  20 september 2019 de wandelroute gecontroleerd en tevens iets gewijzigd. In Sint Oedenrode is Kasteel-raadhuis Dommelrode of De Bocht in de wandelroute opgenomen verder is in Boskant wat meer variatie aangebracht waardoor men wat minder lang over de weg Kremselen loopt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Marita 24 februari 2018 om 09:18

  Op een koude maar zonnige dag deze route gelopen. Perfect aangegeven.
  Let wel, de horeca halfweg was niet open.(wintertijd?) Pas na 12 km konden we aanschuiven voor de koffie.
  Dus neem eventueel koffie mee voor onderweg.
  Deze route is niet zo geschikt als er een koude wind waait, loopt grotendeels door landerijen en open veld.

  Reageren
 7. Lennard 11 juni 2017 om 21:57

  Onlangs heb ik deze route gecontroleerd en opnieuw beschreven.
  Het traject is hier en daar gewijzigd en gebruikt wat meer onverharde paden.
  Voor de wandelaar een verbetering is de komst van een vrijliggend fietspad naast de Bobbenagelseweg, dat loopt een stuk relaxter.

  Het startpunt voor de auto is verplaatst naar een grote parkeerplaats net buiten het centrum, de parkeermogelijkheden op de Markt, het oorspronkelijke startpunt, zijn tegenwoordig nl. vrij beperkt.

  De route is nu weer helemaal actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Hans en José van 't Hof 25 januari 2015 om 15:09

  Vandaag 25-01-2015 deze mooie route gelopen.
  Een mooie wandeling met veel vergezichten en meestal verharde paden na véél natte dagen was dit wel prettig zodat we niet veel door de modder hoefde te banjeren…we hebben zelfs voor deze tijd héél uitzonderlijk een goudhaantje gezien!!!
  De wandeling weer met de gps gelopen. We hebben weer genoten.

  Reageren
 9. Marja 24 oktober 2014 om 19:09

  Gisteren gelopen. Mooie route en ’n prima beschrijving!
  Na enkele herfstdagen toch geen natte voeten Was echt genieten! Adrie en Geert (makers van deze site) complimenten!

  Foto: Tijdens wandeling dwars door ’n weiland

  Reageren
 10. Johanna 21 april 2013 om 16:20

  Prachtige afwisselende wandelroute. Ik vind dit een open route met mooie vergezichten. Gewoon doen! Beschrijving perfect.

  Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: Kasteel Henkenshage, een vriendelijke alpaca, een pauw bij kinderboerderij Kienehoef en
  houtsnijwerk van Theo Sonnemans

  Reageren
 11. Adrie 6 april 2013 om 18:07

  Vandaag 6-4-2013 gelopen met grijs weer en een lente die nog steeds op zich laat wachten. Een leuke tocht over boerenlandweggetjes met op enkele punten mooi uitzicht op het Dommeldal.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)