Klokkenberg-tocht, Overloon te Noord-Brabant

16 km

Tijdelijk gesloten

Wandelroute Klokkenberg-tocht, te Overloon

De wandeltocht gaat door het bosgebied de Overloonsche Duinen en langs het beekje Loobeek. Overloon is vooral bekend om zijn Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) werd Overloon bijna helemaal verwoest bij de Slag om Overloon een tiendaagse tankslag tussen een Amerikaanse tankdivisie en het Duitse leger. Zowel het museum, een militaire begraafplaats als straatnamen herinneren aan deze tijd zo is 14 Oktoberplein vernoemd naar de bevrijding van Overloon op 14 oktober 1944, de gevechten duurden daarna nog enige dagen. Op de kleine begraafplaats met 280 graven rusten één Nederlandse soldaat, en 265 Britse landmacht en 14 luchtmacht militairen die sneuvelden tijdens de slag om Overloon. De naam van de wandeltocht is ontleend aan de voormalige langgerekte stuifzandrug die ten zuiden van Overloon lag. Deze stuifzandrug wordt aangeduid met de Klokkenberg ten oosten van Overloon en Het Helder in het westen. De stuifzandrug maakte deel uit van de woeste gronden tot aan het begin van de 20e eeuw rond Overloon te vinden was. Delen van deze gronden zijn aangeplant met bomen hoofdzakelijk naaldhout voor de productie. Door de huidige beheersmaatregelen wordt het productie bos omgevormd tot een meer natuurlijker bos met open stukken afgewisseld door meer gevarieerd bos. De wandeltocht slingert in de Overloonsche Duinen door bos, heideveldjes en gaat op diverse plaatsen over met jeneverbesstruiken begroeide stuifduinen. De Loobeek stroomt ten zuiden van Overloonsche Duinen en gaat hoofzakelijk door landbouwgebied. 85% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-1-2013, laatst bijgewerkt op: 18-3-2021

RoutebeschrijvingDeze route is tijdelijk gesloten!

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Theobaldus kerk, 14 Oktoberplein 9, 5825 CC te Overloon. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het 14 Oktoberplein.

Openbaar vervoer

Bushalte Museumlaan aan de Venraijseweg in Overloon op kleine loopafstand van de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Brugje over het Afleidingskanaal Adrie: Brugje over het Afleidingskanaal
Paal bij Coepkenshoff, grenspaal 7 van de historische grens Adrie: Paal bij Coepkenshoff, grenspaal 7 van de historische grens
Afleidingskanaal Adrie: Afleidingskanaal
Omgeving de Spurkt Adrie: Omgeving de Spurkt
Pad door Overloonsche Duinen met jeneverbesstruiken Adrie: Pad door Overloonsche Duinen met jeneverbesstruiken
Overloonse Duinen Adrie: Overloonse Duinen
Jenerbesstruiken Adrie: Jenerbesstruiken
Pad door heidegebied met in de verte nog de 2018 gesloopt uitkijktoren Adrie: Pad door heidegebied met in de verte nog de 2018 gesloopt uitkijktoren
Militaire begraafplaats Adrie: Militaire begraafplaats

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Tijdelijk niet beschikbaar

Download(s)

Tijdelijk niet beschikbaar

Horecagelegenheden

Diverse rond het 14 Oktoberplein.Eetcafé en Pannenkoekenhuis Museumzicht

Museumpark 5a
5825 AM Overloon
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (13)

 1. Nelly 19 augustus 2021 om 15:46

  Is deze route nog steeds afgesloten?

  Reageren
  1. Adrie 19 augustus 2021 om 15:59

   Beste Nelly, de wandelroute blijft gesloten tot na de maisoogst zie ook mijn opmerking hierover op 10 juni. Na de oogst open ik de wandelroute weer, hopelijk is er komend jaar meer loopruimte langs de beek.

 2. Adrie 10 juni 2021 om 13:44

  De werkzaamheden zijn nagenoeg afgerond de beek meanderend en op veel plaatsen is de afrastering geplaatst. Volgens het Waterschap Limburg zouden de intensieve landbouwpercelen langs de beek worden afgewaardeerd tot natuurpercelen ten behoeve van agrarisch natuurbeheer door lokale agrariërs. In praktijk is het anders, de percelen links en rechts van de beek zijn ingezaaid met mais waarbij er nauwelijks loopruimte over is tussen de mais en de beek. Nu kan er nog gelopen worden over een paar weken als de mais wat groter is helaas niet meer. Voorlopig blijft de wandelroute gesloten. De bovenste twee foto’s zijn ongeveer twee maanden geleden gemaakt bij de beek. De onderste twee vandaag in de omgeving van het Smakterveld.

  Reageren
 3. Adrie 6 december 2020 om 16:48

  Het waterschap en de gemeente Venray zijn bezig om de Loobeek weer te laten meanderen. Gedurende de werkzaamheden is deze wandelroute gesloten.

  Reageren
 4. Willem van Gerwen 1 augustus 2020 om 15:15

  Op 29 juli 2020 heb ik deze mooie en afwisselende wandelroute gelopen. De routebeschrijving is helemaal in orde en zeer duidelijk. Mijn verslag staat weer klaar. Verslag en fotoreportage

  Reageren
 5. Adrie 24 januari 2020 om 14:05

  Gisteren 23 januari 2020 met toch nog even wat zon de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine verandering na in de herkenningspunten klopt de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 13 september 2018 om 17:51

  De wandeltocht 13 september 2018 gecontroleerd en vernieuwd. Op een aantal punten was het wandelnetwerk verder uitgebreid. Verder een wandelpad dat ook door ATB rijders gebruikt wordt uit de wandelroute gehaald. Dit wandelpad met paarse routepaaltjes was onderdeel van een oude wandelroute die door het bosgebied loopt. Volgend jaar vervallen deze oude wandelroutes met als gevolg dat het pad alleen nog voor ATB rijders toegankelijk is. De verwijzing naar routepaaltjes van deze oude wandelroutes als extra herkenningspunten zijn uit de routebeschrijving verwijderd. Met dank aan twee wandelnetwerk controleurs die mij attendeerde op het vervallen van deze oude wandelroutes. De bouwwerkzaamheden zijn nog in volle gang, de wandelroute gaat nu via een andere weg langs de werkzaamheden, het alternatief is hiermee komen te vervallen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Els en Christine 9 februari 2018 om 12:16

  Adrie,
  We hebben gisteren, 8 februari, de wandeling gelopen. De beschrijving was weer super en we hebben genoten van de omgeving. Bedankt dat je zulke mooie wandelingen ‘maakt’, wij zijn fan!

  Reageren
 8. Adrie 6 februari 2018 om 17:13

  Gisteren 5 februari 2018 de wandelroute gecontroleerd, aan einde van punt 1. is er een pad afgesloten met bouwhekken. In de directe omgeving zijn er geen mogelijkheden om het pad te omzeilen. In de routebeschrijving is er een alternatief beschikbaar. Het alternatief gaat via extra stukje harde weg tot voorbij de bouwactiviteiten. In de routebeschrijving wordt verwezen naar de bouwplaats, zou het terrein weer toegankelijk is verneem ik dit graag via een reactie of mail. Bij voorbaat bedankt! De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Adrie 19 december 2015

  21 november 2015 de wandelroute gecontroleerd en tevens wat gewijzigd. Er zijn enkele lange paden vervangen door wat meer slingerende smalle paadjes. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Delfine 15 november 2014

  Route gelopen op 12/11/2014. Ganse dag miezerig en regenachtig. Hierdoor lijkt het landschap ook veel somberder, alhoewel er wel veel afwisseling in zat. Wij vonden het tweede deel van de tocht mooier dan het eerste deel.
  Geen problemen gehad met het vinden van de juiste wegen : beschrijving in combinatie met gps-route gebruikt.
  Dank je wel !

  Reageren
 11. Lennard 26 januari 2013

  Vandaag gelopen met grijs winters weer met af en toe lichte sneeuw. Het is een leuke en afwisselende route. De uitkijktoren geeft een mooi uitzicht en de bijna 130 treden die je moet nemen zijn de moeite waard.

  De route is duidelijk beschreven, maar op een aantal punten niet correct.

  Punt 5, 6e regel: "Bij kruising RD, breed zandpad, de gele route wordt verlaten."
  RD moet RA zijn.

  Punt 6, 3e regel: "RD, pad op linkerhand negeren, men passeert een houten slagboom."
  Linkerhand moet rechterhand zijn.

  Punt 7, 8e zin: "RD, pad met houten slagboom op rechterhand negeren, men passeert hoogspanningsdraden."
  Rechterhand moet linkerhand zijn.

  Minder kritische foutjes:
  Startpunt moet "14 Oktoberplein" zijn. In de tekst van de routebeschrijving klopt dit wel.

  Punt 3, 6e regel: "Einde pad RD, “Laagheid”, verharde weg, weg op rechterhand negeren."
  "Laagheid" moet "Laagheidseweg" zijn.

  Reageren
  1. Adrie 26 januari 2013 om 19:11

   Lennard bedankt voor de reactie, de beschrijving is op genoemde punten aangepast .

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)