Klokkenberg-tocht, Overloon te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Klokkenberg-tocht, te Overloon

De wandeltocht gaat door het bosgebied de Overloonsche Duinen en langs het beekje Loobeek. Overloon is vooral bekend om zijn Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) werd Overloon bijna helemaal verwoest bij de Slag om Overloon een tiendaagse tankslag tussen een Amerikaanse tankdivisie en het Duitse leger. Zowel het museum, een militaire begraafplaats als straatnamen herinneren aan deze tijd zo is 14 Oktoberplein vernoemd naar de bevrijding van Overloon op 14 oktober 1944, de gevechten duurden daarna nog enige dagen. Op de kleine begraafplaats met 280 graven rusten één Nederlandse soldaat, en 265 Britse landmacht en 14 luchtmacht militairen die sneuvelden tijdens de slag om Overloon. De naam van de wandeltocht is ontleend aan de voormalige langgerekte stuifzandrug die ten zuiden van Overloon lag. Deze stuifzandrug wordt aangeduid met de Klokkenberg ten oosten van Overloon en Het Helder in het westen. De stuifzandrug maakte deel uit van de woeste gronden tot aan het begin van de 20e eeuw rond Overloon te vinden was. Delen van deze gronden zijn aangeplant met bomen hoofdzakelijk naaldhout voor de productie. Door de huidige beheersmaatregelen wordt het productie bos omgevormd tot een meer natuurlijker bos met open stukken afgewisseld door meer gevarieerd bos. De wandeltocht slingert in de Overloonsche Duinen door bos, heideveldjes en gaat op diverse plaatsen over met jeneverbesstruiken begroeide stuifduinen. De Loobeek stroomt ten zuiden van Overloonsche Duinen en gaat hoofzakelijk door landbouwgebied. 85% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-1-2013, laatst bijgewerkt op: 24-1-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, het voetpad met plantsoen en iets verder parkeerterrein aan rechterhand volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, “Vierlingsbeekseweg”, de weg volgen tot kruising voorbij woning nr.20.
Bij deze kruising RA, “Gen. Hasbroecklaan”.
Bij T-splitsing LA, “Museumlaan”.
In bocht naar links van de weg een klein stukje RD, kn74 volg 52, “Museumpark”, vervolgens rechts aanhouden richting ingang “Oorlogsmuseum Overloon”.
T.h.v. deze ingang RD, het voetpad richting de sportpark inlopen, wn route.
Voor het sportpark, bij T-splitsing RA, kn52 volg 51.
Bij T-splitsing LA, “Raaijweg”, wn route, de weg volgen tot kruising voor kleine woning nr.21, iets voorbij sporthal “Raaijhal”, zijwegen negeren.
2.
Bij deze kruising RA, grindpad “De Vers”, direct daarna in bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, kn51 volg 32, het pad volgen tot 4-sprong, smal zijpad aan rechterhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD, smal pad met op enige afstand grasveldje aan linkerhand, wn route.
Aan de rand van open plek met heide, bij kruising RD, pad door rand open plek met bosrand aan rechterhand, wn route.
Bij 4-sprong LA, wn route, pad door open plek met heide, verderop voorbij bankje buigt het pad naar rechts en gaat tussen twee eiken door.
Iets voorbij de eiken, in bocht naar links van het pad rechts aanhouden, smal pad, wn route.
Voor bosrand, bij kruising RA, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong links aanhouden, het pad buigt met ruime bocht naar links en loopt verderop parallel aan de doorgaande weg.
3.
Bij kruising RA, verharde weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, breed onverhard pad, kn83 volg 28, het doorgaande pad volgen tot 4-sprong iets voor verlaten van het bosgebied, zijpaden negeren, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.
Bij deze 4-sprong RD, kn28 volg 84, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
T.h.v. grenspaal RD, pad aan rechterhand negeren, kn84 volg 94/65, verderop passeert men een beekje.
# Grenspaal bij Coepkenshof, is een van 12 grenspalen die een historische grenslijn markeerde zoals de grens tussen land van Kessel en land van Cuijk in 1200.
Bij bosperceel het pad met flauwe bocht naar rechts langs het bosperceel verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
4.
Bij 4-sprong links aanhouden, “Laagheidseweg”, verharde weg, kn94 volg 15.
Na ca. 160m, in 2de flauwe bocht naar links LA, breed grindpad, wn route, het pad volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, onverhard pad met veerooster, kn15 volg 25, verderop voor bosperceel buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot kruising voor betonnen brug, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, gras-pad met beekje aan rechterhand, wn route.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een betonnen brugje LA, gras-pad met zijarm (afleidingskanaal) van het beekje aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, het gras-pad volgen tot betonnen brugje ruim voorbij stuw.
Bij dit brugje RA het brugje over, direct daarna aan overzijde RD, pad door landbouwgebied.
5.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor houten stalletje LA, onverhard pad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand, bij 4-sprong met informatiepaneeltje “De grenspalen” LA, kn41 volg 42, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
# De tweede grenspaal Spurkt-Paal in der Heyde die men van de 12 herstelde grenspalen passeert staat in de houtwal aan overzijde van het weiland.
Voor bosrand aan linkerhand LA, pad met bordje “Overloonse Duinen” en bosrand aan rechterhand, het pad volgen tot pad aan rechterhand met houten afsluitboom en drie houten paaltjes iets voor bosschages aan linkerhand, voor een wn routepaaltje.
Bij dit pad RA langs de houten afsluitboom en het linker pad inlopen, wn route.
Bij T-splitsing LA, verhard fietspad, de wn route wordt weer verlaten, het fietspad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
6.
Bij deze kruising RA, onverhard pad, kn47 volg 48.
Bij kruising RD, wn route, iets verder voorbij heuveltje buigt het pad naar rechts en gaat door heuvelachtig half open plek, wn route, voorbij deze bocht het doorgaande pad verder volgen tot 3-sprong op een heuveltop met kn48 routepaaltje.
Bij deze 3-sprong RD richting smalle doorgang tussen jeneverbesstruiken aan voet van de heuvel, kn48 volg 33.
Bij 6-sprong met verhard fietspad en picknicktafel aan rechterhand het 1ste pad aan rechterhand volgen, kn33 volg 49, pad met aan beide zijde jeneverbesstruiken.
Bij 4-sprong RD, kn49 volg 35, pad met jeneverbesstruiken aan rechterhand.
Bij 5-sprong RD, wn route, vervolgens voor bankje bij splitsing links aanhouden, wn route.
Bij kruising LA, kn35 vol 34.
7.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 160m LA.
Bij 3-sprong RA richting open strook met hoogspanningslijnen, vervolgens voor flauwe bocht naar rechts van doorgaande pad LA, men passeert de hoogspanningslijnen.
Ca. 60m voorbij de bosrand, bij kruising RA, stijgend smal bospad, kn36 volg 43.
Bij kruising met breed pad RD, kn43 volg 45, het pad volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde fietspad, wn route.
In bocht naar links met fietsknooppunten bordje 56 RA, smal bospad, wn route.
Bij 3-sprong LA, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden.
Na ca. 40m, voor opener bos met heuvel, bij 3-sprong LA, direct daarna het pad met bocht naar rechts verder volgen, stijgend pad, wn route, men passeert de heuvelrug.
8.
Aan voet van de heuvel, bij 3-sprong RA, kn45 volg 38, het pad volgen tot kruising met aan linkerhand een open plek met heide, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, smal pad door de langwerpige open plek met heide, kn38 volg 37.
Bij Y-splitsing links aanhouden, verhard fietspad, wn route.
In bocht naar links van het fietspad RA, onverhard pad, kn37 volg 34, vervolgens bij kruising met ATB pad RD, het pad ca. 100m verder volgen tot eveneens wat breder pad aan linkerhand.
# Voorbij dit pad gaat de tocht richting een recreatiegebied, honden zijn er niet toegestaan. Als alternatief kan men bij dit pad LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA, wn route. Bij kruising RD, verharde weg, bosrand aan linkerhand volgen, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 9. 4de regel Iets voor woning….

Bij dit pad RD, het pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
9.
Na ca. 100m LA, vervolgens bij T-splitsing eveneens LA, verderop gaat het pad over een grasveld bij recreatieplas.
Na verlaten van de recreatiegebied, bij 3-sprong LA, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts en volgt de bosrand aan linkerhand.
Bij kruising RA, verharde weg met bosrand aan linkerhand.
Iets voor woning, in bocht naar rechts van de weg LA, breed onverhard pad, het pad volgen tot bosrand voorbij open strook met hoogspanningslijnen.
Direct na passeren van de bosrand RA, smal iets verscholen bospad.
T.h.v. heuvel rechts aanhouden, smal pad voor de heuvel en het iets breder pad met wn routepaaltje voorbij de heuvel aan linkerhand negeren, verderop iets voor rand bosgebied buigt het pad naar links, wn route.
10.
Bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het doorgaande pad volgen tot pad aan linkerhand ca. 150m voorbij bocht naar links, het pad direct na een flauwe bocht naar links en aan rechterhand een klein bosperceel, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, bospad met houten afsluitboom, wn route, het pad volgen tot smal grindpad aan rechterhand t.h.v. kn54 routepaaltje met verderop in het verlengde van het pad een verharde weg en in de verte woningen.
Bij dit pad RA, kn54 volg 55, verderop de verharde weg volgen tot smal bospad aan linkerhand iets voorbij de begraafplaats t.h.v. een bankje, overige smalle zijpaden negeren.
# De militaire begraafplaats aan rechterhand is een Brits ereveld.
Bij dit LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, het pad buigt met ruime bocht naar links.
11.
Bij kruising met aan linkerhand zicht op de begraafplaats RA, eveneens een smal bospad.
Bij kruising RD, het pad verder volgen tot T-splitsing iets voor rand bosgebied, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad door rand van het bos langs achterzijde van woningen.
Voor metalen poort, bij T-splitsing RA, smalle verharde weg, men verlaat het bosgebied.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna de weg met bocht naar rechts verder volgen, “Museumlaan”, kn74 de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.23 RA, “Generaal Hasbroecklaan”.
Bij kruising LA, de weg volgen tot parkeerterrein aan rechterhand, zijweg negeren.
Voor dit parkeerterrein RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppunt routepaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Theobaldus kerk, 14 Oktoberplein 9, 5825 CC te Overloon. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het 14 Oktoberplein.

Openbaar vervoer

Bushalte Museumlaan aan de Venraijseweg in Overloon op kleine loopafstand van de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Brugje over het Afleidingskanaal Adrie: Brugje over het Afleidingskanaal
Paal bij Coepkenshoff, grenspaal 7 van de historische grens Adrie: Paal bij Coepkenshoff, grenspaal 7 van de historische grens
Afleidingskanaal Adrie: Afleidingskanaal
Omgeving de Spurkt Adrie: Omgeving de Spurkt
Pad door Overloonsche Duinen met jeneverbesstruiken Adrie: Pad door Overloonsche Duinen met jeneverbesstruiken
Overloonse Duinen Adrie: Overloonse Duinen
Jenerbesstruiken Adrie: Jenerbesstruiken
Pad door heidegebied met in de verte nog de 2018 gesloopt uitkijktoren Adrie: Pad door heidegebied met in de verte nog de 2018 gesloopt uitkijktoren
Militaire begraafplaats Adrie: Militaire begraafplaats

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart klokkenberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse rond het 14 Oktoberplein.Eetcafé en Pannenkoekenhuis Museumzicht

Museumpark 5a
5825 AM Overloon
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Willem van Gerwen 1 augustus 2020 om 15:15

  Op 29 juli 2020 heb ik deze mooie en afwisselende wandelroute gelopen. De routebeschrijving is helemaal in orde en zeer duidelijk. Mijn verslag staat weer klaar. Verslag en fotoreportage

  Reageren
 2. Adrie 24 januari 2020 om 14:05

  Gisteren 23 januari 2020 met toch nog even wat zon de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine verandering na in de herkenningspunten klopt de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 13 september 2018 om 17:51

  De wandeltocht 13 september 2018 gecontroleerd en vernieuwd. Op een aantal punten was het wandelnetwerk verder uitgebreid. Verder een wandelpad dat ook door ATB rijders gebruikt wordt uit de wandelroute gehaald. Dit wandelpad met paarse routepaaltjes was onderdeel van een oude wandelroute die door het bosgebied loopt. Volgend jaar vervallen deze oude wandelroutes met als gevolg dat het pad alleen nog voor ATB rijders toegankelijk is. De verwijzing naar routepaaltjes van deze oude wandelroutes als extra herkenningspunten zijn uit de routebeschrijving verwijderd. Met dank aan twee wandelnetwerk controleurs die mij attendeerde op het vervallen van deze oude wandelroutes. De bouwwerkzaamheden zijn nog in volle gang, de wandelroute gaat nu via een andere weg langs de werkzaamheden, het alternatief is hiermee komen te vervallen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Els en Christine 9 februari 2018 om 12:16

  Adrie,
  We hebben gisteren, 8 februari, de wandeling gelopen. De beschrijving was weer super en we hebben genoten van de omgeving. Bedankt dat je zulke mooie wandelingen ‘maakt’, wij zijn fan!

  Reageren
 5. Adrie 6 februari 2018 om 17:13

  Gisteren 5 februari 2018 de wandelroute gecontroleerd, aan einde van punt 1. is er een pad afgesloten met bouwhekken. In de directe omgeving zijn er geen mogelijkheden om het pad te omzeilen. In de routebeschrijving is er een alternatief beschikbaar. Het alternatief gaat via extra stukje harde weg tot voorbij de bouwactiviteiten. In de routebeschrijving wordt verwezen naar de bouwplaats, zou het terrein weer toegankelijk is verneem ik dit graag via een reactie of mail. Bij voorbaat bedankt! De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 19 december 2015

  21 november 2015 de wandelroute gecontroleerd en tevens wat gewijzigd. Er zijn enkele lange paden vervangen door wat meer slingerende smalle paadjes. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Delfine 15 november 2014

  Route gelopen op 12/11/2014. Ganse dag miezerig en regenachtig. Hierdoor lijkt het landschap ook veel somberder, alhoewel er wel veel afwisseling in zat. Wij vonden het tweede deel van de tocht mooier dan het eerste deel.
  Geen problemen gehad met het vinden van de juiste wegen : beschrijving in combinatie met gps-route gebruikt.
  Dank je wel !

  Reageren
 8. Lennard 26 januari 2013

  Vandaag gelopen met grijs winters weer met af en toe lichte sneeuw. Het is een leuke en afwisselende route. De uitkijktoren geeft een mooi uitzicht en de bijna 130 treden die je moet nemen zijn de moeite waard.

  De route is duidelijk beschreven, maar op een aantal punten niet correct.

  Punt 5, 6e regel: "Bij kruising RD, breed zandpad, de gele route wordt verlaten."
  RD moet RA zijn.

  Punt 6, 3e regel: "RD, pad op linkerhand negeren, men passeert een houten slagboom."
  Linkerhand moet rechterhand zijn.

  Punt 7, 8e zin: "RD, pad met houten slagboom op rechterhand negeren, men passeert hoogspanningsdraden."
  Rechterhand moet linkerhand zijn.

  Minder kritische foutjes:
  Startpunt moet "14 Oktoberplein" zijn. In de tekst van de routebeschrijving klopt dit wel.

  Punt 3, 6e regel: "Einde pad RD, “Laagheid”, verharde weg, weg op rechterhand negeren."
  "Laagheid" moet "Laagheidseweg" zijn.

  Reageren
  1. Adrie 26 januari 2013 om 19:11

   Lennard bedankt voor de reactie, de beschrijving is op genoemde punten aangepast .

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)