Klokkenberg-tocht, Overloon te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Klokkenberg-tocht, te Overloon

De wandeltocht gaat door het bosgebied de Overloonsche Duinen en langs de beek Loobeek. Overloon is vooral bekend om zijn Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) werd Overloon bijna helemaal verwoest bij de Slag om Overloon een tiendaagse tankslag tussen een Amerikaanse tankdivisie en het Duitse leger. Zowel het museum, een militaire begraafplaats als straatnamen herinneren aan deze tijd zo is 14 Oktoberplein vernoemd naar de bevrijding van Overloon op 14 oktober 1944, de gevechten duurden daarna nog enige dagen. Op de kleine begraafplaats met 280 graven rusten één Nederlandse soldaat, en 265 Britse landmacht en 14 luchtmacht militairen die sneuvelden tijdens de slag om Overloon. De naam van de wandeltocht is ontleend aan de voormalige langgerekte stuifzandrug die ten zuiden van Overloon lag. Deze stuifzandrug wordt aangeduid met de Klokkenberg ten oosten van Overloon en Het Helder in het westen. De stuifzandrug maakte deel uit van de woeste gronden tot aan het begin van de 20e eeuw rond Overloon te vinden was. Delen van deze gronden zijn aangeplant met bomen hoofdzakelijk naaldhout voor de productie. Door de huidige beheersmaatregelen wordt het productie bos omgevormd tot een meer natuurlijker bos met open stukken afgewisseld door meer gevarieerd bos. De wandeltocht slingert in de Overloonsche Duinen door bos, heideveldjes en gaat op diverse plaatsen over met jeneverbesstruiken begroeide stuifduinen. De Loobeek stroomt ten zuiden van Overloonsche Duinen en gaat langs het Smakterveld een moeraszone bestaande uit natte graslanden. De Loobeek wordt ook wel de bloedbeek genoemd, op 16 oktober 1944 vonden hier heftige gevechten plaats tussen de Duitsers en de Engelsen die onderweg waren naar Venray. 91% van deze wandeltocht is onverhard.
De paden langs de Loobeek zijn hoofdzakelijk graspaden stevige wandelschoenen bij voorkeur waterdicht zijn aan te raden. Verder een tip voor wandelaars die de wandeltocht met GPS lopen: de wandeltocht niet in omgekeerde richting lopen dit omdat men langs de Loobeek door open landschap loopt in de nabijheid van de A73 .
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-1-2013, laatst bijgewerkt op: 11-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van het oorlogsmuseum en uitzicht over het grote parkeerterrein RA vertrekken richting Amerikaanse Sherman tank, voorbij de tank buigt de weg naar links.
Voorbij deze bocht RA, “Haarlemmermeerlaan”, kn74 volg 53, direct daarna eveneens RA, “De Kleffen”, wn route.
In bocht naar links van de weg RA, wn route.
T.h.v. overgang van verharde weg naar onverhard pad LA, de wn route wordt verlaten, bospad met op enige afstand aan linkerhand de achterzijde van woningen.
Na ca. 70m, bij kruising met aan linkerhand een smal pad richting een woning RA, het pad volgen tot kruising met een smal pad.
Bij deze kruising RD, vervolgens na ca. 50m bij kruising LA, smal bospad.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad richting de bosrand aan linkerhand negeren.
Voor bankje, bij T-splitsing RA, wn route, de verharde weg die voorbij de begraafplaats overgaat in een onverhard pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
# De militaire begraafplaats aan rechterhand is een Brits ereveld.
2.
Bij deze T-splitsing LA, kn54 volg 55, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij volgend bosperceel aan linkerhand buigt het pad naar rechts, het pad dat voorbij een bocht naar links door de bosrand gaat verder volgen tot bospad aan linkerhand iets voorbij het landbouwperceel aan linkerhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, wn route, pad door de bosrand.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, pad richting bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
Voor heuvel, bij 3-sprong LA, de wn route wordt weer verlaten, direct daarna het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad langs de heuvel aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, het brede pad met iets verder hoogspanningslijnen volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
Bij deze 3-sprong RA, de verharde weg met bosrand aan rechterhand volgen tot kruising met een fietspad.
# Bij deze kruising gaat de wandeltocht naar het Schaartsven (recreatieplas) honden zijn er niet toegestaan. Als alternatief: bij kruising met het fietspad RD, onverhard pad, wn route. Na ca. 100m LA, pad met houten afsluitboom, wn route, het pad volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA, wn route, het pad volgen tot verhard fietspad, zijpaden negeren. Ga verder bij punt 3 4de regel
3.
Bij deze kruising LA, grind-/fietspad, verderop buigt het grindpad naar links.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong RA, verderop gaat het pad over een grasveld met de waterplas aan linkerhand, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand ca. 70m voorbij het grasveld.
Bij dit pad RA, vervolgens bij Y-splitsing eveneens RA, het pad volgen tot verhard fietspad, zijpaden negeren
Bij het verhard fietspad LA, kn37 volg 38, verhard fietspad.
Na ca. 130m rechts aanhouden, smal pad door de heide, wn route.
Voor bosrand, bij kruising RA, kn38 volg 45, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een stijgend pad.
Bij deze 3-sprong LA de heuvel over, kn45 volg 43, voorbij de heuvel achtereenvolgens het pad met bocht naar links en naar rechts verder volgen, wn route, zijpaden negeren.
Iets voorbij de bocht naar rechts, bij splitsing links aanhouden, de wn route wordt verlaten, iets verder buigt het pad naar rechts, na ca. 170m is het pad tevens een ATB pad, dus let op, het pad verder volgen tot pad aan linkerhand voor bocht naar rechts van het ATB pad.
4.
Bij dit pad LA, de ATB route wordt verlaten, verderop volgt het pad aan linkerhand een langgerekte heuvel (voormalige stuifduinen).
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
Na ca. 130m LA, eveneens een breed pad, kn40 volg 26.
T.h.v. bosrand RD, pad aan linkerhand negeren, het onverharde pad gaat over in een verharde weg en buigt iets verder naar rechts met A73 aan linkerhand.
Voor de beek RA, gras-/onderhoudspad met beek aan linkerhand, verderop gaat het pad over een kade tussen de beek en een zijarm van de beek, na samenkomst van beide waterlopen het gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand verder volgen tot kruising met aan linkerhand een betonnen brug ruim voorbij een stuw.
Bij deze kruising RA, pad door landbouwgebied.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor klein (paarden)stalletje LA, onverhard pad, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot een pad aan linkerhand direct na het bosperceel aan rechterhand.
# T.h.v. dit pad staat in de houtwal aan overzijde van het weiland aan rechterhand de zesde grenspaal Spurkt-Paal in der Heyde een van de 12 herstelde grenspalen op grens uit 1200 van het Land van Kessel en het Land van Cuijk.
5.
Bij dit pad LA, kn41 volg 42, iets verder volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
RD, pad langs de bosrand aan linkerhand negeren, wn route, verderop is het pad een klein stukje verhard, de weg volgen tot verhard fietspad aan linkerhand.
Bij het fietspad RD, breed onverhard pad, kn42 volg 43.
Na ca. 80m, bij kruising LA, smal bospad met bordje “Overloonse Duinen”, kn43 volg 36.
Voorbij een heuvel, bij kruising RD, kn36 volg 34, verderop buigt het pad naar links en gaat vervolgens door een open strook met hoogspanningslijnen.
Iets voorbij de open strook, bij 5-sprong RD (2de pad aan linkerhand), kn34 volg 35.
Bij kruising RD, wn route.
Na ca. 75m, bij kruising RA, kn35 volg 49, verderop buigt het pad naar links.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een bankje RA, wn route, vervolgens bij 5-sprong RD, wn route.
Bij 4-sprong LA, kn49 volg 48, smal pad richting een heuveltop.
6.
Op de heuveltop, bij 4-sprong LA, kn48 volg 47, dalend pad, iets verder gaat het pad weer een heuveltje over, voorbij het heuveltje de voet van een heuvel met de heuvel aan linkerhand volgen, voorbij volgende heuvel buigt het pad in een open plek naar links en gaat weer een heuvel over.
Voorbij deze heuvel, bij kruising RD, wn route, pad met open plek met jeneverbesstruiken aan linkerhand.
Bij kruising met verhard fietspad RD, kn47 volg 46, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn46 volg 39, het pad met de bosrand aan rechterhand en verderop kn39 volg 32 volgen tot bocht naar rechts voor een omheind perceel met heide , zijpaden negeren.
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder voorbij bankje rechts aanhouden, smal stijgend bospad met op de heuveltop een bankje, vervolgens voorbij de heuvel, bij kruising RD, wn route, verderop gaat het pad door een open plek met jeneverbesstruiken.
7.
Iets voorbij deze open plek het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, kn32 volg 51, onverhard met speelveldje aan linkerhand, voorbij het veldje RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor half open plek, bij kruising RD, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, voorbij de eik aan linkerhand buigt het pad naar links en gaat langs een bankje.
Voor bosrand, bij 4-sprong RA, wn route, pad met bosrand aan linkerhand.
Bij 4-sprong RD, pad met op enige afstand een grasveldje aan rechterhand, wn route.
Ruim voorbij het grasveldje, bij kruising RD, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, grindpad, kn51 volg 52, direct daarna bij T-splitsing LA, wn route, de verharde weg volgen tot weg aan rechterhand voorbij sportvelden.
Bij deze weg RA, iets verder is aan linkerhand het grote parkeerterrein voor het oorlogsmuseum, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppunt routepaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Ingang Oorlogsmuseum Overloon, Museumpark 1, 5825 AM te Overloon. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij het Oorlogsmuseum.

Openbaar vervoer

Bushalte Museumlaan aan de Venraijseweg t.h.v. een horecagelegenheid. Aanlooproute: Met de rug naar de horecagelegenheid LA vertrekken, vervolgens t.h.v plantsoentje LA, Bergkampweg richting het oorlogsmuseum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Militaire begraafplaats Adrie: Militaire begraafplaats
Pad door Overloonsche Duinen met jeneverbesstruiken Adrie: Pad door Overloonsche Duinen met jeneverbesstruiken
De Loobeek Adrie: De Loobeek
Nieuw brugje over de Loobeek Adrie: Nieuw brugje over de Loobeek
Zijtak van de Loobeek Adrie: Zijtak van de Loobeek
De Loobeek Adrie: De Loobeek
Jeneverbesstruiken op een mistige ochtend Adrie: Jeneverbesstruiken op een mistige ochtend
Jeneverbesstruiken Adrie: Jeneverbesstruiken
Open plek in het bos Adrie: Open plek in het bos
Pad door open plek met jeneverbesstruiken Adrie: Pad door open plek met jeneverbesstruiken
Open plek met jeneverbesstruiken Adrie: Open plek met jeneverbesstruiken

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart klokkenberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse rond het 14 Oktoberplein op kleine loopafstand van het startpunt.Eetcafé en Pannenkoekenhuis Museumzicht

Museumpark 5a
5825 AM Overloon
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (22)

 1. Peer Brok 6 maart 2024 om 22:57

  Vandaag hebben we deze route gewandeld. Het was een prachtige tocht, waar we in het tweede gedeelte verrast werden door de enorme hoeveelheid jeneverbesstruiken op heuveltjes in de Overloonse duinen. TOP!
  De route een klein beetje aangepast om ipv het afwateringskanaal (vanaf de snelweg) langs de beek te lopen. Maar halverwege door de hoeveelheid water toch via een hoger gelegen pad de route kunnen vervolgen.
  Dank voor deze hele mooie route!

  Reageren
 2. Adrie 11 december 2023 om 16:03

  Vandaag 11 december 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Ook nu na de vele regen van de laatste tijd is de wandeltocht prima te lopen zelfs langs de Loobeek. Men komt langs de beek paar plaatsen wat kleinere natte stukken tegen die prima te omzeilen waren. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Mark 8 november 2022 om 14:14

  Vanochtend met een flets zonnetje deze mooie en indrukwekkende tocht gelopen. Mooi vanwege de afwisseling van bos, heide en het Loobeek-dal. Indrukwekkend als je, je realiseert wat zich in het najaar van 1944 zich hier heeft afgespeeld.
  Routebeschrijving is actueel. Wel een paar kleine opmerkingen: in de tekst ontbreekt 2x het woordje ‘negeren’. Bij punt 4, 4e regel na ‘pad aan linkerhand’. En bij punt 5, 2e regel na ‘pad langs de bosrand aan linkerhand’. Bij kn45 ontbreekt het cijfer 43, mogelijk kan dit aan het routebureau doorgegeven worden.

  Reageren
  1. Adrie 8 november 2022 om 16:05

   Mark, bedankt voor het melden van ontbrekende woorden! De routebeschrijving is aangepast en het ontbrekende bordje gemeld bij het meldpunt van Routebureau Brabant.

 4. Adrie 6 november 2021 om 18:10

  De wandeltocht is vernieuwd. De wandeltocht is iets korter geworden en het startpunt is verplaatst naar het parkeerterrein bij het oorlogsmuseum. De Loobeek wordt ter hoogte van het Smakterveld gevolgd waarvan een deel over een kade tussen de Loobeek en een zijtak van de beek gaat. Omdat men langs de Loobeek door open landschap loopt in de nabijheid van de A73 een advies voor wandelaars met GPS de wandeltocht niet in omgekeerde richting lopen. De paden langs de Loobeek zijn hoofdzakelijk graspaden stevige wandelschoenen bij voorkeur waterdicht zijn aan te raden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Petra 3 november 2021 om 17:09

  Adrie bedankt
  Kijk uit na de nieuwe route

  Reageren
 6. Petra 2 november 2021 om 13:07

  Is de mais geoogst en kunnen we deze route weer lopen?

  Reageren
  1. Adrie 2 november 2021 om 13:57

   Petra, de mais is inmiddels op veel plaatsen geoogst. Ik heb deze wandeltocht voor deze week op het programma staan om eens te bekijken.

  2. Adrie 3 november 2021 om 14:21

   Petra ik ben vandaag gaan kijken naar de Loobeek. De mais is verdwenen men loopt daar nu door de rand van een recent ingezaaid landbouwperceel dat doorloopt tot de oever van de beek waar je momenteel op enkele wat nattere plaatsen diep wegzakt in de bewerkte grond dit voor beide zijde van de beek. Ook staan er geen routepaaltjes meer van het wandelnetwerk die tussen knooppunt 15 en 25 ook langs de beek gaat. Zowel het ontbreken van de routepaaltjes als het ontbreken van een (onderhouds)pad langs de beek is bij Routebureau Noord Limburg gemeld. Voorlopig gaat de wandeltocht zoals die nu is de ijskast in. De wandeltocht wordt herschreven zodanig dat de wandeltocht t.h.v. het Smakterveld over een best ruig pad langs de Loobeek gaat maar met mooi uitzicht over het Smakterveld. Aan het einde van de wandeltocht worden de met jeneverbesstruiken begroeide stuifduinen bij de Klokkeberg bezocht.

 7. Nelly 19 augustus 2021 om 15:46

  Is deze route nog steeds afgesloten?

  Reageren
  1. Adrie 19 augustus 2021 om 15:59

   Beste Nelly, de wandelroute blijft gesloten tot na de maisoogst zie ook mijn opmerking hierover op 10 juni. Na de oogst open ik de wandelroute weer, hopelijk is er komend jaar meer loopruimte langs de beek.

 8. Adrie 10 juni 2021 om 13:44

  De werkzaamheden zijn nagenoeg afgerond de beek meanderend en op veel plaatsen is de afrastering geplaatst. Volgens het Waterschap Limburg zouden de intensieve landbouwpercelen langs de beek worden afgewaardeerd tot natuurpercelen ten behoeve van agrarisch natuurbeheer door lokale agrariërs. In praktijk is het anders, de percelen links en rechts van de beek zijn ingezaaid met mais waarbij er nauwelijks loopruimte over is tussen de mais en de beek. Nu kan er nog gelopen worden over een paar weken als de mais wat groter is helaas niet meer. Voorlopig blijft de wandelroute gesloten. De bovenste twee foto’s zijn ongeveer twee maanden geleden gemaakt bij de beek. De onderste twee vandaag in de omgeving van het Smakterveld.

  Reageren
 9. Adrie 6 december 2020 om 16:48

  Het waterschap en de gemeente Venray zijn bezig om de Loobeek weer te laten meanderen. Gedurende de werkzaamheden is deze wandelroute gesloten.

  Reageren
 10. Willem van Gerwen 1 augustus 2020 om 15:15

  Op 29 juli 2020 heb ik deze mooie en afwisselende wandelroute gelopen. De routebeschrijving is helemaal in orde en zeer duidelijk. Mijn verslag staat weer klaar. Verslag en fotoreportage

  Reageren
 11. Adrie 24 januari 2020 om 14:05

  Gisteren 23 januari 2020 met toch nog even wat zon de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine verandering na in de herkenningspunten klopt de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Adrie 13 september 2018 om 17:51

  De wandeltocht 13 september 2018 gecontroleerd en vernieuwd. Op een aantal punten was het wandelnetwerk verder uitgebreid. Verder een wandelpad dat ook door ATB rijders gebruikt wordt uit de wandelroute gehaald. Dit wandelpad met paarse routepaaltjes was onderdeel van een oude wandelroute die door het bosgebied loopt. Volgend jaar vervallen deze oude wandelroutes met als gevolg dat het pad alleen nog voor ATB rijders toegankelijk is. De verwijzing naar routepaaltjes van deze oude wandelroutes als extra herkenningspunten zijn uit de routebeschrijving verwijderd. Met dank aan twee wandelnetwerk controleurs die mij attendeerde op het vervallen van deze oude wandelroutes. De bouwwerkzaamheden zijn nog in volle gang, de wandelroute gaat nu via een andere weg langs de werkzaamheden, het alternatief is hiermee komen te vervallen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Els en Christine 9 februari 2018 om 12:16

  Adrie,
  We hebben gisteren, 8 februari, de wandeling gelopen. De beschrijving was weer super en we hebben genoten van de omgeving. Bedankt dat je zulke mooie wandelingen ‘maakt’, wij zijn fan!

  Reageren
 14. Adrie 6 februari 2018 om 17:13

  Gisteren 5 februari 2018 de wandelroute gecontroleerd, aan einde van punt 1. is er een pad afgesloten met bouwhekken. In de directe omgeving zijn er geen mogelijkheden om het pad te omzeilen. In de routebeschrijving is er een alternatief beschikbaar. Het alternatief gaat via extra stukje harde weg tot voorbij de bouwactiviteiten. In de routebeschrijving wordt verwezen naar de bouwplaats, zou het terrein weer toegankelijk is verneem ik dit graag via een reactie of mail. Bij voorbaat bedankt! De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 15. Adrie 19 december 2015

  21 november 2015 de wandelroute gecontroleerd en tevens wat gewijzigd. Er zijn enkele lange paden vervangen door wat meer slingerende smalle paadjes. Veel wandelplezier!

  Reageren
 16. Delfine 15 november 2014

  Route gelopen op 12/11/2014. Ganse dag miezerig en regenachtig. Hierdoor lijkt het landschap ook veel somberder, alhoewel er wel veel afwisseling in zat. Wij vonden het tweede deel van de tocht mooier dan het eerste deel.
  Geen problemen gehad met het vinden van de juiste wegen : beschrijving in combinatie met gps-route gebruikt.
  Dank je wel !

  Reageren
 17. Lennard 26 januari 2013

  Vandaag gelopen met grijs winters weer met af en toe lichte sneeuw. Het is een leuke en afwisselende route. De uitkijktoren geeft een mooi uitzicht en de bijna 130 treden die je moet nemen zijn de moeite waard.

  De route is duidelijk beschreven, maar op een aantal punten niet correct.

  Punt 5, 6e regel: "Bij kruising RD, breed zandpad, de gele route wordt verlaten."
  RD moet RA zijn.

  Punt 6, 3e regel: "RD, pad op linkerhand negeren, men passeert een houten slagboom."
  Linkerhand moet rechterhand zijn.

  Punt 7, 8e zin: "RD, pad met houten slagboom op rechterhand negeren, men passeert hoogspanningsdraden."
  Rechterhand moet linkerhand zijn.

  Minder kritische foutjes:
  Startpunt moet "14 Oktoberplein" zijn. In de tekst van de routebeschrijving klopt dit wel.

  Punt 3, 6e regel: "Einde pad RD, “Laagheid”, verharde weg, weg op rechterhand negeren."
  "Laagheid" moet "Laagheidseweg" zijn.

  Reageren
  1. Adrie 26 januari 2013 om 19:11

   Lennard bedankt voor de reactie, de beschrijving is op genoemde punten aangepast .

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)