Kesseleikerbroek-tocht, Helden te Limburg
Een bosrijke wandeltocht door onder andere de Heldense Bossen en het Kesseleikerbroek. De Heldense zijn aanvankelijk stuifzandgebieden die later zijn aangeplant met dennen o.a. voor de mijnbouw. Momenteel is het bosgebied door de huidige beheer omgevormd tot een gevarieerd bosgebied. Het Kesseleikerbroek is een vochtig gebied tussen de Heldense Bossen en het Afwateringskanaal Meijel-Neer. Het gebied bestaat bossen, weilanden en vochtige delen, een heel afwisselende gebied dat goed toegankelijk is voor wandelaars. In het bosgebied bevindt zich nog een overblijfsel van de historische Landweer Lankert, een aarden wal die in de 14e eeuw van de Maas tot aan het destijds woeste en ondoordringbare Peelgebied reikte. Volgens een archiefstuk uit de 14de eeuw was de aarden wal die de heer van Horn Willem VI opwierp aan de grens met het Hertogdom Gelre. De landweer vormde een verdedigingswal die het de vijanden van Horn moeilijk maakte om door te dringen tot zijn graafschap. De vijanden waren vermoedelijk Franse veteranen die gedurende vele jaren overlast veroorzaakten in Limburg met veediefstallen en plunderingen. Ook wordt een stukje gevolgd van het bijna 10 kilometer lange afwateringskanaal met een van de twee voormalige schutsluizen met een bijbehorende sluiswachterswoning. Het afwateringskanaal werd aangelegd op de plaats van de kaarsrechte droge gracht, “de Gekkegraaf”. Deze gracht werd in 1657 gegraven om een einde te maken aan grensgeschillen tussen het Land van Horn in het zuiden en Opper-Gelre in het noorden. Toen in 1932 het kanaal Wessem-Nederweert belangrijker werd, is het afwateringskanaal voor de scheepvaart gesloten. Nu vervult het enkel de functie als afvoersloot voor omringende landerijen. De sluisdeuren zijn inmiddels verdwenen en in de sponningen van de bovensluis bevindt zich een kleine stuw. 84% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk RA vertrekken, direct daarna RA, de weg met plantsoentje en kiosk aan linkerhand volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing RA, kn76 volg 10.
In bocht naar rechts van de doorgaande weg LA, “Kloosterstraat”, vervolgens RD, weg aan linkerhand negeren, kn10 volg 11/13, iets verder RA richting streekmuseum “Kerkeböske”, “Aan de Koeberg”, wn13.
Iets voorbij blokhut “Oos Hoes” aan linkerhand, direct na schrikhekken RA, kn13 volg 15, het onverharde pad met een houten afsluitboom volgen tot flauwe bocht naar rechts iets voorbij de afrastering rond een golfterrein aan rechterhand, zijpaden negeren.
In deze flauwe bocht LA, kn15 volg 28, het smalle pad tussen dennen inlopen met iets verder een omheinde grasrijke open plek aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, wn route, iets verder bij splitsing rechts aanhouden, wn route, vervolgens het pad volgen tot 5-sprong bij verharde weg ruim voorbij hoogspanningslijnen.
Bij deze 5-sprong RD, het brede grindpad aan overzijde van de verharde weg inlopen, wn route.
Na ca. 160m RA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, verderop t.h.v. een omheind perceel met twee gebouwtjes (afdaken) aan rechterhand buigt het pad naar links.
Bij 3-sprong links aanhouden, het pad RD volgen tot 4-sprong met aan rechterhand in het pad een wn routepaaltje en aan linkerhand een heuvel, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, het pad volgen tot T-splitsing iets voor een weiland, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting een zanderige heuvel, wn route, vervolgens voor de heuvel bij T-splitsing LA, pad met een weiland aan linkerhand, wn route.
Pad langs het weiland met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij doorgaande weg RD de weg oversteken en het bospad met houten afsluitboom en bordje “Stichting bosbeheer Helden” links van het kleine kruisbeeld (WOII herdenkingskruis) inlopen, wn route, vervolgens na ca. 60m het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, kn19 volg 52, het pad volgen tot kruising voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn52 volg 51.
3.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, licht dalend pad.
Bij Y-splitsing scherp LA, kn51 volg 55, het pad volgen tot T-splitsing bij een breed pad, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn55 volg 56.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, twee zijpaden aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, vervolgens bij kruising RD, kn67 volg 66.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn66 volg 63.
Na ca. 120m LA, kn63 volg 64, smal iets verder licht dalend bospad, het pad dat verderop door de bosrand gaat volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn64 volg 68.
4.
Bij T-splitsing RA, kn68 volg 81, het brede grindpad met gescheiden grind-/fietspad volgen tot flauwe bocht naar rechts met aan linkerhand een schuilhut en iets voorbij de schuilhut een overblijfsel van een historische landweer.
# De historische landweer Lankert, een aarden wal, liep van de Maas tot in die tijd aan het woeste Peelgebied. Volgens een archiefstuk uit de 14de eeuw was de aarden wal die de heer van Horn Willem VI opwierp aan de grens met het Hertogdom Gelre.
Voor deze schuilhut LA, kn81 volg 76, het pad met verderop kn76 volg 75 volgen tot kruising met breed grindpad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, pad met houten afsluitboom, kn75 volg 74, bij een poel aan linkerhand wordt het pad smaller, ruim voorbij de poel buigt het pad voor een landbouwperceel naar links met de bosrand aan linkerhand, wn route.
Voorbij het landbouwperceel aan rechterhand, bij kruising RA, wn route, smal pad tussen waterloop en bosrand.
Voor een kanaaltje, bij T-splitsing RA, het pad met het kanaaltje aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
# Het kanaaltje met verderop het restant van een sluis werd in de 17e en 18e eeuw een ‘gekkengraaf’, of in verouderde termen ‘Gecken graeff’ genoemd, waarvan de omwonenden het ontstaan of de functie hiervan niet begrepen. Dit kanaaltje dat in 1657 werd gegraven heeft als grens tussen het Prinsbisdom Luik en het Hertogdom Gelre gediend. Tussen 1854 en 1861 werd er een afwateringskanaal van gemaakt.
Bij deze kruising RA, verharde weg, “Neerseweg”, kn74 volg 73.
T.h.v. woning nr.111 LA, “Gruise Epper”, wn route, de weg volgen tot bocht naar links.
5.
Bij deze bocht de weg met bocht links verder volgen, breed zandpad aan rechterhand negeren, kn73 volg 91.
Voorbij bosperceel aan rechterhand RA, kn91 volg 40, onverharde pad met bosrand aan rechterhand ca. 700m volgen tot smal pad door een bosperceel aan rechterhand in 2de flauwe bocht naar links van het pad t.h.v. 2de bosperceel aan linkerhand.
Bij dit pad RA, pad door het bosperceel met iets verder aan rechterhand de ingang naar een landbouwperceel.
Bij T-splitsing RA, breed pad parallel aan hoogspanningslijnen.
Na ca. 170m LA, smal bospad, kn42 volg 43, verderop volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg LA, verharde weg, wn route.
Na ca. 70m, iets voorbij een bankje aan linkerhand RA, kn43 volg 71, onverhard pad met iets verder een grasrijke open plek aan linkerhand.
# Voordat men RA gaat, een klein stukje RD is een horecagelegenheid.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 60m LA, smal bospad, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad volgen tot pad aan linkerhand ca. 140m voorbij de bosrand aan rechterhand.
Bij dit pad LA, kn71 volg 72.
6.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een bankje LA, kn72 volg 80, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn80 volg 44.
Na ca. 150m, bij 4-sprong LA, wn route.
Bij 4-sprong RA, wn route, het pad volgen tot een omheind perceel (met lage vervallen afrastering) aan linkerhand, zijpaden negeren.
T.h.v. dit perceel RD, pad aan rechterhand negeren, wn44.
Voorbij houten afsluitboom, bij Y-splitsing scherp LA, kn44 volg 41, pad met nog steeds het omheinde perceel aan linkerhand.
Na ca. 100m, voor een landbouwperceel aan rechterhand RA, smal pad met het landbouwperceel aan linkerhand, wn route.
Voorbij het landbouwperceel, bij kruising RD, pad door het bos met verderop een bankje, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route.
7.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing recht aanhouden, kn41 volg 33 (zou het laatste stukje dichtgegroeid zijn het pad met met bocht naar links volgen, direct daarna bij T-splitsing RA, pad met iets verder kn41 volg 33).
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, verharde weg, wn route.
Na ca. 65m, voorbij woning nr.10 RA, “NOS 4-5”, de wn route wordt verlaten, iets verder LA, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot bocht naar links, zijpaden richting woningen negeren.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, de verharde weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, de weg ca. 200m volgen tot weg “Schepenstraat” aan rechterhand iets voor een kapelletje, overige zijwegen negeren
Bij deze weg RA, “Schepenstraat”, direct daarna LA, “St. Annastraat”, de weg volgen tot T-splitsing direct na een bocht naar rechts, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden “Rochusplein” richting de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
H. Lambertus Kerk, Rochusplein 1, 5988 CG te Helden. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan langs het plein in de directe omgeving van de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Kubke aan de Molenstraat. Aanlooproute: Loop vanuit de bushalte naar de rotonde Bij de rotonde LA de straat Mariaplein inlopen, iets verder is aan rechterhand aan overzijde van het plein de kerk, het startpunt.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kesseleikerbroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Gisteren 9 oktober 2024 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. In de Heldense Bossen is een breed pad vervangen door een smal slingerend bospad. Verder extra informatie in de routebeschrijving bijgevoegd over het overblijfsel van de historische landweer Lantert en een kanaaltje met het restant van een sluis. In de Heldense Bossen staan talrijke Amerikaanse eiken, waarbij bij sommige de rode herfstkleuren al zichtbaar beginnen te worden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag 31 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. In het Kesseleikerbroek zijn er boswerkzaamheden geweest met als gevolg dat een pad dat al wat slechter was nu door een veel opener bos ook aan het dichtgroeien was met bramen. Dit pad uit de wandeltocht gehaald. Verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Afgelopen woensdag 17 juli 2019 de wandelroute gecontroleerd. Een pad dat nagenoeg dicht gegroeid was uit de wandelroute gehaald en vervangen door een pad dat ook door het wandelnetwerk gebruikt wordt. Verder was het wandelnetwerk iets gewijzigd, er was o.a. een nieuw knooppunt tussengevoegd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Hele mooie wandeltocht. Echter tussen knooppunt 64 en 68 moesten we een aantal keren over omgevallen bomen klimmen.
Vandaag gelopen met overwegend stralend en prima wandelweer.
Ik vond het een aardige, bosrijke tocht die voor een groot deel door rustig gebied loopt. De storm van afgelopen donderdag had ook hier zijn sporen achtergelaten waardoor er geregeld wat struin- en klauterwerk nodig was, maar de paden zullen ongetwijfeld weer vrij gemaakt worden.