Keent-tocht, Velp gem Grave te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Keent-tocht, te Velp gem Grave

Wandeltocht voor de liefhebber van weidse vergezichten over uiterwaarden langs de Maas waarbij ook gestruind wordt door grasland. De wandeltocht gaat langs de Hertogswetering, door de Keent, landgoed Mariëndaal en het kleine landgoed Lievendael. De Hertogswetering is een licht meanderende waterloop die in het begin van de 14e eeuw is gegraven in een oude droge bedding van de Maas. Langs deze wetering staat in een landschappelijk mooie omgeving het Emmausklooster van de orde van Kapucijnen en het kasteelklooster Bronkhorst tot 1990 bewoond door de St. Alfonsius Zusters. Na een stukje de dijk gevolgd te hebben gaat de wandeltocht door een fors natuurgebied in een oude Maasarm rond het buurtschap Keent en de Maas. Deze dichtgegooide Maasarm is over een lengte van 4 km weer uitgegraven en aan één zijde weer aan de rivier getakt. In het gebied mag er gestruind worden, wel moet men rekening houden met de kuddes van grote grazers, paarden en runderen die het gebied open houden. Bijzonder aan de runderen is dat het om primitieve rassen gaat. Het zijn imposante runderen bewaar wel de nodige afstand, zeker als er kalfjes bij zijn. Aan het einde gaat de wandeltocht door een boomgaard van het kleine landgoed Lievendael en door statige beukenlanen van het landgoed Mariëndaal. Het landgoed Mariëndaal ligt in de direct omgeving van het voormalige jezuïetenklooster. De paters moesten de ruimte hebben om te brevieren, de statige beukenlanen van het landgoed waren hiervoor zeer geschikt. 39% van deze wandeltocht is onverhard.
In het begrazingsgebied rekening houden met de grote grazers en de geldende regels naleven zoals minimaal 50 meter afstand houden en de kuddes niet doorkruisen.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 11-8-2017, laatst bijgewerkt op: 9-8-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein met klokkenstoel voor de kerk RA vertrekken, vervolgens RD, weg “Vetwei” aan rechterhand negeren.
Voorbij woning nr.29 RA, “Zaalheuvelweg”, wn route.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, voetpad aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij woning nr.36 LA, “Vogelenzangscheweg”, wn route, aan rechterhand is een plantsoentje met enkele speeltoestellen,
RD, weg “Lievendael” aan linkerhand negeren, voorbij woning nr.9 gaat de verharde weg over in een grind-/fietspad.
Voor bosschages LA, verhard fietspad, “Frodopad”, wn route, verderop voor bosperceel buigt het fietspad naar rechts.
Aan einde van het fietspad, bij 3-sprong LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, “Hoogveldscheweg”, wn route, de weg volgen tot woonboerderij nr.9.
2.
Voorbij deze woonboerderij RA, verhard fietspad door bosschages, kn75 volg 76.
Bij 4-sprong LA, kn76 volg 73, verhard voetpad, iets verder buigt het voetpad naar rechts.
Voorbij vijver LA, wn route, vervolgens na ca. 40m bij 3-sprong RA, wn route, het voetpad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens voor kombord “Velp” RA, grindpad, wn route, verderop smal grind-/fietspad.
Bij T-splitsing met bankje LA, kn73 volg 24, pad met brede waterloop (wetering) aan rechterhand.
Bij T-splitsing met aan linkerhand klooster RA, verharde weg, kn24 volg 72, vervolgens bij kruising RA, “Pastoor Loefsweg”, kn72 volg 70, de weg die iets verder overgaat in “Overlaat” volgen tot T-splitsing, wn route.
Bij deze T-splitsing LA, “Marsstraatje”, wn route.
3.
Voor woning, bij 3-spong rechts aanhouden richting de dijk, “Mars en Wijthdijk 3”, wn route.
Op de dijk, bij kruising LA, “Mars en Wijthdijk”, kn70 volg 60, de dijk volgen tot bocht naar links t.h.v. hectometerpaaltje 309.
Voor het hectometerpaaltje rechts aanhouden de dijk afdalen richting verharde weg aan voet van de dijk, aan voet van de dijk RD het verhard fietspad inlopen, wn route.
Bij T-splitsing RA, kn58 volg 57.
# Iets verder, bij de veeroosters wordt er gestruind door grasland met grote grazers. In het gebied lopen paarden en runderen, minstens 50m afstand bewaren. Wie de voorkeur geeft aan smalle weggetjes door het gebied kan ook als alternatief bij de veeroosters RD de verharde weg verder volgen tot 3-sprong op de dijk. Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, “Hoogveldsestraat”, kn57 volg 55. Na ca. 350m bij splitsing links aanhouden, “Oude Maasweg”. Voor woning nr.2 LA, wn55. Voorbij woning nr.1, bij 3-sprong links aanhouden, “Zuijdenhoutstraat”. Ga verder bij punt 5 laatste regel.

4.
Tussen de twee veeroosters RA richting de linkerzijde van de bosschages verderop, wn57, bij de bosschages de afrastering aan rechterhand volgen, voorbij de bosschages met ruime bocht naar links richting het metalen hek met driehoekig waarschuwingsbord in de verte lopen, bij het metalen hek (klaphek) is een verhard weg, iets voor de verharde weg rechts aanhouden, verder door grasland lopen met de dijk aan linkerhand en de brede geulen aan rechterhand tot een klaphek aan voet van de dijk t.h.v. 2de metalen hek op de dijk met bij het metalen hek een bankje.
Bij dit klaphek het grasland via het klaphek verlaten richting het metalen hek op de dijk, smalle verharde weg, op de dijk buigt de weg naar rechts, verderop voor boerderij buigt de weg naar links.
Ruim voorbij woning nr.7 RA, “Oude Maasweg”.
RD, weg met bord doodlopende weg, “Oude Maasweg ( straatnaambordje zit tegen gevel van woning nr.2)”, weg aan linkerhand negeren, verderop voor erf van boerderij/woning buigt de weg met flauwe bocht naar rechts richting de dijk.
5.
Op de dijk, bij 3-sprong LA de dijk weer afdalen, aan voet van de dijk door klaphek, voorbij het klaphek links aanhouden, een klein stukje de afrastering aan linkerhand volgen, vervolgens RD struinend richting de 2de woning van rechts in de verte achter de dijk lopen tot zijarm van de Maas, de brede geulen aan rechterhand houden, voor de zijarm van de Maas links aanhouden, de zijarm aan rechterhand volgen tot kruising met verharde weg, ruim voor de verharde weg wordt het pad breder en men passeert een klaphek.
Bij deze kruising LA, kn54 volg 55, verharde weg.
Voorbij de dijk, bij T-splitsing RA, “Zuijdenhoutstraat”, kn55 volg 57, weg met de dijk aan rechterhand.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden de dijk oplopen, “Merriedel”, de wn route wordt verlaten, op de dijk buigt de weg naar links.
# Voor een bezoek aan het informatiecentrum Keent niet de dijk oplopen maar de weg verder volgen.
6.
Op de dijk links aanhouden, grind-/voetpad over de dijk, verderop passeert men dicht bij elkaar twee klaphekken bij doorgang voor vee.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, weg over de dijk, wn route.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een picknicktafel RD, “Velpseweg”, kn57 volg 58, iets verder verlaat men de dijk, de weg verder volgen tot verhard fietspad aan linkerhand, iets voorbij 2de oversteekplaats voor vee met veeroosters.
Bij dit fietspad LA, verhard fietspad, kn58 volg 60.
Bij T-splitsing RA richting de dijk, wn route.
Op de dijk, bij 4-sprong RD, kn60 volg 61, direct daarna voor de boerderij bij T-splitsing LA, “Oude Maasdijk” die iets verder over gaat in “Pannestaartweg”.
Direct na kruising met brede waterloop RA door klaphek, smal pad met brede waterloop “Hertogswetering” aan rechterhand, kn61 volg 69.
7.
Voorbij poortje, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn69 volg 12, het brede pad met de waterloop aan rechterhand volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een verharde weg.
Bij deze 3-sprong LA, verharde weg, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot stallen iets voorbij woning nr.3.
Voor deze stallen RA, gras-pad met bordje “Landgoed Lievendael”, iets verder passeert men rechts van een metalen hek een klaphek, wn route, voorbij het klaphek het gras-pad verder volgen tot klaphek aan rechterhand.
RA door het klaphek, smal verhard voetpad, direct daarna bij kruising eveneens RA, kn77 volg 15, onverhard pad, verderop buigt het pad naar links en gaat door een mooie beukenlaan.
Ruim voorbij 2de bocht naar links, t.h.v. bankje RD, wn route, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verhard voetpad, wn route.
8.
Na ca. 90m RA, smal bospad, wn route, verderop in open plek met twee kleine weilandjes buigt het pad naar links, voorbij de afrastering schuin naar links het verhard voetpad richting omheind parkje inlopen.
Voor omheind parkje/kinderboerderij, bij T-splitsing LA, smalle verharde weg, de wn route wordt verlaten, vervolgens de smalle weg volgen tot verhard voetpad voorbij het parkje, niet het voetpad inlopen met iets verder een poort.
Bij dit pad RA, het verhard voetpad met iets verder de omheining rond het parkje aan rechterhand inlopen.
Voor grijs gebouw, bij T-splitsing LA, vervolgens bij 3-sprong RA, men passeert de voorzijde van het grijze gebouw kinderdagverblijf “Onder de Boompjes”.
Bij 5-sprong RD, weg met aan rechterhand parkeerterrein.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, weg met omheining rond kloostergebouw aan rechterhand, verderop buigt de weg naar links.
Voorbij deze bocht RA, direct daarna bij T-splitsing LA, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Tolschestraat 21, 5363 TB te Velp gem Grave. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Tolschestraat in Velp. Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Binckhof, Velp gem Grave. Aanlooprichting: Vanuit de bushalte de zijweg Tolschestraat richting Velp inlopen, deze weg volgen tot de kerk aan rechterhand, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Kasteelklooster Bronkhorst Adrie: Kasteelklooster Bronkhorst
Voormalige R.K. kerk van St. Vincentius Adrie: Voormalige R.K. kerk van St. Vincentius
Emmausklooster van de orde van Kapucijnen Adrie: Emmausklooster van de orde van Kapucijnen
De Keent Adrie: De Keent
Imposante Maremmana runderen Adrie: Imposante Maremmana runderen
Kudde paarden in de Keent Adrie: Kudde paarden in de Keent
De Oude Maasarm mondt uit in de Maas Adrie: De Oude Maasarm mondt uit in de Maas
De Hertogswetering Adrie: De Hertogswetering
Beukenlaan in landgoed Lievendael Adrie: Beukenlaan in landgoed Lievendael
Het voormalige jezuïetenklooster Adrie: Het voormalige jezuïetenklooster
Klokkenstoel Klokkenstoel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart keent-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Velp gem GraveInformatiecentrum Keent

Zuijdenhoutstraat 4
5371 RB Keent
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 9 augustus 2022 om 17:04

  Gisteren 8 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Het wandelnetwerk was op een punt gewijzigd verder geen veranderingen gezien. De eind 2020 tijdelijk ingevoerde maatregel door Brabants Landschap om honden te weren uit de Keent lijkt definitief te zijn, bij alle ingangen naar het begrazingsgebied zijn verbodsbordjes geplaatst De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Bert Bruggeman 16 mei 2020 om 21:24

  Gisteren de tocht gelopen en wat hebben we genoten. Prachtig weer en ontzettend veel vogels. Boomvalk, lepelaars, kleine plevieren, groenpootruiters en nog veel meer, te veel om allemaal op te noemen. Ook de grazende stieren waren imposant.
  Zeer de moeite waard in dit jaargetijde.

  Reageren
 3. Jan en Rose-Marie 7 mei 2020 om 20:24

  Vandaag met prachtig weer de tocht gelopen. Landschappelijk uitzonderlijk mooi en veel vogels bewonderd. Perfecte routebeschrijving We kwamen googlend bij deze tocht terecht én ontdekten deze wandelsite. We hebben al meerdere routes uitgezocht die we binnenkort gaan lopen.Erg bedankt!

  Reageren
 4. Adrie 28 april 2020 om 15:24

  Zondag 26 april 2020 de wandelroute gecontroleerd. Het wandelnetwerk was iets gewijzigd verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving op enkele puntjes iets gewijzigd.

  Reageren
 5. jet 31 maart 2020 om 16:33

  prachtige tocht, afwisselend en fenomenale natuur

  Reageren
 6. Adrie 17 juni 2018 om 16:21

  Vandaag 17 juni 2018 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien, een stalletje waarnaar in de oorspronkelijke routebeschrijving werd verwezen was afgebroken. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)