Kastelenroute De Haverleij, s'-Hertogenbosch te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Kastelenroute De Haverleij, te s'-Hertogenbosch

Rondwandeling door het natuurgebied bij het Engelermeer en langs de zeven kastelen en het slot van de Haverleij. Het Engelermeer is een veelzijdig natuurgebied met moerasbos, rietmoeras, natte en droge weides. Het Engelermeer is uitgegraven voor de zandwinning. De kastelen en het slot van de Haverleij staan voor een spraakmakende vorm van stadsuitbreiding in de polder. De eigentijdse kastelen en het slot zijn omringd door heel veel groen en water met aan de rand mooi uitzicht over de Maas.

Opgesteld door: Jan Loos, op: 31-12-2007, laatst bijgewerkt op: 5-12-2022

Routebeschrijving

 1. De start is bij de parkeerplaats van het Engelermeer.
 2. Loop richting het meer en ga dan rechtsaf over het fietspad (“Meerheuvelpad”) (straatnaambordje staat verderop) met het meer aan de linkerhand.
 3. Vervolg het fietspad met de bocht naar rechts en ga kort daarna linksaf een bospad in met SBB-bordje “Meer van Engelen”.
 4. Bij T-splitsing met breed pad linksaf en kort daarna linksaf door houten voetgangerssluis naast de houten poort. Volg dit pad geruime tijd rechtdoor met het meer aan de linkerhand tot een brugje iets voorbij tweede klaphek, zijpaden negeren.
 5. Vervolg voorbij het brugje het inmiddels breder geworden pad met bocht naar links en negeer beide klaphekken aan de rechterhand.
 6. Na ca. 200 meter het pad met bocht naar rechts verder richting hoogspanningsmast volgen, bij de parkeerplaats gaat het pad over in een verharde weg, deze volgen tot doorgaande weg.
 1. De start is bij de parkeerplaats van het Engelermeer.
 2. Loop richting het meer en ga dan rechtsaf over het fietspad (“Meerheuvelpad”) (straatnaambordje staat verderop) met het meer aan de linkerhand.
 3. Vervolg het fietspad met de bocht naar rechts en ga kort daarna linksaf een bospad in met SBB-bordje “Meer van Engelen”.
 4. Bij T-splitsing met breed pad linksaf en kort daarna linksaf door houten voetgangerssluis naast de houten poort. Volg dit pad geruime tijd rechtdoor met het meer aan de linkerhand tot een brugje iets voorbij tweede klaphek, zijpaden negeren.
 5. Vervolg voorbij het brugje het inmiddels breder geworden pad met bocht naar links en negeer beide klaphekken aan de rechterhand.
 6. Na ca. 200 meter het pad met bocht naar rechts verder richting hoogspanningsmast volgen, bij de parkeerplaats gaat het pad over in een verharde weg, deze volgen tot doorgaande weg.
 7. De doorgaande weg oversteken, aan overzijde rechtsaf over het fietspad en na ca. 50 meter linksaf langs de houten afsluitboom met daarin “Haverleij”, verhard fietspad met aan linkerhand de achterzijde van de golfbaan.
 8. Na ca. 500 meter linksaf, fietspad langs weg met aan beide zijde de golfbaan, verderop in bocht naar rechts van de weg is aan linkerhand het clubhuis hier kan men genieten van een drankje en heeft men een schitterend uitzicht op enkele kastelen.
 9. Bij de bocht naar rechts rechtdoor het fietspad met parkeerterrein aan rechterhand volgen. Voorbij het parkeerterrein rechtsaf. Bij T-splitsing linksaf het fietspad langs de weg volgen.
 10. In bocht naar links van de doorgaande weg rechtsaf richting het slot. Bij het slot rechtdoor door het slot de Haverlij lopen (“Oberon”).
 11. Na verlaten van het slot linksaf de dijk op (“Graaf van Solmsweg”).
 12. Na ca. 850 meter (direct na 2e bankje en hectometerpaal 864) linksaf de dijk weer af en het grind-/fietspad volgen.
 13. Bij een verharde weg rechtdoor de weg oversteken.
 14. Het pad verder rechtdoor volgen met verderop een brugje, voorbij het brugje doorlopen en de achterzijde van kasteel Velderwoude inlopen, aan de voorzijde weer verlaten.
 15. Bij het verlaten van de “oprit” rechtsaf (“De Bellaard”).
 16. Na 130 meter weer rechtsaf langs de afsluitboom met daarin “Haverleij” en daarna linksaf het grindpad op. Men loopt dan richting het kasteel Wuyvenhaerd. Weer door het kasteel.
 17. Aan het eind van de lange oprit linksaf (“De Steenbeemden”). Bij kruising met (“Bellaard”) rechtdoor de weg (“De Steenbeemden”) verder volgen, In bocht naar rechts van de weg linksaf tussen betonblokken door (“Langenkamp”). Aan einde van deze weg rechtsaf (“De Haverlij”) met aan linkerhand kasteel Zwaenenstede.
 18. Dan 1e weg rechtsaf (voor de 2de hoogspanningsmast) de weg (“Engeler Visserspad”) op. Men is weer op de route die men eerder hebt gelopen.
 19. Voor het meer het pad met bocht naar links verder volgen, het pad verder volgen tot bocht naar rechts.
 20. In deze bocht links aanhouden langs de twee vervallen klaphekken, direct daarna rechts aanhouden door de rand van het grasland naar het pad met aan beide zijde bosschages lopen, iets verder buigt het pad naar links.
 21. Voorbij bocht naar rechts doorlopen met perceel populieren aan linkerhand tot vervallen klaphek voorbij het perceel populieren. Bij het klaphek buigt het pad naar rechts en iets verder naar links met aan beide zijde van het pad bosschages.
 22. Aan rand van het gebied het pad met bocht naar rechts het gebied weer inlopen, verderop passeert men een vlonderpad en een klaphek.
 23. Iets voorbij het klaphek, voor open grasland linksaf door de rand lopen. Voorbij het grasland iets links aanhouden en het pad verder door het bos volgen, verderop door een draaipoortje bij een houten poort.
 24. Direct na het draaipoortje rechtdoor, het pad met houten poort en voetgangerssluis aan rechterhand negeren, men volgt weer het pad dat ook op de heenweg gelopen is. Kort daarna rechtsaf het smalle bospad inlopen. Aan einde van het pad op T-splitsing, het fietspad dat iets verder naar links buigt volgen tot het startpunt.
 

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats van het Engelenmeer. Let op: alleen bereikbaar voor voertuigen met een max. hoogte van 2 m, Meerheuvelweg 1, 5221 TP te s'-Hertogenbosch. Plan Route

Met de auto

Vanuit richting Utrecht/Eindhoven, afslag Waalwijk de A59 volgen, neem afslag 44 (Vlijmen), daarna bij de rotonde 1e afslag (rechtsaf), daarna 2e straat rechts (Julianastraat) die weg helemaal uitrijden. Aan het einde bij de kruising 2e rechtsaf De Gemeint op, richting het Engelenmeer, 1e weg links en dan doorrijden tot de parkeerplaats.Vanuit Breda/Waalwijk, de A59 richting s-Hertogenbosch, bij Vlijmen neem afslag 43, onderaan linksaf onder de A59 door en meteen rechtsaf ri. centrum Vlijmen. Bij de rotonde/Plein 3e afslag, daarna 2e straat rechts (Julianastraat) die weg helemaal uitrijden. Aan het einde bij de kruising 2e rechtsaf, De Gemeint richting het Engelenmeer, 1e weg links en dan doorrijden tot de parkeerplaats.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's (5)

Kasteel Leliënhuiyze Kasteel Leliënhuiyze
Kasteel Wuyvenhaerd Kasteel Wuyvenhaerd
Engelermeer Engelermeer
Pad door het natuurgebied Engelermeer Pad door het natuurgebied Engelermeer
Vlonderpad Vlonderpad

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kastelenroute-de-haverleij.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Golfbaan BurgGolf Haverleij Den Bosch

Leunweg 40
5221 BC 's-Hertogenbosch

Ervaringen van wandelaars (17)

 1. Angelique vd H 22 januari 2023 om 14:58

  Vandaag de route gewandeld een mooie afwisselende route. De route klopte weer zoals we gewend zijn via deze site

  Reageren
 2. Adrie 5 december 2022 om 16:05

  Gisteren 4 december 2022 de wandeltocht gecontroleerd en gewijzigd. De wandeltocht bestaat nu uit twee lussen, in het natuurgebied Engelenmeer wordt op de terugweg een ander pad gevolgd als op de heenweg. De klaphekken in het natuurgebied die in de routebeschrijving vermeld zijn staan er op een paar plaatsen wat verloren bij, deze toch vermeld omdat ze nog goed dienst doen als herkenningspunt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Erwin & Inès 6 maart 2021 om 16:43

  Verrassende en gevarieerde route. We hebben deze route gelopen met de kinderen en zij vonden deze ook leuk. Ook alle doorkijkjes en doorsteken in deze gevarieerde bebouwing er erg leuk. Uiteraard speelde het zonnige frisse weer ook mee; het voelde al een beetje als lente.
  Wel het nodige asfalt maar leuk om een keertje mee te pakken. Dank voor het plaatsen van deze wandeling.
  Groetjes en Houdoe!!

  Reageren
 4. Mimi de Hoogh 18 december 2017 om 21:30

  Afwisselende tocht. Ook even lekker gemodderd, maar dat hoort erbij in deze tijd van het jaar. Gezellig koffie gedronken bij de Golfclub. We hbben genoten.
  Groet,

  Mimi, Trees, Sjanny en Marieke

  Reageren
 5. Pieter & Isabelle, Cleo & Koesja 16 januari 2017 om 19:31

  wij hebben deze route op 16-1-2017 gelopen met 2 foxterriërs. Het was een mistige koude dag, maar toch een mooie route de stukken door de bossen maar ook de kastelenroute was de moeite waard.
  ook wij zijn bij punt 18-19 niet doorgelopen tot de weg, maar hebben het pad net vóór de sloot gevolgd. (met dank aan Irene)
  de route beschrijving was voor ons heel duidelijk.
  Bij het clubhuis wilde we wat drinken, maar de hondjes mochten niet mee naar binnen, jammer!

  Reageren
 6. Irene 11 november 2016

  Mooie wandeling. Leuk dat er twee heel verschillende stukken in zitten: door de bebouwing en door de natuur. Logisch dat onverharde paden na regen wat modderig zijn maar dat hoort erbij! We hebben de GPS route gevolgd, dus niet de geschreven route. Wij zijn bij punt 18-19 niet doorgelopen tot de weg, maar hebben het pad net vóór de sloot gevolgd. Je loopt dat niet langs de weg maar meer door de natuur!

  Reageren
 7. Lies Schrijver-Wester 30 oktober 2015

  18.10.2015 deze route gelopen maar het stuk echt de natuur in vlak na het meer was een grote kledderzooi dus we hebben het verharde voet/fietspad gevolgd en later de route opgepikt. Was leuke verrassende route

  Reageren
 8. Lennard 28 april 2015

  Eergisteren heb ik deze route met redelijk goed wandelweer gelopen.

  Dankzij een paar negatieve voetnootjes had ik deze wandeling tot nu toe links laten liggen, maar tot mijn verrassing bleek ik het eens te zijn met de positieve reacties. Anno 2015 kun je ook niet meer spreken van een nieuwbouwproject, dus alle rommelige en kale aanblikken die bij huizen in aanbouw horen treft je niet meer aan. In plaats daarvan loop je eigenlijk een best wel groene route. De stukjes door de "kastelen" zijn een leuke afwisseling, maar maken eigenlijk maar een klein deel van de route uit. Op een stukje van de route heb je bovendien een mooi uitzicht over de Maas.

  Een terecht punt van kritiek was de te summiere beschrijving, vooral aan het begin.
  Ik heb de route inmiddels onderhanden genomen en voorzien van meer detail in de aanwijzingen. Tevens is de route op twee punten aangepast aan de huidige omstandigheden waardoor die weer helemaal actueel is. En er is nu ook een GPS-track beschikbaar.

  Het startpunt van de route ligt nog op dezelfde plaats maar is (m.n. voor navigatiegebruikers) gewijzigd van Vlijmen naar ‘s-Hertogenbosch. Hoewel het startpunt via Vlijmen te bereiken is (let op: alleen voor voertuigen onder 2 m hoogte) ligt dat punt en ook de hele wandelroute toch op grondgebied van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

  Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Dré 26 september 2013

  In het begin door het bos is de beschrijving wel erg kort, met name de verhouding tussen lange en korte stukken is onduidelijk. We kwamen er niet uit, uiteindelijk zijn we omgedraaid.

  Reageren
 10. David 16 juni 2013

  De beschrijving in het begin is te summier en veel verder dan lijkt. Pas na het meer is de beschrijving goed te volgen gelukkig ken ik de omgeving en was het geen probleem wel heel leuke afwisselende wandeling en door de kastelen heen lopen is juist erg afwisselend. Wij zijn vanaf het laatste kasteel aan de andere kant van het meer teruggelopen jammer dat er overal hekken staan die potdicht zijn als je bij het meer zou kunnen komen is het zeken een leuk alternatief. Jan bedankt!

  Reageren
 11. Sjan 3 juni 2008

  Ik heb de route vorige herfst gelopen. Bij Wuyvenhaerd was het inderdaad even puzzelen. Ik woon in Den Bosch en weet dat De Haverleij een (prestigieus) nieuwbouwproject is. Ik vond het heel boeiend al wandelend deze nieuwe wijk te bekijken, afgewisseld met mooie stukjes natuur. Tip: in het clubhuis van de golfbaan staat een grote maquette van het kastelengebied. Heel informatief voor wij daar van houdt. Binnenkort ga ik ‘m nog eens wandelen, maar nu heb ik de beschrijving in een Worddocument gezet met een aanzienlijk groter lettertype. Dat lijkt me een stuk comfortabeler voor onderweg….

  Reageren
 12. Arie 11 mei 2008

  Ik heb deze route vandaag gelopen op 11/05, een hete winderige dag.
  Best aardig als je het leuk vindt om creatieve nieuwbouwarchitectuur te bekijken en weer eens wat anders als de standaard Brabantse bos-,hei- en maisveldenwandelingen.
  Denk aan een goede bescherming tegen de zon. Schaduw is er niet.

  Reageren
 13. Peter 20 januari 2008

  Een hele leuke route, tenminste: als je houdt van nieuwbouwwijken. In dat geval is het eerste stukje natuur met wat klei en een smal pad heel vervelend. Gelukkig kom je vrij snel uit bij een enorm nieuwbouwproject in de vorm van kastelen. Er is ook een heuse golfbaan waar je een flink deel van de wandeling langsloopt. Wat ons erg opviel waren de grote borden met ‘Nog slechts enkele units te koop’. Het was net of we – op dat ene stukje natuur na dan- door een grote folder van de projectontwikkelaar liepen. We hadden achteraf het idee dat een slimmerik bij het PR bureau van de projectontwikkelaar of de makelaar deze route heeft aangemeld om zo argeloze wandelaars te winnen voor dit stuk nieuwbouw.
  Zelf houd ik niet van nieuwbouwwandelingen. En met de hierboven beschreven gedachte in het hoofd, vind ik dat deze wandeling niet thuis hoort op deze site. Jammer maar waar.

  Reageren
 14. André (webmaster) 30 december 2007

  De route en het kaartje zijn naar aanleiding van de voetnootjes aangepast door Jan Loos. Bedankt voor de reacties.

  Reageren
 15. Jan Loos 9 oktober 2007

  Dank voor de opmerkingen. Route wordt aangepast.

  Reageren
 16. Gommaar Bruynseels - België 6 oktober 2007

  Heb deze route gelopen op 30-9-2007. Mooi parcours, de moeite waard. Maar de beschrijving vind ik te summier. In de buurt van kasteel Wuyvenhaerd ben ik hopeloos verkeerd gelopen en de mensen uit de buurt raakten er ook niet wijs uit. Waarom niet gewoon de route beschrijven? B.v. De eerste weg rechtsaf langs de sloot. Bij het fietspad linksaf tot bijna op de hoofdweg. Voor de sloot weer rechtsaf naar kasteel Wuyvenhaerd”. Vanaf daar kunt ge inderdaad niet zien welk van de drie het juiste kasteel is.
  Heb dus maar wat kilometerjes meer gedaan.

  Reageren
 17. Koen & Marjolein 29 juli 2007

  Mooie route! Vooral de stukken door de bossen, langs de golbaan en de rivier zijn de moeite waard. Het (lange) laatste stuk over de Engelenseweg is een tikkie saai. Is hier geen mooiere oplossing voor? Bijvoorbeeld langs het meer?

  In de routebeschrijving moet iets duidelijker staan dat kasteel Wuyvenhaerd aan je rechterhand ligt. We zijn er nu omheen gelopen (kon natuurlijk ook gewoon).

  Het bakje koffie en heerlijk spaans broodje bij de golfclub smaakte perfect!

  Groeten,
  Koen & Marjolein

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)