Kapellenberg-wandeling, Rozendaal te Gelderland

20 km Wandelroute Kapellenberg-wandeling, te Rozendaal

Wandeling door het Rozendaalse veld, de Beekhuizense bossen en het bosgebied boven Rozendaal. Het Rozendaalse veld is een heidegebied op de Veluwe in de gemeente Rozendaal bij Velp. Het gaat om een vrij groot en hooggelegen heideveld met tamelijk veel reliëf en vrij grote hoogteverschillen.

Opgesteld op: 31-12-2007, laatst bijgewerkt op: 1-12-2019

Routebeschrijving

Bezienswaardigheden:

 1. Kasteel Rosendael: De oudste vermelding van kasteel Rosendael dateert uit 1314. Thans in eigendom/beheer van Stichting Het Geldersch Landschap en Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het kasteel werd in het begin van de veertiende eeuw door Graaf Reinoud I van Gelre gesticht. Tot 1516 is het vrijwel steeds de residentie van de Gelderse heren gebleven. In het historische landschapspark zijn de bedriegertjes, schelpengalerij en theekoepel hoogtepunten. (geopend van 15/4-31/10, di t/m zo van 11-17 u)
 2. Begraafplaats Rosendael: Hier ligt o.a. begraven Petrus Augustus de Génestet (1829-1861). De Génestet was predikant en de best verkochte dichter in de tweede helft van de negentiende eeuw. Zijn gedichten waren toegankelijk voor een breed publiek.
Bezienswaardigheden:

 1. Kasteel Rosendael: De oudste vermelding van kasteel Rosendael dateert uit 1314. Thans in eigendom/beheer van Stichting Het Geldersch Landschap en Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het kasteel werd in het begin van de veertiende eeuw door Graaf Reinoud I van Gelre gesticht. Tot 1516 is het vrijwel steeds de residentie van de Gelderse heren gebleven. In het historische landschapspark zijn de bedriegertjes, schelpengalerij en theekoepel hoogtepunten. (geopend van 15/4-31/10, di t/m zo van 11-17 u)
 2. Begraafplaats Rosendael: Hier ligt o.a. begraven Petrus Augustus de Génestet (1829-1861). De Génestet was predikant en de best verkochte dichter in de tweede helft van de negentiende eeuw. Zijn gedichten waren toegankelijk voor een breed publiek.
 3. Brandtoren: Op 110 m hoogte op het Rozendaalse veld staat sedert 1949 een brandtoren. en werd door de brandweer gebruikt voor het ontdekken van bos en heidebranden en voor het bepalen van de plaats ervan. Sinds 1978 worden de bossen en heidevelden door vliegtuigen bewaakt. Deze brandtoren is door NUON geadopteerd als electriciteitsmast en wordt door hen regelmatig voorzien van een nieuwe verflaag Het eerste platform (6m) is vrij om te beklimmen.
 4. Oorlogsmonument: Op de zwerfkei zijn de namen en geboortedata van circa tien mensen aangebracht die op deze plaats in december 1944 door de Duitse bezetter zijn gefusilleerd.
 5. Emmapyramide: In 1891 hebben meer dan 150 werklozen wekenlang gewerkt aan het ophogen en met zoden bekleden van de uitzichtsberg op de Kluizenaarsberg. Later is men deze heuvel Emmaheuvel gaan noemen en tegenwoordig draagt deze de naam Emma Pyramide.
 6. Dorpsschool: In 1842 heeft baron Torck, heer van Rosendael, een nieuwe school laten bouwen: de Torckschool.
 7. Gemeentehuis: De oudste kern van het gemeentehuis, het voormalige landhuis Roseneath, stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Oorspronkelijk werd het pand gebruikt als herberg
 8. Nederlands Hervormde kerk: De kerk is gesticht in 1758 door Lubbert Adolf Torck. Er zijn verschillende theorieën in omloop om de pakhuisachtige gevel aan kant van de Kerklaan te verklaren. Eén daarvan is dat baron Torck met de bouw van “zijn” kerk begon, voordat van kerkelijke zijde toestemming gegeven was om in Rozendaal een nieuwe gemeente te stichten. Daarom mocht de gevel aan de straatkant er niet te veel als een kerk uitzien.De gevel aan de tuinzijde heeft nog minder het uiterlijk van een kerk. Dit is namelijk de aan de kerk vastgebouwde pastorie die er als een Amsterdams grachtenpand uitziet.
 9. Kapellenberg: kegelvormige berg met een afgevlakte top die vermoedellijk door de Kelten (van omstreeks 500 v.Chr., tijdens de Romeinse tijd en tot de Middeleeuwen) is opgeworpen als tafelberg en heiligdom. Zij herkenden de sterke krachten die er in de natuur aanwezig zijn, en zagen die als goden en godinnen. Ze vereerden die krachten door op heuvels zich omhoog te richten naar de goden en godinnen. De Kapellenberg is één van de 29 heidense plaatsen in Gelderland.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Rozendaalseveld, Kluizenaarsweg, 6891 te Rozendaal. Plan Route

Met de auto

Parkeerplaats Rozendaalseveld aan einde van de Kluizenaarsweg.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's (3)

Cor Hermans:
Cor Hermans:
Cor Hermans:

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kapellenberg-wandeling.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant The Hunting Lodge

Beekhuizenseweg 1
6891 CZ Rozendaal
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (29)

 1. Niels 13 februari 2021 om 17:31

  hoi, ik wil graag deze route gaan lopen, maar kan de puntsgewijze routebeschrijving niet vinden. Ook niet in de uitgebreide tekst. Kan iemand me vertellen waar hij staat?

  Reageren
  1. Adrie 13 februari 2021 om 17:54

   Beste Niels, de puntsgewijze routebeschrijving is niet meer beschikbaar. Op diverse punten klopte de routebeschrijving niet meer en is daarom verwijderd, de samensteller van deze wandelroute is een paar jaar geleden om gezondheidsredenen gestopt met het actueel houden van deze wandelroute. Op verzoek van enkele wandelaars is de wandelroute nog steeds op de site beschikbaar en kan alleen nog gelopen worden aan de hand van de track die beschikbaar is gesteld door Cor Hermans (zie zijn reactie 30 november 2019) of de topografische kaart die gebaseerd is op de track van Cor Hermans.

 2. Lineke 4 september 2020 om 15:49

  Echt een heel mooie wandeling. Er is ergens een stuk afgesloten (vlak voor je Landgoed Beekhuizen inloopt) dus daar heb ik wat moeten omlopen. Via het scoutingterrein kon ik toch het bos verlaten en weer op de route komen.
  Maar voor de rest, echt heel mooi en heel afwisselend met leuke klimmetjes.

  Reageren
  1. Adrie 4 september 2020 om 16:14

   Beste Lineke bedankt voor de reactie! Jammer dat er weer een gedeelte gesloten is. Indien U de gelopen route gelogd heeft zou het leuk zijn als U deze gelogde track opstuurt naar info@klikprintenwandel.nl, U doet er eventuele volgende wandelaars een plezier mee, bij voorbaat bedankt!

 3. Cor Hermans 30 november 2019 om 22:19

  Beste , Wat stukken zijn niet meer toegangelijk en zijn bij deze aangepast met gps opname van 30 november 2019 kapellenbergwandeling-rozendaal-en-emmapiramide.

  Reageren
  1. Adrie 1 december 2019 om 16:13

   Cor Hermans bedankt voor de track! Op basis van de door Cor Hermans aangeleverde GPX track de kaarten aangepast en de GPX track vervangen. De routebeschrijving is hiermee komen te vervallen, m.a.w. de wandelroute kan alleen nog gelopen worden met de topografische kaart of de GPX track. Veel wandelplezier!

 4. Jeroen 8 april 2017 om 23:06

  Ik ben hier nieuw…waar vind ik de route-omschrijving (in tekst)?

  Reageren
  1. Adrie 9 april 2017 om 05:26

   De tekst staat onder het kopje “Routebeschrijving”, de maker heeft nogal wat inleidende tekst gebruikt misschien dat voor wat verwarring heeft gezorgd. Door te klikken op de blauwe tekst “Bekijk volledige routebeschrijving ->” krijgt U de volledige routebeschrijving. Printen kunt U door te klikken op het print knopje rechts van de kopje “Route beschrijving”.

 5. Adrie 5 januari 2016

  Van de routemaker van deze tocht een correctie ontvangen voor de routepunten 76 t/m 78, hiervoor mijn dank. Deze correctie is in de routebeschrijving verwerkt. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 29 december 2015

  H. Dijk (afgeleid van het opgegeven e-mail adres) bedankt voor de reactie. Ik heb uit voorzorg het e-mail adres dat bij de reactie was vermeld verwijderd, wees altijd voorzichtig met het achterlaten van je e-mail adres op websites. De vraag is doorgestuurd naar de samensteller van deze wandelroute.

  Reageren
 7. H. Dijk 29 december 2015

  78. Het pad maakt hierna een bocht naar links (het pad in de bocht naar rechts negeren) wordt met dit laatste bedoeld het pad omhoog langs de afrastering? (in feite rechtdoor)

  Reageren
 8. Adrie 28 oktober 2014

  Bij punt 77 van de routebeschrijving vinden sloopwerkzaamheden plaats, de oorspronkelijke tekst is doorgestreept en vervangen door een omleiding.

  Reageren
 9. Adrie 7 augustus 2014

  Van de routemaker van deze tocht een wijziging met onderstaande opmerking ontvangen:
  "Destijds is het begin van de route noodgedwongen aangepast ivm verbredingswerkzaamheden van de A12. De werkzaamheden zijn voltooid en inmiddels is het paadje langs de A12 weer zodanig hersteld dat ook de oorspronkelijke route kan worden hersteld."
  De wijziging is in de routebeschrijving opgenomen, het kaartje en de routebeschrijving komen weer overeen. Veel wandelplezier ook namens de maker van deze wandelroute!

  Reageren
 10. Emiel 3 mei 2014

  Mooie wandeling! Kaart vergt nog kleine aanpassing naar het westen door de route aanpassing in het begin. Zuidelijk lusje is het minste van de route: zou je ook kunnen proberen over te slaan. Paaltjes met rode en zwarte pijltjes zijn iets verzet en ontbreken daardoor bij de punten 58 en 65.

  Reageren
 11. webmaster 18 september 2011

  De route wijziging is opgenomen in de tekst, bedankt Martin!

  Reageren
 12. Martin 16 september 2011

  Opsteller van deze wandeling deelt het volgende mede: Reeds enige tijd verricht Rijkswaterstaat werkzaamheden aan de rijksweg A12. Deze ingrijpende werkzaamheden verstoren tot 2013 een deel van het wandeltraject. Daarom volgen hierna enkele routewijzigingen:
  Punt 02 en 03 vervallen. In plaats daarvan:
  02a: Bij huisnr 157 RD
  02b: U passeert de plantenkalender van Bronbeek (alleen in de periode juni-sep wordt dagelijks de datum bijgehouden)
  02c: Na het smeeddijzeren hek RA (Bronbeeklaan)
  NB: U kunt tijdens de openstelling van het museum Bronbeek ook door het smeedijzeren hek lopen – evt het museum bezoeken – daarna tot aan de uitgang en daar RA (Fred van Eedenstraat)
  02d: 1e weg RA (Fred van Eedenstraat)
  02e: Bij speelterrein weg naar links vervolgen
  02f: Bij de volgende bocht naar links RD (Jac van Looystraat en Paasberglaan negeren)
  02g: Bij garageboxen RD
  02h: Na ± 15 m RA
  02i: Bij T-splitsing LA
  02j: Na ± 20 m RA trap af
  02k: Bij verharde weg LA

  Reageren
 13. Nils, Ria & kinders 1 augustus 2011

  Een hele mooie route die we gisteren met de kinderen gelopen hebben. Bij Aanwijzing 4 is de afsluitboom weg, wel staat het paaltje waar de op lag er nog.ik denk door werkzaamheden bij t viaduct.Ook wij waren even de weg kwijt bij de pyramide, de beschrijving is daar niet helemaal duidelijk. aanwijzing 58 zegt .. met paaltje maar dat paaltje staat na de te negeren weg. (staat tussen eertse pad LA en het pad LA wat je moet hebben in). daarna weer duidelijk. Daarna hebben we zelf wrs een pad gemist en zijn we iets te ver doorgelopen, maar was het houten bruggetje weer snel gevonden (69) Bij aanwijzing 91 ook even onduidelijk het pad wat na 30m naar links buigt is erg onduidelijk. er wordt daar veel gespeeld en hutten ed gemaakt dus paden zijn wat vaag. het pad wat we hadden moeten hebben ligt duidelijk wat lager maar ook hier een kleine omweg via parkeerplaats en we komden de route weer oppakken door de goede “markers” verder in de route. al met al een super mooie en duidelijke route!!

  Reageren
 14. Sarah 13 juli 2011

  Ik heb vandaag de wandeling met mijn vader gedaan. Ondanks dat het de hele dag geregend heeft, hebben we ervan genoten. Helaas zijn we alleen de weg totaal kwijt geraakt na de emmapiramide en het oorlogsmonument. We hebben elk pad vanaf de piramide geprobeerd, maar zijn er niet uitgekomen. Tot dan toe was de beschrijving wel heel duidelijk geweest.

  Reageren
 15. Mireille en Silvie 14 maart 2011

  Wandeling gelopen op 11 maart 2011!! Geweldig mooie route, compliment voor de maker. Heel duidelijk en goed te volgen. Tip voor toekomstige wandelaars, na de hunting lodge is er geen horeca meer tot eind van de route. dus voldoene proviant en een lege blaas zijn raadzaam.
  Top wandeling!!!
  Groetjes

  Mireille en Silvie

  Reageren
 16. henkensophie 5 april 2010

  Prachtige wandeling!
  Aandachtspunten bij de routebeschrijving:
  10. zandpad ± 30 m volgen, is inderdaad slechts 10 à 15 meter, de zitbank bij 12 is dan niet te missen
  46. na het houten paaltje, dat we wel hebben gevonden, zijn we de weg kwijtgeraakt, een wirwar aan zandpaadjes in combinatie met aanduidingen 48 en 49 waren voor ons niet duidelijk, wij zijn via de parkeerplaats naar de Emma Pyramide gelopen en hebben vervolgens daar de route weer opgepakt.
  71. De houten afsluitboom is vervangen door een bescheiden bordje met het opschrift ‘geen toegang’.
  Een fotoserie van de wandeling is terug te vinden op http://www.henkensophie.nl doorlinken naar Kapellenberg

  Reageren
 17. Lion 7 december 2009

  71. Bij houten afsluitboom aan linker zijde op dit punt RA (graspad)
  de houten afsluitboom is is sinds 1e week december 2009 verwijderd. Het graspad blijft als zondanig makkeljk herkenbaar. Mocht je onverhoopt dit toch missen: niets aan de hand want je kruist het brede zandpad binnen 50 meter toch wel> daar naar rechts

  Reageren
 18. Anne-Beth 30 augustus 2009

  Genoten van deze prachtige zeer afwisselende wandeling! Lof voor degene die de perfecte beschrijving heeft gemaakt.

  Reageren
 19. pieterpadgroep veenendaal 14 februari 2009

  Vandaag hebben we met 17 personen deze wandeling gelopen.Een aantal wilden de korte wandeling doen, maar hij was zo mooi dat we allen de lange hebben gedaan.Wat een mooie wandeling.
  We hebben ervan genoten.
  Complimenten voor degene die hem beschreven heeft!!!!!
  Hartelijk dank

  Reageren
 20. Judith en Bernd 26 oktober 2008

  Wij hebben ook gisteren 25-10 de verkorte route gelopen. Bij punt 10 leek het ons ook minder dan 30 m. Die zitbank hebben wij wel gevonden. Was best een eindje lopen. Hebben ook even getwijfeld of we goed zaten. Verder Punt 65: Volgens ons was dit het tweede paadje RA. Het eerste paadje had nl geen paaltje met rood-zwart pijltje. Punt 68: pad schuinrechts na afsluitboom was volgens ons links. Het was een prachtige wandeling met verder perfecte omschrijving. Zeker een aanrader in de herfst met zn prachtige kleuren! BTW: ook ons leek het verder dan 14 km! Bedankt voor deze prachtige route!!

  Reageren
 21. Ria 26 oktober 2008

  Gisteren,25-10 deze route gelopen.
  We vonden het een mooie route.We hebben de korte route genomen.Maar we denken dat de route wel een paar km. langer was.
  Aandachtspunt bij 10Zandpad±30 m volgen.
  Dit was volgens ons nog geen 20m.
  12.zitbank konden we niet vinden.We twijfelden of we wel goed zaten ook vanwege punt 10.We zijn daaron buitenom naar kasteel Rosendael gelopen.Verder was de beschrijving perfekt.

  Reageren
 22. Ank 16 augustus 2008

  De moeite waard deze wandeling. We hebben wel de verkorte versie gewandeld (met 2 kinderen bij ons van 10 en 13 jaar) Naar ons idee was deze route toch langer dan 14 km. Goede gedetailleerde beschrijving. Komplimenten voor de maker.

  Reageren
 23. Hennie en Jacqueline 9 augustus 2008

  Maker van deze route: BEDANKT! Het was inderdaad een mmoie, afwisselende wandeling. Bij punt 59 hebben wij even moeten zoeken, met name door de zin die tussen haakjes was geschreven. Het klopte echter wel!!! Goed beschreven. We zijn langer onderweg geweest dan we hadden verwacht, maar dat vonden we helemaal niet erg!

  Reageren
 24. Louis en Willy Marissink 19 juni 2008

  Gisteren 18 juni 2008 hebben wij deze wandeling gemaakt.
  Wij kunnen iedereen die van wandelen en van de natuur houdt deze route aanbevelen.
  De maker ervan moet gezien de uitgebreide omschrijving en prima route aanduiding er heel veel tijd ingestopt hebben.
  U hebt ons hiermee een mooie dag bezorgd!
  Hartelijk dank hiervoor.

  Reageren
 25. Wil 25 mei 2008

  Werkelijk een heel mooie wandeling.
  En van alles zit erin: loofbossen, naaldbossen, heide, heuvels, beken enz. Kortom echt een aanrader.
  De routebeschrijving is accuraat.Helaas ontbreekt een kaart.
  2 aandachtspunten bij de routebeschrijving:
  65. “1e” kan weg (volgens ons was het n.m.l. de 2e)
  70. “Even verderop” kan ook weg. Het is wel een paar honderd meter voordat het klaphek komt.
  Verder alle lof voor de maker van deze route!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)