Kanonsberg-route, Nistelrode te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Kanonsberg-route, te Nistelrode

Deze wandeltocht gaat evenals de Munseheide-route en de Slabroek-route geheel door het natuurgebied de Maashorst. De Maashorst bestaat uit een aantal heel verschillende landschapstypen, men vindt er bossen, verspreide heidevelden, enkele vennetjes, in het centrum een landbouwgebied en een groot begrazingsgebied de Brobbelbies. Het begrazingsgebied is opgedeeld in twee gedeeltes in het buitenste gedeelte grazen taurossen en exmoorpony’s in het binnenste gedeelte wisenten, het begrazingsgebied van de wisenten is niet toegankelijk. De wandeltocht gaat langs het begrazingsgebied van de wisenten en met wat geluk krijgt men de wisenten ook nog te zien. De Kanonsberg, eveneens onderdeel van het buitenste begrazingsgebied heeft het grootste heidegebied. Als bezienswaardigheid komt men langs een grafheuvel maar ook langs een grafheuvelveld met vorstengraf 'De vorst(in) van De Maashorst' die leefde tussen 800 en 500 voor onze jaartelling. Een unieke vondst vanwege de rijke inhoud. Naast sieraden en toiletgerei zijn ook kledingresten gevonden. Nergens in Nederland zijn drie rijk gevulde graven uit de vroege ijzertijd gevonden die zo dicht bij elkaar lagen. 82% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-12-2015, laatst bijgewerkt op: 10-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein aan smalle zijde LA verlaten, direct daarna RD richting “Natuurcentrum de Maashorst”, weg aan linkerhand negeren, kn53 volg 10.
Voorbij het natuurcentrum RD, “Evenakkerstraat”, weg aan linkerhand negeren, kn10 volg 21, vervolgens RD, “Hoogslabroekseweg”, weg “Karlingerweg” aan rechterhand negeren, de wn route wordt weer verlaten.
Ruim voorbij boerderij nr.1, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad.
Voor bosrand, bij kruising RA, pad met bosrand aan linkerhand.
Bij kruising RA, pad tussen waterloop en bosrand met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising LA, “Heideweg”, breed grindpad, wn20, verderop voorbij klaphek RD door begrazingsgebied, na ca. 130m volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad.
2.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, kn20 volg 51, het fietspad volgen tot kruising met verhard fietspad en links van de kruising een omheinde plek met picknicktafels.
Bij deze kruising RA richting “Zeeland”, kn51 volg 52, direct daarna links aanhouden, de wn route wordt verlaten  smal pad door het grasland richting hoek in de bosrand aan overzijde, bij de hoek een klein stukje de bosrand volgen en het begrazingsgebied via een klaphek verlaten en RD het bospad inlopen.
Ca. 200m voorbij het klaphek, bij 3-sprong LA, bospad met iets verder een ruiter routepaaltje.
Het pad met ruime bocht naar rechts verder volgen, smal pad richting klaphek aan linkerhand negeren.
Ca. 160m voorbij deze bocht LA, het pad tevens ruiterroute volgen tot T-splitsing, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de ruiterroute wordt verlaten.
3.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten poort met klaphek RA, breed pad met verhard fietspad.
Na ca. 250m, bij 6-sprong met “Brabant Water” paaltje het 2de pad aan linkerhand inlopen, het goed herkenbaar bospad volgen tot 3-sprong voor een afrastering.
Bij deze 3-sprong LA door klaphek, direct daarna bij 5-sprong (de paden pal naast de afrastering zijn meegeteld) het 2de pad aan rechterhand inlopen, wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar links, wn route.
T.h.v. bankje RD, smal pad aan linkerhand negeren, kn71 volg 70.
Bij 4-sprong RA, smal pad, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 50m bij kruising RD, het pad met bosrand aan rechterhand ca. 500m volgen tot kruising met een iets breder pad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, pad met in de verte een houten poort.
4.
Voor de houten poort met klaphek, bij kruising LA, pad met afrastering aan rechterhand.
Bij kruising met verhard fietspad en aan rechterhand een veerooster en klaphek RD,  het pad met afrastering aan rechterhand verder volgen.
Iets voor de houten poort, bij kruising met aan rechterhand klaphek LA, het pad volgen tot verhard fietspad, zijpaden negeren.
Bij het fietspad RD, fietspad aan linkerhand negeren, wn route, het fietspad volgen tot flauwe bocht naar rechts.
In deze flauwe bocht links aanhouden langs de metalen afsluitboom, de wn route wordt verlaten, direct daarna voorbij de afsluitboom bij kruising met breed pad RD het smalle bospad inlopen, het smalle pad volgen tot kruising met eveneens een smal pad.
Bij deze kruising RA, smal bospad.
5.
Bij 4-sprong LA, eveneens een smal bospad.
Voorbij greppel, bij T-splitsing LA, iets verder bij 3-sprong scherp RA, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad.
Bij deze kruising RD, zanderig pad, wn route, iets verder kan ook het smalle pad links van het zanderige pad gevolgd worden, verderop passeert men een poel, voorbij deze poel kan ook weer het smalle pad gevolgd worden.
Ca. 50m voorbij de poel LA, kn21 volg 40, pad door heidegebied met verderop een bankje.
In het bos, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, verderop na verlaten van het bos kijkt men aan rechterhand weer uit over het heidegebied, doorlopen tot 4-sprong voorbij het heidegebied.
Bij deze 4-sprong LA, het pad 90m volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong RD richting houten poort met klaphek in de verte.
Bij kruising RD het pad met afrastering aan linkerhand verder richting de houten poort met klaphek volgen, via het klaphek het begrazingsgebied verlaten.
6.
Ca. 40m voorbij het klaphek, bij 5-sprong 2de pad aan linkerhand inlopen richting houten poort met klaphek in de verte, het pad volgen tot de houten poort, zijpad en zijpaden bij een kruising negeren.
Iets voor de houten poort RA, pad door de rand van het heidegebied, kn6 volg 31.
Na ca. 300m, voor bocht naar rechts met iets verder een bankje LA door klaphek, wn route, slingerend smal pad door begrazingsgebied dat verderop door een bosperceel gaat.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, iets verder RA, het smalle pad door het heidegebied volgen tot kruising met een smal pad iets voorbij twee dicht bij elkaar staande bomen, een den en een eikenboom.
Bij deze kruising RD, pad door het heidegebied verder volgen.
Bij kruising met een gelijkwaardig pad RA richting picknicktafels (ruim voor de kruising zijn de picknicktafels al te zien) in de verte iets voor de bosrand.
7.
Iets voorbij deze picknicktafels, bij kruising met verhard fietspad RD, kn82 volg 43, bospad, verderop voorbij een open plek aan rechterhand verlaat men het begrazingsgebied via een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong LA, kn43 volg 67.
RD, achtereenvolgens ATB pad aan linker- en pad langs omheining aan rechterhand negeren, wn route, het pad met de omheining aan rechterhand, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden, pad met de omheining en iets verder een woning aan rechterhand.
Bij kruising RD, verhard fietspad, kn67 volg 56, het fietspad volgen tot 2de bocht naar rechts t.h.v. fietsknooppunt bordjes 68 en 44, zijpaden negeren.
In deze bocht RD, het bospad met houten afsluitboom inlopen, de wn route wordt verlaten.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, let op het pad is tevens een ATB pad.
Bij kruising RA richting metalen afsluitboom, wn route, pad met aan linkerhand een klein parkeerterreintje, vervolgens bij verharde weg RD, weg aan linkerhand negeren, kn73 volg 56.
Voorbij boerderij nr.23 RD richting “Schaijk”, “Slabroekseweg”, weg aan rechterhand negeren, kn56 volg 55.
8.
Bij 4-sprong de weg met bocht naar links verder volgen, “Zeelandseweg”, wn route.
T.h.v. bosperceel aan linkerhand RA, onverhard pad, het pad met iets verder een grafheuvel aan rechterhand volgen tot Y-splitsing bij verhard fietspad, zijpaden negeren.
# De grafheuvel is een van de vier grafheuvels langs de Zeelandseweg uit de periode van 2900 en 500 v. Chr.
Bij deze Y-splitsing LA, iets verder bij kruising eveneens LA, breed onverhard pad, wn route.
Voor veld met grafheuvels RA door houten voetgangerssluis, kn55 volg 10.
# Het grafheuvelveld aan linkerhand is het Vorst(in) van de Maashorst uit de tijd tussen 800 en 500 voor onze jaartelling. De rechte zandwal die in het grafheuvelveld te zien is is een landweer en diende als grensmarkering, de meeste zijn in de periode tussen 1350 en 1450 aangelegd. Deze landweer vormde de grens tussen het Land van Ravenstein en het Hertogdom Brabant.
Bij T-splitsing RA, wn route, iets verder bij T-splitsing LA, wn route, het onverhard pad met verhard fietspad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Erenakkerstraat”, verharde weg, kn10 volg 53, de weg volgen tot het parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein hoek Slabroekweg en Maashorstweg nabij “Natuurcentrum De Maashorst”, Nistelrode Slabroekseweg, 5388 SZ te Nistelrode. Plan Route

Met de auto

Volg de Nistelrodeseweg, Doelenweg en Slabroekseweg naar de Maashorstweg in Nistelrode. Het parkeerterrein is op de hoek van Slabroekseweg en Maashorstweg. Als je met GPS navigatie in de auto er naar toe gaat kun je het beste het adres Erenakkerstraat 5 Nistelrode aanhouden. Rechts hiervan (een eindje verderop) ligt de parkeerplaats

Openbaar vervoer

Men kan eventueel via een aanlooproute van 2,1 kilometer vanuit bushalte Udenseweg, Nistelrode naar het startpunt lopen. Voor aanlooproute zie hiervoor de kaart. Aanlooproute: Ga in zuidoostelijke richting op Delst naar Oud Menzel, 240m. Sla linksaf naar Menzel, 1,1km. Sla rechtsaf naar Maashorstweg, 600m.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Vennetje in omgeving van Brobbelbies Adrie: Vennetje in omgeving van Brobbelbies
Houten sculptuur aan rand van begrazingsgebied Adrie: Houten sculptuur aan rand van begrazingsgebied
In de verte wisenten Adrie: In de verte wisenten
Wisent Adrie: Wisent
Tauros in de Brobbelbies Adrie: Tauros in de Brobbelbies
De Kanonsberg Adrie: De Kanonsberg
De Kanonsberg Adrie: De Kanonsberg
Veld met grafheuvels Adrie: Veld met grafheuvels
Veld met grafheuvels Adrie: Veld met grafheuvels

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kanonsberg-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Natuurcentrum De Maashorst

Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (16)

  1. Adrie 10 mei 2023 om 17:39

    Vandaag 10 mei 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Op twee plaatsen waren kleine wijzigingen aan paden, de routebeschrijving is hierop aangepast. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Bart en Petra 3 november 2022 om 23:19

    Vandaag met heerlijk wandelweer deze afwisselende tocht gelopen en ons verbaasd over de omvang van de Maashorst. We kennen het gebied enigszins maar zijn nu op plekken geweest die we nog niet eerder gezien hadden, erg mooi.
    En de routebeschrijving was nog steeds actueel, zonder haperingen gewandeld.

    Reageren
  3. Adrie 1 juli 2021 om 13:55

    Vandaag 1 juli 2021 wandeltocht gecontroleerd. Op een punt was het wandelnetwerk iets gewijzigd verder geen veranderingen gezien. Omdat door de uitbreiding van het begrazingsgebied in 2018 een aantal paden wat lastiger te herkennen zijn wat extra herkenningspunten in de routebeschrijving opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  4. Monique de man 9 maart 2020 om 16:16

    Gisteren 8 3 2020 de route gevolgd wauw stond ik met mijn hondje in ene tussen de exmoor pony s .We zijn door de bossen gemoeten om ze te omzeilen want ze stonden natuurlijk op het pad wat we wilde volgen.Toen we daar van bekomen waren schoten en voor mijn nog 3 reeën voorbij en daarna staken er nog 2 de vlakte over geweldig. Ik vond het een super route die ik zeker nog een keer ga lopen met mijn wandelmaatje.Dank jullie wel voor deze ervaring en tips zijn altijd welkom.Groetjes Monique en boyke de kortharige bordercollie

    Reageren
  5. Adrie 26 december 2019 om 15:50

    Gisteren 25 december 2019 de wandelroute gecontroleerd. Het begrazingsgebied aan noordzijde van De Maashorst is flink uitgebreid met aardig wat gevolgen voor de routebeschrijving. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. De foto is gemaakt op de Munseheide. Veel wandelplezier!

    Reageren
  6. Adrie 15 augustus 2018 om 16:28

    Vandaag 15 augustus 2018 de wandelroute gecontroleerd. In een groot deel van het gebied is het begrazingsgebied vergroot. Er zijn nieuwe klaphekken geplaatst en afrasteringen verplaatst. De Schotse hooglanders zijn verdwenen uit het begrazingsgebied, momenteel lopen er Taurossen en Exmoor merries. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  7. Hans en José van 't Hof 17 februari 2018 om 16:39

    Vandaag deze route gelopen, wij hebben er wéér van genoten. We hebben 4 reeën gespot.
    Het beloofde een zonnige dag te worden, maar de zon brak niet echt door.
    Eenmaal thuis op de bank met het welverdiende portje werd het strak blauw, ha,ha.
    Ook deze wandeling gaan we beslist in het voorjaar nog eens overdoen.
    Dank je wel.

    Reageren
  8. Frans 24 september 2017 om 18:02

    Vandaag 24-09-2017 gelopen
    Knap gemaakt in een gebied met veel bezoekers.
    Toch een vrij rustige wandelroute
    Bedankt

    Reageren
  9. Adrie 7 februari 2017 om 14:18

    Het begrazingsgebied is verder uitgebreid. Als gevolg van deze uitbreiding is de wandeltocht op twee plaatsen iets gewijzigd. Tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  10. Hans en Rianne Vogels 20 april 2016

    Wij hebben vandaag deze mooie afwisselende route gelopen met een mooi lentezonnetje. Op een kleinigheidje na hebben we finish gemakkelijk kunnen halen. Onderweg nog drie hindes gespot die een bospad wilden oversteken maar zich bedachten.

    7. …..
    Bij 4-sprong RD
    Bij kruising RD richting houten hek
    8
    Bij 5-sprong 2e pad aan linkerhand richting houten hek in de verte.

    Moet worden:
    7. …..
    Bij 4-sprong RD
    Bij kruising RD richting houten hek, door het hek en verder.
    8
    Bij 5-sprong 2e pad aan linkerhand richting houten hek in de verte.
    etc.

    9.
    Na passeren van tweetal bomen bij kruising met smal pad RD, gele paaltjes route.

    Moet worden:
    9.
    Na passeren van tweetal bomen bij kruising met smal pad RD, blauw paaltje aan rechter zijde.
    etc.

    Reageren
    1. Adrie 21 april 2016 om 15:59

      De verbetervoorstellen zijn in de routebeschrijving verwerkt. Hans en Rianne Vogels bedankt voor de reactie!

  11. Richard Kemmeren 17 april 2016 om 15:55

    Foto’s: Kanonsberg-route

    Reageren
  12. Bert en Anita 26 maart 2016 om 15:50

    Vandaag 26-03-2016 deze route gelopen met flink wat zonneschijn
    de route is mooi en heeft een afwisselend karakter ook de beschrijving was prima
    de wisenten hebben zich vandaag niet laten zien aan ons maar ondanks dat toch een zeer geslaagde dag

    Foto’s van links naar rechts: Bank op de heide met de M v Maashorst en Mooi stekje tijdens de route

    Reageren
  13. Ben en Maria 13 maart 2016 om 15:48

    13-03-2016 Vandaag deze route gelopen onder een strak blauwe hemel.
    Bijzonder moie route. Hebben de wisenten gezien, die afgelopen week zijn losgelaten in de Maashorst. Het was er behoorlijk druk.

    Beide foto’s: Wisenten op de Maashorst

    Reageren
  14. Hans en Titia 11 januari 2016

    Op 10-01-2016 deze route gelopen. Mooie route door een mooi gebied en (zoals altijd) duidelijk beschreven. Op zondagmorgen zijn er soms wel wat ATB-ers die een aantal paden gebruiken die ook opgenomen zijn in de wandelroute; dat is een beetje jammer (voor beide soorten "weggebruikers").

    Reageren
    1. Adrie 11 januari 2016 om 17:31

      Mijn uitgangspunt bij het samenstellen van een wandelroute is geen of zo weinig mogelijk ATB paden volgen. Om een leuke route te maken ontkom je er niet altijd aan, als er toch delen van ATB paden gevolgd worden alleen dan als het pad voldoende breed is. Is het toch een smal pad dan waarschuw ik ervoor in de routebeschrijving, dergelijke situatie komt bij deze wandeltocht niet voor. In dat deel van de Maashorst is een 30 kilometer gemarkeerde ATB pad met het internationale MTB-teken. De wandelroute valt slechts op drie plaatsen samen met het ATB pad, een stukje gedeeltelijk verhard pad van ca. 400m, stukje verharde weg van ca. 200m en aan het einde van de tocht een breed pad met een verhard fietspad van ca. 600m. De genoemde paden zijn ook onderdeel van het wandelnetwerk en zijn dusdanig breed dat het samenvallen geen probleem zouden mogen vormen. Voor het overige worden geen delen van een ATB gevolgd.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)