Kaldenbroek en Aastbroek, Lottum te Limburg

16 km Wandelroute Kaldenbroek en Aastbroek, te Lottum

Wandeltocht door het Kaldenbroek, langs het beekdal van de Molenbeek en de Siebersbeek, de uiterwaarde van de Maas en door het Aastbroek. Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt, het wordt dan ook het Rozendorp van Nederland genoemd. Het Kaldenbroek is een van de vroegere Maasarmen die in deze regio te vinden zijn. Ze zijn in het ver verleden ontstaan als meanders van de Maas. Nadat de loop van de Maas wijzigde veranderde het open water door begroeiing in een moeras en later het moeras in een moerasbos. De oude kasteelboerderij aan de rand van het gebied heeft ook de naam Kaldenbroek ook als Kaldenbroeck geschreven. In deze omgeving stond al in 1394 een kasteel dat “Huys tot Caldenbroick”werd genoemd. Het Aastbroek is een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilanden. Aan het einde gaat de wandeltocht langs kasteel De Borggraaf. De eerste vermelding is uit 1501, het werd toen een hof (boerderij) genoemd en geen huis of kasteel. In 1551 is het omgevormd tot een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen. Verder komt men langs twee Plekskes van Geluk, de eerste het Moj Wah-bankje is een bankje met mooi uitzicht over het Kaldenbroek en de tweede bij een klein brugje over de Molenbeek met mooi uitzicht over de Maas in het beekdal van Molenbeek-Siebersbeek. In dit beekdal komen de beken Molenbeek en Siebersbeek samen en monden uiteindelijk bij het brugje uit in de Maas. Een deel van de wandeltocht gaat door grasland in de uiterwaarde van de Maas stevige wandelschoenen zijn aan te raden. 86% van deze wandeltocht is onverhard.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-6-2021, laatst bijgewerkt op: 17-3-2025

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het plein de “Markt” met de rug naar woning met daarachter de kerk de weg links van het plein volgen met het plein aan rechterhand.
Bijna aan het einde van het plein links aanhouden, iets verder LA, de weg volgen tot een weg aan rechterhand iets voor een boog over de weg.
Bij deze weg RA, “Opperdonkseweg”, iets verder voorbij een omheind pompgebouwtje LA, onverhard pad richting de dijk, op de dijk bij 3-sprong links aanhouden, het pad over de dijk volgen tot een breed pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, “Opperdonk Veldweg”.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, “Opperdonk Veldweg”, wn route, het pad volgen tot een pad aan rechterhand direct na een houten gebouwtjerechts van het pad.
Bij dit pad RA, kn22 volg 84.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing links aanhouden, verharde weg, wn route, vervolgens voorbij woning nr.7 links van de weg met na de woning een schuurtje LA, de wn route wordt verlaten, het grasrijke pad volgen tot een T-splitsing.
2.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder gaat het pad voorbij een klaphek met veerooster een klein stukje door een begrazingsgebied, bij het volgend klaphek met veerooster wordt het begrazingsgebied weer verlaten.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, vervolgens voorbij woning nr.16 LA, “Wielder”.
Voor een metalen poort, bij 3-sprong links aanhouden.
Bij T-splitsing RA, “Wielhouterveldweg”.
Bij kruising LA, wn route, de weg volgen tot een kruising iets voorbij woning nr.35.
Bij deze kruising LA, kn24 volg 25, het brede onverharde pad ca. 650m volgen tot een pad aan linkerhand door het 2de bosperceel in een bocht naar rechts, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad links aanhouden, smal pad door het bosperceel, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van het bosperceel, bij Y-splitsing links aanhouden, breed pad met bosrand aan linkerhand.
3.
Bij kruising RD, pad met de bosrand aan linkerhand verder volgen.
Iets voorbij de bosrand aan rechterhand links aanhouden, verderop gaat het pad door de bosrand.
Bij T-splitsing RA,  breed pad door het bosperceel.
Iets voor een landbouwperceel aan rechterhand LA, pad met bordje “Pieterpad” en met omheining aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar links het bosperceel in.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong RA, verharde weg, kn27 volg 31, vervolgens voorbij de Heilige Familiekapel aan linkerhand LA, “15A-15B”, wn route, het brede onverharde pad met verderop aan linkerhand het “Plekske” met Moj Wah-bankje volgen tot een T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Kaldenbroek”, wn31, verharde weg met verderop aan linkerhand kasteelboerderij Kaldenbroek.
# Kasteelboerderij Kaldenbroek is waarschijnlijk uit de 16de eeuw. In deze omgeving stond al in 1394 een kasteel dat “Huys tot Caldenbroick” werd genoemd.
4.
Voorbij kasteelboerderij Kaldenbroek, in bocht naar rechts van de weg, bij 4-sprong LA, grasrijk pad tussen een waterloop en een haag inlopen met de waterloop aan rechterhand, kn31 volg 83, verderop volgt het pad een bosrand aan linkerhand.
Aan einde van het pad RA, verharde weg, kn83 volg 29.
Bij kruising met een doorgaande weg RD, grindpad, “Rutterstraatje”, wn route.
Voor een klaphek, bij T-splitsing LA, “Laag Abbenray Veldweg”, kn29 volg 28, het pad volgen tot een T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn28, vervolgens na ca. 40m RA, kn28 volg 82, “Molenkampweg”, voor de Maas buigt het pad naar links met iets verder een brugje het 2de “Plekske”.
# Als men bij kn28 een klein stukje RD loopt heeft men aan rechterhand mooi zicht op de Houthuizer Molen. Deze molen is in 2007/2008 gebouwd op de plaats van de in 1944 opgeblazen molen van Lottum.
5.
Iets voorbij het brugje RA door een klaphek, kn82 volg 85, de Maas aan rechterhand door de uiterwaarde volgen tot een kruising met een verharde weg met iets voor de verharde weg een klaphek en een picknickplaats.
Bij deze kruising met aan rechterhand een veerpont RD, kn85 volg 88, de Maas verder aan rechterhand volgen met iets verder een een metalen poort met een klaphek volgen tot een kruising met aan rechterhand de opstapplaats van een voetveer.
Bij deze kruising  RD, kn88 volg 89, de Maas verder aan rechterhand volgen.
Iets voor een plas aan linkerhand LA, pad door bosschages, kn89 volg 13, verderop het grasland via een klaphek verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 200m LA door een klaphek, door linkerzijde van een perceel grasland lopen, wn13, in hoek van het perceel links aanhouden (vooral in de lente kan het hier heel drassig zijn), iets verder in het volgend perceel grasland door de linkerzijde van het grasland lopen met een afrastering aan linkerhand.
6.
Bij kruising met een grindpad en aan linkerhand een veerooster en een bankje RD, kn13 volg 86, door linkerzijde van het perceel grasland lopen met een ondiepe waterloop aan linkerhand, verderop voorbij een poel aan rechterhand rechts aanhouden, met een boog om een greppel lopen richting een klaphek aan linkerhand, voorbij het klaphek rechts aanhouden, onverhard pad met een afrastering aan rechterhand.
Bij kruising met grindpad RD, kn86 volg 21, verderop een dijk over met aan rechterhand zicht op kasteel De Borggraaf.
# De eerste vermelding van kasteel De Borggraaf is uit 1501, het werd toen een hof (boerderij) genoemd en geen huis of kasteel.
Voorbij een loods aan linkerhand RA, “De Borggraaf”, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van de laan LA richting het parkeerterrein voorbij de kerk en de woning lopen, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB= Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met een genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan de Markt in de directe omgeving van de kerk, Markt 19, 5973 NR te Lottum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan de Markt.

Openbaar vervoer

Bushalte Markt, Lottum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kaldenbroek Adrie: Kaldenbroek
Kasteelboerderij Kaldenbroek Adrie: Kasteelboerderij Kaldenbroek
Pad langs het Kaldenbroek Adrie: Pad langs het Kaldenbroek
Rozenteelt Adrie: Rozenteelt
In de verte de kerk van Grubbenvorst Adrie: In de verte de kerk van Grubbenvorst
De Houthuizer Molen Adrie: De Houthuizer Molen
In de verte de kerk van Lomm Adrie: In de verte de kerk van Lomm
Beekdal van Molenbeek-Siebersbeek Adrie: Beekdal van Molenbeek-Siebersbeek
Uitzicht over de Maas Adrie: Uitzicht over de Maas
Poel in het Aastbroek Adrie: Poel in het Aastbroek
De Borggraaf Adrie: De Borggraaf
Thielens Wei Adrie: Thielens Wei

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kaldenbroek-en-aastbroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Lottum



Kaldenbroeck terras

Kaldenbroeck 1c
5973 RJ Lottum
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

  1. Adrie 16 maart 2025 om 19:29

    Donderdag 13 maart 2025 de wandeltocht gecontroleerd en tevens de eerste paar kilometer vernieuwd. De wandeltocht gaat nu twee door het natuurgebied Siebersbeek vernoemd naar de gelijknamige beek. Hierdoor is vooral het begin van de wandeltocht aantrekkelijker geworden. In dit natuurgebied mondt de benedenloop van de Siebersbeek in de Molenbeek van Lottum. Alle paden waren goed begaanbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Mark 8 augustus 2023 om 12:23

    Vanochtend weer eens het Limburgse land bezocht en met goed wandelweer deze mooie wandeling vanuit Lottum gelopen. De eerste kilometers vonden we wat minder, maar eenmaal in het bos en later door Kaldenbroek en door de uiterwaarden van de Maas zijn meer dan de moeite waard. Het laatste stukje zijn we van de route afgeweken. Na de Borggraaf zijn we direct RA over het grindpad gegaan om voor de kerk LA naar de parkeerplaats te lopen. Hiermee kom je voor de Borggraaf langs en passeer je de rozentuin van museum de Rozenknop aan de linkerkant. Ondanks de vele regen van de afgelopen dagen waren de paden goed te belopen. De routebeschrijving is actueel. Één klein opmerking; bij punt 1, zowel op het wn-pijltje bij de mgr Schravenlaan als bij devan Wijtickshoven staat geen 23 (meer).

    Reageren
    1. Adrie 8 augustus 2023 om 17:17

      Mark, bedankt voor het melden van de wijziging aan het wandelnetwerk! Bij punt 1 zijn de nummers verwijderd.

  3. Margreet 6 februari 2022 om 09:58

    Gisteren deze wandeling gemaakt, met prima weer. Het is natuurlijk geen rozentijd, als de rozen in bloei staan is de wandeling vast nog mooier. We vonden de kastelen verrassend en prachtig. Het natte stukje aan het einde was inderdaad erg modderig, je hebt daar echt profijt van je waterdichte wandelschoenen.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)