Kaldenbroek en Aastbroek, Lottum te Limburg

14 km Wandelroute Kaldenbroek en Aastbroek, te Lottum

Wandeltocht door het Kaldenbroek, langs het beekdal van de Molenbeek en de Siebersbeek, de uiterwaarde van de Maas en door het Aastbroek. Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt, het wordt dan ook het Rozendorp van Nederland genoemd. Het Kaldenbroek is een van de vroegere Maasarmen die in deze regio te vinden zijn. Ze zijn in het ver verleden ontstaan als meanders van de Maas. Nadat de loop van de Maas wijzigde veranderde het open water door begroeiing in een moeras en later het moeras in een moerasbos. De oude kasteelboerderij aan de rand van het gebied heeft ook de naam Kaldenbroek ook als Kaldenbroeck geschreven. In deze omgeving stond al in 1394 een kasteel dat “Huys tot Caldenbroick”werd genoemd. Het Aastbroek is een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilanden. Aan het einde gaat de wandeltocht langs kasteel De Borggraaf. De eerste vermelding is uit 1501, het werd toen een hof (boerderij) genoemd en geen huis of kasteel. In 1551 is het omgevormd tot een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen. Verder komt men langs twee Plekskes van Geluk, de eerste het Moj Wah-bankje is een bankje met mooi uitzicht over het Kaldenbroek en de tweede bij een klein brugje over de Molenbeek met mooi uitzicht over de Maas in het beekdal van Molenbeek-Siebersbeek. In dit beekdal komen de beken Molenbeek en Siebersbeek samen en monden uiteindelijk bij het brugje uit in de Maas. Een deel van de wandeltocht gaat door grasland in de uiterwaarde van de Maas stevige wandelschoenen zijn aan te raden. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-6-2021, laatst bijgewerkt op: 8-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de doorgaande weg en met de rug naar plein tevens parkeerplaats aan de “Markt” LA vertrekken, vervolgens voorbij het plein RD richting “Grubbenvorst”, weg aan linkerhand negeren.
T.h.v. woning nr.9/9A RA, “Mgr. Schravenlaan”, wn route, de weg volgen tot kruising, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, “Mgr. Schravenlaan”, wn route.
Bij T-splitsing LA, “van Wijtickshoven”, wn route, vervolgens voorbij woning nr.49 RA, wn route.
Bij 4-sprong RD, “de Steegh”, wn23.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “de Steegh”, kn23 volg 24.
Bij kruising RA, wn route, de weg volgen tot kruising iets voorbij woning nr.35.
Bij deze kruising LA, grindpad, kn24 volg 25, het grindpad met verderop bosschages aan linkerhand ca. 650m volgen tot pad aan linkerhand direct na de bosrand door 2de bosperceel, overige zijpaden negeren.
2.
Bij dit pad links aanhouden, smal pad door het bosperceel, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van het bosperceel links aanhouden, breed pad met bosrand aan linkerhand.
Bij kruising RD, pad met de bosrand aan linkerhand verder volgen.
In het bos links aanhouden, verderop gaat het pad door de bosrand.
Bij T-splitsing RA, grindpad door het bosperceel.
Iets voor landbouwperceel aan rechterhand LA, pad met bordje “Pieterpad” en met omheining aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar links het bosperceel in.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong RA, verharde weg, kn27 volg 31, vervolgens voorbij kapel LA, grindpad, “15A-15B”, wn route, het grindpad dat overgaat in een onverhard pad en met verderop aan linkerhand het “Plekske” met Moj Wah-bankje volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn31, verderop passeert men aan linkerhand kasteelboerderij Kaldenbroek.
# Kasteelboerderij Kaldenbroek is waarschijnlijk uit de 16de eeuw. In deze omgeving stond al in 1394 een kasteel dat “Huys tot Caldenbroick” werd genoemd.
3.
Voorbij kasteelboerderij Kaldenbroek, in bocht naar rechts van de weg, bij 4-sprong LA, gras-pad tussen waterloop en haag inlopen met de waterloop aan rechterhand, kn31 volg 83
Aan einde van het pad RA, verharde weg, kn83 volg 29.
Bij kruising met doorgaande weg RD, grindpad, “Rutterstraatje”, wn route.
Voor klaphek, bij T-splitsing LA, “Laag Abbenray Veldweg”, kn29 volg 28, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn28, vervolgens na ca. 40m RA, kn28 volg 82, “Molenkampweg”, voor de Maas buigt het pad naar links met iets verder een brugje het 2de “Plekske”.
# Als men bij kn28 een klein stukje RD loopt is aan rechterhand de Houthuizer Molen te zien. Deze molen is in 2007/2008 gebouwd op de plaats van de in 1944 opgeblazen molen van Lottum.
4.
Voorbij het brugje RA door klaphek, kn82 volg 85, de Maas aan rechterhand door de strook grasland volgen tot kruising met verharde weg, iets voor de verharde weg passeert men een klaphek en een picknickplaats.
Bij deze kruising met aan rechterhand pont RD, kn85 volg 88, de Maas verder aan rechterhand door smalle strook grasland volgen met iets verder een klaphek.
Bij kruising met aan rechterhand opstapplaats van voetveer RD, kn88 volg 89.
Voor waterplas LA, pad door bosschages, kn89 volg 13, verderop het grasland via een klaphek verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 200m LA door klaphek, door linkerzijde van het perceel grasland, wn13, in hoek van het perceel links aanhouden, vooral in de lente kan het hier heel drassig zijn, iets verder bij volgend perceel grasland door de linkerzijde van het grasland lopen met afrastering aan linkerhand.
5.
Bij kruising met grindpad en aan linkerhand veerooster en bankje RD, kn13 volg 86, door linkerzijde van het perceel grasland met ondiepe waterloop aan linkerhand, verderop voorbij een poel buigt het gras-pad iets naar rechts en gaat met een boog om een greppel richting klaphek aan linkerhand, voorbij dit klaphek rechts aanhouden, onverhard pad met afrastering aan rechterhand.
Bij kruising met grindpad RD, kn86 volg 21, verderop passeert men een dijk met aan rechterhand zicht op kasteel De Borggraaf, ruim voorbij de dijk gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
# De eerste vermelding van kasteel De Borggraaf is uit 1501, het werd toen een hof (boerderij) genoemd en geen huis of kasteel.
RD, laan aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, t.h.v. de kapel gaat de weg over in een grindpad, direct daarna rechts aanhouden de dijk oplopen, op de dijk het rechter grindpad aan overzijde van de weg volgen, het grindpad parallel aan de weg over de dijk.
Voor 2de betonnen put, t.h.v. bankje RA de dijk afdalen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna bij T-splitsing LA, “Veerweg”, de weg volgen tot het plein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB= Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan de Markt in de directe omgeving van de kerk, Markt 19, 5973 NR te Lottum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan de Markt.

Openbaar vervoer

Bushalte Markt, Lottum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kaldenbroek Adrie: Kaldenbroek
Kasteelboerderij Kaldenbroek Adrie: Kasteelboerderij Kaldenbroek
Pad langs het Kaldenbroek Adrie: Pad langs het Kaldenbroek
Rozenteelt Adrie: Rozenteelt
In de verte de kerk van Grubbenvorst Adrie: In de verte de kerk van Grubbenvorst
De Houthuizer Molen Adrie: De Houthuizer Molen
In de verte de kerk van Lomm Adrie: In de verte de kerk van Lomm
Beekdal van Molenbeek-Siebersbeek Adrie: Beekdal van Molenbeek-Siebersbeek
Uitzicht over de Maas Adrie: Uitzicht over de Maas
Poel in het Aastbroek Adrie: Poel in het Aastbroek
De Borggraaf Adrie: De Borggraaf
Thielens Wei Adrie: Thielens Wei

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart kaldenbroek-en-aastbroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LottumKaldenbroeck terras

Kaldenbroeck 1c
5973 RJ Lottum
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Mark 8 augustus 2023 om 12:23

  Vanochtend weer eens het Limburgse land bezocht en met goed wandelweer deze mooie wandeling vanuit Lottum gelopen. De eerste kilometers vonden we wat minder, maar eenmaal in het bos en later door Kaldenbroek en door de uiterwaarden van de Maas zijn meer dan de moeite waard. Het laatste stukje zijn we van de route afgeweken. Na de Borggraaf zijn we direct RA over het grindpad gegaan om voor de kerk LA naar de parkeerplaats te lopen. Hiermee kom je voor de Borggraaf langs en passeer je de rozentuin van museum de Rozenknop aan de linkerkant. Ondanks de vele regen van de afgelopen dagen waren de paden goed te belopen. De routebeschrijving is actueel. Één klein opmerking; bij punt 1, zowel op het wn-pijltje bij de mgr Schravenlaan als bij devan Wijtickshoven staat geen 23 (meer).

  Reageren
  1. Adrie 8 augustus 2023 om 17:17

   Mark, bedankt voor het melden van de wijziging aan het wandelnetwerk! Bij punt 1 zijn de nummers verwijderd.

 2. Margreet 6 februari 2022 om 09:58

  Gisteren deze wandeling gemaakt, met prima weer. Het is natuurlijk geen rozentijd, als de rozen in bloei staan is de wandeling vast nog mooier. We vonden de kastelen verrassend en prachtig. Het natte stukje aan het einde was inderdaad erg modderig, je hebt daar echt profijt van je waterdichte wandelschoenen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)