Jammerdaalse-de kleine tocht, Tegelen te Limburg

16 km Wandelroute Jammerdaalse-de kleine tocht, te Tegelen

Voor wie de 19 kilometer lange Jammerdaalsetocht reeds gelopen heeft zal niets nieuws ontdekken bij de kleine wandeltocht. De wandeltocht start in de plaats Tegelen en gaat via het buurtschap Egypte naar het natuurgebied Jammerdaalse Heide. Oorspronkelijk was dit gebied een zanderig en heuvelachtig terrein dat aan het einde van de 18e eeuw tot de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontgonnen om er klei en grind te winnen. Zo ontstonden er plassen. Deze klei- en zandwinning is mede verantwoordelijk voor de vorm van het huidige landschap. De klei- en zandwinning gebeurde eerst handmatig, later machinaal. Hierdoor ontstonden grotere en kleine plassen, in een heel bijzonder landschap. Na verlaten van het gebied gaat de wandeltocht langs een trappistenklooster richting het natuurpark de Holtmühle. In dit gebied, ook rijk aan klei en grind, zijn een viertal groeves waarvan er twee nog gedeeltelijk in bedrijf zijn. In de groeves die geheel of gedeeltelijke geëxploiteerd zijn wordt nieuwe natuur ontwikkeld met als resultaat een heel gevarieerd aantrekkelijk gebied. De wandeltocht gaat in het natuurpark door een van deze groeves met nieuwe natuur. 63% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-8-2016, laatst bijgewerkt op: 3-9-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij station vanaf het grote parkeerterrein met fietsstalling aan zuidoost zijde richting de rotonde vertrekken met in de verte zicht op een kerk.
Bij deze rotonde “De Haandert” LA, “Haandertstraat”, de doorgaande weg die verderop in een bocht naar rechts overgaat in “Kaldenkerkerweg” volgen tot kruising met de N271, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, “Kaldenkerkerweg” .
Voorbij de snelweg, bij kruising LA, “Egypte”, kn78 volg 77.
Iets voorbij inrit naar watertoren LA, fietspad, wn route, het fietspad volgen tot weg aan linkerhand ca. 300m voorbij het fietsviaduct.
Bij deze weg LA, “Egypte”, kn77 volg 2, de weg met witte woning nr.7 aan rechterhand volgen tot spoorwegovergang, zijpaden en zijweg negeren.
2.
Voor de spoorwegovergang rechts aanhouden, direct daarna RA, het grindpad met wit metalen afsluitboom inlopen, kn2 volg 71, het pad met verderop een smal beekje volgen tot T-splitsing bij een breder pad, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn71 volg 70, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad voor een houten poort met klaphek, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, kn70 volg 65, het verhard fietspad volgen tot wit metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
Ca. 80m voorbij de afsluitboom RD, weg aan rechterhand negeren, kn65 volg 62, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden, “Onderste Molenweg”, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
3.
Bij deze T-splitsing RA, “Bovenste Molenweg”, voor een hotel buigt de weg naar links en gaat voorbij kn48 volg 60 over in een grindpad.
Voorbij spoorwegovergang RD, pad met traptreden aan linkerhand negeren, kn60 volg 59.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad met dal aan rechter- en iets verder een heuvelrug aan linkerhand volgen tot 4-sprong in flauwe bocht naar rechts van het pad met aan linkerhand een stijgend pad.
Bij deze 4-sprong RA, smal pad, iets verder het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot 3-sprong voor een lager gelegen spoorlijn, smalle zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong LA, smal pad door bosrand met aan rechterhand de lager gelegen spoorlijn.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met nog steeds de spoorlijn aan rechterhand.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, verharde weg richting spoorwegovergang, kn59 volg 58.
Ca. 100m voorbij de spoorwegovergang RA, de wn route wordt verlaten, het verhard fietspad ca. 330m volgen tot kruising met aan linkerhand een klaphek.
4.
Bij deze kruising LA door het klaphek, smal bospad.
Voor dal, bij 3-sprong rechts aanhouden, smal pad met het dal aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van de open plek met heide, het pad verder volgen tot men het omheind gebied via een klaphek weer verlaat.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, het verhard fietspad ca. 150m volgen tot breed pad met houten poort en klaphek aan linkerhand.
Bij dit pad LA door het klaphek, het brede pad volgen tot T-splitsing voor een heuvel.
Bij deze T-splitsing LA, pad met waterplas aan linkerhand, het pad volgen tot 3-sprong op de heuvel met iets verder een bankje.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, het pad met dal aan linkerhand volgen tot 3-sprong iets voorbij een klaphek.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, breed pad, vervolgens na ca. 30m RA, smal bospad met SLL bordje.
Aan het einde van het smalle pad, bij T-splitsing LA, wn route.
5.
Voorbij wit metalen afsluitboom, bij T-splitsing LA, iets verder het brede grindpad met flauwe bocht naar rechts langs de bosrand verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voor omheind bosperceel het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn72 volg 73.
Voorbij flauwe bocht naar links van het grindpad RA, pad met ommuurde kloosterterrein aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad langs de kloostermuur naar links.
T.h.v. poort RA, verharde weg, vervolgens voorbij metalen omheining aan linkerhand LA, “Lucie Coutazweg”, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing LA richting het klooster.
Voorbij het klooster, in bocht naar links van de weg RA, grindpad, kn74, het grindpad buigt naar links met in deze bocht grenspaal 452.
RD viaduct over, verharde weg, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, de weg met de grote kas aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijwegen negeren.
6.
Bij deze T-splitsing LA, verhard voetpad langs doorgaande weg.
Voorbij woning nr. 185 RA, grindpad met benzinestation aan linkerhand.
In bocht naar rechts van het grindpad RD, onverhard pad door de rand van perceel boomkwekerij, verderop bosrand aan rechterhand.
In het bos, bij T-splitsing  LA, breed pad met iets verder een gele “Ferngas” paal Km. Nr.2.
Bij kruising met gele “Ferngas” paal met stikker “A1” RA, het pad ca. 570m volgen tot groot omheind landbouwperceel met dennen aan rechterhand, zijpaden negeren .
Na ca. 40m de omheining gevolgd te hebben het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad langs omheining aan rechterhand negeren, ca. 50m voorbij deze bocht het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, verderop bij een grote open plek aan rechterhand buigt het pad met flauwe bocht naar links met de bosrand aan linkerhand, het pad langs de open plek richting een landbouwperceel aan rechterhand negeren, iets voor het einde van een omheind landbouwperceel met dennen buigt het pad naar links het bos weer in.
Direct na deze bocht, bij 3-sprong RA richting “Kiesgruben (NL)”, eveneens een breed pad.
7.
Na ca. 60m LA, smal pad bij doorgang in een lage zandwal, men loopt een leuk dalletje in, het pad ca. 60m volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een stijgend pad naar rand van de heuvel, smalle zijpaadjes richting het dalletje negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, het dalend pad langs de heuvelrand met een ruime bocht naar rechts terug naar het bredere pad volgen.
Na verlaten van het dalletje, bij T-splitsing LA, het brede pad weer volgen, direct daarna voor bocht naar links met iets verder tussen beide paden grenspaal 441 RA langs twee zandhopen naar het pad aan Nederlandse zijde van de grens lopen richting “Kiesgruben (NL)”,  op het pad aan Nederlandse zijde van de grens RA, iets verder LA, kn88 volg 87.
Bij 4-sprong RD, wn route, het pad verder volgen tot 3-sprong voorbij de smalle zijde van een waterplas, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong RA, kn87 volg 86, het pad met de waterplas aan rechterhand ca. 600m volgen tot 4-sprong voor bosrand van een ouder bos.
Bij deze 4-sprong LA, kn86 volg 42, het pad volgen tot T-splitsing voorbij drie grote betonnen duikers, zijpad negeren.
8.
Bij deze T-splitsing RA, pad met perceel grasland aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het perceel grasland LA, grindpad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, iets verder gaat het grindpad over in een verharde weg.
RD, smal bospad aan rechterhand negeren, vervolgens t.h.v. bosrand aan rechterhand LA, smal bospad.
Bij T-splitsing LA, vervolgens t.h.v. omheind perceel aan linkerhand RA, smal bospad.
Voor dalletje, bij 3-sprong LA, pad met het dalletje aan rechterhand.
Bij kruising RA, het pad met dalletje aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad ca. 80m volgen tot een pad aan linkerhand en iets verder voor kn40 (zie achterzijde routepaaltje) een dalend pad aan rechterhand met traptreden.
Bij dit pad LA, kn40 volg 89, smal bospad met iets verder een diep dal aan rechterhand.
9.
Op heuveltop, bij 3-sprong RA, het pad met traptreden afdalen.
#In het dal kan het pad een klein stukje drassig zijn, als alternatief kan men bij de 3-sprong ook links aanhouden, dalend pad. Na klein klimmetje bij 3-sprong RA. Bij Y-splitsing RA, het pad volgen tot kruising. Ga verder bij punt 9 3de regel Bij kruising met kruisbeeld…………
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt weer verlaten.
Bij kruising met kruisbeeld RD, het pad tussen twee leuvels inlopen, het pad RD volgen tot 4-sprong voor een visvijver, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, het iets hoger gelegen pad parallel aan de visvijver volgen.
Bij T-splitsing LA, het voetpad langs doorgaande weg volgen tot rotonde.
Bij deze rotonde RD, “Glazenapstraat”, de doorgaande weg die verderop overgaat in “Calveriestraat” volgen tot het station, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

NS station, De Drink 2, 5931 PL te Tegelen. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de De Drink. Parkeren kan bij het station.

Openbaar vervoer

NS station Tegelen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (6)

Groeve in natuurpark de Holtmühle Adrie: Groeve in natuurpark de Holtmühle
Groeve in natuurpark de Holtmühle Adrie: Groeve in natuurpark de Holtmühle
Natuurgebied Jammerdal Adrie: Natuurgebied Jammerdal
Natuurgebied Jammerdal Adrie: Natuurgebied Jammerdal
Groeve in natuurpark de Holtmühle Adrie: Groeve in natuurpark de Holtmühle
Trappistenklooster Adrie: Trappistenklooster

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart jammerdaalse-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats TegelenOelespot

Ulingsheide 1A
5932 NA Tegelen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Petra 8 oktober 2023 om 17:30

  Dichtbij huis deze mooie, prachtig, afwisselende route gewandeld. Op het einde van punt 3 als men daar rechtdoor wandeld komt men op het park van Auxiliatrix waar ook koffie en bankjes zijn. Bij punt 4 wandeld men om het water heen, dat noemt men in Venlo het “Jaomerdal.” Toch kom je weer op paadjes die jezelf nog nooit bewandeld hebt. Adrie onze dank hier voor.

  Reageren
  1. Adrie 8 oktober 2023 om 17:52

   Petra bedankt voor de reactie! Niet zolang geleden in Blerick even moeten schuilen voor de regen en in gesprek geraakt met een wandelaarster uit Venlo waarbij ook de Jammerdaalsche Heide zoals het gebied op de kaarten van het kadaster genoemd wordt ter sprake kwam. Ook zij attendeerde mij erop dat het gebied in de omgeving van Venlo het “Jaomerdal” heet wat ik eigenlijk ook een mooiere naam vind voor het gebied, leuk gesprek gehad o.a. over de verschillen in naam waarbij zij nadat de regen over was afscheid nam met het woord “houdoe” wat mij als Brabander heel bekend in de oren klonk.

 2. Adrie 16 juli 2022 om 15:28

  Vandaag 16 juli 2022 de wandeltocht samen met de langere Jammerdaalse-tocht gecontroleerd. De door Gap 7 augustus 2021 dicht gegroeide paden waren recent gemaaid en prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Gab 7 augustus 2021 om 17:18

  Net de wandeling voltooid. Het einde, vanaf punt 9, was niet te doen vanwege het dicht groeien van de bospaden. Maar met de kaart hebben we zelf een alternatieve route gelopen. Heerlijke wandeling, leuke stopplaatsen bij het klooster, ongeveer op de helft. En straks naar de Passiespelen.

  Reageren
 4. Ruud en Inge 3 juni 2018 om 10:15

  Wij hebben deze tocht op 30 mei 2018 gelopen. De routebeschrijving vonden wij heel duidelijk. Bedankt voor deze mooie afwisselende wandeling met vertrek- en aankomstpunt bij een treinstation (komt ons goed uit). Het enige dat we (als 60+) misten op deze wandeling was af en toe een bankje om tussentijds even uit te kunnen puffen. Op de horeca na zijn we behalve bij de visvijver aan het eind tijdens de hele tocht geloof ik precies 2 bankjes vlak na elkaar bij een meer tegengekomen. De kleine smalle bospaadjes konden we ook zeer waarderen, die kom je bij andere bekende wandelingen meestal niet snel tegen. Ook prettig om zoveel beschut door de bossen te kunnen lopen als er door de zon een hoge UV-belasting is. Aan het eind kwamen we zelfs nog een hinde tegen.

  Reageren
 5. Adrie 4 oktober 2017 om 08:59

  3 september 2017 de wandeltocht op een mooie zonnige dag gecontroleerd. In het Nederlandse deel van de tocht was het wandelnetwerk verder uitgebreid. In de routebeschrijving is op plaatsen waarbij het wandelnetwerk als extra herkenningspunt een verbetering is deze verwerkt. Bijgevoegde foto: pad door een leuk dalletje op Duits grondgebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)