Hurkske en Aa, Erp te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Hurkske en Aa, te Erp

Wandeltocht door bosgebied het Hurkske, door open landschap van riviertje de Aa, langs de Blauwe Poort en door Boerdonk. Het Hurkske was eeuwenlang een heidegebied met een belangrijke functie voor de landbouw. De heide werd begraasd door schapen en de heide werd geplagd voor de bemesting van de omliggende akkergronden. Later zijn de betere stukken gebruikt voor de landbouw en de slechte stukken werden beplant met bomen. Het Hurkske van nu is een gemend bosgebied met poelen, een gegraven ven het Rauwven. Zowel de poelen als het ven zijn omringd door heide. De Blauwe Poort is een waterrijkgebied dat dienst doet als waterberging en waterhouderij. Het gebied is aangelegd om het water dat in de Bemmer valt te kunnen bergen, de functie waterberging. In droge periode kan het water gebruikt worden voor beregening of voor het langer op peil houden van beken en sloten, de functie waterhouderij.

Opgesteld door: Annie van Neerven, op: 4-12-2015, laatst bijgewerkt op: 5-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het parkeerterrein met de rug naar horecagelegenheid “De Boswachter Erp” het grindpad aan achterzijde van parkeerterrein links van informatiepaneel inlopen, wn30, vervolgens na ca. 20m bij 4-sprong RD, wn route, het grindpad verder volgen tot een bocht naar links met aan linkerhand een open plek met een poel iets voor een houten afsluitboom.
Bij deze bocht het grindpad met bocht naar links verder richting de open plek volgen, het grindpad met een picknicktafel aan rechterhand buigt met een boog om de poel en gaat vervolgens weer door het bos, wn route, het grindpad verder volgen tot 4-sprong in 3de bocht naar links na een recht stukje pad met voor de bocht aan rechterhand een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong het grindpad met bocht naar links verder volgen richting open plek met heide en poel, wn route, vervolgens in de open plek het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, wn route.
2.
Iets voorbij de open plek, bij 4-sprong LA, kn30 volg 27, eveneens een grindpad, het grindpad volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een open plek.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, grindpad met half open plek aan linkerhand.
RD, grindpad met bankje aan linkerhand negeren, kn27 volg 28, grindpad met half open plek met heide en poel aan linkerhand, vervolgens voorbij informatiepaneel “Het Hurkske” en picknicktafel het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, wn28.
Bij 4-sprong RD, het grindpad verder volgen, wn route, men passeert een bankje en trimtoestel 5 “Steps”.
In bocht naar rechts van het grindpad LA, bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, direct daarna bij kruising LA, grindpad met bankje, wn route, voorbij het bankje het grindpad met bocht naar rechts met aan linkerhand trimtoestel 8 “Slinger” verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
3.
Bij 4-sprong RD, wn route, verderop ruim voorbij een bankje buigt het pad naar links en loopt parallel aan een pad gescheiden door een ondiepe waterloop/greppel.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, direct daarna voorbij de waterloop/greppel, bij kruising RD, verderop ruim voorbij trimtoestel 9 “Optrek rek” buigt het grindpad naar links.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren. wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot kruising met verharde weg t.h.v. de bosrand met iets voor de kruising kn23 volg 24.
Bij deze kruising LA, verharde weg met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising LA, onverhard pad met brede waterloop aan linkerhand, kn24 volg 25, vervolgens voorbij woning, bij 3-sprong RA, wn route.
4.
Bij T-splitsing RA, wn route, verharde weg, direct daarna LA, “Hoeveleekweg”, wn route.
Voorbij brug over beek “de Aa” RA, door rand van grasland met de beek aan rechterhand, kn25 volg 77.
Bij kruising met verharde weg RA de brug over, verharde weg, kn77 volg 19.
Bij kruising RA, onverhard pad, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links, een stukje verder is aan linkerhand waterberging de Blauwe Poort.
Iets voor smal bosperceel aan rechterhand RD, grindpad met klaphek aan linkerhand negeren.
# Voor een bezoek aan de Blauwe Poort, een waterberging en waterhouderij even LA door het klaphek en grindpad volgen, verderop na ca. 300m  is een uitkijktoren met mooi uitzicht over de waterberging.
Voorbij veerooster RA, verharde weg met veerooster, kn19 volg 18, de weg volgen tot kruising in de bebouwde kom.
5.
Bij deze kruising RD, “Kapelstraat”, kn18 volg 17.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, “Kapelstraat”, weg aan linkerhand negeren, wn route, de weg verder volgen tot T-splitsing voor een plantsoen.
Bij deze T-splitsing RA, “Past. Van Schijndelstraat”, kn17 volg 24, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij woning nr.41 LA richting parkeerterrein, wn route.
T.h.v. parkeerterrein RD, het gras-/onderhoudspad rechts van de informatiepanelen inlopen, wn24, verderop buigt het pad langs de waterloop naar rechts.
In bocht naar links van de waterloop RD doorlopen tot T-splitsing voorbij bankje, bij deze T-splitsing LA, pad met aan beide zijden bosschages, wn route.
Bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing LA, pad door bosrand.
Voor bankje en brugje het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, het brugje negeren.
6.
Na ca. 200m RA, kn20 volg 21, vervolgens na ca. 30m RA, wn route, licht slingerend pad door half open bos.
Bij kruising RD, kn21 volg 98, het licht slingerend pad verder volgen.
Bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna na verlaten van het bos, bij kruising RD, verharde weg,  “Meerbosweg 37-39”,  wn route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot pad aan linkerhand ca. 50m voorbij de bosrand, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad, kn98 volg 97, verderop voor een open plek met heide en poel omrand door een zandwal buigt het pad naar rechts met de zandwal aan linkerhand voorbij de zandwal buigt het pad nogmaals naar rechts.
Bij 4-sprong RD, pad met bosrand aan rechterhand, wn route, na ca. 330m buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad langs de bosrand verder volgen tot 4-sprong in bocht naar links van het doorgaande pad, zijpaden negeren.
7.
Bij deze 4-sprong het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, wn route, pad door landbouwgebied.
Voor bosrand, bij 4-sprong LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route, verderop na ca. 140m buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij 3-sprong RA, kn97 volg 96, het pad met iets verder aan linkerhand een informatiepaneel “Het Rauven” en doorkijk naar het Rauwven volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn96 volg 31, het pad volgen tot Y-splitsing bij breed pad ruim voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing LA, breed pad, wn route.
Na ca. 120m RA, smal bospad met houten afsluitboom en bankje, kn31 volg 30, het pad ca. 120m volgen tot pad aan linkerhand, smal zijpad aan rechterhand negeren
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, het smalle bospad volgen tot parkeerterrein, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De Boswachter Erp, Gemertsedijk 10, 5469 NH te Erp. Plan Route

Met de auto

Parkeerplaats bij De Boswachter Erp aan de N616.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk. De weg “Past. Van Schijndelstraat” met plantsoen aan linkerhand volgen tot woning nr.41. Voorbij deze woning LA richting parkeerterrein, Start bij punt 5 4de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Een van de open plek met heide Een van de open plek met heide
Het riviertje de Aa Het riviertje de Aa
Uitkijktoren in de Blauwe Poort Uitkijktoren in de Blauwe Poort
uitzicht over de waterberging uitzicht over de waterberging
Waterfiets, steek zelf de handen uit de mouwen Waterfiets, steek zelf de handen uit de mouwen
Kerkje in Boerdonk Kerkje in Boerdonk
Pad naar het Hurkske Pad naar het Hurkske
Heide met poel Heide met poel
Droogstaand Grauwven Droogstaand Grauwven
Pad in het Hurkske Pad in het Hurkske

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart hurkske-en-aa.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Beperkt in de plaats Boerdonk



De Boswachter Erp

Gemertsedijk 10
5469 NH Erp
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (14)

  1. Angelique 30 januari 2022 om 21:25

    Vandaag de route gelopen was een afwisselende route en de route beschrijving was duidelijk.
    Zoals vele routes die we hebben gelopen via deze site

    Reageren
  2. Adrie 17 augustus 2020 om 14:37

    7 augustus 2020 de wandelroute gecontroleerd. Eind 2018 is De Blauwe Poort een waterrijkgebied dat dienst doet als waterberging en waterhouderij aangelegd. Er loopt een pad pad door dit gebied er is niet voor gekozen om dat pad te volgen omdat men dan redelijk dicht langs de N279 loopt met aan de overzijde van de weg zicht op een industriegebied. Om toch een goede indruk te krijgen van De Blauwe Poort is in de routebeschrijving verwezen naar een grindpad met klaphek met op ca. 300m een uitkijktoren met mooi uitzicht over het gebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  3. Erna Poulussen 22 december 2019 om 22:55

    Mooie afwisselende route.
    Gister 21-12-2019 gelopen.
    Erna en Peter

    Reageren
  4. Irene 21 oktober 2017 om 16:09

    Wij vonden het een mooie route, met fijne afwisseling tussen bos, akkers en waterlopen. Het stuk langs de Aa loopt wat zwaarder doordat het door het weiland is, maar zeker niet onoverkomelijk. Wij vonden het stuk langs de Aa ook niet te lang of saai. We hadden wel het geluk dat we zonnig weer met Hollandse luchten hadden!

    Reageren
  5. Jeanette Horio 2 augustus 2017 om 16:59

    In boerdonk ben ik verkeerd gegaan door de slechte aanwijzingen, ik kwam in Gemert uit, gefocust op een kerktoren haha. Morgen ga ik het weer proberen.

    Reageren
    1. Adrie 2 augustus 2017 om 18:17

      Gemert is wel erg ver uit de richting. Misschien als tip het topografisch kaartje meenemen. Voor de zekerheid het topografisch kaartje vandaag vernieuwd met meest recent kaartmateriaal. Succes met de 2de poging!

  6. Ben en Maria 28 februari 2016 om 17:23

    Vandaag gelopen, veel wind maar wel een lekker zonnetje
    Mooie route, wel vonden wij de de beschrijving soms moeilijk, maar goed dat we een GPS bij hadden.

    Foto’s van links naar rechts: Ezeltje onderweg en Het Rauwven

    Reageren
  7. Hans en Rianne Vogels 15 februari 2016

    In december hebben we deze route gelopen vanuit Boerdonk. We onderschrijven de opmerking van Lennard. Het was een saai, lang- en vermoeiend stuk lopen over berm langs de waterloop (net voor punt 6). Iets verderop weer N-waarts loop je weer langs een waterloop. Halfweg op een T-splitsing (we hebben niet echt een bocht naar links gezien) moet je linksaf over een graspad met enkele verspreid staande bomen in de richting van de provinciale weg en de boerderij met het veerooster.

    Reageren
  8. Johanna 26 januari 2016

    Gisteren met routebeschrijving deze route gewandeld.
    Beschrijving perfect. Goed te volgen. Leuke route, dicht bij huis. Zeker de moeite waard om ’n keer te wandelen.
    En wat was het mooi weer. De warmste 25 januari sinds 1901.

    Reageren
  9. Hetty van den Boom 24 januari 2016

    Vandaag de route gelopen en gebruik gemaakt van de gedetailleerde beschrijving. Ik heb hier nog twee toevoegingen/aanpassingen op.
    Bij punt 4. toevoeging na laatse zin. Ga links af, je ziet ndan de paaltjes knooppunt staan en kun je verder bij punt 5.
    Punt 8 kan verwarring geven. Er is namelijk maar 1 brugje. Beter zou zijn om het gedeelte …,pad met brugje aan linkerhand negeren. te laten vervallen.

    groet
    Hetty van den Boom

    Reageren
  10. Adrie 24 januari 2016

    Hetty van den Boom bedankt voor het verbetervoorstel! Bij punt 4 is het punt LA aan de routebeschrijving bijgevoegd, ik had in mijn notities op dat punt een T-splitsing staan echter niet overgenomen in de routebeschrijving. Bij punt 8 heb ik het tweede deel uit de regel verwijderd, het vernoemen van de brug in het eerste deel van de zin is inderdaad voldoende.

    Reageren
  11. Adrie 26 december 2015

    Vandaag op een bijzonder warme 2de kerstdag deze wandelroute gelopen zonder kaart door alleen gebruik te maken van het wandelroutenetwerk, met als eindconclusie dat ik volledig kan instemmen met Lennard zijn eerdere opmerkingen. Al vrij snel aan het begin werd het mij al lastig gemaakt, op een tweetal toch essentiële punten stonden geen of heb de paaltjes over het hoofd gezien met als gevolg toch even ( de GPS geraadpleegd als hulpmiddel) zoeken was naar de juiste richting. De tocht is nu voorzien van een wat uitgebreidere routebeschrijving.

    Reageren
  12. Lennard 23 december 2015

    De tekst is door de opsteller aangepast zodat de afwijking van de wn-route nu is opgenomen in de beschrijving.
    Aangezien de overige situaties (voorlopig) niet beschreven zullen worden blijft het gebruik van de gps-track of wandelroutenetwerkkaart aan te bevelen. Deze laatste is eventueel ook online op http://www.visitbrabant.nl/routes/wandelen beschikbaar. Op de kaart kan worden ingezoomd en dat deel kan worden opgeslagen/geprint.

    Reageren
  13. Lennard 19 december 2015

    Vandaag gelopen met rustig, grijs en droog weer.

    Ik vond het een route met twee kanten. Het Hurkske (de bossen) vond ik leuk, maar de stukken langs de (gekanaliseerde) Aa en door de akkers vond ik wat eentonig.

    De beschrijving met alleen de knooppunten is m.i. onvoldoende om de route foutloos te kunnen lopen zonder de gps-track.
    Helaas is de ligging van het wandelroutenetwerk (wn-route) niet overal even duidelijk gemarkeerd. Daarnaast bleek dat de wn-route en de GPS-track een stuk van elkaar afwijken.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)