Hoenderboom-route, Heeze te Noord-Brabant

23 km Wandelroute Hoenderboom-route, te Heeze

Wandeltocht over de Strabrachtse Heide, Lieropsche Heide, Somerense Heide, Lange Bleek en het beekdal van de Kleine Dommel ook wel Rul genoemd. De Strabrechtse Heide vormt samen met de Lieropsche Heide het grootste aaneengesloten heidegebied in Noord-Brabant. In het gebied staat een oude grenspaal de Hoenderboom, waar vroeger de grenzen van Heeze, Mierlo, Lierop, Someren en Sterksel bij elkaar kwamen. Voor een deel zijn deze grenzen nog zichtbaar in de vorm van wegen, greppels en wallen. De Strabrechtse Heide is een afwisselend gebied met stuifzand, struik- en dopheide. Verder zijn er vennen, waaronder het grote Beuven, het Waschven, het Henneven, het Grafven en het Kranemeer. Het gebied wordt omzoomd door naaldbossen. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde van de stichting het Kempisch heideschaap. Met zijn 1500 hectare is de Strabrechtse Heide beslist een van de indrukwekkendste natuurgebieden van ons land. Verder gaat een klein gedeelte van de wandeltocht door het beekdal van de "Kleine Dommel", dit beekdal bestaat uit kleinschalig akkerland, met eikenwallen en broekbossen. In de natte periode, met name in het voor- en najaar, als het veel geregend heeft is het verstandig waterdichte schoenen te dragen. 92% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-5-2007, laatst bijgewerkt op: 15-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein RA verlaten, verharde weg, de weg volgen tot bocht naar links voor metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
In deze bocht RD, breed onverhard pad, kn48 volg 54, “de Plaetse” verderop voorbij enkele gebouwen waaronder een schaapskooi en horecagelegenheid komt men uit op de “Strabrechtse heide”, voorbij de gebouwen het brede pad met gescheiden grind-/fietspad volgen tot kruising.
Bij deze kruising met picknicktafel LA, pad met aan beide zijde dennen, de wn route wordt verlaten.
Bij Y-splitsing LA, vervolgens voor bosperceel met berken aan rechterhand RA, het pad aan overzijde van het ruiterpad inlopen, het pad dat iets verder door een brede open strook door het bos gaat buigt verderop voor een open gebied naar rechts, zijpad negeren.
2.
Ruim voorbij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen richting knuppelbrugje, gras-pad aan rechterhand negeren.
Ruim voorbij 2de knuppelbrugje, t.h.v. bosschages RA, licht slingerend pad met aan linkerhand een wn routepaaltje door de bosrand.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad met verderop kn45 volg 52 volgen tot 5-sprong voor opener gebied, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen, rw route, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij kruising met breed pad en gescheiden grind-/fietspad RD, rw en wn route, pad met aan rechterhand een ven met picknicktafel.
3.
Voorbij bankje, bij T-splitsing RA, rw en wn route, verderop iets voorbij de schuilhut met picknicktafel buigt het pad naar links.
RD, pad aan rechterhand negeren, rw en wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn52 volg 51.
Voorbij iets lagergelegen grasland aan linkerhand RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, de rw route wordt verlaten, het pad met verderop kn51 volg 58 verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 230m, t.h.v. brandweerpaaltje 23 LA, pad met iets verder aan beide zijde omheinde percelen.
Voorbij het omheind perceel, bij kruising RA.
4.
Bij kruising RD, wn route.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, iets verder voor grote zwerfkei, het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, ruiterpad aan rechterhand negeren, wn route.
# Voor een bezoekje aan het onderduikerskamp Dennenlust voor de zwerfkei een klein stukje het smalle pad aan linkerhand inlopen.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Bij kruising RA, wn route, pad met bosrand aan rechter- en omheining aan linkerhand.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting bankje in de verte.
Voor het bankje, bij T-splitsing RA, pad met gescheiden  grind-/fietspad.
Bij splitsing links aanhouden, wn route, het grind-/fietspad wordt verlaten, vervolgens na ca. 80m eveneens links aanhouden, pad aan rechterhand negeren, kn56 volg 89, het pad met verderop een smal beekje (staat vaak droog) ca. 1,6 km volgen tot pad aan linkerhand met een bankje t.h.v. een grenspaal direct na een klein vennetje aan rechterhand.
# De grenspaal is de gemeentelijke grenspaal “Hoenderboom”, zie tekst op paal, hier kwamen vanouds vijf gemeenten bij elkaar Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop en Mierlo. Het vennetje met de naam ’t Rond Venneke iets voor de grenspaal is een pingoruïne, een overblijfselen van een pingo uit de laatste IJstijd.
5.
Bij dit pad LA, wn route, pad met afrastering aan linkerhand, na ca. 550m passeert men een klaphek.
Voorbij het klaphek links aanhouden richting het knuppelbrugje links van het bankje lopen, kn89 volg 64, vervolgens het knuppelbruje over, iets voorbij het knuppelbrugje buigt het pad t.h.v. een bankje met flauwe bocht naar rechts.
Voorbij klaphek, bij kruising RD richting het bos, wn route.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, het rechte pad volgen tot kruising met breed pad voor een klaphek, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD door het klaphek, het pad buigt naar rechts richting bankje, voorbij het bankje het pad met een ruime bocht naar links verder volgen tot volgend bankje, smalle paadjes aan linkerhand richting het ven (staat de laatste jaren steeds vaker droog) negeren.
Bij dit bankje rechts aanhouden, iets verder buigt het pad naar rechts weg van het ven.
Iets voorbij deze bocht het pad langs de bosrand met bocht naar links verder volgen, Witven (zeshoekig bordje) route, iets verder buigt het pad naar rechts.
6.
Voorbij klaphek, bij 3-sprong LA, Witven route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!, Witven route, vervolgens na ca. 60m, t.h.v. bosrand RA, Witven route, het onverhard pad dat iets verder door de bosrand gaat volgen tot T-splitsing.
# Voor een bezoek aan horecagelegenheid, iets voor de T-splitsing het grasveld aan linkerhand oplopen, aan overzijde van het grasveld is aan linkerhand een horecagelegenheid.
Bij deze T-splitsing RA, de Witven route wordt verlaten, verhard pad, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad direct na een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn88 volg 86, onverhard pad, verderop voorbij een bankje en aan rechterhand een ven buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Bij T-splitsing RA, breed pad, de wn route wordt verlaten.
7.
Na ca. 90m LA door klaphek, smal pad door de bosrand met BL bordje “Lange Bleek” en grondwatermeetpunt buis, na ca. 160m buigt het pad naar links verder het bos in.
Ca. 150m voorbij deze bocht, bij 3-sprong RA.
Bij T-splitsing RA.
Iets voorbij 2de flauwe bocht naar links met aan rechterhand grasland RA, smal bospad, een klein stukje loopt het pad parallel aan de bosrand en buigt vervolgens naar links dieper het bos in.
Bij T-splitsing RA, pad door de rand van half open (heide)gebied met het half open gebied aan linkerhand, het pad volgen tot bocht naar links voor de bosrand, zijpad negeren.
In deze bocht RA, wn route, smal bospad, het smalle bospad buigt naar links en gaat na verlaten van de bos door een klaphek.
Na verlaten van het bos, bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, het onverharde pad met BL bordje “Herbertusbossen” aan overzijde van de weg inlopen.
Na ca. 200m, bij T-splitsing LA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
8.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het pad naar links.
Op een laag heuveltje RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, wn route.
# Het door oude dennen omzoomde pad dat men volgt is het Freulelaantje, De freule liet ze zich met een ezelswagentje rondrijden over hetzelfde rondje waarna het laantje uiteindelijk de naam Freulelaantje kreeg.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn80 volg 1.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad ca 1,2km volgen tot 4-sprong ruim voorbij 3de flauwe bocht naar links, zijpaden negeren, iets voor de 3de flauwe bocht passeert men kn1 volg 83 en gaat het onverharde pad over in een grind-/fietspad.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, het grindpad verder volgen.
Bij 5 sprong met bankje het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, het grindpad dat verderop naar links buigt verder volgen tot T-splitsing voor een boerderij, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Boschlaan”, verharde weg, kn83 volg 73, de weg volgen tot pad met poort aan linkerhand voorbij de kasteelgracht, overige zijpaden negeren.
# Voor de kasteelgracht is iets in het pad aan linkerhand een ijskelder.
9.
Bij dit pad LA door de poort richting kasteel “Heeze”, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
# Kasteel Heeze, het huidige kasteel is een aan drie zijden omgracht gebouw uit 1660-1665.
T.h.v. ingang kasteel RA, verharde oprijlaan, de oprijlaan volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpad negeren.
# Voorbij de poort passeert men aan linkerhand een duiventoren.
Bij deze T-splitsing RA, “Kapelstraat”, de doorgaande weg volgen tot klein plantsoen aan rechterhand met eiken.
Voor dit plantsoen RA, “Strabrecht”, de weg volgen tot woonboerderij met een rieten dak nr.4, deze woning staat bijna aan de rand van de bebouwde kom, zijwegen negeren.
T.h.v. deze boerderij links aanhouden, smalle weg tussen de twee woonboerderijen inlopen, iets verder gaat de smalle weg over in een onverhard pad.
10.
# Omleiding zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart: RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna eveneens RD, kn7 volg 4. Iets voorbij Rioolgemaal “Heeze Engelse tuin” bij 3-sprong LA, verharde weg, wn route. Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot het parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt.

RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna RA, kn7 volg 47.
# Bij de houten poort iets verder gaat de wandeltocht door grasland en een broekbos. Enkele delen hiervan kunnen in nattere jaargetijden drassig zijn. Men heeft de keuze uit A: Het Rulse laarzenpad of B: Over drogere paden de laatste is net zo leuk om te lopen.
A: Het Rulse laarzenpad:
Voor houten poort, bij 3-sprong links aanhouden, “Rulse laarzenpad”, door de linkerzijde van grasland lopen richting linkerzijde van klein broekbos aan overzijde van het grasland, let op de wz en wn routepaaltjes, na verlaten van het kleine bos buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht door de linkerzijde van volgend perceel grasland lopen, wz en wn route.
Bij brugje met draaihekje LA het brugje over, wz en wn route, voorbij 2de brugje (brugje over beek de Kleine Dommel) buigt het pad naar links, voorbij deze bocht gras-pad met afrastering aan rechterhand.
T.h.v. steiger, bij 3-sprong het pad met de afrastering aan rechterhand volgen tot 3de brugje, wz en wn route.
Voorbij het 3de brugje, bij T-splitsing RA, wz en wn route, na ca. 40m buigt het pad naar links met bosschages aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, de wz en wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA richting het parkeerterrein, het startpunt.
B: Over drogere paden
Voor de houten poort, bij 3-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, aan einde van het pad langs twee palen en SBB bordje “Kleine Dommeldal” het smalle perceel grasland inlopen, verderop buigt het pad door het grasland iets naar links en gaat in het volgende perceel door de rechterzijde van het perceel richting een brugje met draaihekje.
RD het brugje over, wz en en wn route (zie achterzijde van het routepaaltje), iets verder een brugje over de andere zijde van het beekje volgen met voorbij bocht naar links afrastering aan rechterhand.
T.h.v. steiger, in hoek van het perceel grasland aan rechterhand, bij 3-sprong links aanhouden, het beekje verder aan linkerhand volgen, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door het midden van het grasland richting een zwart gebouw in de verte, voorbij een betonnen brug door de linkerzijde van een perceel grasland lopen tot T-splitsing bij verharde weg met aan overzijde het gebouw.
Bij deze T-splitsing RA, de weg volgen tot het parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
BL = Brabants Landschap
wz= wit-zwarte “Rulse laarzen pad” en rw = rood-witte SBB route markeringen.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein Natuurpoort De Plaetse, De Plaetse 72, 5591 TV te Heeze. Plan Route

Met de auto

Aan noordzijde van Heeze de weg Rulsebaan en verder de Rul geheel uitrijden tot parkeerterrein Natuurpoort De Plaetse aan rechterhand.

Openbaar vervoer

Station Heeze, ga in zuidelijke riching op De Laarstukken naar Dominee Kremerstraat Weg vervolgen naar Irenelaan Sla linksaf om op de Irenelaan te blijven Sla rechtsaf naar de Burgemeester Serrarisstraat Sla linksaf naar de Herbertuslaan Weg vervolgen naar Burgemeester Coxlaan Sla rechtsaf naar de Kapelstraat. De route kan gestart worden bij punt 9. 4de regel. Bij deze regel i.p.v. voor plantsoen RA, voorbij dit plantsoen LA, Strabrecht

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Hoenderboom, gemeentegrenspaal Adrie: De Hoenderboom, gemeentegrenspaal
Het opschrift Adrie: Het opschrift
De Strabrechtse heide Adrie: De Strabrechtse heide
Kempisch heideschaap Adrie: Kempisch heideschaap
De Strabrechtse heide Adrie: De Strabrechtse heide
De Lange Bleek Adrie: De Lange Bleek
Brugje over de Rul Adrie: Brugje over de Rul
Imposante beuken in de Herbertus bossen Adrie: Imposante beuken in de Herbertus bossen
Duiventoren bij kasteel Heeze Adrie: Duiventoren bij kasteel Heeze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart hoenderboom-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Tapperij De Zwaan

Kapelstraat 23
5591 HC Heeze
Bezoek website

Heidecafé de Strabrechtse Heide

De Plaetse 71A
5591 TX Heeze
Bezoek website

De Soete Inval Vennenhorst

Bosrandweg 6
5711 RJ Someren
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (26)

 1. Adrie 15 december 2023 om 17:16

  De waterstand van de kleine Dommel staat momenteel (15 december 2023) zo hoog dat het gedeelte dat door het beekdal van de Kleine Dommel gaat niet gelopen kan worden. Als het water in de Kleine Dommel voldoende gezakt is kan het nog dagen/weken duren voordat ook de omgeving weer droog is. Volg gedurende deze tijd de omleiding in de routebeschrijving zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Adrie 25 mei 2023 om 17:04

  Bij de Kleine Dommel (het Rulse Laarzenpad) een alternatief tijdens natte jaargetijden bijgevoegd. In het kleine broekbos was het nog zo nat dat men dat stukje alleen met laarzen te doen was. Voor het 3de brugje was het ook nog behoorlijk nat. Het alternatief dat ook leuk is om te lopen mijdt beide punten.

  Reageren
 3. Adrie 5 juli 2022 om 15:02

  Gisteren 4 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Volgens een bordje bij de Lange BLeek lopen er in het nieuw ingerichte begrazingsgebied Exmoorpony’s, Schotse hooglanders en Kempische heideschapen. Tijdens de route controle geen van de drie grazers gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 4 december 2021 om 12:01

  Inmiddels is het plaatsen van de rasters en nieuwe klaphekken van het uitgebreide begrazingsgebied in de Lange Bleek afgerond. Het is een groot aaneengesloten begrazingsgebied geworden. De oude klaphekken die bij de oorspronkelijke omheinde percelen stonden zijn inmiddels ook verwijderd. De routebeschrijving is aangepast aan de nieuwe situatie.

  Reageren
 5. Adrie 26 oktober 2021 om 18:10

  In de Lange Bleek zijn de rasters om de aparte heide- en weilandpercelen grotendeels verwijderd zie ook mijn reactie 11 oktober 2021. De klaphekken staan er nog deze zullen binnenkort ook wel verwijderd worden. In de routebeschrijving is verwijzing naar deze rasters en klaphekken al verwijderd.

  Reageren
 6. Adrie 11 oktober 2021 om 12:37

  Het begrazingsgebied in de Lange Bleek wordt uitgebreid. Op dit moment staan er rasters om de verschillende heide- en weilandpercelen met overal aparte begrazing. Deze rasters gaan weg en er komt één groot raster om het totale gebied. Als de werkzaamheden zijn afgerond wordt de routebeschrijving hierop aangepast.

  Reageren
 7. Hennie 13 juli 2020 om 20:44

  Deze mooie afwisselende tocht over de Strabrechtse Heide gelopen op 24 juni. Omdat ik bekend ben in dit gebied hebben we de tocht grotendeels gelopen met de routekaart. Alleen bij het Rulse Laarzenpad hebben we de routebeschrijving gebruikt. We hebben genoten van de natuur en ook van de bezienswaardigheden onderweg. Misschien is het een idee om als bezienswaardigheden ook de pingoruïne, ’t Rond Venneke, bij de hoenderboom en het Beuven als grootste natuurlijk van Nederland te vernoemen.
  Bedankt voor de zeer mooie route, een aanrader!

  Reageren
  1. Adrie 14 juli 2020 om 06:21

   Hennie bedankt voor het melden! In de routebeschrijving inmiddels een opmerking geplaats over de pingoruïne ’t Rond Venneke bij de hoenderboom.

 8. Wim 10 november 2018 om 19:45

  Beste Adrie,
  Bedankt voor de mooie route. We hebben hem vandaag met veel plezier gelopen.
  We denken, dat er een foutje in de beschrijving zit, zie hieronder. Dus als je hem nog eens loopt, kijk eens of onze opmerking correct is.
  – Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
  – Bij deze T-splitsing RA. -> dit moet volgens ons “LA” zijn
  – Bij T-splitsing voor bankje RA, pad met grind-/fietspad, wn route.

  Reageren
  1. Adrie 11 november 2018 om 06:50

   Wim bedankt voor het melden! Moet inderdaad LA zijn. Er is bij de laatste wijziging een foutje ingeslopen. De routebeschrijving is aangepast.

 9. Adrie 6 januari 2018 om 15:23

  Vandaag 6 januari 2018 de wandeltocht vernieuwd. Halverwege de tocht komt men nu langs de nieuwe horecagelegenheid De Soete Inval bij natuurpoort Vennenhorst. Tevens het mooie Witven in de wandelroute opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Adrie 8 oktober 2016

  De wandeltocht op 6 oktober 2016 gecontroleerd tevens vernieuwd. Wat langere paden zijn uit de wandeltocht gehaald en vervangen door een meer gevarieerder pad in het bosgebied de Lange Bleek. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Adrie 26 september 2014

  21 september de wandelroute gecontroleerd. Tevens is de wandelroute iets gewijzigd, het recent gereconstrueerde onderduikerskamp Dennenlust is in de tocht opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Adrie 17 november 2013

  Er vinden momenteel werkzaamheden plaats op de Strabrechtse Heide in de omgeving van het Beuven. In het kader van "Vernatting Natura 2000 gebied Strabrechtse Heide en Beuven" wordt het landschap rondom het Beuven opener. Dit wordt gedaan door het kappen van een deel van het naaldbos en het maken van een open bosrand rondom de vennen. Als gevolg van deze werkzaamheden zijn paden op een aantal plaatsen tijdelijk minder goed begaanbaar. De werkzaamheden zijn naar verwachting gereed in december 2013. De routebeschrijving rond het Beuven aangepast aan de huidige situatie, tevens is het wandelnetwerk als extra herkenningspunten in dit deel van de tocht al opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Toon van Bruggen 20 juli 2012

  Wat hebben wij genoten van de wandelroute. Kleine twijfeling gehad bij punt 2 (dit pad blijven volgen tot einde, hier rechtsaf). Dit soort routes zoeken wij meer. Dank.

  Reageren
 14. Henk Kist 28 maart 2011

  6.
  Deze weg blijven volgen tot in “Heeze”, links van deze weg ligt kasteel “Heeze”.
  Einde weg RA, “Kapelstraat”. Dit is een wat bredere weg door “Heeze”.

  Moet worden:
  6.
  Deze weg blijven volgen tot net voorbij het kasteel “Heeze”. Ga door de voetgangersluis en ga bij oprijlaan RA.
  Einde oprijlaan RA, “Kapelstraat”. Dit is een wat bredere weg door “Heeze”.

  Opm: op deze manier een mooie frontale blik op kasteel en de route wordt maar ong. 100 meter langer.

  Reageren
  1. Adrie 25 november 2011 om 15:51

   Het route wijzigingsvoorstel van Henk voor een mooie frontale blik op kasteel Heeze is in de route opgenomen.
   Tevens is de opmerking van Peter verwerkt in de beschrijving. Henk en Peter bedankt hiervoor.

 15. Peter H 8 maart 2011

  Vandaag deze mooie en afwisselende wandeling onder een strak blauwe hemel gemaakt. Routebeschrijving is duidelijk en goed te volgen.
  Bij punt 5 is het ‘fietsnetwerk 50 Regio Eindhoven’ veranderd in ‘fietsnetwerk 12 Regio Eindhoven’.

  Reageren
 16. Lennard 25 september 2010

  Vandaag deze mooie wandeling door dit uitgestrekte gebied gelopen.

  Een paar opmerkingen m.b.t. de routebeschrijving:

  Punt 2, 2e regel hier wordt gesproken over een paaltje met paarse kop. Deze heb ik op dit punt echter niet aangetroffen.
  Voorgestelde wijziging:
  “Bij kruising RD langs groene slagboom zandpad nemen. Rechts van dit pad is heide en links een bosperceel.”

  Een deel van de route loopt door het stuk dat begin juli 2010 in brand heeft gestaan. A.g.v. blus- en boswerkzaamheden zijn er nu meer (zij)paden dan oorspronkelijk het geval was. Een deel van het verbrande bos is inmiddels gerooid.
  I.v.m. gewijzigde situatie volgende voorgestelde verbeteringen in de tekst:
  – Punt 2, eennalaatste regel: “RD pad door bos volgen, pad op linkerhand negeren.”
  vervangen door:
  “RD pad volgen, zijpaden negeren.”
  – Punt 3 eerste regel “Op de rechterhand ziet men heide en op de linkerhand bos, paden op linkerhand negeren.”
  vervangen door:
  “Op de rechterhand ziet men heide en op de linkerhand bos, zijpaden negeren.”

  Reageren
  1. Adrie 9 oktober 2010 om 20:36

   De voorgestelde wijzigingen zijn in de tekst opgenomen, Lennard bedankt voor je reactie!

 17. Marloes 1 mei 2009

  We hebben deze route op 26 april gelopen, inderdaad een prachtige wandeling door een mooi natuurgebied. Wij vonden de routebeschrijving overigens wel duidelijk, ook bij het begin van punt 2.

  Reageren
 18. Adrie 19 mei 2008

  Begin van punt 2. lijkt voor verwarring te zorgen, als correctie op beschrijving kunnen de eerste 2 regels van punt 2. vervangen door:
  RA het parkeerterrein verlaten.
  RD verharde weg oversteken, onverhard pad, rechts van dit pad is heide en links een bos perceel.

  Reageren
 19. Denis van Beurden 19 mei 2008

  Inderdaad een erg mooi gebied, maar ook wij zijn bij het begin van punt 2 fout gelopen, tot 2 keer toe zelfs, en omdat wij geen kaartje van de omgeving hadden, zijn wij omgedraaid en hebben we de door natuurmonumente uitgezette routes gelopen. Misschien zou een kleine aanpassing bij punt 2 dus voor wat verduidelijking kunnen zorgen!

  Reageren
 20. Rija Verd 19 februari 2008

  Mooie route door een prachtige natuur. Bij punt twee is het begin van de beschrijving onduidelijk, wij zijn de verharde weg overgestoken ipv rechtsaf en hebben zo de rode route opgepakt en met een kaartje van de omgeving erbij zijn we weer op de beschreven route gekomen. Buiten dit punt staat de route perfect op papier, zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt!

  Reageren
 21. Gommaar Bruynseels - België 23 juli 2007

  Heb op 22/7/2007 deze prachtige wandeling gelopen. Enig mooi natuurgebied!! Zeer mooie route! Correcte beschrijving.

  Reageren
 22. Kees van Tiggelen 14 juli 2007

  leuke routes door Adrie Raaijmakers,
  maak er ook eens uit Bergen op Zoom,Wouwse Plantage,Roosendaal, Etten-Leur(West-Polderroute of Panhoef, Breda

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)