Hezelaar-route, Liempde te Noord-Brabant
De Hezelaar route start in Liempde en loopt voornamelijk door agrarisch terrein naar Kasteren. Hier tikt de route even de voormalige spoorweg Boxtel-Wesel (beter bekend als het 'Duits Lijntje') aan om vervolgens langs het Groot Duyfhuis en deels aan de oever van de Dommel via Kremselen naar Boskant te lopen. Op dit deel van de route zijn bossen, bolle akkers en boomkwekerijen veelvuldig te zien. Via het Vleesbroek en buurtschap Hezelaar voert de route terug naar het startpunt. Een veel geziene boom in dit landschap is de populier. Deze is op vrijwel de hele route duidelijk aanwezig in het landschap. 69% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
Deze wandeling werd oorspronkelijk uitgezet en uitgegeven door de VVV in de serie “Wandelroutes de Meierij”. Als gevolg van de komst van de wandelnetwerken worden ze echter niet meer actief onderhouden en raken de markeringen die deze routes aanduidden in verval. Omdat dit toch mooie en interessante routes blijven, zijn ze ter behoud omgezet in een beschreven route waarbij het oorspronkelijke traject hier en daar is aangepast aan de huidige omstandigheden.
1.
Met de rug naar het raadhuis RA vertrekken, direct daarop op splitsing rechts aanhouden (kn77v2).
Op 3-sprong rechts aanhouden richting de kerk (vwn), vervolgens de weg volgen tot woning nr.42 iets voorbij de kerk, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning de weg met bocht naar rechts verder volgen (kn2v1), weg “Cattestraat” aan linkerhand negeren, verderop het kleine pleintje (“Tooseplein”) aan de linkerzijde passeren.
Op T-splitsing LA “Vendelstraat”, direct daarop RA (vwn), smal onverhard pad tussen woonboerderij en woning inlopen, “Kerkpad door Smalder”, het pad helemaal uitlopen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Op deze T-splitsing LA (kn1v4), verharde weg, iets verder gaat de weg over in een grindpad.
Op T-splitsing RA (kn4v8), verharde weg, het smalle pad in de berm aan rechterzijde van de weg volgen, verderop t.h.v. perceel populieren aan de overzijde van de weg buigt het pad iets naar rechts, pad met afrastering aan rechterhand, het pad volgt de weg op enige afstand.
Op kruising met de verharde weg RD, onverhard pad met verderop een visvijver aan de rechterhand, voorbij de visvijver bij een draaihekje het grasland inlopen, in het grasland rechts aanhouden naar de opening aan de overzijde lopen, na verlaten van het grasland het smalle pad rechts van een metalen poort inlopen met het riviertje de Dommel aan rechterhand, iets verder de talud van een spoordijk oplopen.
Op de spoordijk, op T-splitsing RA de spoorbrug over, voorbij de spoorbrug smal grindpad met het spoor aan linkerhand volgen.
# De spoorlijn die men nu volgt is het Duits Lijntje.
Op spoorwegovergang, op kruising RA, verharde weg, “Gemondesestraat”, direct daarop op T-splitsing LA (kn8v6), “Kasterensestraat”.
In bocht naar links, voor kapel rechts aanhouden (kn6v5), “De Maai”.
3.
Voor bocht naar links RA (vwn), “Hoevedreef”, verderop voorbij de woonboerderijen gaat de weg over in een onverhard pad.
# Aan de rechterhand passeert men het Groot Duijfhuis met duiventoren.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen (kn5v68), pad richting Sint-Janspontje aan rechterhand negeren.
Pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts.
Aan einde van ruime bocht naar links RA, pad door perceel populieren, verderop voor de Dommel buigt het pad naar links, het pad met de Dommel aan rechterhand volgen tot grasland, in grasland buigt het gras-pad naar links met iets verder een poel aan rechterhand.
Na verlaten van het grasland, op T-splitsing RA, onverhard pad..
Op 3-sprong rechts aanhouden (kn67v66), “Henselstraatje”.
4.
Op splitsing links aanhouden (vwn).
Op T-splitsing LA (kn66v22), verhard fietspad.
In bocht naar links van het fietspad RA (vwn), “Morgenstraatje”, het onverharde pad volgen tot een 3-sprong.
# Bij deze 3-sprong wordt verderop een smal pad langs de Dommel met afgekalfde oever gevolgd. Bij twijfel of als er bij deze 3-sprong een bord staat dat het pad aan linkerhand niet toegankelijk is het alternatief volgen.
Langs de Dommel: Op deze 3-sprong RA (kn22v57).
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen (vwn), pad richting viswater aan rechterhand negeren, verderop voorbij een bankje buigt het pad naar rechts.
Voorbij 2de bocht naar rechts LA (vwn), dalend pad, het pad buigt naar links, men passeert vlonder met draaihekje, smal pad met het riviertje de Dommel aan rechterhand, verderop voorbij een broekbos buigt het pad naar links weg van de Dommel, gras-pad tussen veld en waterloop met de waterloop en iets verder een bosperceel aan linkerhand, voorbij het bosperceel buigt het gras-pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, op 3-sprong rechts aanhouden (vGR). Ga verder bij punt 5 1ste regel.
Alternatief: Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn22 volg 60, verderop bij boerderij nr.1 aan rechterhand gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Op deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, de weg volgen tot T-splitsing voor een horecagelegenheid.
Op deze T-splitsing RA (kn60v21), “Pastoor Smitsstraat /Ollandseweg”, iets verder LA (kn21v62), “Schoolsedijk”, de weg volgen tot weg aan rechterhand voorbij boerderij nr.44.
Op deze weg RA (kn62v58), “Nieuwstraat”.
RD (vwn), onverhard pad aan linkerhand negeren,.
RD, achtereenvolgens onverhard pad aan linker- en verharde weg “Laageind” aan rechterhand negeren.
RD, onverhard pad “Nieuwe Kampen” aan linkerhand negeren.
Na ca. 80m RA, onverhard pad, “Grote Beurs”, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Op T-splitsing LA, het fietspad langs de weg volgen.
Na ca. 180m, iets voor woning aan linkerhand RA, voorbij de stallen aan linkerhand gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Op 3-sprong links aanhouden (vwn), het pad met ruime bocht naar links volgen tot T-splitsing. Ga verder bij punt 5 1ste regel.
5.
Op splitsing links aanhouden, iets verder afrastering aan beide zijde van het pad.
Op T-splitsing RA (vGR).
RD, smal pad aan linkerhand negeren, verderop gaat het pad over in een verharde weg.
Op T-splitsing RA (vwn), het fietspad langs de weg volgen tot T-splitsing.
Op deze T-splitsing LA (kn54v53), “
Voor kleine kapel RA (kn53v50), “Kremselen”, de weg met verderop (kn50v49) volgen tot grindpad “Eikenstraat” aan rechterhand t.h.v. woning nr. 19/21, overige zijpaden en zijweg negeren.
Bij dit grindpad RA, “Eikenstraat”, het grindpad dat naar links buigt volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Op deze T-splitsing LA, verharde weg, men loopt Boskant binnen.
Op kruising RA, “Hazelaarstraat”.
6.
RD, weg “Beukenstraat” aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij ingang “vv Boskant” RA, “Esdoornstraat”, de smalle weg buigt naar links, iets verder gaat weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot kruising.
Op deze kruising RD, “Esdoornstraat”, verharde weg die direct daarop weer overgaat in onverhard pad, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Op deze T-splitsing RA, het brede pad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA (kn46v84), smal bospad.
Op T-splitsing RA (vwn), eveneens smal pad.
Op T-splitsing LA, het pad breed pad met veerooster volgen tot kruising.
Op deze kruising RA (kn84v85), “Vleesbroekstraat”.
Op T-splitsing LA, verharde weg, direct daarop RA (vwn), onverhard pad met klaphek en veerooster, “Bundersdijk”.
T.h.v. bankje LA (kn85v79), “Wessen Dijk”.
7.
RD, pad aan linkerhand negeren, verderop gaat het pad over in verharde weg.
Op T-splitsing RA.
Voorbij woning nr.22A/22 LA, onverhard pad met iets verder een omheind perceel aan linkerhand, “Akkerweg”.
Voorbij het omheind perceel, op 3-sprong rechts aanhouden.
Voor metalen hek, op T-splitsing LA.
Op splitsing links aanhouden, men passeert aan rechterhand omheind perceel met stalletje, het pad volgen tot splitsing voor plantsoentje met enkele speeltoestellen, zijpaden negeren, iets voor het plantsoentje gaat het pad t.h.v. een woonboerderij over in verharde weg.
Op deze splitsing rechts aanhouden (vwn).
Voorbij het plantsoentje rechts aanhouden (kn78v77), direct daarop op splitsing eveneens rechts aanhouden, de weg verder volgen tot 4-sprong voorbij een plantsoen met kiosk, aan overzijde van deze 4-sprong is het raadhuis, het startpunt.
Wandelroutenetwerk:
De geel/groene markeringen hiervan worden alleen als extra hulpmiddel gebruikt. In geval van twijfel is de tekst leidend.
Afkortingen:
kn66v22 = knooppunt 66, volg 22
vwn = volg wandelroutenetwerk
vGR = volg geel-rode markeringen streekpad
LA = linksaf, RA = rechtsaf en RD = rechtdoor
Niet genoemde zijpaden en –wegen moeten worden genegeerd, dat geldt ook voor paaltjes, markeringen, borden, e.d., die niet zijn vermeld.
Alle namen tussen aanhalingstekens zijn ter plekke op borden e.d. zichtbaar.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Het raadhuis, Raadhuisplein 1, 5298 CC te Liempde. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op de beperkte plaatsen in de directe omgeving van het voormalige raadhuis.
Openbaar vervoer
Bushalte Raadhuisplein aan de Oude Postbaan in Liempde.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart hezelaar-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Liempde en Boskant
Hallo Adrie,
Gisteren heb ik deze route gelopen.
Het begin is prachtig, helaas bij punt 4 in de beschrijving is het helaas niet meer mogelijk om van knp 22 naar knp 57 te lopen vanwege afkalving van de Dommel. Er wordt gewaarschuwd met borden. Ik ben van knp 22 naar knp 60 en toen naar knp 57 gelopen maar dan ga je helaas een stuk langs de weg en dat maakt de route minder mooi.
Vriendelijke groetjes,
Gwen
Hallo Gwen, bedankt voor het melden! Het probleem speelt al langer. Voor drie andere wandeltochten heb ik poosje geleden al een alternatief in de wandeltocht opgenomen, deze wandeltocht over het hoofd gezien. Helaas een echt leuk alternatief is er niet, ook dan loopt men voor een gedeelte over verharde weg. Het probleem is meer de afrastering voorzien van vier lagen schrikdraad rond een weiland die heel dicht tegen de oever van de Dommel staat, als gevolg daarvan heb je bij de afkalfde oever geen uitwijk mogelijkheden.
Inmiddels deze wandeltocht ook voorzien van een alternatief. Hopelijk is het pad langs de Dommel in de toekomst weer toegankelijk; het zou zonde zijn als het gesloten blijft, want het is een prachtig pad.
Woensdag 6-12-23 deze route gelopen. Zeer mooie route, alleen vanwege de vele regen de laatste tijd, waren veel stukken niet begaanbaar. Heel veel modder en zelfs diepe waterplassen, waar we niet doorheen konden met wandelschoenen.
Jammer, want er waren zeker ook veel mooie doorkijkjes en uitzichten.
We gaan de route herhalen in een drogere periode.
29 juli 2021 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. Eer smal ATB is uit de wandelroute gehaald, van het Duits Lijntje is de spoorbrug over de Dommel in de wandelroute opgenomen en een extra stukje pad langs de Dommel. DE routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag 9-5-2019 de wandelroute gecontroleerd. Langs de best wel drukke Molenweg in het eerste deel van de tocht is een nieuw gras-pad parallel aan deze weg in de route opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!