Het verhaal van de Gouden Helm, Grashoek te Limburg

20 km Wandelroute Het verhaal van de Gouden Helm, te Grashoek

Wandeltocht langs de bovenloop van de Groote Molenbeek, door het Mariaveen in de Mariapeel, het Broermeerbos in de Deurnsche Peel en het bosgebied Marisberg. Grashoek wordt omringd door hogere gronden en lag aan een belangrijke prehistorische route waarvan de Wegh van Meijl op Seven een onderdeel uitmaakt. Het verhaal van de Gouden Helm speelde omstreeks het jaar 320 AD toen een Romeinse escorte met aan het hoofd een belangrijke edelman werd overvallen en via de Marisberg het moeras van de Verhoogde Peel werden ingedreven. De gouden helm van de Romeinse officier die door een turfsteker in 1910 in de Peel gevonden is is de meest intacte helm van het Romeinse keizerrijk. Leuk om hierover ook eens de sage op volksverhalen bank te lezen. Tijdens de wandeltocht passeert men twee van de negen basaltzuilen van de fictieve Wegh van Meijl op Seven die verwijzen naar het peelmysterie rond de gouden helm. De negen zuilen staan tussen de plaatsen Meijl en Sevenum op ongeveer 1 mijl (1,487 km) uit elkaar. Bij deze wandeltocht maakt men kennis met de Peel van nu, een groot deel van de oorspronkelijke Peel is ontgonnen tot landbouwgebied. De Mariapeel en de Deurnsche Peel zijn ooit hoogveengebieden geweest. Aanvankelijk werd de Mariapeel en de Deurnsche Peel op een kleinschalige manier vergraven, waardoor verschillende gebieden met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, om de turf af te voeren. Grootschalige ontginning heeft in de Mariapeel niet plaatsgevonden, wat vooral dit gebied tot een bijzonder gebied maakt. In het Broermeerbos komt men langs enkele brede waterlopen die ook wijk of wiek genoemd worden. Deze wijk of wiek maakte deel uit van het Schoolwijken-systeem Helenaveen. Door dergelijke wijken werd de turf uit het gebied naar de kanalen gebracht. Met door mens of paard getrokken turfaken ging het vervoer door de kanalen verder. Een deel van de wandeltocht gaat over gras-/onderhoudspaden langs waterlopen, stevige wandelschoenen zijn aan te raden. Ook moet men rekening houden met wat geluid van de A67, de wandelroute kruist twee keer deze snelweg. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-5-2021, laatst bijgewerkt op: 1-3-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, iets verder bij kruising RA richting “Beringen”, “Past. Vullinghsstraat”, kn11 volg 2, de weg volgen tot zijweg “Kapelweg” aan linkerhand direct na woning nr.35, zijwegen en zijwegen bij kruising negeren.
Bij deze weg LA, “Kapelweg”, kn2 volg 12.
RD, weg aan linkerhand negeren, breed grindpad, wn route, men verlaat de bebouwde kom.
Doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn12 volg 13, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, verharde weg, kn13 volg 88, verderop gaat de verharde weg over in een breed grindpad.
Grindpad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, kn88 volg 82.
# In deze bocht staat aan rechterhand basaltzuil IV van de Wegh van Meijl op Seven.
2.
Bij overgang naar verharde weg RA, wn route, verharde weg, verderop t.h.v. stallen buigt de weg naar links.
Iets voor kruising RA, gras-/onderhoudspad met smal beekje aan linkerhand, kn82 volg 62.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, het gras-/onderhoudspad met het beekje aan linkerhand en verderop kn62 volg 61 volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn61 volg 64.
Voorbij veldje met picknicktafel en informatiepaneel, bij 4-sprong LA, ‘Struiken”, kn64 volg 90/60.
# Op het veldje aan linkerhand staat basaltzuil V van de Wegh van Meijl op Seven.
Na ca. 100m RA door klaphek, wn90, gras-/onderhoudspad met beekje aan linkerhand, na ca. 120m rechts aanhouden men passeert een picknicktafel, het gras-pad met afrastering aan rechterhand  volgen een landbouwperceel (weiland) aan rechterhand, twee klaphekken aan rechterhand negeren.
Voor het landbouwperceel links aanhouden, wn route, iets verder het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn90 volg 60, iets verder buigt de weg naar links.
3.
Bij T-splitsing RA, kn60 volg 63, de weg volgen tot weg aan linkerhand ruim voorbij het viaduct over de snelweg.
Bij deze weg LA richting “De Peelse Golf”, kn63 volg 39.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg “Maasduinenweg” richting het golfterrein aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt de weg naar rechts en loopt parallel aan de snelweg.
Ca. 250m voorbij deze bocht RA, grindpad, wn route, verderop voor bosrand met bankje buigt het pad naar links, het pad verder met bosrand aan rechterhand volgen tot landbouwperceel aan rechterhand, zijpad negeren.
Bij dit landbouwperceel RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, kn39 volg 44.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts RD, pad aan linkerhand negeren, kn44 volg 56/42.
Na ca.80m RA langs metalen afsluitboom, wn56, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand en iets verder een hoogspanningsmast aan overzijde van de waterloop.
4.
Voorbij bosperceel aan rechterhand, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand verder volgen, ruim voorbij het stalletje aan overzijde van de waterloop het pad met bosperrceel aan linkerhand volgen, wn route.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de weg, wn56, direct daarna LA, “Kerkuilenweg”, kn56 volg 55, weg met picknicktafel.
Voor bocht naar rechts, LA, onverhard pad met veerooster en SBB bordje, kn55 volg 54 (het routepaaltje staat iets verder langs de weg), verderop passeert men een klaphek.
Bij kruising met aan beide zijde een klaphek RD, kn54 volg 53.
Bij 3-sprong met picknicktafel rechts aanhouden richting schuur, kn53 volg 50, het pad pal links naast de schuur volgen tot parkeerterreintje aan rechterhand, zijpaden t.h.v. schuur aan linkerhand negeren.
5.
T.h.v. het parkeerterreintje LA, kn50 volg 57, het brede pad volgen tot kruising met verharde weg voor peelkanaal de Helenavaart, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD de brug over, kn57 volg 58, aan overzijde bij kruising met “Soemeersingel” eveneens RD, onverhard pad, wn route, verderop gaat het pad door het bos.
Ca. 120m voorbij de bosrand aan rechterhand RD, smal bospad langs ondiepe waterloop/greppel aan rechterhand negeren.
Bij kruising LA, kn58 volg 87.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, pad door bosrand, het pad volgen tot T-splitsing voor bankje, zijpaden negeren.
# Aan linkerhand passeert men twee keer een wijk of wiek die aan de turfwinning doen herinneren. Deze wijk of wiek maakt onderdeel uit van het Schoolwijken-systeem Helenaveen. Door dergelijke wijken werd de turf uit het gebied naar de kanalen gebracht.
6.
Bij deze T-splitsing LA richting klaphek, kn87 volg 86, voorbij het klaphek door 2de klaphek en het smalle pad tussen greppel en waterloop inlopen.
Voorbij klaphek en bankje RD, grindpad, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
# In het gebied aan rechterhand is op 17 juni 1910 de Gouden Helm in de Peel teruggevonden door de Meijelse turfsteker Gebbel Smolenaars. Bij de doorgaande weg staat op ca. 500m aan rechterhand op de hoek van de Oude Peelstraat en de Centurioweg een monumentje.
Bij deze T-splitsing LA, kn86 volg 84, het onverharde pad in de berm links van de weg volgen, verderop voorbij het kombord  de weg verder volgen tot weg aan rechterhand voor een plantsoen met daarachter de kerk direct na gebouw nr.1
Bij deze weg RA, weg met plantsoen aan linkerhand richting de kerk, de wn route wordt verlaten.
Voor de kerk, bij 3-sprong rechts aanhouden, “Hannes Joostenplein”, vervolgens voorbij woning nr.12 het voetpad links van de haag inlopen, het voetpad buigt naar rechts, iets verder links aanhouden, verharde weg met woningen aan rechterhand.
7.
Voor kassen, in bocht naar links van de weg RA, onverhard pad met de kassen aan linkerhand.
Voorbij omheind perceel aan linkerhand, bij bruising met bankje LA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
In bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voor peelkanaal de Helenavaart.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg met het peelkanaal aan rechterhand, kn82 volg 40.
Bij voorrangsweg RA de brug over, wn route, aan overzijde eveneens RA, onverhard pad met het peelkanaal aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij viaduct, bij 3-sprong LA, pad door de bosrand.
Bij 3-sprong links aanhouden, pad met aan rechterhand een wn routepaaltje, vervolgens na ca. 60m LA, smal bospad, wn route.
Bij 3-sprong LA, de wn route wordt weer verlaten.
8.
Bij kruising met verharde weg RD, het pad volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, bospad.
Bij kruising met breed grindpad en kn87 routepaaltje RD, smal bospad, iets verder bij kruising met smal bospad RA, smal bospad, vervolgens na ca. 30m, bij kruising met eveneens een smal bospad RD.
Bij kruising met iets breder pad RD, het smalle slingerende bospad verder volgen.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist een grindpad.
Voor lager gelegen bosperceel met  jonge eiken, bij T-splitsing LA, het pad dat iets verder naar links buigt volgen tot T-splitsing voor een omheind perceel grasland, zijpaden negeren.
9.
Bij deze T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, ruim voorbij een bosperceel aan linkerhand gaat het pad weer door het bos, het pad verder volgen tot een landbouwperceel aan rechterhand, zijpad negeren.
Voor het landbouwperceel LA, pad door bosperceel.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand.
RD, pad door het bosperceel aan rechterhand negeren, wn route, verderop voorbij waterberging volgt het pad een waterloop aan linkerhand.
Aan einde van de waterloop (de waterloop buigt naar rechts en gaat onder het pad door) LA, het gras-/onderhoudspad aan de andere zijde van de waterloop volgen, kn10 volg 66, na ca. 60m buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing RA, kn66 volg 11, de verharde weg volgen tot kruising met rechts van de kruising de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele en groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Roomweg 44, 5985 NT te Grashoek. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk aan de Roomweg.

Openbaar vervoer

Belbus (0900-0699 beltijd 1 uur), bushalte Pastoor Vullinghsstraat, Grashoek.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Sculptuur van Romeinse officier Adrie: Sculptuur van Romeinse officier
basaltzuil IV van de Wegh van Meijl op Seven Adrie: basaltzuil IV van de Wegh van Meijl op Seven
basaltzuil IV van de Wegh van Meijl op Seven. Adrie: basaltzuil IV van de Wegh van Meijl op Seven.
basaltzuil V van de Wegh van Meijl op Seven. Adrie: basaltzuil V van de Wegh van Meijl op Seven.
Pad door landbouwgebied Adrie: Pad door landbouwgebied
Pad langs bosperceel Adrie: Pad langs bosperceel
Onderhoudspad langs waterloop Adrie: Onderhoudspad langs waterloop
Pad langs een bosperceel Adrie: Pad langs een bosperceel
Pad door het Mariaveen Adrie: Pad door het Mariaveen
Pad door het Mariaveen Adrie: Pad door het Mariaveen
Smal pad aan de rand van het Broemeerbos Adrie: Smal pad aan de rand van het Broemeerbos
In de verte de kerk van Helenaveen Adrie: In de verte de kerk van Helenaveen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-verhaal-van-de-gouden-helm.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Helenaveen en GrashoekErvaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 5 maart 2023 om 17:59

  1 maart 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Het wandelnetwerk was op een plaats uitgebreid verder geen veranderingen gezien. De verwijzing naar het nieuwe knooppunt was nog niet aangepast, dit is gemeld bij Routebureau Noord – en Midden Limburg. Voorlopig bij punt 2 de ontbrekende wandelnetwerknummers doorgestreept. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Anne Hartland 28 oktober 2021 om 18:49

  Vandaag de route gelopen.Was een zeer goede routebeschrijving en vooral het 2de deel schitterende natuur.Dank je.

  Reageren
 3. Frans 4 oktober 2021 om 20:46

  van daag gelopen, het was een leuke route, van alles wat.
  de beschrijving is goed, geen probleem met lopen
  Bedankt

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)