Het slingerpad, Schiedam te Zuid-Holland

17 km Wandelroute Het slingerpad, te Schiedam

Een wandeling tussen Schiedam en Pijnacker, dwars door een van de drukste en meest verstedelijkte gebieden van Nederland. Het pad volgt voor een deel de Groen Blauwe Slinger, een ecologische verbindingszone tussen Midden Delfland en het Groene Hart. Is het nog mogelijk om daar een beetje leuk te wandelen zal menigeen zich afvragen. De beschreven wandelroute volgt een ecologische verbindingszone, een gebied van groen en water. De wandelaar loopt merendeels over rustige polderweggetjes, graskaden en jaagpaden. Het begin van de route komt langs de periferie van Rotterdam/Schiedam met alle daarbij horende activiteiten. Autohandel, sloperijen, woonwagencentra, kunstenaars en kunstenmakers. Daarna volgen gezichten op Oud-Overschie, het buurtschap Zweth en Oude Leede. De voetpaden langs Poldervaart, Schie en Zweth en de Ackerdijkse Plassen laten u wat zien van de natuur en het culturele erfgoed. Autowegen A13 en A20, Vliegveld Zestienhoven en het Bedrijvenpark Noord West in de Oost-Abtspolder vormen een scherpe tegenstelling. Bij elke stap is de dreiging van de steeds voortschrijdende verstedelijking van dit gebied voelbaar, hoorbaar en zichtbaar. Toch maakt dat de wandeling boeiend en spannend. De vergezichten op Rotterdam, Delft, Den Haag en Zoetermeer achter weilanden en vaarten met riet en gele plomp maakt dat de wandelaar de tegenstelling tussen stad en platteland hier bijna kan aanraken.

Opgesteld op: 31-12-2007

Routebeschrijving

De wandeling

Het perron van NS-station Schiedam-Nieuwland verlaten langs de trap aan de noordzijde.
Over het voetpad de Nieuwe Damlaan in noordelijke richting aflopen tot de Schiedamse Weg, deze rechtsaf Bijdorp inslaan.
Deze weg aflopen, aan het eind onder het viaduct van de A20 door en direct daarna op de kruising van fietspaden het schelpen pad rechtdoor, rechts van het water, opgaan.
Dit voetpad steeds rechtdoor volgen. Bruggetjes aan uw linkerhand negeren.
U komt langs een bewoonde molen en na enkele honderden meter bij een bruggetje aan uw linkerhand maakt het voet een haakse bocht naar rechts.
20 meter na deze bocht linksaf het bruggetje over en vervolgens het fietspad rechtdoor blijven volgen.
Na 200 meter komt u aan de s-Gravelandseweg.
Nadat u bent overgestoken gaat u deze rechtsaf op, onder het viaduct van de trein door en daarna gaat u linksaf de Polderdwarsweg in.
Na de brug, rechtsaf de Polderweg in. U volgt de Polderweg ongeveer 800 meter en direct na de jachthaven aan uw linkerhand gaat u linksaf Schiekade in (naambordje ontbreekt).

Als u vanaf hier de Polderweg nog 50 meter verder volgt, komt u bij een opmerkelijke brug over de Schie. Het brugdek is voorzien van wielen op rails. Als de brug geopend wordt, rolt het gehele brugdek terzijde weg en maakt zo ruimte voor de passerende schepen. Dit type brug heet rolbrug.

U passeert aan uw rechterhand enkele garages en autohandelaren.
Na 200 meter gaat u het fietspad rechtdoor op en volgt dit, rechtsaf onder de brug door. Het pad rechtdoor nemen.
Links langs werf “DE HOOP”. U passeert een hek met verkeersbord, rechtdoor gaan en na 150 gaat u rechtsaf naar de Schie.
Rechts heet het water Schiedamsche Schie, rechtvoor u ligt Delfshavensche Schie en links ligt de Delftsche Schie. Wij vervolgen onze weg links, langs de Delftsche Schie over het jaagpad.

Aan de overkant van het water ligt Overschie, tot 1941 een zelfstandige gemeente, sindsdien behorend bij Rotterdam en nu bestuurlijk gesproken Deelgemeente Overschie. Nog steeds een gebied met een eigen (dorps)karakter en historie. Recht voor u ligt de Hoge Brug over de Delfshavensche Schie, met pal ernaast een brugwachterwoning, een beetje verscholen achter bomen.

Als we onze weg vervolgen zien we aan de overkant de Ned. Hervormde kerk met karakteristieke toren.
We lopen nu over de kade richting Veerhuis.
Eerst komen we langs enkele rolpalen. Deze palen werden vroeger door trekschuiten gebruikt om de scherpe bocht in de Schie te ronden. Het trektouw werd langs de paal, waar meestal een rol aan bevestigd was, geleid. Het trekpaard liep over het jaagpad en trok zo de schuit de bocht om. Tot in de jaren vijftig vervulden de bewoners van het veerhuis een overzetplicht. De veerman roeide iedereen over die naar de andere kant wilde. Aan de overzijde van de Schie, tegenover het vee!

rhuis staat de Katholieke kerk uit omstreeks 1830. Een paar honderd meter na de brug over de Schie, ligt aan de overzijde, verscholen achter bomen en struiken het landgoed ‘De Tempel’. Sinds 1946 in handen van de gemeente Rotterdam. De baroktuin uit de vroege 18e eeuw is in bestaande vorm behouden gebleven. Op het terrein van de Tempel is een vleermuizenreservaat. Een eind verder, tegenover het gehucht Kandelaar ligt de Algemene Begraafplaats en Crematorium Hofwijk.

Van Overschie naar Zweth

Na een paar honderd meter komen we langs het veerhuis van Overschie. Even daarvoor bent u langs enkele geleide palen voor de trekvaart gekomen.
De kade blijven volgen na een paar honderd meter gaat u onder een brug door, komt vervolgens langs een losplaats voor zandschepen Doordat hier een hek is geplaatst moet u de kade even verlaten en de tocht langs het hek vervolgen. Na 200 meter komt u weer terug bij de Schie. Links van u ligt een heuvel, een opslagterrein van vervuild havenslib. De kade langs de Schie volgen. Na een halve kilometer passeert u aan uw linkerhand de afgedamde Poldervaart en voor u ligt het buurtschap Kandelaar.
Direct na “HUIZE KANDELAAR” gaat u linksaf een steeg in en vervolgens rechtsaf de Kandelaarweg op. U komt langs Café “Het Schielicht” (de enige horecagelegenheid langs de route). De Kandelaarweg volgen tot de fiets/voetbrug over de Schie. U gaat de trap op en de brug over. Aan de andere kant de trap af en daarna linksaf honderd meter richting Rotterdam naar het buurtschap Zweth.

Zweth ligt op de grens van Rotterdam en Delft. De grens ligt op het bruggetje. Vroeger, toen de rijksweg A13 nog niet bestond, moest alle verkeer tussen Delft en Rotterdam over dit bruggetje.
Lopend over de Zwethkade, na het viaduct onder de A13 ligt aan uw linkerhand het gebied Ackerdijksche Plassen. Dat is een gebied met kleine waterpartijen, eilandjes en moerasbosjes als gevolg van vervening. Het gebied van 130 ha, kent een rijkdom aan weide-, water- en zangvogels met kolonies aalscholvers en blauwe reigers. Het reservaat is niet toegankelijk.
Na twee kilometer langs de Berkelsche Zweth komt u bij de fietsbrug over een sluisje uit 1862, in 1992 gerenoveerd. Hier is het verschil in het waterniveau tussen de laaggelegen polder en de afwateringvaart goed te zien. Het water wat door het iets verder gelegen gemaal in de vaart wordt gepompt, stroomt via Schie en de Parksluizen in Rotterdam naar de Nieuwe Maas en dan via de Nieuwe Waterweg naar de Noordzee.

Van Zweth naar Oude Ledeweg

Voor de brug gaat u linksaf het voetpad voor de huizen op. U volgt het voetpad langs de Berkelsche Zweth. Na 300 meter komt u bij het viaduct van de A13. Na het viaduct volgt u de Zwethkade verder en na anderhalve kilometer komt u bij een fietsbrug aan uw rechterhand. U loopt de brug over en dan direct links langs de zitbank naar het sluisje. Het sluisje oversteken en het voetpad volgen tot het Bovengemaal. Links langs het gemaal naar de Molenkade. U gaat dan rechtsaf. Na 40 meter slaat u linksaf de Boezemweg in. Deze weg is eerst geasfalteerd en verandert al snel in een grindweg. Deze weg 2 kilometer volgen en bij ANWB-handwijzer 18844 gaat u linksaf de Polderweg in. Dit fietspad volgen.

Het open weidelandschap ten zuiden van Pijnacker is onderdeel van de Groen Blauwe Slinger, de ecologische verbindingsroute tussen Midden-Delfland en het Groene Hart van Zuid Holland. De bedreigingen voor het gebied zijn er meerdere. Pijnacker wil aan de zuidkant uitbreiden, er is ruimte nodig voor extra waterberging, uitbreiding van het kassengebied en het tracé van een autoweg wordt verschoven. Het kleinere weidevogelgebied dreigt te worden opgeofferd aan waterbeheersingsystemen en recreatieve ontwikkeling ten faveure de open weidegebieden Midden-Delfland en Leidschendam/Rijnstreek.

Van Oude Leedeweg naar Pijnacker

Aan het eind van het fietspad gaat u rechtsaf de Oude Leedeweg in en deze volgen, de 2e weg rechts, de Zuidweg in. De Zuidweg volgen en 300 meter na een scherpe bocht komt u bij een bruggetje aan uw rechterhand, aan de rand van de bebouwing van Pijnacker.
U gaat het bruggetje over volgt het Oosterdiep. Na 30 meter gaat u rechtsaf de Rivierenlaan in. Deze loopt u uit tot u recht voor u een voetpad ziet. Hier gaat u in en dan direct rechts het voetpad Polanen op. Dit pad blijven volgen. Het loopt langs de rand van het dorp en buigt na 300 meter links. Volg de paden Soestburg, Lozerlaan, Kraayenburg en Cantellust tot u bij Gravenmade komt. Daar gaat u rechtsaf het fietspad op. Het fietspad rechtdoor volgen en aan het eind rechtsaf de Industrieweg in. Deze volgen. Daarna steeds rechtdoor, door de Louise de Colignylaan en het Stationsplein op. U bent nu bij het eindpunt van deze wandeling, het NS-station Pijnacker.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

NS-station, Nieuwe Damlaan 435, 3119 AJ te Schiedam. Plan Route

Eindpunt

NS-station Pijnacker, Oostlaan 40 te Overschie.

Openbaar vervoer

NS-station Schiedam-Nieuwland

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's (2)

Maza:
Laatste 4 km of zo Maza: Laatste 4 km of zo

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Er is geen topografische kaart beschikbaar

Download(s)

Er zijn geen downloads beschikbaar

Horecagelegenheden

Restaurant Parckhoeve

Prinses Beatrixpark 1
3121 KJ Schiedam
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Louise 1 mei 2014

  Deze weg aflopen, aan het eind onder het viaduct van de A20 door.
  De tunnels onder de A20 door zijn momenteel dicht. Omlopen langs zwembad Groenoord.

  Reageren
 2. Maza 8 mei 2012

  Rolstoeltoegankelijk

  Het is onbekend als deze route geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens. Is jouw ervaring anders?
  Geef dit dan a.u.b aan in het tabje Voetnootjes.

  Moet worden:

  Deze route is alleen al vanwege de jaagpaden beslist niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

  Reageren
 3. Anoniem 3 september 2011

  Op 3/9 deze route opnieuw gelopen met als start Metro station Parkhaven en als eindpunt voor Pijnacker Zuid, opnieuw genoten, echter de route in het Beatrix park vanaf : U komt langs een bewoonde molen en na enkele honderden meter bij een bruggetje aan uw linkerhand maakt het voet een haakse bocht naar rechts.
  20 meter na deze bocht linksaf het bruggetje over is niet mogelijk omdat de brug is afgesloten, hier rechts en daarna links het fietspad volgen tot het einde en dan 2x links om weer op de route te komen.

  Reageren
 4. els poelstra 13 november 2010

  De werkzaamheden zijn afgerond en de Zwethkade is weer open.

  Reageren
 5. jeanne en miranda 25 september 2009

  23-09-2009 hebben wij deze route gelopen, zeer leuke wandeling echter totaal niet rolstoeltoegangelijk!.De tip van ad over de bordjes klopte perfect. Alleen de werkzaamheden bij de Zwethkade duren nog voort, is dus niet bereikbaar ook niet voor voetgangers . Met hulp van een fietser via ackerdijk gelopen, kwam uiteindelijk nog goed. Wij hebben genoten.

  Reageren
 6. Els Poelstra 9 september 2009

  Dinsdag 8 september 2009 heb ik deze prachtige route gelopen.
  N.B. Van Zweth naar Oude Ledeweg: i.v.m. werkzaamheden is de Zwethkade afgesloten, ook voor wandelaars. De fietsbrug staat open, dus daar kun je niet overheen om naar de overkant te komen.
  Wij hebben de gele borden F en B gevolgd
  dus over het viaduct van de A13 heen en dan volgens aanwijzingen linksaf de polder in. Uiteindelijk kom je bij het sluisje waar je overheen kunt en ben je weer op de route.
  Hoelang de werkzaamheden duren is mij niet bekend.

  Reageren
 7. Ad Kooij 29 april 2009

  Vandaag,29/4,deze route gewandeld, ik heb genoten, echt afwisselend, mij complimenten.

  N.B. Ervaring:
  Polderweg – jachthaven is aan de rechterhand, naambordje Schiekade was weer aanwezig, ook DE HOOP is aan de rechterhand.
  Oude Leedeweg: beetje moeilijk omschreven vwb ‘de 2e weg rechts’ ik denk dat: deze volgen en via de fietstunnel de 1e weg rechts, Zuidweg ( bordje ontbreekt), eventueel voor Randstadrail: in de scherpe bocht rechtdoor langs een weg naar station Pijnacker Zuid.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)