Het Meierijse Peppellandschap, Sint-Oedenrode te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Het Meierijse Peppellandschap, te Sint-Oedenrode

Wandeltocht door het beekdal van de Dommel, het Hezelaarsbroek en door de Scheeken in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Wat opvalt tijdens de wandeltocht zijn de vele populieren die kenmerkend zijn voor het Meierijse Peppellandschap. Dit landschap met populieren op de vochtige beekdalgronden is ontstaan door de klompenindustrie. Het gebied met populierenteelt vond vooral plaats in de omgeving van Sint-Oedenrode, Liempde, Best en Boxtel. In de negentiende eeuw groeide Sint-Oedenrode dankzij deze klompenmakerij, die haar hoogtepunt bereikte in de eerste helft van de twintigste eeuw. Tijdens de wandeltocht zijn er diverse bezienswaardigheden zoals boerderij Het Groot Duijfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en een Vlaamse schuur. De boerderij zelf werd omstreeks 1556 gebouwd. De Vlaamse schuur is in of kort na 1525 gebouwd daarmee de oudste van Nederland. Langs dezelfde weg staat ook een dwarsdeelschuur uit 1750, dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. In 2008 is de schuur op deze locatie herbouwd. Verder wordt een deel van het voormalige Duits Lijntje gevolgd. Het traject werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. Langs de spoorlijn passeert men het voormalige stationsgebouw in 1902 geopend nu omgebouwd naar een woonhuis en het spoorbrugje over de Dommel. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-4-2021, laatst bijgewerkt op: 8-7-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein richting horecagelegenheid De Helden van Kien vertrekken, het grindpad met paneel “De Helden van Kien” inlopen.
Voor de horecagelegenheid, bij splitsing rechts aanhouden, vervolgens voorbij de horecagelegenheid en klein veldje met speeltoestellen, bij 3-sprong eveneens rechts aanhouden, iets verder voor waterplas, bij T-splitsing RA, grindpad met waterplas aan linkerhand.
In bocht naar links RA richting woning, vervolgens bij de verharde weg het grindpad aan overzijde van de weg links van de woning inlopen, “Koningsvaren”, breed grindpad.
Na ca. 100m RA, zowel het smalle pad links als rechts van de waterloop kan gevolgd worden.
Aan einde van de waterloop, bij 3-sprong RA, smal pad tussen bosschages en waterloop met de waterloop aan rechterhand, na ca. 50m buigt het pad naar links en volgt de waterloop verder aan linkerhand, verderop buigt het pad langs de waterloop naar rechts.
Iets voor breed pad met rechts een metalen poort, het smalle pad met bocht naar links langs de waterloop verder volgen.
2.
Aan einde van het pad, bij kruising met aan rechterhand een stalletje LA, het bredere pad volgen.
RD, verharde weg, weg “Erica” aan rechterhand negeren, vervolgens in bocht naar links van de weg RD, onverhard pad.
Bij 4-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen, “Brugsche Kampen”, pad met aan rechterhand een bankje.
Bij kruising met verharde weg RD, smal onverhard pad met beide zijde knotwilgen.
Bij T-splitsing RA, het pad volgen ca. 170m volgen tot pad aan linkerhand voor een klein perceeltje met populieren.
Bij dit pad LA, het pad dat met heel ruime bocht naar rechts buigt volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een pad richting een bosperceel met rechts van het bosperceel een metalen poort.
3.
# Bij deze 3-sprong wordt verderop een smal pad langs de Dommel met afgekalfde oever gevolgd. Bij twijfel of als er bij deze 3-sprong een bord staat dat het pad aan linkerhand niet toegankelijk is het alternatief volgen.
Langs de Dommel: Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, voor het bosperceel buigt het pad naar links, voorbij het bosperceel buigt het pad voor een broekbos naar rechts, smal pad met het broekbos aan linkerhand, voorbij het broekbos de Dommel aan linkerhand volgen, voorbij een draaihekje met vlonder buigt het pad naar rechts weg van de Dommel.
Iets voorbij deze bocht rechts aanhouden, breder pad met bosschages aan rechterhand, wn route, het pad met iets voorbij bocht naar links een bankje volgen tot 3-sprong, het pad richting visvijver “Het Hoefyzer” aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong LA, kn22 volg 66, pad met verderop een betonnen brugje over de “Ollandse Waterloop”. Ga verder bij punt 4 1ste regel.

Alternatief: Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs de weg.
Na ca. 200m RA, “Grote Beurs”, voorbij woning nr.1 gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot T-splitsing, zijwegen en zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Schoolsedijk”, kn62 volg 21.
Bij T-splitsing RA, “Ollandseweg/Pastoor Smitsstraat” kn21 volg 60, iets verder LA, “Karthuizerweg”, kn60 volg 22.
Voorbij woning nr.3A, bij splitsing links aanhouden, “Morgenstraatje”, voorbij boerderij nr.1 gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn22 volg 66, pad met verderop een betonnen brugje over de “Ollandse Waterloop”. Ga verder bij punt 4 1ste regel.
4.
Bij 3-sprong LA, beton-/fietspad, wn route.
Na ca. 350m RA, onverhard pad met bordje, kn66 volg 67.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
In bocht naar rechts van het pad “Henselstraatje” LA, kn67 volg 68, het pad volgen tot gras-pad door een perceel grasland aan linkerhand met houten afsluitboom en BL bordje “Dommeldal” iets voor T-splitsing bij bosrand.
Bij dit gras-pad LA het grasland inlopen, door de rechterzijde lopen met iets verder aan linkerhand een poel, voor de Dommel buigt het pad naar rechts en volgt de Dommel aan linkerhand met na ca. 250m een houten balk over een greppel, voorbij de balk buigt het pad naar rechts weg van de Dommel gaat door de rand van opener bos met verderop nieuw aangeplante populieren langs het pad, doorlopen tot T-splitsing, smalle paden richting een privé terreintje aan rechterhand negeren.
5.
Bij deze T-splitsing LA, (gras)pad met in bocht naar links een picknicktafel aan rechterhand.
Doorgaand pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad richting pontje aan linkerhand negeren, kn5 volg 6, verderop t.h.v. woonboerderij nr.8 gaat het onverharde pad over in een verharde weg “Hoevedreef”, verderop buigt de weg naar rechts.
# Men passeert een dwarsdeelschuur, een bijzondere duiventoren en de hoeve Het groot Duijfhuis met Vlaamse schuur.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Voorbij kapel, bij 3-sprong links aanhouden, kn6 volg 8.
Voorbij inrit nr.4 RA richting spoorwegovergang, “Gemondesestraat”, kn8 volg 27, direct daarna LA, grindpad met spoorlijn aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij spoorbrugje LA de talud afdalen, smal pad tussen de Dommel en afrastering, voorbij de afrastering met metalen poort RD het grasland inlopen naar overzijde, iets voorbij bosschages aan linkerhand links aanhouden en het grasland bij een draaihekje verlaten, pad met visvijver aan linkerhand.
6.
Bij kruising met verharde weg RD, het pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand, verderop voor verharde weg het smalle pad in berm links van de weg volgen.
Voorbij kombord “Liempde”, in bocht naar rechts van de weg LA, kn4 volg 3, breed onverhard pad met verderop een bankje, ruim voorbij het bankje gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Voor woning aan rechterhand RA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten.
RD, “Kerkpad door Smalder”, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor pleintje “Tooseplein” RA, “Dorpsstraat”, de weg die iets verder naar links buigt volgen tot kruising voorbij woning nr.5 rechts van de weg ruim voorbij de kerk.
# Bij deze kruising zijn iets verder langs de Dorpsstraat enkele horecagelegenheden.
7.
Bij deze kruising LA, “Vlasspreistraat”.
Bij T-splitsing LA, iets verder voor plantsoen RA, “Smidsepad”, de weg volgen tot een klein plantsoentje met enkele speeltoestellen aan rechterhand.
Voor dit plantsoentje RA, “Den Achterhof, vervolgens voorbij het plantsoentje LA, verhard voetpad “’T Vunderke”, direct daarna voor woning nr.2 RA, onverhard pad met waterloop aan rechterhand en iets verder een grasveldje aan linkerhand.
Voorbij het grasveldje RD, pad langs landbouwperceel aan linkerhand negeren, iets verder eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, na. ca. 60m buigt het pad naar links.
Voorbij omheind perceel aan rechterhand, bij Y-splitsing scherp LA.
Na ca. 200m, t.h.v. een picknicktafel met aan beide zijde een kleine boom RA, verderop buigt het pad naar links met omheinde percelen aan rechterhand.
Bij 3-sprong RA, pad met omheind perceel aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
8.
Voorbij woning nr.24/26, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Wessendijk”, voorbij inrit naar woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij beekje RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bankje, bij T-splitsing LA, kn85 volg 86.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, pad met na ca. 100m een bosperceel aan linker- en percelen graslanden aan rechterhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar rechts.
In bocht naar links RD door draaihekje, smal pad door de rand van het  bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar links en gaat door de rand van een perceel grasland met bosrand aan linkerhand, na ca. 90m buigt het gras-pad naar rechts het bosperceel aan rechterhand in en gaat door de rand van het bosperceel, na ca. 70m buigt het pad naar links dieper het bos in, het pad door het bosperceel verder volgen tot T-splitsing voorbij een draaihekje.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, “Donderdonkse Dijk”, het brede pad volgen tot pad aan linkerhand voorbij het landbouwperceel aan linkerhand, zijpaden aan rechterhand negeren.
9.
Bij dit pad LA, wn route, pad met het landbouwperceel aan linkerhand.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Scheken HSNR 9”, wn route, pad met iets verder aan linkerhand woning nr.9.
Bij kruising met verharde weg RD, “Bus”, 51 volg 52
Na ca. 140m rechts aanhouden, ruiterpad, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, “Kremselen”, kn50 volg 53, de weg volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een kapelletje.
Iets voor deze T-splitsing RA, het onverhard pad langs voorzijde van het kapelletje parallel aan de weg inlopen met de weg aan linkerhand, kn53 volg 35.
10.
Aan einde van het pad, voor boerderij nr.27 LA, het gras-/onderhoudspad aan overzijde van de weg met waterloop aan linkerhand inlopen met verderop in flauwe bocht naar links een BL bordje, voor de Dommel via een draaihekje aan rechterhand het perceel grasland inlopen, door de rand van het grasland lopen met de Dommel aan linkerhand, voor 3de perceel RA door een draaihekje en het grasland verlaten, pad met bosschages aan linkerhand, na ca. 40m buigt het pad naar links met afrastering aan linkerhand en verderop een klaphekje, voorbij een stalletje aan rechterhand buigt het pad naar rechts.
Ca. 70m voorbij het stalletje LA richting klaphek met BL bordje, voor een waterloop buigt het pad naar links en verderop voor de Dommel naar rechts, doorlopen tot een brugje over de Dommel.
LA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing LA, het pad buigt iets voorbij de betonnen sculptuur naar rechts weg van de Dommel en verderop naar rechts.
# De uitkijktoren aan rechterhand is de bijna 15 meter hoge uitkijktoren Rond door Recht in 2011 ontworpen door Lucas Lenglet.
11.
Iets voor landbouwperceel, bij T-splitsing LA, smal pad tussen afrastering en greppel/waterloop, voorbij het klaphek iets verder wordt het pad breder met in een bocht naar rechts een rustpuntje, voorbij het rustpuntje gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad langs de weg volgen.
Na ca. 80m LA, breed onverhard pad met poort, “Kinderbos”, kn1 volg 2.
Voor boerderij, bij T-splitsing RA, kn2 volg 4, de verharde weg volgen tot bocht naar rechts, smal zijpad aan rechterhand negeren.
In deze bocht links aanhouden, het grindpad buigt naar links “Koningsvaren”, het pad verder volgen tot 4-sprong voor park Kienehoef.
Bij deze 4-sprong RD, het grindpad richting waterplas inlopen, vervolgens voor de waterplas, bij 3-sprong LA, grindpad met waterplas aan rechterhand.
Iets voor horecagelegenheid links aanhouden, het grindpad met horecagelegenheid aan rechterhand volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan de Bremhorst bij horecagelegenheid De Helden van Kien, Bremhorst 1, 5491 LR te Sint-Oedenrode. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de grote parkeerplaats aan de Bremhorst dit is aan de noordkant van Streekpark Kienehoef. Indien uw navigatiesystemen de Bremhorst niet kan vinden, typt u dan Zwembadweg in en volg de bruine verkeersborden met De Helden van Kien.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein aan de Oude Postbaan in Liempde. Aanlooproute: Naar het voormalige Raadhuis lopen. Met de rug naar ingang de 1ste weg aan rechterhand richting de kerk volgen kn77 volg 2, “Dorpsstraat”. Na ca. 80m, bij 3-sprong rechts aanhouden, de weg verder richting de kerk volgen. Voorbij woning nr.3 links van de weg, bij kruising RA, “Vlasspreistraat”. Start de routebeschrijving bij punt 7 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Dommel Adrie: De Dommel
Dode Dommelarm, viswater Adrie: Dode Dommelarm, viswater
Dwarsdeelschuur Adrie: Dwarsdeelschuur
Het Groot Duijfhuis Adrie: Het Groot Duijfhuis
Bijzondere duiventoren Adrie: Bijzondere duiventoren
Voormalige Duits Lijntje, spoorbrug Adrie: Voormalige Duits Lijntje, spoorbrug
Pad door het Hezelaarsbroek Adrie: Pad door het Hezelaarsbroek
Boomkwekerij Adrie: Boomkwekerij
Dommeldal Adrie: Dommeldal
Pad door ruigtegebied Adrie: Pad door ruigtegebied
Uitkijktoren Rond door Recht Adrie: Uitkijktoren Rond door Recht
Op de achtergrond restaurant Helden van Kien Adrie: Op de achtergrond restaurant Helden van Kien

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-meierijse-peppellandschap.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Helden van Kien

Bremhorst 1
5491 LR Sint-Oedenrode
Bezoek website

In de plaats Liempde



Gasthuishoeve

Kremselen 2
5492 SJ Sint-Oedenrode
Bezoek website

Café de Beuk (langs het alternatief)

Pastoorsmitstraat 4
5491 XN Olland
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 5 juli 2024 om 21:11

  Bij de 3-sprong punt 2 laatste regel staat een bord ‘Doorgang niet begaanbaar’. Verderop komt men een draaihekje tegen dat met prikkeldraad afgesloten is, volg voorlopig de blauwe lijn op de Google Maps kaart. Binnenkort beschrijf ik een alternatief dat iets leuker is dan langs de doorgaande weg (blauwe lijn Google Maps kaart) maar helaas voor een groot deel over een verharde weg gaat. Het is nu twee jaar geleden sinds de eerste problemen met het pad langs de Dommel voordeden. Het zou jammer zijn als het pad volledig ontoegankelijk zou worden.

  Reageren
  1. Adrie 10 juli 2024 om 16:20

   Inmiddels is het alternatief ook in de routebeschrijving, het GPX bestand en op de topografische kaart beschikbaar.

 2. Annie van Neerven 13 augustus 2023 om 21:12

  Prachtige route, heel afwisselend. Toen we de tweede keer de Dommel moesten oversteken ging het mis: de Dommel stond zo hoog dat we echt niet verder konden. Het resultaat was dat we een flink eind terug moesten lopen, om verderop de Dommel te kunnen oversteken. Desalniettemin hebben we echt genoten van de tocht.

  Reageren
 3. Nelle en tonnie van vlokhoven 30 oktober 2022 om 20:11

  De route gisteren gelopen. Schitterend weer. Laatste tijd veel routes van klik print en wandel gelopen. en wij kunnen niet zeggen welk dat de mooiste route is. alle routes zijn uitzonderlijk mooi. Ook deze weer. Bij de Dommel stond er wel een bordje “lopen op eigen risico” het is wel een goed kijken waar je loopt. Dit stuk is hetzelfde als het Duits lijntje.
  In Liempde ging het mis, veel moeten zoeken en veel met de gpx gelopen. Of het nu aan ons lag of de route was niet logisch dat weten we niet. uiteindelijk weer op het goede spoor gekomen tot kremselen en het kapelletje. eerste stukje ging nog goed, maar bij de weg oversteken en het zoeken naar de poortjes ging het weer mis. Gelukkig werd het bekend terrein voor ons en hebben de rest op eigen intuïtie gelopen. Prachtige route gelopen maar wel met irritatie . Ben erg benieuwd of het aan ons lag of de route moeilijk beschreven was.
  Tonnie en Nelle

  Reageren
  1. Adrie 31 oktober 2022 om 16:19

   Nelle en Tonnie van Vlokhoven bedankt voor de reactie! Jammer dat het op twee plaatsen mis is gegaan. Vandaag heb ik de wandeltocht gelopen en kritisch naar de routebeschrijving gekeken. Omdat in Liempde alle straatnaam bordjes e.d. aanwezig waren heb ik maar een verklaring kunnen bedenken dat jullie je vergist bij het voetpad langs de basisschool. Dit niet gezien hebben en te ver doorgelopen zijn tot de horecagelegenheden dit omdat de verwijzing naar de horecagelegenheden in dezelfde zin stond als de verwijzing naar het voetpad langs de basisschool. De verwijzing voor een eventuele pauze naar de horecagelegenheden heb ik nu in een aparte zin staan. Dat jullie de poortjes niet gezien hebben is waarschijnlijk gekomen omdat jullie het pad langs de waterloop niet gezien hebben waarschijnlijk doordat de waterloop recent is opgeschoond en als pad niet herkenbaar was. Ik heb de naam van het pad vervangen door gras-/onderhoudspad en als extra herkenningspunt de boerderij vermeld die iets verder rechts van de weg staat.

 4. Daan 24 juli 2022 om 18:01

  Hallo,

  De route gelopen op 22 juli 2022.
  Het pad waarvoor de omleiding is bedacht is open.
  Wat een mooie route! Hoog gras, brandnetels, braam, doe wel een lange broek aan.

  Daan

  Reageren
  1. Adrie 24 juli 2022 om 18:17

   Daan bedankt voor het melden van het open pad! Bij mijn laatste bezoek twee weken geleden was aan een zijde van het pad het bord dat het pad gesloten was verwijderd en aan de andere zijde een kwartslag gedraaid. Aan het pad zelf was niets veranderd het was nog steeds smal met langs de Dommel hoog gras, brandnetels en bramen en geen uitwijk mogelijkheden. Bij twijfel het alternatief op de Google Maps kaart volgen.

 5. Adrie 1 juni 2022 om 17:41

  Vandaag 1 juni 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De wandeltocht begon zonnig maar eindigde met flinke buien. De borden dat er een pad (punt 2 laatste alinea) langs de Dommel gesloten is staan er nog steeds ook is er langs een weiland ter hoogte van een verzakking een nieuwe afrastering geplaatst met drie lagen schrikdraad waardoor het niet meer mogelijk is om uit te wijken naar de rand van van het naast gelegen weiland. Volg voorlopig nog de blauwe lijn op de Google Maps kaart. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 17 maart 2022 om 17:49

  Momenteel is er een pad langs de Dommel gesloten als gevolg van verzakkingen. Op de Google Maps kaart is een omleiding zie hiervoor de blauwe lijn op de kaart.

  Reageren
 7. Rene en Heavy (hond) 14 april 2021 om 17:56

  Adrie, super bedankt voor de snelle reactie! In mei ga ik eens kijken hoe de route is.
  Zo te zien missen we alleen de hoge uitkijktoren…

  Reageren
 8. Rene met Heavy (hond) 14 april 2021 om 11:28

  Dit lijkt mij een hele mooie wandeling.. Wat is de reden dat de wandeling niet toegankelijk is voor honden? Is dat een gedeelte of heel de wandeling?

  Reageren
  1. Adrie 14 april 2021 om 12:39

   Rene bedankt voor de reactie! Honden zijn niet toegestaan tussen punt 9 en punt 10. Tussen deze twee punten gaat de wandeltocht door en langs enkele kleine percelen grasland. Als alternatief bij punt 9 1ste regel bij de T-splitsing LA. Na ca. 300m RA, Boddenagelseweg, verderop passeert men de Dommel, de weg verder geheel uitlopen. Aan het einde bij T-splitsing RA, Ollandseweg, deze weg volgen tot onverhard pad Kinderbos met poort aan linkerhand, punt 10 3de regel.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)