Het Meierijse Peppellandschap, Sint-Oedenrode te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Het Meierijse Peppellandschap, te Sint-Oedenrode

Wandeltocht door het beekdal van de Dommel, het Hezelaarsbroek en door de Scheeken in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Wat opvalt tijdens de wandeltocht zijn de vele populieren die kenmerkend zijn voor het Meierijse Peppellandschap. Dit landschap met populieren op de vochtige beekdalgronden is ontstaan door de klompenindustrie. Het gebied met populierenteelt vond vooral plaats in de omgeving van Sint-Oedenrode, Liempde, Best en Boxtel. In de negentiende eeuw groeide Sint-Oedenrode dankzij deze klompenmakerij, die haar hoogtepunt bereikte in de eerste helft van de twintigste eeuw. Tijdens de wandeltocht zijn er diverse bezienswaardigheden zoals boerderij Het Groot Duijfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en een Vlaamse schuur. De boerderij zelf werd omstreeks 1556 gebouwd. De Vlaamse schuur is in of kort na 1525 gebouwd daarmee de oudste van Nederland. Langs dezelfde weg staat ook een dwarsdeelschuur uit 1750, dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. In 2008 is de schuur op deze locatie herbouwd. Verder wordt een deel van het voormalige Duits Lijntje gevolgd. Het traject werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. Langs de spoorlijn passeert men het voormalige stationsgebouw in 1902 geopend nu omgebouwd naar een woonhuis en het spoorbrugje over de Dommel. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-4-2021, laatst bijgewerkt op: 18-8-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein richting horecagelegenheid “Helden van Kien” vertrekken, het grindpad met paneel Helden van Kien inlopen.
Voor de horecagelegenheid, bij splitsing rechts aanhouden, vervolgens voorbij de horecagelegenheid, bij 3-sprong rechts aanhouden, direct daarna voor waterplas, bij T-splitsing RA, grindpad met waterplas aan linkerhand.
In bocht naar links RA richting woning, vervolgens bij de verharde weg het grindpad aan overzijde van de weg links van de woning inlopen, “Koningsvaren”, breed onverhard pad.
Na ca. 100m RA, smal pad met waterloop aan linkerhand.
Aan einde van de waterloop, bij 3-sprong RA, smal pad tussen bosschages en waterloop, na ca. 50m buigt het pad naar links en volgt de waterloop verder aan linkerhand.
Iets voor breed pad met rechts een metalen poort, het smalle pad met bocht naar links langs de waterloop verder volgen.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong LA, het bredere pad volgen.
2.
RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, vervolgens in flauwe bocht naar links van de weg rechts aanhouden, onverhard pad, “Nieuwstraat”.
Bij 4-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, “Brugsche Kampen”, pad met aan rechterhand een bankje.
Bij kruising met verharde weg RD, smal onverhard pad met beide zijde knotwilgen.
Bij T-splitsing RA richting stallen.
T.h.v. 2de stal LA.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, wn route, voor het bosperceel buigt het pad naar links, voorbij het bosperceel buigt het pad voor een broekbos naar rechts, smal pad met het broekbos aan linkerhand, voorbij het broekbos de Dommel aan linkerhand volgen, voorbij een draaihekje met vlonder buigt het pad naar rechts weg van de Dommel.
3.
Iets voorbij deze bocht rechts aanhouden, breder pad met bosschages aan rechterhand, wn route, iets voorbij bocht naar links passeert men een bankje, het pad verder volgen tot 3-sprong, het pad richting visvijver “Het Hoefyzer” aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong LA, kn22 volg 66, verderop passeert men de “Ollandse Waterloop”.
Bij splitsing LA, beton-/fietspad, wn route.
Na ca. 350m RA, onverhard pad met bordje “Eigen weg Meierijstad”, kn66 volg 67.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
In bocht naar rechts van het doorgaande pad “Henselstraatje” LA, kn67 volg 68, het pad volgen tot gras-pad door perceel grasland aan linkerhand met houten afsluitboom en BL bordje “Dommeldal” iets voor T-splitsing bij bosrand.
Bij dit gras-pad LA het grasland inlopen, gras-pad aan rechterzijde, iets verder passeert men aan linkerhand een poel, voor de Dommel buigt het pad naar rechts en volgt de Dommel aan linkerhand, na ca. 250m passeert men een houten balk over een greppel en buigt het pad naar rechts weg van de Dommel, na verlaten van de Dommel het pad door een perceel populieren volgen tot T-splitsing.
4.
Bij deze T-splitsing LA, gras-pad, in een bocht naar links passeert men een picknicktafel.
Doorgaand gras-pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad richting pontje aan linkerhand negeren, kn5 volg 6, verderop t.h.v. woonboerderij gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
# Men passeert een dwarsdeelschuur, een bijzondere duiventoren en de hoeve Het groot Duijfhuis met Vlaamse schuur.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Voorbij kapel, bij 3-sprong links aanhouden, kn6 volg 8.
RA richting spoorwegovergang, “Gemondesestraat”, kn8 volg 27, direct daarna LA, grindpad met spoorlijn aan rechterhand.
Voorbij spoorbrugje LA de talud afdalen, verderop via draaihekje het grasland inlopen richting draaihekje rechts van bosschages, via het draaihekje het grasland weer verlaten, pad met visvijver aan linkerhand.
5.
Bij kruising met verharde weg RD, gras-pad, het gras-pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand, verderop voor verharde weg het smalle pad in berm links van de weg volgen.
Voorbij kombord “Liempde”, in bocht naar rechts van de weg LA, breed onverhard pad, “Smaldersestraat”, kn4 volg 3, verderop passeert men een bankje, ruim voorbij het bankje gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Voor woning aan rechterhand RA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten.
RD, “Kerkpad door Smalder”, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor pleintje “Tooseplein” RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot verhard voetpad “Kloosterhof” tussen gebouw Kloosterhof nr.34 en basisschool De Oversteek iets voorbij de kerk, voor bezoek aan horecagelegenheden de weg ca. 200m verder volgen.
6.
Bij dit voetpad LA, “Kloosterhof”, voorbij de school buigt het voetpad naar rechts.
Aan einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, vervolgens voorbij het plantsoen LA, “Smidsepad”, de weg volgen tot een plantsoen met speelveldje aan rechterhand.
Voor dit plantsoentje RA, “Den Achterhof, vervolgens voorbij het plantsoentje LA, verhard voetpad “’T Vunderke”, direct daarna voor woning nr.2 RA, onverhard pad met iets verder een grasveldje aan linkerhand.
Voorbij het grasveldje RD, pad langs landbouwperceel aan linkerhand negeren, direct daarna eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, verderop voor een houten hek met links daarvan picknicktafels buigt het pad naar links.
Voorbij omheind perceel aan rechterhand, bij Y-splitsing scherp LA.
Na ca. 200m, t.h.v. picknicktafel bij wilg RA, gras-pad.
Bij 3-sprong RA, pad met omheind perceel aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
7.
Voorbij woning nr.26, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Wessendijk”, voorbij inrit naar woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij beekje RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bankje, bij T-splitsing LA, kn85 volg 86.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, iets verder bosperceel aan linker- en graslanden aan rechterhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar rechts.
In bocht naar links RD door draaihekje, smal pad door de rand van het  bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar links en gaat door de rand van grasland met bosrand aan linkerhand, na ca. 90m buigt het gras-pad naar rechts het bosperceel aan rechterhand in en gaat door de rand van het bosperceel, na ca. 70m buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad door het bosperceel verder volgen tot T-splitsing voorbij draaihekje.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, “Donderdonkse Dijk”.
8.
Na ca. 100m RA door klaphek, smal bospad.
Na ca. 150m het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing met aan rechterhand breed metalen klaphek met veerooster.
Bij deze T-splitsing LA, breder pad.
Voorbij breed klaphek met veerooster, bij T-splitsing LA, breed pad.
Voorbij bosperceel aan rechterhand RA, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Scheken HSNR 9”, wn route, aan linkerhand passeert men de woning nr.9.
Bij kruising met verharde weg RD, 51 volg 52
Na ca. 140m rechts aanhouden, ruiterpad, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, “Kremselen”, kn50 volg 53, de weg volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een kapelletje.
9.
Iets voor deze T-splitsing RA, het onverhard pad langs voorzijde van het kapelletje parallel aan de weg inlopen met de weg aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Voor waterloop met daarachter omheind perceel LA, het smalle pad met waterloop aan linkerhand aan overzijde van de weg volgen, in flauwe bocht naar links passeert men een BL bordje, voor de Dommel via draaihekje het perceel grasland inlopen, door de rand van het grasland met de Dommel aan linkerhand, voor 3de perceel via een draaihekje het grasland weer verlaten, na ca. 40m buigt het pad naar links, pad met afrastering aan linkerhand verderop passeert men een vlonder en een klaphekje, voorbij een stalletje buigt het pad naar rechts.
Ca. 70m voorbij het stalletje LA richting klaphek, voor een waterloop buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot het brugje over de Dommel.
LA het brugje over, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing LA, het pad buigt iets voorbij de betonnen sculptuur buigt het pad naar rechts weg van de Dommel.
# De uitkijktoren aan rechterhand is de bijna 15 meter hoge uitkijktoren Rond door Recht is in 2011 ontworpen door Lucas Lenglet.
10.
Iets voor landbouwperceel (aspergeveld) LA, smal pad tussen afrastering en waterloop, aan eind van het perceel grasland voorbij klaphek RD, pad met landbouwperceel aan rechterhand, verderop voorbij woning gaat het onverhard pad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg.
Na ca. 80m LA, breed onverhard pad met poort, “Kinderbos”, kn1 volg 2.
Voor boerderij, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn2 volg 4, de weg volgen tot bocht naar links van de weg, smal zijpad aan rechterhand negeren.
In deze bocht links aanhouden, grindpad, het pad buigt naar links “Koningsvaren”, het pad verder volgen tot 4-sprong voor park Kienehoef.
Bij deze 4-sprong RD, grindpad richting waterplas, vervolgens voor de waterplas, bij 3-sprong LA, grindpad met waterplas aan rechterhand.
Voor horecagelegenheid links aanhouden, het grindpad volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan de Bremhorst bij horecagelegenheid De Helden van Kien, Bremhorst 1, 5491 LR te Sint-Oedenrode. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de grote parkeerplaats aan de Bremhorst dit is aan de noordkant van Streekpark Kienehoef. Indien uw navigatiesystemen de Bremhorst niet kan vinden, typt u dan Zwembadweg in en volg de bruine verkeersborden met De Helden van Kien.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein aan de Oude Postbaan in Liempde. Aanlooproute: Naar het voormalige Raadhuis lopen. Met de rug naar ingang het voormalige Raadhuis de 1ste weg aan rechterhand richting de kerk inlopen, kn77 volg 2, “Dorpsstraat”. Na ca. 80m, bij 3-sprong rechts aanhouden, de weg verder richting de kerk volgen. Iets voor de kerk RA het verhard voetpad “Kloosterhof” voorbij basisschool Den Oversteek inlopen, start de routebeschrijving bij punt 6 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Dommel Adrie: De Dommel
Dode Dommelarm, viswater Adrie: Dode Dommelarm, viswater
Dwarsdeelschuur Adrie: Dwarsdeelschuur
Het Groot Duijfhuis Adrie: Het Groot Duijfhuis
Bijzondere duiventoren Adrie: Bijzondere duiventoren
Voormalige Duits Lijntje, spoorbrug Adrie: Voormalige Duits Lijntje, spoorbrug
Pad door het Hezelaarsbroek Adrie: Pad door het Hezelaarsbroek
Boomkwekerij Adrie: Boomkwekerij
Dommeldal Adrie: Dommeldal
Pad door ruigtegebied Adrie: Pad door ruigtegebied
Uitkijktoren Rond door Recht Adrie: Uitkijktoren Rond door Recht
Op de achtergrond restaurant Helden van Kien Adrie: Op de achtergrond restaurant Helden van Kien

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-meierijse-peppellandschap.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Helden van Kien

Bremhorst 1
5491 LR Sint-Oedenrode
Bezoek website

In de plaats LiempdeGasthuishoeve

Kremselen 2
5492 SJ Sint-Oedenrode
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Rene en Heavy (hond) 14 april 2021 om 17:56

  Adrie, super bedankt voor de snelle reactie! In mei ga ik eens kijken hoe de route is.
  Zo te zien missen we alleen de hoge uitkijktoren…

  Reageren
 2. Rene met Heavy (hond) 14 april 2021 om 11:28

  Dit lijkt mij een hele mooie wandeling.. Wat is de reden dat de wandeling niet toegankelijk is voor honden? Is dat een gedeelte of heel de wandeling?

  Reageren
  1. Adrie 14 april 2021 om 12:39

   Rene bedankt voor de reactie! Honden zijn niet toegestaan tussen punt 9 en punt 10. Tussen deze twee punten gaat de wandeltocht door en langs enkele kleine percelen grasland. Als alternatief bij punt 9 1ste regel bij de T-splitsing LA. Na ca. 300m RA, Boddenagelseweg, verderop passeert men de Dommel, de weg verder geheel uitlopen. Aan het einde bij T-splitsing RA, Ollandseweg, deze weg volgen tot onverhard pad Kinderbos met poort aan linkerhand, punt 10 3de regel.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)