Het Laarbeekpad etappe 1, Beek en Donk te Noord-Brabant
De eerste etappe start bij de Sint-Michaëlkerk in Beek, gaat langs de Goorloop, door het Laar, de Hooge Akkers, Hoog Strijp, langs het Wilhelminakanaal en door De Beemd naar het centrum van Aarle-Rixtel om te eindigen bij de kerk. De Sint-Michaëlkerk in Beek is in 1835 in gebruik genomen nadat de oorspronkelijke kerk omstreeks in 1813 is afgebroken. De oorspronkelijke kerk in Beek werd in de 15e eeuw aan de tegenwoordige Molenweg gebouwd met kerktoren. Na afbraak van het kerkgebouw is toren blijven staan, de etappe gaat niet langs de toren maar is vanuit beek de Goorloop goed te zien. De Goorloop ontspringt in het natuurgebied Sang en Goorkens ten zuidoosten van Mierlo, gaat onder het Eindhovens Kanaal door, gaat vervolgens door Helmond en in de gemeente Laarbeek onder het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart door om uiteindelijk uit te monden in de Aa. De directe omgeving van de beek ligt als een groen lint door de gemeente. Bij het buurtschap Het Laar gaat de etappe bij het Wilhelminakanaal over de Laarbrug, De oorspronkelijke Laarbrug werd op 11 mei 1940 opgeblazen bij het terugtrekken van het Nederlands leger. In September 1947 is de huidige brug geplaatst. De eerste plannen voor een kanaal dat Tilburg met de Maas verbindt, dateren uit 1794. Tilburg had in die tijd een belangrijke wolindustrie. In 1910 begon de daadwerkelijke aanleg, eerst werd het gedeelte van de Amer en de Mark naar Tilburg aangelegd. Aan het tweede traject, het gedeelte van de Zuid-Willemsvaart naar Tilburg, werd begonnen in 1917. De openstelling van het gehele Wilhelminakanaal vond plaats in 1923. Op de Hooge Akkers gaat de etappe langs het Hagelkruis, dit kruisbeeldje is het oudste in Nederland overgebleven hagelkuis en werd gezien als een middel om hagelschade aan het gewas af te weren. Het kruisbeeld is voor het eerst vermeld in 1419 met de tekst: 'ter plaatse geheten dat Haghelcruys'. Na weer een gedeelte van het Wilhelminakanaal gevolgd te hebben gaat de etappe door De Beemd om vervolgens in het centrum bij de Waterstaatskerk van Aarle-Rixtel te eindigen. De Beemd is een klein natuurgebiedje beheerd door het IVN in het laagste deel van Aarle-Rixtel. 61% van deze wandeltocht is onverhard
Praktische informatie: Er is gestart met het plan Heuvelsche Velden dat bestaat uit de bouw van woningen en ontwikkeling van nieuwe natuur langs de Goorloop. Vanwege deze werkzaamheden de tijdelijke omleidingsroute volgen, zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.
Routebeschrijving
1.
Op de 3-sprong voor de kerk en met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens bij 3-sprong LA, “Koppelstraat”, de weg volgen tot weg “Parklaan” aan rechterhand voor een groot plantsoen met vijver en gebouw “Heemkamer De Lange Vonder”, overige zijpaden en zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Parklaan”, vervolgens voor het witte gebouw van “Heemkamer De Lange Vonder” aan linkerhand LA.
Iets voorbij het gebouw, bij 3-sprong voor vijver RA, vervolgens RD, pad aan rechterhand negeren, de vijver verder aan linkerhand volgen.
Iets voorbij het “Parkpaviljoen” en een standbeeld, bij kruising LA.
Bij kruising met aan linkerhand een brugje richting kiosk RA, na verlaten van het parkje bij kruising met verharde weg RD, grindpad door groot plantsoen met gemeentehuis aan rechterhand.
# Aan rechterhand aan de rand van het park een WOII herdenkingsmonument voor burgerslachtoffers.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een bankje RA.
Bij kruising met verharde weg RD het rechter pad aan overzijde van de weg volgen.
Bij 4-sprong RD richting vijver, bij de vijver het pad met de vijver aan linkerhand volgen tot pad aan rechterhand richting een verkeerssluis op de weg, iets voorbij enkele knotwilgen aan de oever van de vijver met informatiepaneeltje “Knotwilgen”, overige zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad RA richting de weg lopen, bij de weg met verkeerssluis, bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens na ca. 50m RA, het smalle grindpad met iets verder een langwerpige plas aan rechterhand volgen, verderop een brugje over, voorbij het brugje de plas verder aan linkerhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, vervolgens voor waterloop LA, het pad met waterloop aan rechterhand volgen tot een brugje over beek de Goorloop.
Voor het brugje LA, pad over graskade met de beek aan rechterhand.
# Vanwege de werkzaamheden aan het project Heuvelsche Velden is het pad langs de Goorloop voorbij de verharde weg afgesloten. Volg de tijdelijk omleiding zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart: Voorbij een metalen afsluitboom, bij kruising RA, het fietspad aan de overzijde van de weg volgen, vervolgens iets voorbij voorbij woning nr.14 aan linkerhand LA, “Oostbeemdweg”, de weg volgen tot een kruising. Bij deze kruising LA, “Staartweg”, verderop buigt het onverharde pad naar rechts, het pad verder volgen tot een onverhard pad aan linkerhand ca. 70m voorbij een pad met een metalen poort en klaphek eveneens aan linkerhand. Bij dit pad LA, kn1 volg 36, verderop een brugje over. Voorbij het brugje bij kruising RA, kn36 volg 37, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen tot een T-splitsing bij de doorgaande weg. Ga verder bij punt 2 bij regel beginnend met: Bij deze T-splitsing LA, het fietspad………..
Voorbij metalen afsluitboom, bij kruising met verharde weg RD, de beek verder aan rechterhand volgen tot kruising met aan rechterhand een brugje over de beek ruim voorbij bocht naar rechts.
Bij deze kruising RD, kn36 volg 37, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen tot een T-splitsing bij de doorgaande weg.
# Ruim voor de doorgaande weg is op enige afstand de toren aan linkerhand van de oorspronkelijke Sint-Michaëlkerk te zien. Het kerkgebouw is omstreeks 1813 afgebroken.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, “Lieshoutseweg”, wn route.
Na ca. 120m RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, verharde weg, “Het Laar”, wn route.
De weg met bocht naar rechts verder volgen, weg “Groenewoudseweg” aan linkerhand negeren, wn route.
In flauwe bocht naar links van de weg RA, onverhard pad, kn37 volg 22.
Voor boerderij, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, pad met de boerderij aan rechterhand.
# De boerderij is een historische boerderij met de naam Het Vagevuur, even verderop stonden boerderijen met de namen De Hemel en De Hel. De Hemel bestaat nog, De Hel is verdwenen bij het graven van het Wilhelminakanaal.
Voor het kanaal, bij T-splitsing LA, breed pad met het kanaal aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
3.
Aan einde van het pad RA de brug Laarbrug over, aan overzijde, in bocht naar links van de weg.
RA, verhard fietspad met het kanaal aan rechterhand.
RD, pad door landbouwgebied aan linkerhand negeren.
Na ca. 90m links aanhouden, onverhard pad met bankje, kn38 volg 86.
Het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, doodlopend pad aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 250m RA, “Hoog Strijp” de verharde weg volgen tot bocht naar rechts, zijpaden aan rechterhand negeren.
Voorbij deze bocht RD, “Croylaan”, weg ”Jonker Karellaan” aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot onverhard pad aan linkerhand ca. 80m voorbij woning nr.8 (een woning in bocht naar links van de weg).
Bij dit pad LA, onverhard pad, “Croylaan 1a-1b-1c”, kn59 volg 39.
4.
Ruim voorbij boerderij nr.1 RD, verhard voetpad aan rechterhand negeren.
Bij overgang naar verharde weg LA door klaphek, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad langs de doorgaande weg, wn route.
Iets voor woning aan rechts van de weg RA, onverhard pad, wn route.
Voor klein kruisbeeld, bij kruising RD, wn route.
# Het kleine kruisbeeld Hagelkruis diende ter bescherming van de gewassen tegen hagel, het kruisbeeld is voor het eerst vermeld in 1419.
Voorbij kleine begraafplaats aan linkerhand, bij kruising met verharde weg RD, “Opstal”, kn39 volg 35, onverhard pad langs de achterzijde van woningen.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een verharde weg LA, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad, voor verharde weg RA, naar het fietspad aan rechterhand lopen, op het fietspad, bij T-splitsing RA, verhard fietspad met kanaal aan linkerhand.
5.
Aan einde van het fietspad, bij 3-sprong RA, kn34 volg 51.
T.h.v. woning nr.11 LA, “Beekseweg”, de wn route wordt verlaten.
In 2de flauwe bocht naar rechts van de weg LA, grindpad richting “IVN Laarbeek de Bimd” en volkstuin “De Koppel”.
Op klein parkeerterreintje schuin naar links door klaphek, smal pad door natuurtuin “De Bimd”, het pad buigt met ruime bocht naar rechts.
# Tijdelijke omleiding voor versperd pad: Bij T-splitsing LA, direct daarna in perceel grasland RA, pad door de rand van het perceel met waterloop aan rechterhand. Voorbij bocht naar links het pad met bocht naar rechts verder volgen, direct daarna voorbij poortje RD. Ga verder bij volgende regel beginnende bij: direct daarna gaat het pad………..
Bij T-splitsing met aan rechterhand op enige afstand het IVN gebouw RA, direct daarna LA, voorbij 2de bocht naar rechts passeert men aan beide zijde van het pad een houten poort, direct daarna gaat het pad door bosschages met voorbij een poel aan linkerhand een brugje, iets voorbij het brugje buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het slingerend pad ca. 900m verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg aan rand van de bebouwing, iets voor de T-splitsing gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder bij 4-sprong LA, de weg volgen tot verhard voetpad aan rechterhand door een plantsoen met dorpspomp halverwege het plantsoen, zijwegen negeren, voor wandelaars met het OV bij het plantsoen is langs de doorgaande weg de bushalte Dorpsstraat.
Bij dit voetpad RA, kn8 volg 99, voetpad door het plantsoen, vervolgens aan einde van het pad rechts aanhouden de doorgaande weg door het dorp richting centrum volgen tot de kerk, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerken:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Sint-Michaëlkerk, Kerkstraat 1, 5741 GK te Beek en Donk. Plan Route
Eindpunt
Kerk Onze Lieve Vrouw Presentatie, Dorpsstraat 5 te Aarle-Rixtel.
Met de auto
Startpunt: Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk of op het Heuvelplein.
Eindpunt: Parkeren kan op het plein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Startpunt: Bushalte Brandstraat.
Eindpunt: Bushalte Dorpsstraat.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-laarbeekpad-etappe-1.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In de plaats Beek en Donk en Aarle-Rixtel
Er is gestart met het plan Heuvelsche Velden dat bestaat uit de bouw van woningen en ontwikkeling van nieuwe natuur langs de Goorloop. Het wandelpad langs de Goorloop bij het plan Heuvelsche Velden is gesloten vanwege de werkzaamheden. Volg voorlopig de tijdelijke omleidingsroute.