Het Groene Woud-7, Boxtel te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Het Groene Woud-7, te Boxtel

Een stevige lijnwandelingen van Boxtel naar Sint-Oedenrode door De Geelders, langs het Duitse Lijntje en langs de Dommel in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Voor degene die 20,3 kilometer te lang vind kan ook starten in het centrum van Liempde. De lijnwandeling "Het Groene Woud-7-de kleine tocht" met Liempde als startpunt is 14,3 kilometer, men mist dan een gedeelte door het natuurgebied De Geelders. Vrij snel na verlaten van het station gaat de tocht door park Stapelen met het 13de eeuwse kasteel Stapelen. Na de Dommel gevolgd te hebben in Boxtel gaat de tocht naar het natuurgebied De Geelders. Het natuurgebied De Geelders bestaat uit hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, grasland en akkers. De Geelders is vooral in de winter een behoorlijk nat gebied, waterdichte schoenen zijn dan ook aan te raden. Voor de natste delen tijdens de tocht is een alternatief beschikbaar. Aan de rand van het gebied wordt het voormalige Duitse Lijntje gevolgd, het traject werd geopend in 1878 als onderdeel van de verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. Vervolgens gaat de tocht door kleinschalig landbouwgebied naar de Dommel. Het Dommeldal bestaat uit beemden, akkers en bosjes. De beemden zijn wei- en hooilanden. Verder van het riviertje liggen op de hogere gronden bolle akkers. Voor Sint-Oedenrode wordt de Dommel tijdelijk verlaten voor een bezoek aan het buurtschap Oud Rijsingen met o.a. Hoeve Arbeidslust of Kienehoeve , de oorspronkelijke hoeve was de eerste ontginningsboerderij van de Schijndelse Heide. Na een bezoek aan het buurtschap wordt nog een klein maar leuk stukje Dommel gevolgd voordat de tocht in Sint-Oedenrode eindigt. 68% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-5-2018, laatst bijgewerkt op: 9-7-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het station aan centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw RA vertrekken, weg “Parallelweg Zuid” met spoorlijn aan rechterhand.
RD, “Parallelweg Zuid”, weg aan linkerhand negeren, kn1 volg 87.
Na ca. 120m LA “Park Stapelen” inlopen, kn87 volg 2.
Voor gracht rond het kasteel LA, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Bij 4-sprong RA, men loopt weer richting het kasteel, vervolgens na ca. 80m RD, pad aan linkerhand negeren.
T.h.v. ingang, bij 5-sprong het 2de voetpad aan linkerhand volgen, smalle verharde weg richting poort.
Bij 3-sprong links aanhouden door de poort, men passeert de Dommel.
Ca. 60m voorbij de Dommel LA het planken pad over, verderop buigt het pad naar rechts.
# De heuvel aan rechterhand is een in 2012 herstelde redoute, in 1839 werd een dergelijke heuvel gebruikt door soldaten. Op de heuvel stond een kanon ter bescherming van Boxtel.
Na verlaten van het planken pad, bij T-splitsing LA, verharde weg.
RD, weg “Jacob Roelandsstraat” aan linkerhand negeren.
2.
Bij kruising RA, “Groote Beemd”.
Bij T-splitsing RA richting rotonde.
Bij de rotonde de doorgaande weg “Brederoweg” aan rechterzijde van de rotonde oversteken, direct daarna aan overzijde RA, verhard voetpad “De Lange Loop” met brede waterloop aan rechterhand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, de waterloop aan rechterhand verder volgen, vervolgens na ca. 50m, bij kruising RD, iets verder voor de Dommel buigt het pad naar links, de Dommel ca. 1,8km aan rechterhand volgen tot brugje over de Dommel, iets voorbij een plantsoen met grote waterplas aan linkerhand.
Bij dit brugje RD, het brugje aan rechterhand negeren, het voet-/fietspad verder volgen tot kruising met fietspad.
Bij deze kruising RA richting fietstunneltje onder de snelweg, kn24 volg 25.
3.
Voorbij het fietstunneltje, in bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden, “Leemputtenpad”, kn25 volg 26, iets verder passeert men het “Afwateringskanaal Boxtel”.
Bij T-splitsing RA, “Gemondsestraat”, kn26 volg 27.
Voorbij woning nr.10 LA, onverhard pad, “Donkerstraat”, kn27 volg 28, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn28 volg 14.
Voor bocht naar links RA, kn14 volg 15, gras-pad, verderop ca. 30m voorbij een klaphek buigt het pad naar links en gaat door de rand van het bosgebied, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. rand bosgebied, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn15 volg 34, het pad volgen tot 3-sprong met bankje direct na een klein houten brugje, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong LA, wn34.
4.
Bij kruising RD, wn route, het pad volgen tot flauwe bocht naar links, in deze bocht passeert men een veerooster, zijpaden negeren.
Ca. 60m voorbij deze flauwe bocht, bij 3-sprong RA, de wn route wordt verlaten, men passeert metalen grondwatermeetpunt B45.D0123 buis, het pad verder volgen tot flauwe bocht naar rechts, verderop passeert men een bankje en ruim voorbij het bankje een vlonder buigt het pad rechts.
Iets voorbij deze bocht LA, men passeert een bankje met aan rechterhand een open plek.
Bij T-splitsing RA, pad met half open plek aan linkerhand.
Voorbij de half open plek RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
5.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
# T.h.v. bosrand, bij 4-sprong gaat de tocht over een smal pad langs de bosrand, tijdens natte jaargetijden kan dit pad drassig zijn. Als alternatief kan men bij deze 4-sprong RA, pad met houten afsluitboom, wn route. Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn29 volg 30, de weg volgen tot spoorwegovergang, iets voor de spoorwegovergang passeert men kn30 volg 7. Ga verder bij punt 5. laatste regel.

T.h.v. bosrand, bij 4-sprong RD, het smalle pad tussen afrastering en de bosrand inlopen, verderop buigt het pad naar rechts, iets voor de verharde weg buigt het pad nogmaals naar rechts.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot spoorwegovergang, verderop iets voor de spoorwegovergang passeert men kn30 volg 7.
Direct na de spoorrails en voor horecagelegenheid Café  Het Groene Woud LA, grindpad pal naast de spoorlijn en met de spoorlijn aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
6.
Bij kruising met verharde weg RA, verharde weg.
Voorbij inrit boerderij LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, “Hoefje”
Bij kruising met gele Gasuniepaal RA, bosrand aan rechterhand verder volgen.
Bij 4-sprong met verharde weg RD, onverhard pad, “Baars”, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg.
Voorbij woning nr.9 met grote stallen RA, onverhard pad, “Henselstraatje”, wn route.
Het pad met bocht naar links verder volgen, “Henselstraatje”, pad aan rechterhand negeren, kn67 volg 66.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing LA, verhard fietspad, kn66 volg 22.
In bocht naar links RA, “Morgenstraatje”, wn route, het onverharde pad met na ca. 130m betonbrugje over de “Ollandse Waterloop” volgen tot 3-sprong.
7.
# Bij deze 3-sprong wordt verderop een smal pad langs de Dommel met afgekalfde oever gevolgd. Bij twijfel of als er bij deze 3-sprong een bord staat dat het pad aan linkerhand niet toegankelijk is het alternatief volgen.
Langs de DommelBij 3-sprong RA, kn22 volg 57.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad richting viswater aan rechterhand negeren, wn route, voorbij een bankje buigt het pad naar rechts, ca. 100m voorbij deze bocht buigt het pad naar links met voorbij een vlonder en een draaihekje, voorbij het draaihekje de Dommel aan rechterhand, bij een broekbos aan rechterhand wordt de Dommel verlaten, voorbij het broekbos waterloop aan linkerhand volgen met iets verder een bosperceel aan linkerhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar rechts.
Ca. 40m voorbij deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad met ruime bocht naar links volgen tot T-splitsing. Ga verder bij punt 8 1ste regel.

Alternatief: Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn22 volg 60, verderop bij boerderij nr.1 aan rechterhand gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, de weg volgen tot T-splitsing voor een horecagelegenheid.
Bij deze T-splitsing RA, “Pastoor Smitsstraat /Ollandseweg”, kn60 volg 21, iets verder LA, “Schoolsedijk”, kn21 volg 62, de weg volgen weg aan rechterhand voorbij boerderij nr.44.
Bij deze weg RA, “Nieuwstraat”, kn62 volg 58.
RD, onverhard pad aan linkerhand negeren, wn route.
RD, achtereenvolgens onverhard pad aan linker- en verharde weg “Laageind” aan rechterhand negeren.
RD, onverhard pad “Nieuwe Kampen” aan linkerhand negeren.
Na ca. 80m RA, onverhard pad, “Grote Beurs”, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, het fietspad langs de weg volgen.
Na ca. 180m, iets voor woning aan linkerhand RA, voorbij de stallen aan linkerhand gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad met ruime bocht naar links volgen tot T-splitsing. Ga verder bij punt 8 1ste regel.
8.
Bij deze T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 170m LA, pad met aan beide zijde knotwilgen richting woning.
Bij kruising met verharde weg RD, onverhard pad, “Brugsche Kampen”.
Bij 4-sprong RA, breed pad, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, “Kinderbos”, kn3 volg 2, de weg volgen tot boerderij nr.5 aan linkerhand, zijpaden negeren.
T.h.v. deze boerderij RA, kn2 volg 1.
Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de weg volgen, kn1 volg 80.
Na ca. 90m LA, “Rijsingen”, de wn route wordt verlaten, direct daarna de smalle weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, verderop bij woning nr.9 aan linkerhand gaat de verharde weg over in een onverhard pad en buigt iets verder bij “Rustpuntje” met zitje naar links, ca. 300m voorbij het rustpuntje door klaphek met BL bordje “Dommeldal”, het smalle pad tussen afrastering en waterloop/greppel inlopen.
9.
Ca. 50m voorbij het klaphek RA, smal pad tussen afrastering en waterloop, iets verder buigt het pad naar links, verderop bij de Dommel buigt het pad voor een betonnen sculptuur eveneens naar links.
# Bij de sculptuur is aan overzijde van de Dommel in de verte een uittoren te zien. Deze bijna 15 meter hoge uitkijktoren Rond door Recht is in 2011 ontworpen door Lucas Lenglet.
Direct na deze sculptuur RD, het brugje over de Dommel aan rechterhand richting de uitkijktoren negeren, smal pad met de Dommel aan rechterhand verder volgen. verderop buigt het pad naar links weg van de Dommel met beide zijde landbouwpercelen, ca. 200m voorbij deze bocht buigt het pad naar rechts weer richting de Dommel en gaat een brugje over.
Iets voorbij het brugje, bij T-splitsing LA, direct daarna voor parkeerterrein RA het smalle pad met haag aan linkerhand inlopen, iets verder voorbij een kleine stal en metalen poort het smalle pad met nu aan beide zijde een haag verder volgen, aan einde van het pad rechts aanhouden en het parkeerterrein verlaten.
10.
Na verlaten van het parkeerterrein, bij T-splitsing LA, direct daarna RD, “Kofferen”, weg aan rechterhand negeren, de weg “Kofferen” volgen tot bocht naar rechts met wegwijzer “Andere richtingen”.
In deze bocht links aanhouden, “Heuvel”, vervolgens bij 3-sprong voor kleine witte woningen met dorpspomp RA, “Kerkstraat”, het weggetje buigt iets naar links.
Bij 4-sprong op klein pleintje links aanhouden, “Borgchrave 2 t/m 306”, vervolgens doorlopen tot hoofdingang van de kerk.
T.h.v. de hoofdingang links aanhouden en het plein oplopen, aan overzijde bij T-splitsing RA, “Markt”, weg met aan linkerhand een plein met parkeerplaatsen en kiosk.
Voorbij het plein RD, “Borchmolendijk”, de weg volgen tot rotonde voorbij de Dommel, zijwegen negeren, verderop buigt de weg met flauwe bocht naar rechts.
Iets voor deze rotonde, direct na passeren van de Dommel RA, verhard voetpad, het voetpad volgen tot men de Dommel weer passeert, direct na de Dommel is de bushalte “Corridor”, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Boxtel, Stationsplein 14, 5281 GH te Boxtel. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Corridor, Corridor te Sint-Oedenrode.

Met de auto

Parkeren P&R adres : Salmstraat - 5281 RS Boxtel

Openbaar vervoer

Station Boxtel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Kasteel Stapelen Adrie: Kasteel Stapelen
Natuurgebied De Geelders Adrie: Natuurgebied De Geelders
Populierenlaan Adrie: Populierenlaan
De Dommel Adrie: De Dommel
Het Dommeldal Adrie: Het Dommeldal
In de verte de kerktoren van Olland Adrie: In de verte de kerktoren van Olland
Smal pad langs de Dommel Adrie: Smal pad langs de Dommel
Kunst langs de Dommel Adrie: Kunst langs de Dommel
Monumentale pand het Sint-Paulusgasthuis Adrie: Monumentale pand het Sint-Paulusgasthuis
Reuzenklomp, herinnert aan de klompenindustrie Adrie: Reuzenklomp, herinnert aan de klompenindustrie

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-7.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Boxtel en Sint-OedenrodeCafé 't Groene Woud

Kasterensestraat 23
5298 NV Liempde
Bezoek website

Café de Beuk (langs het alternatief)

Pastoor Smitsstraat 4
5491 XN Sint-Oedenrode
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 9 juli 2024 om 17:04

    Afwisselend is het smalle pad dat bij punt 7 langs de Dommel gevolgd wordt gesloten dan weer opengesteld met een bord dat het kan gelopen worden op eigenrisico, zie ook mijn eerdere reactie over dit pad op 17 maart 2022. Op 5-7-2024 was het pad weer gesloten met ruim voor het pad een bord “Doorgang niet begaanbaar”. Voor het pad langs de Dommel is een alternatief in zowel de routebeschrijving als op de kaarten opgenomen de omleiding is hiermee komen te vervallen.

    Reageren
  2. Adrie 17 maart 2022 om 17:56

    Momenteel is er een pad langs de Dommel gesloten als gevolg van verzakkingen. Op de Google Maps kaart is een omleiding zie hiervoor de oranje lijn op de kaart.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)