Het Groene Woud-5, Boxtel te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Het Groene Woud-5, te Boxtel

Een stevige lijnwandelingen van 20,2 kilometer van Boxtel naar Vught door het bosgebied Sparrenrijk, landgoed de Venrode, langs het riviertje de Dommel en door het landgoed Zegenwerp. Men kan eventueel ook eindigen in Sint-Michielsgestel om met de bus verder naar het station in Vught te reizen, de lijnwandeling "Het Groene Woud-5-de kleine tocht" is 14,2 kilometer. Via wandelpark met het Leijsenven gaat de wandeltocht naar het natuurgebied en recreatiebos Sparrenrijk. Het Sparrenrijk is ontstaan toen de Halsche Heide werd ontgonnen. Na verlaten van het Sparrenrijk gaat de wandeltocht door het landgoed de Venrode, langs het riviertje de Dommel en landgoed Zegenwerp naar Sint-Michielsgestel. In het landgoed de Venrode komt men langs twee heel mooie, door uitstuiven ontstane vennen en een recent ontdekte grafheuvel. Het landgoed is gelegen op een stuifzandrug. Omstreeks 1900 werd in dit stuifzand beplant met grove den. Geleidelijk aan heeft zich hier berken-eikenbos ontwikkeld. Zegenwerp is een oud adellijk landgoed. De huidige situatie is omstreeks 1850 ontstaan, toen het landgoed werd getransformeerd naar de Engelse landschapsstijl. In het landgoed passeert men Huize Zegenwerp, een eenvoudig landhuis uit het eind van de 18e eeuw. In Sint-Michielsgestel wordt het riviertje de Dommel weer gevolgd richting Halder. Halder is een buurtschap met aan overzijde van het riviertje de Dommel het kasteel Nieuw-Herlaar. Het huidige kasteel is eind 18de eeuw tegen de toren van het oorspronkelijke kasteel gebouwd. Via het Park Reeburg in de plaats Vught gaat de tocht naar het station, het eindpunt. 59% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-4-2018, laatst bijgewerkt op: 27-7-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het station aan centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw LA vertrekken, weg “Parallelweg Noord” volgen, verderop passeert men aan linkerhand een fietsenstalling en langwerpig parkeerterrein “Jan van Eschplein”.
Voorbij het parkeerterrein links aanhouden, verhard voetpad tussen wit voormalig stationsgebouw en parkeerterreintje inlopen.
Aan einde van het verhard voetpad, bij Y-splitsing links aanhouden, verharde weg.
RD, “Brugstraat”, weg aan rechterhand negeren, de weg buigt met flauwe bocht naar rechts.
Bij T-splitsing LA, men passeert beekje “Smalbeek”.
Na ca. 50m, bij 3-sprong rechts aanhouden, “Van Hornstraat”, kn6 volg 5, de weg volgen tot kruising met aan linkerhand “Jan van Brabrantstraat”, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, “Jan van Brabrantstraat”, kn5 volg 32, de weg volgen tot kruising met “Doornakkerlaan”, zijweg en zijpad negeren.
2.
Bij deze kruising RD.
Bij kruising met “Leenhoflaan” RD, verhard fiets-/voetpad met lage zuilen, vervolgens na ca. 50m bij kruising eveneens RD, verhard fiets-/voetpad, verhard pad met aan linker- en rechterhand sportvelden, kn32 volg 44.
RD, voetpad aan rechterhand negeren, direct daarna bij kruising LA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, iets verder passeert men een brugje.
# Voordat men LA gaat, voor een eventuele pauze op ca. 80m is aan uw rechterhand een horecagelegenheid.
Bij kruising RD, dierenparkje aan linkerhand.
Bij kruising LA, wn route, het dierenparkje aan linkerhand verder volgen.
Na ca. 100m, iets voor wit metalen afsluitboom RA, onverhard pad, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, iets voor de T-splitsing buigt het pad naar links.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, “Essche Heike”, direct daarna bij T-splitsing LA, de weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand met stenen zuilen en boog met opschrift “Sparrenrijk”, ruim voor spoorwegovergang, overige zijwegen en paden negeren.
3.
Bij dit pad RA, onverhard pad met informatiepaneel “Sparrenrijk”, kn44 volg 33, vervolgens na ca. 60m LA, rechte beukenlaan, kn33 volg 43, iets verder passeert men aan linkerhand picknickplaats met enkele speeltoestellen.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij kruising RA, wn43.
Na ca. 70m LA, smal bospad, wn43, iets verder passeert men rododendronstruiken.
Bij T-splitsing RA, breder recht pad, wn43.
Bij kruising met smal pad RD, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. overgang van kleine beuken naar grote beuken, bij kruising met smal pad RD.
Bij kruising met bankje en aan linkerhand een perceel grasland RA, breed pad met grind-/fietspad.
RD, pad aan rechterhand negeren, men passeert een bankje.
Ruim voor grasland aan rechterhand, bij kruising LA, beukenlaan.
Bij kruising met aan linkerhand pad met vier houten palen RD, pad door bosrand met op enige afstand aan linkerhand een landbouwperceel, het pad door de bosrand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
4.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, het fietspad volgen tot weg “De Ketting” aan linkerhand, t.h.v. horecagelegenheid “Mortimar”.
Bij deze weg LA, “De Ketting”, kn42 volg 37, de weg volgen tot viaduct over de snelweg, zijwegen negeren, ruim voor het viaduct passeert men kn37 volg 38.
Ca. 50m na passeren van het viaduct, bij rij palen LA, smal onverhard pad met enkele traptreden, gele paaltjes route, de wn route wordt verlaten, iets verder ven aan linkerhand, het smalle pad langs het ven verder volgen tot 3-sprong voor volgende ven, iets voor de 3-sprong is aan linkerhand een grafheuvel te zien.
Bij deze 3-sprong RA, gele paaltjes route, het smalle pad met op enige afstand het 2de ven aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan rechterhand houten voetgangerssluis en daarachter aan overzijde van breder pad een boerderij.
Bij deze 3-sprong RA door de houten voetgangerssluis, de gele paaltjes route wordt verlaten, direct daarna voor de boerderij, bij T-splitsing RA, breed pad met iets verder gescheiden grind-/fietspad, wn38.
Na ca. 650m, in flauwe bocht naar links van het pad LA, grindpad, kn38 volg 39.
5.
Voorbij brugje het grindpad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn38 volg 88, grind-/fietspad “Hooibrugpad” met de Dommel aan linkerhand, verderop wordt het grindpad breder.
Ca. 40m voorbij bankje met informatiepaneel “Meierij”, aan eind van bosschages LA, smal pad met de Dommel aan linkerhand, kn88 volg 86.
Na ca. 700m RA door draaihekje richting draaihekje aan overzijde van het grasland, kn86 volg 72, voorbij het draaihekje het smalle pad met aan beide zijde populieren inlopen, verderop voorbij een houten voetgangerssluis wordt het pad breder, het pad verder volgen tot splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze splitsing LA, verharde weg, “De Hogert”, kn72 volg 71.
Voor begraafplaats RA, gras-pad, wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.
Bij Y-splitsing RA, verharde weg, kn71 volg 21.
Bij T-splitsing RA, “Loopstraat”, wn route.
Voor woning LA, “Brede Pad”, wn route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
6.
RD, pad “De Heikes” aan rechterhand negeren, kn21 volg 22.
Bij kruising met verharde weg RD, verharde weg, “De Wielse Hoeve”, kn22 volg 23, de weg volgen tot een molen.
Iets voor de molen LA, smal bospad, kn23 volg 26, iets verder met waterplas aan rechterhand, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts met de Dommel aan linkerhand.
LA stuw over, kn26 volg 58, direct daarna aan de overzijde bij T-splitsing LA, wn route, verderop voor een bankje buigt het pad naar rechts weg van het riviertje.
Voorbij brug en houten doorgang RD, pad aan rechterhand negeren, verderop voorbij inrit naar landhuis buigt het pad naar rechts en wordt smaller, wn route.
Bij Y-splitsing scherp RA, grindpad richting woonboerderijen, kn58 volg 28.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, wn route, men passeert de woonboerderijen.
7.
Bij T-splitsing met aan rechterhand metalen toegangspoort “Zegenwerp” LA, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RA, voetpad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, het voetpad volgen tot brug over de Dommel.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid, voorbij de Dommel een klein stukje RD het voetpad verder volgen, rond het plein bij de Oude Toren zijn diverse horecagelegenheden.
Voorbij de brug LA, fietspad richting “Den Dungen”, “Dommelpad”.
LA de smallere brug over, aan overzijde bij 5-sprong RA, smal pad pal naast het riviertje met het riviertje aan rechterhand inlopen, het pad pal naast het riviertje volgen tot kruising t.h.v brugje.
Bij deze kruising RD, pad over graskade, kn1 volg 6.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn6 volg 5.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, brug aan rechterhand negeren, kn5 volg 20.
Bij T-splitsing RA, direct daarna bij kruising met doorgaande weg RA, “Vughterweg”, kn20 volg 45, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!
8.
Voorbij beek de “Essche Stroom” LA, onverhard pad met beek aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts en gaat over in een smalle verharde weg, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, wn route, let op drukke weg!, iets verder buigt de weg met flauwe bocht naar links, de weg verder volgen tot 3-sprong voorbij woning 16B.
Bij deze 3-sprong LA, kn45 volg 43.
Voor doorgaande weg RA, smalle weg parallel aan doorgaande weg, verderop t.h.v. ingang carpoolplaats verhard voetpad volgen, het voetpad verder volgen tot T-splitsing met de “Glorieuxlaan”, zijwegen en zijpaden negeren, men passeert de snelweg en verderop voorbij kombord “Vught” buigt het voetpad met ruime bocht naar rechts.
Bij deze T-splitsing RD, verhard voetpad met metalen voetgangerssluis links van wegwijzer 7485-28 voor fietsers en bromfietsers inlopen, iets verder aan het einde van voetpad de linker smalle weg van de twee parallel lopende wegen volgen.
9.
In bocht naar rechts van de weg LA het verhard voetpad door park inlopen, direct daarna het voetpad met flauwe bocht naar links verder volgen, voetpad aan rechterhand negeren.
RD, grindpad aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een brugje RA.
Voor 4-sprong LA, verhard voetpad, direct daarna LA, verharde weg, iets verder buigt de weg naar rechts, “Reebrugpad”, verderop voorbij woning nr.7 het voetpad tussen woning nr.9 en woonblok inlopen.
Aan einde van het voetpad links aanhouden, direct daarna 4-sprong RD, smalle weg links van woning nr.36 inlopen, “Emmasingel”, voorbij de woning gaat de weg over in een verhard voetpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Emmasingel 8-20”, verhard voet-/fietspad met vijver aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “Emmasingel”, vijver aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij woning nr.88 RA richting station, “Stationsstraat”, de weg met spoorlijn aan linkerhand volgen tot station, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Boxtel, Stationsplein 14, 5281 GH te Boxtel. Plan Route

Eindpunt

Station Vught, Stationsstraat 29 te Vught.

Openbaar vervoer

Station Boxtel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Ven in landgoed de Venrode Adrie: Ven in landgoed de Venrode
Grafheuvel Adrie: Grafheuvel
Landgoed de Venrode Adrie: Landgoed de Venrode
Ven in landgoed de Venrode Adrie: Ven in landgoed de Venrode
De Dommel Adrie: De Dommel
Imposante bomen in landgoed Zegenwerp Adrie: Imposante bomen in landgoed Zegenwerp
Huize Zegenwerp Adrie: Huize Zegenwerp
Beekje in landgoed Zegenwerp Adrie: Beekje in landgoed Zegenwerp
Genenberg molen, voormalige korenmolen Adrie: Genenberg molen, voormalige korenmolen
Dijk langs de Dommel met in de verte kasteel Nieuw-Herlaar Adrie: Dijk langs de Dommel met in de verte kasteel Nieuw-Herlaar
Kasteel Nieuw-Herlaar Adrie: Kasteel Nieuw-Herlaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-5.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Boxtel, Sint-Michielsgestel en VughtRestaurant Molenwijk

Molenwijk 2
5282 SH Boxtel

Restaurant Mortimar

Bosscheweg 133
5282 WV Boxtel
Bezoek website

Eetcafé De Oude Ketting

Bosscheweg 74
5283 WB Boxtel
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)