Het Groene Woud-5, Boxtel te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Het Groene Woud-5, te Boxtel

Een stevige lijnwandelingen van 21 kilometer van Boxtel naar Vught door het bosgebied Sparrenrijk, landgoed de Venrode, langs het riviertje de Dommel en door het landgoed Zegenwerp. Men kan eventueel ook eindigen in Sint-Michielsgestel om met de bus verder naar het station in Vught te reizen, de lijnwandeling "Het Groene Woud-5-de kleine tocht" is 15 kilometer. Via wandelpark met het Leijsenven gaat de wandeltocht naar het natuurgebied en recreatiebos Sparrenrijk. Het Sparrenrijk is ontstaan toen de Halsche Heide werd ontgonnen. Na verlaten van het Sparrenrijk gaat de wandeltocht door het landgoed de Venrode, langs het riviertje de Dommel en landgoed Zegenwerp naar Sint-Michielsgestel. In het landgoed de Venrode komt men langs twee heel mooie, door uitstuiven ontstane vennen en een recent ontdekte grafheuvel. Het landgoed is gelegen op een stuifzandrug. Omstreeks 1900 werd in dit stuifzand beplant met grove den. Geleidelijk aan heeft zich hier berken-eikenbos ontwikkeld. Zegenwerp is een oud adellijk landgoed. De huidige situatie is omstreeks 1850 ontstaan, toen het landgoed werd getransformeerd naar de Engelse landschapsstijl. In het landgoed passeert men Huize Zegenwerp, een eenvoudig landhuis uit het eind van de 18e eeuw. In Sint-Michielsgestel wordt het riviertje de Dommel weer gevolgd richting Halder. Halder is een buurtschap met aan overzijde van het riviertje de Dommel het kasteel Nieuw-Herlaar. Het huidige kasteel is eind 18de eeuw tegen de toren van het oorspronkelijke kasteel gebouwd. Via het Park Reeburg in de plaats Vught gaat de tocht naar het station, het eindpunt. 59% van deze wandeltocht is onverhard.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-4-2018, laatst bijgewerkt op: 25-3-2025

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het station aan de centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw LA vertrekken, de weg “Parallelweg Noord” volgen met verderop aan linkerhand een fietsenstalling en een langwerpig parkeerterrein “Jan van Eschplein”.
Voorbij het parkeerterrein links aanhouden, het verhard voetpad tussen een wit voormalig stationsgebouw en een kleine parkeerterreintje aan rechterhand inlopen, het pad RD uitlopen, vervolgens aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing links aanhouden, verharde weg.
RD, “Brugstraat”, weg aan rechterhand negeren, de weg buigt met flauwe bocht naar rechts.
Bij T-splitsing LA, “Breukelsestraat”, vervolgens na ca. 50m, bij 3-sprong rechts aanhouden, “Van Hornstraat”, kn6 volg 5, de weg volgen tot een kruising met aan linkerhand “Jan van Brabrantstraat”, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, “Jan van Brabrantstraat”, kn5 volg 32, de weg volgen tot een kruising met de weg “Leenhoflaan” voor een park, zijwegen en zijpad negeren.
2.
Bij deze kruising RD, breed verhard pad met lage zuilen en enkele palen, vervolgens na ca. 50m bij kruising eveneens RD, verhard pad met aan linker- en rechterhand sportvelden, “Merlettenlaan”, kn32 volg 44.
RD, voetpad aan rechterhand negeren, direct daarna bij kruising LA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, voetpad met iets verder een brugje.
# Voordat men LA gaat op ca. 80m is aan rechterhand een horecagelegenheid.
Bij kruising RD, voetpad met een dierenparkje aan linkerhand.
Bij kruising LA, wn route, het dierenparkje aan linkerhand verder volgen.
Na ca. 100m, iets voor een wit metalen afsluitboom RA, wn route, het onverharde pad volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg, iets voor de T-splitsing buigt het pad naar links.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, “Essche Heike”, direct daarna bij T-splitsing LA, de weg volgen tot een onverhard pad aan rechterhand met stenen zuilen en een boog met opschrift “Sparrenrijk” ruim voor een spoorwegovergang, overige zijwegen en paden negeren.
3.
Bij dit pad RA, onverhard pad met bordje “Opengesteld” en informatiepaneel “Sparrenrijk”, kn44 volg 33, vervolgens na ca. 60m LA, kn33 volg 43, rechte beukenlaan met iets verder aan linkerhand een picknickplaats met enkele picknicktafels en speeltoestellen.
Voorbij de picknickplaats RD, pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 100m RA, wn43, smaller pad.
Na ca. 70m LA, wn43, smal bospad met iets verder rododendronstruiken langs het pad.
Bij T-splitsing RA, breder recht pad, wn43.
Voor een bankje aan linkerhand RA een boomstambrugje over, groene (paaltjes) route, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, groene route.
Na ca. 120m RA, smal pad, groene route.
Bij T-splitsing LA, breder pad, groene route.
Bij kruising met een breed pad met een gescheiden grind-/fietspad RD, brede beukenlaan, de groene route wordt verlaten.
4.
Bij kruising met aan linkerhand een pad met vier houten palen RD, het pad door de bosrand met op enige afstand aan linkerhand landbouwpercelen volgen.
Voorbij het landbouwperceel, bij kruising RA, smaller pad, verderop buigt het pad naar rechts.
In deze bocht scherp LA.
Iets voor een omheind perceel, bij Y-splitsing links aanhouden, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden richting een verharde weg lopen.
Bij deze weg, bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot weg “De Ketting” aan linkerhand voor horecagelegenheid “Mortimar” rechts van de weg.
Bij deze weg LA, “De Ketting”, kn42 volg 37, de weg met verderop kn37 volg 38 volgen tot een onverhard pad aan linkerhand met een houten voetgangerssluis ca. 50m voorbij een viaduct over de snelweg, zijwegen negeren.
Bij dit pad LA, onverhard pad met enkele traptreden kn38 volg 40, voorbij de traptreden RD het smalle pad met iets verder een ven aan linkerhand volgen tot een 3-sprong voor het volgende ven, iets voor de 3-sprong is aan linkerhand een pad naar een grafheuvel.
# De grafheuvel is een grafheuvel uit de Bronstijd 3000 tot 800 voor Christus.
5.
Bij deze 3-sprong RA, wn route, het smalle pad met op enige afstand het 2de ven aan linkerhand volgen tot een 3-sprong met aan rechterhand een houten voetgangerssluis met daarachter aan overzijde van een breed pad een boerderij.
Bij deze 3-sprong RA door de houten voetgangerssluis, wn route, direct daarna voor de boerderij, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, breed pad met voorbij een houten afsluitboom een gescheiden grind-/fietspad.
Na ca. 650m, t.h.v. informatiepaneel “Fietsen doe je in Brabant 43” LA, grindpad, “Hooibrugpad”, wn39 (zie achterzijde van het routepaaltje).
Voorbij een brugje over de Dommel het grindpad met een bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn39 volg 88, grind-/fietspad “Hooibrugpad” met de Dommel aan linkerhand, voorbij twee betonnen legoblokken wordt het grindpad breder.
6.
Ca. 40m voorbij een picknicktafel met informatiepaneel “Meierij waardevol cultuurlandschap”, bijna aan het eind van bosschages aan linkerhand LA, kn88 volg 86, smal pad met iets verder een metalen afsluitboom en met de Dommel aan linkerhand.
Na ca. 700m RA door een draaihekje richting een draaihekje aan overzijde van het grasland, kn86 volg 72, voorbij het draaihekje het smalle pad met aan beide zijde populieren inlopen, voorbij een houten voetgangerssluis wordt het pad breder, het pad met verderop een houten afsluitboom verder volgen tot een 4-sprong bij een verharde weg.
Bij deze 4-sprong LA, verharde weg, “De Hogert”, kn72 volg 71.
Voor een parkeerplaats bij een begraafplaats RA, onverhard pad met de begraafplaats aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad met een ruime bocht naar links.
Bij Y-splitsing LA, verharde weg, kn71 volg 1.
T.h.v. inrit ‘Hogert 5A” links van de weg rechts aanhouden, onverhard pad, “De Hogert 4”, wn route.
7.
Voor de Dommel, bij T-splitsing RA, smal pad met de Dommel aan linkerhand, kn1 volg 22.
RD, ATB pad aan rechterhand negeren, wn route, de Dommel verder aan linkerhand volgen, na ca. 250m buigt het pad voor een bordje “Onderhoudspad doodlopend ook voor wandelaars & fietsers” naar rechts weg van de Dommel, pad tussen een smalle waterloop en een afrastering met de afrastering aan rechterhand, voor een landbouwperceel (boomkwekerij) buigt het pad naar links.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij kruising LA, “De Wielse Hoeve”, kn22 volg 23, de weg die verderop overgaat in “Genenberg” volgen tot een onverhard pad aan linkerhand iets voor een molen.
# De molen, De Genenberg is een ronde stenen korenmolen uit 1841. De molen is in 1964 omgebouwd tot een woning.
Bij dit pad LA, kn23 volg 26, smal pad met iets verder een plas aan rechterhand, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts met de Dommel aan linkerhand.
LA een stuw over, kn26 volg 58, aan de overzijde voorbij een draaihekje het pad met een bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop voor een bankje buigt het pad naar rechts weg van het riviertje.
Voorbij een brug en een houten poort RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop voorbij de inrit aan linkerhand naar een landhuis buigt het pad naar rechts en wordt smaller met aan beide zijde rododendronstruiken, wn route.
# Huize Zegenwerp is een landhuis uit het einde van de 18e eeuw. De huidige situatie is ontstaan rond 1850, toen het landgoed werd omgevormd naar een Engelse landschapsstijl.
8.
Bij T-splitsing RA, breed pad, kn58 volg 28.
T.h.v. de bosrand, bij T-splitsing RA, wn route, breed pad met aan rechterhand twee woonboerderijen.
Bij T-splitsing met aan rechterhand metalen toegangspoort “Zegenwerp” LA, wn route, het brede grindpad gaat verderop over in een verharde weg, de weg volgen tot een kruising met een doorgaande weg.
Bij deze kruising RA, kn28 volg 27, het voetpad aan de overzijde van de doorgaande weg volgen tot een brug over de Dommel.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid, voorbij de Dommel een klein stukje RD de smalle weg tussen twee appartementen inlopen, doorlopen tot het plein bij de Oude Toren met diverse horecagelegenheden.
Voorbij de brug LA, fietspad richting “Den Dungen”, “Dommelpad”, kn27 volg 2 (het routepaaltje staat aan overzijde van de weg).
LA een smallere brug over, de wn route wordt verlaten, aan de overzijde bij 5-sprong RA, het smalle pad pal naast het riviertje met het riviertje aan rechterhand inlopen, het pad volgen tot een kruising met aan rechterhand een brugje.
9.
Bij deze kruising RD, kn1 volg 6, pad over een graskade met het riviertje aan rechterhand en verderop aan de overzijde van de Dommel kasteel Nieuw-Herlaer.
# Kasteel Nieuw-Herlaer is een van oorsprong eind-veertiende-eeuwse kasteel. Van dit kasteel is de achtkante toren bewaard gebleven. In 1791 werd het oude kasteel afgebroken en werd het huidige gebouwd aan de andere kant van de toren.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn6 volg 5.
Weg met een flauwe bocht naar links verder volgen, brug aan rechterhand negeren, kn5 volg 20.
Bij T-splitsing RA, iets verder bij kruising met een doorgaande weg RA, “Vughterweg”, kn20 volg 45, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!
Iets voorbij beek de “Essche Stroom” LA, onverhard pad met de beek aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts en gaat over in een smalle verharde weg, de weg volgen tot een kruising met een doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, wn route, let op drukke weg!, iets verder buigt de weg met flauwe bocht naar links, de weg verder volgen tot een 3-sprong voorbij woning 16B.
Bij deze 3-sprong LA, kn45 volg 98.
10.
Voor een doorgaande weg RA, de smalle weg parallel aan de doorgaande weg volgen, verderop t.h.v. een ingang naar een carpoolplaats het verhard voetpad volgen, het voetpad volgen tot een kruising iets voorbij een afrit aan de overzijde van de snelweg.
Bij deze kruising RA, het voetpad links van de weg volgen, kn98 volg 99.
Aan einde van de weg, bij 3-sprong RA, het voetpad aan overzijde van de weg volgen, “Boxtelseweg”, wn route, verderop buigt het voetpad iets naar links.
Aan einde van het voetpad RD, het grindpad door het park aan de overzijde van de weg inlopen, vervolgens voor een kleine cirkel, bij T-splitsing LA, iets verder eveneens LA.
Bij T-splitsing LA, verhard voetpad, direct daarna bij T-splitsing RA, kn99 volg 39, het verhard voetpad door de rand van het park volgen tot een 3-sprong met aan linkerhand een brugje, zijpaden aan rechterhand negeren.
11.
Bij deze 3-sprong met aan linkerhand het brugje RA, wn route.
Iets voor een 4-sprong LA, direct daarna links aanhouden, verharde weg, de verharde weg buigt iets verder met een flauwe bocht naar rechts, “Reebrugpad”, verderop voorbij woning nr.7 het voetpad tussen woning nr.9 en de appartementen inlopen.
Aan einde van het voetpad links aanhouden, direct daarna 4-sprong RD, smalle weg links van woning nr.36 inlopen, “Emmasingel”, kn39 de wn route wordt  verlaten, voorbij de woning gaat de weg over in een verhard voetpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Emmasingel 8-20”, smalle weg met een vijver aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “Emmasingel”, smalle weg met nog steeds de vijver aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, iets verder RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij woning nr.88 RA richting station Vught, “Stationsstraat”, de weg met spoorlijn aan linkerhand volgen tot het station, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Boxtel, Stationsplein 14, 5281 GH te Boxtel. Plan Route

Eindpunt

Station Vught, Stationsstraat 29 te Vught.

Met de auto

Parkeren P&R adres : Salmstraat - 5281 RS Boxtel

Openbaar vervoer

Station Boxtel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Ven in landgoed de Venrode Adrie: Ven in landgoed de Venrode
Grafheuvel Adrie: Grafheuvel
Landgoed de Venrode Adrie: Landgoed de Venrode
Ven in landgoed de Venrode Adrie: Ven in landgoed de Venrode
De Dommel Adrie: De Dommel
Imposante bomen in landgoed Zegenwerp Adrie: Imposante bomen in landgoed Zegenwerp
Huize Zegenwerp Adrie: Huize Zegenwerp
Beekje in landgoed Zegenwerp Adrie: Beekje in landgoed Zegenwerp
Genenberg molen, voormalige korenmolen Adrie: Genenberg molen, voormalige korenmolen
Dijk langs de Dommel met in de verte kasteel Nieuw-Herlaar Adrie: Dijk langs de Dommel met in de verte kasteel Nieuw-Herlaar
Kasteel Nieuw-Herlaar Adrie: Kasteel Nieuw-Herlaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-5.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught



Restaurant Molenwijk

Molenwijk 2
5282 SH Boxtel

Restaurant Mortimar

Bosscheweg 133
5282 WV Boxtel
Bezoek website

Eetcafé De Oude Ketting

Bosscheweg 74
5283 WB Boxtel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 25 maart 2025 om 18:03

    23 maart 2025 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. In het bosgebied Sparrenrijk zijn diverse paden opgeheven en een nieuw pad gecreëerd, de wandeltocht is hierop aangepast. Verder is er een extra stukje pad in de wandeltocht opgenomen dat langs de Dommel loopt, met aan de overzijde van de Dommel Huize Zegenwerp. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier gewenst!

    Reageren
  2. Petra 14 januari 2024 om 17:32

    Wat een mooie route, je wandelt veel langs de Dommel, ook door stukjes bos, eigenlijk een afwisselende route. Zeker mooi in de winter, maar ook goed te wandelen in elk jaargetijde. Mooie omgeving. Goed beschreven Adrie, we hebben genoten vandaag, ook met de natte sneeuwbuien.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)