Het Groene Woud-5, Boxtel te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Het Groene Woud-5, te Boxtel

Een stevige lijnwandelingen van 20,2 kilometer van Boxtel naar Vught door het bosgebied Sparrenrijk, landgoed de Venrode, langs het riviertje de Dommel en door het landgoed Zegenwerp. Men kan eventueel ook eindigen in Sint-Michielsgestel om met de bus verder naar het station in Vught te reizen, de lijnwandeling "Het Groene Woud-5-de kleine tocht" is 14,2 kilometer. Via wandelpark met het Leijsenven gaat de wandeltocht naar het natuurgebied en recreatiebos Sparrenrijk. Het Sparrenrijk is ontstaan toen de Halsche Heide werd ontgonnen. Na verlaten van het Sparrenrijk gaat de wandeltocht door het landgoed de Venrode, langs het riviertje de Dommel en landgoed Zegenwerp naar Sint-Michielsgestel. In het landgoed de Venrode komt men langs twee heel mooie, door uitstuiven ontstane vennen en een recent ontdekte grafheuvel. Het landgoed is gelegen op een stuifzandrug. Omstreeks 1900 werd in dit stuifzand beplant met grove den. Geleidelijk aan heeft zich hier berken-eikenbos ontwikkeld. Zegenwerp is een oud adellijk landgoed. De huidige situatie is omstreeks 1850 ontstaan, toen het landgoed werd getransformeerd naar de Engelse landschapsstijl. In het landgoed passeert men Huize Zegenwerp, een eenvoudig landhuis uit het eind van de 18e eeuw. In Sint-Michielsgestel wordt het riviertje de Dommel weer gevolgd richting Halder. Halder is een buurtschap met aan overzijde van het riviertje de Dommel het kasteel Nieuw-Herlaar. Het huidige kasteel is eind 18de eeuw tegen de toren van het oorspronkelijke kasteel gebouwd. Via het Park Reeburg in de plaats Vught gaat de tocht naar het station, het eindpunt. 59% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-4-2018, laatst bijgewerkt op: 18-9-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het station aan centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw LA vertrekken, de weg “Parallelweg Noord” volgen, verderop passeert men aan linkerhand een fietsenstalling en een langwerpig parkeerterrein “Jan van Eschplein”.
Voorbij het parkeerterrein links aanhouden, het verhard voetpad tussen het witte voormalig stationsgebouw en parkeerterreintje inlopen.
Aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing links aanhouden, verharde weg.
RD, “Brugstraat”, weg aan rechterhand negeren, de weg buigt met flauwe bocht naar rechts.
Bij T-splitsing LA, vervolgens na ca. 50m, bij 3-sprong rechts aanhouden, “Van Hornstraat”, kn6 volg 5, de weg volgen tot kruising met aan linkerhand “Jan van Brabrantstraat”, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, “Jan van Brabrantstraat”, kn5 volg 32, de weg volgen tot kruising met “Leenhoflaan” voor een park, zijwegen en zijpad negeren.
2.
Bij deze kruising RD, verhard fiets-/voetpad met lage zuilen, vervolgens na ca. 50m bij kruising eveneens RD, verhard fiets-/voetpad met aan linker- en rechterhand sportvelden, “Merlettenlaan”, kn32 volg 44.
RD, voetpad aan rechterhand negeren, direct daarna bij kruising LA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, iets verder passeert men een brugje.
# Voordat men LA gaat, voor een eventuele pauze op ca. 80m is aan rechterhand een horecagelegenheid.
Bij kruising RD, voetpad met dierenparkje aan linkerhand.
Bij kruising LA, wn route, het dierenparkje aan linkerhand verder volgen.
Na ca. 100m, iets voor wit metalen afsluitboom RA, onverhard pad, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, iets voor de T-splitsing buigt het pad naar links.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, “Essche Heike”, direct daarna bij T-splitsing LA, de weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand met stenen zuilen en boog met opschrift “Sparrenrijk” ruim voor een spoorwegovergang, overige zijwegen en paden negeren.
3.
Bij dit pad RA, onverhard pad met informatiepaneel “Sparrenrijk”, kn44 volg 33, vervolgens na ca. 60m LA, rechte beukenlaan, kn33 volg 43, het pad met iets verder aan linkerhand een picknickplaats met enkele speeltoestellen volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, wn43.
Na ca. 70m LA, wn43, smal bospad met iets verder rododendronstruiken langs het pad.
Bij T-splitsing RA, breder recht pad, wn43.
Bij kruising met smal pad RD, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. overgang van kleine beuken naar grote beuken, bij kruising met smal pad RD.
Bij kruising met bankje en aan linkerhand een perceel grasland RA, breed pad met grind-/fietspad.
RD, pad aan rechterhand negeren, men passeert een bankje.
Ruim voor perceel grasland aan rechterhand, bij kruising LA, beukenlaan.
Bij kruising met aan linkerhand een pad met vier houten palen RD, pad door de bosrand met op enige afstand aan linkerhand een landbouwperceel, het pad door de bosrand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
4.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot weg “De Ketting” aan linkerhand, t.h.v. horecagelegenheid “Mortimar”.
Bij deze weg LA, “De Ketting”, kn42 volg 37, de weg met verderop kn37 volg 38 volgen tot viaduct over de snelweg, zijwegen negeren.
Ca. 50m voorbij het viaduct LA, smal onverhard pad met rij palen en met enkele traptreden, gele (paaltjes) route, kn38 volg 40, het smalle pad met iets verder een ven aan linkerhand volgen tot 3-sprong voor volgende ven, iets voor de 3-sprong is aan linkerhand een grafheuvel te zien.
Bij deze 3-sprong RA, gele en wn route, het smalle pad met op enige afstand het 2de ven aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan rechterhand houten voetgangerssluis en daarachter aan overzijde van het bredere pad een boerderij.
Bij deze 3-sprong RA door de houten voetgangerssluis, wn route, de gele route wordt verlaten, direct daarna voor de boerderij, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, breed pad met iets verder gescheiden grind-/fietspad.
Na ca. 650m, in flauwe bocht naar links van het pad LA, grindpad, wn39 (zie achterzijde van het routepaaltje).
5.
Voorbij brugje over de Dommel het grindpad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn39 volg 88, grind-/fietspad “Hooibrugpad” met de Dommel aan linkerhand, verderop wordt het grindpad breder.
Ca. 40m voorbij bankje met informatiepaneel “Meierij”, bijna aan het eind van bosschages aan linkerhand LA, smal pad met de Dommel aan linkerhand, kn88 volg 86.
Na ca. 700m RA door draaihekje richting draaihekje aan overzijde van het grasland, kn86 volg 72, voorbij het draaihekje het smalle pad met aan beide zijde populieren inlopen, verderop voorbij een houten voetgangerssluis wordt het pad breder, het pad verder volgen tot splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze splitsing LA, verharde weg, “De Hogert”, kn72 volg 71.
Voor parkeerplaats bij begraafplaats RA, onverhard pad, wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.
Bij Y-splitsing RA, verharde weg, kn71 volg 21.
Bij T-splitsing RA, “Loopstraat”, wn route.
Voor woning LA, “Brede Pad”, wn route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
6.
RD, pad “De Heikes” aan rechterhand negeren, kn21 volg 22.
Bij kruising RD, verharde weg, “De Wielse Hoeve”, kn22 volg 23, de weg volgen tot een molen.
Iets voor de molen LA, kn23 volg 26, smal pad met iets verder een waterplas aan rechterhand, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts met de Dommel aan linkerhand.
LA de stuw over, kn26 volg 58, aan de overzijde het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop voor een bankje buigt het pad naar rechts weg van het riviertje.
Voorbij brug en houten poort RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop voorbij inrit naar landhuis buigt het pad naar rechts en wordt smaller, wn route.
Bij T-splitsing RA, grindpad, kn58 volg 28.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, wn route, men passeert aan rechterhand twee woonboerderijen.
7.
Bij T-splitsing met aan rechterhand metalen toegangspoort “Zegenwerp” LA, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RA, kn28 volg 27, voetpad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, het voetpad volgen tot brug over de Dommel.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid, voorbij de Dommel een klein stukje RD het voetpad verder volgen, rond het plein bij de Oude Toren zijn diverse horecagelegenheden.
Voorbij de brug LA, fietspad richting “Den Dungen”, “Dommelpad”, kn27 volg 2 (het routepaaltje staat aan overzijde van de weg).
LA de smallere brug over, de wn route wordt verlaten, aan overzijde bij 5-sprong RA, het smalle pad pal naast het riviertje met het riviertje aan rechterhand inlopen, het pad volgen tot kruising t.h.v een brugje.
Bij deze kruising RD, pad over graskade, kn1 volg 6.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn6 volg 5.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, brug aan rechterhand negeren, kn5 volg 20.
Bij T-splitsing RA, direct daarna bij kruising met doorgaande weg RA, “Vughterweg”, kn20 volg 45, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!
8.
Iets voorbij beek de “Essche Stroom” LA, onverhard pad met de beek aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts en gaat over in een smalle verharde weg, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, wn route, let op drukke weg!, iets verder buigt de weg met flauwe bocht naar links, de weg verder volgen tot 3-sprong voorbij woning 16B.
Bij deze 3-sprong LA, kn45 volg 98.
Voor doorgaande weg RA, smalle weg parallel aan doorgaande weg, verderop t.h.v. ingang carpoolplaats het verhard voetpad volgen, het voetpad volgen tot kruising iets voorbij de afrit van de snelweg.
Bij deze kruising RA, het voetpad links van de weg volgen, kn98 volg 99.
Aan einde van de weg, bij 3-sprong RA, het voetpad aan overzijde van de weg volgen, “Boxtelseweg”, wn route, verderop buigt het voetpad iets naar links.
Aan einde van het voetpad LA, verharde weg met park aan rechterhand, wn route.
9.
In bocht naar links van de weg RA, direct daarna RD, pad door het park aan rechterhand negeren, kn99 volg 39, het verhard voetpad door de rand van het park volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een brugje, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong met aan linkerhand het brugje RA, wn route.
Voor 4-sprong LA, verhard voetpad, direct daarna links aanhouden, verharde weg, iets verder buigt de weg met flauwe bocht naar rechts, “Reebrugpad”, verderop voorbij woning nr.7 het voetpad tussen woning nr.9 en appartementen complex inlopen.
Aan einde van het voetpad links aanhouden, direct daarna 4-sprong RD, smalle weg links van woning nr.36 inlopen, “Emmasingel”, kn39 de wn route wordt  verlaten, voorbij de woning gaat de weg over in een verhard voetpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Emmasingel 8-20”, voet-/fietspad met vijver aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “Emmasingel”, vijver aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij woning nr.88 RA richting station, “Stationsstraat”, de weg met spoorlijn aan linkerhand volgen tot station, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Boxtel, Stationsplein 14, 5281 GH te Boxtel. Plan Route

Eindpunt

Station Vught, Stationsstraat 29 te Vught.

Openbaar vervoer

Station Boxtel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Ven in landgoed de Venrode Adrie: Ven in landgoed de Venrode
Grafheuvel Adrie: Grafheuvel
Landgoed de Venrode Adrie: Landgoed de Venrode
Ven in landgoed de Venrode Adrie: Ven in landgoed de Venrode
De Dommel Adrie: De Dommel
Imposante bomen in landgoed Zegenwerp Adrie: Imposante bomen in landgoed Zegenwerp
Huize Zegenwerp Adrie: Huize Zegenwerp
Beekje in landgoed Zegenwerp Adrie: Beekje in landgoed Zegenwerp
Genenberg molen, voormalige korenmolen Adrie: Genenberg molen, voormalige korenmolen
Dijk langs de Dommel met in de verte kasteel Nieuw-Herlaar Adrie: Dijk langs de Dommel met in de verte kasteel Nieuw-Herlaar
Kasteel Nieuw-Herlaar Adrie: Kasteel Nieuw-Herlaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-5.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Boxtel, Sint-Michielsgestel en VughtRestaurant Molenwijk

Molenwijk 2
5282 SH Boxtel

Restaurant Mortimar

Bosscheweg 133
5282 WV Boxtel
Bezoek website

Eetcafé De Oude Ketting

Bosscheweg 74
5283 WB Boxtel
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)