Het Groene Woud-5-variant, Boxtel te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Het Groene Woud-5-variant, te Boxtel

Lijnwandelingen van Boxtel naar Sint-Michielsgestel door het Sparrenrijk, het Landgoed de Venrode, langs het riviertje de Dommel en door het landgoed Zegenwerp in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Deze 14,2 kilometer lange lijnwandeling is de korte variant van de 20,2 kilometer lange lijnwandeling Het Groene Woud-5 die eindigt op het station in Vught. Via wandelpark met het Leijsenven gaat de tocht naar het natuurgebied en recreatiebos Sparrenrijk. Het Sparrenrijk is ontstaan toen de Halsche Heide werd ontgonnen. Na verlaten van het Sparrenrijk gaat de tocht door het Landgoed de Venrode, langs het riviertje de Dommel en landgoed Zegenwerp naar Sint-Michielsgestel. In het landgoed de Venrode komt men langs twee heel mooie, door uitstuiven ontstane vennen en een recent ontdekte grafheuvel. Het landgoed is gelegen op een stuifzandrug. Omstreeks 1900 werd in dit stuifzand beplant met grove den. Geleidelijk aan heeft zich hier berken-eikenbos ontwikkeld. Zegenwerp is een oud adellijk landgoed. De huidige situatie is omstreeks 1850 ontstaan, toen het landgoed werd getransformeerd naar de Engelse landschapsstijl. In het landgoed passeert men Huize Zegenwerp, een eenvoudig landhuis uit het eind van de 18e eeuw. 64% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-6-2018, laatst bijgewerkt op: 18-9-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het station aan centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw LA vertrekken, weg “Parallelweg Noord” volgen, verderop passeert men aan linkerhand een fietsenstalling en langwerpig parkeerterrein “Jan van Eschplein”.
Voorbij het parkeerterrein links aanhouden, verhard voetpad tussen wit voormalig stationsgebouw en het parkeerterreintje inlopen.
Aan einde van het verhard voetpad, bij Y-splitsing links aanhouden.
RD, “Brugstraat”, weg aan rechterhand negeren, de weg buigt met flauwe bocht naar rechts.
Bij T-splitsing LA, vervolgens na ca. 50m, bij 3-sprong rechts aanhouden, “Van Hornstraat”, kn6 volg 5, de weg volgen tot kruising met aan linkerhand “Jan van Brabrantstraat”, zijwegen negeren.
2.
Bij deze kruising LA, “Jan van Brabrantstraat”, kn5 volg 32, de weg volgen tot kruising met “Doornakkerlaan”, zijweg en zijpad negeren.
Bij deze kruising RD.
Bij kruising met “Leenhoflaan” RD, verhard fiets-/voetpad met lage zuilen, vervolgens na ca. 50m bij kruising eveneens RD, verhard fiets-/voetpad met aan linker- en rechterhand sportvelden, “Merlettenlaan”, kn32 volg 44.
RD, voetpad aan rechterhand negeren, direct daarna bij kruising LA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, iets verder passeert men een brugje.
# Voordat men LA gaat, voor een eventuele pauze op ca. 80m is aan uw rechterhand een horecagelegenheid.
Bij kruising RD, dierenparkje aan linkerhand.
Bij kruising LA, wn route, het dierenparkje aan linkerhand verder volgen.
3.
Na ca. 100m, iets voor wit metalen afsluitboom RA, onverhard pad, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, iets voor de T-splitsing buigt het pad naar links.
Bij deze T-splitsing RA, “Essche Heike”, verharde weg, direct daarna bij T-splitsing LA, de weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand met stenen zuilen en boog met opschrift “Sparrenrijk” ruim voor een spoorwegovergang, overige zijwegen en paden negeren.
Bij dit pad RA, onverhard pad met informatiepaneel “Sparrenrijk”, kn44 volg 33, vervolgens na ca. 60m LA, rechte beukenlaan, kn33 volg 43, iets verder passeert men aan linkerhand picknickplaats met enkele speeltoestellen.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
4.
Bij kruising RA, wn43.
Na ca. 70m LA, smal bospad, wn43, iets verder passeert men rododendronstruiken.
Bij T-splitsing RA, breder recht pad, wn43.
Bij kruising met smal pad RD, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. overgang van kleine beuken naar grote beuken, bij kruising met smal pad RD.
Bij kruising met bankje en aan linkerhand grasland RA, breed pad met grind-/fietspad.
RD, pad aan rechterhand negeren, men passeert een bankje.
Ruim voor grasland aan rechterhand, bij kruising LA, beukenlaan.
Bij kruising met aan linkerhand pad met vier houten palen RD, pad door bosrand met op enige afstand aan linkerhand een landbouwperceel, het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
5.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, het fietspad volgen tot weg “De Ketting” aan linkerhand, t.h.v. horecagelegenheid “Mortimar”.
Bij deze weg LA, “De Ketting”, kn42 volg 37, de weg volgen tot viaduct over de snelweg, zijwegen negeren, ruim voor het viaduct passeert men kn37 volg 38.
Ca. 50m voorbij het viaduct, bij rij palen LA, smal onverhard pad met enkele traptreden, gele (paaltjes) route, kn38 volg 40, het pad met iets verder een ven aan linkerhand volgen tot 3-sprong voor volgend ven, iets voor de 3-sprong is aan linkerhand een grafheuvel te zien.
Bij deze 3-sprong RA, gele en wn route, het smalle pad met op enige afstand het 2de ven aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan rechterhand houten voetgangerssluis met daarachter aan overzijde van een breed pad een boerderij.
6.
Bij deze 3-sprong RA door de houten voetgangerssluis, wn route, de gele route wordt verlaten, direct daarna voor de boerderij, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, breed pad met iets verder gescheiden grind-/fietspad.
Na ca. 650m, in flauwe bocht naar links LA, grindpad, wn39 (zie achterzijde van het routeplaatje).
Voorbij brugje het grindpad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn39 volg 88, grind-/fietspad “Hooibrugpad” met de Dommel aan linkerhand.
Ca. 40m voorbij bankje met informatiepaneel “Meierij”, bijna aan het eind van bosschages aan linkerhand LA, smal pad met de Dommel aan linkerhand, kn88 volg 86.
Na ca. 700m RA door draaihekje richting draaihekje aan overzijde van het grasland, kn86 volg 72, voorbij het draaihekje het smalle pad met aan beide zijde populieren inlopen, voorbij een houten voetgangerssluis wordt het pad breder, het pad verder volgen tot splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
7.
Bij deze splitsing LA, verharde weg, “De Hogert”, kn72 volg 71.
Voor parkeerplaats bij begraafplaats RA, onverhard pad, wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.
Bij Y-splitsing RA, verharde weg, kn71 volg 21.
Bij T-splitsing RA, “Loopstraat”, wn route.
Voor woning LA, “Brede Pad”, wn route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
RD, pad “De Heikes” aan rechterhand negeren, kn21 volg 22.
Bij kruising RD, verharde weg, “De Wielse Hoeve”, kn22 volg 23, de weg volgen tot een molen.
Iets voor de molen LA, smal bospad met waterplas aan rechterhand, kn23 volg 26, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts met de Dommel aan linkerhand.
8.
LA de stuw over, kn26 volg 58 , aan de overzijde het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop voor een bankje buigt het pad naar rechts weg van het riviertje.
Voorbij brug en houten poort RD, pad aan rechterhand negeren, verderop voorbij inrit naar een landhuis buigt het pad naar rechts en wordt smaller, wn route.
Bij T-splitsing RA, grindpad, kn58 volg 28.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, wn route, men passeert aan rechterhand twee oude woonboerderijen.
Bij T-splitsing met aan rechterhand metalen toegangspoort “Zegenwerp” LA, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RA, voetpad aan overzijde van de doorgaande weg richting brug over de Dommel, voorbij de brug het voetpad verder RD volgen tot plein met Oude Toren, aan overzijde van het plein is een bushalte, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Boxtel, Stationsplein 14, 5281 GH te Boxtel. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Petrus Dondersplein, Nieuwstraat te 5271 AA Sint-Michielsgestel.

Openbaar vervoer

Station Boxtel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Recreatiebos Sparrenrijk Adrie: Recreatiebos Sparrenrijk
Recreatiebos Sparrenrijk Adrie: Recreatiebos Sparrenrijk
Ven in landgoed de Venrode Adrie: Ven in landgoed de Venrode
Recent ontdekte grafheuvel in de Venrode Adrie: Recent ontdekte grafheuvel in de Venrode
Landgoed de Venrode Adrie: Landgoed de Venrode
De Dommel Adrie: De Dommel
Landgoed Zegenwerp Adrie: Landgoed Zegenwerp
Landgoed Zegenwerp Adrie: Landgoed Zegenwerp
Molen de Genenberg Adrie: Molen de Genenberg
Huize Zegenwerp Adrie: Huize Zegenwerp

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-5-variant.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Boxtel en Sint-MichielsgestelSchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)