Het Groene Woud-2, Best te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Het Groene Woud-2, te Best

Een stevige lijnwandelingen van Best naar Boxtel door de Scheeken-Mortelen, de Heerenbeek en de Mortelen in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Voor degene die 20,7 kilometer wat aan de lange kant vind kan eventueel ook eindigen in het centrum van Lennisheuvel en de buurtbus nemen naar het station in Boxtel. "Het Groene Woud-2-variant" met Lennisheuvel als eindpunt is 16,7 kilometer. Men mist dan het gedeelte langs de beek Beerze die opsplitst in Kleine Aa en Smalwater. Al vrij snel na verlaten van Best gaat de wandeltocht door het natuurgebied Scheeken-Mortelen. In het voorjaar van 2017 heeft Brabants Landschap edelherten teruggebracht in het omheind deel van dit gebied. Via een natuurbrug is het gebied verbonden met het natuurgebied de Scheeken aan de oostzijde van de A2. De wandeltocht gaat door het omheinde gebied aan de westzijde van de A2 waarin de edelherten leven en met een beetje geluk krijgt men ze ook nog te zien. Na verlaten van het omheinde gebied gaat de wandeltocht door Heerenbeek en de Mortelen. Heerenbeek is een oud landgoedbos dat voor driekwart bestaat uit vochtig loofbos. De Mortelen bestaat uit een afwisseling van kleine landbouwpercelen deels omgevormd tot bloemrijke graslanden en kleine bospercelen. De wandeltocht gaat zowel door de bossen als door de graslanden. In Heerenbeek passeert men als bezienswaardigheid een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw. Via de meanderende beken Heerenbeek, Beerze en Smalwater gaat de tocht richting Boxtel. 76% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-4-2018, laatst bijgewerkt op: 12-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het stationsgebouw RD vertrekken, het plein “Stationsplein” over.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, “Spoorweglaan”, de weg met spoor aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts direct na een viaduct over een doorgaande weg met voor het viaduct kombord “Einde bebouwde kom Best”.
In deze bocht links aanhouden, “Krimpweg”, kn2 volg 95.
Bij T-splitsing LA, wn route, de weg buigt naar rechts, “Kruisbeemdenweg”, de weg verder volgen tot (gras)pad aan rechterhand voorbij een omheind perceel met voor het perceel woning nr.10.
Bij dit pad RA, wn route, (gras)pad met de omheining aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, onverhard pad, wn route.
Bij kruising voor een pad met houten afsluitboom en bordje “Natuurreservaat” LA, kn95 volg 96.
Na ca. 200m RA, “Pailjaartseweg”, kn96 volg 97, pad met verderop een veerooster met BL bordje “Scheeken-Mortelen”.
Ruim voor verlaten van het leefgebied van de edelherten met in de verte een snelweg LA, wn route, het pad dat verderop door het bos gaat volgen tot men het leefgebied voorbij het bos bij een hoog klaphek met metalen poort verlaat.
2.
Na verlaten van het leefgebied, bij T-splitsing RA, kn97 volg 79, het pad volgen tot T-splitsing.
# Na ca. 500m passeert men aan rechterhand een kijkscherm met klein plateau.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD richting spoortunnel “Pailjaarttunnel”, voorbij de spoortunnel de weg “Liempsedijk” met verderop kn79 volg 3 volgen tot grindpad ”Heerenbeek” aan rechterhand iets voor een parkeerterreintje aan linkerhand met informatiepaneel en overkapte picknicktafel, overige zijpaden en zijweg negeren.
Bij dit pad RA, “Heerenbeek”, grindpad met hoog klaphek en veerooster, wn route, bij volgend hoog klaphek en veerooster verlaat men het leefgebied weer, verderop t.h.v. een boerderij buigt het grindpad naar links.
# De monumentale boerderij is van oorsprong een Vlaamse schuur uit 1628 die in de 19de eeuw omgebouwd is tot boerderij.
3.
Iets voorbij de boerderij, in bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, kn3 volg 4, smaller grindpad met aan linkerhand een klein perceeltje met fruitbomen en een insectenhotel en verderop een wit metalen afsluitboom.
Direct na de afsluitboom, t.h.v. ANWB 20582 LA richting “Best”, “Woekensesteeg”, kn4 volg 7, pad met BL bordje “Mortelen” en een perceel grasland aan rechterhand, verderop passeert men aan linkerhand enkele percelen grasland.
Iets voorbij deze percelen, in flauwe bocht naar links van het pad scherp RA, smal onverhard (grassig) pad met houten afsluitboom en BL bordje “Mortelen”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 5-sprong voorbij een houten afsluitboom met kn6 routepaaltje en voor een waterloop.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand (let op het smalle pad aan overzijde van de waterloop) inlopen, kn6 volg 11/19, smal pad met de waterloop aan rechterhand, wn11, na ca. 90m buigt het pad naar links en gaat door een klaphek het grasland in, voorbij het klaphek door linkerzijde van het grasland lopen, wn route, voorbij een poel aan rechterhand buigt gras-pad iets naar rechts richting een klaphek aan overzijde, bij dit klaphek het grasland verlaten en het smalle pad volgen.
4.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn11, vervolgens t.h.v. boerderij nr. 3 RA door draaihekje met BL bordje “Mortelen”, kn11 volg 12, door het perceel grasland richting hoek aan rechterzijde lopen voorbij het campingterrein, bij deze hoek buigt het pad door het grasland naar rechts met afrastering aan rechterhand, voorbij doorgang naar volgend perceel grasland RD richting een draaihekje aan overzijde van het grasland lopen, na verlaten van het grasland bij het draaihekje RA, smal pad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing RA, grindpad , “Oude Steeg”, kn12 volg 15.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Oude Steeg”, kn15 volg 16.
Voorbij perceeltje grasland aan linkerhand RD, pad met BL bordje “Mortelen” aan linkerhand negeren.
5.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad voor een groot perceel grasland aan rechterhand negeren, wn route, verderop passeert men rechts van het pad een zwerfkei met opschrift “50jaar Brabants heem”.
Ca. 130m voorbij deze zwerfkei, voor bankje RA, smal pad met BL bordje “Mortelen”, kn16 volg 2.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn2 volg 5/69, vervolgens voorbij bosperceel aan linkerhand LA, kn2 volg 69, het smalle pad met houten voetgangerssluis rechts van de metalen poort tussen de afrastering en de waterloop inlopen, verderop voor een waterloop buigt het pad naar links, ca. 140m voorbij deze bocht buigt het pad voor een beekje naar rechts, het meanderend beekje aan linkerhand met verderop een poel tussen het beekje en het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg iets voorbij een klaphek.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad langs de verharde weg volgen, kn69 volg 81/64.
Voorbij horecagelegenheid “de Vrolijke Jager” RD, weg en onverhard pad aan rechterhand negeren, kn69 volg 64, het fietspad verder volgen tot pad langs een beekje aan linkerhand.
6.
Bij dit pad LA het pad aan overzijde van de weg inlopen, wn route, het pad met het beekje aan linkerhand volgen tot bocht naar links richting een woning t.h.v. een houten poort iets voorbij een klein bosperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, wn64, iets verder RA, gras-pad met beekje aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, verderop ruim voor de dorpsrand buigt het pad langs het beekje naar links.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot 4-sprong.
# Bij de 4-sprong is op ca. 350m horecagelegenheid “De Koekenbakker” ga bij deze 4-sprong RA, “Lennisheuvel”, de weg die verderop met ruime bocht naar links buigt volgen tot de horecagelegenheid tegenover de kerk.

Bij deze 4-sprong LA, “Koevoortseweg”, kn18 volg 59.
Direct na kombord “Einde bebouwde kom Lennisheuvel” en beekje RA, “Lokvenseweg”, wn59, het onverharde pad met gescheiden grind-/fietspad volgen tot smal beekje aan linkerhand met informatiepaneel “Heerenbeekloop”.
Voor het beekje LA, smal pad met beekje aan rechterhand, kn59 volg 60, verderop voor beek de Beerze buigt het pad naar links.
Voorbij smalle metalen brug, bij 3-sprong RA, smal pad met de beek aan rechterhand, blauwe (NM routepaaltjes met blauwe pijl) route, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met onverhard pad RD door klaphek, blauwe route.
Bij kruising met verharde weg RA, “Kempseweg”, de blauwe route wordt verlaten.
RD, onverhard pad “De Donders” aan linkerhand negeren.
7.
Voor kombord “Boxtel” RA “Loxvenseweg”.
Voor beek “Smalwater” LA, grind-/fietspad met de beek aan rechterhand, voorbij woning nr.20 buigt het pad naar links en gaat over in een verharde weg, de beek wordt verlaten.
Bij Y-splitsing RA, weg met spoorlijn aan linkerhand, kn7 volg 6.
Bij 3-sprong LA de spoorwegovergang over richting “Centrum”, de doorgaande weg met iets verder een tweede spoorwegovergang volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting “Centrum”, kn6 volg 1, “Breukelsestrtaat”, vervolgen voorbij het beekje “Smalwater” RA, “Brugstraat” (straatnaambordje passeert men verder), de wn route wordt verlaten.
Voor spoorlijn de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Spoorstraat”, weg aan linkerhand negeren.
T.h.v. woning nr.22 rechts aanhouden, het verhard voetpad RD uitlopen.
Aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, de weg volgen tot het station het eindpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Best, Stationsstraat 1, 5684 BA te Best. Plan Route

Eindpunt

Station Boxtel, Stationsplein 23 te Boxtel.

Openbaar vervoer

Station Best

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Monumentale boerderij in Heerenbeek Adrie: Monumentale boerderij in Heerenbeek
De Mortelen Adrie: De Mortelen
50 jaar Brabants heem Adrie: 50 jaar Brabants heem
De Mortelen Adrie: De Mortelen
De Mortelen Adrie: De Mortelen
Populierenperceel langs de beek Heerenbeek Adrie: Populierenperceel langs de beek Heerenbeek
Woonboerderij aan de rand van Lennisheuvel Adrie: Woonboerderij aan de rand van Lennisheuvel
Paarden in het Smalwater Adrie: Paarden in het Smalwater

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-2.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaatsen Best en BoxtelHerberg De Vrolijke Jager

Oude Grintweg 100
5688 MB Oirschot
Bezoek website

De Koekenbakker op ca. 400m

Lennisheuvel 57
5281 LD Lennisheuvel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Marja Koster 3 januari 2023 om 12:06

  Hoi Adrie, we zijn voornemens om deze route te gaan lopen. Een vraag van mijn man: heb jij in verleden bij Rotabest gewerkt? Groeten Marja en Hans Koster

  Reageren
  1. Adrie 3 januari 2023 om 14:14

   Hallo Marja en Hans, Ik heb niet gewerkt Rotabest, om eerlijk te zeggen ik kende de naam niet eens van het bedrijf. Ik heb gewerkt bij Philips Innovation Services op de campus in Eindhoven.
   Met vriendelijke groet,
   Adrie

 2. Adrie 23 oktober 2022 om 15:12

  Vandaag 23 oktober 2022 de lijnwandeling samen met de kortere variant gecontroleerd. De gelogde track en de track in het GPX bestand komen prima overeen, zie reactie Frank Blous 22 juli. Vaak in dit deel van begrazingsgebied van de edelherten geweest tot vandaag geen edelherten gezien, vandaag zowel in de Scheeken-De Mortelen ten oosten van het spoor en in de Heerenbeek ten westen van het spoor. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Frank Blous 27 juli 2022 om 11:57

  Goedemiddag, een vriend en ik hebben de route op woensdag 27 juli 2022 gelopen. Ik had de route in pdf format gedownload. Deze voert vanaf het station van Best rechts (= ten oosten) van de spoorlijn en gaat pas bij de Liempdsedijk het spoor in westwaartse richting over. Mijn vriend had het bestand in gpx format gedownload en deze route is anders.

  Met veiendelijke groeten,
  Frank Blous

  Reageren
  1. Adrie 27 juli 2022 om 16:38

   Beste Frank Blous bedankt voor de reactie! Zowel het PDF bestand met de topografische kaart als de Google Maps kaart zijn afgeleid van het GPX bestand, met andere woorden als het GPX bestand een fout bevat dan zijn ook het PDF bestand en de Google Maps kaart fout. Voor de zekerheid het GPX bestand gedownload en de track gecontroleerd. De track in het GPX bestand is van deze wandeltocht, bij de Pailjaarttunnel wordt het spoor gepasseerd en de Liempsedijk gevolgd.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)