Het Groene Woud-2, Best te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Het Groene Woud-2, te Best

Een stevige lijnwandelingen van Best naar Boxtel door de Scheeken-Mortelen, de Heerenbeek en de Mortelen in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Voor degene die 20,7 kilometer wat aan de lange kant vind kan eventueel ook eindigen in het centrum van Lennisheuvel en de buurtbus nemen naar het station in Boxtel. "Het Groene Woud-2-variant" met Lennisheuvel als eindpunt is 16,7 kilometer. Men mist dan het gedeelte langs de beek Beerze die opsplitst in Kleine Aa en Smalwater. Al vrij snel na verlaten van Best gaat de wandeltocht door het natuurgebied Scheeken-Mortelen. In het voorjaar van 2017 heeft Brabants Landschap edelherten terug gebracht in het omheind deel van dit gebied. Via een natuurbrug is het gebied verbonden met het natuurgebied de Scheeken aan de oostzijde van de A2. De wandeltocht gaat door het omheinde gebied aan de westzijde van de A2 waarin de edelherten leven en met een beetje geluk krijgt men ze ook nog te zien. Na verlaten van het omheinde gebied gaat de wandeltocht door Heerenbeek en de Mortelen. Heerenbeek is een oud landgoedbos dat voor driekwart bestaat uit vochtig loofbos. De Mortelen bestaat uit een afwisseling van kleine landbouwpercelen deels omgevormd tot bloemrijke graslanden en kleine bospercelen. De wandeltocht gaat zowel door de bossen als door de graslanden. In Heerenbeek passeert men als bezienswaardigheid een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw. Via de meanderende beken Heerenbeek, Beerze en Smalwater gaat de tocht richting Boxtel. 75% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-4-2018, laatst bijgewerkt op: 5-6-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het stationsgebouw RD vertrekken, het plein “Stationsplein” over.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, “Spoorweglaan”, weg met spoor aan linkerhand, de weg volgen tot bocht naar rechts direct na viaduct over doorgaande weg, voor het viaduct passeert men kombord “Einde bebouwde kom Best”,.
In deze bocht links aanhouden, “Krimpweg”, kn2 volg 95.
Bij T-splitsing LA, wn route, de weg buigt naar rechts, “Kruisbeemdenweg”.
Voor 2de woning rechts aanhouden, grindpad, de wn route wordt tijdelijk verlaten, verderop gaat het grindpad over in een onverhard pad.
Bij kruising voor pad met houten afsluitboom en bordje “Natuurreservaat” LA, kn05 volg 96.
Na ca. 200m RA, “Pailjaartseweg”, kn96 volg 97, eveneens breed pad, verderop passeert men een veerooster met BL bordje “Scheeken-Mortelen”.
Ruim voor verlaten van het leefgebied van de edelherten met zicht op de snelweg LA, gras-pad met houten afsluitboom, wn route, verderop verlaat men het leefgebied weer via hoog klaphek.
2.
Bij T-splitsing RA, kn97 volg 79, het pad volgen tot T-splitsing.
# Verderop passeert men aan rechterhand een kijkscherm met klein plateau.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD richting spoortunnel “Pailjaarttunnel”, voorbij de spoortunnel de weg “Liempsedijk” volgen tot grindpad ”Heerenbeek” aan rechterhand, iets voor parkeerterreintje met informatiepaneel en overkapte picknicktafel aan linkerhand, verderop in flauwe bocht naar rechts passeert men kn79 volg 3, overige zijpaden en zijweg negeren.
Bij dit pad RA, “Heerenbeek”, grindpad hoog klaphek en veerooster, bij volgend hoog klaphek en veerooster verlaat men het leefgebied weer, verderop t.h.v. een boerderij buigt het grindpad naar links.
# De monumentale boerderij is van oorsprong een Vlaamse schuur uit 1628 die in de 19de eeuw omgebouwd is tot boerderij.
3.
Iets voorbij de boerderij, in bocht naar rechts van het grindpad RD, kn3 volg 4, men passeert aan linkerhand een klein perceel met fruitbomen en insectenhotel en verderop een houten afsluitboom.
Ca. 150m voorbij de afsluitboom, t.h.v. ANWB 20582 LA richting “Best”, “Woekensesteeg”, kn4 volg 7, verderop passeert men aan linkerhand percelen grasland.
Iets voorbij deze percelen, in flauwe bocht naar links van het pad scherp RA, smal onverhard (grassig) pad met houten afsluitboom en BL bordje “Mortelen”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 5-sprong voorbij houten afsluitboom met kn6 routepaaltje en voor een waterloop.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand (het smalle pad aan overzijde van de waterloop) inlopen, kn6 volg 11, smal pad met de waterloop aan rechterhand, wn11, verderop na ca. 90m buigt het pad naar links en gaat via een klaphek het grasland in, voorbij het klaphek gras-pad aan linkerzijde van het grasland volgen, wn route, t.h.v. een poel buigt gras-pad iets naar rechts richting bomenrij aan overzijde, bij deze bomenrij het grasland via een klaphek verlaten.
4.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn11, vervolgens t.h.v. boerderij RA door draaihekje met BL bordje “Mortelen”, kn11 volg 12, gras-pad door grasland richting hoek aan rechterzijde voorbij het campingterrein, op gegeven moment is er een draaihekje herkenbaar bij deze hoek.
Bij deze hoek RA door het draaihekje, smal pad met afrastering aan linkerhand, wn route, verderop via draaihekje weer het grasland inlopen richting draaihekje aan overzijde, na verlaten van het grasland via het draaihekje RA, smal pad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing RA, grindpad , “Oude Steeg”, kn12 volg 15.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Oude Steeg”, kn15 volg 16.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad met BL bordje “Mortelen” aan linkerhand negeren.
5.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop passeert men granieten steen met opschrift
Ca. 130m voorbij deze steen, voor bankje RA, pad met BL bordje “Mortelen”, kn16 volg 2.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn2 volg 5/69, vervolgens voor landbouwperceel LA, kn2 volg 69, het smalle pad met houten voetgangerssluis rechts van het metalen hek tussen de afrastering en de waterloop inlopen, verderop voor een waterloop buigt het pad naar links, ca. 140m voorbij deze bocht buigt het pad voor een beekje naar rechts, het meanderend beekje aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg iets voorbij een klaphek.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, kn69 volg 81.
Voorbij horecagelegenheid “de Vrolijke Jager” RD, weg aan rechterhand negeren, kn69 volg 64, het fietspad verder volgen tot pad langs een beekje aan linkerhand.
6.
Bij dit pad LA het pad aan overzijde van de weg inlopen, wn route, het pad met het beekje aan linkerhand volgen tot bocht naar links richting een woning t.h.v. een houten hek, zijpaden negeren.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, wn64, iets verder RA, gras-pad met beekje aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot 4-sprong.
# Bij de 4-sprong passeert men op ca. 350m horecagelegenheid “Eetcafé Meneer Klaver” ga bij deze 4-sprong RA, “Lennisheuvel”, verderop buigt de weg met ruime bocht naar links, vervolgens de weg verder volgen tot de horecagelegenheid tegenover de kerk.

Bij deze 4-sprong LA, “Koevoortseweg”, kn18 volg 88.
T.h.v. kombord “Einde bebouwde kom Lennisheuvel”, na passeren van beekje RA, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad, “Lokvenseweg”, wn route, vervolgens het pad volgen tot smal beekje aan linkerhand met informatiepaneel “Heerenbeekloop”.
Voor het beekje LA, gras-pad met beekje aan rechterhand, verderop voor beek buigt het gras-pad naar links.
Voorbij smalle metalen brug RA, smal pad met beek aan rechterhand.
Bij kruising met onverhard pad RD door klaphek, b-NM route.
Bij kruising met verharde weg RA, “Kempseweg”, de b-NM route wordt verlaten.
RD, onverhard pad “De Donders” aan linkerhand negeren.
7.
Voor kombord “Boxtel” RA “Loxvenseweg”.
Voor beek “Smalwater” LA, grindpad met beek aan rechterhand, verderop t.h.v. woning nr.20 buigt het pad naar links en gaat over in een smalle verharde weg, de beek wordt verlaten.
Bij Y-splitsing RA, weg met spoorlijn aan linkerhand, kn7 volg 6.
Bij 3-sprong LA spoorwegovergang over, doorgaande weg, direct daarna aan overzijde RD, weg aan linkerhand negeren, iets verder passeert men een 2de spoorwegovergang, de weg verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA richting centrum, “Breukelsestraat”, kn6 volg 1.
Na passeren van beekje “Smalwater” RA, “Brugstraat”, de wn route wordt verlaten.
Voor spoorlijn de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Spoorstraat”, weg aan linkerhand negeren.
T.h.v. woning nr.22 rechts aanhouden, verhard voetpad.
Aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, de weg volgen tot station het eindpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Best, Stationsstraat 1, 5684 BA te Best. Plan Route

Eindpunt

Station Boxtel, Stationsplein 23 te Boxtel.

Openbaar vervoer

Station Best

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Monumentale boerderij in Heerenbeek Adrie: Monumentale boerderij in Heerenbeek
De Mortelen Adrie: De Mortelen
50 jaar Brabants heem Adrie: 50 jaar Brabants heem
De Mortelen Adrie: De Mortelen
De Mortelen Adrie: De Mortelen
Populierenperceel langs de beek Heerenbeek Adrie: Populierenperceel langs de beek Heerenbeek
Woonboerderij aan de rand van Lennisheuvel Adrie: Woonboerderij aan de rand van Lennisheuvel
Paarden in het Smalwater Adrie: Paarden in het Smalwater

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-2.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaatsen Best en BoxtelHerberg De Vrolijke Jager

Oude Grintweg 100
5688 MB Oirschot
Bezoek website

Eetcafé Meneer Klaver op ca. 400m

Lennisheuvel 57
5281 LD Lennisheuvel
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)