Het Groene Woud-2-variant, Best te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Het Groene Woud-2-variant, te Best

Lijnwandelingen van Best naar Lennisheuvel door de Scheeken-Mortelen, Heerenbeek en de Mortelen in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Deze lijnwandeling van 16,1 kilometer is de korte variant van de 20,7 kilometer lange lijnwandeling "Het Groene Woud-2" die eindigt op het station in Boxtel. Bij deze tocht met Lennisheuvel als eindpunt mist men het gedeelte langs de beek Beerze die zich opsplitst in Kleine Aa en Smalwater. Al vrij snel na verlaten van Best gaat de tocht door het natuurgebied Scheeken-Mortelen. In het voorjaar van 2017 heeft Brabants Landschap edelherten terug gebracht in het omheind deel van dit gebied. Via een natuurbrug is het gebied verbonden met het natuurgebied de Scheeken aan de oostzijde van de A2. De wandeltocht gaat door het omheinde gebied aan de westzijde van de A2 waarin de edelherten leven en met een beetje geluk krijgt men ze ook nog te zien. Na verlaten van het omheinde gebied gaat de wandeltocht door Heerenbeek en de Mortelen. Heerenbeek is een oud landgoedbos dat voor driekwart bestaat uit vochtig loofbos. De Mortelen bestaat uit een afwisseling van kleine landbouwpercelen deels omgevormd tot bloemrijke graslanden en kleine bospercelen. De tocht gaat zowel door de bossen als door de graslanden. In Heerenbeek passeert men als bezienswaardigheid een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw. Via de meanderende beek Heerenbeek, de wandeltocht richting Lennisheuvel. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-6-2018, laatst bijgewerkt op: 18-3-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het stationsgebouw RD vertrekken, het plein “Stationsplein” over.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, “Spoorweglaan”, weg met spoor aan linkerhand, de weg volgen tot bocht naar rechts direct na viaduct over doorgaande weg, voor het viaduct passeert men kombord “Einde bebouwde kom Best”,.
In deze bocht links aanhouden, “Krimpweg”, kn2 volg 95.
Bij T-splitsing LA, wn route, de weg buigt naar rechts, “Kruisbeemdenweg”.
Voor 2de woning rechts aanhouden, grindpad, de wn route wordt tijdelijk verlaten, verderop gaat het grindpad over in een onverhard pad.
Bij kruising voor pad met houten afsluitboom en bordje “Natuurreservaat” LA, kn95 volg 96.
Na ca. 200m RA, “Pailjaartseweg”, eveneens breed pad, kn96 volg 97, verderop passeert men een veerooster met BL bordje “Scheeken-Mortelen”.
2.
Ruim voor verlaten van het leefgebied van de edelherten met in de verte de snelweg LA, gras-pad met houten afsluitboom, wn route, verderop verlaat men het leefgebied weer via een hoog klaphek.
Bij T-splitsing RA, kn97 volg 79, het pad volgen tot T-splitsing.
# Langs het pad passeert men een kijkwand met klein plateau.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD richting spoortunnel “Pailjaarttunnel”, voorbij spoortunnel de weg “Liempsedijk” volgen tot grindpad ”Heerenbeek” aan rechterhand, iets voor parkeerterreintje met informatiepaneel en overkapte picknicktafel aan linkerhand, onderweg in flauwe bocht naar rechts passeert men kn79 volg 3, overige zijpaden en zijweg negeren.
3.
Bij dit pad RA, “Heerenbeek”, grindpad met hoog klaphek en veerooster, bij volgend hoog klaphek met veerooster verlaat men het leefgebied weer, verderop t.h.v. een boerderij buigt het grindpad naar links.
# De monumentale boerderij is van oorsprong een Vlaamse schuur uit 1628 die in de 19de eeuw omgebouwd is tot boerderij.
Iets voorbij de boerderij, in bocht naar rechts van het grindpad RD, kn3 volg 4, men passeert aan linkerhand een klein perceel met fruitbomen en insectenhotel en verderop een houten afsluitboom.
Ca. 150m voorbij de afsluitboom, t.h.v. ANWB 20582 LA richting “Best”, “Woekensesteeg”, kn4 volg 7, verderop passeert men aan linkerhand percelen grasland.
Iets voorbij deze percelen, in flauwe bocht naar links van het pad scherp RA, smal onverhard (grassig) pad met houten afsluitboom en BL bordje “Mortelen”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 5-sprong voorbij houten afsluitboom met kn6 routepaaltje en voor een waterloop.
4.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand (het smalle pad aan overzijde van de waterloop) inlopen, kn6 volg 11, smal pad met de waterloop aan rechterhand, wn11, verderop na ca. 90m buigt het pad naar links en gaat via een klaphek het grasland in, voorbij het klaphek gras-pad aan linkerzijde van het grasland volgen, wn route, t.h.v. een poel buigt gras-pad iets naar rechts richting bomenrij aan overzijde, bij deze bomenrij het grasland weer via klaphek verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn11, vervolgens t.h.v. boerderij RA door draaihekje met BL bordje “Mortelen”, kn11 volg 12, gras-pad door grasland richting hoek aan rechterzijde voorbij het campingterrein, op gegeven moment is er een draaihekje herkenbaar bij deze hoek.
5.
Bij deze hoek RA door het draaihekje, smal pad met afrastering aan linkerhand, wn route, verderop via draaihekje weer het grasland inlopen richting draaihekje aan overzijde, na verlaten van het grasland via dit draaihekje RA, smal pad met waterloop aan linkerhand volgen, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing RA, onverhard pad , “Oude Steeg”, kn12 volg 15.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Oude Steeg”, kn15 volg 16.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad met BL bordje “Mortelen” aan linkerhand negeren.
6.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop passeert men granieten steen met opschrift
Ca. 130m voorbij deze steen, voor bankje RA, pad met BL bordje “Mortelen”, kn16 volg 2.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden fietspad, kn2 volg 5, voor landbouwperceel LA, de wn route wordt verlaten, gras-pad aan rechterzijde van het grasland volgen, men passeert aan linkerhand een bankje, verderop voor een waterloop buigt het gras-pad naar links, ca. 140m voorbij deze bocht buigt het gras-pad voor een beekje naar rechts, het meanderend beekje aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg volgen.
7.
Voorbij horecagelegenheid  de Schutskuil RD, weg aan rechterhand negeren, kn69 volg 64, het fietspad verder volgen tot pad langs beekje aan linkerhand.
Bij dit pad LA de doorgaande weg oversteken, wn route, het pad met beekje aan linkerhand volgen tot bocht naar links richting een woning, zijpaden negeren.
Direct na deze bocht RA, gras-pad met beekje aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Na passeren van klaphek bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong RA, “Lennisheuvel”, verderop buigt de weg met ruime bocht naar links, de weg verder volgen tot bushalte bij de kerk, het eindpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Best, Stationsstraat 1, 5684 BA te Best. Plan Route

Eindpunt

Bushalte kerk, Lennisheuvel te Lennisheuvel.

Openbaar vervoer

Station Best

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Natuurgebied Scheeken-Mortelen Adrie: Natuurgebied Scheeken-Mortelen
Natuurgebied Scheeken-Mortelen, grasland Adrie: Natuurgebied Scheeken-Mortelen, grasland
Monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw Adrie: Monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw
Overkapt pauze plekje Adrie: Overkapt pauze plekje
Natuurgebied Scheeken-Mortelen Adrie: Natuurgebied Scheeken-Mortelen
Natuurgebied de Mortelen Adrie: Natuurgebied de Mortelen
50 jaar Brabants Heem Adrie: 50 jaar Brabants Heem
Bosperceel langs de Heerenbeek Adrie: Bosperceel langs de Heerenbeek
Woonboerderij aan de rand van Lennisheuvel Adrie: Woonboerderij aan de rand van Lennisheuvel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-2-variant.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BestRestaurant herberg de Schutskuil

Oude Grintweg 100
5688 MB Oirschot
Bezoek website

Meneer Klaver

Lennisheuvel
5281 LD Lennisheuvel
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)