Het Groene Woud-1, Boxtel te Noord-Brabant

22 km Wandelroute Het Groene Woud-1, te Boxtel

Een stevige lijnwandelingen van Boxtel naar Best langs de Dommel, het Duits Lijntje, door het Hezelaarsbroek en de Scheeken in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Voor degene die 22,1 kilometer te lang vind kan ook starten in het centrum van Liempde. "Het Groene Woud-1-de kleine tocht" met Liempde als startpunt is 14,2 kilometer, men mist dan vooral enkele leuke cultuurhistorische bezienswaardigheden. Vrij snel na verlaten van het station gaat de tocht door park Stapelen met het 13de eeuwse kasteel Stapelen. Na de Dommel gevolgd te hebben gaat de wandeltocht naar het Duits Lijntje. Een spoortraject dat werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. Voordat de wandeltocht via het Jans-pontje, een voetveer over de Dommel, naar Liempde gaat passeert men de hoeve Het groot Duyfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750. Dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. Na Liempde met een dorpskern die vrij gaaf is gebleven gaat de wandeltocht richting het Hezelaarsbroek en de Scheeken. Het Hezelaarsbroek en de Scheeken zijn prachtige kleinschalige coulisselandschappen die al dateren uit de 12de eeuw. Er is een grote afwisseling van bossen, bosjes, houtwallen, boomrijen, weitjes en akkertjes. In een omheind deel van de Scheeken zijn in het voorjaar van 2017 door Brabants Landschap edelherten terug gebracht. De wandeltocht gaat door het omheinde gebied en met een beetje geluk krijgt men de edelherten ook nog te zien. In het leefgebied zijn honden niet toegestaan, voor wandelaars die een hond bij zich hebben is een alternatief dat langs het omheinde leefgebied gaat. Na verlaten van de Scheeken gaat de tocht over zandpaden en rustige weggetjes via het buurtschap De Vleut naar Best. Het buurtschap De Vleut bestaat uit een aantal verspreid liggende boerderijen, waaronder enkele fraaie langgevelboerderijen. In Best komt men door een langwerpig parkje het Salderspark. 55% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-4-2018, laatst bijgewerkt op: 19-6-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het station aan centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw RA vertrekken, de weg “Parallelweg Zuid” met spoorlijn aan rechterhand inlopen.
RD, “Parallelweg Zuid”, weg aan linkerhand negeren, kn1 volg 87.
Na ca. 120m LA “Park Stapelen” inlopen, kn87 volg 2.
Voorbij de gracht rond het kasteel LA, wn route, vervolgens bij 5-sprong t.h.v ingang RD, de wn route wordt verlaten, het pad pal naast de gracht volgen.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens bij 4-sprong RA.
Bij Y-splitsing LA, verderop passeert men een brugje over de Dommel, direct daarna het parkje via een metalen poort verlaten.
Voorbij de poort RA, de verharde weg volgen tot kruising met “Konijnshoolseweg”, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, “Groote Beemd”.
Bij T-splitsing RA richting rotonde.
2.
Bij de rotonde de doorgaande weg “Brederoweg” aan rechterzijde van de rotonde oversteken, aan overzijde RA, het verhard voetpad “De Lange Loop” met brede waterloop aan rechterhand volgen, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, de waterloop aan rechterhand verder volgen, vervolgens na ca. 50m, bij kruising RD, kn22 volg 24, iets verder voor de Dommel buigt het pad naar links, voorbij deze bocht met voet-/fietspad met de Dommel aan rechterhand ca. 1,8km volgen tot brugje over de Dommel.
Bij dit brugje RA het brugje en vlonderpad over, wn route, verderop buigt het vlonderpad naar links
Na verlaten van het vlonderpad, bij T-splitsing RA, smalle verharde weg.
Bij 3-sprong links aanhouden, onverhard pad aan voet van de talud.
Bij T-splitsing LA, grindpad met spoorlijn aan rechterhand, men passeert viaduct.
# De spoorlijn die men volgt is het Duits Lijntje, een oude spoorlijn van Boxtel naar Wesel in Duitsland.
3.
Voorbij het viaduct, bij kruising met verharde weg RD, het smalle onverharde pad met de spoorlijn aan linkerhand volgen tot een spoorbrug.
Voor de spoorbrug RA de talud afdalen, smal pad tussen de Dommel en afrastering, iets verder RD het grasland inlopen richting draaihekje rechts van bosschages, bij het draaihekje het grasland weer verlaten en het pad met visvijver aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, verharde weg, men passeert de Dommel en de weg gaat van “Molendijk” in “Kasterensestraat”.
Weg “Kasterensestraat” met flauwe bocht naar rechts verder volgen, spoorwegovergang aan linkerhand negeren, kn8 volg 6.
Voor kapel, bij 3-sprong rechts aanhouden, “De Maai”, kn6 volg 5, de weg volgen tot weg “Hoevendreef” aan rechterhand voor bocht naar links.
# Als aan begin van de weg “Hoevedreef” onder het bord “Sint-Janspontjes” een bord “Pontje uit de vaart” zit omkeren en teruglopen naar de “Kasterensestraat” en doorlopen tot de kruising iets voorbij de Dommel. Bij deze kruising LA,  gras-pad, het gras-pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand, verderop bij verharde weg het smalle pad in de berm links van de weg volgen. Voorbij kombord “Liempde”, in bocht naar rechts van de weg LA, grindpad, “Smaldersestraat”, kn4 volg 3, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg. Voor woning aan rechterhand RA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 4. 4de regel. Bij T-splitsing LA…….

Bij deze weg RA, “Hoevedreef”, wn route, verderop buigt de weg naar links en gaat voorbij de woonboerderijen over in een onverhard pad.
# Het groot Duyfhuis, een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750.
4.
In flauwe bocht naar links RA richting “Sint-Janspontje”, kn5 volg 3, met het pontje de Dommel oversteken en aan overzijde het smalle pad volgen, ruim voorbij het pontje wordt het pad t.h.v. een houten poort breder.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn3 volg 4.
Direct na woning nr.29 LA, smal onverhard voetpad, “Kerkpad door Smalder”, de wn route wordt verlaten.
RD, pad met metalen voetgangerssluis aan linkerhand negeren, “Kerkpad door Smalder”.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor pleintje “Tooseplein” RA, “Dorpsstraat”, iets voorbij het pleintje buigt de weg naar links met voorbij deze bocht aan linkerhand de kerk, de weg verder volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.1.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, men passeert aan rechterhand restaurant “Het Wapen van Liempde”.
5.
Voorbij het restaurant links aanhouden, weg aan rechterhand negeren, direct daarna voorbij het voormalige raadhuis, bij 4-sprong RD, de weg met plantsoen met kiosk aan rechterhand inlopen, “Oude Postbaan”.
Voorbij het plantsoen, direct na woning nr.11 aan linkerhand LA, “Heuvelstraat”, vervolgens voorbij woning nr.1 links aanhouden, onverhard pad met speelveldje aan rechterhand, voorbij het veldje buigt het pad naar rechts en direct na deze bocht naar links met aan linkerhand beukenhagen achter woningen.
Bij T-splitsing RA, iets verder buigt het pad naar links en gaat door landbouwgebied.
Bij Y-splitsing scherp LA.
Na ca. 200m, in flauwe bocht naar links met aan linkerhand een picknicktafel RA,.
Voorbij omheinde percelen grasland aan rechterhand, bij 3-sprong RA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
6.
Voorbij woning nr.26 rechts van de weg, in flauwe bocht naar rechts LA, “Wessendijk”, voorbij inrit gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij beekje RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bankje, bij T-splitsing LA, kn85 volg 86.
In bocht naar links van het pad RA, de wn route wordt verlaten, na ca. 150m volgt het pad een bosperceel aan linker- en graslanden aan rechterhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar rechts.
In bocht naar links RD door draaihekje, smal pad door rand van het bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar links en gaat door de rand van grasland met de bosrand aan linkerhand, na ca. 90m buigt het gras-pad naar rechts het bosperceel aan rechterhand in en gaat door de rand, na ca. 70m buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad door het bosperceel verder volgen tot T-splitsing voorbij een draaihekje.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, breed pad, “Donderdonkse Dijk”.
7.
Na ca. 100m RA langs vervallen klaphek, smal bospad.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, het pad verder RD volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, het bredere pad met veerooster volgen tot kruising met aan rechterhand de “Vleesbroekstraat”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA.
RD, pad “Scheekerstraat” door bosperceel aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot gras-/onderhoudspad langs een waterloop aan rechterhand direct na het bosperceel aan linkerhand.
# Verderop gaat de wandeltocht door het leefgebied van edelherten, honden zijn er niet toegestaan. Als alternatief voorbij het bosperceel aan linkerhand het pad verder RD volgen. RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren. Weg met bocht naar rechts verder volgen, kn80 volg 17. Bij kruising RD, “Kanterseveldweg”, wn route. Voorbij omheind leefgebied van de edelherten aan rechterhand RA, onverhard pad, “Achterste Broekweg”, kn17 volg 91, het pad volgen tot klaphek aan linkerhand voor 2de bosperceel. Bij het klaphek LA door het klaphek, pad door grasland, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 8 6de regel Bij kruising………

Voorbij het bosperceel aan linkerhand RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand,, wn route, verderop buigt het gras-pad naar rechts, voorbij deze bocht via houten voetgangerssluis het grasland inlopen, vervolgens links aanhouden, via doorgang tussen twee percelen grasland naar de voetgangerssluis tegen bosrand lopen, wn route, voorbij deze voetgangerssluis buigt het pad naar links en gaat door de bosrand parallel aan het grasland.
8.
Bij kruising RD, verharde weg, ”Hamsestraat”, wn route, verderop buigt de weg naar rechts.
Voor woning LA, onverhard pad, “De Keel”, kn83 volg 1.
Ca. 50m voorbij veerooster met klaphek LA, “Ginnekendijk”, kn1 volg 91, verderop verlaat men het omheind gebied weer via een klaphek met veerooster.
Bij T-splitsing LA, kn91 volg 17.
Na ca. 200m, voorbij bosperceel aan rechterhand RA door klaphek, de wn route wordt verlaten, pad met bordje “Opengesteld” door grasland.
Bij kruising RD, eveneens pad met bordje “Opengesteld” door grasland.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, direct daarna RA door klaphek, pad door grasland, iets verder LA richting klaphek.
Voorbij het klaphek LA, verharde weg, direct daarna RD, onverhard pad “Voortse Broekweg” aan linkerhand negeren, iets verder RA de picknickplaats met informatiepaneeltje “De Populierenweide” oplopen, gras-pad met afrastering aan linkerhand, verderop buigt het gras-pad naar links richting een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, onverhard pad met populieren.
9.
Bij T-splitsing RA, kn93 volg 94, de verharde weg volgen tot kruising voorbij woning nr.6.
Bij deze kruising LA, “Koppelstraat”, kn94 volg 55, de weg en verderop het fietspad links van de weg volgen tot rotonde.
Bij rotonde de doorgaande weg via fietspad aan linkerzijde van de rotonde oversteken, aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, “Hooiweg”, kn55 volg 16, de weg (fietsstraat) parallel aan de doorgaande weg volgen tot bocht naar links iets voorbij de snelweg, voorbij deze bocht het voet-/fietspad aan rechterzijde van de weg volgen met parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein de weg “Wilg” oversteken, aan overzijde op het fietspad, bij T-splitsing RA, dalend fietspad richting Oirschot.
Bij T-splitsing RA richting ’s-Hertogenbosch, wn route, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg, “Zomereik”.
10.
Voor woning nr.21 RA, kn16 volg 2, fietspad, direct daarna LA, “Wilg”, vervolgens na enkele meters RA, het verhard voetpad door het “Salderspark” inlopen, wn route.
Voetpad met bocht naar links verder volgen, verbindingspad naar verharde weg aan rechterhand negeren.
Rechts aanhouden, voetpad door het parkje verder volgen, wn route.
Achtereenvolgens het voetpad met flauwe bocht naar rechts en links verder volgen, brugje aan linker- en brugje aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Voorbij bocht naar links, bij kruising met fietspad RA, wn route, fietspad.
Bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, de verharde weg met spoor aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing schuin naar rechts het plein richting stationsgebouw oplopen, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Boxtel, Stationsplein 23, 5281 GH te Boxtel. Plan Route

Eindpunt

Station Best, Stationsstraat 1 te Best.

Openbaar vervoer

Station Boxtel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel Stapelen Adrie: Kasteel Stapelen
Spoorbrug van het Duits lijntje Adrie: Spoorbrug van het Duits lijntje
Voormalig stationsgebouwtje Adrie: Voormalig stationsgebouwtje
Vlaamse schuur Adrie: Vlaamse schuur
Het groot Duyfhuis Adrie: Het groot Duyfhuis
Bijzondere duiventoren Adrie: Bijzondere duiventoren
Dwarsdeelschuur uit 1750 Adrie: Dwarsdeelschuur uit 1750
Sint Janspontje Adrie: Sint Janspontje
De Scheeken, het leefgebied van de edelherten Adrie: De Scheeken, het leefgebied van de edelherten
Eveneens in het omheinde gebied waarin de edelherten leven. Adrie: Eveneens in het omheinde gebied waarin de edelherten leven.
Een van de vele populierenlanen Adrie: Een van de vele populierenlanen
Ook een populierenlaan nu in een ander seizoen Adrie: Ook een populierenlaan nu in een ander seizoen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-1.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Boxtel, Liempde en BestErvaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 19 juni 2023 om 14:28

    Een gedeelte van de wandeltocht gaat door een leefgebied van edelherten. In het leefgebied zijn honden niet toegestaan, voor wandelaars die een hond bij zich hebben is een alternatief gemaakt dat langs het omheinde leefgebied gaat en met een beetje geluk krijgt men de edelherten toch nog te zien. De bijgevoegde wat oudere foto is gemaakt bij het lopen van het alternatief. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Adrie 2 februari 2020 om 12:36

    De wandelroute is vernieuwd, in De Vleut bij het gelijknamige buurtschap is in 2019 een deel van het beeldbepalend coulisselandschap opnieuw ingericht met onder andere een nieuw aangeplante populierenweide, de wandelroute volgt de nieuwe paden door graslanden met poelen en men komt langs de nieuw aangeplante populierenweide. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)