Het Groene Woud-1, Boxtel te Noord-Brabant

22 km Wandelroute Het Groene Woud-1, te Boxtel

Een stevige lijnwandelingen van Boxtel naar Best langs de Dommel, het Duits Lijntje, door het Hezelaarsbroek en de Scheeken in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Voor degene die 22,1 kilometer te lang vind kan ook starten in het centrum van Liempde. "Het Groene Woud-1-de kleine tocht" met Liempde als startpunt is 14,2 kilometer, men mist dan vooral enkele leuke cultuurhistorische bezienswaardigheden. Vrij snel na verlaten van het station gaat de tocht door park Stapelen met het 13de eeuwse kasteel Stapelen. Na de Dommel gevolgd te hebben gaat de wandeltocht naar het Duits Lijntje. Een spoortraject dat werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. Voordat de wandeltocht via het Jans-pontje, een voetveer over de Dommel, naar Liempde gaat passeert men de hoeve Het groot Duyfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750. Dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. Na Liempde met een dorpskern die vrij gaaf is gebleven gaat de wandeltocht richting het Hezelaarsbroek en de Scheeken. Het Hezelaarsbroek en de Scheeken zijn prachtige kleinschalige coulisselandschappen die al dateren uit de 12de eeuw. Er is een grote afwisseling van bossen, bosjes, houtwallen, boomrijen, weitjes en akkertjes. In een omheind deel van de Scheeken zijn in het voorjaar van 2017 door Brabants Landschap edelherten terug gebracht. De wandeltocht gaat door het omheinde gebied en met een beetje geluk krijgt men de edelherten ook nog te zien. Na verlaten van de Scheeken gaat de tocht over zandpaden en rustige weggetjes via het buurtschap De Vleut naar Best. Het buurtschap De Vleut bestaat uit een aantal verspreid liggende boerderijen, waaronder enkele fraaie langgevelboerderijen. In Best komt men door een langwerpig parkje het Salderspark. 55% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-4-2018, laatst bijgewerkt op: 29-12-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het station aan centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw RA vertrekken, weg “Parallelweg Zuid” met spoorlijn aan rechterhand.
RD, “Parallelweg Zuid”, weg aan linkerhand negeren, kn1 volg 87.
Na ca. 120m LA “Park Stapelen” inlopen, kn87 volg 2.
Voorbij de gracht rond het kasteel LA, wn route, vervolgens bij 5-sprong t.h.v ingang RD, de wn route wordt verlaten, het pad pal naast de gracht volgen.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens bij 4-sprong RA.
Bij Y-splitsing LA, verderop passeert men een brugje, direct daarna het parkje via een metalen poort verlaten.
Voorbij de poort RA, verharde weg.
RD, weg “Jacobs Roelandstraat” aan rechterhand negeren.
Bij kruising RD, “Groote Beemd”.
2.
Bij T-splitsing RA richting rotonde.
Bij de rotonde de doorgaande weg “Brederoweg” aan rechterzijde van de rotonde oversteken, direct daarna aan overzijde RA, het verhard voetpad “De Lange Loop” met brede waterloop aan rechterhand volgen.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, de waterloop aan rechterhand verder volgen, vervolgens na ca. 50m, bij kruising RD, iets verder voor de Dommel buigt het pad naar links, voorbij deze bocht met voet-/fietspad met de Dommel aan rechterhand ca. 1,8km volgen tot brugje over de Dommel.
Bij dit brugje RA het brugje en vlonderpad over.
Na verlaten van het vlonderpad, bij T-splitsing RA, smalle verharde weg.
Bij 3-sprong links aanhouden, onverhard pad aan voet van de talud.
3.
Bij T-splitsing LA, grindpad met spoorlijn aan linkerhand, men passeert viaduct.
# De spoorlijn die men volgt is het Duits Lijntje.
Voorbij viaduct, bij kruising met verhard weg RD.
Voor spoorbrug RA de talud afdalen, verderop via draaihekje het grasland inlopen richting draaihekje rechts van bosschages, via het draaihekje het grasland weer verlaten en het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, verharde weg, men passeert de Dommel.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, “Kasterensestraat”, spoorwegovergang aan linkerhand negeren, kn8 volg 6.
Voor kapel, bij 3-sprong rechts aanhouden, “De Maai”, kn6 volg 5.
Voor bocht naar links RA, “Hoevedreef”, wn route, verderop voorbij de woonboerderijen gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
# Het groot Duyfhuis, een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750.
# Als aan begin van de weg “Hoevedreef” onder het bord “Sint-Janspontjes” een bord “Pontje uit de vaart” zit omkeren en teruglopen naar de Dommel. Voorbij de Dommel LA,  gras-pad, het gras-pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand, verderop bij verharde weg het smalle pad in de berm links van de weg volgen. Voorbij kombord “Liempde”, in bocht naar rechts van de weg LA, grindpad, “Smaldersestraat”, kn4 volg 3, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg. Voor woning aan rechterhand RA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 4. 4de regel. Bij T-splitsing LA…….

4.
In flauwe bocht naar links RA richting “Sint-Janspontje”, kn5 volg 3, ruim voorbij het pontje, t.h.v. houten hek buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn3 volg 4.
Direct na woning nr.29 LA, smal onverhard voetpad, “Kerkpad door Smalder”, de wn route wordt verlaten.
RD, pad met metalen voetgangerssluis aan linkerhand negeren, “Kerkpad door Smalder”.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor pleintje “Tooseplein” RA, “Dorpsstraat”, voorbij het pleintje buigt de weg naar links, voorbij deze bocht passeert men de kerk, de weg verder volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.1.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, men passeert aan rechterhand restaurant “Het Wapen van Liempde”.
5.
Voorbij het restaurant links aanhouden, weg aan rechterhand negeren, direct daarna bij 4-sprong RD, weg met plantsoen aan rechterhand inlopen, “Oude Postbaan”, men passeert het plantsoen met kiosk.
Voorbij woning nr.11 LA, “Heuvelstraat”.
Voorbij woning nr.1 links aanhouden, onverhard pad met speelveldje aan rechterhand, voorbij het veldje buigt het pad naar rechts, iets verder naar links met aan linkerhand beukenhagen achter woningen.
Bij T-splitsing RA, pad door landbouwgebied.
Bij Y-splitsing scherp LA.
Na ca. 200m, in flauwe bocht naar links van het pad RA, gras-pad.
Bij 3-sprong RA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
6.
Voorbij woning nr.26, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Wessendijk”, voorbij inrit gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij beekje RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bankje, bij T-splitsing LA, kn85 volg 86.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, na ca. 150m volgt men een bosperceel aan linker- en graslanden aan rechterhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar rechts.
In bocht naar links RD door draaihekje, smal pad door rand van het bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar links en gaat door de rand van grasland met de bosrand aan linkerhand, na ca. 90m buigt het gras-pad naar rechts het bosperceel aan rechterhand in en gaat door de rand, na ca. 70m buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad door het bosperceel verder volgen tot T-splitsing voorbij een draaihekje.
7.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, “Donderdonkse Dijk”.
Na ca. 100m RA door klaphek, smal bospad.
Na ca. 150m LA, eveneens smal bospad, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, breder pad, men passeert een breed metalen klaphek met veerooster, het pad verder volgen tot kruising met “Vleesbroekstraat”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA.
RD, pad “Scheekerstraat” door bosperceel aan linkerhand negeren.
Voorbij het bosperceel RA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, wn route, verderop buigt het gras-pad naar rechts, voorbij deze bocht via houten voetgangerssluis het grasland inlopen, vervolgens links aanhouden, via doorgang tussen twee graslanden naar de voetgangerssluis tegen bosrand lopen, wn route, voorbij deze voetgangerssluis buigt het pad naar links en gaat door de bosrand parallel aan het grasland.
8.
Bij kruising RD, verharde weg, ”Hamsestraat”, wn route, verderop buigt de weg naar rechts.
Voor woning LA, onverhard pad, “De Keel”, kn83 volg 1.
Ca. 50m voorbij veerooster met klaphek LA, “Ginnekendijk”, kn1 volg 91, verderop verlaat men het omheind gebied weer via een klaphek met veerooster.
Bij T-splitsing LA, kn91 volg 17.
Na ca. 200m, voorbij bosperceel RA door klaphek, de wn route wordt verlaten, pad door grasland.
Voorbij klaphek, bij kruising RD door klaphek, eveneens pad door grasland.
Na verlaten van het grasland via klaphek, bij T-splitsing LA, direct daarna RA door klaphek, pad door grasland, iets verder LA richting klaphek.
Voorbij het klaphek LA, verharde weg, direct daarna RD, onverhard pad “Voortse Broekweg” aan linkerhand negeren, iets verder RA de picknickplaats met informatiepaneeltje “De Populierenweide” oplopen, gras-pad met afrastering aan linkerhand, verderop buigt het gras-pad naar links richting een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, onverhard pad met populieren.
9.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, verderop passeert men “Pannekoekenhuis De Klomp”, de weg verder volgen tot kruising voorbij woning nr.6.
Bij deze kruising LA, “Koppelstraat”, kn94 volg 55, de weg volgen tot rotonde.
Bij rotonde de doorgaande weg via fietspad aan linkerzijde van de rotonde oversteken, aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, “Hooiweg”, de weg (fietsstraat) parallel aan de doorgaande weg volgen tot bocht naar links iets voorbij de snelweg, voorbij deze bocht het voet-/fietspad aan rechterzijde van de weg volgen met parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein de weg “Wilg” oversteken, direct daarna aan overzijde op het fietspad, bij T-splitsing RA, dalend fietspad richting Oirschot.
Bij T-splitsing RA richting ’s-Hertogenbosch, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg, “Zomereik”.
10.
Voor woning nr.21 RA, fietspad, direct daarna LA, “Wilg”, vervolgens na enkele meters RA, het verhard voetpad door parkje “Salderspark” inlopen.
Voetpad met bocht naar links verder volgen, verbindingspad naar verharde weg aan rechterhand negeren.
Rechts aanhouden, voetpad door het parkje verder volgen, wn route.
Achtereenvolgens het voetpad met flauwe bocht naar rechts en links verder volgen, brugje aan linker- en brugje aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij kruising met fietspad RA, wn route, fietspad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg met spoor aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing schuin naar rechts het plein richting stationsgebouw oplopen, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Boxtel, Stationsplein 23, 5281 GH te Boxtel. Plan Route

Eindpunt

Station Best, Stationsstraat 1 te Best.

Openbaar vervoer

Station Boxtel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel Stapelen Adrie: Kasteel Stapelen
Duits Lijntje, spoorbrug Adrie: Duits Lijntje, spoorbrug
Voormalig stationsgebouwtje Adrie: Voormalig stationsgebouwtje
Het groot Duyfhuis Adrie: Het groot Duyfhuis
Bijzondere duiventoren Adrie: Bijzondere duiventoren
Dwarsdeelschuur uit 1750 Adrie: Dwarsdeelschuur uit 1750
Het Jans-pontje Adrie: Het Jans-pontje
Insectenhotel bij het Jans-pontje Adrie: Insectenhotel bij het Jans-pontje
De Scheeken, broekbos Adrie: De Scheeken, broekbos
Omheinde gebied waarin de edelherten leven Adrie: Omheinde gebied waarin de edelherten leven
Omheinde gebied waarin de edelherten leven. Adrie: Omheinde gebied waarin de edelherten leven.
Een van de vele populierenlanen Adrie: Een van de vele populierenlanen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-1.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Boxtel, Liempde en BestPannekoekenhuis De Klomp

Broekdijk 13-A
5681 PG Best
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Adrie 2 februari 2020 om 12:36

    De wandelroute is vernieuwd, in De Vleut bij het gelijknamige buurtschap is in 2019 een deel van het beeldbepalend coulisselandschap opnieuw ingericht met onder andere een nieuw aangeplante populierenweide, de wandelroute volgt de nieuwe paden door graslanden met poelen en men komt langs de nieuw aangeplante populierenweide. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)