Het Groene Woud-1-variant, Liempde te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Het Groene Woud-1-variant, te Liempde

Lijnwandelingen van Liempde naar Best door het Hezelaarsbroek en de Scheeken in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. De lijnwandeling is de korte variant van de 22,2 kilometer lange wandeltocht die start bij het station in Boxtel. Met Liempde als startpunt is de tocht 13,7 kilometer, men mist dan vooral enkele leuke cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals het kasteel Stapelen, het Duits Lijntje., het groot Duijfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750. Na Liempde met een dorpskern die vrij gaaf is gebleven gaat de tocht richting het Hezelaarsbroek en de Scheeken. Het Hezelaarsbroek en de Scheeken zijn prachtige kleinschalige coulisselandschappen die al dateren uit de 12de eeuw. Er is een grote afwisseling van bossen, bosjes, houtwallen, boomrijen, weitjes en akkertjes. In een omheind deel van de Scheeken zijn in het voorjaar van 2017 door Brabants Landschap edelherten terug gebracht. De wandeltocht gaat door het omheinde gebied en met een beetje geluk krijgt men de edelherten ook nog te zien. Na verlaten van de Scheeken gaat de tocht over zandpaden en rustige weggetjes via het buurtschap De Vleut naar Best. Het buurtschap De Vleut bestaat uit een aantal verspreid liggende boerderijen, waaronder enkele fraaie langgevelboerderijen. In Best komt men door een langwerpig parkje het Salderspark. 69% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-6-2018, laatst bijgewerkt op: 19-3-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte aan de “Oude Postbaan”, met de rug naar het plantsoen met kiosk RA vertrekken, de weg volgen tot woning nr.11.
Voorbij deze woning LA, “Heuvelstraat”.
Voorbij woning nr.1 links aanhouden, onverhard pad met speelveldje aan rechterhand, voorbij het veldje buigt het pad naar rechts, iets verder voor hondenuitlaat veldje buigt het pad naar links met aan linkerhand tuintjes aan achterzijde van woningen.
Bij T-splitsing RA, pad door landbouwgebied.
Bij Y-splitsing scherp LA.
Na ca. 200m, in flauwe bocht naar links RA, gras-pad.
Bij 3-sprong RA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voorbij woning nr.26, in flauwe bocht naar rechts LA, “Wessendijk”, voorbij inrit naar woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
2.
Iets voorbij beekje RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bankje, bij T-splitsing LA, kn85 volg 86.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, iets verder bosperceel aan linker- en graslanden aan rechterhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar rechts.
In bocht naar links RD door draaihekje, smal pad door rand bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar links en gaat door de rand van grasland met bosrand aan linkerhand, na ca. 90m buigt het gras-pad naar rechts het bosperceel aan rechterhand in en gaat door de rand van het bosperceel, na ca. 70m buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad door het bosperceel verder volgen tot T-splitsing voorbij draaihekje.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, “Donderdonkse Dijk”.
Na ca. 100m RA door klaphek, smal bospad.
Na ca. 150m LA, eveneens smal bospad, het pad volgen tot T-splitsing.
3.
Bij deze T-splitsing RA, breder pad, men passeert breed metalen klaphek met veerooster, het pad verder volgen tot kruising met pad “Vleesbroekstraat”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising met de “Vleesbroekstraat” LA.
RD, pad “Scheekerstraat” door bosperceel aan linkerhand negeren.
Voorbij het bosperceel RA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, wn route, verderop buigt het gras-pad naar rechts, voorbij deze bocht via houten voetgangerssluis het grasland inlopen, vervolgens links aanhouden, via doorgang tussen twee graslanden naar voetgangerssluis tegen bosrand lopen, wn route, voorbij deze voetgangerssluis buigt het pad naar links en gaat door rand van het bosperceel parallel aan het grasland.
Bij kruising RD, verharde weg, ”Hamsestraat”, wn route.
Voor woning LA, onverhard pad, “De Keel”, kn83 volg 1.
4.
Ca. 50m voorbij veerooster met klaphek LA, “Ginnekendijk”, kn1 volg 91, verderop verlaat men het omheind gebied weer via een hoog klaphek met veerooster.
Bij T-splitsing LA, kn91 volg 17.
Na ca. 200m, voorbij bosperceel RA door klaphek, de wn route wordt verlaten, pad door grasland.
Bij kruising RD, eveneens pad door grasland.
Na verlaten van het grasland via klaphek, bij T-splitsing LA, direct daarna RA door klaphek, pad door grasland, vervolgens na enkele meters LA richting klaphek.
Voorbij het klaphek LA, verharde weg, direct daarna RD, onverhard pad “Voortse Broekweg” aan linkerhand negeren, iets verder RA de picknickplaats met informatiepaneeltje “De Populierenweide” oplopen, gras-pad met afrastering aan linkerhand, verderop buigt het gras-pad naar links richting klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, onverhard pad met populieren.
5.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten, men passeert “BestZoo en “Pannekoekenhuis De Klomp”, de weg verder volgen tot kruising voorbij woning nr.6.
Bij deze kruising LA, “Koppelstraat”, kn94 volg 55, de weg volgen tot rotonde.
Bij rotonde de doorgaande weg via fietspad aan linkerzijde van de rotonde oversteken, vervolgens aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, “Hooiweg”, kn55 volg 16, de weg (fietsstraat) parallel aan de doorgaande weg volgen tot bocht naar links iets voorbij de snelweg, voorbij deze bocht het voet-/fietspad aan rechterzijde van de weg volgen met parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein de weg “Wilg” oversteken, direct daarna aan overzijde op het fietspad, T-splitsing RA, dalend fietspad richting Oirschot.
Bij T-splitsing RA richting ‘s-Hertogenbosch, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg, “Zomereik”.
6.
Voor woning nr.21 RA, fietspad, direct daarna LA, “Wilg”, vervolgens na enkele meters RA, verhard voetpad door parkje “Salderspark” inlopen.
Voetpad met bocht naar links verder volgen, verbindingspad naar verharde weg aan rechterhand negeren.
Rechts aanhouden, voetpad door het parkje verder volgen, wn route.
Achtereenvolgens het voetpad met flauwe bocht naar rechts en links verder volgen, brugje aan linker- en brugje aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij kruising met fietspad RA, wn route, fietspad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de wn route wordt verlaten, de weg met spoor aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing schuin naar rechts het plein richting stationsgebouw oplopen, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Raadhuisplein, Oude Postbaan, 5298 AS te Liempde. Plan Route

Eindpunt

Station Best, Stationsstraat 1 te Best.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (6)

Het oude raadhuis Adrie: Het oude raadhuis
Populierenlaan Adrie: Populierenlaan
De Scheeken Adrie: De Scheeken
De Scheeken, grasland Adrie: De Scheeken, grasland
De Scheeken, grasland Adrie: De Scheeken, grasland
De Scheeken, pad door begrazingsgebied Adrie: De Scheeken, pad door begrazingsgebied

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-1-variant.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Liempde en BestPannekoekenhuis De Klomp

Broekdijk 13-A
5681 PG Best
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Adrie 2 februari 2020 om 12:38

    De wandelroute is vernieuwd, in De Vleut bij het gelijknamige buurtschap is in 2019 een deel van het beeldbepalend coulisselandschap opnieuw ingericht met onder andere een nieuw aangeplante populierenweide, de wandelroute volgt de nieuwe paden door graslanden met poelen en men komt langs de nieuw aangeplante populierenweide. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)