Het Groene Woud-1-variant, Liempde te Noord-Brabant

Lijnwandelingen van Liempde naar Best door het Hezelaarsbroek en de Scheeken in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. De lijnwandeling is de korte variant van de 22,2 kilometer lange wandeltocht die start bij het station in Boxtel. Met Liempde als startpunt is de tocht 13,7 kilometer, men mist dan vooral enkele leuke cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals het kasteel Stapelen, het Duits Lijntje., het groot Duijfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en een dwarsdeelschuur uit 1750. Na Liempde met een dorpskern die vrij gaaf is gebleven gaat de tocht richting het Hezelaarsbroek en de Scheeken. Het Hezelaarsbroek en de Scheeken zijn prachtige kleinschalige coulisselandschappen die al dateren uit de 12de eeuw. Er is een grote afwisseling van bossen, bosjes, houtwallen, boomrijen, weitjes en akkertjes. In een omheind deel van de Scheeken zijn in het voorjaar van 2017 door Brabants Landschap edelherten terug gebracht. De wandeltocht gaat door het omheinde gebied en met een beetje geluk krijgt men de edelherten ook nog te zien. Na verlaten van de Scheeken gaat de tocht over zandpaden en rustige weggetjes via het buurtschap De Vleut naar Best. Het buurtschap De Vleut bestaat uit een aantal verspreid liggende boerderijen, waaronder enkele fraaie langgevelboerderijen. In Best komt men door een langwerpig parkje het Salderspark. 69% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: In het leefgebied van de edelherten zijn honden niet toegestaan, wandelaars met een hond kunnen de alternatieve route dat langs het omheinde leefgebied gaat volgen.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.
Routebeschrijving
1.
Vanuit de bushalte aan de “Oude Postbaan”, met de rug naar het plantsoen met kiosk RA vertrekken, de weg volgen tot woning nr.11.
Voorbij deze woning LA, “Heuvelstraat”.
Voorbij woning nr.1 links aanhouden, onverhard pad met aan rechterhand een veldje met speeltoestellen, voorbij het veldje buigt het pad naar rechts en direct na deze bocht naar links met aan linkerhand tuintjes aan de achterzijde van woningen.
Bij T-splitsing RA, iets verder buigt het pad naar links en gaat door een landbouwgebied.
Voorbij een omheind perceel aan rechterhand, bij Y-splitsing scherp LA.
Na ca. 200m, t.h.v. een picknicktafel met aan beide zijde een kleine boom RA, kn70 volg 16, verderop buigt het pad naar links met omheinde percelen aan rechterhand.
Bij 3-sprong RA, pad met een omheind perceel aan rechterhand, wn16.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.26 rechts van de weg, in flauwe bocht naar rechts LA, “Wessendijk”, voorbij inrit naar een woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot een T-splitsing voor een bankje, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn85 volg 26.
In bocht naar links van het pad RA, kn26 volg 46, pad met iets verder een bosperceel aan linker- en percelen graslanden aan rechterhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar rechts.
In een bocht naar links RD door een draaihekje, smal pad door rand bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar links, wn route, voorbij deze bocht door de rand van het grasland lopen met de bosrand aan linkerhand, na ca. 90m buigt het pad naar rechts het bosperceel aan rechterhand in en gaat door de rand van het bosperceel, wn route, na ca. 70m buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad door het bosperceel verder volgen tot een T-splitsing voorbij een draaihekje.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, wn route, vervolgens bij een kruising met een verharde weg RD, “Donderdonkse Dijk”, wn route.
Na ca. 100m RA langs een vervallen klaphek, smal bospad, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 150m het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, het pad verder RD volgen tot een T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, het bredere pad met een veerooster volgen tot een kruising met aan rechterhand “Vleesbroekstraat”, zijpaden negeren.
3.
Bij deze kruising LA.
RD, pad “Scheekerstraat” door een bosperceel aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot gras-/onderhoudspad langs een waterloop aan rechterhand direct na het bosperceel aan linkerhand.
# Verderop gaat de wandeltocht door het leefgebied van edelherten, honden zijn er niet toegestaan. Als alternatief voorbij het bosperceel aan linkerhand het pad verder RD volgen. RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren. Weg met een bocht naar rechts verder volgen, kn80 volg 17. Bij kruising RD, “Kanterseveldweg”, wn route. Voorbij het omheind leefgebied van de edelherten aan rechterhand RA, onverhard pad, “Achterste Broekweg”, kn17 volg 91, het pad volgen tot een klaphek aan linkerhand voor het 2de bosperceel aan linkerhand. Bij het klaphek LA door het klaphek, pad door grasland, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 4 4de regel Bij kruising………
Voorbij het bosperceel aan linkerhand RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht via houten voetgangerssluis het grasland inlopen, vervolgens links aanhouden, via doorgang tussen twee percelen graslanden naar een voetgangerssluis tegen de bosrand lopen, wn route, voorbij deze voetgangerssluis buigt het pad naar links en gaat door rand van het bosperceel parallel aan het grasland.
Bij kruising RD, verharde weg, ”Hamsestraat”, wn route.
Voor een woning links van de weg LA, onverhard pad, “De Keel”, kn83 volg 1.
4.
Ca. 50m voorbij een veerooster met een hoog klaphek LA, “Ginnekendijk”, kn1 volg 91, verderop verlaat men het omheind gebied weer via een hoog klaphek met een veerooster.
Ruim na verlaten van het leefgebied van de edelherten, bij T-splitsing LA, kn91 volg 17.
Na ca. 200m, voorbij een bosperceel aan rechterhand RA door een klaphek, de wn route wordt verlaten, pad door grasland.
Bij kruising RD, eveneens een pad door grasland.
Voorbij een klaphek, bij T-splitsing LA, direct daarna RA door een klaphek, pad door grasland, vervolgens na enkele meters LA richting een klaphek verderop.
Voorbij het klaphek LA, verharde weg, direct daarna RD, onverhard pad “Voortse Broekweg” aan linkerhand negeren, iets verder RA de picknickplaats met informatiepaneeltje “De Populierenweide” oplopen, door het grasland lopen met een afrastering aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links richting een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, onverhard pad met populieren.
5.
Bij T-splitsing RA, kn93 volg 94, de verharde weg met aan rechterhand “BestZoo” volgen tot een kruising voorbij woning nr.6.
Bij deze kruising LA, “Koppelstraat”, kn94 volg 55, de weg en verderop het fietspad links van de weg volgen tot een rotonde.
Bij rotonde de doorgaande weg via het fietspad aan linkerzijde van de rotonde oversteken, vervolgens aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, “Hooiweg”, kn55 volg 16, de weg (fietsstraat) parallel aan de doorgaande weg volgen tot een bocht naar links iets voorbij de snelweg, voorbij deze bocht het voet-/fietspad aan rechterzijde van de weg volgen met een parkeerterrein aan rechterhand.
Voorbij het parkeerterrein de weg “Wilg” oversteken, direct daarna aan overzijde op het fietspad, bij T-splitsing RA, dalend fietspad richting Oirschot.
Bij T-splitsing RA richting ‘s-Hertogenbosch, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg, “Zomereik”.
6.
Voor woning nr.21 RA, kn16 volg 2, fietspad, direct daarna LA, “Wilg”, vervolgens na enkele meters RA, verhard voetpad door het “Salderspark” inlopen, wn route.
Voetpad met een bocht naar links verder volgen, verbindingspad naar een verharde weg aan rechterhand negeren.
Rechts aanhouden, het voetpad door het parkje verder volgen, wn route.
Achtereenvolgens het voetpad met flauwe bocht naar rechts en links verder volgen, een brugje aan linker- en een brugje aan rechterhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Voorbij bocht naar links, bij kruising met fietspad RA, wn route, fietspad.
Bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, de verharde weg met het spoor aan rechterhand volgen tot een T-splitsing, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing rechts aanhouden, het plein richting het stationsgebouw oplopen, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Bushalte Raadhuisplein, Oude Postbaan, 5298 AS te Liempde. Plan Route
Eindpunt
Station Best, Stationsstraat 1 te Best.
Openbaar vervoer
Bushalte Raadhuisplein
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-groene-woud-1-variant.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In de plaats Liempde en Best
Een gedeelte van de wandeltocht gaat door een leefgebied van edelherten. In het leefgebied zijn honden niet toegestaan, voor wandelaars die een hond bij zich hebben is een alternatief gemaakt dat langs het omheinde leefgebied gaat en met een beetje geluk krijgt men de edelherten toch nog te zien. De bijgevoegde wat oudere foto is gemaakt bij het lopen van het alternatief. Veel wandelplezier!
De wandelroute is vernieuwd, in De Vleut bij het gelijknamige buurtschap is in 2019 een deel van het beeldbepalend coulisselandschap opnieuw ingericht met onder andere een nieuw aangeplante populierenweide, de wandelroute volgt de nieuwe paden door graslanden met poelen en men komt langs de nieuw aangeplante populierenweide. Veel wandelplezier!