Het Dak van Brabant, Nuenen te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Het Dak van Brabant, te Nuenen

Wandeltocht door Landgoed De Gulbergen, bezocht worden het Schoutse Ven, het Dak van Brabant en in het bosgebied de Refelingsche Heide het voormalige Steenoventerrein. Verder gaat de wandeltocht langs het Eindhovens Kanaal en door bosgebied de Luchensche Heide. Het Dak van Brabant, zo wordt de heuvel van de oorspronkelijke stortplaats Gulbergen ook wel genoemd en inderdaad men heeft vanaf de top die zich op 62,3 meter boven NAP bevindt een prachtig uitzicht over de omgeving. In het verleden werd er per trein vanuit het westen van het land mest en afval aangevoerd om te worden gecomposteerd. Vanaf 1979 werd er alleen nog regionaal afval gestort. Sinds 2003 wordt er niet meer gestort en heeft de heuvel een recreatieve bestemming gekregen zoals een deel dat in 1990 in gebruik genomen is als golfterrein door Golfclub de Gulbergen. Ook is het Dierenrijk en een evenemententerrein op het landgoed Gulbergen gelegen. Op de Refelingsche Heide, dat ook wel Steenoventerrein genoemd wordt, heeft van 1921 tot 1973 een steenfabriek gestaan. De leem werd ter plaatse gewonnen en in steenovens gebakken. Nadat de fabriek in 1973 gesloten werd, raakte het complex in verval en uiteindelijk volgde afbraak. Op het terrein zijn nog sporen te zien zoals een langwerpige plas, een gegraven proefsleuf. Ook is de visvijver die men aan het begin en het einde van de wandeltocht passeert, ontstaan door de leemwinning voor de steenfabriek. 73% van deze wandeltocht is onverhard.
De Refelingsche Heide wordt jaarlijkse gebruikt als terrein voor het evenement Bloem en Tuin. Gedurende deze periode is een deel van landgoed de Gulbergen gesloten.

Opgesteld door: Bert Bruggeman, op: 7-2-2021, laatst bijgewerkt op: 11-9-2023

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar de ingang van Strandbad Enode RA vertrekken.
Bij kruising LA, “Refelingse Heide”, na ca. 300m gaat de verharde weg over in een breed onverhard pad, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door een tunneltje.
Voorbij het tunneltje RD, “Breeldere”, pad aan rechterhand negeren, knp58 vlg57.
Na ca. 200m RA, kade met houten afsluitboom en bordje”Landgoed Gulbergen” oplopen met het ven aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, de brede kade volgen tot een smal bospad aan linkerhand met links van het pad een putring afgedekt met een betonnen plaat ca. 50m voorbij het uitkijkpunt.
Bij dit pad LA, smal bospad met twee balken over een greppel.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, aan rechterhand passeert men een open plek en verderop volgt het pad aan rechterhand een omheining, het pad volgen tot Y-splitsing bij breed pad voor landbouwpercelen (weilanden).
2.
Bij deze Y-splitsing RA, breed pad met bosrand aan rechterhand richting spoorwegovergang, het pad volgen tot T-splitsing ca. 130m voorbij de spoorwegovergang, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van verharde weg volgen, “Langhei”.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden richting ingang van het golfterrein “Golf De Gulberg”, de weg volgen tot grindpad met metalen afsluitboom en twee grote zwerfstenen voor de 2de heuvel en iets voorbij een groen gebouwtje.
Bij dit grindpad LA langs de afsluitboom, het stijgend grindpad over de heuvel volgen tot splitsing van grindpaden ca. 50m voorbij de betonnen put CP C rechts van het pad, het smallere grindpad iets voorbij de betonnen put aan linkerhand negeren.
Bij deze splitsing links aanhouden, het grindpad buigt naar rechts, verderop t.h.v. betonnen put CP H buigt het grindpad naar links, het grindpad ca. 80m verder volgen tot een 4-sprong van grindpaden.
# Bij deze 4-sprong gaat de wandeltocht naar de top voor een wijds uitzicht, gevolgd wordt een grindpad dat ook weer op de terugweg gelopen wordt, de overige paden die naar de top lopen worden intensief door ATB rijders gebruikt. De top overslaan ga dan bij 4-sprong van grindpaden RA. Ga verder bij punt 3 5de regel Voorbij metalen buis GG9…………….
3.
Naar de top, bij 4-sprong van grindpaden RD, iets verder passeert men aan linkerhand twee buizen de GFS en de CPF en een betonnen put.
Iets voorbij de betonnen put, bij splitsing rechts aanhouden, het pad buigt naar rechts en voorbij deze bocht met ruime bocht naar links richting de top.
Na bezoek aan de top over hetzelfde pad terugkeren naar de 4-sprong van grindpaden.
Bij deze 4-sprong LA
Voorbij metalen buis GG9, bij splitsing van grindpaden LA.
Bijna aan voet van de heuvel, bij 3-sprong scherp RA, het grindpad volgen tot smal pad met klein groen kastje PP11a aan linkerhand aan einde van de bosschages links van het pad.
Bij dit pad LA, direct daarna rechts aanhouden, let op het pad is een ATB pad, iets verder het linker pad inlopen, verderop komen beide paden weer samen.
Bij kruising met grindpad RD, direct daarna eveneens RD, ATB pad aan rechterhand negeren, let ook hier op men volgt nog steeds het ATB pad, iets verder passeert men aan linkerhand een poel.
4.
Voor het kanaal, bij T-splitsing RA, verhard fietspad richting brug.
LA de brug over, voorbij de brug het fietspad verder volgen tot kruising in bocht naar links van het fietspad.
Bij deze kruising RD, onverhard pad.
Voor bungalowpark, bij T-splitsing LA, het pad met park aan rechterhand volgen tot Y-splitsing bij verhard fietspad.
Bij deze Y-splitsing LA, verhard fietspad met bosrand aan linkerhand, kpn85 vlg84.
Bij bocht naar links van het fietspad rechts aanhouden, onverhard pad met omheining aan rechterhand richting landbouwperceel, de wn route wordt verlaten, voor het landbouwperceel RA, het pad gaat door de bosrand.
Bij T-splitsing LA, pad met iets verder het kanaal aan rechterhand.
Ca. 50m voorbij een landbouwperceel LA, bospad, vervolgens bij T-splitsing RA.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, let hier op het pad is tevens een ATB pad, het pad door de bosrand met op enige afstand het kanaal aan rechterhand ca. 350m volgen tot een kruising, zijpaden negeren.
5.
Bij deze kruising RA richting het kanaal, voor het kanaal bij T-splitsing LA, pad met het kanaal aan rechterhand.
Bij kruising RA de brug over, aan overzijde bij T-splitsing LA, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg, de weg volgen tot verharde weg “Vamweg” aan rechterhand.
Bij deze weg RA, “Vamweg”, de weg met het golfterrein aan rechterhand volgen tot verhard fiets-/voetpad aan linkerhand door het golfterrein met aan beide zijde van het fietspad een haag, direct na een flauwe bocht naar links.
Bij het verhard fiets-/voetpad LA richting “Gulberg”
Voorbij schrikhekken RD, pad “Hanenvenpad” aan linkerhand negeren, de weg volgen tot kruising met aan linkerhand “Ontginningsweg”.
Bij deze kruising RA, onverhard pad.
Voorbij landbouwperceel aan rechterhand rechts aanhouden, pad door grasland met populieren.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, verhard fietspad langs de weg, direct daarna LA, breed onverhard pad, “Schoutse Vennen”, knp81 vlg80.
6.
# Voorbij de spoorwegovergang verderop is het pad langs het spoor afgesloten, volg de tijdelijke omleiding zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart: Voorbij de spoorwegovergang RD, knp80 vlg 58, het brede pad volgen tot breed pad aan linkerhand met iets in het pad een metalen poort. Bij dit pad LA door de opening in de omheining rechts van de poort, voorbij de opening links aanhouden het pad met omheining aan linkerhand volgen, de wn route wordt verlaten.  voorbij de omheining, bij kruising RA, het pad rechtdoor volgen tot smal pad aan linkerhand iets voor een metalen poort, overige zijpaden negeren. Ga verder bij punt 7 2de regel.

Direct na spoorwegovergang LA, smal pad tussen omheining en bosrand, knp80 vlg71, het pad geheel uitlopen tot verharde weg voorbij een omheind bosperceel, zijpaden negeren.
Aan einde van het pad, voorbij het omheind bosperceel RA door opening in de omheining, het pad aan linkerzijde van de open plek volgen.
Bijna aan einde van de open plek, bij splitsing rechts aanhouden.
Na 70m eveneens rechts aanhouden richting een langwerpige plas, loop langs de smalle zijde van de plas , voorbij de smalle zijde buigt het pad naar rechts met de plas aan rechter- en een zandwal aan linkerhand.
Na ca. 40m, bij opening in de zandwal LA, pad met iets verder een open plek aan linkerhand, voorbij de open plek rechts aanhouden, vervolgens na ca. 40m LA, ruim voor een omheining buigt het pad naar links.
7.
Bij T-splitsing RA, vervolgens voor omheind bosperceel, bij 5-sprong (het ATB pad is meegeteld) LA, het pad rechtdoor volgen tot smal pad aan linkerhand iets voor een metalen poort, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, het pad loopt parallel aan de omheining, verderop buigt het pad iets dieper het bos in.
Iets voor een bocht naar links RA, het smaller pad loopt op enige afstand parallel aan de verharde weg.
Bij T-splitsing RA richting opening in de omheining, na verlaten van het omheinde bos, bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, vervolgens bij T-splitsing LA, breed onverhard pad, iets verder gaat het pad over in een verharde weg.
Voor visvijver RA, smal pad met visvijver aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot ingang van het strandbad, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, knp staat voor een knooppuntpaaltje met vlg voor genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen een richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Laco Strandbad Nuenen, Enodedreef 3, 5674 TG te Nuenen. Plan Route

Met de auto

Parkeerplaats tegenover de ingang van het strandbad aan de Enodedreef.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Skyline van Eindhoven Skyline van Eindhoven
Uitzicht richting Mierlo Uitzicht richting Mierlo
Zendmast bij Mierlo ook wel televisietoren genoemd Zendmast bij Mierlo ook wel televisietoren genoemd
Skyline van Eindhoven nu in een ander seizoen Skyline van Eindhoven nu in een ander seizoen
Het Eindhovens Kanaal Het Eindhovens Kanaal
Schoutse Ven Schoutse Ven
Een van de vijvers op het golfterrein Een van de vijvers op het golfterrein
Pad door Gulberg 5 Pad door Gulberg 5
Open plek met heide eveneens in Gulberg 5 Open plek met heide eveneens in Gulberg 5
Restant van spoorlijn waarover mest en afval werd aangevoerd Restant van spoorlijn waarover mest en afval werd aangevoerd
Gegraven proefsleuf op het voormalige Steenoventerrein Gegraven proefsleuf op het voormalige Steenoventerrein
Visvijver Visvijver

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-dak-van-brabant.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (16)

 1. Adrie 11 september 2023 om 15:43

  Een pad bij punt 6 van de routebeschrijving langs het spoor is afgesloten, vermoedelijk is er gestart met de aanleg van het ontbrekende stukje snelfietspad langs het spoor tussen Helmond en Eindhoven. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Mark 16 mei 2023 om 14:15

  Vandaag met halfbewolkt weer en een frisse wind voor de 2e keer deze tocht gelopen en het Dak van Brabant bezocht. Het uitzicht boven op de Gulberg was vandaag met het heldere weer fenomenaal. Het is ook dit uitzicht waar deze tocht het van moet hebben. Ook het gedeelte langs het Eindhovens Kanaal is mooi. Voor het overige vinden wij de tocht wat minder. Daarnaast was het ook vandaag op een doordeweekse dag druk met ATB-rijders. Routebeschrijving is actueel. Mogelijk kan bij een volgende routecontrole wat meer variatie gezocht worden in de Luchensche Heide. Er zijn daar mogelijkheden. Zeker nu het rondje rond het Gulbergse Ven uit de route is gehaald.

  Reageren
  1. Adrie 16 mei 2023 om 16:51

   Mark bedankt voor het verbeter voorstel! In de Luchensche Heide zijn inderdaad mogelijkheden, er zijn in het bos enkele beboste stuifduinen. Bij de vorige controle al eens kriskras er langs en over gelopen om de mogelijkheden te bekijken als alternatief voor het nieuwe ATB door de rand van het bos. Bij deze poging geen duidelijk herkenbaar pad gevonden om weer bij het kanaal te komen. De volgende keer probeer ik het nog eens maar dan van de andere zijde. Ook ga ik weer eens kijken naar het extra lusje om het Gulbergse Ven.

 3. Lucie 11 mei 2023 om 13:27

  Vanochtend met mijn wandelgroep deze wandeling gelopen met heerlijk wandelweer. De route was prachtig in een afwisselend landschap met mooie lentekleuren. Met GPX konden we niet verkeerd lopen!
  Dank Adrie!

  Reageren
 4. Adrie 13 mei 2022 om 18:53

  Vandaag 13 mei 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De extra lus is uit de wandeltocht gehaald, een aantal van de paden was nauwelijks nog te herkennen. Jammer dat er ook een nieuw ATB bijgekomen is nu aan de zuidzijde van het kanaal, nog even dan claimen de ATB rijders de hele berg plus de omliggende bossen. Omdat de overige paden door het bos ten zuiden van het kanaal nauwelijks belopen worden is bij dit pad ook een waarschuwing geplaatst. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adri Noordhof 19 september 2021 om 10:02

  Gisteren heb ik de wandeling gelopen met mijn wandelgroep. Iedereen was laaiend enthousiast. Prachtige wandeling!

  Reageren
 6. Ans 27 maart 2021 om 11:51

  Hoi,
  Ik loop regelmatig wandelingen van Adrie maar ik reageer voor de eerste keer ik kan op een gegeven moment het kanaal niet oversteken staat een nieuw hek. Vreemd dat niemand daar iets over zegt punt 7 de la brug over , of heb ik het verkeerd gedaan??

  Reageren
  1. Adrie 27 maart 2021 om 14:19

   Ans bedankt voor de reactie! Bij deze wandelroute ben ik niet de samensteller maar Bert Bruggeman. Je schrijft punt 7 ik neem aan dat je bij punt 3 niet verder kon, waarschijnlijk heb je het grindpad bij punt 3 1ste regel gevolgd tot een loods. Direct na deze loods loop je vast op een grote poort. Ruim voor de loods had je al LA moeten gaan en over een smal ATB pad naar het kanaal moeten lopen kijk op dat stukje wel uit voor ATB rijders een ander pad om van de Gulbergen bij het kanaal te komen is er niet.

 7. Marij Verhoeven 24 maart 2021 om 13:44

  Op 24-32021 deze wandeling voor de tweede keer gelopen. Het blijft een prachtige wandeling. Toen wij op het mountainbikepad liepen kregen we woorden met een mountainbiker.

  Reageren
  1. Adrie 24 maart 2021 om 15:08

   Marij Verhoeven bedankt voor de reactie! Toen jullie woorden kregen met een ATB rijder is dit vermoedelijk op het pad tussen de Gulbergen en het kanaal geweest. De wandeltocht gaat daar ca. 300m over een officieel smal ATB pad en geen onderdeel is van het wandelnetwerk. Jammer genoeg is dat de enige plek om van de Gulbergen bij het kanaal te komen. Ik heb namens Bert een extra waarschuwing in de routebeschrijving opgenomen.

 8. Marij Verhoeven 2 maart 2021 om 16:40

  Vandaag deze prachtige wandeling gemaakt. Op de Gulbergen even verkeerd gelopen, maar dat maakt niet uit. Had de wandeling al even uitgeprint, dus wij waren ook Gulberg 5 aan het zoeken voor het ommetje. Maar dat is nu aangepast.

  Reageren
 9. Adri 1 maart 2021 om 21:52

  Prachtige wandeling, door onnederlands landschap, langs mooie plaatsjes.
  Wij wandelen veel in deze omgeving maar waren toch verrast.

  Reageren
 10. M. Coppens 1 maart 2021 om 10:07

  Mooie tocht met weidse uitzichten. Op het hek voor de extra lus staat Gulberg 3 i.p.v. 5.
  Nummer 5 is nml. om de hoek. Kan misschien verwarrend zijn.

  Reageren
  1. Adrie 1 maart 2021 om 10:21

   M. Coppens bedankt voor het melden! Het nummer is aangepast.

 11. Margriet 25 februari 2021 om 16:47

  Wat hebben wij genoten van deze prachtige wandelroute! Wat een verscheidenheid aan omgeving in 1 wandeling!!! door bossen, dak van Brabant waar nu een golfbaan ligt, met prachtige vergezichten, langs het kanaal, langs een visvijver, heide.
  Een tocht om nogmaals te lopen!!!

  Reageren
 12. Lara Loopt 20 februari 2021 om 15:38

  Bijzondere en afwisselende tocht. Heel fraai langs vennen, door bossen en de bergalm van Gulbergen.
  Horeca is er wellicht in de zomer bij Strandbad Enode aan het begin. Andere optie zou alleen de Collse Hoeve zijn op de Collse hoefdijk, maar dan moet de route iets omgelegd worden, het ligt nu op 700 meter van de route, maar dit gaat wel door bebouwing. Wellicht zijn de eigen boterhammen dan toch een betere optie.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)