Het Centraal Plateau en Geleenbeek, Nuth te Limburg

14 km Wandelroute Het Centraal Plateau en Geleenbeek, te Nuth

Lijnwandeling van Nuth over het Centraal Plateau ook wel Plateau van Schimmert genoemd en langs de Geleenbeek naar Geleen. Het Centraal Plateau is ontstaan is door de erosie van omliggende rivieren en beken en bestaat uit een golvende laagvlakte. Vanuit het plateau heeft men bij helder weer een prachtig uitzicht over de verre omgeving. De Geleenbeek een zijrivier van de Maas, die langs de noordrand van het Mergelland loopt is een van de beken die aan de noordzijde van het plateau voor de erosie zorgde. De beek ontspringt op de noordflank van het Plateau van Ubachsberg ten zuidwesten van Heerlen en stroomt in noordwestelijke richting Geleen en mondt vervolgens uit in de Maas. Het dal Geleenbeekdal bestaat uit een diversiteit aan landschappen zoals steile hellingbossen, kleinschalige graslanden en hoogstamboomgaarden. In het Geleenbeekdal gaat de lijnwandeling door het Stammenderbos langs en over Danikerberg beide hellingbossen.
In de plaats Nuth wordt de Platsbeek gevolgd een kleine snelstromende beek met aan de rand van Nuth de voormalige Platsmolen. Het waterrad, het gangwerk en de maalstoel zijn uit het gebouw gesloopt, waardoor de molen niet meer maalvaardig is. Aan de rand van het plateau gaat de wandeltocht in het hellingbos Diependaal over een hol pad langs het geologisch monument Diependaal, een harde laag met door natuurlijke processen ontstaan cement samengeklit grind. Als verdere bezienswaardigheden komt men langs kasteel Terborgh, een zeventiende-eeuwse gesloten hoeve. Voor het kasteel ligt aan een aftakking van de Geleenbeek watermolen Terborgh of Borgermolen. Het huidige molenhuis stamt uit de achttiende, de geschiedenis van de molen is veel ouder. De Borgermolen was de banmolen voor de inwoners van de heerlijkheid Schinnen. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 14-11-2023

Routebeschrijving

1.
Op het “stationsplein” met de rug naar het station RA vertrekken.
Aan einde van de weg, bij 4-sprong LA, “Stationsstraat”, N298 richting “Wijnandsrade”, de weg volgen tot voetpad met enkele traptreden en metalen voetgangerssluis aan rechterhand t.h.v. woning 69 ca. 100m voorbij het viaduct.
Bij dit pad RA, voorbij de voetgangerssluis verhard voetpad, na ca. 70m trap af, beneden buigt het pad naar links met beekje Platsloop aan rechterhand, verderop een brugje over.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing LA, smal pad met beekje aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, smal pad met nog steeds het beekje aan linkerhand.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong RA, verharde weg.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg “Platsbeekweg” aan rechterhand negeren.
Iets voorbij woning nr.48 rechts van de weg links aanhouden, smal onverhard pad met iets verder een vlonderpad en met beekdal aan linkerhand.
2.
Voor plas, bij T-splitsing RA, het verhard voetpad met de plas aan linkerhand volgen tot pad met vlonder aan rechterhand voor 2de plas, paden richting de verharde weg aan rechterhand negeren.
Bij dit pad RA, vlonderpad met 2de plas aan linkerhand, vervolgens voorbij de vlonder RA, iets verder voor gebouwtje LA.
Voorbij omheind perceel aan rechterhand, bij T-splitsing RA, pad met beekje aan linkerhand.
Bij kruising met aan linkerhand een brugje RD, het voetpad verder met het beekje aan linkerhand volgen.
Aan einde van het pad, voor picknicktafel, bij 3-sprong RA, verharde weg.
Bij Y-splitsing LA, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, “Berger Verbindingspad”.
Iets voorbij woning nr.8 RA, smal onverhard pad met houten afsluitboom, “Holeweg”.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong rechts aanhouden, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpad aan rechterhand negeren.
3.
Bij deze kruising RD, onverhard pad door landbouwgebied.
RD, pad aan rechterhand negeren.
Voor terrein “Model vliegtuigen”, bij T-splitsing LA.
Bij T-splitsing RA, vervolgens bij kruising RD.
Bij kruising met bankje RA, pad dat iets verder door bosschages gaat.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, stijgend pad.
Voor bankje met daarachter een landbouwperceel RA, dalend pad.
Na ca. 230m LA, pad met waarschuwingsbord en verderop een informatiepaneel “Geologisch Monument Diependaal” links van het pad, verderop gaat het pad iets voor een woning over in een verharde weg.
Direct na deze overgang RD, smalle weg aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij de woning RD, weg aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, het onverhard voetpad links van de weg volgen, vervolgens na ca. 40m RA, doodlopende weg, “Heggerweg 5+5A”.
4.
RD, onverhard pad, onverhard pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad voor de snelweg naar links, voorbij deze bocht het pad dat een klein stukje verhard is verder volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA viaduct over richting “Schinnen”, de verharde weg buigt naar rechts.
Weg met bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, spoorwegovergang over, voorbij de spoorwegovergang links aanhouden, de doodlopende weg richting AZC “Sweikhuizen” volgen tot beek de Geleenbeek.
Voor de beek RA door klaphek, het grasland inlopen met de beek aan linkerhand, voorbij brugje schuin naar rechts richting klaphek aan de overzijde.
Na verlaten van het grasland, bij kruising met verharde weg RD, smal onverhard pad met houten voetgangerssluis en NM bordje “Stammerderbos”.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een klaphek en daarachter een kapel LA, verderop brugje over, na verlaten van het bos buigt het pad naar links.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA.
5.
Iets voor verharde weg, bij 4-sprong rechts aanhouden, pad parallel aan de weg.
Bij kruising met aan rechterhand oprijlaan naar kasteel “Ter Borgh” LA, de verharde weg aan overzijde van de weg volgen, na ca. 35m LA, onverhard pad.
Voorbij bankje, aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voorbij boerderij “Stammenhof” aan linkerhand RA, de weg met bosrand aan linkerhand volgen tot onverhard pad schuin naar links langs de bosrand aan linkerhand, overige smalle zijpaden negeren.
Bij dit pad links aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand, na enkele meters links aanhouden het smalle pad door de bosrand inlopen, iets verder bij kruising RD, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, het pad daalt en gaat door een dalletje, buigt vervolgens naar rechts en gaat door een 2de dalletje, voorbij het dalletje het pad ca. 400m door het bos parallel aan de bosrand volgen tot splitsing met aan rechterhand een pad naar de bosrand.
6.
Bij deze splitsing rechts aanhouden richting de bosrand, na verlaten van het bos bij 4-sprong LA, het pad dat bij de bosrand aan rechterhand naar rechts buigt volgen tot 4-sprong voor een draaihekje, zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD door het draaihekje, het perceel met fruitbomen inlopen richting draaihekje aan overzijde.
Na verlaten van het perceel, bij 3-sprong RA, het smalle pad tussen bosrand en afrastering volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, dalend pad.
Na ca. 90m, t.h.v. bankje LA, smal pad tussen afrastering en haag.
Voorbij draaihekje RD, pad met traptreden aan rechterhand negeren, door de rand van het grasland richting draaihekje aan de overzijde lopen, voorbij het draaihekje het pad volgen tot T-splitsing.
Bij T-splitsing RA, het dalend pad buigt iets verder naar links, iets voorbij deze bocht bij 4-sprong RA, vervolgens na verlaten van het bos, bij 3-sprong rechts aanhouden.
7.
Voorbij bocht naar rechts van het pad links aanhouden, pad met monumentale villa aan rechterhand.
Direct na de villa RA, onverhard pad pal naast de villa met de villa aan rechterhand, doorlopen tot smal pad aan rechterhand iets voorbij de poort en stenen muurtje met hekwerk.
Bij dit pad rechts aanhouden, smal pad met afrastering aan linkerhand, voor de Geleenbeek buigt het pad naar rechts met de beek aan linkerhand.
RD, grindpad, grindpad aan rechterhand negeren, de beek verder aan linkerhand volgen.
Voorbij draaihekje, bij T-splitsing LA, verharde weg, de brug over, aan overzijde RA, het onverharde pad met metalen afsluitboom en de beek aan rechterhand volgen tot brugje.
Bij dit brugje RA het brugje over, aan overzijde bij 4-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, het pad buigt met ruime bocht naar rechts met verderop omheining rond kinderboerderij aan linkerhand, de omheining volgen tot kruising voorbij het omheind terrein.
8.
Bij deze kruising RD, pad met aan beide zijde percelen grasland.
Aan einde van het pad, bij 6-sprong links aanhouden richting brugje, vervolgens voor het brugje bij kruising RA, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot brugje.
LA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, pad met de beek aan rechterhand.
Na ca. 200m het pad met bocht naar links verder volgen, pad langs de beek aan rechterhand negeren.
Voor spoorlijn, bij T-splitsing RA, iets verder gaat het onverharde pad over in een verharde weg, vervolgens bij 3-sprong LA de spoorwegovergang over.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, iets verder bij kruising eveneens RA, “Stationsstraat” richting het station, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM= Natuurmonumenten

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Nuth, Stationsstraat 2, 6361 BH te Nuth. Plan Route

Eindpunt

Station Geleen Oost, Stationsstraat 20 te Geleen.

Met de auto

Parkeren kan bij het station

Openbaar vervoer

Station Nuth

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Pad langs de Platsbeek Adrie: Pad langs de Platsbeek
Uitzicht vanuit het Centraal Plateau Adrie: Uitzicht vanuit het Centraal Plateau
Hol pad door het hellingbos Diependaal Adrie: Hol pad door het hellingbos Diependaal
Geologisch monument Diependaal Adrie: Geologisch monument Diependaal
Hol pad door het hellingbos Diependaal Adrie: Hol pad door het hellingbos Diependaal
Kasteel Terborgh Adrie: Kasteel Terborgh
Watermolen Terborgh of Borgermolen Adrie: Watermolen Terborgh of Borgermolen
Perceel fruitbomen Adrie: Perceel fruitbomen
Uitzicht op Sweikhuizen Adrie: Uitzicht op Sweikhuizen
Pad door het Stammenderbos Adrie: Pad door het Stammenderbos
Uitzicht met in de verte Geleen Adrie: Uitzicht met in de verte Geleen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart het-centraal-plateau-en-geleenbeek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Nuth en GeleenGasterij Kasteel Terborgh

Heisterbrug 119
6365 CC Schinnen
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)