Hertgang-tocht, Esbeek te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Hertgang-tocht, te Esbeek

Wandeltocht door de Rovertse Heide, Landgoed De Utrecht en het buitengebied van Esbeek. Het pad dat in de Rovertse Heide wordt gevolgd komt over met bomen begroeide stuifzanden met opvallende hoogteverschillen. Na het verlaten van de Rovertse Heide gaat de wandeltocht door het Landgoed de Utrecht. Een deel van het landgoed is ontgonnen, de wandeltocht gaat in het ontgonnen deel langs een klein overgebleven vennengebiedje, namelijk het Broekeling. Niet zo groot, maar wél uniek. In het bosgebied van het landgoed komt men op de Mispeleindse Heide langs het grote ven De Flaes met aan de rand een hoge uitkijktoren, entree van de uitkijktoren is een munt van 1 euro . Na het verlaten van Mispeleindse Heide wordt het meanderende beekje de Reusel gevolgd. Dit gebied wordt De Hertgang genoemd, waaraan de routenaam is ontleend. Als bezienswaardigheid komt men in het begin van de tocht langs "De Schuttel" het kleine buitenverblijf van de kunstenaar Andreas Schotel. Het kleine buitenverblijf is gerestaureerd als blijvende blijk van waardering voor het werk van deze kunstenaar. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 23-11-2013, laatst bijgewerkt op: 14-3-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het pleintje voor de voormalige kerk RA vertrekken, vervolgens bij kruising RD, “Oude Trambaan”, wn route.
Bij kruising RA, “Spaanseindsestraat”, kn88 volg 91.
Bij T-splitsing LA, “Spaanseindsestraat”, de weg buigt naar rechts, wn route, na ca. 400m passeert men kn91 volg 93, de weg verder volgen tot woning nr.29, zijpaden negeren.
Voorbij deze woning LA, smalle klinkerweg, “Oranjebond”, wn route.
# Langs deze smalle weg staat “De Schuttel”, het kleine buitenverblijf van kunstenaar Andreas Schotel.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn93 volg 70, iets verder t.h.v. parkeerterreintje gaat de klinkerweg over in een onverhard pad.
Na ca. 100m LA, ruiterpad, kn70 volg 38.
2.
Na ca. 90m, bij 4-sprong LA door draaihekje, wn route, iets verder op de heuvelrug buigt het pad naar rechts, het pad dat nog iets stijgt verder over de heuvelrug volgen.
Voorbij draaihekje, bij T-splitsing RA, wn route, iets verder RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 80m LA, wn route.
Voor landbouwperceel aan linkerhand RA, kn38 volg 36.
Bij T-splitsing LA, kn36 volg 35, het pad volgen tot kruising met breed pad.
Bij deze kruising RD, pad met bordje “Landgoed De Utrecht”, wn route, direct daarna voorbij houten afsluitboom RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder volgt het pad de bosrand aan rechterhand, na ca. 400m passeert men kn35 volg 15, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
3.
Bij deze kruising RD, onverhard pad, wn route.
# Verderop iets voor verharde weg staat aan linkerhand een sculptuur “Verroeste PK’s” naar voorbeeld van een ets van Andreas Schotel.
Bij verharde weg RA, direct daarna LA, kn15 volg 16, onverhard pad met houten afsluitboom.
Iets voor een groot ven, bij 3-sprong RA, wn route, smal pad met ven aan linkerhand, verderop voorbij een vlonder gaat het pad verder over een lage kade en passeert men een brugje.
Aan einde van de kade, bij 3-sprong links aanhouden, verderop passeert men een betonnen brugje.
Ruim voorbij het brugje, bij 3-sprong scherp LA, kn16 volg 57.
# Bij bankje heeft men mooi uitzicht over het ven met sculpturen naar voorbeeld van een ets van Andreas Schotel.
Voor bosrand aan linkerhand links aanhouden, pad over lage kade met bosrand aan rechterhand, wn route.
# Aan linkerhand passeert men een bijenstal eveneens naar voorbeeld van een ets van Andreas Schotel.
4.
Ca. 50m voorbij flauwe naar rechts RA, bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, breed bospad, wn route.
Bij 4-sprong met verharde weg RA, onverhard pad richting een boerderij, kn57 volg 56.
T.h.v. inrit naar de boerderij RD, smalle verharde weg en onverhard pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voor bosrand aan linkerhand, bij kruising LA, pad met bosrand aan rechterhand, kn56 volg 87.
T.h.v. metalen poort RA, bospad, wn route.
In open strook door het bos, bij kruising RD, wn87.
Bij Y-splitsing links aanhouden richting grote vijver, wn route.
Voor de vijver, bij 3-sprong RA langs smalle zijde van de vijver en bankje, de wn route wordt verlaten, voorbij de smalle zijde van de vijver bij 3-sprong rechts aanhouden, men verlaat de vijver.
5.
Bij 5-sprong met verharde weg schuin naar links het brede onverharde pad aan overzijde van de weg inlopen, wn route, het pad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, wn route.
Ruim voor flauwe bocht naar rechts, bij kruising LA, verderop t.h.v. kleine woning nr.16A gaat het onverharde pad over in een smalle klinkerweg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, onverhard pad met bordje “Landgoed De Utrecht”.
Voorbij landbouwperceel aan rechterhand RD, pad aan rechterhand negeren, verderop voor een landbouwperceel en aan linkerhand op enige afstand boerderij “Spie Hoeve” buigt het pad naar rechts, het pad dat iets verder door het bos gaat verder volgen tot kruising.
6.
Bij deze kruising LA, het pad met aan beide zijde van het pad jonge eikenbomen volgen tot kruising met een zanderig pad en aan linkerhand een ruiterpaaltje met wn bordje, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, iets verder het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad over een heuvelrug, wn route.
Op de heuvelrug rechts aanhouden, het zanderige pad door laagte volgen, wn route, iets verder stijgt het pad en gaat weer over de heuvelrug, direct daarna weer rechts aanhouden en het pad door tweede laagte volgen, wn route, na klein klimmetje de heuvelrug verder volgen, zijpaden negeren, na verlaten van de heuvelrug buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, wn route.
Bij ruime 4-sprong LA, kn9 volg 12, na ca. 100m passeert men een brugje.
Voorbij schuilhut RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route, het pad volgen tot bosrand aan rechterhand.
7.
Ca. 40m voorbij de bosrand LA, bospad met houten afsluitboom en bordje “Landgoed De Utrecht”, kn12 volg 1.
RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, wn route, vervolgens na. 60m het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, beide paden aan linkerhand negeren, wn route.
Ca. 90m voorbij de bocht naar rechts, het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Iets voorbij een bocht naar rechts het pad met bocht naar links verder volgen, het pad in deze bocht aan linkerhand negeren, wn route.
Het doorgaande pad met bocht naar rechts richting groot ven verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voor het ven, bij 3-sprong LA, wn route, het pad volgen tot kruising met breed pad en gescheiden verhard fietspad.
# Bij deze kruising staat op ca. 350m aan rechterhand langs het pad met verhard fietspad een hoge uitkijktoren met mooi uitzicht over de Flaes. Voor een bezoek de entree van de uitkijktoren is een munt van 1 euro.
8.
Bij deze kruising LA, het brede pad met gescheiden verhard fietspad volgen, kn1 volg 68, het pad ca. 250m volgen tot pad aan rechterhand met houten afsluitboom en bordje, zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, G-R en wn route, bospad met houten afsluitboom en bordje.
Bij 4-sprong LA, grind-/rolstoelpad, G-R route, kn68 volg 55.
In bocht naar links van het grindpad, bij 4-sprong RD, onverhard pad, G-R en wn route.
Bij kruising RD, G-R en wn55 route.
# Voor e.v.t. een pauze, een stukje het pad aan linkerhand inlopen, op ca. 100m is horecagelegenheid “In den Bockenreyder”.
9.
Bij T-splitsing LA, vervolgens iets voor rand van het bos, bij T-splitsing RA, G-R en wn route, verderop iets voorbij een bankje buigt het pad met flauwe bocht naar links, G-R en wn route.
Voor brugje RA, smal pad met beekje aan linkerhand, kn55 volg 50, de G-R route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, het beekje verder volgen, wn route.
Na ca. 200m, voor dicht bosperceel met dennen LA, wn route, het pad met het beekje aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn50 volg 51, iets verder passeert men het beekje, de weg ca. 400m verder volgen tot kruising met aan rechterhand doorkijk naar landbouwgebied.
Bij deze kruising RD, wn route, vervolgens na ca. 60m RA, smal onverhard pad, wn route, iets verder buigt het pad naar links en gaat door de bosrand.
Bij kruising met verharde weg RD, kn51 volg 52.
10.
RD, bospad aan linkerhand negeren, pad door de bosrand verder volgen, kn52 volg 53.
Bij 5-sprong RD, het onverhard pad aan overzijde van de weg rechts van de woonboerderij inlopen, kn53 volg 80.
Voor bosperceel aan rechterhand RA, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing RA de bosrand verder volgen, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
Iets voor bosrand aan rechterhand RD, pad voor waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna voorbij de waterloop LA, pad met waterloop aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts weg van de waterloop, ca. 100m voorbij deze bocht buigt het pad naar links, wn route.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, “Esbeeksedijk”, wn80.
11.
Bij kruising LA, breed onverhard pad, kn80 volg 84.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij kruising LA richting klein bosperceel, kn84 volg 82, verderop ruim voorbij het bosperceel buigt het pad naar links, ca. 160m voorbij deze bocht buigt het pad voor een schuurtje naar rechts, breed pad, wn route, t.h.v. een brede waterloop passeert men kn82 volg 90, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs de weg volgen, “Groenstraat”, wn route.
RD, weg aan rechterhand negeren, men passeert een viaduct, de weg verder volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD “Dorpsstraat” richting de voormalige kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
G-R route = streekpad met geel-rode routemarkeringen.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Voormalige kerk, Dorpsstraat 6, 5085 EG te Esbeek. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het kleine parkeerplaatsje bij de voormalige kerk of in een van de zijstraten

Openbaar vervoer

Bushalte Esbeekseweg, Esbeek. Aanlooproute naar het startpunt: Ga zuidelijke op Esbeekseweg richting Groenstraat. Sla rechtsaf naar de Dorpsstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Schaapskudde Adrie: Schaapskudde
Beekdal van de Reusel Adrie: Beekdal van de Reusel
Beekdal van de Reusel Adrie: Beekdal van de Reusel
De Reusel Adrie: De Reusel
Beekdal van de Reusel Adrie: Beekdal van de Reusel
De Reusel Adrie: De Reusel
Verroeste pk's Adrie: Verroeste pk's
De Schuttel Adrie: De Schuttel
Het grote ven De Flaes Adrie: Het grote ven De Flaes
Uitkijktoren Adrie: Uitkijktoren
Uitkijktoren Adrie: Uitkijktoren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart hertgang-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café Schuttershof

Dorpsstraat 2
5085 EG Esbeek
Bezoek website

Herberg In den Bockenreyder

Dunsedijk 3
5085 ND Esbeek
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 3 september 2022 om 17:08

  Eergisteren 1 september 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op een punt was het wandelnetwerk gewijzigd en bij de vennen in het Broekeling een nieuw betonnen brugje verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Jan Hartman 22 juli 2022 om 07:52

  Hoi,
  Ik vroeg me af, of de GPX die er bij staat ok geupdateted wordt?

  Reageren
  1. Adrie 22 juli 2022 om 13:35

   Beste Jan Hartman, ook het GPX bestand wordt bijgewerkt als er een reden voor is. Bij deze wandeltocht is dit voor de laatste keer in 2015 geweest, toen is de wandeltocht op twee plaatsen gewijzigd.

 3. Nelle en Rienie 25 juni 2021 om 19:47

  Eind Juni 2021 deze route gelopen. Erg goed wandelweer en vanuit Esbeek was men vrij snel in het Landgoed de Utrecht. We waren er weer erg vroeg 7.30 uur en voor ons is dit de beste tijd om te gaan wandelen. De vogels fluiten alleen voor ons. Dit is een van de mooiste route.
  Het speelt wel mee dat wij er vroeger als kind veel kwamen met onze ouders. Het ven de flaes daar kon men vroeger zwemmen. Veel afwisseling, mooie beelden…zeker de badende vrouwen in de vijver. Daarna langs de beekjes prachtig gewoon. Ook deze route gaan we zeker in een ander seizoen weer lopen. Daarna in Esbeek afgesloten met een lekkere lunch.

  Reageren
 4. Adrie 12 juni 2019 om 14:50

  Eergisteren 10 juni 2019 de wandelroute samen met de “Hertgang-de kleine tocht” gecontroleerd. Op wat kleine wijzigingen in de extra herkenningspunten geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Hondenwandelvoetjes 15 november 2015 om 14:36

  Vandaag was het dan zo ver. Met 6 deelnemers en 5 honden waren we begonnen met de (herziende) versie van de Hertgangtocht in Esbeek. Het weer was druilerig, windkracht 6-7 maar een goede wandeltemperatuur. We werden ontvangen door een zooi kinderen en een man met rode mijter en een staf. Vanuit het dorp liep je zo de bossen in en kom je langs een aantal creaties uit de plannen van kunstenaar Andreas Schotel. Op het buitenverblijf bevindt zich een uittreksel van zijn leven.
  Het hoogtepunt is de uitkijktoren. Een prachtige creatie wat echt bij de omgeving hoort! Helaas regende het en er stond een harde wind dus erg veel plezier hebben we er niet aan kunnen beleven. Via de uitbater “In den Bockenrijder” loop je het tweede gedeelte langs de Reusel, erg mooi! De honden hebben het de tocht erg naar de zin gehad. Veel water, bosjes, en grasvelden! De beschrijving was weer top!

  Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: De Flaes, De Reusel en Vennetje

  Reageren
 6. Adrie 2 september 2015

  27 augustus de wandelroute gecontroleerd. Op 2 plaatsen is de route aangepast. De 1ste een kleine wijziging, nu wordt een heuvelrug gevolgd in het eerste bosgebied. De 2de wijziging is wat groter, als gevolg van een nagenoeg dichtgegroeid pad is de route verlegd. In het gebied Broekeling wordt nu een pad gevolgd met mooi uitzicht over een ven en men komt door het Arnoldspark, een arboretum. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Simon en Jose 8 april 2015 om 14:47

  Vandaag de tocht gewandeld. Prachtig gebied waar wij voor een groot gedeelte vaker gewandeld hebben. Het was wel heel erg drassig op bijna de gehele route. Vooral bij punt 5 was het zo drassig dat we veel moeite hadden om door te komen. Diverse bomen over de paden gevallen bij de storm van 2 weken geleden.Ondanks de merendeel goede beschrijving zijn wij toch 2 keer goed fout gelopen. Wel heel wonderlijk dat in de beschrijving niet de mooie kunstwerken van Andreas Schotel genoemd worden. Alleen zijn huisje aan het begin van de tocht.

  Foto’s van linkboven vervolgens met de klok mee: Collage van onze wandeling, Schim in de mist, Stukje Andreas Schotel route, Bosnimfen en Andreas Schotel route

  Reageren
  1. Adrie 8 april 2015 om 20:51

   Simon en Jose bedankt voor de reactie, jammer dat het nog zo drassig is. Dat in de beschrijving de sculpturen niet vernoemd zijn is zo wonderlijk nog niet, tijdens het samenstellen van deze wandeltocht stond er langs de route slechts een sculptuur “Verroeste pk’s” waarvan een foto is geplaatst. De overige te zien op uw foto collage zijn later geplaatst. Deze sculpturen zijn van de hand van kunstenaar Hannes Verhoeven die zich door de etsen van Schotel heeft laten inspireren. Bij het sculptuur “Verroeste pk’s” is ook een schildersezel geplaatst met afbeeldingen van werken van Andreas Schotel.

 8. Jos en Corrie 23 februari 2014

  Geweldig mooie tocht, vooral langs riviertje de Reusel. We wonen in de buurt, maar toch nog op vele paadjes gelopen, waar we nog niet geweest zijn. Jammer dat de zandwegen zeer drassig waren, maar dat lag in de natte winter. In de zomer nog eens terug komen. Routebeschrijving is perfect.

  Reageren
 9. Rene en Soca (hond) 7 december 2013 om 14:24

  Donderdag 5 december deze route gelopen. het weer was wat nevelig en vandaag zou het dus gaan stormen.
  De route gaat het meest door natuurgebieden. In het begin lijkt het een beetje saai te worden, alleen maar bossen, dan weer berkenbomen, dennen en elzen. Halverwege na de heuvelrug wordt het pas echt leuk, hier en daar wat bankjes, en zelfs een overkapte hut!
  Wie van het uitzicht wil genieten kan naar de uitkijktoren toe lopen. (let op: 1 euro entree!!) Met een hond is het onmogelijk binnen te komen, dus de uitkijktoren hebben we maar gelaten voor wat het was. Het was hier en daar wat klunen, vanwege de vele werkzaamheden. Met grote shovels werden resten van bomen meegenomen en verpulverd. De route is echter wel intact gebleven. Al met al een mooie route en geen fouten in de beschrijving!! Oja, werden aangehouden door de boswachter omdat de hond los liep. Op het moment van aanhouding liep ik op een stuk rand van een bos naar de openbare weg. Blijkt dat de openbare weg ook bij het landgoed hoort. Hondenbezitters let hier op!

  Foto’s linksboven vervolgens met de de klok mee: Bosrand kn 38, Bosrand, Bosje met dennen en Panorama van de ven “de Flaes”

  Reageren
 10. Lennard 1 december 2013

  Gisteren gelopen met grijs weer en af en toe wat zon.

  Mooie route met voldoende afwisseling. Vooral de stukken langs de meanderende beekjes vond ik erg leuk om te lopen. Alleen het laatste stukje terug naar Esbeek was wat saai.

  De routebeschrijving is, zoals gebruikelijk, correct en duidelijk opgesteld.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)