Hertgang-de kleine tocht, Esbeek te Noord-Brabant
Wandeltocht door Landgoed De Utrecht en door het buitengebied van Esbeek. Een deel van het landgoed is ontgonnen. De wandeltocht gaat in het ontgonnen deel langs een klein overgebleven vennengebiedje het Broekeling, niet zo groot maar wél uniek. In het Broekeling komt men als bezienswaardigheid op een aantal plaatsen sculpturen en een bijenstal tegen naar voorbeeld van etsen van de kunstenaar Andreas Schotel. In het bosgebied van landgoed de Utrecht wordt het meanderende beekje de Reusel gevolgd. Deze wandeltocht is een kleinere variant van de Hertgang-tocht. 79% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar het pleintje voor de voormalige kerk RA vertrekken, vervolgens bij kruising RD, “Oude Trambaan”, wn route.
Bij kruising RD, kn88 volg 89, de weg verder volgen tot woonboerderij nr.40/42.
T.h.v. deze woonboerderij LA, “Oude Trambaan”, kn89 volg 59.
Bij T-splitsing RA, “Tuldensedijk”, iets verder LA, onverhard pad, “Muggenstraatje”, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
#Verderop passeert men aan linkerhand De Melkfabriek dat een contrast weergeeft tussen natuur en opkomende industrie in de tijd van Andreas Schotel.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn59 volg 58, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, klinkerweg, “Hoogeindsestraat”, kn58 volg 15
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, kn15 volg 16, onverhard pad met houten afsluitboom.
# In de flauwe bocht naar links staat aan rechterhand in het veld sculptuur “Verroeste PK’s” naar voorbeeld van een ets van Andreas Schotel.
Iets voor groot ven, bij 3-sprong RA, smal pad met ven aan linkerhand, wn route, verderop voorbij een vlonder gaat het pad verder over een lage kade en passeert men een brugje.
Aan einde van de kade, bij 3-sprong links aanhouden, verderop passeert men een betonnen brugje.
Ruim voorbij het brugje, bij 3-sprong scherp LA, kn16 volg 57.
# T.h.v. bankje heeft men mooi uitzicht over het ven met sculpturen naar voorbeeld van een ets van Andreas Schotel.
Voor bosrand aan linkerhand links aanhouden, pad over lage kade met bosrand aan rechterhand, wn route.
# Aan linkerhand passeert men een bijenstal eveneens naar voorbeeld van een ets van Andreas Schotel.
Ca. 50m voorbij flauwe bocht naar rechts RA, bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, breed bospad, wn route, verderop verlaat men het bos.
Bij 4-sprong met verharde weg RA, onverhard pad richting boerderij inlopen, kn57 volg 56.
T.h.v. inrit naar de boerderij RD, smalle weg en onverhard pad aan linkerhand negeren, wn route.
3.
Voor bosrand aan linkerhand, bij kruising LA, pad met bosrand aan rechterhand, kn56 volg 87.
T.h.v. metalen poort RA, bospad, wn route.
In open strook in het bos LA, door de rand van de open strook richting groot beeld in de verte, de wn route wordt verlaten.
Ruim voor het beeld, bij kruising RA, laan met sequoia’s ook wel mammoetbomen genoemd.
Voor grote vijver, bij T-splitsing RA.
Aan smalle zijde van de vijver, bij 3-sprong LA, men passeert een bankje, vervolgens voorbij de smalle zijde van de vijver, bij 3-sprong rechts aanhouden, de vijver wordt verlaten.
Bij 5-sprong met verharde weg schuin naar links het brede onverhard pad aan overzijde van de verharde weg inlopen, wn route, het pad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, wn route.
Ruim voor flauwe bocht naar rechts, bij kruising LA, verderop t.h.v. kleine woning nr.16A gaat het onverharde pad over in een smalle klinkerweg.
4.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, onverhard pad met bordje “Landgoed De Utrecht” aan overzijde van de weg inlopen.
Voorbij landbouwperceel aan rechterhand RD, pad aan rechterhand negeren, verderop voor een landbouwperceel en op enige afstand aan linkerhand boerderij “Spie Hoeve” buigt het pad naar rechts, het pad dat iets verder door het bos gaat verder volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, het pad met aan beide zijde van het pad jonge eikenbomen volgen tot zanderig pad met aan linkerhand een ruiterroutepaaltje met een wn bordje, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, iets verder het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, het pad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad over een heuvelrug, wn route.
Op de heuvelrug rechts aanhouden, het zanderige pad door laagte volgen, wn route, iets verder stijgt het pad en volgt weer de heuvelrug, direct daarna weer rechts aanhouden en het pad door tweede laagte volgen, wn route, na klein klimmetje het pad over de heuvelrug verder volgen, zijpaden negeren, na verlaten van de heuvelrug buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, wn route.
5.
Bij ruime 4-sprong LA, kn9 volg 12, na ca. 100m passeert men een brugje.
Voorbij schuilhut LA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing met breed pad en verhard fietspad.
Bij deze T-splitsing RA.
Na ca. 100m LA richting “In den Bockenreyder”, verderop loopt men over het terrein van de horecagelegenheid.
Voorbij gebouwen rond de horecagelegenheid LA, wn55/68, vervolgens t.h.v. bosrand aan linkerhand RD, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising LA, wn55.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens iets voor rand van het bos, bij T-splitsing RA, wn route, verderop iets voorbij het bankje buigt het pad met flauwe bocht naar links, wn route.
6.
Voor brugje RA, smal pad met beekje aan linkerhand, kn55 volg 50.
Bij T-splitsing LA, het beekje verder volgen, wn route.
Na ca. 200m, voor dicht bosperceel met dennen LA, wn route, het beekje verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn50 volg 51, de weg met iets verder het beekje ca. 400m volgen tot kruising met aan rechterhand doorkijk naar landbouwgebied.
Bij deze kruising RD, wn route, vervolgens na ca. 60m RA, smal onverhard pad, wn route, iets verder buigt het pad naar links en gaat door de bosrand.
Bij kruising met verharde weg RD, kn51 volg 52.
RD, pad door de bosrand verder volgen, bospad aan linkerhand negeren, kn52 volg 53.
7.
Bij 5-sprong RD, het onverhard pad aan overzijde van de weg rechts van de woonboerderij inlopen, kn53 volg 80.
Voor bosperceel aan rechterhand RA, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing RA bosrand verder volgen, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
Iets voor bosrand aan rechterhand RD, pad voor waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna voorbij de waterloop LA, pad met waterloop aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts weg van de waterloop, ca. 100m voorbij deze bocht buigt het pad naar links, wn route.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, “Esbeeksedijk”, wn80.
8.
Bij kruising LA, onverhard pad, kn80 volg 84.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij kruising LA richting klein bosperceel, kn84 volg 82, verderop ruim voorbij het bosperceeltje buigt het pad naar links, ca. 160m voorbij deze bocht buigt het pad voor een schuurtje naar rechts, breed pad, wn route, t.h.v. een brede waterloop passeert men kn82 volg 90, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs de weg volgen, “Groenstraat”, wn route.
RD, weg aan rechterhand negeren, men passeert een viaduct, de weg verder volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD “Dorpsstraat” richting de voormalige kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Voormalige kerk, Dorpsstraat 6, 5085 EG te Esbeek. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan het kleine parkeerplaatsje bij de voormalige kerk of in een van de zijstraten.
Openbaar vervoer
Bushalte Esbeekseweg, Esbeek. Aanlooproute naar het startpunt: Ga zuidelijke op Esbeekseweg richting Groenstraat. Sla rechtsaf naar de Dorpsstraat.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart hertgang-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Vandaag deze route nogmaals gelopen en ondanks het vele water de laatste tijd was het wel te doen. We hebben veel modder en water moeten trotseren, maar het is gelukt en we hebben er van genoten. Alleen bij punt 6 konden we echt miet verder. De Reusel was buiten zijn oevers getreden en toen zijn we ipv voor het brugje rechtsaf er overheen gegaan en troffen al snel knooppunt 53 aan en konden vandaar onze weg vervolgen.
Helemaal in het begin staat dat je vanaf de Tuldensedijk linksaf moet het onverharde pad Beerendijk in,, maar dat heet nu Muggenstraatje.
Dank weer voor deze fijne wandeltocht.
Ad, Cor en Nellie, bedankt voor het melden van de gewijzigde straatnaam! De naam is inmiddels in de routebeschrijving aangepast.
Deze zeer mooie tocht met zijn vele kronkelpaadjes en diverse landschappen op 1 feb. Gelopen en is zeker de moeite waard hij is echter niet geschikt voor minder validen daar een paar beklimmingen er inzitten .
Gisteren deze wandeling gelopen op de eerste mooie lente-zondag na een winterse week. Het was weer genieten, mooi Brabants landschap. Aanrader!!!
Zondag 24 januari 2021 de wandelroute gecontroleerd, op wat kleine veranderingen na in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Woensdag 3 juli 2019 de wandeltocht is gecontroleerd en vernieuwd. De melkfabriek, een kolossale koe van staal en eikenhout is in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
De route en de kaart zijn niet uit te printen.
Wel mogelijk is opslaan als PDF of annuleren.
Vreemd, als proef de kaart en routebeschrijving ook geprint hierbij geen problemen gezien. Als het printen naar een PDF bestand wel werkt dan is het waarschijnlijk toch een probleem met uw printer. Zou U contact met mij willen opnemen via de contact pagina of direct via een mail naar info@klikprintenwandel.nl en het print probleem wat nader kunnen toelichten? Misschien dat ik U verder kan helpen.