Herkenbosscherheide-de kleine tocht, Herkenbosch te Limburg

14 km Wandelroute Herkenbosscherheide-de kleine tocht, te Herkenbosch

Wandeltocht door het National Park De Meinweg. Deze wandeltocht is de kortere variant van de 18km lange Herkenbosscherheide-tocht, ook al heeft men de langere tocht reeds gelopen deze tocht volgt op delen andere paden. Nieuw is o.a. het landgoed Beatrixhof en men komt langs een monumentje ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in Herkenbosch. De tocht start bij het Bezoekerscentrum de Meinweg en gaat door het bosgebied Zandbergen en Luzenkamp naar het mooie Melickerven. Dit deel van de tocht bestaat uit een gevarieerde landschap met zijn grasweiden, akkers en bossen. Na het Melickerven bezocht te hebben gaat de tocht door de Herkenbosscherheide, een mooi glooiend heidelandschap met op enkele plaatsen vennen zoals de Rolvennen. Als bezienswaardigheid komt men twee keer over de IJzeren Rijn, een buiten gebruik geraakte spoorlijn. Aanvankelijk was het de bedoeling een kanaal te graven. Later gaf men de voorkeur aan een spoorlijn, vandaar de naam IJzeren Rijn. Verder brengt men aan het einde van de tocht een bezoekje aan het Kasteel Daelenbroeck. Kasteel Daelenbroeck werd begin veertiende eeuw gebouwd door Godfried van Heinsberg, de Gulikse leenheer van Wassenberg. Hij gebruikte het als woon- en als jachtslot. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-8-2017, laatst bijgewerkt op: 21-3-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het bezoekerscentrum aan de zijde van de verharde weg verlaten, voor deze weg LA het fietspad volgen, wn62, vervolgens na ca. 30m RA, bospad, kn62 volg 39.
RD, smal pad met houten beeld aan rechterhand negeren, vervolgens bij 4-sprong RD, wn39, het pad met ruime bocht naar links met voorbij de bocht rechts van het pad een schuilhut en hoogspanningslijnen volgen tot kruising ruim voorbij hoogspanningslijnen, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, wn39 men loopt weer richting de hoogspanningslijnen.
Onder de hoogspanningslijnen LA, het pad parallel aan hoogspanningslijnen volgen tot Y-splitsing met breed pad en aan linkerhand een hoogspanningsmast, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing LA richting de hoogspanningsmast, het pad met t.h.v. de hoogspanningsmast kn39 volg 28 volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
2.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn28 volg 27, direct daarna RA, wn27, onverhard pad, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, kn27 volg 52, pad langs bosrand met gescheiden grind-/fietspad, het grind-/fietspad door de bosrand volgen.
Na ca. 130m RA, smal bospad, wn52.
Voor open strook door het bos rechts aanhouden, direct daarna RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, wn52, t.h.v. lage heuvel buigt het pad met flauwe bocht naar links het bos weer in, wn52.
Bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, het pad volgen tot 4-sprong aan overzijde van een spoorlijn.
3.
Bij deze 4-sprong RD, pad met bosrand aan linkerhand, wn52, het pad met verderop t.h.v. hoogspanningslijnen kn52 volg 51 volgen tot splitsing met bankje, zijpaden negeren.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, wn51
Bij T-splitsing RA, kn51 volg 50, links van dit pad is het ven “Melickerven” met een mooi uitzichtpunt en picknicktafel.
Voorbij metalen voetgangerssluis, bij kruising RA, pad met bosrand aan linkerhand, wn50.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn50, het doorgaande pad met verderop in 2de bocht naar rechts kn50 volg 25 en klaphek met veerooster volgen tot pad voor het restant van de spoorlijn, overige zijpaden negeren.
4.
Bij dit pad LA, pad met verhard beton-/rolstoelpad en de spoorlijn aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, verderop door klaphek met veerooster.
# Voor een pauze, er is een kleine stukje RD aan overzijde van het spoorlijn restant aan linkerhand een horecagelegenheid.
T.h.v. overgang van beton pad naar grindpad, bij splitsing links aanhouden, licht stijgend grindpad.
T.h.v. bankje RD, pad richting de uitkijktoren aan rechterhand negeren, iets verder het grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
# Voor een mooi uitzicht over de heide toch even naar de uitkijktoren.
Voorbij lange picknicktafel, bij kruising RA, wn67.
Na ca. 800m, t.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren, kn67 volg 66, het pad ca. 450m verder volgen tot 4-sprong iets voorbij een picknicktafel met informatiepaneeltje “Het Rijk van de Elfen”, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, kn66 volg 65, smal pad door heide.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 50m, voorbij bankje LA, smal bospad, wn65.
Aan het einde van het pad links aanhouden, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, wn65, vervolgens na ca. 30m RA, smal bospad, wn65.
5.
Bij T-splitsing RA, breder pad, wn65.
Na ca.300m LA, wn65, smal bospad met iets verder rechts van het pad een herdenkingskruisje “Boswachter Gerard Hommen”.
Bij T-splitsing RA, kn65 volg 61, breed recht pad.
Na ca. 230m LA, G-R route, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, men passeert het restant van de spoorlijn, G-R route.
Voorbij de spoorlijn, bij 3-sprong rechts aanhouden, G-R route.
RD, pad met houten beeld aan rechterhand negeren, G-R route.
Voor metalen poort, bij kruising LA, de G-R route wordt verlaten, direct daarna RA, smal slingerend bospad, wn70.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een metalen poort RD, wn70.
6.
Voor uitkijktoren RA door klaphek, wn70, direct daarna bij T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand, wn70.
Na ca. 180m RA, pad met aan beide zijde eiken, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 220m RA, smal pad met verderop aan beide zijde bosschages.
Bij T-splitsing LA, breed pad, het pad volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, let op drukke weg!!, het brede pad met SLL bord “De Turfkoelen” volgen tot het overgaat in een verharde weg.
Bij deze overgang RA, onverhard pad.
Ca. 60m voorbij bocht naar rechts, voorbij bosperceel met bankje aan linkerhand LA, verharde weg.
7.
Na ca. 300m, t.h.v. bankje RA.
Na ca. 150m, voor flauwe bocht naar rechts van de weg LA, het gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand volgen tot T-splitsing, brugje aan rechterhand negeren.
#Zou het pad langs de waterloop te drassig zijn met kan ook een klein stukje de verharde weg verder volgen tot weg aan linkerhand en daar LA, doorlopen tot onverhard pad aan linkerhand voor het grasveld rond het kasteel, bij dit pad LA, onverhard pad grasveld en kasteel aan rechterhand, verderop een brugje over. Voorbij het brugje bij T-splitsing RA, het gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand volgen tot T-splitsing. Ga verder bij de volgende regel
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna pad langs waterloop aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, vervolgens na ca. 50m RA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing met aan linkerhand boerderij Beatrixhof RA, verharde weg.
Bij kruising RA.
Bij 5-sprong RD het grindpad aan overzijde van de weg inlopen, kn20 volg 30, het grindpad volgen tot kruising met aan rechterhand een poort naar kasteel Daelenbroeck.
8.
Bij deze kruising RA door de poort, kn30 de wn route wordt verlaten.
Iets voor poortgebouw, bij kruising LA, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, de weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand voor een bosperceel.
Bij dit pad RA, onverhard pad, wn24.
Na ca. 200m, in 2de flauwe bocht naar rechts LA, stijgend pad, kn24 volg 62, iets verder buigt het pad naar links en volgt de rand van een landbouwperceel.
Voor doorgaande weg RA, fietspad, wn62, direct daarna LA de doorgaande weg N570 oversteken, let op drukke weg!!, het fietspad parallel aan de verharde weg “Meinweg” volgen tot het bezoekerscentrum aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
SLL = Stichting het Limburgs Landschap
G-R = Geel-rode routemarkeringen van een streekpad.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekerscentrum de Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA te Herkenbosch. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein bij het bezoekerscentrum aan de Meinweg.

Openbaar vervoer

Bushalte Meinweg, Herkenbosch. Aanlooproute: Vanuit bushaltes in zuidelijke richting naar zijweg met wegwijzerbord "De Meinweg" lopen. Deze zijweg volgen tot aan rechterhand het bezoekerscentrum de Meinweg, het startpunt van deze wandelroute.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Het Melickerven Adrie: Het Melickerven
Uitkijktoren op de Herkenbosscher heide Adrie: Uitkijktoren op de Herkenbosscher heide
Een van de Rolvennen Adrie: Een van de Rolvennen
De IJzeren Rijn, een buiten gebruik geraakte spoorlijn Adrie: De IJzeren Rijn, een buiten gebruik geraakte spoorlijn
Kasteel Daelenbroeck Adrie: Kasteel Daelenbroeck
Poortgebouw bij kasteel Daelenbroeck Adrie: Poortgebouw bij kasteel Daelenbroeck
Boerderij op het landgoed Beatrixhof Adrie: Boerderij op het landgoed Beatrixhof
Monumentje ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers Adrie: Monumentje ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart herkenbosscherheide-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Brasserie de Boshut & Bezoekerscentrum De Meinweg

Meinweg 2
6075 NA Herkenbosch
Bezoek website

Café Restaurant Rijstal Venhof

Venhof 2
6075 NE Herkenbosch
Bezoek website

Restaurant & Brasserie Kasteel Daelenbroeck

Kasteellaan 2
6075 EZ Herkenbosch
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Paul Monod de Froideville 13 mei 2022 om 19:16

  Met veel plezier deze wandeling gelopen. Hoewel deze streek mij zeer bekend is heb ik toch een paar onbekende paadjes op deze tocht ontdekt. Het is een leuke wandeling om kennis te maken met een uniek gebied rond NP Meinweg. Een aanrader. Ik kon het niet nalaten een foto mee te sturen van het monument Oorlogsslachtoffers Herkenbosch, waar de herdenking van 4 mei nog zichtbaar is.

  Reageren
 2. Dré en Annie 5 april 2021 om 08:47

  Altijd even mooi jullie wandelingen en altijd goed beschreven.

  Reageren
 3. Hugo 9 december 2020 om 20:18

  Mooie tocht die geweldig goed beschreven is! Dank!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)