Herikhuizerveld-tocht, Rheden te Gelderland

13 km Wandelroute Herikhuizerveld-tocht, te Rheden

Wandeltocht door het Herikhuizerveld in het Nationaal Park Veluwezoom op de Veluwe. Het Herikhuizerveld is een heuvelachtig heidegebied genoemd naar de nabijgelegen voormalige boerderij Herikhuizen. Het Herikhuizerveld wordt ook wel de Posbank genoemd naar stenen Pos-bank geplaatst in 1918 ter ere van ANWB-pionier en tweede voorzitter van de ANWB, G.A. Pos. In het gebied lopen IJslandse paarden en een kudde van het Veluws heideschaap. Als bezienswaardigheden komt men langs het koetshuis Heuven dat in 1861 op het landgoed Heuven is gebouwd. Helaas is het statige landhuis dat op het landgoed stond verdwenen. Het landhuis was tussen 1858 en 1860 gebouwd en in 1939 afgebroken. Verder gaat de wandeltocht langs schaapskooi Heuven en een uitzichtpunt met uitzicht op de voormalige landbouwenclave met de ruïne van boerderij Herikhuizen. Tot 1991 werd hier nog landbouw bedreven. 96% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-2-2023, laatst bijgewerkt op: 31-7-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het perron naar de spoorwegovergang “Groenstraat” lopen, bij deze spoorwegovergang aan zijde van perron 1 in noordelijke richting naar de rotonde verderop vertrekken.
Bij de rotonde RD de “Arnhemsestraat” oversteken en de “Schietbergseweg” inlopen.
T.h.v. inrit woning nr.8 (1ste woning aan rechterhand) LA, de weg oversteken en het onverharde pad aan overzijde van de weg inlopen, direct daarna buigt het pad naar links met NM bordje en afrastering aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad, direct daarna links aanhouden, iets verder buigt het pad naar links, het holle pad volgen tot pad aan rechterhand met enkele traptreden, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, wn12 (zie achterzijde van het routepaaltje), pad met bosschages aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts.
2.
Direct na deze bocht LA, kn12 volg 35, iets verder bij T-splitsing, wn35, het brede pad met verderop koetshuis Heuven aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts voor een omheind perceel grasland.
#Koetshuis Heuven op het landgoed Heuven  is in 1861 gebouwd. Het achterliggende stalgebouw werd in 1890 toegevoegd. Helaas is het statige landhuis dat op het landgoed stond is verdwenen.  Het landhuis was tussen 1858 en 1860 gebouwd en in 1939 afgebroken
Ca. 20m voor deze bocht LA, wn35, iets verder bij kruising RD, wn35.
Voorbij klaphek, in bocht naar rechts van het pad LA, de wn route wordt verlaten, direct daarna eveneens LA, stijgend pad.
Voorbij heuveltop, bij T-splitsing RA, iets verder LA, dalend pad met open plek aan rechterhand.
Aan voet van de heuvel, bij 4-sprong LA, vervolgens voor houten poort met klaphek RA, pad met omheind perceel grasland aan linkerhand.
3.
T.h.v. bankje aan rechterhand, bij 5-sprong LA door klaphek, pad door de bosrand met het grasland aan linkerhand.
Voorbij kleiner perceel grasland aan linkerhand, bij 3-sprong RA, wn71, het pad met op enige afstand de afrastering aan rechterhand en verderop pal naast het pad volgen tot T-splitsing, het klaphek aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg met klaphek en veerooster, wn71.
Voorbij omheind bosperceel aan linkerhand LA, wn71, onverhard pad met afrastering aan linkerhand, verderop buigt het pad geleidelijk verder weg van de afrastering.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, smal dalend pad aan linkerhand negeren, wn71.
Op heuveltop, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met grindpad RD, stijgend pad met op de top van de heuvel een bankje met mooi uitzicht over de IJsselvallei, wn34, voorbij de top het pad verder volgen tot 6-sprong bij een verharde weg.

4.
Bij de 6-sprong RD het linker pad aan overzijde van de verharde weg inlopen, kn34 de wn route wordt verlaten, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren, de ruiterroute wordt weer verlaten, het pad dat verderop iets voor de rand van het bos met ruime bocht naar rechts buigt met op gegeven moment een schaapskooi in de verte volgen tot 5-sprong voor de schaapskooi, zijpaden negeren.
# Schaapskooi Heuven van de Stichting Rhedense Schaapskudde: opgericht in 1963 en officieel erkend fokcentrum van het karakteristieke Veluws heideschaap.
Bij deze 5-sprong links aanhouden het pad aan overzijde van de klinkerweg inlopen, kn35 volg 16, pad met iets verder een klaphek, voorbij het klaphek, splitsing links aanhouden, wn16.
# De waterplas op enige afstand aan rechterhand is Spreng op Heuven, een spreng, sprang of sprengebeek is een door mensen gegraven of verlegde beek met zodanige gegraven bronnen dat er onder druk staand grondwater aan de oppervlakte wordt gebracht.
5.
Voor hoge heuvel, bij 3-sprong links aanhouden richting klaphek, kn16 volg 4, voorbij het klaphek het pad verder volgen tot uitzichtpunt op een heuvel met bankjes.
Bij het uitzichtpunt LA, zigzag pad met traptreden, kn4 volg 8, beneden bij 4-sprong RD ANWB paddenstoel 25330/001 richting Velp, wn8, grindpad met verhard fietspad.
Bij kruising met verharde weg RD ANWB paddenstoel 25331/001 richting Velp, kn8 volg 23, vervolgens in bocht naar links van het verhard fietspad, bij 3-sprong rechts aanhouden, breed grindpad, wn23, vervolgens RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts met iets voorbij deze bocht aan linkerhand een uitzichtpunt.
# Uitzichtpunt met uitzicht op voormalige landbouwenclave en boerderij Herikhuizen. Tot 1991 werd hier nog landbouw bedreven. Nu is de ruïne het domein van kerkuilen e.d..
6.
Ruim voorbij het uitzichtpunt RD, pad aan rechterhand negeren, kn23 volg 81.
RD, dalend pad aan linkerhand negeren, wn81.
Bij kruising met smal pad RA richting top van de heuvel, wn81.
Op de top, bij 3-sprong LA, wn81, pad met iets verder afrastering aan rechterhand, doorlopen tot klaphek, RA door het klaphek en op het kleine voormalige parkeerterreintje links aanhouden richting de uitgang, wn81, voor de uitgang RA het smalle pad inlopen, kn81 volg75/86.
Bij kruising met verharde weg LA, het onverharde pad aan overzijde van de weg parallel aan de weg inlopen, kn81 volg 75, iets verder RA door klaphek, wn75.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een pad over een dijkje met aan beide zijde berkenbomen LA, kn75 volg 70, stijgend pad.
Iets voorbij bocht naar rechts met bankje RD, pad aan linkerhand negeren, kn70 volg 1.
7.
Iets voorbij klaphek links aanhouden richting de verharde weg lopen, kn1 volg 24/54, op de weg bij 3-sprong van wegen het onverharde pad met houten afrastering en NM bordje aan overzijde van de “Schietbergseweg” inlopen, het pad met de houten reling aan rechterhand volgen tot klaphek aan rechterhand bij 3de bankje aan linkerhand.
#Paviljoen De Posbank (horeca/gehele week geopend) met een stenen Pos-bank geplaatst in 1918 ter ere van ANWB-pionier en tweede voorzitter van de ANWB, G.A. Pos.
RA door het klaphek, wn54 (zie achterzijde van het routepaaltje).
Direct na bocht naar links, t.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren, kn54 volg 93.
Voorbij klaphek, bij 3-sprong RA, wn93, pad met afrastering aan rechterhand.
Voor Koepel de Kaap, bij 4-sprong RA de trap af, kn93 volg 27, beneden door klaphek.
# Uitspanning/theehuis Koepel De Kaap (sinds 1899) met schitterend uitzicht.
Ca. 60m voorbij het klaphek, bij 3-sprong links aanhouden, kn27 volg 14, stijgend pad, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden, wn14, pad met bosrand aan linkerhand.
8.
In ruime bocht naar rechts van het pad langs de bosrand links aanhouden, de wn route wordt verlaten, pad met geel 7.5 NM routepaaltje, iets verder bij kruising met ATB pad RD, vervolgens bij 4-sprong eveneens RD het 2de pad aan rechterhand inlopen (het pad kruist weer een ATB pad), het dalend pad ca. 500m volgen tot stijgend pad scherp naar rechts op helling van een heuvel direct na een flauwe bocht naar rechts en iets voor een geel-rood routepaaltje.
Bij dit pad scherp RA, stijgend pad op helling van de heuvel richting de top.
Voorbij het hoogste punt t.h.v. bosrand, bij kruising RD, kn14 volg 6
Voor afrastering aan rechterhand, bij 3-sprong links aanhouden richting klaphek, de wn route wordt verlaten, doorlopen tot het klaphek, voorbij het klaphek, bij kruising met verharde weg RD, het pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand en loopt parallel aan de weg.
Voorbij houten poort aan linkerhand, bij 3-sprong LA door klaphek, wn38 (zie achterzijde van de routepaal), iets verder pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, kn38 volg 26.
9.
Op heuveltop, bij 3-sprong links aanhouden, kn26 volg 57, dalend pad.
Aan voet van de heuvel, bij T-splitsing LA, breed pad, kn57 volg 31, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
T.h.v. horecagelegenheid Ruif & De Deel (zwart gebouw) RA, iets verder LA (ANWB paddenstoel 25333/001) richting Rheden, wn31.
Bij kruising met verharde weg RD, grindpad richting “Bezoekerscentrum”, de wn route wordt verlaten, iets verder links aanhouden, doorlopen tot ingang van het bezoekerscentrum.
Iets voorbij het bezoekerscentrum RD, kn20 volg 78, het pad verder volgen smal pad aan linkerhand tussen weilanden ruim voor woning links van het pad, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, smal pad met afrastering aan linkerhand en verderop bosschages aan rechterhand, wn78, voorbij de bosschages buigt het pad naar rechts richting fietspad.
Bij het fietspad rechts aanhouden, het fietspad richting rotonde volgen.
Bij de rotonde RD de Groenstraat aan overzijde van de doorgaande weg  “Arnhemsestraat” inlopen, iets verder is de spoorwegovergang met links en rechts een perron, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk: Veluwezoom, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje/bordje met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Rheden, Dr. Langemeierweg 16A, 6991 EV te Rheden. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station.
Parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden. Loop naar het bezoekerscentrum. Met de rug naar de ingang RA vertrekken Iets voorbij het bezoekerscentrum RD, kn20 volg 78, het pad verder volgen smal pad aan linkerhand tussen weilanden ruim voor woning links van het pad, overige zijpaden negeren. Iets voor dit pad RA het holle pad inlopen, het holle pad volgen tot pad aan rechterhand met enkele traptreden, zijpad aan linkerhand negeren. Start bij punt 1 laatste regel.

Openbaar vervoer

Station Rheden

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Koetshuis Heuven Adrie: Koetshuis Heuven
Schaapskooi Heuven Adrie: Schaapskooi Heuven
Pad door het bekende Posbank-gebied Adrie: Pad door het bekende Posbank-gebied
In het beukenbos Adrie: In het beukenbos
Uitkijkpunt op voormalige landbouwenclave Adrie: Uitkijkpunt op voormalige landbouwenclave
Ruïne van boerderij Herikhuizen Adrie: Ruïne van boerderij Herikhuizen
Pad door het bekende Posbank-gebied Adrie: Pad door het bekende Posbank-gebied
Vergezicht Adrie: Vergezicht
Pad door het bekende Posbank-gebied Adrie: Pad door het bekende Posbank-gebied
De Posbank Adrie: De Posbank
IJslandse paarden Adrie: IJslandse paarden
Koepel De Kaap Adrie: Koepel De Kaap

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart herikhuizerveld-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Rheden



Paviljoen De Posbank

Beekhuizenseweg 1
6991 JM Rheden
Bezoek website

Restaurant De Ruif

Heuvenseweg 6
6991 JE Rheden
Bezoek website

Bezoekerscentrum Veluwezoom, koffie

Heuvenseweg 5a
6991 EV Rheden
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Adrie 31 juli 2024 om 20:11

    19 juli 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Een aantal kleinere parkeerplaatsen van Natuurmonumenten die aan de weg langs de Posbank liggen zijn gesloten, dit had geen gevolgen voor de routebeschrijving. Verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving op enkele punten een klein beetje aangepast en is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)