Heitrakse Peel-tocht, Neerkant te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Heitrakse Peel-tocht, te Neerkant

De wandeltocht vanuit Neerkant komt evenals de Kwakvors-tocht en de Scherliet-tocht door ’t Molentje, Het Kwakvors en het peelrestant ’t Zinkske met het verschil dat de wandeltocht ook door het peelrestant het Grauwveen gaat. Tegenwoordig is de officiële naam van het complex van de peelrestanten Verheven Peel. In het verleden toen het nog een aaneengesloten peelgebied was werd het gebied Heitrakse Peel genoemd, deze naam komt terug in de naam van een waterloop en een buurtschap. Ook bij deze wandeltocht komt men een aantal keer langs een kanaal, het kanaal van Deurne en de Helenavaart. Beide kanalen hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het gebied. De kanalen zijn gegraven om de Peel te ontwateren, met als doel turfwinning. De kanalen vormen samen met de natuurgebiedjes een gevarieerd aantrekkelijk wandelgebied. ‘t Molentje is ooit onderdeel geweest van een groot hoogveengebied, rond 1900 is het veen ontgonnen en bestond het gebied uit akkers en weilanden. Afwateringsslootjes zorgde ervoor dat het gebied niet te nat werd. In 2004 is het gebied teruggegeven aan de natuur. Het Kwakvors is een klein natuurgebied, ook hier heeft natuurontwikkeling plaatsgevonden. Het natuurgebied bestaat uit een laaggelegen graslandgebied met enkele vogelplassen, die goed te overzien zijn. Het geheel wordt omgeven door stroken nieuw aangelegd bos. Het natuurgebied Scherliet is een laaggelegen gebied met enkele veenputten, dit gebied is niet opengesteld. ’t Zinkske en het Grauwveen zijn beide peelrestanten en bestaan uit een afgegraven veenvlakte, begroeid met gras en enig jong berkenbos. De naam ‘t Zinkske is een streekgebonden woord voor laagte. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat zowel Neerkant als Helenaveen op een enkele meters hoge rug liggen. 81% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 30-4-2016, laatst bijgewerkt op: 8-2-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Aan de doorgaande weg en met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken, de weg volgen tot woning/winkel nr.1 voor flauwe bocht naar rechts, zijwegen negeren.
T.h.v. deze woning LA, “Vinkenbroek”, iets verder RA, “Pottenschans”.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens voorbij woning nr.19 LA, “Zaadweg”, iets verder gaat de verharde weg over in een gras-pad langs achterzijde van woningen.
T,h,v, poort aan rechterhand RD, verhard fietspad, weg aan linkerhand negeren, “Yaras Paedje”, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens voorbij woning nr.7 LA, “Grindkuilen”, grindpad, wn route.
Bij kruising RD, kn79 volg 80, grindpad met kazemat aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
2.
Bij kruising LA, onverhard pad met bord doodlopende weg , wn route.
Voor kanaal, bij T-splitsing RA, pad met kanaal aan linkerhand, kn80 volg 81.
Bij kruising met aan linkerhand brugje en stuw RD, kn81 volg 26.
Na ca. 150m, bij struinpad routepaaltje rechts van het pad (zie achterzijde) RA het smalle perceel grasland met aan beide zijde bosschages inlopen, verderop aan overzijde van het grasland buigt het gras-pad naar links en volgt een waterloop aan rechterhand, struin route.
# Indien het grasland te drassig is, teruglopen naar het pad langs het kanaal, vervolgens RA, het pad langs het kanaal verder volgen. Voorbij woning RA, kn26 volg 22, verharde weg, verderop t.h.v. informatiepaneel “Struinpad Verheven Peel” en picknicktafel passeert men basaltzuil I van de fictieve ‘Wegh van Meijl op Seven’. Ca. 90m voorbij deze basaltzuil, t.h.v. wn routepaaltje LA, smal gras-pad, de wn route wordt verlaten. Aan einde van gras-pad, bij T-splitsing LA, onverhard pad. Bij T-splitsing voor het kanaal RA, het pad met kanaal aan linkerhand volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een brugje, zijpaden negeren. Ga verder bij punt 3. laatste regel.

3.
Iets voorbij bocht naar rechts, voor landbouwperceel LA, het smalle gras-pad tussen kleinere waterloop en landbouwperceel inlopen met de waterloop aan linkerhand, struin route.
Bij kruising LA, verharde weg, de struin route wordt verlaten.
Na ca. 80m, t.h.v. wn routepaaltje RA, smal gras-pad door bosschages.
# Een klein stukje RD, t.h.v. informatiepaneel “Struinpad Verheven Peel” met picknicktafel staat basaltzuil I van de fictieve ‘Wegh van Meijl op Seven’.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 40m LA door klaphek, voorbij het klaphek links aanhouden, door grasland met afrastering aan linkerhand richting doorgang in bosschages lopen, voorbij deze doorgang diagonaal door het grasland richting klaphek aan overzijde lopen.
Iets voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, breed pad met kanaal aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn22 volg 28, het brede pad langs het kanaal verder volgen.
Bij 4-sprong LA het brugje over, kn28 volg 21, “Kuus-weg” het bordje staat iets verder, het doorgaande pad volgen tot 4-sprong iets voorbij 2de brugje.
4.
Bij deze 4-sprong schuin naar links via klaphek het grasland inlopen, struin route, kn21 de wn route wordt verlaten, diagonaal door grasland richting witte woning in de verte lopen, ruim voor deze witte woning buigt het gras-pad naar links richting houten poort met klaphek in de verte aan rechter overzijde, via dit klaphek het grasland verlaten richting verharde weg.
Bij verharde weg LA, iets verder RA, smal onverhard pad door de rand van het jonge bosperceel, verderop voorbij een bankje volgt het pad een klein stukje de bosrand en buigt vervolgens naar links het bosperceel in.
Bij T-splitsing RA, breed pad, iets verder LA, pad door landbouwgebied met bosschages aan linkerhand, de struin route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voor bosrand, in bocht naar links van de weg RA, “Kwakvors”, onverhard pad, kn95 volg 90.
Iets voorbij boomstam brugje, bij T-splitsing RA langs lego betonblokken, smal pad met kanaal aan linkerhand, wn route.
Voorbij klaphek, bij 3-sprong LA de brug over, de wn route wordt verlaten, aan overzijde bij T-splitsing LA, breed pad met kanaal aan linkerhand.
5.
Na ca. 120m RA door klaphek rechts van de metalen poort, pad met SBB bordje “Het Zinkske” door begrazingsgebied, verderop het begrazingsgebied weer via een klaphek verlaten.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot kruising voorbij een brug, zijweg en zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, “Grauwveenweg”, pad met kazemat aan linker- en kanaal aan rechterhand.
Na ca. 1,1km, voor wat dichter perceel berken aan linkerhand LA, pad met metalen afsluitboom, wn route.
Ruim na verlaten van het peelgebied RD, “Bospeelweg”, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens na ca. 50m eveneens RD, “Bospeelweg”, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Ca. 120m voorbij bosrand aan linkerhand, voor verkeersdrempel LA, bospad, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 400m met aan rechterhand half open bosperceel links aanhouden, na het verlaten van het bos RD, pad aan rechterhand negeren, pad met bosrand aan rechterhand, verderop voor een tuin buigt het pad naar links.
6.
Bij T-splitsing RA, pad tussen woningen inlopen, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, verharde weg, “Hazenpad”, kn73 volg 74.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, weg met grasveld aan rechterhand.
In flauwe bocht naar links van de weg RA het grasveld oplopen richting bankje, wn route, voor waterloop buigt het gras-pad naar links, verderop iets voor rand van het grasveld RA de waterloop oversteken, aan overzijde smal pad met de waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij kruising LA, kn74 volg 77, direct daarna aan overzijde van waterloop RA, wn route, nu pad met de waterloop aan rechterhand volgen, let op het pad is tevens een ATB pad.
In bocht naar rechts van het pad LA het verbindingspad maar verharde weg inlopen, wn route, direct daarna op de weg LA, verharde weg, wn route.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, grindpad aan linkerhand negeren, wn route.
Weg met bocht naar links verder volgen, “Moostenstraat”, weg aan rechterhand negeren, kn77 volg 79, de weg verder volgen tot de kerk aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Dorpsstraat 31, 5758 AN te Neerkant. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Dorpsstraat in Neerkant. Parkeren kan bij het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat/Uitleg, Neerkant.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Kanaal van Deurne Adrie: Kanaal van Deurne
Natuurgebied Heitrakse Peel Adrie: Natuurgebied Heitrakse Peel
Kazemat langs het kanaal van Deurne Adrie: Kazemat langs het kanaal van Deurne
Natuurgebied 't Zinkske Adrie: Natuurgebied 't Zinkske
Zwaan in de Helenavaart Adrie: Zwaan in de Helenavaart
Natuurgebied Heitrakse Peel Adrie: Natuurgebied Heitrakse Peel
Pad langs kanaal van Deurne met kazemat Adrie: Pad langs kanaal van Deurne met kazemat

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart heitrakse-peel-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats NeerkantErvaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 8 februari 2023 om 17:46

  Gisteren 7 februari 2023 de wandeltocht gecontroleerd. De werkzaamheden aan de kanalen zijn afgerond. Verder was het wandelnetwerk iets uitgebreid en in een bosperceel bijna aan het einde van de wandeltocht aardig wat bomen gerooid en een nieuw pad ontstaan. Bij punt 4 1ste regel liepen er schapen in een deel van het grasland, dit deel was met bij schapen veel gebruikte netten omheind leuk dat er rekening gehouden was met wandelaars door een poortje te plaatsen waardoor men toch door het grasland kan. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 10 april 2022 om 18:40

  Waterschap Aa en Maas is vorig jaar gestart met het op orde brengen van het Kanaal van Deurne en de Helenavaart deze werkzaamheden lopen door medio 2023. De baggerwerkzaamheden zijn naar verwachting eind april 2022 afgerond daarna start het herstel van de kades. Rekening moet houden met deze werkzaamheden, het kan zijn dat een onderhoudspad langs een van de kanalen tijdelijk gesloten is.

  Reageren
 3. Jan Rosmulder 25 maart 2021 om 15:19

  Op donderdag 25-3-2021 deze route gelopen. Ondanks dat ik daar uit de buurt kom, toch enkele mooie plekjes ontdekt. Wandeling stond prima beschreven. Rustige en mooie route. In totaal 23 foto’s op Facebook van Jan Rosmulder.

  Reageren
 4. Adrie 12 oktober 2020 om 15:13

  Gisteren 11 oktober 2020 de wandelroute gecontroleerd, geen veranderingen gezien. Alle paden ook nu na wat meer neerslag waren prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 22 oktober 2017 om 09:30

  Op 16 oktober 2017 de wandeltocht gecontroleerd. Het klaphekje vanuit hetzelfde standpunt gefotografeerd als Marij Verhoeven. Hetzelfde pad met klaphekje en toch heel verschillend. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Marij Verhoeven 30 maart 2017 om 18:23

  Mooie tocht, het graspad was nu niet te nat om te lopen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)