Heitrakse Peel-tocht, Neerkant te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Heitrakse Peel-tocht, te Neerkant

De wandeltocht vanuit Neerkant komt evenals de Kwakvorstocht en de Scherliettocht door natuurgebieden ’t Molentje, Het Kwakvors en het peelrestant ’t Zinkske. Toch is zijn er veel verschillen ten opzichte van de twee andere tochten. Deze tocht gaat over een grotere afstand door peelrestanten, niet alleen het peelrestant ’t Zinkske wordt bezocht ook de Heitrakse Peel. Verder gaat deze wandeltocht iets meer door landbouwgebied en wordt er aan het einde van de tocht een klein bosgebied bij de Neerkant bezocht. Ook bij deze wandeltocht komt men een aantal keer langs een kanaal, het kanaal van Deurne en de Helenavaart. Beide kanalen hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het gebied. De kanalen zijn gegraven om de Peel te ontwateren, met als doel turfwinning. De kanalen vormen samen met de natuurgebiedjes een gevarieerd aantrekkelijk wandelgebied. Natuurgebied ‘t Molentje is ooit onderdeel geweest van een groot hoogveengebied, rond 1900 is het veen ontgonnen en bestond het gebied uit akkers en weilanden. Afwateringsslootjes zorgde ervoor dat het gebied niet te nat werd. In 2004 is het gebied teruggegeven aan de natuur. Het Kwakvors is een klein natuurgebied, ook hier heeft natuurontwikkeling plaatsgevonden. Het natuurgebied bestaat uit een laaggelegen graslandgebied met enkele vogelplassen, die goed te overzien zijn. Het geheel wordt omgeven door stroken nieuw aangelegd bos. Het natuurgebied Scherliet is een laaggelegen gebied met enkele veenputten, dit gebied is niet opengesteld. ’t Zinkske en de Heitrakse Peel zijn beide peelrestanten en bestaan uit een afgegraven veenvlakte, begroeid met gras en enig jong berkenbos. De naam ‘t Zinkske is een streekgebonden woord voor laagte. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat zowel Neerkant als Helenaveen op een enkele meters hoge rug liggen. 81% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 30-4-2016, laatst bijgewerkt op: 19-3-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna bij T-splitsing RA, de doorgaande weg volgen tot woning/winkel nr.1 voor flauwe bocht naar rechts, zijwegen negeren.
T.h.v. deze woning LA, “Vinkenbroek”, direct daarna RA, “Pottenschans”.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens voorbij woning nr.19 LA, “Zandweg”, iets verder gaat de verharde weg over in een gras-pad langs achterzijde van woningen.
RD, verhard fietspad, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens voorbij woning nr.7 LA, “Grindkuilen”, grindpad, wn route.
Bij kruising RD, kn79 volg 80.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
2.
Bij kruising LA, onverhard pad, wn route.
Voor kanaal, bij T-splitsing RA, grindpad met kanaal aan linkerhand, kn80 volg 81.
Bij kruising met aan linkerhand brugje en stuw RD, kn81 volg 26.
Na ca. 150m, bij struinpad routepaaltje (zie achterzijde) RA door smal grasland met aan beide zijde bosschages, verderop aan overzijde van het grasland buigt het gras-pad naar links en volgt waterloop aan rechterhand, struin route.
# Indien het grasland te drassig is, teruglopen naar het pad langs het kanaal, vervolgens RA, het grindpad langs het kanaal verder volgen. Voorbij woning RA, kn26 volg 22, verharde weg, verderop t.h.v. informatiepaneel “Struinpad Verheven Peel” en picknicktafel passeert men basaltzuil I van de fictieve ‘Wegh van Meijl op Seven’. Ca. 90m voorbij deze basaltzuil, t.h.v. wn routepaaltje LA, smal gras-pad, de wn route wordt verlaten. Aan einde van gras-pad, bij T-splitsing LA, onverhard pad. Bij T-splitsing voor het kanaal RA, het grindpad met kanaal aan linkerhand volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een brugje, zijpaden negeren. Ga verder bij punt 3. laatste regel.

3.
Iets voorbij bocht naar rechts, voor landbouwperceel LA, smal gras-pad tussen kleinere waterloop en landbouwperceel inlopen met de waterloop aan linkerhand, struin route.
Bij kruising LA, verharde weg, de struin route wordt verlaten.
Na ca. 80m, t.h.v. wn routepaaltje RA, smal gras-pad.
# Een klein stukje RD, t.h.v. informatiepaneel “Struinpad Verheven Peel” met picknicktafel staat basaltzuil I van de fictieve ‘Wegh van Meijl op Seven’.
Bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 40m LA door klaphek, voorbij het klaphek links aanhouden, door grasland met afrastering aan linkerhand richting doorgang lopen, voorbij deze doorgang diagonaal door het grasland richting klaphek aan overzijde lopen.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, grindpad met kanaal aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn22 volg 28, grindpad langs het kanaal verder volgen.
Bij 4-sprong LA het brugje over, kn28 volg 21, “Kuus-weg”, het doorgaande pad volgen tot 4-sprong iets voorbij 2de brugje.
4.
Bij deze 4-sprong schuin naar links via klaphek het grasland inlopen, struin route, kn21 de wn route wordt verlaten, diagonaal door grasland richting witte woning lopen, ruim voor deze witte woning buigt het gras-pad voorbij hoek in afrastering met flauwe bocht naar links richting houten hek met klaphek in de verte aan rechter overzijde, via dit klaphek het grasland weer verlaten richting verharde weg.
Bij verharde weg LA, iets verder RA, smal onverhard pad door rand jong bosperceel, verderop iets voorbij bankje buigt het pad naar links het bosperceel in.
Bij T-splitsing RA, breed pad, direct daarna LA, de struin route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
In bocht naar links van de weg, voor bosgebied RA, “Kwakvors”, gras-pad.
Iets voorbij boomstam brugje, bij T-splitsing RA langs lego betonblokken, smal pad met kanaal aan linkerhand.
Voorbij klaphek, bij 3-sprong LA de brug over, aan overzijde bij T-splitsing LA, grindpad.
5.
Na ca. 120m RA door klaphek rechts van het metalen hek, pad met SBB bordje “Deurnsche Peel” door begrazingsgebied, verderop het begrazingsgebied weer via klaphek verlaten.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot kruising voorbij brug, zijweg en zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, “Grauwveenweg”, pad met kazemat en kanaal aan rechterhand.
Voor wat dichter berkenbos LA, pad met metalen afsluitboom.
RD, “Bospeelweg”, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m eveneens RD, “Bospeelweg”, weg aan rechterhand negeren.
Ca. 120m voorbij bosrand aan linkerhand, voor verkeersdrempel LA, bospad, het doorgaande pad door het bos volgen tot men het bos verlaat, zijpaden aan rechterhand negeren, na verlaten van het bos de bosrand aan rechterhand volgen, verderop voor een tuin buigt het pad naar links.
6.
Bij T-splitsing RA, pad tussen woningen inlopen.
Bij kruising met doorgaande weg RD, verharde weg, “Hazenpad”, kn73 volg 74.
Bij 3-sprong rechts aanhouden.
In flauwe bocht naar links van de weg RA het grasveld oplopen richting bankje, wn route, voor waterloop buigt het gras-pad naar links, verderop iets voor rand van het grasveld RA de waterloop oversteken, aan overzijde smal pad met de waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij kruising LA, direct daarna aan overzijde van waterloop RA, kn74 volg 77, nu pad met de waterloop aan rechterhand volgen.
In bocht naar rechts van het pad LA het verbindingspad inlopen, wn route, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren.
Weg met bocht naar links verder volgen, “Moostenstraat”, weg aan rechterhand negeren, kn77 volg 79, de weg verder volgen tot de kerk aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Dorpsstraat 31, 5758 AN te Neerkant. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Dorpsstraat in Neerkant. Parkeren kan bij het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat/Uitleg, Neerkant.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Kanaal van Deurne Adrie: Kanaal van Deurne
Natuurgebied Heitrakse Peel Adrie: Natuurgebied Heitrakse Peel
Kazemat langs het kanaal van Deurne Adrie: Kazemat langs het kanaal van Deurne
Natuurgebied 't Zinkske Adrie: Natuurgebied 't Zinkske
Zwaan in de Helenavaart Adrie: Zwaan in de Helenavaart
Natuurgebied Heitrakse Peel Adrie: Natuurgebied Heitrakse Peel
Pad langs kanaal van Deurne met kazemat Adrie: Pad langs kanaal van Deurne met kazemat

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart heitrakse-peel-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats NeerkantErvaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 22 oktober 2017 om 09:30

    Op 16 oktober 2017 de wandeltocht gecontroleerd. Het klaphekje vanuit hetzelfde standpunt gefotografeerd als Marij Verhoeven. Hetzelfde pad met klaphekje en toch heel verschillend. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Marij Verhoeven 30 maart 2017 om 18:23

    Mooie tocht, het graspad was nu niet te nat om te lopen.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)