Heerendonk-tocht, Son en Breugel te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Heerendonk-tocht, te Son en Breugel

Wandeltocht door Son en Breugel, het beekdal van de Dommel ten zuiden van het Wilhelminakanaal, door Nederwetten, de Heerendonk-Breugelse Beemden, het buurtschap Stad van Gerwen en het stroomgebied van de Breugelsche Beek. Het beekdal van de Dommel ten zuiden van het Wilhelminakanaal bestaat uit graslanden afgewisseld met broekbos, de wandeltocht gaat door de graslanden en er wordt een mooi pad langs de Dommel gevolgd. Iets voor Nederwetten komt men langs de Oude Toren het restant van een in 1898 afgebroken 15e-eeuwse parochiekerk. De oude naam voor Heerendonk-Breugelse Beemden was Wettens Broek oftewel broekbos bij Nederwetten. Dit is eigenlijk een betere naam dan Heerendonk oftewel een hoge, droge bult in een broek. Deze naam past beter bij het buurtschap in de direct omgeving. De Breugelse Beemden is een kleinschalig landschap met vochtige weiden, afgewisseld met perceeltjes broekbos. Aan het einde van de wandeltocht wordt in Son een pad gevolgd langs de Dommel dat uitkomt op een oude begraafplaats met mooi zicht op een kerktoren. Deze toren hoorde bij de kerk van Sint-Petrus'-Banden waarvan de bouw werd begonnen in 1460, en voltooid na 1526. De kerk brandde af op 29 december 1958. Een storm in december 1960 maakte een definitief einde aan de oude kerk. In 1966 werd de kerk gesloopt, alleen de toren bleef staan als een ruïne. In 1975 werd de toren gerestaureerd en ook een spits werd weer aangebracht. 65% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 1-5-2020

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
Een gedeelte van de wandeltocht gaat door het beekdal van de Dommel aan de rand van Eindhoven. In nattere jaargetijden kan het er drassig zijn, in die periode is het dragen van waterdicht schoeisel is dan ook raadzaam.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het plein “Kerkplein”, met de rug naar de kerktoren en de kiosk aan rechterhand LA richting parkeerterrein vertrekken, de linkerzijde van het parkeerterrein oplopen met voormalig kerkgebouw aan linkerhand, voorbij het parkeerterrein schuin naar links de verharde weg met gebouw Sint Corneliushuis nr.2 (Het Vestzaktheater) aan linkerhand volgen, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, half verhard pad, wn route, de pad buigt naar rechts en gaat verderop over in een smal onverhard pad.
Voorbij brugje, bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, iets voor poort buigt het gras-pad naar rechts.
Aan einde van het gras-pad, bij 3-sprong links aanhouden, verharde weg.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, verhard fietspad.
Voor kanaal, bij T-splitsing RA, fietspad.
2.
Bij kruising LA de brug over, kn62 volg 66/64, aan overzijde LA, kn62 volg 64, verderop voor omheind terrein buigt de weg met flauwe bocht naar rechts weg van het kanaal, de weg verder volgen tot bocht naar rechts voorbij woning nr.1.
In deze bocht LA, “Driehoek”, wn route, de weg ca. 1,2km volgen tot ingang naar volkstuin “Bokt” aan rechterhand, zijwegen negeren, ruim voor de ingang naar de volkstuin passeert men t.h.v. hoogspanningslijnen kn64 volg 97.
Iets voorbij deze ingang LA door klaphek het grasland inlopen, gras-pad door linkerzijde van het grasland volgen, aan overzijde buigt het gras-pad naar rechts richting doorgang in bosschages naar perceel grasland met hoogspanningsmast, in dit perceel de linkerzijde volgen tot pad met knotwilgen aan linkerhand iets voor de hoogspanningsmast, via dit pad het grasland verlaten.
Aan einde van het pad RD, wat breder pad, pad aan rechterhand negeren, vervolgens RA brugje over en via klaphek het grasland inlopen, kn20 volg 95, verderop volgt het gras-pad de afrastering aan rechterhand, ruim voorbij de afrastering, voor bosschages buigt het gras-pad naar rechts.
3.
Voor houten hek LA, wn route, het gras-pad gaat onder hoogspanningsmast door, verderop voorbij omheind perceel buigt het gras-pad naar rechts, voorbij de deze bocht het gras-pad verder volgen richting houten hekwerk in de verte rechts van de solitaire populier, iets voor het houten hek buigt het gras-pad naar links met het houten hek en de populier aan rechterhand, het gras-pad verder volgen tot men grasland via een klaphek verlaat, graspaden aan linkerhand negeren.
Voorbij het klaphek, bij 4-sprong LA, pad met afrastering aan linkerhand, de wn route verlaten.
Voor smalle reling, bij 3-sprong LA door klaphek, voorbij het klaphek het pad met de Dommel aan rechterhand volgen tot brugje over de Dommel.
Bij dit brugje RA het brugje over, aan overzijde buigt het pad naar rechts, beton pad.
# De “Oude toren” het restant van een in 1898 afgebroken 15e-eeuwse parochiekerk.
Voor boerderij, bij T-splitsing LA, kn21 volg 42, grindpad.
4.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten, de weg met verderop de kerk aan linkerhand volgen tot weg “Bloemhoefstraat” aan linkerhand t.h.v.woning nr.33.
Bij deze weg LA, “Bloemhoefstraat”, de weg volgen tot Y-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, “Nieuwervenstraat”, vervolgens bij kruising RD.
Bij kruising met doorgaande weg “Eikelkampen” RD, “Heerendonk”.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden, onverhard pad, “Wettens Broek”, wn route.
RD, pad “Gielisdreef” aan linkerhand negeren.
Voorbij brugje, bij kruising RD, men passeert picknicktafel en informatiepaneel “Heerendonk Breugelse Beemden”, wn route, verderop buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, verderop t.h.v. stallen gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
5.
Voorbij woonboerderij aan linkerhand, bij 3-sprong LA, kn13 volg 15 (routepaaltje staat iets verder).
Weg met bocht naar rechts verder richting brug volgen, fietspad aan linkerhand negeren.
LA de brug over, wn route, aan overzijde bij 4-sprong LA, kn15 volg 14, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad en met kanaal aan linkerhand, iets verder passeert men aan rechterhand kn14 volg 6, het pad ca. 500m volgen tot een wat groter bosperceel aan rechterhand.
Voor het bosperceel RA de talud afdalen en het smalle pad tussen waterloop en bosperceel met de waterloop aan rechterhand inlopen, verderop na ca. 180m de andere zijde van de waterloop volgen, voorbij bosperceel aan rechterhand gaat de pad door de rand van grasland.
RD, houten brugje aan linkerhand negeren.
Na ca. 400m, iets voor ruime bocht naar links van de waterloop bij een doorgang voor vee naar de andere zijde van de waterloop lopen, gras-pad met nu de waterloop aan rechterhand volgen, wn route, het gras-pad buigt naar links, wn route, het gras-pad met waterloop aan rechterhand verder volgen tot kruising met verharde weg.
6.
Bij deze kruising RD, kn17 de wn route wordt verlaten, het gras-pad met de waterloop “Breugelsche Beek” aan rechterhand verder volgen.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, weg met klein pleintje aan rechterhand, “Sint Genovevastraat”, vervolgens voorbij het pleintje LA richting de kerk, “Sint Genovevastraat”.
Voor de kerk, bij 3-sprong links aanhouden, “Sint Genovevastraat”, kn3 volg 67.
Bij T-splitsing RA, “Veerstraat”, wn route, de weg volgen tot onverhard pad iets voorbij woning nr.55.
Bij dit pad LA, onverhard pad, kn67 volg 65, verderop bij SBB bordje gaat het pad over in een smal voetpad met afrastering aan rechterhand.
Voorbij brugje RA richting witte kiosk, vervolgens voor de kiosk LA, het grindpad over de begraafplaats richting de oude kerktoren lopen, na verlaten van de begraafplaats is weer bij het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de kerktoren, Kerkplein 9, 5691 BB te Son en Breugel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het kerkplein voor de voormalige kerk of buiten de blauwe zone.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein, Son en Breugel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Pad door het beekdal van de Dommel Adrie: Pad door het beekdal van de Dommel
Pad langs de Dommel Adrie: Pad langs de Dommel
In de verte de kerktoren van Nederwetten Adrie: In de verte de kerktoren van Nederwetten
De Oude Toren, het restant 15e-eeuwse parochiekerk Adrie: De Oude Toren, het restant 15e-eeuwse parochiekerk
Bosgebied de Heerendonk Adrie: Bosgebied de Heerendonk
Op weg naar Stad van Gerwen Adrie: Op weg naar Stad van Gerwen
Brug over het Wilhelminakanaal Adrie: Brug over het Wilhelminakanaal
Pad door beemden Adrie: Pad door beemden
De Breugelsche Beek Adrie: De Breugelsche Beek
Kerk in Breugel Adrie: Kerk in Breugel
Kiosk aan oever van de Dommel Adrie: Kiosk aan oever van de Dommel
Toren van de in 1966 gesloopte Sint-Petrus'-Banden kerk Adrie: Toren van de in 1966 gesloopte Sint-Petrus'-Banden kerk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart heerendonk-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In Son en Breugel en NederwettenErvaringen van wandelaars (7)

 1. Gonny en Marjo 17 mei 2020 om 18:46

  Adrie, bedankt voor deze prachtige route. Weer nieuwe paden ontdekt in onze eigen omgeving !

  Reageren
 2. Marij Verhoeven 15 mei 2020 om 15:03

  Vandaag deze prachtige tocht gelopen. Mooie paden langs de Dommel, een open landschap daar houd ik van. En een duidelijke omschrijving zoals we gewend zijn.

  Reageren
 3. Margriet 8 mei 2020 om 18:11

  Vandaag wéér een wandeling van deze site gekozen, omdat we die zo mooi vinden! Ook deze tocht was zeker de moeite waard, gezellig onderweg geluncht op een bank voorbij het klaphek, bij viersprong, met zicht op de prachtige natuur!

  Reageren
 4. Manon 4 mei 2020 om 14:43

  Vandaag deze tocht gelopen, mooie ronde langs de Dommel en genoten van de vogelgeluiden onderweg!

  Reageren
 5. Natascha 4 mei 2020 om 12:44

  Gisteren deze prachtige route gelopen!!lekker afwisselend en mooie vergezichten.

  Reageren
 6. Ton Geers 3 mei 2020 om 22:09

  Deze route loop ik al vele jaren vanuit huis. Prachtige route door afwisselend landschap. De laatste keer liep ik deze tocht op eerste Paasdag. Kijk maar naar mijn foto’s van deze wandeling. breugel-stad-van-gerwen-wetten-bokt

  Reageren
  1. Adrie 4 mei 2020 om 05:59

   Ton Geers bedankt voor de reactie en het laten zien van de mooie foto’s! Toch zit er aardig wat verschil tussen deze wandelroute en die op het kaartje bij de foto’s, deze wandeltocht gaat bijvoorbeeld niet over de best wel lange “Kwadestraat”.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)