Heerenbeek en Mortelen-tocht, Oirschot te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Heerenbeek en Mortelen-tocht, te Oirschot

Wandeltocht door landgoed Heerenbeek en de Mortelen. Deze gebieden liggen in het hart van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Landgoed Heerenbeek is een aaneengesloten eveneens oud bosgebied, driekwart van het gebied bestaat uit vochtig loofbos. Men heeft hier vooral populieren aangeplant. De Mortelen, bestaat uit een afwisseling aan de ene kant vochtige weiden en loofbos, aan de andere kant akkers en naaldbos. Wat het gebied zo bijzonder maakt is de kleinschaligheid van de percelen die met houtwallen gemarkeerd zijn. Als bezienswaardigheden komt men langs een Landhuis uit 1864, door de wit gepleisterde muren en hangtorens lijkt het op een kasteeltje en op ca. 80m een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw met op het erf een van oorsprong een Vlaamse schuur uit 1628 die in de 19de eeuw omgebouwd is. 93% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-8-2020, laatst bijgewerkt op: 23-7-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op de Van Coehoornweg met de rug naar de horecagelegenheid naar het onverhard pad aan overzijde van de weg lopen, dit pad loopt parallel aan de weg en aan ingang staat BL bordje “Heerenbeek” en kn69 volg 81, het pad volgen tot T-splitsing bij grindpad en aan linkerhand een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad met BL bordje “Heerenbeek”, pad aan rechterhand negeren, kn81 volg 3.
T.h.v. toegangspoort landhuis nr.1 RD, grindpad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het grindpad naar links.
# Landhuis uit 1864, door de wit gepleisterde muren en hangtorens lijkt het op een kasteeltje.
In bocht naar links van het doorgaande grindpad met aan linkerhand zicht op een boerderij RA, iets smaller grindpad, kn3 volg 4, men passeert aan linkerhand een klein perceel met fruitbomen en insectenhotel en verderop een houten afsluitboom.
# De boerderij is een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw met op het erf een van oorsprong een Vlaamse schuur uit 1628 die in de 19de eeuw omgebouwd is.
2.
Ca. 150m voorbij de afsluitboom, t.h.v. ANWB 20582 LA richting “Best”, “Woekensesteeg”, kn4 volg 7, verderop passeert men aan linkerhand percelen grasland.
Iets voorbij deze percelen, in flauwe bocht naar links van het pad scherp RA, smal onverhard (grassig) pad met houten afsluitboom en BL bordje “Mortelen”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 5-sprong voorbij houten afsluitboom met kn6 routepaaltje en voor een waterloop.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand (het smalle pad aan overzijde van de waterloop) inlopen, kn6 volg 11, smal pad met waterloop aan rechterhand, wn11, verderop na ca. 90m buigt het pad naar links en gaat door een klaphek het grasland in, door linkerzijde van het grasland, wn route, voorbij een poel buigt het gras-pad iets naar rechts richting bomenrij aan overzijde, bij deze bomenrij het perceel grasland weer via een klaphek verlaten.
3.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn11, vervolgens t.h.v. boerderij RA door draaihekje met BL bordje “Mortelen”, kn11 volg 12, het grasland inlopen richting hoek aan rechterzijde voorbij het campingterrein, voorbij deze hoek buigt het gras-pad naar rechts met afrastering aan rechterhand, verderop via een draaihekje het volgende perceel inlopen richting draaihekje aan overzijde, na verlaten van het perceel grasland RA, smal pad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing RA, grindpad, “Oude Steeg”, kn12 volg 15.
Bij splitsing links aanhouden, onverhard pad, “Echteldonksesteeg”, kn15 volg 14.
4.
Na ca. 500m RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn14 volg 19.
Bij 3-sprong links aanhouden richting horecagelegenheid, wn route, na ca. 60m passeert men parkeerterrein bij horecagelegenheid “Vingerhoeds”.
Bij kruising met doorgaande weg RD, wn route.
Bij Y-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Na ca. 350m, bij 4-sprong RA, onverhard pad met BL bordje “Mortelen” richting bosperceel, kn19 volg 18, voor het bosperceel buigt het pad naar links.
Bij 3-sprong LA, wn route, pad door bosrand, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
5.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, weg “Pietje Wal” aan linkerhand negeren, kn18 volg 67.
Voor landbouwgebied aan rechterhand RA, onverhard pad, “De Hedingen”, pad met bosrand aan rechterhand, kn67 volg 68.
Iets voor einde van het bosperceel RA, kn68 volg 17, pad door de bosrand, verderop buigt het pad naar links, ruim voorbij deze bocht via draaihekje het perceel grasland inlopen richting draaihekje aan overzijde links van bosschages, wn route, het grasland via dit draaihekje verlaten, wn route.
Bij 5-sprong RD, onverhard pad aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Oude Steeg”, kn17 volg 16, direct daarna het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, de twee smalle paden aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot pad aam linkerhand met aan beide zijde eiken iets voorbij een bankje.
6.
Bij dit LA, pad met BL bordje “Mortelen” en houten afsluitboom, kn16 volg 2.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn2 volg 5, vervolgens voor landbouwperceel LA, de wn route wordt verlaten, gras-pad met bankje aan linkerhand, het gras-pad door de rechterzijde van de strook grasland met het landbouwperceel aan rechterhand volgen, verderop voor een waterloop buigt het gras-pad naar links, ca. 140m voorbij deze bocht buigt het gras-pad voor een beekje naar rechts, het meanderend beekje aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg, het fietspad volgen tot Herberg De Schutskuil, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Herberg De Schutskuil, Oude Grintweg 100, 5688 MB te Oirschot. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook langs de bosrand aan de Van Coehoornweg, de zijweg bij Herberg De Schutskuil.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Monumentale boerderij Adrie: Monumentale boerderij
Poel bij de monumentale boerderij Adrie: Poel bij de monumentale boerderij
Pad door de Heerenbeek Adrie: Pad door de Heerenbeek
Pad door de Mortelen Adrie: Pad door de Mortelen
Grasland in de Mortelen Adrie: Grasland in de Mortelen
Bloemrijke poel in het grasland Adrie: Bloemrijke poel in het grasland
Smal pad met populieren Adrie: Smal pad met populieren
Pad aan rand van grasland Adrie: Pad aan rand van grasland
Smal pad met populieren Adrie: Smal pad met populieren
Droogstaande beek de Heerenbeekloop Adrie: Droogstaande beek de Heerenbeekloop

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart heerenbeek-en-mortelen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg De Schutskuil

Oude Grintweg 100
5688 MB Oirschot
Bezoek website

Café Vingerhoeds

Oude Grintweg 90
5688 MB Oirschot
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Ton Geers 5 september 2021 om 20:16

  Mijn complimenten voor Adrie die deze tocht heeft uitgezet. Een prachtige wandelroute door een nog mooier gebied. Zeker voor en herhaling vatbaar in de herfst. Zie de foto’s op landschapsfotografie/landgoed-heerenbeek-en-de-mortelen-oirschot

  Reageren
 2. Sylvie 20 april 2021 om 14:28

  Geweldig mooie wandeling.
  Heerlijk rustig

  Reageren
 3. Elske 23 februari 2021 om 19:41

  Hoe lang is deze wandeling?

  Reageren
  1. Adrie 24 februari 2021 om 06:55

   Elske bedankt voor de reactie! De lengte is 13 kilometer, de lengte staat in de kleine afbeelding bij de omschrijving en op de kaarten.

 4. Cor en nellie Wesel 11 november 2020 om 14:16

  Vandaag deze route gelopen, wederom een mooie tocht, waarbij deze keer de stilte vooral op viel.
  14 graden, windstil, de zon erbij en een mooie KPenW-route, wat kun je nog meer verlangen.
  Dank weer!

  Reageren
 5. Roeland 6 september 2020 om 16:19

  Bedankt prachtige wandeling. Heel veel door de weilanden in de Mortelen.

  Reageren
 6. Mirjam en vriendinnen 23 augustus 2020 om 13:28

  Het is weer een prachtige wandeling, dank daarvoor!!!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)