Hazeldonkse-route, Liessel te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Hazeldonkse-route, te Liessel

Wandeltocht door het Liesselse bos en langs de Astense Aa. Het Liesselse bos kan worden aangemerkt als een typisch Brabants bos, in dit bosgebied zullen dan ook brede bospaden afgewisseld worden met slingerende smalle paadjes De Astense Aa loopt voor een deel door landbouw gebied, hier is de beek gekanaliseerd, echter in het natuurgebied de Astensche Aa, ook wel bekend als natuurgebied De Berken, meandert de beek dat het een liever lust is. Regelmatig heb je een mooi uitzicht over de beek. In dit natuurgebied komt men ook een klein oorlogsmonument tegen, op 26 april 1944 werd een Lancaster door een Messerschmidt neergeschoten en stortte hier neer. Tijdens de wandeltocht heeft men op drie plaatsen de keuze uit het volgen van de beek vaak graspaden of over paden iets verder van de beek. Men kan tijdens de wandeltocht wisselen tussen de beek of paden iets verder van de beek. Als bezienswaardigheid komt men langs molen De Volksvriend en langs enkele typisch Brabantse langgevelboerderijen. Tijdens de wandeltocht moet men wel rekening houden met geluid van de A67. Wat misschien ook als hinderlijk ervaren kan worden is geluidshinder door motorcross evenementen. In het Liesselse Bos ligt een motorcross circuit, tijdens trainingstijden en wedstrijddagen kan men last ondervinden van geluidshinder op overige dagen is het een rustig en stil bosgebied. Voor meer informatie over trainingstijden en wedstrijddagen. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 31-8-2013, laatst bijgewerkt op: 8-12-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk het verhard voetpad aan linkerhand langs de kerk inlopen, “Pastoor Pigmans pad”, het voetpad RD volgen tot parkeerterrein, zijpaden negeren.
Voor dit parkeerterrein links aanhouden, vervolgens voorbij het parkeerterrein de weg met bocht naar rechts verder volgen met appartementencomplex aal linkerhand, “Pater Aartsplein”.
Bij T-splitsing LA, vervolgens na ca. 50m RD, weg aan linkerhand negeren.
Bij ruime 4-sprong RD, “Oude Molen”, wn route.
RD, “Oude Molen”, weg aan rechterhand negeren, wn route, voorbij bord voetpad links aanhouden, het onverharde pad met iets verder een klaphek inlopen, “Pad Oude Molen”, wn route.
Voorbij bocht naar links van het pad RA het brugje over, aan overzijde RA, het smalle pad langs het landbouwperceel buigt naar links met waterloop aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links.
2.
Voorbij klaphek met aan linkerhand een woning rechts aanhouden, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, breed pad door de bosrand, verderop buigt het pad naar links.
In bocht naar rechts van het pad RD, het pad volgen tot ruime 6-sprong bij onverhard pad met gescheiden verhard fietspad
Bij deze 6-sprong scherp RA, het pad met wn routepaaltje aan rechterhand inlopen, wn route, smal slingerende bospad.
Bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, smal licht slingerend bospad, wn route.
Bij T-splitsing RA, direct daarna RD, smal ATB pad aan linkerhand negeren, wn route.
Ruim voor verlaten van het bos LA, smal bospad, kn58 volg 30, het slingerende bospad volgen tot 4-sprong t.h.v. bosrand en aan linkerhand een greppel/waterloop, let op de wn routepaaltjes.
3.
Bij deze 4-sprong scherp LA, het smalle bospad aan overzijde van de greppel/waterloop inlopen, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de greppel/waterloop.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m, ruim voor bankje RA, wn32, smal slingerend bospad.
Bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens bij 4-sprong LA, breed pad door de bosrand, wn route.
Na ca. 200m LA, bospad, wn route.
Na ca. 100m, iets voor flauwe bocht naar links RA, smal licht slingerend bospad, wn route, verderop buigt het pad naar links met aan rechterhand een met boomstammen versperd pad, direct daarna buigt het pad voor versperring met boomstammen naar rechts, wn route.
Bij 4-sprong RD, wn route.
Bij T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RA richting bankje, wn route, voorbij bankje buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, smal slingerende bospad, wn route.
Bij kruising met ATB pad RD.
4.
Bij T-splitsing LA, wn route, breder bospad.
Bij kruising LA, wn28, vervolgens na ca. 25m RA, wn route, het pad buigt met ruime bocht naar links door een half open plek.
Bij T-splitsing RA, wn route, breder pad richting de route afsluitboom.
Voorbij de houten afsluitboom met carterkiller, bij T-splitsing RA (aan overzijde van de T-splitsing is een met boomstammetjes versperd pad), vervolgens na ca. 30m LA, smal slingerend bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, kn28 volg 27, licht slingerend bospad.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Na ca. 100m LA, smal pad met iets verder greppel/waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, breed pad, direct daarna LA, de greppel/waterloop is nu aan de linkerhand, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de greppel/waterloop en volgt een ondiepere greppel aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Bij kruising RA, breed pad, direct daarna LA, smal slingerend bospad, wn route.
5.
Bij T-splitsing LA, pad is tevens een ATB pad, vervolgens in bocht naar links van het ATB RA, smal pad richting de bosrand, wn route.
Iets voor verlaten van het bos, bij splitsing links aanhouden richting breed pad, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing LA, breed pad met gescheiden verhard fietspad.
Bij 6-sprong met picknicktafel RA, breed pad met verhard fietspad, “Eikenhofweg”, het onverharde pad ca. 700m volgen tot het pad overgaat in een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze overgang LA, het 2de pad aan linkerhand inlopen, bospad.
RD, pad aan linkerhand negeren, men volgt een klein stukje een ATB pad, vervolgens in bocht naar rechts LA, het ATB pad wordt weer verlaten.
Bij kruising RA, men volgt weer de wn route, het pad ca. 800m volgen tot kruising met verhard fietspad, zijpaden negeren, men passeert drie kruisingen.
6.
Bij deze kruising LA, breed pad met gescheiden verhard fietspad, kn26 volg 23.
Iets voor kruising met verharde weg, voor picknicktafel LA, verhard fietspad, kn23 volg 24, verderop buigt het fietspad naar rechts richting de bosrand.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, het fietspad verder volgen tot brugje over de “Astense Aa”.
# Bij het brugje heeft men de keuze uit A: buurschap “De Berken” en door bos of B: langs beek de “Astense Aa”.
A: Buurtschap “De Berken” en bos.
RD het brugje over, kn24 de wn route wordt verlaten, zowel het fietspad als het onverhard pad rechts van de bosschages kan gevolgd worden.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot bocht naar rechts ruim voorbij woning nr.5.
In deze bocht links aanhouden, breed pad.
Voor verharde weg LA, bospad met houten afsluitboom en BL bordje “Astense Aa”.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA.
# Bij deze T-splitsing kan men ook kiezen voor het pad langs de beek met verderop het monumentje, ga hiervoor bij de T-splitsing LA het brugje over. Aan overzijde bij kruising RA door houten voetgangerssluis, smal pad met de beek aan rechterhand, kn25 volg 29. In kleine open plek RD, pad aan rechterhand negeren. Ga verder bij punt 7. 1ste regel.
Voor landbouwperceel (grasland) LA, pad met bosrand aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links, voorbij een draaihekje buigt het pad naar rechts met afrastering aan rechterhand, voorbij een poel aan rechterhand en door een klein bosperceel de afrastering weer aan rechterhand volgen, voorbij het grasland gaat het pad door het bos.
Ruim voorbij betonnen brugje met draaihekje, bij 3-sprong rechts aanhouden.
Ga verder bij punt 7. 1ste regel.
B: Langs beek de “Astense Aa”.
Voor het brugje LA, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand, kn24 volg 25.
T.h.v. bosrand RD, brugje aan rechterhand negeren.
Bij kruising met grindpad en aan rechterhand een brugje RD, kn25 volg 59.
# Verderop passeert men monument ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van een neergestorte Lancaster.
In kleine open plek RD, pad rechterhand negeren.
Ga verder bij punt 7. 1ste regel.
7.
Na verlaten van het bos links aanhouden, gras-pad met aan rechterhand een brede waterloop langs de snelweg, wn route, verderop voorbij volgende bosperceel buigt het pad naar links, wn route, het pad verder langs het bosperceel volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “Hazeldonkse Dreef nr. 4 6”, breed grindpad, wn route.
Voorbij de woningen, iets voorbij de bosrand RD, pad met klaphek aan linkerhand negeren, kn59 volg 60, iets voor houten poort LA, smal bospad, wn route, het pad gaat met een bocht naar rechts om een klein omheind perceeltje met het perceeltje aan rechterhand, aan smalle zijde van het omheind perceeltje het pad aan linkerhand negeren, iets verder voor een hogere omheining buigt het pad naar links weg van het perceeltje, wn route, na deze bocht het bredere pad ca. 300m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. 2de bosperceel aan rechterhand, links in het pad is een ATB pad, overige smalle zijpaden negeren.
8.
Bij dit pad LA, wn route, het 2de pad aan linkerhand inlopen, vervolgens na ca. 50m RA, licht slingerend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links.
Bij 3-sprong met wn routepaaltje rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt weer verlaten.
Voor erf met metalen poort, bij T-splitsing LA, vervolgens RD, smalle weg, het verhard fietspad aan linkerhand negeren, wn route, de weg volgen tot kruising, ATB pad aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising RD, verhard fietspad, wn route, vervolgens bij splitsing van verhard fietspad en onverhard pad rechts aanhouden, onverhard pad met sportvelden aan rechterhand, wn route, verderop voorbij een klein bosperceel aan linkerhand buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
9.
# Bij beek “Astense Aa” heeft men weer de keuze A: buurtschap “Leensel” en door een klein bosgebied met geluidsoverlast van de A67 of B: gras-/onderhoudspad langs de beek dat beperkt gemaaid wordt.
A: Buurtschap “Leensel” en door een klein bosgebied.
Bij brug over de “Astense Aa” RD, gras-/onderhoudspaden langs de “Astense Aa” negeren, kn63 volg 64, iets verder LA, “Leensel huisn 11-15 en 14-22”, wn route.
In 2de bocht naar rechts van de klinkerweg LA, onverhard pad met aan rechterhand de snelweg, kn64 volg 62.
Bij smal bosperceel aan rechterhand RA, bospad tevens ATB pad, wn route.
Voorbij het smalle bosperceel, bij 3-sprong LA, pad door de bosrand, wn route, vervolgens na ca. 30m RA.
Iets verder RD, ATB pad aan linkerhand negeren, iets verder LA, licht slingerend bospad, wn route, het pad dat twee keer een ATB pad kruist volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, het pad is tevens een ATB pad.
RD, ATB pad aan linkerhand negeren, iets verder bij 4-sprong RD, wn route, voorbij een metalen afsluitboom passeert men aan rechterhand een schuilhut, t.h.v. een woonboerderij gaat het pad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
T.h.v. de beek RD, kn62 volg 61, gras-/onderhoudspaden langs de beek negeren.
Ga verder bij punt 9. 3de laatste regel Na ca. 80m RA……
B: Langs beek de “Astense Aa”.
Voor brug over de “Astense Aa” LA, kn63 volg 62, zowel het gras-/onderhoudspad aan de linkerzijde als aan de rechterzijde kan gevolgd worden.
Bij brug LA, verharde weg, kn62 volg 61.
Ga verder bij punt 9. 3de laatste regel Na ca. 80m RA……

Na ca. 80m RA, “St Servatiusstraat”, de wn route wordt verlaten, verderop buigt de weg naar links, voorbij deze bocht de weg verder volgen tot T-splitsing, voetpaden en zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, voor omheind perceel met aan linkerhand molen de Volksvriend LA.
# Molen de Volksvriend is een in 1903 gebouwde ronde stenen beltmolen die gebruikt wordt als korenmolen.
Voorbij de molen, bij T-splitsing LA, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Hoofdstraat 66-72, 5757 AP te Liessel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk of op het Marktplein op ca. 100m loopafstand van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Marktplein, Liessel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Liesselse bossen Adrie: De Liesselse bossen
De Liesselse bossen Adrie: De Liesselse bossen
De Liesselse bossen Adrie: De Liesselse bossen
Oorlogsmonument Adrie: Oorlogsmonument
De Astense Aa Adrie: De Astense Aa
Het beekdal van de Astense Aa Adrie: Het beekdal van de Astense Aa
Bolle akker met in de verte de kerk van Liessel Adrie: Bolle akker met in de verte de kerk van Liessel
De kerk van Liessel Adrie: De kerk van Liessel
Molen De Volksvriend Adrie: Molen De Volksvriend

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart hazeldonkse-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LiesselErvaringen van wandelaars (13)

 1. Mark 13 december 2022 om 18:56

  Op deze mooie winterdag met een waterig zonnetje en enkele graden vorst, deze route gelopen. Mooie route die voor een flink gedeelte over smalle (bos)paadjes gaat. Wij hebben er voor gekozen om het alternatief langs de Astense Aa te lopen. Vooral in natuurgebied de Berken is het erg mooi om langs het riviertje te lopen. Het was alweer een tijdje geleden dat ik in deze gebieden gewandeld heb, maar zowel het Liessels Bos als langs de Astense Aa blijven prachtige wandelgebieden. Zeker doordeweeks als het er heerlijk rustig is.

  Reageren
 2. Adrie 12 januari 2022 om 19:01

  Vandaag 12 januari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op twee plaatsen waren zijpaden met boomstammetjes afgesloten met als doel dat het pad niet meer gebruikt wordt en op den duur dichtgroeit. Tijdens de controle waren de paden nog goed te herkennen, in de routebeschrijving hierover een extra opmerking geplaatst. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 7 september 2019 om 14:43

  Donderdag 6 september 2019 de wandelroute gecontroleerd en gewijzigd. Men heeft nu de keuze uit paden langs beek de Astense Aa of iets van de beek. Tijdens de tocht kan men op drie plaatsen van route wisselen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 30 juni 2017 om 16:45

  Vandaag 30 juni 2017 naar aanleiding van een melding dat er een pad versperd is de wandelroute gecontroleerd. Het pad was volledig versperd door de kruin van een forse boom, het oorspronkelijk pad achter de versperring van nauwelijks nog als pad te herkennen en verderop afgezet met schrikdraad. Verder was bijna aan het einde van de wandeltocht het onderhoudspad langs beek de Astense Aa door de begroeiing niet te belopen. Dit onderhoudspad maakte in de vorige versie onderdeel uit van de hoofdroute, ik heb het nu als alternatief in de wandelroute opgenomen. Voor wie het leuk vindt om de beek verder te volgen kan na het maaiseizoen alsnog de beek volgen De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Wilbert en Karin Leenders 27 februari 2017 om 09:55

  Route gelopen (grootste gedeelte) op 26-02-2017.
  Mooie route met veel afwisseling. De lus door het dorp hebben we overgeslagen ivm de afstand.
  De Meanderende Aa als laatste gedeelte van onze tocht is mooi.
  We gaan deze toch over enkele maanden nog eens lopen als alles in het groen staat.

  Reageren
 6. Adrie 10 september 2016

  Rekening houden met boswerkzaamheden in de Liesselse Bossen. Er worden bomen gekapt in het gebied rond de Hazeldonkseweg en Hazenweg. Een groot deel van het bos bestaat uit grove dennen. Een deel van deze dennen wordt gekapt met als doel houtoost maar ook voor een gevarieerder bos met meer afwisseling en natuurwaarde. De werkzaamheden zijn al in een ver gevorderd stadium. Mogelijk zijn er paden tijdens de werkzaamheden moeilijker begaanbaar of tijdelijk afgesloten, voor de zekerheid een kaart meenemen.

  Reageren
 7. Ben 30 juni 2016 om 12:58

  Foto’s van links naar rechts: Mooi fris groen, natte boel en Paarden in de bossen

  Reageren
 8. Adrie 18 december 2015

  10 december 2015 de wandelroute nog eens gecontroleerd. Bij enkele routepaaltjes van het wandelnetwerk zijn inderdaad de groen-gele richting bordjes verdwenen, zie eveneens reactie van Marie-Louise op 8 december. De ontbrekende bordjes zijn gemeld op het meldpunt van Routebureau Brabant op de website visitbrabant.nl. Tevens is de route vernieuwd, aan het einde van de tocht heeft men de keuze uit A: men volgt de “Astense Aa” over een 1,2km onderhoudspad dat afhankelijk van de begroeiing wat lastiger lopen kan zijn, of B: over een pad met meer variatie maar iets dichter langs de A67 dus ook wat meer geluidsoverlast.

  Reageren
 9. Marie-Louise 8 december 2015

  Er ontbreken op diverse plaatsen bordjes dus als je de route uitprint heel goed lezen en dan kun je alles goed lopen. Mooie wandelroute.

  Reageren
 10. Adrie 3 mei 2015

  3-5-2015 de wandelroute gecontroleerd. De wandelroute is een klein beetje gewijzigd. In de Liesselse Bossen was een betere scheiding van wandelpaden en ATB paden gerealiseerd. De wandelroute volgt nu in de Liesselse Bossen uitsluitend de smalle paden die alleen als wandelpad bestemd zijn. De routebeschrijving, kaartje en GPS track zijn hierop aangepast en zijn weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Willem 29 december 2013

  Op 29 december 2013 de route gelopen. Prachtige wandeling met veel afwisseling en geen saaie lange stukken. Door al die regen behoorlijk nat op diverse plekken, maar met hoge wandelschoenen prima te doen. Goede routebeschrijving.

  Reageren
 12. Lennard 13 oktober 2013

  29-9 gelopen met stralend weer. Het is een pracht van een route, maar het motorcrossterrein in het bos zorgt ervoor dat de rust op wedstrijddagen (zondagen) ver te zoeken is.
  Ik denk dat ik hem nog eens op een doordeweekse dag ga lopen…

  Reageren
  1. Adrie 13 oktober 2013 om 12:57

   Inderdaad in het Liesselse bos ligt een motorcross circuit, tijdens wedstrijddagen kan men hiervan geluidshinder ondervinden vooral tussen de punten 6. en 7. Voor de datums van deze motorcross evenementen zie de site http://www.mcdeurne.nl/home. Op overige dagen is het een rustig en stil bosgebied.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)