Halve zolen route, Den Bosch te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Halve zolen route, te Den Bosch

De mooie wandelroute voert u over de pas geopende Moerputtenbrug langs een moeras-gebied, vervolgens over een verhard pad naar Vlijmen/Nieuwkuijk. Vervolgens via het fietspad of over een verhard pad naar Drunen.

Opgesteld door: Jan Loos, op: 31-12-2007, laatst bijgewerkt op: 18-3-2021

Routebeschrijving

Start: parkeerplaast Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch.

Vervolgens 250 mtr verder linksaf de Deutersestraat op. Na 575 mtr over de weg richting polder gebied, gaat U rechtsaf een wandelpad op. Er staat een info-bord over het Moerputten gebied. Hierna loopt U door genoemd gebied en komt U over de eind vorig jaar geopende 600 m lange Moerputten brug. Daar kunt u genieten van een stukje rust en natuurgebied. Vroeger was het een spoorlijn die oa werd gebruikt voor de werknemers in de leerindustrie in Waalwijk/Kaatstheuvel. De spoorlijn werd dan ook het halve zolen lijntje genoemd.

Aan het einde van het pad komt U bij Vlijmen en gaat U de Venkantbrug over. U kunt Uw weg vervolgens bij de kruising met de Heidijk en loopt U linksaf de Heidijk op. U blijft die volgen. Links het mooie uitzicht op de wijdse polder met daarachter de Drunsense Duinen. Rechts heeft U zicht op Vlijmen. U blijft de dijk/fietspad alsmaar volgen, tot U aan de rechterzijde sportvelden ziet. Na de sportvelden steek U de Vliedbergweg over en daar volgt u weer het fietspad naar rechts. Dat fietspad vervolgens nog 1500 mtr blijven volgen. U loopt nu door de Nieuwkuijksebosjes richting de Emma Molen. Bij de Emma Molen is het mogelijk om wat te eten/drinken.

Als U vertrekt bij de molen gaat U meteen rechtsaf en vervolgt weer het fietspad (de Meerdijk) richting Drunen. Gekomen bij een kruising steekt U die weg weer over en volgt het zandpad. Het mogelijk dat zandpad te blijven volgen, maar u kunt ook over het aan de rechterzijde gelegen fietspad gaan lopen. U blijft hierna alsmaar langs de bosrand lopen. Aan het einde van het fietspad (Kooiweg) linksaf, steeds langs de bosrand blijven. Aan het einde is er aan de linkerzijde een begraafplaats gelegen. Na 250 mtr. komt U bij de Duinweg en loopt u rechtsaf over het trottoir en is het nog ca.950 mtr naar het eindpunt de Remise, die bij de rotonde aan de linkerzijde ligt.

U kunt vervolgens met lijn 136 terug naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Veel wandelplezier

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Jeroen Bosch Ziekenhuis, Deutersestraat 2, 5223 GV te Den Bosch. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Lipsstraat , Duinweg 2 te Drunen.

Met de auto

Vanuit Waalwijk de A59 ri. Vlijmen. Bij Vlijmen, afslag 45 volgen Vanuit Utrecht/Eindhoven de A59 ri.Waalwijk. Afslag 45, Den Bosch-West nemen.

Openbaar vervoer

Buslijn 213 Halte s'Hertogenbosch, Jeroen Bosch Ziekenhuis

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's

Er zijn geen foto's beschikbaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart halve-zolen-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Emma Molen

St.Jorisstraat 16
5253 BL Nieuwkuijk
Bezoek website

Theetuin de Pimpernel

Heidijk 12
5251 KN Vlijmen
Bezoek website

De Remise

Grotestraat 267
5151 BM Drunen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (21)

 1. Rune 27 mei 2021 om 06:06

  Wow niet gedacht dat het zo mooi daar is.

  Reageren
 2. M. Rauwerda 18 maart 2021 om 15:01

  U heeft het over start bij Willem Alexanderziekenhuis en retour naar Jeroen Bosch ziekenhuis, dit is verwarrend, het Willem Alexander ziekenhuis is er niet meer!

  Reageren
  1. Adrie 18 maart 2021 om 15:11

   M. Rauwerda bedankt voor het melden! Inderdaad de oude naam van het ziekenhuis stond inderdaad nog aan het begin van de routebeschrijving. Inmiddels aangepast.

 3. Marianne Vleeming 12 juni 2017 om 13:32

  en: aan het eind van de wandeling ligt er, als je de Duinweg even oversteekt, een keurig trottoir…

  Reageren
  1. Adrie 12 juni 2017 om 14:08

   Marianne Vleeming bedankt voor het verbetervoorstel! Alle opmerkingen zijn in de routebeschrijving verwerkt.

 4. Marianne Vleeming 12 juni 2017 om 13:10

  Gisteren, 11 juni 2017 deze route gelopen. Aardig, veel rechte stukken, daardoor ook wat saai. En omdat er veel op fietspaden wordt gelopen, zitten wandelaars en fietsers elkaar nogal eens in de weg. Een paar opmerkingen bij de routebeschrijving: ook de Venkantbrug (alinea 2, ‘dijk af en weer omhoog’) is in 2011(!) net als de Moerputtenbrug gerestaureerd en dus gewoon toegankelijk. In alinea 3 zou voor alle duidelijkheid kunnen worden toegevoegd ‘aan het einde van het fietspad (Kooiweg)linksaf, steeds langs de bosrand blijven. En, voor wie met O.V. komt en zoekt naar het W.A. Ziekenhuis: dat heet al een tijdje Jeroen Bosch Ziekenhuis.

  Reageren
 5. Rob Oostrum 18 mei 2017 om 07:31

  Vlakbij de brug is een parkeerplaats gemaakt. Aan de Deutersestraat (5223 GV) net voorbij de Honderdmorgensedijk. Gratis parkeren. Vanaf deze parkeerplaats lopen een aantal gemarkeerde wandelpaden. Zie ook de site van Staatsbosbeheer.

  Reageren
 6. Angrit van Logten 12 februari 2017 om 23:43

  Vanaf 1 April 2017 wordt aan de Heidijk in Vlijmen een gezellige Theetuin geopend.
  Theetuin de Pimpernel, Heidijk 12, 5251 KN Vlijmen Tel. 06-13539330, http://www.theetuindepimpernel.nl Geopend op vrijdag-zaterdag-zondag van 10.00-17.30 uur

  Reageren
 7. Bert Bokelman 29 april 2012

  Op 29 april 2012 de route gelopen vanaf station s’Hertogenbosch, prachtige route, fraai gerestaureerde oude trein bruggen.
  Het startpunt parkeerterrein Ziekenhuis, momentele naam Jeroen Bosch Ziekenhuis ligt direkt aan de oude spoordijk,nu wandelpad, en is dan het begin van de route, buslijn 136 brengt je terug naar de parkeerplaats van het Ziekenhuis of het terien station s’Hertogenbosch. De route door de moerputten is volgens de borden niet toegankelijk voor fietsers

  Reageren
  1. Hetty 7 februari 2017 om 01:45

   Volgens de borden geen fietsers, wordt er wel gefietst dan?
   Het is best lang om te lopen.

 8. ans 29 augustus 2011

  Hoi, heeft iemand de beschikking over de nieuwe routes die nu beschikbaar zijn? Jij Misschien Jan? Kun je ze er dan ook opzetten?

  Reageren
 9. Yvonne 31 juli 2011

  Willem Alexander ziekenhuis bestaat niet meer!!!

  Reageren
 10. Jan Loos 18 mei 2011

  Vanaf heden is de Moerputtenbrug weer geopend. De roeut is per fiets te doen. Bij de brug de fiets wel even stukje tillen

  Reageren
 11. fradsmans@home.nl 29 augustus 2010

  is deze route van den bosch tot drunen ook toegankelijk voor fietsers

  Reageren
 12. Leo O 17 maart 2009

  Vandaag de route proberen te lopen. Na enkele km bleek de 600 mtr lange brug over de moerputten gestremd was. De peilers moeten vervangen worden en duurt tot december 2010. Dus de route is pas in 2011 te volbrengen. Jammer

  Reageren
 13. Anoniem 18 april 2008

  Voor als je de route wil eindigen na de Emma Molen: vanuit de molen linksaf (st jorisstraat), einde rechts (Nieuwkuijksestraat)
  Na +/- 25 meter rechts is een bushalte waar lijn 136 je weer richting WA-ziekenhuis kan brengen.

  Reageren
 14. Maarten Helmich 6 februari 2008

  Als aanvulling op voorgaande reactie van mij : onder het spoor door en dan linksaf heb je eerst een fietspad. Dit pad niet nemen, maar ca 50 meter verderop het talud opklimmen. De spoorlijn herken je zo: de bielzen zijn weliswaar verdwenen, maar het grint ligt er nog steeds.

  Reageren
 15. Maarten Helmich 5 februari 2008

  Je kunt de route ook prima starten vanaf het NS-station ‘s-Hertogenbosch. Station uit, rechtsaf, net voorbij het PNEM-gebouw (eerst onder de spoorlijn door) het talud opklimmen en het oude tracee van het halve-zolen-lijntje volgen. Tot aan het talud is het maximaal 7 minuten lopen. Wel goed schoeisel aan, het wandelpad gaat ook een stukje onderlangs het talud en is daar erg modderig. Ook veel brandnetels!

  Reageren
 16. André (webmaster) 30 december 2007

  Naar aanleiding van de correctie in de laatste voetnoot, is de tekst aangepast.

  Reageren
 17. willy merkx 18 mei 2007

  Hoi, deze wandeling was verrassend, die stilte net buiten Den Bosch. We hebben de 14 de mei gelopen en erg genoten. Bedankt Jan.

  Reageren
 18. anoniem 18 mei 2007

  Leuke route, de stilte zo vlakbij een grote stad was verrassend. Ga bij het laatste stukje niet linksaf over het fietspad maar rechts, bekijk de kaart want die is wel goed.
  Jan, bedankt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)