Haertelstein Veld en Bunderbos, Bunde te Limburg

15 km Wandelroute Haertelstein Veld en Bunderbos, te Bunde

Wandeltocht voor de liefhebber van vergezichten. De wandeltocht gaat langs de Geul, het Julianakanaal, door het Haertelstein Veld in de Maasvallei en over de hellingen van het Bunderbos. De Maasvallei is de naam van een grens overschrijdend gebied dat loopt van Maastricht tot Thorn. Het gebied is tot stand gekomen nadat overstromingen van 1993 en 1995 de plaatsen langs de Maas veel schade hadden opgelopen. 12000 woningen en honderden bedrijven kwamen blank te staan. Itteren, het plaatsje dat bezocht wordt, en Borgharen ten noorden van Maastricht waren verdronken dorpen. De lijnwandeling gaat door onder anderen door de plaats Itteren. Na het verlaten van Bunde wordt de Geul gevolgd, onder het Julianakanaal doorloopt, door het Haertelstein Veld gaat en uiteindelijk in de Maas uitmondt. Vanuit de dijk langs het Juliakanaal heeft men een prachtig uitzicht over het Haertelstein Veld. In het Haertelstein Veld is het vrij om van de wandeltocht af te wijken en door het gebied struinen. Het gebied wordt onder andere begraast door Konik paarden en Galloway runderen. In het gebied staat Kasteelhoeve Hartelstein, deze kasteelachtige vierkantshoeve is een overblijfsel van het in de 17e eeuw gesloopte Kasteel Hartelstein. De eerste vermelding van Hartelstein dateert uit 1365, maar mogelijk was het kasteel veel ouder. 77% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 24-12-2024

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar het station aan de zijde van perron 1 LA vertrekken, Spoorstraat.
Bij kruising met doorgaande weg “Vliegenstraat” LA, direct daarna voor de spoorwegovergang RA, “Hemelboomlaan”, weg met het spoor aan linkerhand.
RD, “Hemelboomlaan”, weg “Beukenlaan” aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij woning nr.9 RA, “Appellaan”.
Bij 4-sprong gescheiden door een verkeersluis RD, “Appellaan”, vervolgens bij 4-sprong eveneens RD, het onverhard voetpad met metalen voetgangerssluis links van woning nr.22 inlopen, verderop voor een boerderij buigt het pad naar links, doorlopen tot een T-splitsing bij een verharde weg.
# Hoeve Weert is een vierkantshoeve ook wel carréboerderij genoemd uit de eerste helft van de 19e eeuw. Iets verder staat langs de weg hoeve Weerterhof, een gesloten vierkantshoeve met een poortgebouw dat gebouwd is in 1671 en verbouwd in de 18e eeuw. De losse schuur met wolfsdak werd gebouwd in 1831.
Voorbij de boerderij, bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens voorbij woning nr.91/91A RA, voorbij woning nr.91C buigt de weg met een flauwe bocht naar links en gaat over in een onverhard pad, verderop wordt het pad smaller met voorbij een bocht naar rechts het riviertje de Geul aan linkerhand.
2.
Bij kruising met een verharde weg RD, smal pad met de Geul aan linkerhand door een bosperceel, het pad buigt een paar keer iets weg van het riviertje en volgt vervolgens iets verder weer het riviertje, het pad met het riviertje aan linkerhand volgen tot 3-sprong bij een grindpad iets na verlaten van het smalle bosperceel, zijpaden aan de rechterhand negeren.
Bij deze 3-prong links aanhouden, grindpad met het riviertje aan linkerhand.
Voorbij een stuw, bij T-splitsing op de dijk LA, iets verder rechts aanhouden, het smalle verharde pad over de dijk volgen tot de brug in de verte.
Iets voor de brug Itteren buigt het pad naar links, direct daarna rechts aanhouden, verhard pad de talud op, boven aangekomen bij T-splitsing RA, verharde weg, iets verder de brug over, aan de overzijde de weg met een bocht naar rechts verder volgen, doodlopende weg aan linkerhand negeren.
3.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden, “Weg naar Hartelstein”, de weg met de dijk aan rechterhand volgen tot een metalen poortje aan linkerhand met een bankje en een veldkruis.
LA door het poortje het begrazingsgebied inlopen, smal onverhard pad met verderop een afrastering aan linkerhand, iets voorbij een bocht naar links het begrazingsgebied bij een poortje met metalen poort verlaten
Na verlaten van het begrazingsgebied, op de dijk RD, pad met een metalen poort over de dijk aan rechterhand negeren, de verharde weg volgen tot de 3de weg aan linkerhand direct na woning nr.18, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, “Op de Rooth”, de weg volgen tot een T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder RA, het grindpad met bord “Doodlopende weg” inlopen, het grindpad buigt naar links en gaat tussen woningen door, voorbij woning nr. 38 gaat het grindpad over in een onverhard pad.
4.
Iets verder RD de dijk over, het pad voor de dijk aan rechterhand negeren.
Voorbij een klein bebost perceeltje, bij T-splitsing LA, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot een klaphek met een metalen poort.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong links aanhouden, het grindpad met de plas aan rechterhand volgen tot een pad aan linkerhand richting een klaphek aan de smalle overzijde van de plas.
Bij dit pad links aanhouden door het klaphek, iets voorbij het klaphek buigt het pad naar rechts richting de dijk, vervolgens op de dijk bij kruising LA langs een metalen poort, het pad over de dijk volgen.
Voorbij een metalen poort, bij T-splitsing RA, verharde weg, iets verder LA het smalle verharde voetpad inlopen, “Aan de Maas”, iets verder slingert het pad tussen woningen door, doorlopen tot een 3-sprong direct na grenspaal No. 107.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, smal verhard pad met een kademuur aan linkerhand, aan einde van de kademuur het onverhard pad met een bankje over de dijk volgen.
5.
Bij kruising met een verharde weg RD langs een metalen poort, verderop buigt het pad over de dijk naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, voorbij een metalen poort, bij kruising met een smalle weg RD langs de volgende poort, het pad over de dijk verder volgen.
Voorbij de volgende metalen poort, bij kruising met een smalle weg LA richting een metalen poort met poortje lopen, door het poortje het begrazingsgebied richting twee Italiaanse populieren (de twee slanke hoge bomen) lopen.
Voor de bomen RA het smalle beekje oversteken, verder door het begrazingsgebied lopen met een met struiken omringd perceeltje aan rechterhand richting een brugje.
Bij het brugje LA het brugje over de Geul over, het beton pad volgen tot een T-splitsing voorbij kasteel Hartelstein.
# Kasteelhoeve Hartelstein, een kasteelachtige hoeve is het overblijfsel van het in de 17e eeuw gesloopte Kasteel Hartelstein De eerste vermelding van Hartelstein dateert uit 1365, maar mogelijk was het kasteel veel ouder.
6.
Bij deze T-splitsing RA, breed onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, verderop buigt het brede pad naar links, het pad verder volgen tot het begrazingsgebied bij een klaphek met veerooster verlaten wordt, iets voor het klaphek gaat het brede pad over in een verharde weg.
Na verlaten van het begrazingsgebied, in een bocht naar rechts van de weg LA via een trapje de dijk oplopen, het fietspad aan linkerhand negeren, op de dijk LA, het smalle verharde pad over de dijk met het Julianakanaal aan rechterhand volgen tot de brug die in de verte te zien is.
Voor de brug “Bunde” links aanhouden, direct daarna rechts aanhouden de talud verder oplopen, boven aangekomen bij T-splitsing RA, verharde weg, de brug over.
Iets voorbij de brug scherp LA, smal dalend verhard pad, vervolgens voor het kanaal bij 3-sprong RA, het verhard pad over de dijk volgen tot een smal verhard pad aan rechterhand direct na een witte woning aan de voet van de dijk.
7.
Bij pad scherp RA, iets verder buigt het pad naar links met de woning aan rechterhand, voorbij de woning RD de verharde weg volgen tot een verhard pad aan linkerhand direct na woning nr.17 links van de weg.
Bij dit pad LA, smal verhard pad tussen twee woningen, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat over in een grindpad.
Aan einde van het pad met aan rechterhand een veldkruis RD, verharde weg, iets verder bij 3-sprong RA.
Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, vervolgens bij kruising LA, de doorgaande weg oversteken, verharde weg met een horecagelegenheid en een camping aan linkerhand, voorbij de horecagelegenheid gaat de verharde weg over in een onverhard pad met een metalen afsluitboom en een SBB bordje, het onverharde pad volgen tot een T-splitsing, pad aan linkerhand negeren.
8.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna RD, smal pad aan rechterhand negeren, het stijgende pad dat iets verder een klein stukje uitgespoeld is verder volgen, verderop buigt het pad met een haarspeld bocht naar links, voorbij een bocht naar rechts een spoorbrugje over.
Voorbij het spoorbrugje het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 60m scherp LA, iets verder bij 3-sprong RA.
RD, steil pad aan linkerhand negeren, het pad daalt even en stijgt vervolgens weer.
T.h.v. de bosrand, bij 4-sprong RA, het pad met verderop stapstenen en ruim voorbij de stapstenen twee bankjes aan rechterhand volgen tot een Y-splitsing voor het spoor.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, het pad met het spoor aan rechterhand gaat verderop over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising met aan rechterhand een spoorwegovergang, aan overzijde van de spoorwegovergang is het perron, het startpunt

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Bunde, Spoorstraat 4, 6241 CL te Bunde. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de P&R bij het station

Openbaar vervoer

Station Bunde

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Hoeve Weerterhof Adrie: Hoeve Weerterhof
Hoeve Weert, een vierkantshoeve Adrie: Hoeve Weert, een vierkantshoeve
De Geul Adrie: De Geul
Nogmaals de Geul Adrie: Nogmaals de Geul
Uitzicht over het Julianakanaal Adrie: Uitzicht over het Julianakanaal
Recreatieplas Adrie: Recreatieplas
Recreatieplas nu later in het seizoen Adrie: Recreatieplas nu later in het seizoen
Konik paarden in het Haertelstein Veld Adrie: Konik paarden in het Haertelstein Veld
Kasteelhoeve Hartelstein Adrie: Kasteelhoeve Hartelstein
Het Haertelstein Veld Adrie: Het Haertelstein Veld

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart haertelstein-veld-en-bunderbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Bunde en Itteren



Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Petra 26 december 2024 om 17:07

    Wat een mooie, afwisselende route. Vandaag deze route gewandeld, eerst met de trein naar Bunde. Door eerst door een woonwijk te lopen ga je via een smal pad meteen de natuur in. Via modderpaadjes (heeft veel geregend de laatste tijd) en weilanden loop je langs de Geul. Langs het kanaal en boven over de dijkpaadjes, een mooi uitzicht zit er vandaag voor ons niet in want het is goed mistig, wel goed wandelweer. Via de dijkpaadjes door begrazing gebieden met een mooie omgeving bij het kasteel Hartelstein. Wat een mooie route !! En de vele vele bomen met de mistletoe, zo mooi ziet dat uit. Het laatste stuk van de route gaat door het bos, met natuurlijk hier ook de modderpaden, kom je uit het bos ben je zo weer terug bij het station. Deze route is zeer afwisselend en wij gaan deze zeker nog eens wandelen in het voorjaar. Adrie, goed gemaakt , chapeau hiervoor.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)