Haarterheide-tocht, Hamont-Achel te Limburg

17 km Wandelroute Haarterheide-tocht, te Hamont-Achel

Grensoverschrijdende wandeltocht door de vallei van de Warmbeek, de Haarterheide, en de Groote Heide aan de Nederlandse zijde van de grens, een wandeltocht die langs een beek gaat, door bossen en over heide. Tijdens wandeltocht komt men op diverse plaatsen historische gebouwen of restanten ervan tegen, zoals Het Mulke, het restant van de Waag, een Laathoeve, het restant van een grenskapel bestaand uit een kruis en klooster de Achelse Kluis. Verder passeert men op twee plaatsen de doodendraad die herinnert aan de Groote Oorlog (WOI) en drie grafheuvels uit het verre verleden. In de vallei van de Warmbeek wordt beek de Warmbeek gevolgd met aan de beek het Mulke een restant van de laatste watermolen van het land van Grevenbroek. De watermolen was één van de Grevenbroekmolens of banmolens van heer van Grevenbroek. De Waag waarvan alleen de fundamenten nog resteren was een in 1772 opgericht gebouw waar de boeren uit de omgeving verplicht werden hun graan te laten wegen waarna het graan op een van de banmolens gemalen werd. Laathoeve Beverbeek of cijnshoeve was een hoeve waar recht gesproken werd in geschillen tussen de laat en de heer en de plek waar de laat een deel van zijn oogst moest afstaan. De Achelse Kluis, deze abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen. De Haarterheide grafheuvels dateren uit de midden en late bronstijd (ongeveer 1800-800 voor Christus). De doodendraad is een reconstructie die nauwgezet weer geeft hoe de afschrikwekkende versperring op de grens met Nederland er tijdens de Groote Oorlog (WOI) eruit heeft gezien. 95% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 2-9-2021, laatst bijgewerkt op: 29-11-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de horecagelegenheid RA vertrekken, de weg volgen tot een brug over de “Warmbeek”, kn188 volg 192, vervolgens voorbij de brug RA, onverhard pad, wn192, iets verder voorbij een brugje buigt het pad naar links met de beek aan linkerhand.
Na ca. 350m, t.h.v. punt dat het pad naar rechts weg buigt van de beek LA, het smalle pad met de beek aan linkerhand inlopen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten brug RA, iets verder LA, breed pad met een smal bosperceel aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn181 volg 182, weg met boerderij ’t Mulke aan linkerhand.
# De gebouwen van ’t Mulke zijn de restanten van het laatste watermolen van het land van Grevenbroek. In een balk staat het jaar 1742 gegrift, het bouwjaar. Bij ’t Mulke is heerlijk hoeve-ijs verkrijgbaar.
Voor een parkeerterrein, bij splitsing links aanhouden, kn182 volg 183, voorbij de ingang van het parkeerterrein gaat de verharde weg over in een onverhard pad, wn183, het pad volgen tot een T-splitsing met aan linkerhand een metalen poort, zijpad negeren.
2.
Bij deze T-splitsing RA, wn183.
Bij 5-sprong RA, verharde weg, kn183 de wn route wordt verlaten, direct daarna voorbij een waterloop LA, smal onverhard pad met de waterloop aan linkerhand, Rochefort route.
RD, pad aan rechterhand negeren, Rochefort route, het pad buigt na ca. 120m naar rechts weg van de waterloop.
Bij kruising met een verhard fietspad RD, vervolgens bij volgende kruising LA, breed pad met de bosrand aan linkerhand, wn172.
Voorbij de “de Waag” RD, pad aan linkerhand negeren, kn172 volg 168.
# De Waag, de fundamenten van gemeentelijkgebouw waar men in het verleden verplicht graan te laten wegen.
Na ca. 100m, voorbij een flauwe bocht naar rechts RA, kn168 volg 147.
Voorbij het bosperceel aan linkerhand LA, de wn route wordt verlaten, het brede pad met de bosrand aan linkerhand volgen tot een kruising, zijpad negeren.
3.
Bij deze kruising RD, het pad dat een beek kruist volgen tot een kruising voorbij een landbouwperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, men loopt weer door het bos.
Bij kruising met aan rechterhand twee grafheuvels LA, kn167 volg 145, direct daarna bij een kruising met een verhard fietspad RD, wn145, het pad volgen tot een kruising iets voorbij een kruising met een smal ATB pad.
# De twee grafheuvels aan rechterhand zijn de grafheuvels Haarterheide uit de midden- en late bronstijd (ongeveer 1800-800 voor Christus).
Bij deze kruising RA, wn145, eveneens een iets breder pad.
Bij kruising LA, wn145, eveneens een iets breder recht pad.
Bij kruising RD, kn145 volg 185, na ca. 70m buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, wn185.
4.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, wn185.
Voor een woning, bij kruising LA, kn185 volg 116, het verhard pad met bankje ca. 400m volgen tot een kruising voorbij de 2de flauwe bocht naar rechts, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, Rochefort route, het pad met verderop een verkeersbord aan rechterhand en ruim voorbij het bord een klein betonnen brugje over volgen tot een verharde weg met aan linkerhand een pad naar een boerderij.
# De boerderij is de Laathoeve Beverbeek. Voorbij het betonnen brugje is aan rechterhand een glimp van het gelijknamige kasteel te zien, beide zijn niet te bezoeken.
Bij deze weg RA, verharde weg, vervolgens t.h.v. poort naar het kasteel LA, onverhard pad.
Bij 4-sprong RA, het brede pad volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg, zijpad negeren.
5.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij een kruising met wegwijzerbord “Domein De Bever” LA, het brede onverharde pad tevens ATB pad buigt verderop iets voorbij een grasrijke open plek naar links, het pad verder volgen tot een 4-sprong bij een verharde weg, zijpaden negeren, let op eventuele ATB rijders.
Bij deze 4-sprong RD, breed verhard fietspad, vervolgens voor een reconstructie van een grensafsluiting aan linkerhand LA, onverhard pad met de draden aan rechterhand, direct daarna RD, smal pad aan linkerhand negeren, voorbij de draden buigt het pad met een flauwe bocht naar rechts .
# De doodendraad in de volksmond den droad genoemd is een reconstructie van een grensafsluiting aangelegd door de Duitse bezetter in België tijdens de Groote Oorlog ook wel eerste wereldoorlog genoemd.
Ca. 50m voorbij de reconstructie RA richting het verhard fietspad lopen, direct daarna LA, het onverharde pad met gescheiden verhard fietspad en iets verder grenspaal no.174 volgen tot een kruising voor de volgende reconstructie van een grensafsluiting, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, pad met de reconstructie van de grensafsluiting aan linkerhand.
Bijna aan einde van de reconstructie, direct na het 3de informatiepaneel aan linkerhand RA, onverhard pad.
6.
Bij kruising LA, wn en Achel route, vervolgens het pad met ruime bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn en Achel route, het pad verder volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route, iets verder bij een kruising met een verhard fietspad RA, pad met gescheiden verhard fietspad, wn en Achel route, verderop buigt het pad naar links.
In een bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden, wn en Achel route, iets verder bij 3-sprong RA, kn88 volg 81, de Achel route wordt verlaten, na verlaten van het bos volgt het pad het fietspad aan rechterhand.
Voorbij een metalen afsluitboom, in een bocht naar rechts van het fietspad RD, zanderig pad met SBB bordje tevens ruiterroute 52, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, breed pad, de ruiterroute wordt weer verlaten.
Voorbij omheind (afgegraven) gebied LA, het pad met de afrastering aan linkerhand volgen tot een pad aan linkerhand voorbij het omheinde gebied.
7.
Bij dit pad LA, pad met de afrastering aan linkerhand tevens een ATB pad.
Voor een metalen poort, bij 3-sprong links aanhouden, de ATB route wordt weer verlaten.
Iets voorbij een metalen poort aan rechterhand, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, smal pad door bosschages.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, wn route verderop buigt het brede pad naar links, het pad volgen tot een pad aan rechterhand t.h.v. kn80 routepaaltje ca. 200m voorbij de 2de bocht naar links ruim voor een metalen afsluitboom, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, breed pad door het bos, kn80 volg 70, Achel route.
# Voordat men RA gaat, voorbij de metalen afsluitboom staat naast de grenspaal 176 is een oude gemeentelijke grenspaal uit 1765.
Na verlaten van het bos RD, pad aan rechterhand negeren, Achel route.
Bij 4-sprong LA, smal pad, de wn en Achel route worden verlaten.
Iets voor een metalen poort, bij T-splitsing RA, grind-/fietspad.
8.
T.h.v. informatiepaneel “Grenskapel De Achelse Heide” RD, pad aan linkerhand negeren, verderop gaat het grind-/fietspad over in een verhard fietspad.
# Voor een bezoek aan grenskapel bij het informatiepaneeltje LA, na ca. 200m is aan linkerhand het fundamenten van deze kapel.
Bij 4-sprong links aanhouden, breed zandpad, Achel route, het pad ca. 200m volgen tot een smal bospad aan linkerhand t.h.v. kn70 routepaaltje.
Bij dit pad LA, kn70 volg 68, Achel route, verderop gaat het smalle pad door de bosrand, voorbij grenspaal No.177 buigt het pad naar rechts, wn en Achel route.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA, pad met grasland aan rechterhand, wn route, verderop voorbij twee kleine natuurpoort sleutels het parkeerterrein oplopen.
Na verlaten van het parkeerterrein, bij T-splitsing LA, het smalle pad langs de verharde weg inlopen, kn68 volg 71, iets verder bij kruising met een verharde weg RD, kn68 volg 105, verharde weg richting klooster de Achelse Kluis, voor het klooster buigt de weg naar links.
9.
Bij T-splitsing RA, wn105, weg met kloostergebouwen aan rechterhand.
Voorbij brug over de “Warmbeek” LA, onverhard pad met een overloopkanaal van de beek aan linkerhand, kn105 volg 106.
Voorbij een houten afsluitboom, bij T-splitsing LA een brugje over, kn106 volg 68/108, vervolgens iets voorbij het brugje rechts aanhouden, wn108.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn108 volg 110, verderop voor een open plek buigt het pad naar links.
T.h.v. een vervallen stalletje aan rechterhand het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn110, het pad met verderop kn110 volg 187 verder volgen tot een kruising iets voor een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, het onverharde pad parallel aan de verharde weg volgen, kn187 volg 188.
Bij 4-sprong RD, wn188, de verharde weg volgen tot de horecagelegenheid, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en wit/donkerrode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting met of zonder nummer.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Restaurant Domein De Bever, Beverbekerdijk 50, 3930 te Hamont-Achel. Plan Route

Met de auto

Vanuit België: Parkeren kan op het parkeerterrein tegenover de horecagelegenheid aan de Beverbekerdijk.
Vanuit Nederland: Natuurpoort de Achelse Kluis, Petrus van Eijnattenlaan, 5595 XA te Leende parkeren kan op het parkeerterrein van de natuurpoort of bij het voormalige klooster. Aanlooproute: Start vanuit het parkeerterrein van de natuurpoort bij punt 8 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

't Mulke Adrie: 't Mulke
De Waag Adrie: De Waag
Grafheuvels Haarterheide Adrie: Grafheuvels Haarterheide
De Laathoeve Beverbeek Adrie: De Laathoeve Beverbeek
Naast de grenspaal staat een oude grenspaal uit 1765 Adrie: Naast de grenspaal staat een oude grenspaal uit 1765
Restant van grenskapel Adrie: Restant van grenskapel
Reconstructie van de doodendraad Adrie: Reconstructie van de doodendraad
Reconstructie van de doodendraad Adrie: Reconstructie van de doodendraad
Stuifzandgebied Adrie: Stuifzandgebied
Een nat gebied in de Groote Heide Adrie: Een nat gebied in de Groote Heide
Een nat gebied in de Groote Heide Adrie: Een nat gebied in de Groote Heide
De Achelse Kluis Adrie: De Achelse Kluis

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart haarterheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant Domein De Bever

Beverbekerdijk 50
3930 Hamont-Achel
Bezoek website

Hoeve-ijs 't Mulke

Molendijk 45
3930 Hamont-Achel

De Achelse Kluis

De Kluis 1
3930 Hamont-Achel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

  1. Adrie 29 november 2024 om 18:32

    Gisteren 28 november 2024 deze wandeltocht samen met de Laathoeve-tocht gecontroleerd. Op enkele kleine veranderingen in de extra herkenningspunten verder geen veranderingen gezien. De paden waren ondanks de regen van de afgelopen dagen goed begaanbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Antoon en Marijke 26 april 2023 om 19:29

    Mooie wandeling. Zeker het stuk dat de Achel route volgt en recentelijk pas afgegraven is. Hier hebben zich nieuwe vennen gevormd met een mooie flora.
    Ook hebben we nog even een uitstapje gemaakt naar de restanten van het schuurkerk.

    Reageren
  3. Frans 27 oktober 2022 om 14:20

    sorry, bij 2, nu ik het na lees het pad aan de rechterhand is er nog.
    dus afstand van 120m na rechter pad, is juist.

    Reageren
    1. Adrie 27 oktober 2022 om 14:52

      Frans bedankt voor de correctie! Punt 2 is weer als oorspronkelijk beschreven. Ik had het betreffende pad vermeld om te voorkomen dat men te vroeg RA zou gaan omdat het toen een heel opvallend pad was.

  4. Frans 26 oktober 2022 om 19:48

    bij 7 bij dit pad RA, bospad met SBB bordje “Groote Heide” en houten afsluitboom,
    moet zijn bij dit pad RA, . Bordje en afsluitboom zijn verplaatst naar dicht bij de grenspaal 176

    Reageren
  5. Frans 26 oktober 2022 om 19:38

    Vandaag gelopen, een mooie route, van alles wat, ook een rustig route.
    een paar kleinigheden, bij 2 verderop na 120 m buigt naar rechts, moet zijn, na 400m buigt naar rechts. bij 4 LA, grindpad met bankje, moet zijn LA, verhard pad met bankje.
    bij 8 grenskapel LA, na ca. 50m fundamenten, moet zij LA, na ca. 200m fundamenten.
    Verder alles duidelijk.
    Bedankt

    Reageren
    1. Adrie 27 oktober 2022 om 13:55

      Frans bedankt voor met melden van de veranderingen en de afwijkende afstand!
      Punt 2: hier klopte de 120m dit was gemeten vanaf een zijpad dat men langs de waterloop tegenkomt voordat het pad naar rechts weg buigt. Blijkbaar is het zijpad niet opgevallen mogelijk dat het dichtgegroeid is. Ik heb de zin iets anders beschreven met daarin de lengte van 400m vermeld en het zijpad niet meer specifiek vermeld.
      Punt 4: hier heb ik getwijfeld of het een grindpad of verhard pad was, nu als verhard pad vermeld.
      Punt 7: de verwijzing naar SBB bordje en afsluitboom verwijderd uit de betreffende regel.
      Punt 8: de 50m naar de grenskapel was aan de zuinige kant nu 200m vermeld, ook al lijkt het wat ver het restant van de grenskapel blijft zeker een bezoekje waard.

  6. Petra 1 mei 2022 om 16:11

    Dit is zeker een mooie, gevarieerde route. Vandaag was er een toertocht van men – karren op de paden waar ook wij moesten lopen. Het was een mooi gezicht, wel veel stof happen voor ons. Ook door de losse zand ploeteren was goed voor de spieren. Wederom een route om van te genieten. Adrie bedankt hiervoor.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)