Haarterheide-tocht, Hamont-Achel te Limburg

17 km Wandelroute Haarterheide-tocht, te Hamont-Achel

Grensoverschrijdende wandeltocht door de vallei van de Warmbeek, de Haarterheide, en de Groote Heide aan de Nederlandse zijde van de grens, een wandeltocht die langs een beek gaat, door bossen en over heide. Tijdens wandeltocht komt men op diverse plaatsen historische gebouwen of restanten ervan tegen, zoals Het Mulke, het restant van de Waag, een Laathoeve, het restant van een grenskapel bestaand uit een kruis en klooster de Achelse Kluis. Verder passeert men op twee plaatsen de doodendraad die herinnert aan de Groote Oorlog (WOI) en drie grafheuvels uit het verre verleden. In de vallei van de Warmbeek wordt beek de Warmbeek gevolgd met aan de beek het Mulke een restant van de laatste watermolen van het land van Grevenbroek. De watermolen was één van de Grevenbroekmolens of banmolens van heer van Grevenbroek. De Waag waarvan alleen de fundamenten nog resteren was een in 1772 opgericht gebouw waar de boeren uit de omgeving verplicht werden hun graan te laten wegen waarna het graan op een van de banmolens gemalen werd. Laathoeve Beverbeek of cijnshoeve was een hoeve waar recht gesproken werd in geschillen tussen de laat en de heer en de plek waar de laat een deel van zijn oogst moest afstaan. De Achelse Kluis, deze abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen. De Haarterheide grafheuvels dateren uit de midden en late bronstijd (ongeveer 1800-800 voor Christus). De doodendraad is een reconstructie die nauwgezet weer geeft hoe de afschrikwekkende versperring op de grens met Nederland er tijdens de Groote Oorlog (WOI) eruit heeft gezien. 95% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 2-9-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de horecagelegenheid RA vertrekken, de weg volgen tot brug de “Warmbeek”, kn188 volg 192, vervolgens voorbij de brug RA, onverhard pad, wn192, iets verder voorbij een brugje het beekje aan linkerhand volgen.
Na ca. 350m, t.h.v. punt dat het doorgaande pad naar rechts weg buigt van het beekje LA, smal pad met beekje aan linkerhand inlopen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten brugje RA, direct daarna LA, breed pad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn181 volg 182, men passeert ijsboerderij ’t Mulke.
Voor parkeerterrein, bij splitsing links aanhouden, kn182 volg 183, voorbij de ingang gaat de verharde weg over in een onverhard pad, wn183, het pad volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een metalen poort, zijpad negeren.
2.
Bij deze T-splitsing RA, wn183.
Bij 5-sprong RA, verharde weg, kn183 de wn route wordt verlaten, direct daarna voorbij waterloop LA, smal onverhard pad met waterloop aan linkerhand, Rochefort route.
RD, pad aan rechterhand negeren, Rochefort route, verderop na ca. 120m buigt het pad naar rechts weg van de waterloop, Rochefort route.
Bij kruising met verhard fietspad RD, vervolgens bij volgende kruising LA, breed grindpad met bosrand aan linkerhand, wn172.
Voorbij de “de Waag” RD, pad aan linkerhand negeren, kn172 volg 168.
# De Waag, de fundamenten van gemeentelijkgebouw waar men in het verleden verplicht graan moest laten wegen.
Voorbij flauwe bocht naar rechts RA, kn168 volg 147.
Voorbij bosgebied aan linkerhand LA, breed pad met bosrand aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, het pad met bosrand aan linkerhand volgen tot 5-sprong, zijpad negeren.
3.
Bij deze 5-sprong RD, het pad kruist een beekje, Orval route, het pad volgen tot kruising voorbij het landbouwperceel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, Orval route, men loopt weer door het bos.
Bij kruising met aan rechterhand een grafheuvel LA, kn167 volg 145, direct daarna bij kruising met verhard fietspad RD, wn145, vervolgens het pad volgen tot kruising iets voorbij kruising met smal ATB pad.
# De grafheuvel aan rechterhand is een van de grafheuvels Haarterheide uit de midden- en late bronstijd (ongeveer 1800-800 voor Christus).
Bij deze kruising RA, wn145, eveneens een wat breder bospad.
Bij kruising LA, wn145, eveneens een wat breder bospad.
Bij kruising RD, kn145 volg 185, iets verder buigt het pad naar links.
Ruim voorbij half open plek, bij T-splitsing RA, wn185.
4.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, wn185.
Voor woning, bij kruising LA, grindpad met bankje, kn185 volg 116, het pad ca. 400m volgen tot kruising voorbij 2de flauwe bocht naar rechts, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, Rochefort route, het pad is tevens ATB pad, verderop passeert men betonnen brugje, het pad verder volgen tot 4-sprong bij verharde weg, met aan linkerhand een pad naar een boerderij, zijpaden negeren.
# De boerderij is laathoeve Beverbeek, en voorbij het betonnen brugje is een glimp van het gelijknamige kasteel te zien, beide zijn niet te bezoeken.
Bij deze 4-sprong RA, verharde weg, vervolgens t.h.v. toegangspoort naar kasteel LA, gras-pad.
Bij 4-sprong RA, breed bospad, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
5.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij kruising met wegwijzerbord “Domein De Bever” LA, breed onverhard ATB pad, het pad dat verderop voorbij een open plek naar links buigt volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren, let op ATB rijders.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, vervolgens voor reconstructie van een grensafsluiting LA, wn117, onverhard pad met de draden aan rechterhand, voorbij de draden buigt het pad met flauwe bocht naar rechts .
# De doodendraad in de volksmond den droad genoemd is een reconstructie van een grensafsluiting aangelegd door de Duitse bezetter in België tijdens de Groote Oorlog ook wel eerste wereldoorlog genoemd.
Ca. 50m voorbij de doodendraad RA richting verhard fietspad, kn117 volg 118, direct daarna LA, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad en iets verder grenspaal no.174, het pad volgen tot kruising voor volgende reconstructie van de doodendraad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, de wn route wordt verlaten.
Bijna aan einde van de reconstructie, direct na 3de informatiepaneel RA, onverhard pad.
6.
Bij kruising met ruiterpad LA, wn en Achel route, vervolgens het pad met ruime bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn en Achel route, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route, direct daarna bij kruising met verhard fietspad RA, pad met gescheiden verhard fietspad, wn en Achel route, verderop buigt het pad naar links.
In bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden, wn en Achel route, direct daarna bij 3-sprong RA, kn88 volg 81, de Achel route wordt verlaten, na verlaten van het bos volgt het pad weer het fietspad.
In bocht naar rechts van het fietspad RD, zanderig pad met SBB bordje tevens ruiterroute 52, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, breed zandpad, de ruiterroute wordt weer verlaten.
Voorbij omheind (afgegraven)gebied LA, pad met afrastering aan linkerhand, het pad volgen tot pad aan linkerhand voor een landbouwperceel iets voor de bocht naar rechts van het pad.
7.
Bij dit pad LA, pad met afrastering aan linkerhand tevens ATB pad.
Bij 3-sprong links aanhouden, de ATB route wordt weer verlaten.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, smal pad door bosschages.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, zandpad, wn route, het pad volgen tot pad aan rechterhand t.h.v. kn80 routepaaltje ca. 200m voorbij 2de bocht naar links, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, bospad met SBB bordje “Groote Heide” en houten afsluitboom, kn80 volg 70, Achel route.
# Voordat men RA gaat iets verder staat naast de grenspaal 176 is een oude gemeentelijke grenspaal uit 1765.
RD, pad aan rechterhand negeren, pad met afrastering aan rechterhand, Achel route.
T.h.v. hoek in afrastering, bij 4-sprong LA, de wn en Achel route worden verlaten.
Iets voor een metalen hek, bij T-splitsing RA, grind-/fietspad.
8.
T.h.v. informatiepaneel “Grenskapel De Achelse Heide” RD, pad aan linkerhand negeren, verderop gaat het grind-/fietspad over in een verhard fietspad.
# Voor een bezoek aan grenskapel bij het informatiepaneeltje LA, na ca. 50m is aan linkerhand het fundamenten van deze kapel.
Bij 4-sprong links aanhouden, breed zandpad, Achel route, het pad ca. 200m volgen tot smal bospad aan linkerhand t.h.v. kn70 routepaaltje.
Bij dit pad LA, smal bospad, kn70 volg 68, Achel route, verderop gaat het pad door de bosrand en voorbij grenspaal No.177 buigt het pad naar rechts, wn en Achel route.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA, pad met grasland aan rechterhand, wn route, verderop voorbij twee kleine natuurpoort sleutels het parkeerterrein oplopen.
Na verlaten van het parkeerterrein, bij T-splitsing LA, het smalle pad langs de verharde weg inlopen, kn68 volg 71/73, direct daarna bij kruising RD, kn68 volg 105, verharde weg richting klooster, voor het klooster buigt de weg naar links.
9.
Bij T-splitsing RA, wn105, weg met kloostergebouwen aan rechterhand.
Voorbij brug over de “Warmbeek” LA, het beekje aan linkerhand volgen, kn105 volg 106.
Bij T-splitsing LA het brugje over, kn106 volg 68/108, vervolgens iets voorbij het brugje rechts aanhouden, wn108.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn108 volg 110, verderop voor een open plek buigt het pad naar links.
T.h.v. stalletje het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn110, het pad met verderop kn110 volg 187 verder volgen tot kruising iets voor verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, onverhard pad parallel aan de verharde weg, kn187 volg 188.
Bij 4-sprong RD, wn188, de verharde weg volgen tot de horecagelegenheid, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en wit/donkerrode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding met of zonder nummer.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Restaurant Domein De Bever, Beverbekerdijk 50, 3930 te Hamont-Achel. Plan Route

Met de auto

Vanuit België: Parkeren kan op het parkeerterrein tegenover de horecagelegenheid aan de Beverbekerdijk.
Vanuit Nederland: Natuurpoort de Achelse Kluis, Petrus van Eijnattenlaan, 5595 XA te Leende parkeren kan op het parkeerterrein van de natuurpoort of bij het voormalige klooster. Aanlooproute: Start vanuit het parkeerterrein van de natuurpoort bij punt 8 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

't Mulke Adrie: 't Mulke
De Waag Adrie: De Waag
Grafheuvels Haarterheide Adrie: Grafheuvels Haarterheide
De Laathoeve Beverbeek Adrie: De Laathoeve Beverbeek
Naast de grenspaal staat een oude grenspaal uit 1765 Adrie: Naast de grenspaal staat een oude grenspaal uit 1765
Restant van grenskapel Adrie: Restant van grenskapel
Reconstructie van de doodendraad Adrie: Reconstructie van de doodendraad
Reconstructie van de doodendraad Adrie: Reconstructie van de doodendraad
Stuifzandgebied Adrie: Stuifzandgebied
Een nat gebied in de Groote Heide Adrie: Een nat gebied in de Groote Heide
Een nat gebied in de Groote Heide Adrie: Een nat gebied in de Groote Heide
De Achelse Kluis Adrie: De Achelse Kluis

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart haarterheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant Domein De Bever

Beverbekerdijk 50
3930 Hamont-Achel
Bezoek website

Hoeve-ijs 't Mulke

Molendijk 45
3930 Hamont-Achel

De Achelse Kluis

De Kluis 1
3930 Hamont-Achel
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)