Grotel-tocht, Bakel te Noord-Brabant
Wandeltocht door de Biezen, langs de Snelle Loop, en door de Grotelse Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd. De Biezen is een bosgebied met populierenaanplant, eikenbos en broekbos met kleine percelen schrale en bloemrijke graslanden. In de Biezen gaat de wandeltocht over smalle paadjes slingerend door het gebied. Aan de rand van de Biezen staat het Missieklooster Heilig Bloed. In 1903 trokken 74 zusters in het nieuwe klooster, dat is gebouwd naast een aangekochte langgevelboerderij uit 1845. He klooster wordt nog steeds door enkele missiezusters bewoond. Er wordt in omgeving van het klooster een pad gevolgd dat in het verleden vaak belopen is door de missiezusters. Wat opvalt bij de beek de Snelle Loop is het rechte karakter van de beek. In tegenstelling tot veel andere beken die gekanaliseerd zijn is het rechte karakter van beek grotendeels origineel. De Snelle Loop is geen natuurlijke beek, maar een gegraven waterloop die deel uitmaakte van een in de veertiende eeuw opgeworpen landweer. Landweren zijn vaak kilometerslange verdedigingswerken of vormde een grens die vooral werden aangelegd in de 14e en 15e eeuw en bestaat uit een enkele of dubbele aarden wal. De landweer langs de Snelle Loop bestaat uit een dubbele aarden wal en is ergens tussen 1350 en 1380 aangelegd als barrière op de grens tussen vorstendom Gemert en de dorpen Bakel Aarle-Rixtel en Beek en Donk die toen tot het hertogdom Brabant behoorden. In 2020 is een deel van deze landweer langs de Snelle Loop weer hersteld. De Grotelsche Heide is een gebied dat bestaat uit afwisseling van bos, heide en grasland. In de Grotelsche Heide wordt zowel de Snelle Loop als het meanderende beekje de Esperloop gevolgd. De Esperloop ontspringt ter hoogte van Milheeze uit de Snelle Loop, en vloeit er na een achttal kilometer aan de rand van de Grotelse Heide weer in terug. Vooral in de Biezen moet men tijdens de nattere jaargetijden rekening houden dat de paden wat drassig zijn, waterdichte wandelschoenen dan ook aan te bevelen. 91% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar horecagelegenheid RA vertrekken.
Na ca. 100m LA, onverhard pad.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, direct daarna het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij perceel rond woning aan linkerhand LA, onverhard pad met groene elektriciteitskast.
In het bos, bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen.
Voorbij bosperceel aan rechterhand RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij Y-splitsing links aanhouden, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising met aan rechterhand een bankje RD, onverhard pad met houten afsluitboom, wn route, het pad volgen tot 3-sprong bij breed pad met gescheiden grind-/fietspad.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, vervolgens RD, verharde weg, pad aan linkerhand negeren, kn13 volg 19.
Na ca. 600m, voorbij woning nr.4 RA, “Asdonkseweg 3”, wn route, t.h.v. deze woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad, bij bosrand RD het smalle pad door de bosrand inlopen, wn route, verderop buigt het pad naar links en volgt iets verder een waterloop aan linkerhand, direct na een brugje buigt het pad naar rechts dieper het bos in.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA, pad met vlonder, kn19 volg 20, voorbij volgende vlonder buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad met iets verder woning nr.2 aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 330m, t.h.v. 4de perceel grasland (de laatste 3 zijn gescheiden door bosschages) RA, smal bospad met houten afsluitboom en SBB bordje.
Na ca. 200m LA, voorbij een vlonder passeert men een informatiepaneel “Pak de Biezen”, ruim voorbij het informatiepaneel buigt het pad naar links met aan beide zijde kleine percelen grasland.
3.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad met in de verte weer de woning, wn route.
Iets voor een perceel grasland aan linkerhand LA, smal pad met SBB bordje door de bosrand, kn2 volg 18, verderop buigt het pad direct na een vlonder naar links en volgt aan rechterhand een breder pad.
Bij kruising met het bredere pad RD, wn route, vervolgens voorbij metalen voetgangerssluis, bij 3-sprong RA, pad door de rand van het landbouwperceel, wn route.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een kruisbeeld LA richting klooster in de verte, wn route.
Voor klooster, bij T-splitsing RA, kn18 volg 17, verharde weg met voorbij het klooster Herberg de Brabantse Kluis.
Bij kruising RA, “De Biezen”, kn17 de wn route wordt verlaten.
Voorbij bosperceel aan linkerhand, bij kruising LA, onverhard pad, wn route.
Iets voorbij woning aan rechterhand, bij T-splitsing RA, kn79 volg 78.
Voor inrit van woonboerderij nr.6, in bocht naar rechts van het pad LA, wn route, het pad met omheining aan rechterhand en inlopen met iets verder een houten afsluitboom en SBB bordje.
4.
Voor bankje RA richting brugje, kn78 volg 89.
RD het brugje over, aan overzijde RA, kn89 volg 12, het gras-pad met beek de Snelle Loop aan rechterhand ca. 100m volgen tot bocht naar rechts met voorbij deze bocht aan linkerhand een stuw.
Voorbij de beek LA, wn route, het smalle pad tussen beek en bosschages met de beek aan linkerhand inlopen met verderop ruim voorbij een stuw een brugje.
# De aarden wallen aan rechterhand voor het brugje en aan linkerhand na het brugje zijn onderdeel van een landweer, landweren zijn vaak kilometers lange barrières op een grens, die vooral werden aangelegd in de 14e en 15e eeuw. Deze landweer bestaande uit een dubbele wal en drie greppels is aangelegd tussen 1350 en 1380 en vormde de grens tussen vorstendom Gemert en Bakel dat toen tot het hertogdom Brabant behoorde.
Voorbij het brugje, bij 4-sprong RD, het pad rechts van de twee aarden wallen (landweer) volgen.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij kruising LA, direct daarna voorbij de beek RA door klaphek , kn12 volg 22, door begrazingsgebied met beek aan rechterhand en verderop een bankje, voor bosrand via houten voetgangerssluis het begrazingsgebied weer verlaten.
Iets voorbij de voetgangerssluis, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met de beek aan rechterhand, wn route.
5.
RA het metalen brugje bij stuw over, kn22 volg 23, aan overzijde LA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek rechts aanhouden, door rechterzijde van het begrazingsgebied lopen, voorbij poel en het bankje aan linkerhand gaat het pad door het bos.
Voor houten poort het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Na verlaten van het bos LA, pad met afrastering aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten poort met klaphek LA door het klaphek.
Direct na flauwe bocht naar links RA door klaphek, verderop bosrand aan rechterhand, voorbij het bos gaat het pad verder door open begrazingsgebied richting een klaphek aan de overzijde.
Voorbij dit klaphek, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
T.h.v. draaihekje en houten poort, het pad met bocht naar links verder volgen, kn23 volg 26.
RD, pad op rechterhand negeren, wn route.
6.
Na ca. 100m, voorbij bosperceel met smalle stroken eiken aan linkerhand LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad een lage heuvel aan rechterhand en buigt vervolgens naar rechts de heuvel over, ca. 100m voorbij deze bocht passeert men aan linkerhand een open plek en volgt het pad aan linkerhand een ondiepe greppel, het pad verder volgen tot T-splitsing voor beekje de Esperloop.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder LA het beekje over, aan overzijde RD, beide paden aan rechterhand negeren, wn route, verderop splitst het pad even iets verder komen beide paden weer samen, na samenkomst het pad ca. 15m verder volgen tot smal (niet duidelijk herkenbaar) pad aan linkerhand iets voor een bocht naar rechts.
Bij dit pad LA, smal bospad met verderop een beekje aan rechterhand, voorbij klaphek door het begrazingsgebied lopen met aan rechterhand afrastering en het beekje richting het klaphek aan de overzijde.
7.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij 4-sprong RA, smal pad met afrastering aan rechterhand.
Na ca. 200m LA, pad door landbouwgebied.
Bij T-splitsing RA.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad.
Na ca. 80m LA, grind-/fietspad, wn route.
Bij 4-sprong RA, onverhard pad, kn26 volg 23.
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder gaat het pad door open gebied, wn route.
Bij 4-sprong LA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RA, let op het pad is tevens ATB pad.
RD, smal ATB aan rechterhand negeren, iets verder bij 3-sprong LA, pad met beekje aan rechterhand.
8.
Bij 3-sprong links aanhouden, men volgt nu weer het beekje de Esperloop aan rechterhand.
Bij kruising met aan rechterhand een smal metalen brugje LA.
Bij 5-sprong (het ATB aan rechterhand is meegeteld) RD.
Bij kruising RA, het pad volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RD, het pad ca. 140m volgen tot pad aan rechterhand, zijpad aan linkerhand t.h.v. wn routepaaltje negeren.
Bij dit pad RA, wn route, iets verder passeert men een half open plek aan rechterhand.
Bij 4-sprong LA, wn route.
Bij 5-sprong gescheiden door een diepe greppel RD richting de rand van het bos, wn route.
Iets voor afrastering RA, smal pad door de bosrand, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts en gaat slingerend verder door het bos.
9.
Bij 4-sprong LA het smal metalen brugje over, aan overzijde LA door het draaihekje, iets voorbij het draaihekje rechts aanhouden, door de rand van het begrazingsgebied met bosrand aan rechterhand richting doorgang in de afrastering verderop, voorbij deze doorgang schuin naar links richting rechterzijde van een groepje eiken lopen.
T.h.v. deze eiken, bij Y-splitsing LA, iets voorbij bankje gaat het pad door het bos.
Na verlaten van het bos LA door rand van het grasland met bosschages aan linkerhand, verderop t.h.v. een bankje buigt het pad naar rechts met beekje de Esperloop aan linkerhand.
Voorbij bankje, bij 4-sprong links aanhouden, breed bospad richting houten poort met klaphek in de verte.
Voorbij het klaphek RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising LA, verharde weg, de weg volgen tot de horecagelegenheid, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
SBB-parkeerterreintje naast horecagelegenheid Grotels Genieten, Grotel 5, 5761 RA te Bakel. Plan Route
Met de auto
Klein parkeerterreintje van Staatsbosbeheer naast horecagelegenheid Grotels Genieten.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart grotel-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Grotel’s Genieten
Grotel 5
5761 RA Bakel
Bezoek website
Landgoed D'n Heikant
Asdonkseweg 6
5735 SP Aarle-Rixtel
Bezoek website
Herberg de Brabantse Kluis
Kloosterdreef 8
5735 SJ Aarle-Rixtel
Bezoek website
Vandaag op deze zeer regenachtige dag (met toch wel zon!) de route gelopen. Ik had mij voorbereid, hoge laarzen en waterdichte kleding. En dat was echt wel nodig!
Het is een zeer afwisselende wandeling met 3-tal horeca gelegenheden. De route klopte als een bus, al was het nog steeds klunen en oppassen dat je niet wegzakte in de zompige grond. Zeker de laagliggende paden naast de Esperloop stonden vol met water. De natuur doet zijn best om het water te verminderen, want hier en daar waren de paden al aardig dichtbegroeid. Al met al 5 uur heerlijk gewandeld! Dank je wel Adrie!
Het begrazingsgebied (zie mijn reactie op 22 februari 2023) is inmiddels opnieuw ingericht, de routebeschrijving is hierop aangepast. Bij de laatste regel van punt 8 staat een deel van het bos in de omgeving van de Esperloop onder water en het water van de Esperloop staat zo hoog dat net smalle brugje nauwelijks te zien is. Voorlopig bij punt 8 laatste regel niet RA maar RD het bos verlaten het pad dat verderop voorbij een woning breder wordt volgen tot T-splitsing bij verharde weg. Bij deze T-splitsing RA iets verder is het startpunt.
Vandaag 26 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op een plaats was het wandelnetwerk iets gewijzigd verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Route gelopen op 21 februari 2023. Op enkele punten is de route verwarrend omdat er sprake is van een afrastering die er niet meer is. Zie punt 7. Dit deel is ook geen begrazingsgebied meer.
Verder is er in het broekbos een keer sprake van een vlonder, maar deze is verwijderd en is nu een gewone overgang geworden. Misschien toch nog een keer nalopen?
Maar het is een prachtige route met veel kleine paadjes en weinig verharde weg.
Jetty en Jelmer bedankt voor het melden van de veranderingen! Vanmiddag 22 februari de wandeltocht gecontroleerd. In het broekbos de Biezen zijn een aantal vlonders vernieuwd en eentje verwijderd. In het oostelijk deel van Grotelsche Heide is de afrastering rond het begrazingsgebied verwijderd er wordt een nieuwe geplaatst, voorlopig de verwijzing naar het begrazingsgebied doorgestreept in de routebeschrijving. Op een paar plaatsen staan nog klaphekken en houten poorten, deze zijn nog vermeld in de routebeschrijving ook deze kunnen nog verwijderd worden. Zodra het begrazingsgebied opnieuw ingericht is wordt de routebeschrijving hierop aangepast.
Vandaag deze route gelopen in tegengestelde richting zodat we de Kluis op tweederde van de route hadden. Goed te doen als je de gpx inlaadt in navigatie app. Ik gebruik daarvoor Osmand. Hele mooie afwisselende tocht. Veel slingerpaadjes door de moerasbossen. Bij alle genoemde horeca is afhaalkoffie te krijgen, bij de Kluis zelfs hele lunch met picknick banken in de wei. Ga deze zeker nog eens lopen. Toppertje, Adrie.
Prachtige wandeling, genoten! Ook fijn pauze te nemen bij horecagelegenheid, is lang geleden!
We hebben een vraag; onderweg zien we regelmatig omgevallen bomen , het stuk grotelsche heide, einde punt 5 begin 6 is erg toe getakeld, een heel stuk lijkt omgezaagd, niet geruimd.. zoals mede wandelaar het noemde: het lijkt wel oorlog! Weet iemand waarom dat is, wat de reden daar van is?
Mirjam van Velzen bedankt voor de reactie! In het verleden was er een goed te belopen pad aan die zijde van het beekje. Een paar jaar geleden heeft Staatsbosbeheer de open plek gecreëerd. Niet veel later zijn aan de rand van de open plek door een storm een aantal bomen ontworteld. Op zich begrijpelijk bomen die beschut voor de wind in het bos stonden zijn gevoeliger voor wind omdat ze na creëren van de open plek niet meer beschut staan. Waarom Staatsbosbeheer niet geruimd heeft weet ik niet, de enige verklaring die ik kan bedenken is dat Staatsbosbeheer t.h.v. de open plek aan de andere zijde van het beekje een wandelroute had lopen. In het najaar zelfs voorzien van nieuwe routepaaltjes. Deze heeft men een maand geleden weer weggehaald omdat het pad aan die zijde van het beekje te nat was.
Vandaag deze tocht gelopen via de navigatie. De route ligt er mooi bij, niet zo heel sompig als waarschijnlijk in de winter. Een hele afwisselende tocht met veel mooie gebieden.
De roomijsbeker bij de Brabantse Kluis is een aanrader!
Na hoeveel km kom je bij Herberg de Brabantse Kluis?? Wil de route ook gaan lopen
Marij bedankt voor de reactie! Na ca. 6km passeert men Herberg de Brabantse Kluis. Wat eventueel ook kan is bij een voorkeur op 2/3 van de wandeltocht een horecagelegenheid is starten bij Herberg de Brabantse Kluis, na circa 12km passeert men Grotels Genieten en op circa 14km Landgoed D’n Heikant.
Genoten van deze wandeling. Het gedeelte door de Biezen was nat, maar was wel goed te doen. Een mooie uitgezette en afwisselende wandelroute. Bij Herberg de Brabantse Kluis kan je terecht voor een ruim assortiment to go producten!