Grotel-tocht, Bakel te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Grotel-tocht, te Bakel

Wandeltocht door de Biezen, langs de Snelle Loop, en door de Grotelse Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd. De Biezen is een bosgebied met populierenaanplant, eikenbos en broekbos met kleine percelen schrale en bloemrijke graslanden. In de Biezen gaat de wandeltocht over smalle paadjes slingerend door het gebied. Aan de rand van de Biezen staat het Missieklooster Heilig Bloed. In 1903 trokken 74 zusters in het nieuwe klooster, dat is gebouwd naast een aangekochte langgevelboerderij uit 1845. He klooster wordt nog steeds door enkele missiezusters bewoond. Er wordt in omgeving van het klooster een pad gevolgd dat in het verleden vaak belopen is door de missiezusters. Wat opvalt bij de beek de Snelle Loop is het rechte karakter van de beek. In tegenstelling tot veel andere beken die gekanaliseerd zijn is het rechte karakter van beek grotendeels origineel. De Snelle Loop is geen natuurlijke beek, maar een gegraven waterloop die deel uitmaakte van een in de veertiende eeuw opgeworpen landweer. Landweren zijn vaak kilometerslange verdedigingswerken of vormde een grens die vooral werden aangelegd in de 14e en 15e eeuw en bestaat uit een enkele of dubbele aarden wal. De landweer langs de Snelle Loop bestaat uit een dubbele aarden wal en is ergens tussen 1350 en 1380 aangelegd als barrière op de grens tussen vorstendom Gemert en de dorpen Bakel Aarle-Rixtel en Beek en Donk die toen tot het hertogdom Brabant behoorden. In 2020 is een deel van deze landweer langs de Snelle Loop weer hersteld. De Grotelsche Heide is een gebied dat bestaat uit afwisseling van bos, heide en grasland. In de Grotelsche Heide wordt zowel de Snelle Loop als het meanderende beekje de Esperloop gevolgd. De Esperloop ontspringt ter hoogte van Milheeze uit de Snelle Loop, en vloeit er na een achttal kilometer aan de rand van de Grotelse Heide weer in terug. Vooral in de Biezen moet men tijdens de nattere jaargetijden rekening houden dat de paden wat drassig zijn, waterdichte wandelschoenen dan ook aan te bevelen. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-3-2021, laatst bijgewerkt op: 29-5-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar horecagelegenheid RA vertrekken.
Na ca. 100m LA, onverhard pad.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, direct daarna het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij perceel rond woning LA, onverhard pad met SBB bordje en elektriciteitskast.
In het bos, bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen.
Voorbij bosperceel aan rechterhand RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij Y-splitsing links aanhouden, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising met aan rechterhand een bankje RD, onverhard pad met houten afsluitboom, wn route, het pad volgen tot 3-sprong bij breed pad met gescheiden grind-/fietspad.
2.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens RD, verharde weg, pad aan linkerhand negeren, kn13 volg 19.
Voorbij woning nr.4 RA, “Asdonkseweg 3”, wn route, t.h.v. deze woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad, bij bosrand RD het smalle pad door de bosrand inlopen, wn route, verderop buigt het pad naar links en volgt iets verder een waterloop aan linkerhand, direct na een brugje buigt het pad naar rechts dieper het bos in.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA, pad met vlonder, kn19 volg 20, voorbij volgende vlonder buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad met iets verder woning nr.2 aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 330m, t.h.v. 4de perceel grasland RA, smal bospad met houten afsluitboom en SBB bordje.
Na ca. 200m LA de vlonder over, voorbij volgende vlonder passeert men een informatiepaneel “Pak de Biezen”, ruim voorbij het informatiepaneel buigt het pad naar links en gaat door bosschages met aan beide zijde kleine percelen grasland.
3.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad met in de verte weer de woning, wn route.
Iets voor een perceel grasland aan linkerhand LA, smal pad met SBB bordje door de bosrand, kn2 volg 18, verderop buigt het pad direct na een vlonder naar links en volgt aan rechterhand een breder pad.
Bij kruising met het bredere pad RD, wn route, vervolgens voorbij metalen voetgangerssluis, bij 3-sprong RA, pad door de rand van het grasland, wn route.
Bij Y-splitsing met aan rechterhand een kruisbeeld links aanhouden, wn route.
Voor klooster, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn18 volg 17, men passeert Herberg de Brabantse Kluis.
Bij kruising RA, “De Biezen”, kn17 de wn route wordt verlaten.
Voorbij bosperceel aan linkerhand, bij kruising LA, onverhard pad, wn route.
Voorbij woning met stallen, bij T-splitsing RA, kn79 volg 78.
Voor inrit van woonboerderij nr.6, in bocht naar rechts van het pad LA, het pad met omheining aan rechterhand inlopen, wn route, verderop passeert men een houten afsluitboom en SBB bordje.
4.
Voor bankje RA richting brugje, kn78 volg 89.
RD het brugje over, vervolgens aan overzijde RA, gras-pad met beek aan rechterhand.
Na ca. 100m de beek bij breed pad met aan linkerzijde van het pad een stuw de beek oversteken, aan overzijde LA, smal pad tussen beek en bosschages met de beek aan linkerhand, verderop ruim voorbij een stuw passeert men een brugje, voorbij het brugje de rechterzijde van de open strook volgen.
# De aarden wal aan rechterhand is onderdeel van een landweer, Landweren zijn vaak kilometers lange verdedigingswerken, die vooral werden aangelegd in de 14e en 15e eeuw.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij kruising LA, direct daarna voorbij de beek RA door klaphek , kn12 volg 22, gras-pad door begrazingsgebied met beek aan rechterhand, verderop voor bosrand via houten voetgangerssluis het begrazingsgebied weer verlaten.
Iets voorbij de houten voetgangerssluis, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met de beek aan rechterhand, wn route.
5.
RA het metalen brugje bij stuw over, kn22 volg 23, direct daarna aan overzijde LA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek rechts aanhouden, door rechterzijde van het begrazingsgebied richting bankje tegen bosrand lopen, voorbij poel en het bankje gaat het pad door het bos.
Voor houten poort, bij Y-splitsing RA, wn route.
Na verlaten van het bos LA, pad met afrastering aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten hek met klaphek LA door het klaphek.
Direct na flauwe bocht naar links van het pad RA door klaphek, verderop bosrand aan rechterhand, voorbij bankje het pad verder door open begrazingsgebied volgen richting klaphek aan de overzijde.
Voorbij dit klaphek, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan linkerhand.
T.h.v. draaihekje en houten poort, het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, kn23 volg 26.
RD, pad op rechterhand negeren.
6.
Na ca. 100m, voorbij bosperceel met smalle stroken eiken LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad een lage heuvelrug aan rechterhand en buigt vervolgens naar rechts de heuvelrug over, ca. 100m voorbij deze bocht passeert men aan linkerhand een open plek en volgt het pad een ondiepe greppel aan linkerhand, het pad verder volgen tot T-splitsing voor een beekje.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA het beekje over, aan overzijde RD, beide paden aan rechterhand negeren, verderop splitst het pad even iets verder komen beide paden weer samen, het pad verder volgen tot smal pad aan linkerhand iets voor bocht naar rechts.
Bij dit pad LA, smal bospad met enige afstand open (begrazingsgebied) aan rechterhand, verderop volgt hat pad een beekje aan rechterhand, voorbij klaphek door begrazingsgebied met beekje aan rechterhand richting klaphek aan overzijde lopen.
7.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij 4-sprong RA, smal pad pal naast de afrastering met de afrastering aan rechterhand, wn route, verderop buigt het pad naar links weg van de afrastering.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route.
Na ca. 80m LA, grind-/fietspad, wn route.
Bij 4-sprong RA, onverhard pad, kn26 volg 23.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, via klaphek het begrazingsgebied inlopen, wn route.
Bij T-splitsing LA door klaphek, voorbij het klaphek RD, smal pad langs de afrastering aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RA, let op het pad is tevens ATB pad.
RD, smal ATB aan rechterhand negeren, direct daarna bij 3-sprong LA, pad met beekje aan rechterhand.
8.
Iets voorbij ontwortelde boom, bij 3-sprong links aanhouden, men volgt nu het beekje de Esperloop aan rechterhand.
Bij kruising met aan rechterhand een smal metalen brugje LA.
Bij 5-sprong (het ATB aan rechterhand is meegeteld) RD.
Bij kruising RA, het pad volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RD, het pad ca. 140m volgen tot pad aan rechterhand, zijpad aan linkerhand t.h.v. wn routepaaltje negeren.
Bij dit pad RA, wn route, iets verder passeert men een open plek aan rechterhand.
Bij 4-sprong LA, wn route.
Bij 5-sprong gescheiden door een greppel RD richting rand van het bos, wn route.
Iets voor afrastering RA, smal pad door de bosrand, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts en gaat slingerend verder door het bos.
9.
Bij 4-sprong LA het smal metalen brugje over, direct daarna aan overzijde LA door het draaihekje, voorbij het draaihekje rechts aanhouden, gras-pad door begrazingsgebied met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad schuin naar links richting rechterzijde van een groepje eiken.
T.h.v. deze eiken, bij Y-splitsing LA, iets verder gaat het pad door het bos.
Na verlaten van het bos LA door rand van het grasland met bosschages aan linkerhand, verderop t.h.v. een bankje buigt het gras-pad naar rechts met een beekje aan linkerhand.
Voorbij bankje, bij 4-sprong LA, breed bospad richting houten hek met klaphek.
Voorbij het klaphek RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising LA, verharde weg, de weg volgen tot de horecagelegenheid, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
SBB = Staatsbosbeheer.
SBB route = wandelroute van Staatsbosbeheer met lichtblauwe bordjes met zwarte afbeelding voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

SBB-parkeerterreintje naast horecagelegenheid Grotels Genieten, Grotel 5, 5761 RA te Bakel. Plan Route

Met de auto

Klein parkeerterreintje van Staatsbosbeheer naast horecagelegenheid Grotels Genieten.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Pad door de Biezen Adrie: Pad door de Biezen
Uitzicht over besneeuwd grasland Adrie: Uitzicht over besneeuwd grasland
Kruisbeeld in omgeving missieklooster Heilig Bloed Adrie: Kruisbeeld in omgeving missieklooster Heilig Bloed
Missieklooster Heilig Bloed Adrie: Missieklooster Heilig Bloed
De Snelle Loop gezien vanuit een brugje Adrie: De Snelle Loop gezien vanuit een brugje
Het brugje over de Snelle Loop Adrie: Het brugje over de Snelle Loop
De Snelle Loop Adrie: De Snelle Loop
De Snelle Loop Adrie: De Snelle Loop
Historische landweer uit de 14de eeuw Adrie: Historische landweer uit de 14de eeuw
De in 2020 herstelde landweer Adrie: De in 2020 herstelde landweer
Pad aan de rand van de Grotelse Heide Adrie: Pad aan de rand van de Grotelse Heide
Hoogzit in de Grotelse Heide Adrie: Hoogzit in de Grotelse Heide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart grotel-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Grotel’s Genieten

Grotel 5
5761 RA Bakel
Bezoek website

Landgoed D'n Heikant

Asdonkseweg 6
5735 SP Aarle-Rixtel
Bezoek website

Herberg de Brabantse Kluis

Kloosterdreef 8
5735 SJ Aarle-Rixtel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Lara Loopt 14 april 2021 om 16:39

  Vandaag deze route gelopen in tegengestelde richting zodat we de Kluis op tweederde van de route hadden. Goed te doen als je de gpx inlaadt in navigatie app. Ik gebruik daarvoor Osmand. Hele mooie afwisselende tocht. Veel slingerpaadjes door de moerasbossen. Bij alle genoemde horeca is afhaalkoffie te krijgen, bij de Kluis zelfs hele lunch met picknick banken in de wei. Ga deze zeker nog eens lopen. Toppertje, Adrie.

  Reageren
 2. Mirjam van Velzen 9 april 2021 om 18:04

  Prachtige wandeling, genoten! Ook fijn pauze te nemen bij horecagelegenheid, is lang geleden!
  We hebben een vraag; onderweg zien we regelmatig omgevallen bomen , het stuk grotelsche heide, einde punt 5 begin 6 is erg toe getakeld, een heel stuk lijkt omgezaagd, niet geruimd.. zoals mede wandelaar het noemde: het lijkt wel oorlog! Weet iemand waarom dat is, wat de reden daar van is?

  Reageren
  1. Adrie 10 april 2021 om 06:37

   Mirjam van Velzen bedankt voor de reactie! In het verleden was er een goed te belopen pad aan die zijde van het beekje. Een paar jaar geleden heeft Staatsbosbeheer de open plek gecreëerd. Niet veel later zijn aan de rand van de open plek door een storm een aantal bomen ontworteld. Op zich begrijpelijk bomen die beschut voor de wind in het bos stonden zijn gevoeliger voor wind omdat ze na creëren van de open plek niet meer beschut staan. Waarom Staatsbosbeheer niet geruimd heeft weet ik niet, de enige verklaring die ik kan bedenken is dat Staatsbosbeheer t.h.v. de open plek aan de andere zijde van het beekje een wandelroute had lopen. In het najaar zelfs voorzien van nieuwe routepaaltjes. Deze heeft men een maand geleden weer weggehaald omdat het pad aan die zijde van het beekje te nat was.

 3. Maarten 24 maart 2021 om 18:59

  Vandaag deze tocht gelopen via de navigatie. De route ligt er mooi bij, niet zo heel sompig als waarschijnlijk in de winter. Een hele afwisselende tocht met veel mooie gebieden.

  De roomijsbeker bij de Brabantse Kluis is een aanrader!

  Reageren
 4. Marij 24 maart 2021 om 11:16

  Na hoeveel km kom je bij Herberg de Brabantse Kluis?? Wil de route ook gaan lopen

  Reageren
  1. Adrie 24 maart 2021 om 12:18

   Marij bedankt voor de reactie! Na ca. 6km passeert men Herberg de Brabantse Kluis. Wat eventueel ook kan is bij een voorkeur op 2/3 van de wandeltocht een horecagelegenheid is starten bij Herberg de Brabantse Kluis, na circa 12km passeert men Grotels Genieten en op circa 14km Landgoed D’n Heikant.

 5. Margriet 10 maart 2021 om 16:43

  Genoten van deze wandeling. Het gedeelte door de Biezen was nat, maar was wel goed te doen. Een mooie uitgezette en afwisselende wandelroute. Bij Herberg de Brabantse Kluis kan je terecht voor een ruim assortiment to go producten!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)