Groote Beerze-tocht, Casteren te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Groote Beerze-tocht, te Casteren

Wandeltocht door het natuurgebied De Grijze Steen, beekdal van de Groote Beerze en het natuurgebied de Neterselse Heide. Het gebied De Grijze Steen heeft veel kenmerken van een kleinschalig oud beekdallandschap: hooilanden afgewisseld door houtwallen en een verscheidenheid aan droge en natte bossen. De Neterselse Heide is een restant van de uitgestrekte boomloze heidevlakten, die van de late Middeleeuwen tot begin twintigste eeuw grote delen van de Brabantse zandgronden bedekten. Het beekdal kan gedurende natte jaargetijden drassig zijn, waterdichte wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-9-2017, laatst bijgewerkt op: 11-11-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, “Kerkstraat”.
Voorbij woning nr.20 LA, “Willibrordusstraat”, wn route, de weg met flauwe bocht naar rechts volgen tot kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD richting “Mariakapel”, “De Bucht”, kn68 volg 7, de weg volgen tot onverhard pad aan linkerhand door een bosperceel, ca. 90m voorbij woning nr.19.
Bij dit pad LA richting “Mariakapel”, bospad, wn route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, bospad, kn7 volg 60, vervolgens na ca. 60m RD, pad aan rechterhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. bosrand het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad langs de bosrand aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
2.
Bij deze T-splitsing RA, de verharde weg met verderop kn60 volg 61 ca. 1,4km volgen tot een onverhard pad aan linkerhand voor een bosperceel ca. 100m voorbij een ruime bocht naar rechts, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, kn61 volg 62.
Voorbij houten afsluitboom, bij 3-sprong RA, kn62 volg 30, slingerend pad door half open gebied, aan overzijde van het half open gebied buigt het pad naar rechts, ca. 150m voorbij deze bocht buigt het pad naar links het bos in, in het bos kan het pad op enkele plaatsen wat drassig zijn.
Bij T-splitsing LA, breed pad, na ca. 120m het smalle pad rechts van de waterloop inlopen, het pad buigt naar rechts en gaat door de rand van het open gebied, aan overzijde van het open gebied buigt het pad naar links het bos in.
3.
Bij T-splitsing LA, kn30 volg 8, na ca. 100m het vlonderpad over, verderop voorbij de bosrand en bankje aan  linkerhand schuin naar links richting het brugje lopen, voorbij het brugje RD het smalle pad door de linkerzijde van het bosperceel inlopen.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing RA, kn8 volg 25, het pad dat verderop naar links buigt volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn25 volg 26, pad met houten afsluitboom en BL bordje “Neterselse Heide“, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij T-splitsing RA, pad met smal grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot twee dicht na elkaar gelegen verkeerssluizen.
4.
Iets voorbij de 1ste verkeersluis RA door opening in de afrastering, kn24 volg 22, na ca. 150m naar de iets hoger gelegen linkerzijde lopen met afrastering en bosschages aan linkerhand, in de hoek buigt het pad naar links met de beek aan rechterhand en iets verder kleine percelen grasland aan linkerhand, voorbij een draaihekje het smalle pad met beek aan rechterhand volgen.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, verharde weg, “Spreeuwelsedijk”, kn22 volg 92, direct daarna LA richting kapel, grindpad.
# Mariakapel, wanneer de allereerste kapel gebouwd is is onbekend maar in 1621 moet er een kapel zijn geweest. In 1637 is er een stenen kapel gebouwd volgens ingemetseld bouwjaar. In de 19e eeuw is de kapel helemaal herbouwd.
Bij T-splitsing LA, iets verder het smalle pad links van de verharde weg inlopen, kn92 volg 21, iets verder voor een houten afsluitboom buigt het pad naar rechts weer richting de verharde weg, iets voor de verharde weg, bij T-splitsing LA.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, direct daarna buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, “Fons vd Heijdenstraat”, kn21 volg 93, de weg volgen tot pad langs bosrand aan rechterhand.
5.
Bij dit pad RA, onverhard pad, kn93 volg 23, direct daarna t.h.v. informatiepaneel “Neterselsche Heide” het pad met flauwe bocht naar links langs de bosrand verder volgen, smalle bospaden aan rechterhand negeren, wn route, verderop iets voor een houten afsluitboom met bordje “Eigen weg” buigt het pad naar rechts het bos in met iets verder een houten afsluitboom.
Iets voorbij deze afsluitboom, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, iets verder bij splitsing eveneens links aanhouden, wn route.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 25m LA door klaphek, kn23 volg 26, het pad ca. 500m volgen tot 3-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, pad tevens ruiterpad met aan rechterhand paaltjes, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot bosrand aan linkerhand.
Bij deze bosrand LA het pad tussen bankje en picknicktafel inlopen parallel aan het grind-/fietspad, kn26 volg 25 (het routepaaltje staat bij het grindpad), verderop passeert men een draaihekje bij een houten poort.
6.
Ca. 160m voorbij het draaihekje RA, smal pad met houten afsluitboom, wn route, verderop t.h.v. de bosrand buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, kn25 volg 8, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca. 160m voorbij deze bocht RD, smal bospad aan linkerhand negeren, kn8 volg 29, het pad met verderop kn29 volg 58 verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voorbij inrit woning nr.57 LA, onverhard pad, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, het pad met bosrand aan rechterhand verder volgen, wn route.
Iets voor de ingang van een perceel grasland, bij 4-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het pad door het bos volgen tot kruising.
7.
Bij deze kruising RD, wn route, het pad volgen tot kruising met verharde weg, smalle zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, verharde weg, kn58 volg 59, verderop buigt de weg naar rechts.
Bijna aan einde van deze bocht LA, wn route, schelpenpad met aan linkerhand een ruiterpad, verderop een brugje over.
Voorbij het brugje RA, kn59 volg 6, het pad met de beek aan rechterhand en verderop een voorde ca. 1,3km volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, “Kranenberg”, fietspad aan overzijde van de weg volgen, kn6 volg 68.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Kranenberg”, wn route, de weg volgen tot weg “Zandstraat” aan rechterhand iets voorbij de horecagelegenheid links van de weg, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Zandstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Willibrordus kerk, Kerkstraat 31, 5529 AK te Casteren. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Buurtbus, bushalte Kerkstraat, Casteren.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Beekdal van de Groote Beerze Adrie: Beekdal van de Groote Beerze
Natuurgebied De Grijze Steen Adrie: Natuurgebied De Grijze Steen
Brugje over de Groote Beerze Adrie: Brugje over de Groote Beerze
Beek de Groote Beerze Adrie: Beek de Groote Beerze
Beekdal van de Groote Beerze Adrie: Beekdal van de Groote Beerze
Beekdal van de Groote Beerze Adrie: Beekdal van de Groote Beerze
Mariakapel Adrie: Mariakapel
Monumentje ter nagedachtenis aan Lt.Col. Coenraad van Valkenburg Adrie: Monumentje ter nagedachtenis aan Lt.Col. Coenraad van Valkenburg
Natuurgebied de Neterselse Heide Adrie: Natuurgebied de Neterselse Heide
Natuurgebied de Neterselse Heide Adrie: Natuurgebied de Neterselse Heide
Beek de Groote Beerze Adrie: Beek de Groote Beerze

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart groote-beerze-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats CasterenErvaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 13 juni 2022 om 18:13

  De wandeltocht kan weer gelopen worden de brugjes liggen er. Bij een van de brugjes was men nog bezig met het aanleggen van een pad maar het brugje. De knooppuntpaaltjes staan nog niet op hun plaats, in de routebeschrijving wordt er wel naar verwezen dit kan nog veranderen ook is het mogelijk dat er nog wat werkzaamheden uitgevoerd worden. Zou er nog wat veranderen laat dit weten via een reactie of een mail naar info@klikprintenwandel.nl. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 12 oktober 2021 om 11:51

  Waterschap De Dommel is gestart met het herinrichten van het beekdal van de Groote Beerze tussen weg De Hoeve en de noordelijk gelegen Broekeindsedijk. De rond de jaren ’70 van de vorige eeuw gekanaliseerd beek gaat weer meanderen. Aangezien het project flinke gevolgen heeft voor de wandeltocht is deze voorlopig gesloten. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin 2022 afgerond.

  Reageren
  1. Yvonne 13 mei 2022 om 13:32

   Het is nu mei 2022. Zijn de werkzaamheden nog steeds niet afgerond?

  2. Adrie 13 mei 2022 om 14:37

   Ik had ook verwacht dat de werkzaamheden inmiddels afgerond waren daarom drie weken geleden een bezoekje gebracht aan het gebied. Toen was men nog bezig met het verlagen van enkele graslanden en de brug moest nog worden teruggeplaatst. Het terugplaatsen van de brug wordt in juni gedaan.

 3. Jos de Haas 27 november 2020 om 23:06

  Prachtige tocht met veel variatie. Wel drassige stukken in deze periode maar dat mag de pret niet drukken. De routebegeleiding is heel duidelijk; nog geen meter verkeerd gelopen. Zeer de moeite waard.

  Reageren
 4. Ton Geers 9 oktober 2020 om 19:22

  Een mooie tocht in een afwisselend landschap van beekdal met zware begroeing en ook graslanden, heide en bos. Zie mijn foto’s op landschapsfotografie/dal-van-de-beerze-casteren-westelbeers

  Reageren
 5. Bert Bruggeman 8 juni 2020 om 08:44

  Gisteren maar weer eens een tocht uit de snoepjestrommel van Adrie gelopen. We zijn gestart bij de kapel in Westelbeers, was minder ver rijden. Een prachtige route met veel variatie. Veel verschillende vogels en soms wel erg hoog gras maar we hebben volop genoten.

  Reageren
 6. Wies 23 mei 2020 om 18:12

  gelopen op 18 mei 2020
  Wederom weer een prachtige tocht die goed omschreven is.
  Dank

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)