Groespeel-tocht, Mill te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Groespeel-tocht, te Mill

Wandeltocht door het bosgebied de Molenheide en de Groespeel. Vanuit het plaatsje Mill gaat de wandeltocht richting Sint Hubert. Tussen de beide plaatsen wordt onder andere een deel van het voormalig Duits Lijntje gevolgd. Deze spoorwegverbinding verbond het Nederlandse Boxtel met het Duitse Wezel, nu is het lijntje alleen nog te herkennen aan het spoordijkje een iets hoger gelegen recht pad dat een belangrijke verbinding voor plant en dier is geworden. Na verlaten van Sint Hubert gaat de wandeltocht door het bosgebied de Molenheide en de Groespeel. De Molenheide is een bosgebied dat voornamelijk bestaat uit naaldbomen, door beheersmaatregelen is het een heel aantrekkelijk gemend bosgebied geworden met een mooi open gebied. In de Groespeel stroomt het beekje De Grote Beek en aan de rand ligt het Peel-kanaal dat onderdeel vormde van de Peel-Raamstelling, een verdedigingslinie dat in 1939 werd aangelegd. Op diverse plaatsen komt men dan ook nog kazematten tegen en bij het Duits lijntje asperges die tot doel hadden treinen te laten ontsporen. Tijdens de wandeltocht komt men ook als bezienswaardigheden het Kasteel Aldendriel, een middeleeuws kasteel daterend uit 1477 en molen De Heimolen, een grote ronde stenen beltmolen uit 1878. 75% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-8-2014, laatst bijgewerkt op: 9-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna bij kruising LA, “Burgemeester Verstraatenlaan”, weg met de kerk aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, “Schoolstraat”, wn route.
Voorbij woning nr.5 RA, “Schoolstraat 7-9-11”, wn route, vervolgens t.h.v. woning nr. 7 LA, iets verder bij Y-splitsing RA, voetpad richting pleintje, wn route.
Voorbij opening in haag RA, klinkerpad rond pleintje met haag aan rechterhand, vervolgens bij 2de opening aan overzijde van het pleintje RA richting het kasteel, wn route.
Voor kasteel Aldendriel, bij kruising RA, kn12 volg 87.
# Kasteel Aldendriel is een middeleeuws kasteel, daterend uit 1477, het kasteel is niet vrij toegankelijk.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Brandsestraat”, de wn route wordt verlaten.
2.
RD, “Brandsestraat”, weg aan rechterhand negeren, iets verder LA het parkeerterreintje oplopen, na verlaten van het parkeerterreintje bij splitsing rechts aanhouden, het grindpad volgen tot T-splitsing op hoger gelegen pad, grindpad aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, onverhard pad.
# Het iets hoger gelegen pad dat gevolgd wordt is de spoordijk van het voormalig Duits Lijntje.
Bij kruising RA, verharde weg, kn87 volg 86, vervolgens na ca. 50m de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg “Molenkuilweg” aan rechterhand negeren, wn route, de weg met verderop kn86 volg 85 volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, “Grootvenseweg”, kn85 volg 83.
RD, “Grootvenseweg”, weg “Edelhert” aan linkerhand negeren, voor witte woning nr.8A buigt de weg naar links.
3.
Direct na deze woning, in flauwe bocht naar links van de weg rechts aanhouden, smal onverhard tussen bosschages en smalle waterloop.
Aan het einde van het pad RD, de verharde weg volgen tot kruising voorbij woonboerderij links van de weg.
Bij deze kruising RA, “Nimrod”, de wn route wordt verlaten.
Weg met bocht naar links verder richting doorgaande weg volgen, weg aan rechterhand negeren, vervolgens bij T-splitsing RA, “Pastoor Jacobsstraat”, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!.
Voor omheind perceel van woning nr.6, bij kruising LA, “Klompenmakersweg”, voorbij de inrit gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij kruising RA, verharde weg, kn82 volg 55, iets verder grindpad, het pad volgen tot kruising met doorgaande weg “Wanroijseweg”.
# Molen De Heimolen aan linkerhand is een rond stenen beltmolen uit 1878.
4.
Bij deze kruising RD, “Ericaweg”, wn route, iets verder links aanhouden, “De Witweg”, wn route, verderop voorbij woningen gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
T.h.v. bosrand, bij 5-sprong het linker pad aan overzijde van het grindpad inlopen, het pad links van NM bordje “Molenheide”, kn55 volg 39, het pad volgen tot 6-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 6-sprong het 3de pad aan rechterhand volgen, kn39 volg 60, pad met geul aan linkerhand door lager gelegen bosperceel, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad dat met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot T-splitsing op de rand van een iets hoger gelegen bosperceel direct na een greppel, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pad over de rand van het hoger gelegen bosperceel met greppel aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, iets breder pad, wn route, iets breder pad dat over de rand van het iets hoger gelegen bosperceel gaat.
5.
Bij kruising RD, wn route, pad met ven aan linkerhand en iets verder een picknicktafel aan rechterhand.
Voorbij het ven, bij 4-sprong RD, de wn route wordt verlaten, pad met verderop een open plek met heide aan rechterhand.
Voorbij de open plek, bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, smal bospad met rood (NM routepaaltje met rode pijl) routepaaltje.
Na ca. 180m, bij 3-sprong links aanhouden, rode route, direct daarna bij splitsing eveneens links aanhouden, de rode route wordt weer verlaten.
Bij kruising LA, breed recht pad.
Bij kruising RD, het pad volgen tot kruising voor omheind open gebied, zijpaden negeren.
# Grote delen van het open gebied staat onderwater ook enkele paden, volg de tijdelijke omleiding: Bij deze kruising RA, het pad volgen tot kruising. Bij deze kruising LA, rode en wn route. Bij kruising LA, kn38 volg 60, voorbij draaihekje RD door het open gebied richting 1ste heuvel. Voor deze heuvel, bij kruising RA, het pad met verderop een stenen zuil aan rechterhand volgen tot houten poort met klaphek. Ga verder bij punt 7 4de regel Voorbij het draaihekje……..

Bij deze kruising RD door draaihekje, rode en wn route, iets verder het pad met bocht naar rechts door de rand van het open gebied verder volgen, rode route, pad door het open gebied aan linkerhand negeren.
6.
Voorbij draaihekje, bij T-splitsing LA, direct daarna bij kruising eveneens LA, rode en wn route.
Bij kruising LA, kn38 volg 60, voorbij draaihekje RD door het open gebied richting het uitzichtpunt op 2de heuvel met bankje lopen, let op de rode routepaaltjes, bij de heuvel het pad over de heuvel met het bankje oplopen, rode en wn route, aan voet van de heuvel links aanhouden door de opening in de houten afrastering, verderop de bosrand aan rechterhand volgen tot een draaihekje in het bos.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, de rode en wn route worden verlaten.
Na ca. 90m, t.h.v. hoek in afrastering LA.
Na ca. 120m, bij 4-sprong RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
7.
Bij deze T-splitsing RA, kn33 volg 37, direct daarna bij kruising RD, het pad met rastering aan rechterhand volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een houten hek met draaihekje.
In deze bocht RA door het draaihekje, voorbij het draaihekje bij splitsing links aanhouden, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Iets voorbij hekwerk aan rechterhand, bij kruising met stenen zuil LA richting houten poort met klaphek, wn route
Voorbij het klaphek, bij kruising RA, kn37 volg 38, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Molenheide”.
Bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, smal bospad.
Bij T-splitsing LA, eveneens een smal bospad.
8.
Aan einde van het pad, bij 5-sprong RD het fietspad richting rotonde volgen, vervolgens bij de rotonde eveneens RD de weg aan overzijde van de N264 volgen, “Vorleweg”.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Volkelseweg” aan linkerhand negeren.
Voor bosperceel aan linkerhand met woning, bij kruising LA, “Paddenhoolseweg”, grindpad.
Iets voor einde van het bosperceel RA door klaphek, bospad, wn route, verderop voor omheining rond tennisvelden buigt het pad naar links en gaat met een ruime bocht naar rechts langs de tennisvelden, in deze bocht het pad aan linkerhand negeren.
Ca. 60m voorbij de tennisvelden, voorbij wn routepaaltje LA, de wn route wordt verlaten, het licht slingerende pad dat op enige afstand parallel loopt aan de rand van het bos volgen tot T-splitsing.
9.
Bij deze T-splitsing LA, pad door de bosrand, het pad volgen T-splitsing iets voorbij volgend bosperceel.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, het pad ca. 120m volgen tot kruising met smal beekje.
# Als door hoge waterstand van het beekje het gras-/onderhoudspad langs het beekje niet begaanbaar is kan men als alternatief bij het beekje RD, het doorgaande pad verder volgen, verderop t.h.v. boerderij gaat het onverhard pad over in verharde weg. Bij 3-sprong met aan rechterhand een brug RA de brug over, “Paddenhoolseweg”, direct daarna voorbij de brug RA, grindpad met kanaal “Peelkanaal” aan rechterhand, verderop voorbij een bocht naar links passeert men een houten brugje, het grindpad verder volgen tot volgende bocht naar links voor een spoorbrugje. In deze bocht RD het spoorbrugje over. Ga verder bij punt 10. 1ste regel.

Direct na het beekje RA door klaphek met NM bordje “Groespeel”, gras-/onderhoudspad met beekje aan rechterhand, verderop bij een knuppelbrug de andere oever van het beekje volgen, iets verder het begrazingsgebied via een klaphek en knuppelbrugje verlaten en doorlopen tot stukje spoor.
# De spoorlijn is een gedeelte van het voormalig Duits Lijntje met aan het einde van het spoor asperges bedoelt om treinen in WOII te laten ontsporen.
Voor het spoor met aan linkerhand een spoorbrugje, bij T-splitsing RA, pad met een stukje spoor aan linkerhand.
10.
Voorbij metalen voetgangerssluis, bij kruising RA, kn73 volg 77, de verharde weg volgen tot een oude schuur aan linkerhand, zijpaden negeren.
Voorbij deze schuur LA, onverhard pad, kn77 volg 87, direct daarna links aanhouden langs de houten afrastering, wn route, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar rechts met voorbij deze bocht een houten afsluitboom, bospad.
Ca. 30m voorbij de afsluitboom LA, het pad volgen tot T-splitsing op spoordijk.
Bij deze T-splitsing RA, het pad over de spoordijk volgen tot 3-sprong t.h.v. bosrand direct na een houten afsluitboom, zijpad negeren.
Bij deze 3-sprong LA, “Onze Liefvrouwensteeg”, grindpad met bosrand aan linkerhand, het pad volgen tot kruising voorbij brugje.
Bij deze kruising RA, het grindpad met kanaal Peelkanaal aan rechterhand volgen tot kruising met doorgaande weg.
11.
Bij deze kruising RD, grindpad met het kanaal aan rechterhand, kn75 volg 50.
# Kijk ook eens door het raampje van de eerste kazemat.
Voor bankje rechts aanhouden richting brug, direct daarna bij kruising RA de brug over, de wn route wordt verlaten, aan overzijde bij kruising RA door klaphek, het grindpad buigt naar links.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Margrietstraat”.
Bij kruising RD, “Margrietstraat”, de weg verder volgen tot bocht naar links voor cafetaria.
Bij deze bocht RA, verhard voetpad met terras aan linkerhand, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens na ca. 40m RA “Kerkstraat” richting de kerk inlopen, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkstraat 2, 5451 BM te Mill. Plan Route

Met de auto

In de directe omgeving van de kerk is maximale parkeertijd van 2uur. Parkeren kan e.v.t. aan de Pastoor Maasstraat of aan de Hoogstraat beide op een loopafstand van ca. 150m van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Schoolstraat, Mill.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Molen De Heimolen Adrie: Molen De Heimolen
Molenheidse Bossen Adrie: Molenheidse Bossen
Molenheidse Bossen Adrie: Molenheidse Bossen
Molenheidse Bossen Adrie: Molenheidse Bossen
Molenheidse Bossen, uitzichtpunt Adrie: Molenheidse Bossen, uitzichtpunt
Boerderij in buitengebied Adrie: Boerderij in buitengebied
Asperges bij Duits lijntje Adrie: Asperges bij Duits lijntje
Het Duits lijntje Adrie: Het Duits lijntje

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart groespeel-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MillBoerderij de Nieuwenhof

Nieuwenhofweg 5
5451 GG Mill
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (27)

 1. Adrie 9 maart 2024 om 19:02

  Gisteren 8 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Met uitzondering van de paden door het open gebied in de Molenheide waren de overige paden prima te belopen. In het open gebied stond het water nog zo hoog dat de tijdelijke omleiding in de routebeschrijving en oranje lijn op de Google Maps kaart voorlopig blijven staan. Zie ook de foto rechtsboven van de fotocollage, het pad tussen de houten paaltjes links van de berken dat in normale omstandigheden gevolgd zou moeten worden staat nog volledig onderwater. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Peer Brok 27 januari 2023 om 19:13

  Vandaag deze route (zonder problemen) gelopen via het gpx-bestand op het horloge. Mooie en afwisselende route door het bos, over de heide en langs de beek. Het eerste stuk over de verharde weg vonden we wat tegenvallen, maar dat werd goedgemaakt toen we eenmaal in de natuur zaten. Dank voor deze mooie wandeling.

  Reageren
 3. Petra 24 april 2022 om 15:56

  Dit is een afwisselende mooie route, mooie natuur, bos met vennetjes en ook nog een ree wat voor je uit rent. Route goed beschreven. We hebben genoten, dank Adrie.

  Reageren
 4. Sylvia en Rob 1 mei 2021 om 10:42

  Een mooie en afwisselende tocht die we iedereen aanraden. Mooie afstand voor een,vroege, zaterdagochtend. Er zijn diverse landschappen, mooie plaatjes en veel natuur. De moeite waard!

  Reageren
 5. Mantas 4 april 2021 om 13:37

  Sterk aanbevolen. Afwisselende en mooie route

  Reageren
 6. Erik Brans 29 maart 2021 om 10:07

  Mooie route met veel afwisseling en historie. Schitterend stuk heide met uitzichtpunt, maar ook de oude spoordijk met monument. Aanrader.

  Reageren
 7. Bert Bruggeman 2 maart 2021 om 22:10

  Vandaag met schitterend weer deze tocht gelopen. Veel afwisseling en veel historie met de nodige uitleg. Volop genoten, zeker de moeite waard.

  Reageren
 8. Adrie 22 december 2020 om 17:45

  Enkele dagen geleden de wandelroute gecontroleerd inmiddels ook bijgewerkt. Op wat kleine veranderingen bij de vermelde herkenningspunten na klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Edward 30 mei 2020 om 19:30

  Prachtige wandeling die heel gevarieerd is. Je komt van alles tegen: een kasteel, het centrum van Mill, bunkers, bossen, het defensiekanaal, een molen. Te veel om op te noemen, Erg leuk. Deze wandeling ga ik zeker nog een keer doen. Aanrader.

  Reageren
 10. Arnold Schweren 12 april 2020 om 08:02

  Een mooie wandeltocht, prachtig weer en afwisselende landschappen. Leuk die restanten van het Duits spoorlijntje. Hoogtepunt: ‘kaal’ natuurgebied in midden van de route. En inderdaad: opnieuw weer een heledere routebeschrijving, dank Adri!

  Reageren
 11. Adrie 12 september 2019 om 14:50

  Vandaag 12 september 2019 de wandeltocht gecontroleerd. Langs het beekje De Grote Beek zijn honden niet meer toegestaan. Wandelaars met een hond het alternatief volgen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Adrie 15 oktober 2018 om 16:33

  Vandaag 15 oktober 2018 de wandelroute gecontroleerd, op wat kleine veranderingen in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Koos en Mattie van Gils uit Eindhoven 21 augustus 2017 om 16:26

  WAARSCHUWING : 20 augustus 2017 deze route gelopen. Na ongeveer 6 km werden mijn vrouw en ik aangevallen door wespen, die links van een smal wandelpaadje een nest hadden en zich (uiteraard) door ons bedreigd voelden. Ik werd 2 keer gestoken met een flinke (allergische) reactie. Mijn vrouw gelukkig niet. Die rende snel weg. Dit was natuurlijk een domper, maar doet niets af aan de schitternde route. Zeer gevarieerde omgevingen met prachtige heide in bloei. Gaan um volgend voorjaar eens opnieuw lopen. Hopen dat de wespen dan weer weg zijn.

  Reageren
  1. Adrie 21 augustus 2017 om 17:42

   Koos en Mattie van Gils jullie hebben toch wat pech gehad, over algemeen merk je weinig van e.v.t. wespennesten in bermen of slootkanten. Op die plek zitten ze volgende jaar niet meer, een wespennest wordt één jaar gebruikt. Volgend jaar maken de nieuwe koninginnen op een andere plaats een nieuw nest. Punt 4. laatste regel en punt 5. 1ste regel is op ongeveer 6 km, beide paden zijn wat smaller. De paden voor deze regels en na deze regels zijn bredere paden. Koos en Mattie van Gils klopt het dat jullie bij een van de twee regels last hebben gehad van de wespen?

  2. Koos van Gils 21 augustus 2017 om 20:10

   Ze zaten vanaf de 5-sprong op het 2e pad vanaf rechts.

  3. Adrie 22 augustus 2017 om 05:41

   Koos van Gils bedankt voor het bevestigen! Voorlopig een alternatief in de routebeschrijving opgenomen.

  4. Adrie 28 november 2017 om 19:12

   Het alternatief voor het wespennest is weer uit de routebeschrijving verwijderd.

 14. Marjolein 26 maart 2017 om 11:01

  Zeer afwisselende wandeltocht. Aanwijzingen waren duidelijk, hartelijk dank voor deze mooie wandeling!
  Na ongeveer 12 km kom je uit bij natuurkampeerterrein “Herder-inn” waar je gezellig een kopje koffie of thee kunt drinken. Ook veel verschillende losse thee te koop.
  Wij konden lekker buiten zitten in het zonnetje op 25 maart 2017.

  Reageren
 15. Adrie 23 maart 2017 om 19:55

  Vandaag 23-3-2017 met mooi lenteweer de wandelroute nog eens gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Zelfs nu na een toch wat nattere periode was het pad langs het beekje in de Groespeel zeer goed te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 16. Riny Hendriks 10 april 2016 om 16:58

  Vandaag 10 april hebben we de Groespeeltocht gelopen. Het was een mooie en zeer afwisselende tocht. We hebben genoten van deze route en het prachtige weer.

  Reageren
 17. Annie van Neerven 24 december 2015 om 10:34

  Een afwisselende route: deels bos en deels open land. Het bos is aantrekkelijker gemaakt door een groot open stuk met mooie vergezichten. Wij liepen hem aan de hand van de GPS-track, en dat ging prima.

  Foto: Het Duitse lijntje bij Mill

  Reageren
 18. Adrie 13 november 2015

  Vandaag 13 november 2015 de wandelroute gecontroleerd. Wat extra herkenningspunten in de routebeschrijving opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 19. Willem van Gerwen 28 februari 2015 om 11:02

  Vandaag de route gelopen met prachtig zonnig weer. Een mooie wandeling met een goede routebeschrijving. Diverse reeën gezien in de Molenheidse bossen.

  Foto’s van links naar rechts: Asperge monument, Reeën in de Molenheidse Bossen en Kasteel Aldendriel

  Reageren
 20. Rene, Nell en Soca (hond) 28 december 2014

  Vandaag 28/12/2014 in een besneeuwd landschap de route gelopen. Het was perfect helder weer met temperaturen onder nul (-4) Deze route is het meer dan waard!
  In het begin loop je door Mill en Sint Hubert en daarna duik je de bossen in van de Molenheidse bossen met vennetjes en spannende paadjes! Ook waren er vele bankjes aanwezig om lekker van de omgeving te genieten.
  Prachtige omgeving, en foutloos gelopen!!

  Reageren
 21. Lennard 15 november 2014

  7-9 gelopen, maar vergeten voetnootje te plaatsen…
  Net als Hans, José en Johanna vond ik het een mooie en afwisselende route die bovendien duidelijk en foutvrij is beschreven.

  Reageren
 22. Hans en José van 't Hof 11 oktober 2014

  Zaterdag 4-10 -2014 deze prachtige wandeling gelopen.
  Het weer was perfect, vroeg aangelopen zodat er nog volop dauw was ennnnn heerlijk rustig!!
  We hebben weer genoten, met de gps gelopen en weer prima aangegeven.

  Reageren
 23. Johanna 2 september 2014

  Alweer een mooie afwisselende wandelroute van Adrie.
  De beschrijving is perfect. Bedankt Adrie. Groeten en voor iedereen veel wandelplezier.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)