Groene Dijk-tocht, Haren te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Groene Dijk-tocht, te Haren

Een wandeltocht voor de liefhebber van rivierlandschappen en die het eventuele overige dijkverkeer niet al te hinderlijk vindt. De wandeltocht start in Haren en gaat na het verlaten van Haren over de Groene Dijk zoals deze dijk op topografische kaarten uit 1840 en ook later vermeld wordt. Deze dijk ook Groenendijk genoemd is als cultuurhistorisch onderdeel van een natuurontwikkelingsproject opnieuw aangelegd. In het verleden moest de dijk Haren beschermen tegen het water van de Beerse Maas wat niet altijd goed ging vooral wanneer mannen uit Deurzen en Dennenburg 's nachts de dijk kwamen doorsteken om zelf van het water van "de Beers" zoals de Beerse Maas genoemd werd af te zijn. De mannen van Haren stonden hen dan op te wachten met spaden, stokken en geweren maar soms waren ze te laat. De dijk heeft geen waterstaatkundige functie meer maar is een natuurgebied dat wordt begraasd door runderen. Na het verlaten van de Groene Dijk gaat de wandeltocht richting Dieden en Demen, de beide leuke maasdorpjes hebben een lintbebouwing met hooguit een tweede straat parallel aan de dijk, de plaatsjes kennen een lange geschiedenis. Het kerkgebouw in Dieden stamt uit de 12e en begin 13e eeuw en is bijzonder mooi gelegen aan de Maasdijk. Tussen beide plaatsjes staat de stellingmolen Stella Polaris (latijn voor Poolster), deze molen is gebouwd in 1866. De geschiedenis van Demen gaat terug tot de 11de eeuw. De onderbouw van de kerktoren in Demen is nog 15e-eeuws, verder staat er een karnhuisje tegenover de kerk van vóór 1826 en enkele 17e- en 18e-eeuwse boerderijen. Na het verlaten van deze dorpjes gaat de wandeltocht struinend door de uiterwaarden van de Diedense Uiterdijk, een stukje over de dijk en door de bloemrijke graslanden van de Ossekampen om vervolgens via een weidepad weer te terug naar het plaatsje Haren. Tijdens natte jaargetijden kunnen delen van de wandeltocht drassig zijn, stevige waterdichte schoenen zijn dan ook aan te bevelen. Voor het natste deel, het gedeelte door de Ossekampen is een alternatief beschikbaar dat mooi uitzicht biedt over de waterrijke deel van de Ossekampen dat in het verleden een oude geul van de Maas was. 36% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 23-9-2014, laatst bijgewerkt op: 18-2-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken richting “Klooster Bethlehem”, de weg buigt naar links met begraafplaats aan linkerhand, “Groenstraat”.
Iets voorbij woning nr.11 RA, “Garststraat”, kn21 volg 22, doodlopende weg.
Aan het einde van de weg door het klaphek en doorlopen tot op de dijk, vervolgens LA het gras-pad over de dijk volgen, kn22 volg 63.
Voorbij metalen poort met een poortje en 2de metalen poort de verharde weg RD oversteken door de metalen poort aan linkerhand (is lastig te openen) en klaphek, voorbij het klaphek de dijk weer volgen, wn route, na ca. 500m buigt het pad over de dijk naar rechts,  aan het einde van de dijk LA door de rand van het grasland richting een klaphek in hoek van het grasland lopen, via dit klaphek het grasland verlaten, wn route.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn63 volg 71.
2.
Voorbij bredere waterplas aan rechterhand, bij bankje RA het brugje over en door het klaphek, onverhard pad door bosschages met NM bordje “Maasuiterwaarden”, kn71 volg 65, verderop passeert men een 2de klaphek, na verlaten van de bosschages via een betonnen trap de dijk oplopen.
Op de dijk, bij T-splitsing RA, kn65 volg 37, de verharde weg over de dijk volgen tot 4-sprong t.h.v. steunzender.
Bij deze 4-sprong RD, weg over de dijk verder volgen, kn37 volg 36.
In flauwe bocht naar links van de weg over de dijk rechts aanhouden richting “Dieden”, “Kortestraat”, kn36 volg 35, de dijk wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, “Voorstraat”, kn35 volg 68.
T.h.v. kerk RD, weg aan rechterhand negeren, kn68 volg 64, de weg verder volgen tot kruising ruim voorbij een molen.
# De molen is de stellingmolen De Stella Polaris (latijn voor Poolster), de molen is gebouwd in 1866.
3.
Bij deze kruising LA, “Achterstraat”, wn92, vervolgens voor de dijk bij kruising dijk RA, “Poelstraat”, wn route.
Op de dijk, bij 3-sprong rechts aanhouden, weg over de dijk, wn route, iets verder RD, klaphek aan linkerhand negeren, kn92 volg 10, het fietspad parallel aan de weg over de dijk volgen.
T.h.v. hectometerpaal 423 rechts aanhouden de dijk verlaten, “Kleine Poelstraat”, de wn route wordt verlaten, men loopt het plaatsje “Demen” in.
# Aan rechterhand passeert men de Tuinen van Demen prachtig aangelegde tuinen met veel verschillende soorten rozen en een gezellige theetuin.
Bij T-splitsing LA, “St. Wilbertstraat”.
RD, “St. Wilbertstraat”, weg aan linkerhand negeren.
# Het kleine achthoekige gebouwtje aan rechterhand is een karnhuisje, het karnhuisje is van vóór 1826.
Voorbij de kerk LA, “St. Wilbertstraat nrs. 2-2a”.
4.
Bij T-splitsing LA, weg over de dijk, kn13 volg 11, iets verder RA richting de Maas, kn11 volg 12, de weg met verderop kn12 volg 89 volgen tot aanlegplaats voor voet- fietsveer.
Voor de aanlegplaats LA door klaphek, wn route, de Maas aan rechterhand volgen tot klaphek iets voorbij de molen op de dijk.
Voorbij dit klaphek LA richting de molen, kn89 volg 90.
Voor de molen, bij T-splitsing RA, het fietspad parallel aan de verharde weg over de dijk volgen, kn90 volg 34.
Aan einde van het fietspad RD, weg aan linkerhand negeren, kn34 volg 33, de weg over de dijk volgen.
T.h.v. groen elektriciteitskastje de weg over de dijk met flauwe bocht naar links verder volgen, weg met metalen poort aan rechterhand negeren, kn33 volg 32.
5.
Iets voorbij hectometerpaal 449 RA, kn32 volg 30, “Maasakkerstraat”, de weg met aan beide zijde bomen volgen tot metalen poort met NM bordje aan linkerhand iets voor een weg aan rechterhand.
# Bij deze poort gaat de wandeltocht over een gras-/onderhoudspad langs een waterloop dat tijdens natte jaargetijden drassig kan zijn, als alternatief: Bij de metalen poort RD, kn30 volg 31, iets verder eveneens RD, “Maasakkerstraat”, weg “Rulstraat” aan rechterhand negeren, kn31 volg 59. Op de dijk, bij 4-sprong LA, kn59 volg 60, de weg over de dijk volgen tot weg aan rechterhand richting “Haren”. Bij deze weg RA richting “Haren” met voorbij woningen een voetbalveld aan linkerhand, “Lietingstraat”, kn60 volg 61. Ga verder bij punt 6 1ste regel.

Bij deze poort LA door het poortje in de poort, kn30 volg 37, gras-/onderhoudspad met afrastering aan rechter en waterloop aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts, ca. 80m na deze bocht, t.h.v. bosschages buigt het pad naar links en gaat een betonnen brugje met klaphek over, voorbij het klaphek het grasland oversteken richting klaphek aan voet van de dijk, voorbij dit klaphek doorlopen tot 4-sprong op de dijk.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, kn37 volg 65, de verharde weg over de dijk met verderop kn65 volg 60 volgen tot weg aan linkerhand richting “Haren”.
Bij deze weg LA richting “Haren” met voorbij woningen een voetbalveld aan linkerhand, “Lietingstraat”, kn60 volg 61.
6.
Voorbij het voetbalveld LA, “Elsenbosstraat”, kn61 volg 71.
Na ca. 270m, iets voor bankje RA, kn71 volg 62, gras-pad met informatiepaneeltje, verderop buigt het gras-pad naar rechts, ruim voorbij bocht naar links passeert men dicht na elkaar twee overstappen bij een doorgang voor paarden.
Voor houten poort en aan linkerhand een informatiepaneeltje LA het smalle houten brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg richting rotonde, wn62.
Voor rotonde LA, doorgaande weg oversteken en “Peperstraat” inlopen. wn route.
Na ca. 60m, voorbij woning nr.4A RA, “Kloosterhof”, verderop buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing LA, iets verder bij 3-sprong RA, “Grotestraat”, de weg volgen tot kerk aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkplein 7, 5368 AM te Haren. Plan Route

Met de auto

Rijd naar het Kerkplein in Haren. Parkeren kan op het plein.

Openbaar vervoer

Bushalte Grotestraat, Haren. Aanlooproute naar startpunt: Ga in zuidelijke richting op Grotestraat naar Kerkplein Sla linksaf naar het Kerkplein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Het dorpje Haren Adrie: Het dorpje Haren
De Groene Dijk Adrie: De Groene Dijk
Nogmaals de Groene Dijk Adrie: Nogmaals de Groene Dijk
Uitzicht vanuit de Groene Dijk met in de verte zendtoren Adrie: Uitzicht vanuit de Groene Dijk met in de verte zendtoren
Stellingmolen Stella Polaris Adrie: Stellingmolen Stella Polaris
Stellingmolen Stella Polaris Adrie: Stellingmolen Stella Polaris
Uitzicht over de Maas Adrie: Uitzicht over de Maas
Het plaatsje Dieden gezien vanuit de dijk Adrie: Het plaatsje Dieden gezien vanuit de dijk
Aan overkant van de Maas het plaatsje Batenburg Adrie: Aan overkant van de Maas het plaatsje Batenburg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart groene-dijk-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Tuinen in Demen

Kleine Poelstraat 13
5354 KD Demen
Bezoek website

Bistro tante Es

Maasdijk 67
5371 KB Demen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (17)

 1. Adrie 18 februari 2024 om 11:40

  Gisteren 18 februari 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Door de uiterwaarde van de Maas was het prima lopen. Voor het natste deel, het gedeelte door de Ossekampen dat ook onder normale omstandigheden drassig kan zijn is er een alternatief beschikbaar dat mooi uitzicht biedt over de waterrijke deel van de Ossekampen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Bart en Petra 13 oktober 2022 om 18:55

  Vandaag deze tocht gelopen met de nodige regenbuitjes onderweg maar dat mocht de pret niet drukken. Erg mooi gewandeld met veel variatie en weer nieuwe stukken “ontdekt” zo dicht bij huis. En de routebeschrijving is nog steeds perfect.

  Reageren
 3. Adrie 18 april 2022 om 17:24

  Gisteren 17 april 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De horecagelegenheid tHuis in Haren zie reactie van Jan van Houwelingen op 6 maart 2017 heeft een nieuwe uitbater. Verder geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving op een paar punten wat bijgewerkt en is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Ilona Kroon 5 juli 2020 om 08:50

  Wat jullie niet vermelden, bij punt 3, zijn de Tuinen van Demen. Ze liggen direct naast de Dijk en zijn een bezoek meer dan waard. Prachtig aangelegde tuinen met heel veel verschillende soorten rozen. Daarbij een gezellige theetuin.

  Reageren
  1. Adrie 5 juli 2020 om 09:14

   Ilona Kroon bedankt voor het melden! Nu zijn ook de Tuinen van Demen zowel in de routebeschrijving als bij de horecagelegenheden vermeld.

 5. Adrie 5 augustus 2019 om 12:56

  Begin augustus 2019 is er een geul gegraven t.h.v. knooppunt 71 met als gevolg dat het onverhard pad door een klein natuurgebiedje niet meer bereikbaar is. Het is nog onduidelijk of er een brugje komt. Voorlopig een alternatief in de routebeschrijving verwerkt. Graag via contactpagina of een reactie melden als men veranderingen ziet bij knooppunt 71, bij voorbaat bedankt!.

  Reageren
  1. Bert 6 april 2020 om 15:55

   Er ligt inmiddels een bruggetje. Route volgens beschrijving gelopen, geen probleem. Mooie wandeling.

  2. Adrie 6 april 2020 om 16:10

   Beste Bert bedankt voor het melden! Het alternatief is verwijderd uit de routebeschrijving.

 6. Adrie 1 juli 2019 om 07:55

  Gisteren 30 juni 2019 de wandelroute gecontroleerd. Geen veranderingen gezien verder de routebeschrijving op enkele puntjes nog wat verbeterd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Geert en Claudia 29 mei 2017 om 07:28

  Afgelopen zaterdag (ochtend) met zeer warm weer gelopen. Prachtige route in een open landschap. Eerste gedeelte langs het water stond aardig hoog gras. De rest was goed begaanbaar. Met de routebeschrijving en gps gelopen.

  Reageren
 8. Jan van Houwelingen 6 maart 2017 om 17:19

  Sinds april 2016 is het een mogelijkheid om deze tocht niet in Haren centrum te beginnen.
  tHuis in Haren is een restaurant met B&B en het gehele jaar dagelijks geopend vanaf 9 uur ’s morgens.Bovendien beschikken we over voldoende parkeergelegenheid.
  Wenst u hiervan gebruik te maken pik dan de route op bij het eind van alinea 5, begin van alinea 6. Wandelaars zijn altijd meer dan welkom.

  Reageren
 9. Adrie 4 april 2016

  Naar aanleiding van een ontvangen melding dat er wijzigingen in het wandelnetwerk zijn, vandaag 4 april 2016 de wandelroute gecontroleerd. Op meerdere plaatsen waren nummers tussengevoegd, de routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier en dank aan Edith die het gemeld heeft!

  Reageren
 10. Brigitte 8 maart 2015

  Vandaag gelopen in Haren, Dieden en Demen. Ik heb genoten van deze mooie wandeling. Duidelijk beschreven en met GPS-track natuurlijk helemmal goed te doen. Voor herhaling vatbaar.

  Reageren
 11. Henk Roelofs (Oss) 13 februari 2015

  Oss, 13-02-2015. Als Ossenaar enigszins bekend met de omgeving. Prima gewandeld, mooie uitzichten, veel waterrijke gebieden met veel vogels gezien.
  Let wel op, na een vochtige periode kan het hier en daar echt goed nat zijn.
  Bij punt 1 " Aan einde van de dijk links aanhouden, de afrastering op rechterhand volgen tot klaphek.". Aan einde van de dijk kon ik niet links aanhouden, was wel 40 cm water. Ik moest het grote hek over.
  Henk.

  Reageren
 12. Gerry Govers 27 december 2014

  a ca. 470m bij bankje RA door klaphek, NM bord “Maasuiterwaarden”, onverhard pad.
  Einde pad via betonnen trap de dijk oplopen (toevoegen RA de dijk op), vervolgens bij T-splitsing RA de dijk volgen, verharde weg

  Overigens een mooie route. Onze complimenten voor je routes. Wij hebben de route van Escharen gelopen. Prachtig, schitterend en de route bij Langenboom. De route bij Langenboom hebben we met de beschrijving gelopen. Die was perfect. Normaal lopen we met de gps.
  Met vriendelijke groet,
  Gerry Govers

  Reageren
  1. Adrie 27 december 2014 om 10:05

   Gerry Govers bedankt voor de reactie en het compliment! De betreffende zin heeft blijkbaar voor wat onduidelijkheid gezorgd, gezien vanuit de wandeling is de verharde weg op de dijk een T-splitsing of T-kruising. Op de dijk bij deze T-splitsing moet men inderdaad RA. In het tweede deel van de zin “bij T-splitsing RA” wordt dit al beschreven. Ik heb de zin iets anders geformuleerd zodat deze wat eenduidiger is.

 13. Lennard 3 november 2014

  Bijna vergeten een voetnootje te plaatsen…
  28-9 gelopen met heel aardig wandelweer.

  Ik vond het een aardige route door voornamelijk open landschap.

  Met de verkeershinder op de dijken viel het reuze mee ondanks dat het zondag was. Je loopt bovendien ook over graspaden en een stuk langs de oever van de maas waar je alleen koeien tegen komt…

  Zorg wel voor waterdicht schoeisel, hier en daar kom je nl. door lang nat gras.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)