Grevenbroek-tocht, Leende te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Grevenbroek-tocht, te Leende

De wandeltocht start bij de Natuurpoort de Achelse Kluis op de grens van Nederland met België en gaat door de vallei van de Warmbeek. Men komt door de gebieden Rozendaal, Haarterheide en het Grevenbroek tevens wordt het plaatsje Achel bezocht. In Achel en wijde omgeving is de naam Grevenbroek een bekend begrip. Al in de veertiende eeuw duikt deze naam op en daarbij wordt de onafhankelijke heerlijkheid Grevenbroek bedoeld. De Heren van Grevenbroek bouwden het Slot Grevenbroek rond 1420. Het was een moderne burcht met bastions, omringd door drie diepe grachten en een hoge wal. De wal en enige fundamenten is wat er van het slot nog resteert. Ook al is het slot verdwenen, toch heeft deze tocht veel te bieden wat bezienswaardigheden betreft, zoals de Achelse Kluis, het Mulke, de Tomp, het restant van de Waag, de laathoeve Beverbeek en het kasteel Ghenenbroeck, helaas zijn de paden langs het kasteel niet toegankelijk meer. Bij de Achelse Kluis is de dodendraad te zien, een replica van de onder hoogspanning staande grensversperring tijdens de Eerste Wereldoorlog. De abdij zelf is onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen. Het Mulke en het restant van de Waag maken onderdeel uit van het molenaars verleden van deze streek. Het Mulke is de laatste watermolen van het land van Grevenbroek, het molenrad is helaas verdwenen. De Tomp is een mysterieus bouwwerk. In het recente verleden heeft men nog gedacht dat het een verdedigingstoren is geweest, na de restauratie in de vorige eeuw is men van mening dat De Tomp de gemetselde romp van een torenmolen was. Laathoeve Beverbeek of cijnshoeve was een hoeve waar recht gesproken werd in geschillen tussen de laat en de heer, en de plek waar de laat een deel van zijn oogst moest afstaan. 83% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-11-2016, laatst bijgewerkt op: 7-2-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein van de Natuurpoort LA vertrekken, kn68 volg 71/73, vervolgens bij kruising RD richting het klooster, kn68 volg 105, verderop voor het klooster buigt de weg naar links.
Bij T-splitsing RA, rd en wn105 route, de weg volgen tot brug over beek de “Warmbeek”.
Voorbij de beek LA, het overloopkanaal van de beek aan linkerhand volgen, rd route, kn105 volg 106.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een brugje RA, rd route, kn106 volg 104, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.
Voorbij deze bocht RD, pad aan rechterhand negeren, pad met bosrand aan linkerhand verder volgen, rd en wn104route.
Na ca. 130m LA, smal bospad, rd route, kn104 volg 103.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn103, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij deze bocht RD, pad aan rechterhand negeren, rd en wn103 route, het pad verder volgen tot bocht naar rechts, zijpaden negeren.
2.
Voorbij deze bocht LA, eveneens wat breder bospad, rd en wn103 route.
RD, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD, rd en wn103 route.
Bij kruising LA, rd en wn103 route, men loopt richting de bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, rd en wn103 route.
T.h.v. van bosrand aan linkerhand, bij 5-sprong RD (3de pad aan rechterhand), bospad, rd route, kn103 volg193, het pad volgen tot kruising iets voor verharde weg.
Bij deze kruising LA, rd en wn193 route, grindpad parallel aan verharde weg.
Aan einde van het pad links aanhouden, verharde weg, rd en wn193 route, direct daarna schuin naar rechts het grindpad rechts van verharde weg en bord “Domain De Bever” inlopen, rd route, kn193 volg 190, het grindpad loopt parallel aan de verharde weg.
3.
Voor langwerpig ven, bij 3-sprong RA, kn190 volg 192, de rd route wordt tijdelijk verlaten.
RD brugje aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, het grindpad met langwerpig ven aan linkerhand verder volgen tot smalle zijde van het ven t.h.v. toren (sterrenwacht).
Voorbij de smalle zijde van het ven, t.h.v. trekpontje RA, grindpad met terras aan rechterhand, rd route, direct daarna bij Y-splitsing RA, verharde weg langs voorzijde van het restaurant, rd route.
#Voor een pauze restaurant “Domein de Bever”.
Voorbij beek de “Warmbeek” RA, onverhard pad, rd route, kn188 volg 192, iets verder passeert men een brugje, pad met de beek aan linkerhand.
Na ca. 350m, t.h.v. punt dat het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts weg buigt van de beek LA, smal pad met de beek
aan linkerhand, de rd en wn route worden tijdelijk verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een houten brugje RA, direct daarna LA, breed onverhard pad met bosschages aan linkerhand, rd route.
4.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, rd route, kn181 volg 178.
#Voor een pauze aan linkerhand is ’t Mulke voor een lekker hoeve-ijsje.
Voor bosperceel aan linkerhand LA richting “De Tomp”, “Tomperweg”, breed grindpad, rd route, kn178 volg 175, het pad volgen tot breed pad aan rechterhand ca. 70m voorbij een beek.
Bij dit pad RA, kn175 volg 141, de rd route wordt verlaten, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
#Aan linkerhand passeert men de Tomptoren, voor beter zicht op de Tomptoren voordat men RA gaat eerst een klein stukje RD.
Bij T-splitsing LA, weg met bosrand aan linkerhand, Orval en wn141 route, de weg ca. 800m volgen tot weg aan rechterhand voorbij woning nr.23, zijweg negeren.
Bij deze weg RA, “Korenbloemenln”, Orval en wn141 route.
Bij kruising RD, Orval en wn141 route.
5.
Bij T-splitsing LA, “Kolleberglaan”, Orval en wn141 route, de weg volgen tot rotonde, zijwegen negeren, ruim voor de rotonde worden de Orval en de wn route verlaten.
Bij de rotonde rechtsom de 3ste weg aan rechterhand inlopen, ”Catharinadal”, Orval en wn146 route.
Bij 3-sprong links aanhouden, Orval en wn146 route.
Bij T-splitsing LA, Orval en wn146 route, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van de weg, voorbij woning nr.33 links aanhouden, grindpad, Orval en wn146 route, verderop passeert men een beek.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn146 volg 147, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, Orval en wn147 route.
Voorbij kapel RA, “Militaire Dijk”, Orval route, kn147 volg 170, direct daarna LA brugje over, smal pad, Orval en wn170 route.
Na ca. 150m, t.h.v. kleine knik in het pad LA, de Orval en wn route worden verlaten (staan geen routepaaltjes), men loopt weer terug naar de verharde weg.
6.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een witte woning LA, verharde weg, direct daarna RA, breed grindpad, “Jagershoef”, rd en wn168 route, verderop passeert men aan linkerhand een boerderij.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, rd en wn168 route.
In het bos, bij T-splitsing LA, breed grindpad, rd route, kn168 volg 172.
Voor fundamenten “De Waag” RD, pad aan rechterhand negeren, kn172 volg 174, de rd route wordt verlaten.
Bij kruising RA, smal bospad, Rochefort route, kn174 de wn route wordt verlaten, vervolgens bij kruising met verhard fietspad RD, Rochefort route, verderop voor een waterloop buigt het pad naar links, het pad met verder de waterloop aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, smalle verharde weg, de Rochefort route wordt verlaten, voorbij de waterloop bij 5-sprong RD, de weg verder volgen, rd en wn116 route, de weg volgen tot bocht naar rechts, zijpad negeren.
7.
Bij deze bocht de weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren, rd route, kn116 volg 185, direct daarna gaat de smalle weg over in grindpad, het grindpad volgen tot kruising voor flauwe bocht naar links, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, bospad met Rochefort routepaaltje, de rd en de wn  route worden verlaten.
T.h.v. verkeersbord het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, het pad met verderop een betonnen brugje verder volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg links aanhouden, direct daarna de weg met bocht naar links verder volgen, doodlopende weg aan rechterhand negeren, rd en wn186 route.
Bij kruising RA, “Grensdijk”, het linker onverhard pad inlopen, rd route, kn186 volg 115, vervolgens na ca. 40m RD, pad aan linkerhand negeren, wn115.
Bij Y-splitsing LA, breed pad, rd route, kn115 volg 112, het pad volgen tot kleine witte woning aan linkerhand, zijpaden negeren.
8.
Direct na deze woning LA, rd route, kn112 volg 110, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, rd en wn110 route, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Na ca. 250m LA, bospad, rd en wn110 route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, pad door de bosrand, rd route, kn110 volg 108, t.h.v. een vervallen stalletje buigt het pad naar links, het doorgaande pad met verderop kn108 volg 106 verder volgen tot Y-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing RA, rd route, kn106 volg 68.
Bij T-splitsing LA, smal onverhard pad langs verharde weg, rd en wn68 route.
RD, weg “Kluizerdijk” aan linkerhand negeren, wn68, de rd route wordt verlaten.
Bij kruising RA, “Petrus van Eijnattenlaan”, iets verder is aan rechterhand het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
rd, gz en bv = respectievelijk rode driehoek, gele zeshoek en blauwe vierhoek voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en wit/donkerrode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting met of zonder nummer.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort de Achelse Kluis, Petrus van Eijnattenlaan, 5595 XA te Leende. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein van Natuurpoort de Achelse Kluis of bij het klooster.

Openbaar vervoer

Bushalte Achel-Michielsplein. Aanlooproute: Vanuit de bushalte in oostelijke richting met groot parkeerterrein aan rechterhand vertrekken, "Michielsplein", vervolgens de weg volgen tot rotonde, zijwegen negeren. Bij de rotonde deze rechtsom volgen en 2de weg aan rechterhand inlopen, ”Catharinadal”, vervolgens de routebeschrijving starten bij punt 5. 3de regel Bij splitsing links..............

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

De Achelse Kluis Adrie: De Achelse Kluis
Kasteel Grevenbroek Adrie: Kasteel Grevenbroek
Kasteel Grevenbroek Adrie: Kasteel Grevenbroek
Laathoeve Beverbeek Adrie: Laathoeve Beverbeek
De Tomp Adrie: De Tomp
Het Mulke Adrie: Het Mulke
Het Mulke Adrie: Het Mulke
Omgeving kasteel Grevenbroek Adrie: Omgeving kasteel Grevenbroek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart grevenbroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Achelse Kluis

De Kluis 1
3930 Hamont-Achel (België)
Bezoek website

Restaurant Domein De Bever

Beverbekerdijk 50
3930 Hamont-Achel (België)
Bezoek website

Hoeve-ijs 't Mulke

Molendijk 45
3930 Hamont-Achel (België)

In de plaats Achel (België)Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 6 maart 2022 om 18:51

  Vandaag 6 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Inmiddels is in dit deel van België een wandelnetwerk dat gekoppeld is aan het Nederlandse wandelnetwerk. Op die delen waarbij het wandelnetwerk gevolgd wordt zijn deze als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Myriam 13 februari 2022 om 17:58

  Gisteren de tocht gelopen heerlijk weer en wederom een super leuke afwisselende route
  Vooral de stukken langs de warmbeek waren heel erg mooi

  Reageren
 3. Adrie 3 september 2018 om 11:59

  Gisteren 2 september 2018 de wandelroute gecontroleerd. Momenteel wordt er gewerkt in domein De Bever aan het ven in de directe omgeving van de gelijknamige horecagelegenheid. De werkzaamheden bestaan uit het kappen van bomen, herstel van de vijver, heideherstel en het aanleggen van een belevingspad. Er is een tijdelijke alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Eind dit jaar zijn de werkzaamheden afgerond. Tevens de route moeten aanpassen, in Achel is een pad langs het kasteel Ghenenbroeck niet meer toegankelijk waardoor men alleen nog aan de achterzijde nog een glimp van het kasteel te zien krijgt. Ook is het startpunt verplaatst naar het parkeerterrein van Natuurpoort de Achelse Kluis. Op de foto ’t Mulke. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Willem van Gerwen 20 december 2016 om 07:28

  Hallo Adrie. Vandaag, 20 december 2016, deze nieuwe route gelopen. Mijn complimenten, het is echt een mooie en gevarieerde tocht.
  Wél heb ik enkele foutjes ontdekt en ik wil ook graag op twee plaatsen iets toevoegen te verduidelijking.
  Onder 1: “Met de rug naar het klooster “De Kluis” LA vertrekken, direct daarna bij T-splitsing RA, rd route, vervolgens de weg volgen tot brug.” Moet worden: “Met de rug naar het klooster “De Kluis” RA vertrekken, direct daarna bij T-splitsing RA op de “Kluizerdijk”, rd route, vervolgens de weg volgen tot brug.”
  Onder 3: “Bij 3-sprong voor langwerpig ven RA, de rd route wordt tijdelijk verlaten.
  RD, brugje aan linkerhand negeren.” Moet worden: “Bij 3-sprong voor langwerpig ven RA, de rd route wordt tijdelijk verlaten.
  RD, brugje aan rechterhand negeren.”
  Onder 5: “Bij 4-sprong RD, onverhard pad.
  Bij kruising voor een poort RA.” Moet worden: “Na 600 meter bij 4-sprong RD, onverhard pad “Privaatweg”.
  Bij kruising voor de poort van kasteel Grevenbroek RA.”

  Foto’s van linksboven vervolgens met klok mee: de Warmbeek heet in Nederland Tongelreep, kasteel Grevenbroek, het kasteel van Beverbeek, binnenplaats van Laathoeve Beverbeek en de Warmbeek nabij Domein de Bever.

  Reageren
  1. Adrie 21 december 2016 om 07:28

   Willem van Gerwen bedankt voor het compliment en het verbetervoorstel! Inderdaad twee foutjes bij punt 1 en 3, bij punt 5 heb ik de toevoeging gedeeltelijk overgenomen. Vanaf het punt dat je Achel binnenloopt is het ca. 1km tot de 4-sprong met het onverhard pad naar de poort van het kasteel. Ca. 200m voor deze 4-sprong passeert men weg aan rechterhand. In de oorspronkelijke routebeschrijving werd die weg vernoemd. Ik heb die regel verwijderd en de zin bij binnenkomst van Achel iets aangepast.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)