Grebbeberg-tocht, Rhenen te Utrecht
Wandeltocht over de Laarsenberg, de Grebbeberg, door de Palmerswaard en het door het centrum van Rhenen met de imposante Cunerakerk. Rond de Grebbeberg zijn nog resten van de Grebbelinie, een waterlinie uit de 18de eeuw die loopt van de Nederrijn naar het Eemmeer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de linie een hoofdrol toebedeeld. De linie was omgedoopt tot Valleistelling waarlangs 50.000 militairen gelegerd waren. Deze militairen boden drie dagen weerstand tijdens de eerste Meidagen van 1940, tijdens deze slag werd ook Rhenen verwoest. Op de Laarsenberg worden een loopgraaf en enkele kazematten bezocht, op een klein afstand van de wandeltocht passeert men de Grebbesluis en het Hoornwerk aan de Grebbe beide zijn zeker een bezoekje waard alleen al om de uitgebreide geschiedenis die te lezen is bij deze werken. Na het beklimmen van een trap van 261 treden waarbij enige conditie wel nodig is wordt op de Grebbeberg de rand gevolgd met op diverse plaatsen mooi uitzicht over de Nederrijn, het achterliggend land en over het natuurgebied de Blauwe Kamer een natuurgebied waarin het water van de Nederrijn vrij spel heeft. Na verlaten van de Grebbeberg gaat de wandeltocht langs de Nederrijn en wordt de Palmerwaard bezocht met voortdurend zicht op de imposante Cunerakerk. De Palmerswaard is een gebied met riviernatuur in de uiterwaarde van de Nederrijn. Eind vorige eeuw zijn er kleiputten gegraven, in 2016 is het gebied opnieuw ingericht om de natuurwaarden te verstrekken. In de plaats Rhenen wordt de Cunerakerk bezocht met rond de kerk het in 1942 in dezelfde traditionele bouwstijl herbouwde centrum met nog resten van de stadswallen met op een van de wallen molen de Binnenmolen. De Cunerakerk is vernoemd naar de eerste vrouwelijke heilige van ons land die leefde in de vroege Middeleeuwen. De toren van de Cunerakerk werd van 1492 tot 1531 gebouwd, in 1897 brandde de toren uit en is weer hersteld. Bij een restauratie in 1934 ging het dak van de kerk in vlammen op en in de oorlogsjaren is de kerk en toren zwaar beschadigd geweest. De Binnenmolen, een stellingmolen verving in 1893 op de zelfde plek een standerdmolen. In 1934 is de molen in buiten gebruik genomen en omgebouwd horecagelegenheid. In mei 1940 is tijdens de gevechten die plaats vonden is de molen slechts licht beschadigd. 74% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Bij de ingang/uitgang van het station, tussen het stationsgebouw en de fietsenstalling de trap op, boven aangekomen rechts aanhouden naar de doorgaande weg lopen.
Bij de doorgaande weg, bij T-splitsing LA richting “Ouwehand Zoo”, iets verder LA, “Kastanjelaan”, de weg volgen tot bocht naar rechts iets voorbij woning nr.26.
Bij deze bocht de weg met bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, “Levendaalseweg”, de weg volgen tot bocht naar rechts voorbij woning nr.14, zijwegen negeren.
In deze bocht links aanhouden, doodlopende weg “Candialaan”, voorbij appartementen aan linkerhand het onverharde pad met gescheiden verhard fietspad en met bord “Laarsenberg” ca. 100m volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, geel en rode (UL routepaaltje met een geel en rood gekleurde balk) route.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, geel en rode route, voorbij deze bocht uitzicht over het achterliggende land.
Bij 4-sprong LA, geel en rode route, pad met verder het uitzicht aan linkerhand.
Voorbij bosrand aan rechterhand RA, geel en rode route.
Pad met bocht naar links langs de bosrand verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, rode route, voorbij de bosrand aan rechterhand buigt het pad naar rechts en gaat na ca. 100m door het bos, het pad dat verderop door de rand van een grasrijke open plek gaat met de open plek aan linkerhand verder volgen tot kruising met verhard fietspad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA het onverhard pad parallel aan het fietspad met het fietspad aan linkerhand volgen, rode route, vervolgens bij 4-sprong RD, het pad kruist het verhard fietspad, rode route, het pad verder volgen tot 4-sprong voorbij een wit houten afsluitboom.
Bij deze 4-sprong het 2de pad aan rechterhand (het pad aan de overzijde van het fietspad) volgen, rode route, iets verder t.h.v. de bosrand het pad met flauwe bocht naar rechts door het bos verder volgen, pad langs landbouwperceel aan linkerhand negeren.
Bij kruising LA dalend pad richting de bosrand, rode route.
3.
T.h.v. de bosrand, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, rode route.
T.h.v. bosrand aan linkerhand RD, pad langs bosrand aan linker- en smal pad aan rechterhand negeren, rode route.
Bij T-splitsing LA, rode route, het pad volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een smal pad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, de rode route wordt verlaten.
Na ca. 75m links aanhouden richting informatiepaneel “De Grebbelinie” met daarachter een loopgraaf, vervolgens voor de loopgraaf eveneens links aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand, verderop gaat het pad door het bos.
Iets in het bos het pad met bocht naar rechts verder volgen, iets verder bij T-splitsing LA, vervolgens bij 3-sprong met aan linkerhand een rood routepaaltje RA.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een pad naar een woning links aanhouden, iets verder bij T-splitsing met aan rechterhand de woning LA.
Bij T-splitsing RA richting “Kazematten” iets verder LA, pad met verderop in het pad een informatiepaneeltje over het restant van kazemat G18, langs het restant lopen richting 2de kazemat, voor deze kazemat S17 het pad met bocht rechts verder volgen met de kazemat aan linkerhand, doorlopen tot 4-sprong bij breed pad.
4.
Bij 4-sprong LA richting de bosrand, verderop gaat het brede pad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing voor ingang Landgoed Heimerstein.
Bij deze T-splitsing RA, het verhard pad rechts van de weg volgen, iets voorbij het parkeerterrein aan rechterhand de andere zijde volgen.
RD, fietspad aan linkerhand negeren, nu het smalle onverharde pad rechts van de weg volgen met een kazemat aan rechterhand.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder RA de doorgaande weg “Grebbeweg” oversteken, let op drukke weg en voor de fietsers op het fietspad aan overzijde van de weg!!!, en aan overzijde van de weg en het fietspad het grindpad inlopen, “Cuneralaan 75-99”.
# Iets aan linkerhand rechts van de doorgaande weg de Grebbesluis en op ca. 100m is aan linkerhand langs de doorgaande weg Hoornwerk aan de Grebbe, beide onderdeel van de verdedigingslinie.
Voorbij veerooster met klaphek RD, trap aan rechterhand negeren.
5.
Ruim voorbij volgend veerooster met klaphek RA door klaphek en de trap op, boven aangekomen bij 4-sprong RA, iets verder met een gebouw aan linkerhand rechts aanhouden richting de grasrijke open plek lopen, bij de open plek door de rand met de open plek aan linkerhand en iets verder een lange bank aan linkerhand met uitzicht over de rivier en het achterliggend land, voorbij de bank gaat het pad door de bosrand, de rand van de helling volgen richting het uitkijkplateau iets verder.
# Het gebouw aan linkerhand heeft dienst gedaan als boswachterswoning, de woontoren dateert uit 1840. De achtkante stenen tafel links van het gebouw is geïnspireerd op de Koningstafel die hier in de 17de eeuw stond.
Bij T-splitsing met aan rechterhand het uitkijkplateau LA, direct daarna bij kruising RA de metalen trap af en het pad langs de rand van de Grebbeberg verder volgen.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een trap RD, het pad langs de rand verder volgen, verderop buigt het pad iets voorbij een afrastering aan rechterhand naar links weg van de helling met voorbij deze bocht een stenen muur aan linkerhand en een diep dal aan rechterhand.
6.
Voorbij de muur RD, pad aan linkerhand negeren, het pad met het diepe dal aan rechterhand verder volgen, voorbij het dal buigt het pad naar links.
Ca. 90m voorbij deze bocht RA.
Bij kruising met aan rechterhand een houten poort met klaphek LA, beukenlaan.
# Voor een bezoek aan de militaire begraafplaats naar het klaphek lopen, aan overzijde van de weg is de begraafplaats.
Bij kruising RD, het pad volgen tot 4-sprong iets voor de rand van de Grebbeberg.
Bij deze 4-sprong RD, het pad buigt naar rechts met bankje aan rechterhand en de rand aan linkerhand, verderop voor een diep dal buigt het pad naar rechts en volgt de rand.
Voorbij dit dal, bij 4-sprong RD, pad met routepaaltje (witte route), iets verder buigt het bredere pad met flauwe bocht naar links richting de rand, bij de rand het pad langs de rand weer volgen tot trap aan linkerhand, witte route.
Bij deze trap LA de trap af, de witte route wordt verlaten, beneden iets voorbij klaphek bij T-splitsing RA, grindpad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot pad met klaphek en metalenpoort iets voorbij een met stenen gemetseld uitzichtpunt aan linkerhand.
7.
Bij dit pad LA door het klaphek, onverhard pad richting de rivier, voor de rivier RA, door de rand van het grasland lopen met de rivier aan linkerhand tot T-splitsing bij verhard fietspad ca. 350m voor brug over de rivier.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, let op voor fietsers.
Na ca. 80m RD, pad aan rechterhand negeren.
Aan einde van het fietspad, bij 3-sprong links aanhouden, verharde weg, iets verder de weg of het smalle verhard pad met voetgangerssluis rechts van de weg volgen.
Voorbij horecagelegenheid, bij T-splitsing LA, direct daarna RA het parkeerterrein “Passantenhaven Rhenen” oplopen, voorbij het parkeerterrein over grasveld en aan overzijde van het grasveld door klaphek met metalenpoort en met bordje “Palmerswaard”.
Na ca. 200m, t.h.v. een pier in de rivier rechts aanhouden richting metalen poort, iets voor de poort buigt het pad naar rechts richting een overstap, voorbij de overstap door de rand van het grasland lopen richting bordjes, bij de bordjes LA de overstap over en RD door het begrazingsgebied de Palmerswaard lopen.
8.
Ca. 90m voorbij betonnen object (stuw) RA richting metalen poort met rechts een doorgang, na ca. 100m RA door het klaphek, (gras)pad over een graskade, verderop voorbij een klaphek met metalen poort buigt het pad naar rechts met een 2de metalen poort aan linkerhand, iets verder buigt het pad naar links, verderop in een bocht naar rechts passeert men aan linkerhand een picknicktafel, ruim voorbij de picknicktafel links aanhouden richting een metalen poort met klaphek lopen, let op de witte routepaaltjes voor de looprichting, via het klaphek het begrazingsgebied verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij Y-splitsing rechts aanhouden, de verharde weg aan voet van de dijk richting het parkeerterrein volgen.
Voorbij het parkeerterrein, bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 50m LA, verhard voetpad met verderop een voetgangerssluis.
Na ca, 220m, bijna aan einde van het grasveld aan linkerhand LA, direct daarna links aanhouden het voetpad door het grasveld volgen tot de kerk, verderop trapje op en doorlopen tot T-splitsing voor de kerk, zijpad en zijweg aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder bij 4-sprong RA langs de voorzijde van de kerk, “Torenstraat”, voorbij de kerk RA, “Kerkplein(noord)”.
9.
Voorbij de achterzijde van de kerk de weg met bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, iets verder bij 5-sprong RD door de boog het plein met traptreden over en de doorgaande weg oversteken, aan overzijde traptreden op en de “Grutterstraat” inlopen.
Bij T-splitsing LA, iets verder RA, verhard voetpad met traptreden, direct daarna voorbij 1ste trap bij 3-sprong RA.
Voor molen, bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren.
Voorbij voetgangerssluis, bij 3-sprong RA, iets verder bij T-splitsing LA richting “Stadsmuur Zuid” direct daarna bij 3-sprong RA, “Plantsoenstraat”, doorlopen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, “Bontekoestraat”, vervolgens RD, weg “van Deventerstraat” aan rechter- en voetpad “Keldermanspad” aan linkerhand negeren, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, de weg “Bontekoestraat” die verderop overgaat in “Zuidwal” volgen tot T-splitsing.
10.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder voorbij woning nr.37, bij kruising LA, “Keldermanspad”, het voetpad volgen tot metalen voetgangerssluis met daarachter een parkeerplaats ca. 80m voorbij bocht naar links.
RA door de voetgangerssluis en het parkeerterrein oplopen, na verlaten van het parkeerterrein, bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens voor woning nr. 2 LA, “”Schouten Boomgaardweg”, de weg die verderop naar links buigt volgen tot T-splitsing, zijweg en fietspad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Cuneralaan”.
Na ca. 120m LA, “Trambaanweg” , vervolgens na ca. 40m de weg “Trambaanweg” met bocht naar rechts verder volgen, voetpad en weg aan linkerhand negeren.
De weg “Trambaanweg” die overgaat in “Parallelweg” met bocht naar links verder volgen, iets voorbij deze bocht RA, de weg oversteken en iets verder de doorgaande weg oversteken.
Aan overzijde voorbij het fietspad LA het parkeerterrein oplopen richting het station, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
UL = Utrechts Landschap.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Station Rhenen, Stationsplein 1, 3911 BK te Rhenen. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan bij het station.
Openbaar vervoer
Station Rhenen.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart grebbeberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Rhenen
Vandaag deze prachtige route gelopen, zeer de moeite waard. Omgeving van de Grebbeberg is erg mooi, het uitzicht wat zich steeds opnieuw aandient over de Nederrijn is subliem. Wij gaan de route zeker een tweede maal lopen. Doordat het water in de uiterwaarden van de Nederrijn behoorlijk hoog stond hebben we het laatste deel door de Palmerswaard overgeslagen, daar hadden we onze voeten vandaag anders niet drooggehouden. Maar het centrum van Rhenen compenseerde dat weer ruimschoots.
Een aanrader dus.
Paul & Lisette Eindhoven..
Zaterdag 23 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Utrechts Landschap had enkele paden afgesloten dit had geen gevolgen voor de wandeltocht wel is hierop de routebeschrijving iets aangepast. Alle paden waren goed te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!