Gorp en Roovert, Goirle te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Gorp en Roovert, te Goirle

Landgoed Gorp en Roovert is gelegen ten zuiden van Tilburg en bevindt zich in het grensgebied van Goirle-Hilvarenbeek-Poppel daarin liggen o.a 2 zeer oude buurtschappen nl Gorp en Roovert. Door dit gebied stroomt de Rovertse Leij, dit riviertje is het prototype van een Brabantse Beek met alleen maar prachtige meanders en enkele intieme bosweitjes en mooie beukenlanen en dit alles is sinds eeuwen nog in originele staat. De Rovertsche Leij wordt tijdens deze wandeling voor een groot deel gevolgd.

Opgesteld door: Bert en Anita, op: 18-3-2016, laatst bijgewerkt op: 15-7-2019

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar natuurpoort Roovertsche Leij, ga LA het breed grindpad op, het grindpad volgen tot bosrand aan linkerhand, verderop passeert men kn64 volg 68.
Voor de bosrand LA, onverhard pad met metalen afsluitboom en bosrand aan rechterhand, wn route, het pad volgen tot bocht naar rechts voor elektriciteitskastje.
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, gras-pad aan linkerhand negeren.
Bij driesprong voor bosgebied links aanhouden, wn route.
RA smal metalen brugje over, kn68 volg 92, direct daarna voorbij houten voetgangerssluis, bij driesprong LA, smal bospad, wn route.
RD, pad richting houten voetgangerssluis aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar rechts, voorbij deze bocht passeert men een smal brugje van balken, weer verder voor grote open plek aan rechterhand buigt het pad naar links, iets voorbij deze bocht gaat de pad door rand van kleinere open plek, voorbij deze open plek buigt het pad naar rechts en volgt een beekje aan linkerhand, na passeren van draaihekje en horecagelegenheid het brede grindpad (beukenlaan) volgen.
2.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad met parkeerstrook aan rechterhand, wn route, het pad volgen tot driesprong van brede grindpaden met ANWB paddenstoel 21310/001, iets verder passeert men kn92 volg 93 en beekje.
Bij deze driesprong LA richting “Gorp”, breed grindpad, “Gorp en de Leij”, wn route, het grindpad volgen tot overgang naar klinkerweg, verderop passeert men kn93 volg 40/94.
Direct na deze overgang, ter hoogte van ANWB paddenstoel 21311/001 RA richting “Hilvarenbeek”, klinkerweg, kn93 volg 40, men komt nu aan linkerhand langs het ‘kasteeltje’.
Iets verder, voorbij informatiepaneel “38 Fietsen doe je in Brabant”, RA langs metalen afsluitboom, smal bospad, de wn route wordt verlaten.
Na plm. 60 meter rechts aanhouden, direct daarna bij kruising met aan linkerhand laan RD.
Bij T-splitsing voor vijver met eilandje LA, pad met vijver aan rechterhand.
3.
Na plm. 40 meter LA, men verlaat de vijver, het pad volgen tot Y-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze Y-splitsing RA richting rand bosgebied.
T.h.v. rand bosgebied RA, klinkerweg met bosrand aan rechterhand.
Bij kruising LA grindpad met verhard fietspad.
Bij viersprong het grindpad met verhard fietspad met flauwe bocht naar links verder volgen, kn78 volg 72, het pad volgen tot T-splitsing met ANWB paddenstoel 21310/001.
Bij deze T-splitsing LA richting “Hilvarenbeek”, grindpad met verhard fietspad, “Roovert”.
Iets voorbij inrit naar woning RA, bospad, direct daarna in bocht naar links RA, smal bospad met bordje “Opengesteld”, het pad buigt naar links met aan rechterhand perceel rond woning.
Bij T-splitsing voor jonge aanplant RA.
Bij driesprong met aan rechterhand wn routepaaltje LA.
4.
Bij viersprong rechts aanhouden.
T.h.v. rand bosgebied, bij Y-splitsing scherp RA, verderop volgt men aan linkerhand de kronkelde Rovertse Leij.
Bij T-splitsing LA, kn79 volg 72.
Bij kruising met verharde weg RD, half verhard pad, kn72 volg 1.
Bij kruising voor nagenoeg dicht gegroeid pad LA, wn route.
Bij viersprong, in bocht naar links van het doorgaande pad het 2de pad aan rechterhand inlopen, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad het beekje de Leij aan linkerhand, daarna passeert men rododendronstruiken.
Bij kruising RD, smal bospad, wn route.
Bij kruising met aan linkerhand brugje RD, smal pad met beekje aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
5.
Bij driesprong links aanhouden, iets verder buigt het pad naar rechts met het beekje aan linkerhand.
Bij driesprong links aanhouden, vervolgens het pad met het beekje aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing bij breed grindpad.
Bij deze T-splitsing LA, men passeert het beekje, het brede grindpad plm 80 meter volgen volgen tot pad met metalen afsluitboom aan linkerhand t.h.v. kn92 routepaaltje.
Bij dit pad LA langs afsluitboom, kn92 volg 69, direct daarna bij kruising met grind-/fietspad RD, kn92 volg 69, vervolgens het pad volgen tot kruising ter hoogte van rand bosgebied.
Bij deze kruising RD, wn route, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij kruising RD, kn69 volg 63, verderop passeert men aan rechterhand een speel/klimbos.
Ruim voor bocht naar links RA bospad inlopen, kn63 volg 64, het pad volgen tot T-splitsing met breed grindpad t.h.v. rand bosgebied.
Bij deze T-splitsing LA, breed grindpad, na plm 75 meter komt men aan bij vertrekpunt.

Deze route is voor 98% onverhard.

Extra informatie:
GORP bestaat uit 4 hoeve’s en een ‘kasteeltje’.
ROOVERT bestaat uit 3 hoeve’s.
Evt voor google;
Pnt 2 op hoeve Leenhof heeft o.a gewoond; Johannes Goropius Becanus  1519-1572.
Pnt 2 het in de volksmond genoemde ‘kasteeltje’ is een neogotisch jachthuis gebouwd door Baron f j de Eugene de Zerezode Tejada  1824-1887.
Pnt 3 hier ligt de brug met de naam Roovert dit is de oude douanepost tussen België/Nederland 1843-1855 hier begint de Rovertsche Leij op Nederlands grondgebied plm 100 meter over de grens is een oud kapelletje uit 1735.

Veel wandelplezier

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Roovertsche Leij, Hilvarenbeek Gorps Baantje, 5051 PX te Goirle. Plan Route

Met de auto

Te bereiken via de A58 afslag nr 11 dan via N630 ( dit is de Turnhoutsebaan ) richting Turnhout/Poppel aanhouden steeds rechtdoor deze weg volgen tot de tweede rotonde. Neem dan de derde afslag is een Zandweg (dit is Gorpsbaantje) en na plm 50 meter is aan de linkerkant een parkeerterrein.

Openbaar vervoer

Per Bus bereikbaar via Lijn 450 van Tilburg-Goirle-Poppel-Turnhout Halte is ter hoogte van Gorpsbaantje zie voor info de lijn.be

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

rovertse leij Bert: rovertse leij
'' kasteeltje '' Bert: '' kasteeltje ''
hoeve leenhof Bert: hoeve leenhof
oude douanepost roovert Bert: oude douanepost roovert
kapelletje op belgisch grondgebied Bert: kapelletje op belgisch grondgebied
fraaie beukenlaan Bert: fraaie beukenlaan
johannes goropius becanus Bert: johannes goropius becanus
oude douanepost roovert Bert: oude douanepost roovert

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart gorp-en-roovert.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Hilvarenbeek



Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 15 juli 2019 om 17:54

  Het pad zie reactie John Kusters 25 mei 2018 en van Bert en Anita 2 juni 2018 is inmiddels volledig versperd. Ook op het punt dat het pad weer uitkwam op het wandelnetwerk is nauwelijks nog iets van het pad te herkennen. Het pad is uit de wandelroute gehaald, in plaats daarvan wordt nu het wandelnetwerk gevolgd met enkele leuke doorkijkjes naar wat opener delen in het bosgebied alvorens de beek wordt gevolgd.

  Reageren
 2. John Kusters 25 mei 2018 om 17:00

  Vandaag gelopen (25-5-18). Het lijkt er op dat de landgoed beheerder je liever niet langs de meanderende Leije, maar op de WN route wil hebben. Bij de Ysplitsing (laatste alinea, deel 1) is een kleine blokkade opgeworpen.
  Mooie route, wel lange rechte stukken. Daar moet je van houden.

  Reageren
  1. Bert en Anita 2 juni 2018 om 16:23

   Beste Wandelaars
   vandaag de route ter controle weer gewandeld, de door John genoemde blokkade is nog aanwezig de reden hiervan is mij niet helemaal duidelijk ik vermoed dat dit is gedaan om fietsers te weren wel kun je er als wandelaar nog enigszins door

   in deze tijd van het jaar is er op een aantal stukken van de route hoge begroeiing aanwezig waardoor de genoemde punten/ aanwijzingen niet overal goed zichtbaar zijn, en daarom adviseer ik om een GPS ter hand te nemen om deze route toch te kunnen volbrengen indien men hierover beschikt
   veel wandelplezier

 3. Dirk 27 november 2017 om 10:17

  Veel geklikt en gewandeld, bij nog al wat wandelingen mis ik de nummers die in de beschrijving staan op de kaart. Zou handig zijn voor de orientatie

  Reageren
 4. Peter 15 oktober 2017 om 14:50

  Wat een domper is deze wandeling. Wandeling bestaat hoofdzakelijk uit BREDE zandpaden en BREDE zandwegen waar ook veel auto’s rijden. De start bij de Roovertsche Leij en de koffie stop bij de Nieuwe Hoeve zijn leuk. Stukje langs de Rovertse Leij is leuk. Verder, zeker 75%, kan deze wandeling als zeer saai omschreven worden.

  Reageren
  1. Kees brugmans 15 oktober 2017 om 18:35

   Grappig. Wij hebben deze wandeling vandaag ook gelopen en wij vonden het prachtig. Het mooie weer speelde zeker een positieve rol. En langs het riviertje is het ronduit schitterend. Dat het wat drukker was snap ik wel: heel Nederland was op stap. Half oktober en 25 graden.

 5. Bert en Anita 26 december 2016

  vandaag de route gewandeld ter controle

  de omgewaaide boom ligt er nog steeds maar je kunt er overheen stappen en de route vervolgen
  de route is nog volledig te wandelen wel is het op bepaalde stukken wat drassig maar goed te doen
  daar dit vaker voorkomt op deze route in herfst en winter is het raadzaam om hoog schoeisel te dragen
  veel wandelplezier
  met vriendelijke groet
  van de samenstellers van deze route

  Reageren
 6. Leontien 5 juni 2016

  Lekker gewandeld vandaag, mooie route. Door de recente weersomstandigheden ligt er vlak voor punt 2 een enorme omgewaaide boom op het pad! Even klimmen dus!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)