Gitstappermolen-tocht, Herkenbosch te Limburg
Wandeltocht door het Nationaal Park De Meinweg en langs de Rode Beek aan de Duitse zijde van de grens. Beide gebieden maken onderdeel uit van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. De Meinweg is een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door inschuringen van De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen. Eén van deze breuklijnen is de bekende Peelrandbreuk. Een van de twee beekjes die door dit gebied stromen is de Rode Beek een mooi meanderende beekje dat ontspringt net over de grens bij Duitsland en vormt de rijksgrens tussen Vlodrop Station en Vlodrop. Aan dit beekje staan een tweetal watermolens aan de Duitse zijde de Dalheimer Mühle en aan de Nederlandse zijde de Gitstappermolen waaraan de naam van deze wandeltocht is ontleend. Het scheprad van de Gitstappermolen ligt nog precies aan de Nederlandse zijde. Tijdens de wandeltocht wordt een gedeelte van de IJzeren Rijn gevolgd, een buiten gebruik geraakte spoorlijn. Aanvankelijk was het de bedoeling een kanaal te graven. Later gaf men de voorkeur aan een spoorlijn, vandaar de naam IJzeren Rijn. Verder komt men langs een kapel met begraafplaats van een voormalig Franciscaner kloostercomplex. In 2012 heeft Staatsbosbeheer de vervallen kapel opgeknapt. 95% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Vanuit de parkeerplaats RA richting bezoekerscentrum “De Meinweg” vertrekken, vervolgens voorbij het bezoekerscentrum RD, het onverharde pad door landbouwgebied inlopen.
Bij T-splitsing met houten beeld LA, het pad volgen tot bungalowpark, zijpaden negeren, voor het bungalowpark buigt het pad iets naar rechts en wordt smaller met het park aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts weg van het park.
Bij T-splitsing LA, breed onverhard pad richting bos.
Bij kruising RD, pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij klaphek met metalen poort, bij kruising RD, het pad volgen tot 5-sprong voorbij restant van een spoorlijn, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong RA, het smalle pad pal naast de spoorlijn inlopen met de spoorlijn aan rechterhand, iets verder volgt het pad de rand van het hoger gelegen bos, het smalle pad met spoorlijn aan rechterhand verder volgen tot kruising met grindpad.
# De spoorlijn is van in onbruik geraakt spoorlijn “De IJzeren Rijn”.
Bij deze kruising RD, smal pad door open strook in het bos, men volgt nog steeds het traject van de spoorlijn aan rechterhand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het brede zandpad tevens ruiterpad volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een spoortunnel, iets voor de T-splitsing buigt het pad naar rechts, paden aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad.
Na ca. 250m RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, verderop voorbij een klaphek met veerooster gaat het pad door een begrazingsgebied, voorbij volgend klaphek met veerooster verlaat men het begrazingsgebied, het pad verder met afrastering aan linkerhand volgen tot T-splitsing in het bos, zijpad aan rechterhand en pad met klaphek aan linkerhand negeren.
3.
Bij deze T-splitsing RA, pad met ruiter routepaaltje 72, het pad ca. 400m volgen tot kruising met breed pad iets voorbij het laagste punt in een dalletje, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising RD, licht stijgend pad, het pad ca. 450m volgen tot T-splitsing iets voor een metalen poortje met daarachter een kruis en een kapel, zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna RA, smal pad met de kapel aan rechterhand, wn76 (zie achterzijde van het routepaaltje).
Voor omheining, bij 3-sprong RA richting de kapel, wn76, direct daarna RD langs de voorzijde van de kapel, pad aan linkerhand negeren, voorbij de kapel het pad verder volgen tot T-splitsing.
# De begraafplaatskapel Sint Ludwig gebouwd in 1909 gelijktijdig met College St. Ludwig een klooster met jongensinternaat van de paters Franciscanen.
4.
Bij deze T-splitsing LA, kn76 volg 77.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, dalend pad aan rechterhand negeren, wn77 route, vervolgens na ca. 50m bij 3-sprong rechts aanhouden, verderop iets voor een diep dal buigt het pad naar links, dalende eikenlaan met aan rechterhand betonnen paaltjes, wn77, aan einde van de laan buigt het pad naar iets naar rechts tussen de betonnen paaltjes door, direct daarna links aanhouden het dalende pad verder volgen, let op de wn77 routepaaltjes.
Iets voor spoorlijn, bij kruising LA, wn77, het pad volgen tot verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze verharde weg RA, kn77 volg 79, verharde weg met aan beide zijde het restant van de spoorlijn, direct na de spoorlijn RD, pad aan linkerhand negeren.
In bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad met bord “Nationaal Park de Meinweg” en metalen slagboom, kn79 volg 93, het pad volgen tot 3-sprong.
5.
# Bij deze 3-sprong gaat de wandeltocht richting een knuppelbrug, honden zijn er niet toegestaan. Als alternatief bij de 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten. Voor hoge heuvel het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, pad met verderop een perceel grasland aan rechterhand. Het pad met flauwe bocht naar rechts langs het perceel grasland verder volgen, pad aan linkerhand negeren. Iets voorbij het perceel grasland RD, pad met met houten voetgangerssluis aan rechterhand negeren, wn93. Ga verder bij punt 5 4de regel T.h.v. watermolen……
Bij 3-sprong scherp RA, wn93.
Na ca. 75m LA door houten voetgangerssluis, pad met SBB bordje “Roode Beek”, wn93.
Voorbij lange knuppelbrug en houten voetgangerssluis, bij T-splitsing RA, wn93.
T.h.v. watermolen, bij Y-splitsing rechts aanhouden het brugje over, verharde weg, kn93 volg 92/94, direct daarna voor parkeerterrein, bij 3-sprong eveneens rechts aanhouden, kn93 volg 92, voorbij het parkeerterrein gaat de verharde weg over in een onverhard pad met een metalen slagboom, het pad ca. 250m volgen tot pad schuin naar rechts met iets verder in het pad een rechthoekig “Naturschutzgebiet” bord, overige zijpaden negeren.
# Dalheimer Mühle, de geschiedenis van deze watermolen gaat terug tot in 1231. De molen is de jaren 1775 en 1998 door brand verwoest en weer herbouwd. De huidige molen is in 2008 weer opengesteld.
Bij dit pad RA, smal bospad, wn92 (het routepaaltje staat iets verder links van het pad), voor het rechthoekig “Naturschutzgebiet” bord rechts aanhouden, het pad volgen tot 4-sprong met driehoekig “Naturschutzgebiet” bord ca. 100m voorbij 2de bocht naar links.
6.
Bij deze 4-sprong RA, eveneens smal pad met hoge heuvelrug aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, let op het pad wordt tevens gebruikt door ATB rijders, verderop buigt het pad naar links en gaat met enkele stevige klimmetjes de helling op, voorbij deze klimmetjes het pad over de rand van de heuvelrug met het beekdal van de Rode Beek aan rechterhand volgen tot dalend pad aan rechterhand met rechtdoor zicht op een perceel grasland.
Bij dit pad scherp RA, stevig dalend pad, verderop buigt het pad naar links en volgt het beekje aan rechterhand, het pad met beekje aan rechterhand volgen tot 3-sprong bij breed grindpad.
Bij deze 3-sprong RA, wn81, het brede grindpad volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD parkeerterrein bij horecagelegenheid oplopen, let op drukke weg!!!, vervolgens het grindpad aan achterzijde van parkeerterrein inlopen, wn81, het grindpad dat na ca. 300m de bosrand aan linkerhand volgt volgen tot kruising met verharde weg met op enige afstand een woning aan rechterhand, iets voor de kruising passeert men kn81 volg 80/82, zijpaden negeren.
7.
Bij deze kruising RA richting de boerderij, grindpad, kn81 volg 80, t.h.v. watermolen gaat het grindpad over in een verharde weg en buigt achtereenvolgens met bocht naar links en rechts tussen horecagelegenheden door.
# De Gitstappermolen is een in 1377 gebouwde watermolen.
Voorbij de horecagelegenheden RD, onverhard pad aan linkerhand negeren, kn80 volg 28.
Bij T-splitsing LA, wn28, direct daarna RA, grindpad, wn28.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn28 volg 73, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de weg volgen, wn73.
Bij kruising met doorgaande weg RD de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, aan overzijde RA, het fietspad volgen, wn73, direct daarna LA, smal onverhard pad, wn73, iets verder wordt het pad breder met aan linkerhand een parkeerterreintje, voorbij het parkeerterreintje het smallere pad rechts van het bredere pad volgen.
8.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een klaphek RD, wn73, direct daarna bij Y-splitsing RA, breed grindpad, wn73.
Voorbij veerooster met brede metalen poort RD, pad aan rechterhand negeren, wn73.
Na ca. 160m LA, het pad met ruiter routepaaltje 84 volgen tot men het bos via een klaphek verlaat, zijpaden negeren.
Ruim na verlaten van het bos RD, pad aan linkerhand negeren, kn70 volg 63.
Na even de bosrand gevolgd te hebben LA, eikenlaan, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 220m RA, smal pad met aan beide zijde bosschages.
Bij T-splitsing LA.
Voor waterloop RA, wn62, het gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand volgen tot kruising voorbij een metalen poort.
Bij deze kruising LA, wn62.
In flauwe bocht naar links, t.h.v. houten beeld RA, wn62, het pad volgen tot het bezoekerscentrum, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Bezoekerscentrum Nationaal Park De Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA te Herkenbosch. Plan Route
Met de auto
Rijd naar de Meinweg in Herkenbosch. Parkeren kan op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum Nationaal Park De Meinweg.
Openbaar vervoer
Bushalte Meinweg, Herkenbosch.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart gitstappermolen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Brasserie de Boshut & Bezoekerscentrum De Meinweg
Meinweg 2
6075 NA Herkenbosch
Bezoek website
Restaurant Dalheimer Mühle
Mühlenstraße 15
41844 Wegberg, Duitsland
Horecagelegenheden bij de Gitstappermolen
Gitstappermolenweg
6063 NT Vlodrop
Prachtige route, goed beschreven
De wandeltocht kan nu ook gelopen worden met een hond. In de routebeschrijving en op de kaarten is een alternatief beschikbaar. Veel wandelplezier!
In ongeveer heel Nederland was het vandaag regenachtig, maar niet op deze route! Mooi herfstweer op een prachtige route. Vanuit de Randstad gekomen, flinke reis gemaakt, niet voor niets! Bedankt weer voor de mooie route!
Vandaag deze mooie, afwisselende route gelopen. Mooi gemaakt, Adrie.Het was echt “ Bever” weer. Wel weinig bankjes op de route.
Gisteren naar aanleiding van een melding dat er wijzigingen waren in het wandelnetwerk de wandelroute gecontroleerd met dank aan Bert voor het melden. Inmiddels is het wandelnetwerk verder uitgebreid nu ook aan de Duitse zijde van de Rode Beek. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Bohhh, wat is dit een mooie tocht zeg! We hebben genoten van de afwisseling. De beschrijving is prima te volgen. Nog een kleine aanvulling: net voor de Gitstappermolen passeer je een mooi bewaard gebleven middeleeuwse landweer.
Wij zeggen ZEKER doen!
Erg mooie route. Helemaal gelopen met de pdf-kaart op de mobiele telefoon.
Vandaag 22 augustus 2018 de wandeltocht gecontroleerd. De spoorwegovergangen van de buiten gebruik geraakte spoorlijn de IJzeren Rijn zijn in zijn geheel verwijderd, delen van de spoorlijn liggen er nog. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!
Gisteren 23-12-2016 deze mooie route gelopen.
Enkele aandachtspuntjes:
Hoofdstuk 8: Na ca. 160 m LA pad met ruiterpaaltje 83.
Dit moet ruiterpaaltje 84 zijn.
Hoofdstuk 9: Na verlaten bosgebied RD.
Hier kan vermeld worden dat men door een klaphek gaat.
Verder prachtige route en beschrijving.
Theo bedankt voor het melden! Het nummer van het ruiterpaaltje is aangepast. Tevens het klaphek vernoemd in de laatste zin bij punt 8., in die regel word “het verlaten van het bosgebied” al vermeld.
Gisteren 16 oktober 2106 op een bijna zomerse dag de wandeltocht nog eens gelopen, vooral het hoogte verschil bij de Rode Beek is best wel bijzonder. Tevens de wandelroute gecontroleerd. Op wat kleine puntjes na klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag gelopen met in de eerste helft stralend weer, later werd het wisselend bewolkt.
Ik vond het een mooie en afwisselende route door grotendeels rustig gelegen gebied. Wel apart vond ik hoe je ineens zo hoog boven de beek loopt, verderop in de wandeling.